Středa 29. května 1985

Chování mnohých představitelů imperialistických států stále častěji připomíná chování zloděje, který na útěku křičí: "Chyťte zloděje!". Místo aby jednali v duchu uzavřených dohod, napadají ty, kteří je dodržují. Stále častější obviňování socialistických států z tzv. "porušování dohod" má za cíl zpochybnit postoje těchto států jako seriózních partnerů, ospravedlnit vlastní neplnění smluvních závazků a připravovat tak půdu pro jejich vypovězení. Státy NATO tak nepřímo naznačují, že systém mezinárodních smluv ze sedmdesátých let jim již nevyhovuje, i když právě tyto smlouvy urovnaly nejdůležitější poválečné problémy evropské bezpečnosti. Imperialistickým mocnostem není vhod světodějná role socialistických států, která znemožňuje jejich otevřené usilování o změnu územních a politických realit v Evropě a narušování stability evropské bezpečnosti.

Imperialistické mocnosti, zejména Spojené státy americké, vidí ve zbrojení prostředek k ovládnutí a porobení dalších národů, socialistické státy naopak vidí v odzbrojení prostředek k zachování míru. Toto je i cílem zahraniční politiky Sovětského svazu a států Varšavské smlouvy, které za posledních třicet let předložily přes sto iniciativních návrhů zaměřených na odzbrojení a ozdravění mezinárodního ovzduší. Proto odmítáme pomluvy a různé akce kapitalistických kruhů proti Varšavské smlouvě, které směřují k jejímu podkopávání.

Varšavská smlouva je spolehlivou zárukou míru a proto jsem pro její prodloužení tak, jak navrhuje federální vláda. Při nejrůznějších setkáních s pracujícími svého chomutovského volebního obvodu jsem se jako bezpartijní poslanec mnohokrát přesvědčil, že naši občané, bez ohledu na jejich politickou příslušnost, se s tímto názorem plně ztotožňují.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Humlovi. Prosím poslance Šimútha.

Poslanec SN J. Šimúth: Vážený súdruh generálny tajomník Ústredného výboru KSČ a prezident Československej socialistickej republiky, vážený súdruh predseda Federálneho zhromaždenia Československej socialistickej republiky, milé súdružky, vážení súdruhovia poslanci, vážení hostia.

Najvyšší predstavitelia členských štátov Varšavskej zmluvy podpísali 26. apríla tohto roku vo Varšave Protokol o predĺžení platnosti Zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci podpísanej 14. mája 1955.

Toto jednomyseľné rozhodnutie socialistických krajín, predĺžiť dobu platnosti Varšavskej zmluvy, je novým významným prínosom k upevneniu bezpečnosti spojeneckých štátov, k zachovaniu a upevneniu mieru v Európe a na celom svete.

Predĺžením platnosti Varšavskej zmluvy podpísali členské štáty vo významnej dobe - v predvečer osláv 40. výročia víťazstva nad fašizmom, oslobodenia našej vlasti slávnou Sovietskou armádou. Je našou čestnou povinnosťou voči padlým hrdinom, ktorí obetovali svoje životy za našu slobodu, ale aj voči dnešnej i budúcim generáciám urobiť všetko pre odvrátenie nového svetového požiaru, ktorý v jadrovom veku, vinou imperializmu, na čele s USA, ohrozuje existenciu našej civilizácie.

Varšavská zmluva vznikla pred 30 rokmi ako obranné spoločenstvo proti imperialistickej hrozbe vyvolanej vznikom agresívneho paktu NATO. Súčasné opatrenia socialistických krajín na upevnenie ich obranyschopnosti a bezpečnosti sú len dôsledkom terajšej politiky imperializmu.

Jednomyseľné rozhodnutie najvyšších predstaviteľov členských štátov Varšavskej zmluvy vyjadruje pevnú vôľu ochrániť svoje krajiny pred agresiou, naďalej úzko spolupracovať v riešení medzinárodných otázok, pokračovať v politike obrany mieru a bezpečnosti národov. Pod tento významný dokument o predĺžení platnosti Varšavskej zmluvy dal svoj podpis najvyšší predstaviteľ našej vlasti, s. Gustáv Husák. V zmysle Ústavy ČSSR podlieha táto Zmluva schváleniu naším Federálnym zhromaždením. Predsedníctvo ÚV Strany slovenskej obrody plne podporuje toto rozhodnutie a odporúča svojim poslancom vo Federálnom zhromaždení vysloviť súhlas s Protokolom o predĺžení platnosti Varšavskej zmluvy.

Strana slovenskej obrody ako politická strana Národného frontu pod vedením ÚV KSČ sa stavia tiež za pražskú Deklaráciu Politického poradného výboru členských štátov Varšavskej zmluvy a za závery z tejto porady, najmä za nepoužitie sily pri riešení medzinárodných problémov, ale za ich riešenie cestou rokovania, cestou politického dialógu. Zvlášť treba vyzdvihnúť, že členské štáty Varšavskej zmluvy nemajú záujem na vytváraní nových vojenských blokov.

Predsedníctvo Ústredného výboru Strany slovenskej obrody obrátilo sa na všetkých členov a funkcionárov Strany slovenskej obrody, aby plne podporili jeho stanovisko, že predĺženie platnosti Varšavskej zmluvy je nielen mierovou záležitosťou pre členské krajiny tejto Zmluvy, ale pre všetko mierumilovné ľudstvo. O tom svedčia i najnovšie mierové iniciatívy Sovietskeho zväzu, okrem iného aj vyhlásenie k národom, parlamentom a vládam všetkých krajín, ktoré Ústredný výbor KSSZ, Prezídium Najvyššieho sovietu ZSSR a Rada ministrov ZSSR dali pri príležitosti 40. výročia skončenia druhej svetovej vojny.

Je mylná predstava, že mier sa zachráni, ak sa zvýši vojenský potenciál a zdokonalia zbrane. Túto argumentáciu popiera základný fakt, že ľudský rozum sa zneužíva proti človeku samotnému. Dve nové technológie, jadrová technika a elektrotechnika, sú v stave ho zničiť. A k tomu prichádza ešte novšia, možno zneužiteľnejšia technológia - biotechnológia. Určite budú so mnou súhlasiť aj ostatní moji kolegovia - vedeckí pracovníci, že moderná biológia disponuje nevídanými možnosťami využiteľnými pre dobro človeka a celého kontinentu. Na možnosť zneužitia molekulárnej biológie na výrobu nových typov biologických zbraní upozorňujú aj mnohí významní americkí vedci. V poslednom čase v USA oficiálne uskutočňujú rôzne experimenty pomocou génového inžinierstva, ktoré oprávnene vzbudzujú obavy z jeho možného zneužitia na vojenské účely.

Jeden z projektov americkej armády sa zaoberá implantáciou ľudského génu, ktorý riadi syntézu enzýmov, ktorý sa uplatňuje ako prenášač nervových vzruchov. Smutne slávne nervové plyny poškodzujú práve túto biologickú funkciu tohto enzýmu.

Na súčasné "preteky smrti" na našej Zemi ľudstvo vynakladá obrovské finančné prostriedky. Zastavením nezmyselného zbrojenia by sa uvoľnilo z vojenského výskumu státisíce vedcov, ktorí by sa mohli zapojiť do riešenia významných globálnych problémov akými sú odstránenie hladu, chorôb a negramotnosti, ochrana prírody pred ekologickými a prírodnými katastrofami. Keby imperializmus nenútil ľudstvo do vysilujúcich pretekov v zbrojení, dosiahnutý stupeň poznania sveta by už bol značne vyšší.

Treba súhlasiť so stanoviskom mnohých vedcov, ktorí tvrdia, že je najvyšší čas pochopiť, že mierové využitie doteraz známych objavov a vynálezov poskytuje ľudstvu také obrovské perspektívy, aké v minulosti nevyplynuli ani z najväčších nálezísk ropy a iných surovín. Oprávnene možno povedať, že budúce úspechy biologickej revolúcie budú pre ľudstvo ešte grandióznejšie, pravda, iba za predpokladu zachovania trvalého mieru.

Záverom tlmočím stanovisko Klubu poslancov Strany slovenskej obrody vo Federálnom zhromaždení a môžem s plnou zodpovednosťou vyhlásiť, že členovia Strany slovenskej obrody, poslanci Federálneho zhromaždenia budú hlasovať za predĺženie platnosti Varšavskej zmluvy v našom najvyššom zákonodarnom zbore.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Šimúthovi, který byl posledním z písemně přihlášených řečníků do rozpravy.

Žádá ještě někdo z poslanců o slovo? (Nikdo se nehlásil.) Nikdo. Vyhlašuji tedy rozpravu za skončenou.

Předseda federální vlády soudruh Štrougal mi sdělil, že se vzdává závěrečného slova.

Přejí si závěrečné slovo zpravodajové? (Nepřejí.) Nikoliv.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování o předloženém vládním návrhu. V zasedacím sále v této chvíli jsou přítomni 164 poslanci Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 65 poslanců zvolených v České a 66 zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Obě sněmovny jsou podle ústavního zákona o československé federaci usnášení schopné.

V parlamentním tisku č. 166 se navrhuje usnesení, kterým se doporučuje souhlasit s projednávaným Protokolem o prodloužení platnosti Smlouvy.

Nejdříve prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je nědo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o vyjádření poslance Sněmovny národů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů souhlasí s návrhem usnesení podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny národů? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

I poslanci Sněmovny národů schválili návrh usnesení jednomyslně.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky souhlasí s Protokolem o prodloužení doby platnosti Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, podepsané ve Varšavě dne 14. května 1955, který byl podepsán ve Varšavě dne 26. dubna 1985.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, svým hlasováním jsme posloužili bezpečnosti naší vlasti, věci socialismu a míru ve světě. (Potlesk.)

Děkuji vám všem za účast a končím 18. společnou schůzi sněmoven Federálního shromáždění Československé socialistické republiky.

(Schůze skončena ve 12.05 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP