Pondělí 9. prosince 1985

Pro skladování úrody a masa i přes prováděná opatření stále chybějí potřebné skladovací a chladírenské kapacity, nutné k překonání výkyvů ve výrobě v jednotlivých letech.

Základním úkolem 8. pětiletky je udržet a dále rozvíjet pozitivní tendence, vyřešit existující problémy a odstranit stávající nedostatky tak, aby přínos zemědělsko-potravinářského komplexu pro soběstačnost i národní hospodářství byl co největší.

Nezastupitelný význam má kvalita řízení, která byla v souladu se závěry XVI. sjezdu Komunistické strany Československa založena již v roce 1981. Od zavedení této soustavy se v zemědělství podstatně změnila situace. Zásluhou jeho dynamického rozvoje bylo dosaženo ve většině potravin kvantitativního nasycení vnitřního trhu. Místo výroby, bez ohledu na rozsah vstupů a efektivnosti jejich využití, je třeba zesílit požadavky na vysokou úroveň zhodnocovacích procesů. Místo tlaku na překračování produkce je třeba věnovat všestranné úsilí žádoucí struktuře a kvalitě produkce, její stabilizaci a vytváření nezbytných rezerv. V letošním roce byla proto schválena "Opatření k rozvoji soustavy plánovitého řízení zemědělsko-potravinářského komplexu na 8. pětiletku". V zájmu zreálnění hodnotových vztahů a vytvoření potřebných opatření na racionální hospodaření s výrobními zdroji se podstatně snižuje okruh výrobních prostředků, na něž byly dosud poskytovány intervence k cenám. Dochází k úpravám právních předpisů o základních podmínkách dodávek zemědělských výrobků a potřeb a dále k zásadní změně zavedením komplexního pojištění úrody. Tato opatření kladou zvýšené požadavky na řízení. To znamená, že agronom zemědělského podniku bude muset např. daleko pečlivěji rozhodovat, k čemu a v jaké výši dát průmyslová hnojiva, aby přinesla maximální efekt. Na úseku plánu zůstávají pouze dva závažné ukazatele, a to nákup obilí a jatečných zvířat. To znamená vyrábět to, co společnost potřebuje.

V nové etapě již nelze uplatňovat staré řídící metody. Do centra pozornosti krajských a okresních zemědělských správ se musí dostat otázky zásadního charakteru. Územní orgány řízení zemědělství, které dosud vystupovaly jako převodní články řízení mezi ministerstvy a podniky, musí postupně převzít komplexní odpovědnost za řízení rozvoje zemědělsko-potravinářského komplexu v rámci jednotlivých územních celků.

Vážené soudružky a soudruzi, významné místo v iniciativě pracujících má socialistická soutěž, uzavírání sdružených socialistických závazků se zemědělskými, potravinářskými a obchodními organizacemi, vynálezecké a zlepšovatelské hnutí. Většina kolektivů uzavřela socialistické závazky na úspory paliv a energie. Jen za I. pololetí letošního roku činí úspory 13 mil. kWh elektrické energie. 870 tun paliv a 733 tis. litrů pohonných hmot. Přes 150 JZD se přihlásilo k výzvě pražských závodů.

V současné době se rozvíjí iniciativa a uzavírání závazků na počest XVII. sjezdu Komunistické strany Československa. Jsem přesvědčena, že tak jako v minulosti budou i tyto hodnotné závazky čestně splněny. Chceme docílit toho, aby výkonnost naší ekonomiky v zemědělství byla srovnatelná s jinými průmyslově vyspělými zeměmi světa. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Vavřínové.

Nyní mi, soudružky a soudruzi poslanci, dovolte požádat předsedu námi zvolené návrhové komise soudruha Nejezchleba, aby nám předložil návrh stanoviska Federálního shromáždění Československé socialistické republiky k výsledkům sovětsko-amerických jednání na nejvyšší úrovni.

Předseda návrhové komise, místopředseda SL R. Nejezchleb: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci! Z poverenia návrhovej komisie predkladám nasledujúci návrh stanoviska Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky k výsledkom sovietsko-amerických rokovaní na najvyššej úrovni:

"V dňoch 19. a 20. novembra boli zraky československých občanov a všetkých mierumilovných ľudí na celom svete upreté na Ženevu, na rokovanie generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova s prezidentom USA Ronaldom Reaganou.

Federálne zhromaždenie, jeho poslanci, volení zástupcovia československého ľudu sa plne stotožňujú so stanoviskom Najvyššieho sovietu Zväzu sovietskych socialistických republík k výsledkom sovietsko-amerických rokovaní.

Stretnutie najvyšších predstaviteľov Zväzu sovietskych socialistických republík a Spojených štátov amerických má široký a principiálny dosah predovšetkým v tom, že obidve strany vyhlásili, že jadrová vojna nesmie byť rozpútaná. Zdôraznili nutnosť odvrátenia akejkoľvek vojny medzi Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi americkými, tak jadrovej, ako i konvenčnej. Súčasne sa zaviazali, že sa nebudú usilovať o dosiahnutie vojenskej prevahy. Otvorili tiež cestu k pokračovaniu dialógu na najvyššej i ostatných úrovniach, ktorý vytvára priaznivejšie možnosti ozdravenia medzinárodnej situácie.

Poslanci Federálneho zhromaždenia vysoko oceňujú zodpovedný a konštruktívny prístup generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova na rokovaní s prezidentom Spojených štátov amerických Ronaldom Reaganom, jeho mimoriadne závažný prínos k presadzovaniu spoločne vypracovaných mierových stanovísk krajín socialistického spoločenstva. Dôsledná mierová politika Zväzu sovietskych socialistických republík, koordinovaná s ostatnými spojeneckými socialistickými krajinami, ktorú znovu jednomyseľne potvrdili v sofijskej deklarácii a na pražskom stretnutí najvyšších predstaviteľov 21. novembra, je v plnom súlade so životnými záujmami československého pracujúceho ľudu.

V duchu uznesenia zasadnutia ÚV KSČ, s ktorým sa plne stotožňujú, prispejú poslanci Federálneho zhromaždenia ČSSR všetkými silami k tomu, aby sa zabránilo militarizácii vesmíru, zastavilo horúčkovité zbrojenie na Zemi, aby sa dosiahli rozhodné kroky k odvráteniu nebezpečenstva jadrovej katastrofy, posilnenia veci mieru, rozvoja politiky uvoľňovania a medzinárodnej bezpečnosti a spolupráce. V Prahe 9. decembra 1985

Federálne zhromaždenie ČSSR."

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi, jsou k předloženému návrhu stanoviska nějaké připomínky? (Nebyly) Nikdo se nehlásí. Doporučuji, abychom o stanovisku hlasovali společně v obou sněmovnách. Jsou nějaké námitky k předloženému postupu? (Nebyly.) Nejsou.

Kdo tedy souhlasí s navrženým stanoviskem Federálního shromáždění? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Konstatuji, že Federální shromáždění schválilo stanovisko k výsledkům sovětsko-amerických jednání na nejvyšší úrovni jednomyslně. (Potlesk.)

Soudružky a soudruzi, jako první v zítřejším jednání vystoupí v rozpravě poslanec Baruš. Jednání bude řídit první místopředseda Federálního shromáždění soudruh Marko. Zahájíme přesně v 9 hodin.

Přerušuji jednání 20. společné schůze obou sněmoven Federálního shromáždění.







(Schůze přerušena v 17.33 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP