Středa 29. května 1985

Súdružky a súdruhovia poslanci, sme si vedomí toho, že úspešný rozvoj našej ekonomiky, a na jej základe i ďalší vývoj vyspelej socialistickej spoločnosti, sa nemôže uskutočniť bez obranného zabezpečenia proti vonkajším vplyvom a hrozbou imperialistických síl, ktorého pevnou hrádzou a štítom je vojensko-politické zoskupenie krajín socialistického spoločenstva v obrannom bloku Varšavskej zmluvy. Pripomeňme si v tejto súvislosti slová generálneho tajomníka KSČ a prezidenta ČSSR s. Husáka na XVI. zjazde strany: "Nezameniteľnú úlohu v spoločnom úsilí socialistických krajín o zabezpečenie mierovej budúcnosti ľudstva plní organizácia Varšavskej zmluvy."

Chcel by som podčiarknuť, že je to obranná organizácia, vytvorenie ktorej nám doslova vnútili imperialistické sily, ktoré ohrozujú svetový mier a ich terčom sú predovšetkým socialistické štáty. A preto upevňovanie mierových síl krajín Varšavskej zmluvy v daných podmienkach je nanajvýš potrebné.

Varšavská zmluva je zárukou zadržania každého pokusu o útok proti ktorejkoľvek socialistickej krajine a stala sa spoľahlivým štítom ochrany a bezpečnosti socialistických vymožeností bratských krajín. Potvrdila sa už osvedčená zásada, že jednota krajín Varšavskej zmluvy má veľký význam tak pre výstavbu socializmu a komunizmu, ako aj toho, že je pevnou záštitou pre boj za udržanie svetového mieru a medzinárodnú bezpečnosť.

Určite vyjadrím názory a postoje členov JRD, pracovníkov štátnych majetkov a všetkých pracovníkov socialistického poľnohospodárstva, keď sa pripojím k stanovisku predrečníkov a vyslovím plný súhlas s Protokolom o predĺžení doby platnosti Zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, podpísanej vo Varšave.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Feketemu. Vystupuje místopředseda Federálního shromáždění soudruh Srb, připraví se hrdinka socialistické práce, členka předsednictva Federálního shromáždění, členka KSČ, poslankyně Sněmovny národů soudružka Horečná.

Místopředseda FS J. Srb: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidente republiky, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, podepsáním Varšavské smlouvy - Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci - v květnu roku 1955 učinilo Československo krok odpovídající nejživotnějším zájmům našeho lidu.

Své trvalé místo po boku osvoboditele a našeho nejvěrnějšího spojence - Sovětského svazu - jsme však zaujali již o 12 let dříve. Osvobození naší země Sovětskou armádou navždy přesvědčilo milióny našich lidí, že bezpečnost a šťastnou budoucnost může naší zemi zajistit jen těsné sepětí s bratrským Svazem sovětských socialistických republik.

Před třemi desetiletími vznikla v Evropě nebezpečná situace. Jak je uvedeno v textu Varšavské smlouvy stalo se tak - cituji: "... v důsledku ratifikace pařížských dohod, předvídajících vytvoření nového vojenského seskupení v podobě Západoevropské unie za účasti remilitarizovaného západního Německa a jeho zapojení do severoatlantického bloku, což zvyšuje nebezpečí války a ohrožuje bezpečnost mírumilovných států". Za těchto okolností musely "mírumilovné státy Evropy učinit nutná opatření k zajištění své bezpečnosti a v zájmu zachování míru v Evropě". Potud Smlouva.

Je třeba připomenout, že Varšavská smlouva byla vytvořena až 6 let po vzniku útočného Severoatlantického paktu. Uplynulých 30 let potvrdilo účinnost Varšavské smlouvy pro věc pokroku, socialismu a míru. Stali jsme se pevným článkem tohoto svazku socialistických zemí. Díky jemu jsme mohli rozvinout budování socialistické společnosti v mírových podmínkách a dosáhnout podstatných úspěchů v našem hospodářském, vědeckém, technickém, kulturním, sociálním a ideovém rozvoji i ve výstavbě naší socialistické Československé lidové armády a upevňování obranyschopnosti naší země.

Ve stále větší míře jsme využívali výhod bratrské, vzájemně výhodné a rovnoprávné spolupráce socialistické mezinárodní ekonomické integrace a především stále těsnější spolupráce se Sovětským svazem. Sami jsme aktivně přispívali a přispíváme k tomuto procesu, jemuž podstatně vděčíme za to, že jsme dnes z ekonomického a sociálního hlediska na světové úrovni.

Socialistická přestavba ekonomiky zabezpečila mohutný rozvoj výrobních sil a vybudování kvalitativně nové materiálně technické základny. Objem základních prostředků dosáhl hodnoty 2,3 biliónů Kčs, kapacita vědeckovýzkumné základny se za čtyřicet let od osvobození zvýšila více než šedesátkrát, národní důchod více než šestinásobně a jeho objem přesáhl v běžných cenách výši 520 mld Kčs. Historických úspěchů bylo dosaženo ve vyrovnání ekonomické úrovně českých zemí a Slovenska a mezi největší úspěchy socialistické výstavby patří vysoký vzestup životní úrovně lidu.

Na dosažených výsledcích v hospodářské a sociální oblasti se právě výraznou měrou podílela naše prohlubující se účast v socialistické ekonomické integraci. Bratrské socialistické země jsou naším největším obchodním partnerem, zabezpečujícím rozhodující dodávky surovin a rozhodující odbyt našich výrobků. Blahodárně se projevuje specializace a kooperace v oblasti výroby, vědy a techniky. To vše je solidním základem intenzifikace a celkového zefektivňování našeho národního hospodářství. Například výměna zboží se Sovětským svazem činí 42 % celkového obratu našeho zahraničního obchodu; Sovětský svaz se podílí na našem dovozu surovin ze 100 % u zemního plynu, z 98 % kryje naši potřebu ropy, z 62 % kamenného uhlí, z 80 % železné rudy, z 52 % barevných kovů a podobně. Na těsné spolupráci s bratrskými socialistickými zeměmi je založen celý náš energetický program, rozvoj chemického průmyslu a další obory národního hospodářství. Tím se naše republika dostala mezi přední průmyslově vyspělé země světa.

Varšavská smlouva, tento obranný vojenskopolitický svazek socialistických zemí, prokázala v uplynulých třiceti letech, že je prvním takovým svazkem v dějinách, který vyvíjí zásadní a důsledné mírové úsilí. V něm dosáhl významných úspěchů, které byly dnes již připomenuty a na nichž se naše republika také podílela. Výsledkem je čtyřicetiletý mír v Evropě.

Vyvrcholením politiky uvolňování napětí se stala helsinská Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě a slavnostní podpis jejího Závěrečného aktu před deseti lety. Došlo k ní právě z iniciativy a na základě vytrvalého úsilí zemí Varšavské smlouvy.

Spojené státy americké však na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let opustily politiku uvolňování mezinárodního napětí a přešly v rámci snahy o dosažení vojenské převahy od plánování akcí k praktickým opatřením, k rozmísťování nových jaderných zbraní prvního úderu v některých evropských zemích NATO, k prvním krokům pro militarizaci kosmu a k zatahování zemí NATO do tohoto nebezpečného dobrodružství.

Varšavská smlouva je naší záštitou, ochráncem naší budoucnosti, zárukou pokroku a míru. Prodloužení její platnosti je dnes stejně nezbytné jako její založení před třiceti lety. Tak to chápe náš pracující lid, tak se vyjadřují naši spoluobčané v našich volebních obvodech. Výrazem jejich souhlasu je zvyšování jejich občanské angažovanosti, rozvoj pracovní iniciativy, zvyšování úsilí a dosahování nejlepších výsledků ve všech oblastech našeho národního hospodářství.

Náš lid se také jednoznačně ztotožňuje s Provoláním ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik a rady ministrů Svazu sovětských socialistických republik k národům, parlamentům a vládám všech zemí, přijatým ke 40. výročí ukončení druhé světové války.

Vyslovuji naprostý souhlas s Protokolem o prodloužení platnosti Varšavské smlouvy za Klub poslanců - členů Československé strany lidové ve Federálním shromáždění. Zároveň bych vás chtěl všechny ujistit, že mírovou politiku Varšavské smlouvy bude i nadále plně podporovat celá Československá strana lidová jako pevná součást politického svazku našich pracujících v Národní frontě. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji místopředsedovi Federálního shromáždění soudruhu Srbovi. Slovo má poslankyně Horečná. Připraví se hrdina socialistické práce, člen předsednictva Federálního shromáždění, bezpartijní poslanec Sněmovny národů soudruh Huml.

Poslankyně SN I. Horečná: Vážený súdruh generálny tajomník ÚV KSČ a prezident republiky, vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vážení hostia. Európa prežíva s ohľadom na ťažko zaplatené skúsenosti historického vývoja celkom mimoriadnu situáciu. Národy a štáty tohto kontinentu už 40 rokov žijú v mieri. Pravda, nie všetky štáty sa o tento stav zaslúžili rovnakou mierou. Najväčšiu zásluhu na mierovom živote nášho kontinentu má Sovietsky zväz a ostatné socialistické štáty, ich mierová ofenzívna zahraničná politika.

ZSSR a jeho spojenci celý čas po druhej svetovej vojne, i v najťažších časoch studenej vojny sa vždy usilovali o mierové spolunažívanie so štátmi s rozdielnym spoločenským zriadením.

Brániť a chrániť mierové spolunažívanie a vymoženosti socializmu, ktoré sú ohrozované argesivitou a rozpínavosťou imperialistických štátov, je poslaním Varšavskej zmluvy, ktorá bola utvorená šesť rokov po vzniku NATO.

Žiadny iný vojensko-politický zväzok nevyvíja v záujme mierového života celého ľudstva tak sústavnú iniciatívnu činnosť ako Varšavská zmluva, bojujúca o udržanie mieru, o upevnenie bezpečnosti a rozšírenie vzájomne výhodnej spolupráce.

K najdôležitejším úlohám súčasnosti patrí odvrátenie hrozby jadrovej vojny. Preto všetci mierumilovní ľudia obracajú svoju pozornosť do Ženevy, kde prebieha rokovanie medzi ZSSR a USA o jadrových a kozmických zbraniach, započaté 12. marca 1985. Cestu k nemu otvorili výsledky stretnutia medzi ministrami zahraničných vecí ZSSR a USA 8. januára 1985, na ktorom sa dosiahla dohoda o predmete a cieli tohto rokovania. Stručne možno tieto ciele charakterizovať takto: nezačínať horúčkovité zbrojenie vo vesmíre, zastaviť ho na Zemi a pristúpiť k radikálnemu zníženiu zbraní, pričom konečným cieľom je ich úplná likvidácia.

Súdruh Gorbačov navrhol, aby na celú dobu rozhovorov medzi ZSSR a USA vyhlásili obe veľmoci moratórium na vývoj, skúšky a rozmiestňovanie úderných kozmických zbraní a aby zmrazili stav svojich útočných strategických zbraní. ZSSR od 7. apríla 1985 vyhlásil jednostranne moratórium na rozmiestňovanie sovietskych rakiet stredného doletu a pozastavil uskutočňovanie ďalších odvetných opatrení v Európe, vyvolaných rozmiestňovaním amerických rakiet. Toto moratórium platí do novembra 1985. Očakávanou reakciou na toto moratórium zo strany USA by malo byť zastavenie rozmiestňovania amerických rakiet stredného doletu v Európe. V platnosti naďalej zostávajú i predošlé sovietske návrhy. A nie je ich málo, hovoril o nich predo mnou súdruh poslanec Kučera.

Zodpovedajúca reakcia zo strany USA na mierové iniciatívy ZSSR by zaiste bola vhodným východiskovým bodom pre úspešné vedenie rozhovorov v Ženeve. Skutočnosťou však zostáva, že ani na jeden z týchto návrhov vláda USA neodpovedala gestom dobrej vôle. Naopak, stupňuje nebezpečnú politiku, stupňuje horúčkovité prípravy na "hviezdnu" vojnu a dokonca sa pokúša militarizáciu vesmíru "zmedzinárodniť" a do výroby kozmických zbraní vtiahnuť ďalšie kapitalistické krajiny.

Na to, aby sa v medzinárodných vzťahoch dosiahol obrat k lepšiemu, je nutný neprestajný húževnatý a cieľavedomý boj. Členské štáty Varšavskej zmluvy a celé socialistické spoločenstvo vedú tento zápas na všetkých frontoch.

Vznikom Varšavskej zmluvy došlo k vytvoreniu celkom nových foriem spolupráce v politickej oblasti medzi jednotlivými členskými štátmi. Členské štáty cieľavedome koordinujú svoju zahraničnú politiku tak, aby mohli čo najoptimálnejšie prispievať k zabezpečeniu mieru a bezpečnosti v Európe.

Za 30 rokov svojej existencie sa Varšavská zmluva plne osvedčila. Členstvom v nej Československo získalo po prvý raz v histórii skutočné záruky za zabezpečenie našej suverenity, nezávislosti, nedotknuteľnosti hraníc, záruky za ďalší socialistický rozvoj našej spoločnosti.

Celý život pracujem ako robotníčka, a preto ako príslušníčka robotníckej triedy chcem jednoznačne vyhlásiť, že predĺženie Varšavskej zmluvy plne zodpovedá želaniu nášho ľudu, jeho životnému záujmu o udržanie a upevnenie svetového mieru.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Horečné. Slovo má poslanec Huml. Připraví se předseda Strany slovenské obrody, člen předsednictva Federálního shromáždění a poslanec Sněmovny národů soudruh Šimúth.

Poslanec SN A. Huml: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidente republiky, vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté. Chtěl bych podtrhnout význam Varšavské smlouvy jako rozhodujícího činitele zajišťujícího bezpečnost v Evropě a zabraňujícího vzniku nové války v současné složité mezinárodní situaci.

Vývoj postojů rozhodujících kapitalistických států ke státům socialistických zemí není v poslední době příznivý, zejména sousední Německé spolkové republiky k naší zemi. Spolu s nástupem nové západoněmecké vlády v říjnu 1982 došlo k výraznému oživení západoněmeckého revanšismu a začínají se ozývat hesla, o nichž jsme se domnívali, že patří již jen minulosti. Znovu jsou, v rozporu s uzavřenými mezinárodními smlouvami vznášeny požadavky na "Obnovení Německé říše v hranicích z roku 1937" a na "Vyřešení německé otázky, tedy na revizi poválečného uspořádání Evropy. Kdyby šlo jen o výkřiky jednotlivců, dalo by se nad nimi mávnout rukou. Věc je však daleko vážnější; tyto názory získávají stále větší podporu bonnské vlády. Nejde tedy, tak jak tomu bylo ještě před několika lety, o "soukromou aktivitu" několika revanšistických spolků, případně o "svobodu projevu" v západním pojetí, ale o nebezpečný politický záměr, k jehož prosazování nemohou státy Varšavské smlouvy nečinně přihlížet. Fašistická zvůle měla za následek zničení půl Evropy a ztráty na lidských životech jdoucí do desítek miliónů. Tyto ohromné oběti minulé světové války nelze přehlížet. Právě těm, kteří položili své životy za lepší, spravedlivější svět, jsme všichni zodpovědni za to, že jejich oběť nebyla marná.

S údivem a zároveň s odporem se každý, kdo ví, co přinesl hitlerovský fašismus, odvrátil od amerického prezidenta Reagana, který provokačně navštívil hřbitov v západoněmeckém Bitburgu, a vzdal tím i poctu tam pohřbeným esesáckým zločineckým hrdlořezům. To je přece otevřené, hrubé pošlapání památky obětí fašismu.

Tvrdě vybojované normy mezinárodního práva je nutno bezvýhradně hájit a proto proti vznikající revanšistické aktivitě vznesly oficiální protesty vlády SSSR, ČSSR, NDR a PLR. Akce sudetoněmeckého landsmanšaftu jsou v rozporu s duchem a literou Smlouvy mezi ČSSR a NSR z roku 1978 a Společným prohlášením z roku 1978 a jsou závažným rušivým momentem všeho pozitivního, čeho bylo ve vzájemných vztazích obou sousedících států dosud dosaženo.

Přitom revanšistické akce a stále smělejší tendence nejsou vlastní jen politickému vedení NSR, ale i dalších kapitalistických států.

A zde mi dovolte, abych trochu odbočil: Západní Němci, kteří navštěvují pravidelně Chomutovsko a severní Čechy, zcela bezostyšně prohlašují: "Hezky nám to tu opatrujte, ať to máme v pořádku, až se sem vrátíme!". To by si těžko dovolili říci, kdyby se v jejich dnešní zemi takto veřejně nehovořilo a kdyby tyto názory neměly podporu oficiálních míst.

Poválečné mírové uspořádání Evropy zpochybňují v poslední době mnohá oficiální prohlášení nejvyšších představitelů USA. Je smutné, ale zároveň i nebezpečné, že bývalí spojenci v nesmiřitelném boji proti fašismu nejednou nezakrytě odmítají dohody mocností protihitlerovské koalice uzavřené jejich vlastními politickými předchůdci v Jaltě a Postupimi. Americké představy o evropské bezpečnosti jsou jednostranné a jsou v rozporu jak se zásadami mírového soužití, tak i s reálným poměrem sil mezi socialistickými a kapitalistickými státy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP