Úterý 10. prosince 1985

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslancovi Pansterovi, ktorý bol posledným z písomne prihlásených rečníkov do rozpravy. Žiada ešte niekto z poslancov o slovo? (Nikdo.) Nikto. Vyhlasujem rozpravu k vládnym návrhom zákona o štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva ČSSR a o štátnom rozpočte československej federácie na rok 1986 za skončenú.

Žiada podpredseda vlády a predseda Štátnej plánovacej komisie poslanec Potáč o záverečné slovo? (Nežádá.) Žiada minister financií ČSSR súdruh Žák o záverečné slovo? (Nežádá.) Žiada o záverečné slovo spoločná zpravodajkyňa výborov Snemovne národov poslankyňa Vojteková?

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně M. Vojteková: Vážené súdružky a súdruhovia, prerokúvanie obidvoch vládnych návrhov zákona na budúci rok preukázalo jednoznačnú podporu poslancov politickým, ekonomickým a sociálnym zámerom strany a vlády ČSSR. Ukazuje sa, že v plánovaní ďalšieho ekonomického rozvoja sa stále viacej musí presadzovať dlhodobosť, posilňovať socialistická integrácia a z nej osobitne prepojenie dlhodobých ekonomických nástrojov so Sovietskym zväzom.

Súdružky a súdruhovia, výsledky rozpravy ma oprávňujú k tomu, že môžem odporúčať Snemovni národov prijatie obidvoch zákonov tak, ako boli zdôvodnené. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem. Žiada o záverečné slovo spoločný spravodajca výborov Snemovne ľudu poslanec Belko?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Belko: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci! Predložený návrh štátneho plánu a naň nadväzujúci návrh štátneho rozpočtu čs. federácie na budúci rok vychádza z direktívy pre 8. päťročnicu prijatej na 16. zasadaní ÚV KSČ. V súvislosti s jej zabezpečením a teda aj v súvislosti so zabezpečením úloh v budúcom roku v záverečnom slove na 16. zasadnutí ÚV KSČ generálny tajomník súdruh Husák okrem iného povedal: "Vieme, že to je úloha náročná, z hľadiska potrieb spoločnosti však nevyhnutná a podľa všetkých dostupných rozborov i poznatkov i reálna, samozrejme za predpokladu, že na jej splnenie sústredíme potrebné sily a energiu, že budeme všade lepšie pracovať a lepšie riadiť."

Z toho vyplýva tiež povinnosť pre nás, poslancov Federálneho zhromaždenia, aby sme sa v súlade so zákonmi, ktoré Federálne zhromaždenie prijme, plne angažovali všade tam, kde to bude potrebné, za dosiahnutie stanovených cieľov. Vzhľadom na to, že rozprava bola v súlade s predloženými návrhmi zákonov, odporúčam Snemovni ľudu, aby ich schválila v predloženom znení.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslancovi Belkovi. Súdružky a súdruhovia poslanci, môžeme pristúpiť k hlasovaniu, a to o každom návrhu zákona zvlášť. V zasadacej sále je prítomných 168 poslancov Snemovne ľudu, 60 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike a 71 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike. Obidve snemovne sú schopné uznášať sa.

Pripomínam, že pri schvaľovaní oboch zákonov platí podľa článku 42 odst. 2 písmeno b) a e) zákona o československej federácii zákaz majorizácie, a preto v Snemovni národov hlasujú oddelene poslanci zvolení v Českej socialistickej republike a oddelene poslanci zvolení v Slovenskej socialistickej republike.

Najprv, súdružky a súdruhovia poslanci, budeme hlasovať o vládnom návrhu zákona o štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva ČSSR na rok 1986.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s vládnym návrhom zákona v znení spoločnej správy výborov Snemovne ľudu a podľa odporúčania spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Snemovňa ľudu schválila zákon jednomyseľne.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike.

Kto z nich súhlasí s vládnym návrhom zákona v znení spoločnej správy výborov Snemovne národov a podľa odporučenia spoločnej spravodajkyne výborov Snemovne národov, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Vládny návrh zákona o štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky na rok 1986 schválili všetci prítomní poslanci Snemovne národov zvolení v Českej socialistickej republike.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej socialistickej republike.

Kto z nich súhlasí s vládnym návrhom zákona v znení spoločnej správy výborov Snemovne národov a podľa odporučenia spoločnej spravodajkyne výborov Snemovne národov, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.).

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Vládny návrh zákona o štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky na rok 1986 schválili všetci prítomní poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej socialistickej republike. Takisto Snemovňa národov schválila zákon jednomyseľne.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie Snemovne ľudu a Snemovne národov konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky schválilo zákon o štátnom pláne rozvoja národného hospodárstva Československej socialistickej republiky na rok 1986.

Pristúpime k hlasovaniu o vládnom návrhu zákona o štátnom rozpočte československej federácie na rok 1986.

Kto z poslancov Snemovne ľudu súhlasí s vládnym návrhom zákona podľa odporučenia spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.)

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Návrh zákona o štátnom rozpočte bol jednomyseľne schválený.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej socialistickej republike.

Kto z nich súhlasí s vládnym návrhom zákona o štátnom rozpočte československej federácie na rok 1986 podľa odporučenia spoločnej spravodajkyne výborov Snemovne národov, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Za vládny návrh zákona hlasovali všetci prítomní poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej socialistickej republike.

Teraz prosím a hlasovanie poslancov Snemovne národov zvolených v Českej socialistickej republike.

Kto z nich súhlasí s vládnym návrhom zákona o štátnom rozpočte československej federácie na rok 1986 podľa odporučenia spoločnej spravodajkyne výborov Snemovne národov, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

S vládnym návrhom zákona vyslovili súhlas tiež všetci prítomní poslanci Snemovne národov zvolení v Českej socialistickej republike.

Takisto Snemovňa národov schválila zákon jednomyseľne.

V nadväznosti na súhlasné uznesenie oboch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky schválilo zákon o štátnom rozpočte československej federácie na rok 1986.

Súdružky a súdruhovia, prerušujem naše rokovanie. Pokračovať budeme presne o 10.45 hodine.

(Jednání přerušeno v 10.23 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 10.45 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, vážení hostia! Budeme pokračovať v našom rokovaní. Podľa schváleného programu schôdze teraz prerokujeme

III

Vládny návrh zákona o podmienkach činnosti organizácií s medzinárodným prvkom (parlamentná tlač číslo 136) a spoločnú správu výborov Snemovne ľudu a výborov Snemovne národov (tlač číslo 181).

Uvedený vládny návrh odôvodní minister vnútra Československej socialistickej republiky súdruh Vratislav Vajnar. Prosím, aby sa ujal slova.

Ministr vnitra ČSSR V. Vajnar: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté! Jménem federální vlády předkládám Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k projednání a ke schválení vládní návrh zákona o podmínkách činnosti organizací s mezinárodním prvkem v Československé socialistické republice.

V souladu se svou mírovou politikou Československá socialistická republika úspěšně rozvíjí četné mnohotvárné mezinárodní styky na různých úrovních. Je členem mnoha mezinárodních vládních organizací. Československé dobrovolné společenské organizace nebo i jednotliví občané zastupují naše zájmy v četných mezinárodních nevládních organizacích, kde se aktivně podílejí na činnosti.

Československá socialistická republika v souladu se svou mírovou zahraniční politikou umožnila řadě mezinárodních nevládních organizací demokratické povahy, které nemohou nebo nechtějí vyvíjet svou pokrokovou činnost v kapitalistických státech, zřídit sídlo jejich řídících statutárních orgánů na našem území. V současné době jsou to 24 mezinárodní nevládní organizace, mezi nimi například Světová odborová federace, Mezinárodní organizace novinářů, Mezinárodní svaz studentstva, Křesťanská mírová konference a četné další.

Kromě toho v Československu se v posledních desetiletích ustavila a vyvíjí činnost též 41 organizace cizích státních občanů, vesměs studentů, kteří přechodně dlouhodobě žijí na našem území. Konečně existuje několik zvláštních československých organizací, jejichž úkolem je zastupování našich zájmů v některých mezinárodních nevládních organizacích. Jde o takové organizace, které působí na úsecích, jež jsou v našich podmínkách zcela nebo zčásti v péči státu a jeho příslušných orgánů a organizací, zatímco v jiných státech, zejména ve státech s rozdílným společenským zřízením, tomu tak není. Potřebná a užitečná mezinárodní spolupráce na těchto úsecích se realizuje formou nevládních mezinárodních organizací, jejichž členy nemohou být státní orgány nebo jejich představitelé. Tím je dána potřebná existence těchto zvláštních organizací v Československu. Jejich vytváření je však skutečně výjimečné a realizuje se pouze v těch případech, kdy je účelné, abychom v takové mezinárodní nevládní organizaci měli své zastoupení. O výjimečnosti utváření takových organizací svědčí i jejich minimální počet v Československu. Jako příklad je možno uvést Československý národní komitét světových hornických kongresů nebo Československý technický výbor pro prevenci a hašení požárů.

Je přirozené a je to běžná praxe všech států, že tato poměrně široká sféra společenské činnosti vyžaduje odpovídající právní úpravu vymezující podmínky, za nichž jednotlivé kategorie organizací, o kterých jsem hovořil, jež jsou v návrhu zákona souhrnně označovány jako organizace s mezinárodním prvkem, mohou v Československu být zřizovány, vyvíjet činnost, případně mít sídlo svých statutárních orgánů.

V důvodové zprávě k předloženému návrhu zákona se stručně rekapituluje, jak byly tyto otázky právně upraveny v minulosti. Připomínají se skutečnosti vysvětlující, proč byla tato dříve používaná úprava pro naši socialistickou společnost politicky nevhodná. Poukazuje se rovněž na některá nová vnitropolitická i mezinárodní politická hlediska, k nimž je správné při koncipování nové právní úpravy přihlížet. Všechny tyto skutečnosti přesvědčivě zdůvodňují potřebu i účelnost nové zákonné úpravy odpovídající současným podmínkám i potřebám našeho státu.

Činnost všech organizací s mezinárodním prvkem, které působí na našem území a na něž se bude vztahovat projednávaný zákon, byla v minulosti povolována příslušným orgánem státní správy, kterým bylo ministerstvo vnitra. Od vzniku československé federace je jím federální ministerstvo vnitra. Je tomu tak i v předloženém návrhu, v němž jsou též vymezeny základní podmínky pro udělení požadovaného povolování. Především stanovy a činnost příslušné organizace s mezinárodním prvkem musí být v souladu s československým právním řádem a organizace musí být zřízena jako právnická osoba. Kromě těchto specifických podmínek zákon dále uvádí, že povolení může být uděleno, nebrání-Ii tomu závažné důvody, k nimž nepochybně patří především ochrana bezpečnosti státu nebo vnitřního pořádku.

Nová zákonná úprava v podstatě přejímá a zachovává v minulosti používaný povolovací systém, který se osvědčil. Jeho důležitým prvkem je povinnost uložená federálnímu ministerstvu vnitra, aby žádost o vydání zákonem předepsaného povolení projednalo s federálním ministerstvem zahraničních věcí a dalšími příslušnými ústředními orgány státní správy.

Pokud by působení příslušné organizace s mezinárodním prvkem na našem území nebylo z jakéhokoliv důvodu žádoucí, nebude požadované povolení vydáno. Navrhovaný zákon v žádném případě nezakládá právo na jeho udělení. Naopak počítá s možností, že působení organizace s mezinárodním prvkem, které bylo požadované povolení na její žádost původně vydáno, nebude nadále odpovídat stanoveným podmínkám. V takovém případě ponechává zákon příslušným státním orgánům možnost činnost takové organizace pozastavit nebo jí zcela odejmout dříve udělené povolení. Dosavadní zkušenost však hovoří o tom, že takových případů, pokud se vůbec vyskytnou, bude minimální množství. Není třeba zdůrazňovat, že k přijetí takového opatření by se přistupovalo až po důkladném, všestranném zvážení každého případu.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, předložený vládní návrh zákona o podmínkách činnosti organizací s mezinárodním prvkem v Československé socialistické republice byl legislativně řádně projednán. Byl rovněž podrobně posuzován na poradách expertů vědy a praxe a poslanců-zpravodajů výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů, kterým byl návrh přikázán k projednání. Výsledkem tohoto projednání ve výborech je návrh změn k § 1 a k novému § 8, jež jsou obsaženy ve společné zprávě výborů ústavně právních a zahraničních Sněmovny lidu a Sněmovny národů, jež vám byly písemně předloženy. Navržené změny se týkají legislativně technických otázek a neznamenají věcnou změnu vládou předloženého návrhu zákona. Přispívají k jeho větší srozumitelnosti a k tomu, aby nový zákon vstoupil co nejdříve v platnost. Jménem vlády s nimi proto mohu vyslovit souhlas.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP