Pondělí 10. června 1985

Obdobně bych mohla ukázat i na příkladech jiných okresů a krajů odlišné nedostatky ve struktuře výrobků pro vnitřní trh. Ukázala to také rozprava v našem výboru. To vše z hlediska občana vede "k rozvoji turistického ruchu", neboť občané jezdí do jiných měst, jiných okresů a krajů a shánějí hledané zboží. Ještě, že neznají, co tam zase chybí, a co by tam třeba mohli dovézt ze svého okresu. Je totiž mnoho případů nerovnoměrného zásobování jednotlivých okresů a krajů na jedné straně, což svědčí, že organizace vnitřního obchodu nezvládají pokrytí potřeb zboží, kterého je dostatek. To není typické jen pro rok 1984, to už je dlouholetý problém, který se nám zatím nepodařilo zvládnout.

Druhý subjektivní problém je nedostatek i takového zboží na trhu, kde máme dostatek kapacit a zboží můžeme vyrobit. Nechci tady uvádět příklady, protože jde o dost široký okruh zboží. Jistě řada z vás potvrdí, že tak jako u nás, i jinde se objevují nápisy např. "baterie nejsou" apod. Zde si děláme subjektivní zábrany sami - ať už v plánovací metodice nebo v limitech rozepisovaných na oblasti, organizace i na druhy zboží - zábrany v převoditelnosti těchto limitů. Tato dělba, pokud není založena na dokonalém průzkumu potřeb, vyvolává disproporce (a to je bohužel dosti často). Vedle toho dochází i k určitému taktizování obchodních organizací. Mnohdy - aby "vyšly" s limitem - objednávají si nedostatkových druhů zboží více, než potřebují, s vědomím, že budou "kráceny", a u výrobků, kde je dostatek kapacit, snižují vědomě svoje požadavky pod úroveň skutečné potřeby - aby nepřekročily limit. Počítají s tím, že u těchto výrobků pak dosáhnou i v průběhu roku zvýšení dodávek.

Jak tyto problémy řešit? Bude třeba se zamyslet nad stávající metodikou a praxí v plánování a limitování na všech úrovních řízení tak, aby se nestávala brzdou, aby se za ní nemohla schovávat byrokracie, pohodlnost a úřadování místo znalosti trhu a jeho zpracování. Bude třeba pohnout s úrovní práce organizací vnitřního obchodu. Vedle toho však stejně, jak už je to jednoznačně stanoveno u zahraničního obchodu, musí výrobní organizace spolehlivě znát trh a jeho potřeby, konjunkturálnost i změny ve struktuře potřeb. Neměla by pro ně být překvapením změna požadavků nebo potřeb zákazníka. Myslím, že v tomto směru je to úkol snadnější než u zahraničního obchodu. Týká se nejen hlavních výrobců spotřebního zboží, ale i organizací, které zavádějí tuto výrobu na základě usnesení vlády č. 151/1982, podle něhož i ostatní podniky mají dodávat pro vnitřní trh spotřební výrobky v objemu 1 % své výroby. Podle mého názoru účinným průzkumem potřeb bude i rozšíření počtu podnikových prodejen a přímá práce se zákazníkem. To bychom neměli odkládat, vždyť chceme lépe a efektivněji zajišťovat základní politickou směrnici - stále lépe uspokojovat potřeby naší společnosti i jednotlivých občanů.

Soudružky a soudruzi, rozhodující bude, aby výroba a dovoz výrobků pro vnitřní trh splňovaly určité podmínky. Nás vnitřní trh bude jednak vyžadovat více zboží, zvýšení jeho kvality a rozšíření sortimentu, ale bude třeba počítat s uspokojováním rostoucí poptávky po technicky dokonalých výrobcích. Proto vítáme všechny snahy a hlavně výsledky výrobců v uvedených směrech. Je třeba ocenit, že ve federálním ministerstvu elektrotechnického průmyslu vytyčili cíl, aby podniky resortu dodaly na vnitřní trh tolik zboží v maloobchodních cenách, kolik činí objem mezd pracovníků resortu. Chtěla bych poděkovat soudruhu ministru prof. Kubátovi, že o tom informoval nejširší veřejnost ve svém článku v Rudém právu (27. května 1985), neboť tím se tento úkol stal závazným a veřejností kontrolovatelným. Je správné, že pro výrobce spotřební elektroniky jsou jako hlavní směry rozvoje stanoveny videomagnetofony, digitální gramofony a osobní mikropočítače - tedy výrobky moderní, technicky náročné, které uspokojí i nejnáročnější zákazníky.

Podporu zaslouží i drobné a dílčí akce a aktivita, která obohatí sortiment žádaného spotřebního zboží a uspokojí poptávku občanů při účelném využívání volného času. Takovým příkladem je už čtvrtý rok probíhající soutěž pro konstruktéry, která je letos zaměřena na prostředky malé mechanizace pro zahrádkáře. Nejlepší funkční vzorky už budou odzkoušeny v rámci celostátní zemědělské výstavy Agrokomplex 85 v Nitře. Patronem soutěže je ústřední výbor Socialistického svazu mládeže.

Soudružky a soudruzi, poznatky z vnitřního trhu v roce 1984 ukazují, že plnění úkolů vytyčených XVI. sjezdem strany přináší své ovoce, ale současně ukazují, že máme ještě řadu možností obohatit náš vnitřní trh v dalším období. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Cabalkové. Po přestávce vystoupí jako první poslanec Bocek.

V jednání budeme pokračovat v 15.20 hodin.

(Jednání přerušeno v 15.00 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 15.21 hodin.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi, budeme pokračovat v rozpravě. Slovo má poslanec Bocek, připraví se poslanec Vondrouš.

Poslanec SN K. Bocek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi! Dosahované výsledky v národním hospodářství v roce 1984, zejména ve vnitřní ekonomice, jak zde o nich bylo hovořeno, ukazují na určitou rozpornou tendenci v hodnotových vztazích. Na jedné straně výrobní organizace poměrně vysoko překračují plánovaný zisk z tuzemské činnosti, zatímco v zahraniční směně, zejména v její efektivnosti, mají horší výsledky než stanovil plán a státní rozpočet a bylo nutno tuto oblast dotovat na úkor výsledků vnitřní ekonomiky. To stojí skutečně za zamyšlení. Je zřejmé, že ohodnocování lepší kvality, vyšších parametrů a pokrokovějších technologií zahrnuté v našich velkoobchodních cenách, neodpovídá přínosům, které skutečně dosahujeme v zahraničních cenách. Jednu z chyb vidím v tom, že jsme si stanovili nižší požadavky a kritéria pro vnitřní hodnocení, než jsou požadována na zahraničních trzích. Myslím, že tady by také mělo dojít ke změně.

U zahraničního obchodu došlo v roce 1984 ke strukturálním odchylkám proti záměrům plánu a k poklesu efektivnosti vývozu, což je zvlášť nepříjemné v podmínkách zhoršujících se směnných relací. Pokles efektivnosti zahraničního obchodu se projevil v souhrnných výsledcích téměř všech hlavních vývozních resortů, zejména strojírenských.

O výsledcích těchto resortů bych se chtěl podrobněji zmínit.

Hutnictví a těžké strojírenství: organizace resortu hutnictví a těžkého strojírenství splnily a překročily vývozní úkoly do obou teritorií, i když do plnění plánu vstupovaly se značnými riziky - zejména v nízkém zajištění zakázek. Zde se vyplatila účinná spolupráce výroby a zahraničního obchodu.

Plán vývozu do nesocialistických zemí se podařilo překročit o 1 mld. Kčs., tj. o 10 %. Na překročení se nejvíce podílí zvýšený vývoz válcovaného materiálu (o 987 mil. Kčs FCO), který bylo nutno dodatečně uskutečnit a nahradit tak vývozy strojů a zařízení.

Ve výborech pro průmysl, dopravu a obchod jsme ocenili, že k vytváření předpokladů pro zvyšování exportní schopnosti v resortu hutnictví a těžkého strojírenství je vědeckotechnický a výrobní rozvoj formován a realizován cestou koncepčních inovačních programů, které má každá výrobní hospodářská jednotka. V současné době je v nich zahrnuto téměř 1000 technologických, materiálových a výrobkových inovací. Půjde o to, zrychlit inovační proces.

Byla také zvýšena péče o licence, a to jak o jejich nákup, tak i prodej ze socialistických i nesocialistických zemí. Například byla koupena licence na turbíny o výkonech od 300 MW od francouzské firmy proto, abychom mohli nabízet turbíny v požadovaném sortimentu. Z Německé demokratické republiky byla zakoupena licence na výrobu dvojosého nákladního vagónu o rozchodu 1000 mm, která umožní mimo jiné i vývozy kotlových vagónů do nesocialistických zemí. Vedle toho však byly prodány různé licence do zahraničí, např. šachtová cementářská pec z Přerovských strojíren do Švýcarska, jiné do Japonska i do socialistických zemí.

V resortu všeobecného strojírenství byl do socialistických zemí plán vývozu překročen. Zvláště byl překročen žádoucí vývoz do SSSR, kde byl proti roku 1983 nárůst téměř o 12 % a byla dosažena i plánovaná efektivnost. Horší situace byla u vývozu do nesocialistických zemí, kde kromě problémů s celkovým splněním úkolu došlo i k dalšímu poklesu efektivnosti vývozu.

U výrobků všeobecného strojírenství docházelo v uplynulých letech k největším výkyvům ve vývozu a to práce u nosných a efektivních oborů a výrobků. V roce 1984 už se ukazuje určitá stabilizace i nárůst vývozu u většiny z nich. Vedle toho je zde řada výrobků, jejichž vývoz už začíná mít svoji tradici i dobré jméno, na kterém je třeba stavět základ pro další úspěchy.

Chtěl bych jen ukázat některé příklady: počátkem letošního roku byl dodán do Sovětského svazu jeden a půlmilióntý motocykl z Jawy Týnec a pětistý turbovrtulový letoun L 410. Takových úspěšných jubilantů je celá řada. Obdobně vývoz osobních automobilů Škoda do nesocialistických zemí postupně narůstá a v roce 1984 dosáhl rekordního počtu 47 tis. kusů. Úspěšně se rozvíjí export polygrafických strojů, a to zejména ofsetových. Účelná spolupráce s některými firmami nesocialistických zemí v komerční oblasti umožnila dobrý prodej československých plynových sporáků, vysavačů, žehliček a dalších výrobků spotřebního průmyslu.

V organizacích federálního ministerstva elektrotechnického průmyslu byly taktéž úkoly vývozu do socialistických zemí překročeny a to i s plánovanou efektivností. Téměř 10 % objemu vývozu zůstalo však nesplněno do oblastí nesocialistických zemí. V tomto výsledku se podle mého názoru odráží nejen nižší úroveň výrobků elektrotechniky a elektroniky, ale i některé další nedostatky, které však platí pro celé strojírenství - i když pro elektrotechniku mají zvláštní význam. Na jeden z nich bych chtěl poukázat.

Nároky se nezvyšují jen na vlastní stroj, jeho technickou úroveň, kvalitu provedení a spolehlivý servis. Na světovém trhu se považuje za nekompletní - byť dobrý výrobek - není-li vybaven odpovídající obchodně technickou dokumentací. Její rozsah musí vycházet z potřeb uživatelů, kteří s ní pracují. Je-li výstižná a kvalifikovaně zpracovaná, motivuje nejen obchodníky, ale také projektanty a konstruktéry, aby s daným zařízením počítali do projektů, ke kompletaci výrobních celků, nebo strojů apod. Platí to nejen pro zahraniční obchod, ale i doma. Například bez dobrých katalogů elektronických součástí a příkladů hotových řešení s elektronikou není možný dynamický postup elektronizace v národním hospodářství, uplatnění naší elektroniky při kompletaci strojů a zařízení na vývoz i pro domácí uživatele. Pracovníci zahraničního obchodu potvrdí, že dobrá dokumentace lépe prodává a my přece nesmíme vynechat ani jednu možnost, abychom lépe a efektivněji exportovali naše strojírenské výrobky i na nejnáročnější trhy.

Ještě poznámku k dovozům strojů a zařízení. Prostředků na dovozy není mnoho. Přesto se loni nepodařilo využít asi 1 mld Kčs z prostředků, které byly uvolněny na dovozy strojů. To je vážný nedostatek, protože narušuje schopnost lépe se přizpůsobit potřebám trhu a zavádění nových technologií. Příčin je několik. Podniky musí čekat na schválení ročního plánu a potom teprve mohou objednávat stroje a zařízení. Pak už je v řadě případů pozdě. To je vážný nedostatek v řízení a plánování, který je třeba napravit. Uvítal jsem proto informaci, že se připravují opatření, aby podniky měly možnost i před schválením plánu žádat o zajištění dovozu strojů a uvolnění devizových prostředků. Bude třeba sledovat, aby se toto opatření uskutečnilo.

Druhá příčina - a to je dosti překvapivé - je v tom, že i když v průběhu roku byly devizové prostředky uvolněny, naše podniky nebyly včas organizačně a stavebně připraveny. Protože platí tvrdé sankce za neuvedení strojů do provozu, raději stroje nenechaly vůbec dovézt.

Vážené soudružky a soudruzi, výsledky exportu hutnictví a strojírenství v roce 1984 ve svém souhrnu ukazují, že se už daří znovu zvyšovat dynamiku vývozu, a to i do nesocialistických zemí, a tím přispívat k rovnováze ve vnějších vztazích. Nedochází však k žádoucvímu obratu ve struktuře a efektivnosti vývozu, zejména vývozu na nejnáročnější trhy.

Z vlastních poznatků i ze zkušeností výborů pro průmysl, dopravu a obchod mohu potvrdit, že ministerstva, výrobní hospodářské jednotky i podniky věnují velkou péči vytváření podmínek zvyšování exportní schopnosti i pro hlubší zapojení do mezinárodní dělby práce. Je třeba toto úsilí podporovat a nevynechat ani sebemenší možnost ke zvýšení efektivnosti vnějších ekonomických vztahů a k jejich dynamickému rozvoji tak, jak to stanovil XVI. sjezd Komunistické strany Československa v souladu s potřebami národního hospodářství. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Bockovi. Slovo má poslanec Vondrouš, připraví se poslanec Hajko.

Poslanec SL V. Vondrouš: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, za uplynulých 40 let uskutečnil náš pracující lid, vedený komunistickou stranou, ve všech oblastech života společnosti hluboké pokrokové změny.

Velkými změnami především prošlo i naše zemědělství. Vybudování socialistické zemědělské velkovýroby považujeme za významný historický úspěch. Byly vytvořeny ekonomicky silné zemědělské podniky. A můžeme konstatovat, že za posledních 25 let vzrostla hrubá zemědělsdká produkce více než o polovinu. V rostlinné výrobě se podařilo dosáhnout jejího předstihu před živočišnou výrobou. Vždyť např. ve Východočeském kraji v roce 1960 činil hektarový výnos obilovin 2,55 tuny a loni již 4,7 tuny. V živočišné výrobě významně vzrostla roční užitkovost dojnic - z 1840 litrů v roce 1960 na 3835 litrů v loňském roce.

Přesto úkoly, které má před sebou naše zemědělství, jsou velmi náročné. Výsledky čtyř let 7. pětiletky ukazují, že většině záměrů se daří naplňovat. Např. obiloviny byly celostátně splněny na 100,7 %, olejniny na 103,8 %, pícniny na 104,5 %, jatečná zvířata celkem na 102,8 %, vejce na 103,9 % a mléko na 104,8 %. V posledních čtyřech letech se však nepodařilo splnit úkoly v cukrovce a v zelenině.

I letošní rok dává našemu zemědělství dobré naděje na úspěšný rok. Porosty ozimých obilovin dobře přezimovaly, jeví se dobrá úroda pícnin, jarní práce byly provedeny kvalitně. Jistě nás to všechny velice těší.

Rok 1984 byl v zemědělské výrobě jedním z nejúspěšnějších roků v mém volebním obvodě v celé historii socialistického zemědělství. Byly dosaženy dobré výsledky v plnění výrobních i ekonomických ukazatelů. Vysoce byla překročena plánovaná produkce v rostlinné výrobě, kde byl plán splněn na 107 %, a zemědělské podniky se úspěšně vyrovnaly i s plněním plánu produkce živočišné, kde byl plán splněn na 102,5 %. U obilovin bylo dosaženo v průběhu téměř 5 tun z hektaru a plánovaná sklizeň byla překročena o 14 600 tun. V družstevním sektoru se podařilo splnit i plánovanou produkci technické cukrovky.

Zemědělské organizace se vyrovnaly se všemi úkoly státního plánu a v rostlinné výrobě se kromě obilovin podařilo vysoce překročit tržní produkci olejnin, zeleniny a ovoce. V živočišné výrobě se podařilo rovnoměrně zásobovat vnitřní trh. Pozitivním jevem bylo, že došlo k dalšímu zvýšení užitkovosti hospodářských zvířat a nebyl překročen limit spotřeby jadrných krmiv, jakož i normativy pro jejich spotřebu na jednotku produkce.

Zisk byl překročen o 48 mil. Kčs. Plánované odvody do státního rozpočtu byly splněny na 159 %, což jen od jednotných zemědělských družstev představovalo v mém volebním obvodu zvýšení více než o 12,6 mil. Kčs.

K tomu se naše zemědělství dopracovalo za podpory politických a státních orgánů. Pozitivně se projevují veškeré prvky Souboru opatření v 7. pětiletce jako např. kategorie zvláštních zemědělských investic. Nová opatření umožňují výstavbu seníků a silážních žlabů. Jen v mém volebním obvodu se za poslední čtyři roky postavilo a rozestavělo 18 seníků a téměř 58 tis. m3 silážních prostor. To se projevuje v lepší kvalitě objemové píce, siláže a sena, a proto bylo možno snižovat spotřebu jadrných krmiv na jednotku výroby, zvyšivat kvalitu výroby při snižování nákladů.

Vážené soudružky a soudruzi, v mém volebním obvodu v celém okrese Pardubice-venkov se však zemědělská výroba nerozvíjela v minulých letech v jednotlivých zemědělských závodech rovnoměrně. V 6. pětiletce vyrobila jednotná zemědělská družstva z jednoho hektaru v průměru přes 13,3 tis. Kčs hrubé zemědělské produkce, přičemž nejlepší podniky dosahovaly kolem 16 tis. Kčs a některé pouze 11 tis. Kčs. Vidíme, že značné rezervy máme v samotné úrovni hospodaření zemědělských podniků.

Pro 7. pětiletku bylo vytypováno v našem okrese ke konsolidaci pět jednotných zemědělských družstev, tj. cca čtvrtina celkového počtu. Realizace přijatých opatření, intenzifikačních programů dává přednostní dovybavení mechanizačními prostředky spolu s vyšším podílem služeb, poskytovaných těmto podnikům. Hospodaření podprůměrných JZD se věnuje trvale pozornost pracovníků stranických a státních orgánů, služeb, ale i oddělení Státní banky. Jde o zvýšení výroby a zlepšení ekonomiky.

Důležitým nástrojem je vnitropodnikový chozrasčot. Na každém hospodářství jsou pracovníci konkrétně zainteresováni na výsledcích práce pobídkovou složkou. Na základě namáhavé a konkrétní práce se podařilo v průběhu 7.pětiletky zlepšit hospodaření ve čtyřech JZD, takže v letošním roce je sledováno pouze jedno podprůměrné JZD, na které se soustřeďuje pozornost, aby i toto JZD mohlo být v co nejkratší době zařazeno mezi průměrná.

V současné době věnujeme všechny síly tomu, abychom se ctí splnili úkoly a cíle celé 7. pětiletky.

Nároky posledního roku 7. pětiletky a potřeba vytvoření dobré základny pro vstup do 8. pětiletky vyžadují dále zvýšit rozhodovací, organizátorkou a kontrolní činnost. To vyžaduje nejen vysokou disciplinovanost, pořádek, vědomí osobní odpovědnosti, ale také nápaditost, odvahu a rozum k prosazování nových forem práce v zemědělství.

Při rozmísťování prováděcího plánu na letošní rok byl kladen zvýšený důraz na zajištění celé společenské objednávky, především růstem intenzity rostlinné výroby. provázanost plánu rostlinné výroby s výrobou živočišnou byla důležitým kritériem pro hodnocení úrovně plánu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP