Úterý 10. prosince 1985

Pro jejich dosavadní politiku bylo a je příznačné úsilí o narušení jednoty socialistického společenství, o oslabení obranného systému Varšavské smlouvy, snaha o získání globální a regionální vojenské převahy nad státy Varšavské smlouvy.

Americká strana neustoupila a podle různých prohlášení ani zatím nehodlá ustoupit od programu militarizace kosmu. Nepřijala rozhodnutí o snížení vojenských výdajů a neučinili tak ani její spojenci v NATO. Dále pokračují ve vývoji, výrobě a zařazování do výzbroje nových konvenčních zbraňových systémů s prodlouženým dosahem a mohutnou ničivou silou. Na území západoevropských států je obrovský jaderný potenciál a pokračuje rozmísťování dalších prostředků USA určených k vedení prvního jaderného úderu proti socialistickým zemím.

V Itálii, Velké Británii a BeIgii je nyní rozmístěno již 40 odpalovacích zařízení se 160 řízenými střelami s plochou dráhou letu BGM-109G Tomahawk. Zatím platí i plán, že zbývající 324 řízené střely tohoto typu mají být rozmístěny na evropském válčišti do konce roku 1987. Do konce letošního roku bude v NSR rozmístěno všech 108 raket PERSHING 2. V tomto duchu bylo jednání i na zasedání ministrů obrany států NATO v Bruselu 2. 12. t. r. V plném souladu s názory na způsob zahájení a vedení války proti socialistickým zemím byla v letošním roce řízena operační a bojová příprava vojsk NATO. Nebývalá pozornost byla věnována otázkám strategického rozvinování vojsk, rychlého posílení uskupení ozbrojených sil NATO v Evropě strategickou zálohou z USA, Kanady a Velké Británie; nácviku počátečních operací války proti zemím socialistického společenství vojsky prvního strategického sledu. Tyto činnosti byly obsahem prováděcích cvičení.

Členské státy Varšavské smlouvy znovu 21. 11. t. r. ústy svých nejvyšších představitelů prohlásily, že neusilují o vojenskou převahu, ale ani nepřipustí takovou převahu nad sebou. Budou i nadále upevňovat jednotu zemí socialistického společenství, pečovat o obranný systém států Varšavské smlouvy, jehož významnou součástí je i Československá lidová armáda.

Z toho pro nás vyplývají úkoly, týkající se úrovně připravenosti a bojové pohotovosti Československé lidové armády.

V souladu s touto situací a se závěrečným stanoviskem generálních tajemníků komunistických a dělnických stran států Varšavské smlouvy z 21. 11. 1985 v Praze dbáme, aby naše armáda byla všestranně připravena v rámci pevného spojenectví armád Varšavské smlouvy, aby byla vysoce bojeschopná, vždy v pohotovosti, připravená v součinnosti s ostatními armádami Varšavské smlouvy odrazit jakýkoliv pokus imperialismu o agresi.

Na závěr nedávno ukončeného výcvikového roku 1984-1985 jsme konstatovali, že došlo ke zdokonalení bojové a mobilizační pohotovosti ČSLA k obraně vlasti a socialismu. Odpovědný přístup velitelů, politických orgánů a stranických organizací k usnesením ústředního výboru Komunistické strany Československa se pozitivně projevil v úsilí o rozhodnější prosazování vyšší kvality a efektivnosti veškeré činnosti, přispěl k rovnoměrnějšímu plnění výcvikových plánů, uplatňování výsledků vědeckotechnického rozvoje v praxi a k hospodárnému využití svěřených prostředků.

V minulém výcvikovém roce, v němž jsme si připomněli 40. výročí vyvrcholení národně osvobozeneckého boje československého lidu a osvobození naší vlasti Sovětskou armádou, se podařilo v naší armádě široce rozvinout závazkové hnutí za nejlepší splnění úkolů rozkazů ministra národní obrany pro přípravu vojsk. Na vojenských přehlídkách v Praze a Bratislavě i na celostátní Spartakiádě naši vojáci prokázali vysokou organizovanost, kázeň a připravenost k ovládání moderní bojové techniky. Dukelský tankový útvar, vyznamenaný Řádem rudé hvězdy, celoarmádní vyzyvatel k výtečnému splnění úkolů rozkazů ministra národní obrany pro přípravu vojsk v roce 1984-1985, svůj závazek se ctí splnil. Úspěšně splnila stanovené úkoly i všechna ostatní vojska. To přispělo k růstu bojové síly a morálně politické jednoty Československé lidové armády a její připravenosti splnit vlasteneckou a internacionální povinnost při obraně vymožeností pracujícího lidu a socialismu.

Zaměřili jsme se na zkvalitnění organizační struktury vojsk, na zvýšení jejich manévrovosti, palebné a úderné síly cestou zavádění moderních zbraní a vojenské techniky do výzbroje.

Úspěšně se rozvíjí spolupráce a bojové přátelství s ostatními bratrskými armádami členských států Varšavské smlouvy, s cílem dalšího zdokonalování připravenosti ke společné obraně socialistických vymožeností. Prohlubuje se spolupráce ve vědeckovýzkumné, technické a vojensko-politické oblasti. Společnou přípravu vojsk a plněním úkolů vyplývajících z plánu opatření Spojených ozbrojených sil se zdokonaluje součinnost s ostatními armádami Varšavské smlouvy.

Plnění náročných úkolů bojové a politické přípravy, neustále rostoucí nároky na zvyšování úrovně bojové a mobilizační pohotovosti se současným zaváděním moderní bojové techniky vyžaduje od všech příslušníků armády vysoké všeobecné i odborné znalosti a praktické dovednosti a klade vysoké nároky na morálně politickou, psychickou i fyzickou připravenost vojáků základní služby, ale zejména vojáků z povolání. Proto se zaměřujeme na další zkvalitňování a doplňování velitelského sboru. Rozhodujícím zdrojem doplňování a zdokonalování velitelského sboru zůstává příprava kádrů na vojenských školách. Stále se však nedaří plnit nábor do těchto škol, a to zvláště ke studiu na vojenských vysokých školách. Jako hlavní příčina malého zájmu o vojenské povolání se uvádí náročnost vojenské služby, značné pracovní zatížení a nedostatek volného času.

Když dnes hovoříme o rozpočtu na rok 1986, jsme si vědomi toho, že s prostředky, které jsou k všestrannému zabezpečení Československé lidové armádě poskytovány, musíme dobře hospodařit. V souladu s usnesením vlády č. 346/1981 a navazujícími usneseními vlády jsou do praxe Československé lidové armády prosazovány úkoly programu hospodárnosti. Na všech stupních velení je důsledně sledován plán hospodárných opatření a na jeho základě jsou hledány cesty ke zhospodárnění provozu techniky, ke zlepšení hospodaření s pohonnými hmotami, k racionalizaci výcviku a dalších činností.

Proto také jedním z hlavních úkolů výchovné práce u vojsk je vytváření správného vztahu ke svěřeným hodnotám, zejména k technice, k jejímu provozu, ošetřování a údržbě tak, aby maximálně zajišťovala spolehlivé použití.

Dokladem pochopení potřeb naší ekonomiky je i pomoc Československé lidové armády národnímu hospodářství. Pokud to úkoly bojové pohotovosti a výcviku dovolují, uskutečňujeme tuto výpomoc pracovními silami, dopravními prostředky a technikou. Jen za letošní rok, který ještě není uzavřen, bylo odpracováno 674 048 pracovních dní. Výpomoc je poskytována zejména do oblastí řízených ministerstvem paliv a energetiky, ministerstvem zemědělství a výživy, ale i dalším resortům a organizacím. Nemalý přínos našemu národnímu hospodářství přinášejí i výsledky práce řady vojenských ústavů, zařízení a institucí. Naši vojáci pomáhají při výchově mladé generace v úloze pionýrských vedoucích, tisíce vojáků z povolání pracují jako poslanci zastupitelských sborů různých stupňů, jako lektoři při politické výchově našich obyvatel apod. Dnem 1. listopadu tohoto roku jsme vstoupili do nového výcvikového roku 1985-1986, roku, v němž se bude konat XVII. sjezd Komunistické strany Československa a budou provedeny volby do zastupitelských sborů. V něm budeme cílevědomě pokračovat v realizaci úkolů, které pro Československou lidovou armádu vyplývají z usnesení vrcholných stranických a státních orgánů. Budeme dále zvyšovat bojovou a politickou připravenost armády. Hlavní úsilí bude soustředěno na upevňování její bojové pohotovosti k odražení nenadálého napadení nepřítelem a jeho rozhodného zničení za všech podmínek zahájení a vedení války. Bude zdokonalována schopnost armády spolehlivě zajistit bezpečnost naší vlasti i ostatních zemí socialistického společenství v úzké součinnosti s ozbrojenými silami členských států Varšavské smlouvy.

S tímto cílem, v souladu s požadavky 15. zasedání ústředního výboru komunistické strany, usilujeme o upevnění vojenské kázně, o vysokou organizovanost a pořádek v životě vojsk, o formování socialistických vztahů ve vojenských kolektivech, o zdokonalování řídící a organizátorské práce.

Vyčleněné rozpočtové prostředky pro potřeby Československé lidové armády vytvářejí potřebné materiální předpoklady pro splnění všech těchto náročných úkolů. Návrh rozpočtového zabezpečení Československé lidové armády v roce 1986 vychází z úkolů a limitů stanovených směrnicí pro vypracování návrhu 8. pětiletého plánu a prováděcího plánu výstavby na rok 1986, odpovídá požadavkům 16. zasedání ústředního výboru komunistické strany. Plně respektuje stanovená směrná čísla. Mohu vás, vážené soudružky a soudruzi, ubezpečit, že uděláme všechna opatření, aby s přidělenými prostředky bylo nakládáno cílevědomě při dodržování zásad maximální hospodárnosti a efektivnosti k zabezpečení modernizace výzbroje Československé lidové armády, ke zvyšování bojové a mobilizační pohotovosti a ke zlepšení životních podmínek vojáků.

Jsou vytvářeny všechny potřebné předpoklady k tomu, aby Československá lidová armáda byla plně připravena v případě potřeby splnit úkoly, které od ní náš lid očekává.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslancovi Veselému. Teraz má slovo poslanec Heribert Panster.

Poslanec SL H. Panster: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci! Dovolte mi, abych při příležitosti dnešního projednávání návrhu plánu a rozpočtu československé federace na rok 1986 v nejvyšším zákonodárném orgánu Československé socialistické republiky se vyjádřil k některým aspektům československé zahraniční politiky, a to především z pohledu úsilí československé zahraniční politiky ve spolupráci se socialistickými zeměmi zajistit mír, bezpečnost národů a pokračovat v boji za uvolňování mezinárodního napětí.

Při posuzování těchto otázek vycházím z nejnovějších prvků poznání vývoje mezinárodní politické situace s ohledem na obsah DekIarace politického poradního výboru členských států Varšavské smlouvy z 22. a 23. října 1985, přijaté v Sofii a z výsledku schůzky reprezentantů Sovětského svazu a USA na nejvyšší úrovni, tj. ze setkání generálního tajemníka ÚV KSSS Michaila Gorbačova a prezidenta Spojených států amerických Ronalda Reagana, ve dnech 19.-21. 11. 1985 v Ženevě, dále z pražského setkání nejvyšších představitelů členských států Varšavské smlouvy ze dne 21. 11. 1985 a z usnesení 16. zasedání ÚV KSČ k současné mezinárodní situaci, kde se mj. konstatuje, že společná důsledná, mírová linie členských států Varšavské smlouvy odpovídá tužbám a zájmům našeho lidu, potřebě zajištění příznivých podmínek pro jeho budovatelské úsilí.

S ohledem na včerejší úvodní slovo předsedy Federálního shromáždění soudruha Indry a přijaté stanovisko, dovolil bych si dodat, že československá zahraniční politika vycházela a vychází ze zásady leninské politiky mírového soužití. Přispívá k zajištění míru a bezpečnosti ve světě a usiluje spolu s našimi spojenci o odvrácení vojenských konfliktů, především jaderného. Touto politikou se naplňuje usnesení XVI. sjezdu KSČ, naplňuje se mírová politika Komunistické strany Československa. Naše československá zahraniční politika silně přispívá k dalšímu růstu mezinárodní prestiže socialismu, solidarity, jednoty a vzájemné podpory bratrských socialistických zemí, v duchu socialistického internacionalismu. Představuje ve světě obrovskou politickou, hospodářskou, kulturně společenskou a pokrokovou sílu.

Iniciativně a aktivně se československá zahraniční politika zúčastňuje, a to bez výjimek, koordinované součinnosti s ostatními státy socialistického společenství svazku Varšavské smlouvy, která již více než 30 let představuje spolehlivou obranu společných socialistických vymožeností.

Naše československá zahraniční politika je zásadně orientována na neochvějné přátelství a plodnou spolupráci se socialistickými zeměmi, především se Sovětským svazem. Sovětský svaz je schopen čelit jakékoliv hrozbě - představuje pro nás zdroj, z kterého čerpáme silný pocit jistoty. Díky této skutečnosti pronesl generální tajemník ÚV KSČ soudruh Gustáv Husák z tribuny XVI. sjezdu KSČ následující slova: "Spojenectví se Sovětským svazem představuje pro nás nejen revoluční odkaz, ale živou současnost, jistotu, o kterou opíráme všechny plány a perspektivy dalšího rozvoje." Soudružky a soudruzi poslanci, v současné mezinárodní politické situaci nastal určitý pozitivní posun ke zlepšení mezinárodního klimatu setkáním nejvyšších představitelů SSSR a USA - generálního tajemníka ÚV KSSS Michaila Gorbačova a prezidenta Spojených států amerických Ronalda Reagana v Ženevě. Je jenom správné, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky schválilo na své včerejší schůzi stanovisko, které odpovídá duchu zmíněných ujednání, protože i tím byly otevřeny cesty ke všestrannému jednání ve věcech, ztěžujících mezinárodní situaci. Jde zde především o zmírnění mezinárodního napětí, o snížení jaderné hrozby, o snížení úrovně vojenské konfrontace v Evropě a k zahájení procesu, který může vyústit k úplné likvidaci jaderných zbraní na evropském kontinentu. Naši odpůrci nemohou ani obejít fakt, že socialistické země předložily konkrétní návrhy na vytvoření bezatomových pásem, bez jaderných zbraní na severu Evropy a na Balkáně, také na vytvoření koridoru bez jaderných zbraní podél linie, oddělující země NATO a země Varšavské smlouvy ve středu Evropy.

Jako jeden z prvních konkrétních kroků by mělo být zahájení jednání mezi ČSSR a NDR na straně jedné a NSR na straně druhé k odstranění chemických zbraní ze střední Evropy.

Mám za to, že v daném případě by šlo o význačný krok k upevnění vzájemné důvěry, zároveň ovšem výrazem dobré vůle bude obsah společného sovětsko-amerického prohlášení naplňovat životem.

Důležitým faktorem pro bezpečnost celého světa je situace na evropském kontinentu, kde se nachází největší a nejsilnější vojenský potenciál vojenských bloků. Před 10 lety se podařilo za účasti 33 evropských států, USA a Kanady vytvořit dokument, Závěrečný akt z Helsink, kterým byla zahájena etapa mezinárodního uvolňování, především v Evropě. Postupem času, vinou imperialistických kruhů, došlo ke zploštění i destrukci významu tohoto význačného politického dokumentu, a tím také ke zostření mezinárodní politické situace.

Československá socialistická republika, její zahraniční politika, vyvíjí značné úsilí k obnovení ducha Helsink ve vztazích mezi evropskými státy. Proto pokládám obnovení politického uvolňování v Evropě za jeden z prvotních úkolů současné doby. Prohloubení politického dialogu evropských zemí v nejrůznějších formách je jedním z nástrojů k zajištění obnovení důvěry mezi národy. Konstatování nejvyšších představitelů Sovětského svazu a Spojených států amerických na ženevském setkání, že jaderná válka nesmí být rozpoutána, jelikož by neexistoval vítěz, je význačným a principiálním výsledkem této schůzky a má globální význam pro lidstvo.

Je-li toto setkání možno pokládat za začátek dialogu, jehož cílem je dosáhnout v sovětsko-amerických vztazích v zájmu mezinárodní bezpečnosti podstatné zlepšení, pak platí pro ostatní státy, účastníky Závěrečného aktu z Helsink, stejným konstruktivním přístupem přispět k řešení naléhavých mezinárodních otázek, jak multilaterálních, tak bilaterálních. Vychází se přitom z politických zásad mírové koexistence mezi státy s rozdílným společenským zřízením za podmínek stejné výhodnosti, vzájemného respektování, stejné bezpečnosti a nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných států. Nejzávažnější úkol v současné době ovšem zní: zajistit trvalý, spolehlivý mír na Zemi a ve vesmíru. Víme, že v současném atomovém věku neexistuje žádná jiná alternativa.

Československá zahraniční politika tento politický kurs plně podporuje. Je faktem, že podobné názory slyšíme často i od našich západních sousedů, jenže podobné tvrzení je zapotřebí podložit činem, a to v dané situaci znamená radikální zásahy do všech oblastí zbrojení, snížení vojenských rozpočtů a snížení počtu zbraní všeho druhu.

Víme, že nejdůležitějším faktorem zachování míru a docílení snížení mezinárodního napětí, odzbrojení a zajištění mezinárodní bezpečnosti je jednota socialistického společenství v čele se Sovětským svazem. Toto společenství má všechny prostředky k uhájení a k upevnění světového míru. S tímto výsostným, ušlechtilým cílem souvisí trvalé upevnění pozic jak celého společenství socialistických států, tak jeho jednotlivých článků. Jsme a budeme o to silnější, čím dokonalejší bude naše vzájemná spolupráce, a to ve všech oblastech.

Jsme přesvědčeni o tom, že zmírnění mezinárodního napětí a odstranění válečného nebezpečí v Evropě i ve světě uvolní obrovské množství materiálních, lidských i finančních zdrojů.

Československá zahraniční politika je konkrétním přínosem pro upevnění evropského a světového míru. Spočívá v konstruktivní spolupráci se všemi státy bez rozdílu jejich společenského zřízení. Je politikou mírové koexistence a solidního partnerství se všemi státy. Prioritním úkolem ovšem je naše účast při zajištění míru. Tomuto cíli se budou podřizovat všechna další opatření. Jsme přesvědčeni, že s našimi socialistickými partnery a pokrokovými lidmi ostatních zemí bude mír na celém světě uhájen. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP