Středa 29. května 1985

Všetky opatrenia, ktoré za tridsať rokov prijali štáty Varšavskej zmluvy, mali obranný charakter. Prinútil ich k tomu zbrojný kolotoč, ktorý uviedol do chodu pakt NATO.

Všetci občania našej republiky, ktorým leží na srdci osud vlasti v mieri a ktorí vidia zmysel svojho života v mierovej práci, si v dnešných dňoch naliehavo uvedomujú povinnosť prispieť svojím hlasom, všetkými svojimi silami za zachovanie svetového mieru. Vojensko-priemyselný komplex USA a jeho satelitov dáva nezakryte svetu najavo, aké sú jeho ciele. Prípravy na jadrovú vojnu dostali v súčasnosti hrozivú podobu.

Draho zaplatené skúsenosti našich národov nám pripomínajú, že sme sa často museli brániť ohrozeniu zo Západu. Dnes sa na našich západných hraniciach opäť hromadia zbrane, ktoré znamenajú pre nás potenciálne americké útočné rakety stredného doletu, ale aj veľký arzenál jadrových a konvenčných zbraní, chemických zbraní a ďalších ničivých prostriedkov. Ministerstvo obrany NSR sa zaoberá ďalšou fázou militarizácie, plánovanej Reaganovou administratívou, konkrétne projektom hviezdnej vojny. Dokladá to aj vládne vyhlásenie z 18. apríla 1985, v ktorom sa kancelár Helmut Kohl jednoznačne vyslovil pre účasť Nemeckej spolkovej republiky na amerických plánoch militarizácie vesmíru.

Preto my, členovia a funkcionári Strany slobody, spolu so všetkými občanmi Československej socialistickej republiky, rozhodne odsudzujeme obludné plány Pentagonu a krajín NATO na tzv. obmedzenú jadrovú vojnu, preto hlboko odsudzujeme prípravy na prenesenie jadrových zbraní do kozmu. Ako občania socialistického Československa plne chápeme a podporujeme jednomyseľné rozhodnutie signatárov Varšavskej zmluvy predĺžiť jej platnosť na ďalších 20 rokov. Pre zmluvné strany, ktoré do roka pred uplynutím tejto lehoty neodovzdajú vláde Poľskej ľudovej republiky vyhlásenie o vypovedaní tejto zmluvy, zostane zmluva v platnosti po dobu ešte desať rokov. Ako plnoprávni voliči súhlasíme s krokmi predstaviteľov nášho štátu, ktoré smerujú k zabezpečeniu obranyschopnosti socialistickej vlasti, s osudom ďalších generácií ľudstva, ba určite s osudom celej našej planéty.

Prejav súdruha Michaila Gorbačova prednesený vo Varšave 26. apríla 1985 pri príležitosti podpísania Protokolu o predĺžení doby platnosti Zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, vyjadruje aj naše túžby po mieri, osobitne tieto jeho slová: "Vojna sa nesmie opakovať. Pamätáme na to, pamätáme na ponaučenia z vojny. A jedným z najdôležitejších je príklad spolupráce protihitlerovskej koalície. Vyzývame dnes všetky štáty Európy a iných kontinentov, aby sa povzniesli nad rozpormi a stali sa partnermi v boji proti novému nebezpečenstvu, ohrozujúcemu všetko ľudstvo, proti nebezpečenstvu jadrovej záhuby."

V týchto slovách popredného predstaviteľa prvého socialistického štátu sveta vidíme aj my, členovia a funkcionári Strany slobody, zmysel našich doterajších dejín, zmysel našej spolupráce s krajinami Varšavskej zmluvy. Svoje činorodé vlastenectvo vyjadrujeme tým, že budeme stáť neochvejne na stráži mieru. Odsudzujeme plány NATO, zamerané na rozpútanie jadrovej vojny, ktorá by ohrozila, ba natrvalo vymazala život z našej planéty. Spolu so všetkými občanmi našej socialistickej vlasti vrele a jednoznačne podporujeme také kroky vlád sveta, ktoré ich vedú k spoločnému rokovaniu, k spoločnému stolu, ozdobenému krehkou ratolesťou mieru. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Škulovi. Prosím místopředsedu Federálního shromáždění soudruha Kučeru, aby se ujal slova; připraví se hrdina socialistické práce, člen předsednictva Federálního shromáždění, člen KSČ, poslanec Sněmovny lidu Jozef Fekete.

Místopředseda FS B. Kučera: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi, vyslechli jsme zprávu předsedy vlády a jeho doporučení k vyslovení souhlasu s Protokolem o prodloužení doby platnosti Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, uzavřené ve Varšavě před třiceti lety. Chtěl bych v souladu se zprávou předsedy vlády zdůraznit, že Varšavská smlouva od samého začátku byla společenstvím obrany. Její zrod byl vyvolán vojensko-politickým vývojem na Západě. Byla reakcí na vytváření společenství západních zemí, namířených proti bývalým spojencům, i kroky směřující k remilitarizaci Německé spolkové republiky. To byly faktické kroky k rozdělení Evropy, uskutečněné USA a jejich spojenci. Na tuto situaci musel Sovětský svaz i jeho spojenci reagovat.

Obranný charakter Varšavské smlouvy v plné míře respektuje i Protokol, podepsaný koncem dubna ve Varšavě, o jejím prodloužení. Země Varšavské smlouvy jsou i nadále připraveny v případě, že bude rozpuštěn Severoatlantický pakt, zrušit existenci Varšavské smlouvy. To by byla nepochybně optimální alternativa z hlediska evropské bezpečnosti i dalšího rozvoje mírové spolupráce.

Iniciativy zemí Varšavské smlouvy se však nespokojují jen s návrhem tohoto cílového řešení. Není-li na straně západního bloku ochota k takovému radikálnímu kroku, pak je tu ještě druhá možnost. Totiž možnost uzavřít dohody, jež by postupně vedly ke stejnému cíli. Takovým vhodným počátečním krokem by kupříkladu mohlo být uzavření smlouvy o vzájemném nepoužití síly a zachování mírových vztahů, jak to navrhla Pražská deklarace ze zasedání politického poradního výboru Varšavské smlouvy v lednu 1983. Tento návrh je ovšem pouze jeden z mnohých, se kterými přišel Sovětský svaz a jeho spojenci v posledních třech desetiletích.

V celém tomto období jsme hledali cesty, jak vytvořit skutečnou platformu všech evropských zemí s cílem zastavit zbrojení, upevnit mír a rozvinout vzájemně výhodnou spolupráci. Vždyť už před třiceti lety v červnu 1955 navrhl Sovětský svaz celoevropskou smlouvu o kolektivní bezpečnosti v Evropě. A v letech následujících až do dnešních dnů to byly nesčetné návrhy a iniciativy. Lze jich napočítat více než sto. Chtěl bych se zmínit alespoň o některých z nich. Kupříkladu o návrhu sovětské vlády z roku 1958 na podepsání smlouvy o přátelství a spolupráci mezi evropskými státy. Již v roce 1963 předložil Sovětský svaz návrh na podepsání paktu o neútočení mezi státy NATO a Varšavské smlouvy. V roce 1966 navrhly členské státy Varšavské smlouvy svolání konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Neměli bychom zapomenout ani na prohlášení "Za mír a bezpečnost v Evropě", jež bylo přijato na konferenci evropských dělnických a komunistických stran v Karlových Varech v dubnu 1967. V letech pozdějších přišly přirozeně ještě další návrhy a iniciativy ze strany Sovětského svazu a jeho evropských spojenců.

I když země NATO desítky mírových návrhů socialistických zemí o bezpečnosti a spolupráci v Evropě či jiných iniciativ mírového zaměření odmítly, nakonec přece jen pod tlakem veřejnosti souhlasily se svoláním konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, jež byla zahájena 3. července 1973 v Helsinkách za účasti 33 evropských zemí, USA a Kanady. Právě před deseti lety, 4. srpna 1975, byl po dlouhém a mnohdy i kontraverzním jednání podepsán v Helsinkách závěrečný dokument této konference, známý Závěrečný akt.

Byl to významný předěl v historii poválečné Evropy. Od Postupimi přímo sem do Helsinek vede spojnice, která vychází z uznání změn, k nimž došlo v Evropě v důsledku druhé světové války. Závěrečný akt tyto změny znovu potvrzuje, včetně existence obou německých států a uznání poválečných hranic. Dále tu byly uznány principy rovnosti, mírového soužití států s různým společenským zřízením a jejich spolupráce.

Konference sama o sobě se stala důležitým prvkem posílení vzájemné důvěry mezi účastnickými státy. Závěrečný akt této konference není vítězstvím ani jedné ani druhé strany za konferenčním stolem, je vítězstvím rozumu, zdravým a vyváženým kompromisem. Helsinky znovu přesvědčivě dokázaly, že je-li politická vůle, je-li zachovávána zásada rovné bezpečnosti, je dohoda mezi Západem a Východem možná. Socialistické země se zasazovaly o to, aby tento nadějný proces, jehož prospěšnost poznaly evropské země v následujících letech, i nadále pokračoval. Právě díky jejich diplomatické aktivitě byly potvrzeny principy Závěrečného aktu znovu na následné schůzce v Bělehradě. Madridská schůzka pak po tříletém obtížném jednání skončila přece jen přijetím vyváženého dokumentu, na jehož základě se dnes ve Stockholmu jedná o opatřeních k posílení důvěry, bezpečnosti a odzbrojení v Evropě. Jsme přesvědčeni, že k upevnění této důvěry by přispěla především politická opatření, s nimiž země Varšavské smlouvy přišly. O snížení vojenských sil ve střední Evropě jedná už mnoho let i konference ve Vídni. Bohužel, i ona je příkladem snah zemí NATO, jak nikoliv hledat konstruktivní řešení, ale naopak pod různými záminkami mu bránit.

Minulá léta ukázala, že je-li dobrá vůle na obou stranách, chce-li každá z jednajících stran ujít potřebný kus cesty, pak je možno upevnit důvěru, učinit opatření směřující k odzbrojení a zajištění míru. V posledních letech jsme však v Evropě svědky prosazování snah, které jsou v rozporu s duchem a literou Závěrečného aktu z Helsinek. Jsou to snahy, které jsou v protikladu zásadám rovnosti, mocenské rovnováhy, odzbrojení a mírové spolupráce. Vládnoucí kruhy v USA, ale spolu s nimi i četní jejich spojenci NATO, nastoupily cestu získání mocenské nadvlády místo dosavadní vojenské rovnováhy. Vyvolávají nové kolo horečného zbrojení, jak o tom svědčí s velkým spěchem a nátlakem prováděné rozmísťování nových amerických raket středního doletu v západoevropských zemích a s ním i pokusy o militarizaci oblastí, jež toho byly dosud ušetřeny, jako je kosmický prostor. To samozřejmě neblaze ovlivňuje vývoj v Evropě, zbrzďuje i proces, který před deseti lety začal v Helsinkách. I za této vyhrocené situace země Varšavské smlouvy však nepřestaly usilovat o změnu ovzduší. Dokladem toho je i nedávný návrh generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Michaila Gorbačova, aby u příležitosti desátého výročí podpisu Závěrečného aktu v Helsinkách představitelé signatářských zemí znovu potvrdili svou vůli pokračovat v procesu, zahájeném v Helsinkách.

Evropské veřejné mínění i četní realističtí politikové západoevropských zemí si v plné míře uvědomují nebezpečnost situace, do níž Evropu USA dnes zavádějí. Mírové akce, mnohé z nich masového charakteru, v západní Evropě i v USA, jak jsme to třeba viděli o posledních velikonocích, jsou toho nejlepším dokladem. Tyto mírové síly pochopily, že v ženevských jednáních mezi SSSR a USA se pro Evropu otevírá nová šance a že přirozeně i na nich záleží, bude-li toto jednání úspěšné. Význam nejširšího protiválečného hnutí se tedy v nadcházejícím období nezmenší, protože Evropané si dobře uvědomují, že odpovědnost za mír je nedělitelná, že je to odpovědnost každého z nás.

Jestliže dnes projednáváme Protokol o prodloužení platnosti Varšavské smlouvy, pak je třeba říci totéž, co bylo naším cílem už před třiceti lety. Naším cílem je odvrátit válku, zastavit horečné zbrojení, zahájit cestu k odzbrojení a navázat rovnoprávnou, vzájemně výhodnou spolupráci zemí s různým společenským zřízením. Prostě vytvořit takovou situaci, jež by činila jakékoliv vojenské společenství zbytečné. Avšak do té doby, než se nám podaří tyto cíle uskutečnit, je třeba, aby v zájmu naší bezpečnosti a obrany Varšavská smlouva existovala, zajišťovala bezpečnost pro naši mírovou práci tak, jak to činila v uplynulých třiceti letech. S těmito pocity naši občané také podpořili podpis prezidenta naší republiky na tomto Protokolu.

Soudružky a soudruzi, na nedávném slavnostním zasedání ústředního výboru Československé strany socialistické jsme v plné šíři kroky vlády Československé socialistické republiky k upevnění naší bezpečnosti podpořili. Chtěl bych zdůraznit, že poslanci naší strany ve Federálním shromáždění podpoří i svými hlasy prodloužení platnosti Varšavské smlouvy, v níž vidíme záruku naší bezpečnosti, svobody a nezávislosti. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji místopředsedovi Federálního shromáždění soudruhu Kučerovi, slovo má poslanec Fekete.

Poslanec SL J. Fekete: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, vážení hostia. V tomto roku vstupujeme do 40. výročia vyvrcholenia národnooslobodzovacieho boja československého ľudu s hitlerovským fašizmom a oslobodenia územia našej vlasti hrdinskou Sovietskou armádou. Uplynulo už 40 rokov od skončenia najkrvavejšieho celosvetového vojnového požiaru, od doby nesmiernych útrap, biedy a obrovských strát na životoch a zdraví ľudí, ako aj na materiálnych hodnotách, ktoré ľudia vytvárali po celé stáročia. Je to už 40 rokov, čo sme po víťaznom boji s hitlerovským fašizmom nastúpili v Československu cestu budovania novej spoločnosti, nového samostatného a skutočne slobodného domova robotníkov, roľníkov a pracujúcej inteligencie na princípoch marxizmu-leninizmu. Vybudovali sme socialistickú spoločnosť bez vykorisťovania človeka človekom, spoločnosť, v ktorej všetka moc patrí ľudu. Stali sme sa pevnou súčasťou socialistického spoločenstva, síl pokroku a mieru.

Pripomeňme si, súdružky a súdruhovia, niektoré myšlienky z aprílového vyhlásenia Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, Ústredného výboru Národného frontu ČSSR a vlády ČSSR k 40. výročiu vyvrcholenia národnooslobodzovacieho boja československého ľudu a oslobodenia našej vlasti Sovietskou armádou, ku ktorému sa spontánne prihlásil náš ľud.

Československá socialistická republika dnes disponuje mohutným hospodárskym a duchovným potenciálom. Socialistický priemysel vyrobí dnes za necelý mesiac viac produkcie, než vyrobila predmníchovská republika za celý rok. Osobitne výrazné výsledky priniesla socialistická industrializácia Slovenska, ktorého priemyslová produkcia vzrástla oproti roku 1948 dvadsaťsedemkrát. Vybudovaním družstevnej socialistickej veľkovýroby sa zásadne zmenila nielen tvár, ale i život našej dediny. Poľnohospodárska výroba je dnes o polovicu vyššia než pred vojnou, hoci v nej pracuje v porovnaní s vtedajšou dobou necelá tretina ľudí. Životnú úroveň občanov charakterizuje pomerne vysoká osobná a najmä spoločenská spotreba, ktorá je osemkrát vyššia, než bola v roku 1948. Naše zdravotníctvo, školstvo a kultúrno-osvetový systém patria k najlepším. Náš štát vytvára potrebné podmienky pre rovnoprávne postavenie žien, pre všestranný rozvoj mladej generácie i pre zabezpečenie pokojnej staroby. Starostlivosť o blaho človeka je v strede pozornosti komunistickej strany a celého socialistického štátu.

K historickým vymoženostiam socialistickej výstavby patrí aj vyriešenie národnostnej otázky. Československá socialistická republika je dnes spoločnou vlasťou skutočne rovnoprávnych národov a národností vo federatívnom štáte. Vzťahy medzi nimi sú založené na vzájomnej dôvere a úcte, bratskom spolunažívaní a spolupráci.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, socialistická výstavba, celá cesta k socializmu, po ktorej ideme, preverila a preukázala zásadný a trvalý význam spojenectva a spolupráce s krajinami socialistického spoločenstva tak v ekonomickej oblasti, ako aj pri spoločnej ochrane vymožeností nového spoločenského poriadku.

V oblasti ekonomickej je to predovšetkým Rada vzájomnej hospodárskej pomoci, ktorá nám významne umožňuje plánovitý rozvoj národného hospodárstva na princípoch rovnoprávneho postavenia partnerov za vzájomne výhodných podmienok a rešpektovania nezávislosti.

Ekonomická spolupráca ČSSR s druhými členskými štátmi RVHP sa v roku 1984 ďalej prehĺbila a posilnili sa aj integračné väzby medzi členskými štátmi. Celkove plánované úlohy vo vývoze i v dovoze boli prekročené a pasívne saldo obchodnej bilancie s touto oblasťou bolo nižšie než plánované. Dovozom z krajín RVHP, predovšetkým zo ZSSR, bola krytá rozhodujúca časť československej dovoznej potreby dôležitých surovín, materiálov a energetických zdrojov. Na trhu RVHP sa v minulom roku realizovalo vyše 83 % z celkového vývozu československých strojárskych výrobkov.

Základný význam pre integráciu československej ekonomiky do medzinárodného socialistického spoločenstva má proces špecializácie a kooperácie výroby. Realizácia vývozu na základe mnohostranných a dvojstranných dohôd o špecializácii a kooperácii v roku 1984 tiež vzrástla.

Na zabezpečenie surovinových a energetických zdrojov, nevyhnutných pre ďalší rozvoj ekonomiky, sa podieľala ČSSR v roku 1984 na investičnej výstavbe spoločných ťažobných a výrobných kapacít.

Výsledky spolupráce ČSSR v rámci socialistického spoločenstva RVHP ukazujú značné prínosy i pre československú ekonomiku s cieľom prispievať k rastu efektívnosti nášho národného hospodárstva ako aj celého ekonomického potenciálu ČSSR v duchu zásady "Buduj vlasť - posilníš mier!".


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP