Pondělí 10. června 1985

Hlavný význam predkladanej Zmluvy spočíva v uľahčení realizácie Dohovoru o civilnom riadení, vypracovaného v rámci Haagskej konferencie medzinárodného práva súkromného. Československo aj Belgicko sú jej zmluvnými stranami. Jednotlivé ustanovenia upravujú spôsob doporučovani súdnych a mimosúdnych písomností, ako i ďalšie otázky súvisiace s poskytovaním medzinárodnej právnej pomoci. Poskytovanie právnej pomoci je oslobodené od poplatkovej povinnosti, verejné listiny vydané v oboch štátoch nevyžadujú overenie, čo zlacní a najmä urýchli vybavovanie jednotlivých právnych záležitostí. K uľahčeniu práce orgánov zmluvných strán rovnako prispeje bezplatné posielanie listín o osobnom stave pre úradnú potrebu, ako aj poskytovanie pomocí pri zisťovaní adries osôb na území oboch štátov, kde je to treba.

Pre právne postavenie subjektov oboch štátov má zásadný význam zakotvenie zásady cudzineckého práva, podľa ktorej každý zo zmluvných štátov zaručuje na svojom území občanom a právnickým osobám druhého štátu ochranu ich osobných a majetkových práv, ako aj voľný prístup k justičným orgánom za rovnakých podmienok, ako svojim subjektom.

Predpokladaný návrh Zmluvy vychádza z našej platnej právnej úpravy a zo zásad zahraničnej politiky. Jej realizácia nebude vyžadovať zmenu v československom právnom poriadku.

Vzhladom na to, že ide o medzinárodnú Zmluvu politickej povahy je, podľa článku 36 odsek 3 ústavného zákona o československej federácii pred jej ratifikáciou prezidenteom republiky, potrebný súhlas Federálneho zhromaždenia. Odporúčam preto, aby na dnešnom spoločnom zasadaní Snemovne ľudu a Snemovne národov vyslovilo Federálne zhromaždenie s uvedenou Zmluvou súhlas.

Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji soudruhu ministru Chňoupkovi. Návrh byl přikázán k projednání v obou sněmovnách ústavně právním a zahraničním výborům. Uděluji jako prvnímu slovo společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Pansterovi.

Společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu poslanec H. Panster: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky je dnes předkládána k souhlasu Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Belgickým královstvím o právní pomoci ve věcech občanských, rodinných a obchodních, podepsaná v Praze dne 15. října 1984. Dovolte mi, vážené soudružky a soudruzi poslanci, abych jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu ve svém vystoupení poukázal na některé aspekty a politický význam této Smlouvy.

Spolupráce v právní oblasti mezi Československou socialistickou republikou a Belgickým královstvím je dosud, jak zde již přede mnou uvedl ministr zahraničních věcí soudruh Chňoupek, upravena Dohodou o vzájemné právní pomoci ve věcech občanských a obchodních z 19. července 1927, která však již je obsahově i terminologicky zastaralá. proto byl koncem roku 1977 při jednání v Praze experty vypracován text nové Smlouvy, která byla podepsána při příležitosti návštěvy ministra zahraničních věcí Belgického království pana lea Tindemanse v Československu.

Text Smlouvy přihlíží k podstatným rozdílům právních řádů obou států a těžiště spočívá v tom, že aplikace Smlouvy má usnadnit provádění Haagské úmluvy o civilním řízení z 1. března 1954, jejímiž signatáři jsou obě strany.

Jak je uvedeno v důvodné zprávě, neobsahuje Smlouva kolizní normy a netýká se ani otázek uznání, ani výkonu rozhodnutí.

Pokládám, vážené soudružky a soudruzi, uzavření této Smlouvy zejména s ohledem na mezinárodní vztahy za konkrétní přínos mírovému soužití států s rozdílným společenským zřízením. Ukazuje se, že i ve složité mezinárodně politické situaci lze uzavírat závažné mezinárodní smlouvy, nechybí-li politická vůle partnerů.

Vládní návrh Smlouvy byl projednán v zahraničních i ústavně právních výborech obou sněmoven Federálního shromáždění s doporučením ke kladnému projednání na společné schůzi sněmoven.

Jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu doporučuji poslancům Sněmovny lidu, aby s předloženým návrhem Smlouvy vyslovili jednomyslný souhlas.

Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Pansterovi. Prosím společnou zpravodajku výborů Sněmovny národů poslankyni Danu Hornáčkovou o přednesení zpravodajské zprávy.

Společná zpravodajka výborů Sněmovny národů poslankyně D. Hornáčková: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslanykne, vážení súdruhovia poslanci, minister zahraničných vecí ČSSR súdruh Chňoupek odôvodil vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu Československej socialistickej republiky na súhlas Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Belgickým kráľovstom o právnej pomoci vo veciach občinaskych, rodinných a obchodných, podpísaná v Prahe dňa 15. októbra 1984. Dovoľte mi, aby som nadviazala na jeho odôvodnenie a odporúčanie i na spoločnú spravodajskú správu výborov Snemovne ľudu, prednesenú poslancom Pansterom, a aby som sa ako spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne národov tiež pripojila k odporúčaniu vyjadriť so Zmluvou súhlas.

Československá zahraničná politika vo vzťahu ku kapitalistickým štátom je založená na dôslednom rešpektovaní zásad mierového spolunažívania zakotvených v dokumentoch Konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe; spočíva na osvědčenej leninskej zásade mierového spolunažívania štátov s rozdielnym spoločenským zriadením. Československo-belgické vzťahy sa rozvíjajú vcelku uspokojivo, prakticky neexistujú nevyriešené problémy a sú reálne predpoklady k ďalšiemu rozvoju spolupráce v rôznych oblastiach spoločného záujmu.

O dosiahnutej úrovni rozvoja vzájomných vzťahov medzi Československom a Belgickom svedčia i rokovania, vedené v poslednom čase. Došlo k významným rokovaniam predstaviteľov palamentov, vládnych činiteľov, zástupcov hospodárskych kruhov, významná je spolupráca v kultúrnej oblasti a pod.

K pravidelným výmenám a rokovaniam dochádza i na úrovni najvyšších zákonodarných zborov. V júli 1982 navštívila Československú socialistickú republiku delegácia oboch komôr belgického parlamentu vedená predsedom Poslaneckej snemovne Jeanom Defraignom a predsedom Senátu Edwardom Leemansom. Rokovanie vrcholnej delegácie Federálneho zhromaždenia sa uskutočnilo v máji 1984, kedy predseda Federálneho zhromaždenia s. Indra, okrem rozhovorov s predsedami oboch komôr belgického parlamentu, bol prijatý hlavou štátu kráľom Baudoinom, predsedom vlády Wilfridom Martensom a ministrom zahraničných vecí Leo Tindemansom. Rokoval taktiež s predsedom Komunistickej strany Belgiska Van Geytom.

Súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, Zmluva bola prerokovaná vo výboroch ústavnoprávnych a zahraničných oboch snemovní Federálneho zhromaždenia bez pripomienok. Som presvedčená, že Zmluva významne prispeje k ďalšiemu prehĺbeniu československo-belgických vzťahov a spolupráce, a preto navrhujeme Snemovni národov ako spoločná spravodajkyňa výborov SN, aby vyjadrila svoj súhlas s predloženou Zmluvou o právnej pomoci vo veciach občianskych, rodinných a obchodných.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společné zpravodajce výborů Sněmovny národů poslankyni Hornáčkové. Do rozpravy se písemně nikdo nepřihlásil. Přeje si někdo z poslanců slovo? (Nepřeje.) Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

Konstatuji, že obě sněmovny jsou usnášení schopné.

V parlamentním tisku číslo 159 se navrhuje usnesení, kterým se doporučuje souhlasit s projednávanou Smlouvou.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společné zpravodajky výborů Sněmovny národů? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování. (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů návrh usnesení schválila.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

I Sněmovna lidu schválila návrh usnesení jednomyslně.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění souhlasí se Smlouvou mezi Československou socialistickou republikou a Belgickým královstvím o právní pomoci ve věcech občanských, rodinných a obchodních, která byla podepsána v Praze dne 15. října 1984.

Soudružky a soudruzi, zítřejší jednání, které začne v 9 hodin, bude řídit místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny národů soudruh Dalibor Hanes. Jednání zahájíme "Zprávou Nejvyššího soudu Československé socialistické republiky a generálního prokurátora československé socialistické republiky o stavu socialistické zákonnosti".

Přerušuji jednání 19. společné schůze obou Sněmoven Federálního shromáždění.

(Schůze přerušena v 17.22 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP