Středa 29. května 1985

Za třicet let své existence Varšavská smlouva mnohokrát názorně prokázala, že je vojensko-politickou organizací nového typu - organizací obrannou, která nemá v dějinách mezinárodních vztahů obdoby. Organizací, která je účinným nástrojem zajišťování a upevňování obranyschopnosti a rozvoje všestranné spolupráce mezi jejími členy a současně i významným faktorem evropské i světové bezpečnosti a míru.

Dvě soustavy, na něž je rozdělen současný svět, nejsou běžnými koalicemi států spjatých dočasnou shodou určitých zahraničně politických cílů, jak je známe z dřívější historie, ale jsou to dvě zásadně odlišné společensko-ekonomické formace, dožívající kapitalistická a nastupující socialistická. Přechod od kapitalismu k socialismu probíhá v ostrém zápasu sil pokroku a reakce ve všech sférách společenského života - ideologie, politiky, ekonomiky i vojenství a dnes je do něj vtažen již celý svět.

Pevná vojenská jednota našich zemí, jak bylo zvýrazněno již ve vystoupení předsedy vlády soudruha Lubomíra Štrougala, je proto v současné době zvlášť významná a aktuální. Vývoj mezinárodní situace znovu potvrzuje, jak předvídavá byla slova V. I. Lenina, že národy, které se daly na cestu socialistického vývoje, potřebují nezbytně těsný vojenský a hospodářský svazek, neboť jinak je kapitalisté rozdrtí a zardousí jednoho po druhém.

Zvláště naléhavý je tento požadavek v současné době, kdy Reaganova administrativa v souladu se zájmy vojensko-průmyslového komplexu USA rozvíjí nové kolo horečného zbrojení včetně jeho přenesení i do kosmického prostoru. Zvyšující se intenzitu válečných příprav USA a NATO kromě jiného dokumentují i jejich výdaje na zbrojení. Zvláště rychlý růst těchto výdajů je patrný od konce 70. let, kdy byl přijat dlouhodobý vojenský program, zaměřený až do roku 1995.

Prezident Reagan navrhl vynaložit jen v USA na vojenské výdaje v letech 1985 až 1989 astronomickou sumu téměř dvou biliónů dolarů, což je téměř tolik, co Spojené státy vydaly na zbrojení za 35 let od skončení třetí světové války.

Obrovské sumy výdajů na zbrojení samy o sobě nedávají dosti konkrétní představu. Proto si alespoň informativně připomeňme, že celkové výdaje USA ve druhé světové válce představovaly 280 mld dolarů, přičemž všechny kapitalistické státy na vedení druhé světové války vynaložily celkem 832 mld dolarů. Již v letošním roce však dosáhnou vojenské výdaje Spojených států a ostatních zemí NATO téměř 730 mld dolarů. K tomu netřeba komentáře.

Tímto způsobem chtějí imperialistické kruhy všestranně zabezpečit současnou americkou vojenskou strategii "přímé konfrontace" se Sovětským svazem, která nabývá stále agresivnějšího charakteru.

V souladu s touto strategií se v přípravách ozbrojených sil Severoatlantického paktu, v jejich organizační struktuře a zejména ve vyzbrojování bojovou technikou nové generace, objevuje celá řada nových nebezpečných prvků, které mají podstatně zvýšit možnost rozpoutat ozbrojený konflikt se zeměmi Varšavské smlouvy nenadálým napadením.

Záměrně a systematicky je vytvářena situace, kdy spolu s přesuny pozemních vojsk a letectva ze zámoří jsou značné počty vojsk a zbraňových systémů, dislokovaných na území NSR, uváděny do vyšších stupňů bojové pohotovosti. To vše v rámci probíhajících rozsáhlých manévrů a cvičení každoročně konaných v bezprostřední blízkosti našich hranic a NDR. Jejich cílem není jen příprava vojsk na vedení útočných operací, ale i snaha, abychom těmto nebezpečným stavům přivykli a abychom oslabili svou bdělost.

Rozhodující význam ve vztahu k Československu má strategický prostor západního Německa, který v plánech NATO představuje nejdůležitější nástupiště proti zemím socialistického společenství. Přitom naše země nemá předpoklady zajistit svoji obranu v soudobých podmínkách pouze vlastními prostředky. Tuto zásadní myšlenku strategické povahy vyjadřuje včetně Ústavy Československé socialistické republiky a ústavního zákona o československé federaci i zákon o obraně republiky, který zdůrazňuje: "K obraně vlasti spojuje československý lid své úsilí v duchu proletářského internacionalismu s lidem Svazu sovětských socialistických republik a ostatních socialistických zemí pevnými spojeneckými svazky, jejichž výrazem je Varšavská smlouva".

Perspektivy další výstavby rozvinutého socialismu v naší vlasti jsou spolehlivě založeny především na spolupráci a spojenectví s naším nejvěrnějším přítelem - Sovětským svazem a ostatními bratrskými zeměmi socialistického společenství, ale zákonitě také na zvyšování našeho podílu při upevňování spolehlivé internacionální obrany socialismu.

Díky trvalé péči nejvyšších stranických a státních orgánů je dnes Československá lidová armáda moderní soudobou armádou, kdykoli připravenou čestně splnit svoje vlastenecké a internacionální povinnosti. Přesvědčivě to dokumentují výsledky, kterých naše vojska dosahují při plnění úkolů vojensko-politické linie XVI. sjezdu naší strany.

Československý lid i příslušníci našich ozbrojených sil poučeni tragickými zkušenostmi mnichovského diktátu a věrni odkazu našich osvoboditelů - sovětských vojáků i všech bojovníků našeho národně osvobozeneckého zápasu, si velmi dobře uvědomují nebezpečnost současné agresivní politiky imperialismu.

Spontánně se proto ztotožňujeme se slovy generálního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidenta republiky soudruha Gustáva Husáka, přednesenými na slavnostním zasedání ÚV KSČ letošního 8. května, že "státy Varšavské smlouvy budou stupňovat ofenzívní mírové úsilí, nemohou však připustit narušení existující strategické rovnováhy sil, o něž imperialisté usilují. Proto přikládáme v zájmu míru i své bezpečnosti zásadní význam společným obranným opatřením, na kterých se ve vlastním i společném zájmu aktivně podílíme".

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, jako společný zpravodaj výborů Sněmovny národů na základě stručně uvedených vojensko-odborných hledisek navrhuji vám vyjádřit souhlas s Protokolem o prodloužení doby platnosti Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, jenž byl podepsán ve Varšavě dne 26. dubna 1985.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Blahníkovi.

Po zpravodajských zprávách budeme pokračovat rozpravou, do které se zatím písemně přihlásili poslanci: Marie Kabrhelová, Jozef Škula, Bohuslav Kučera, Jozef Fekete, Jaroslav Srb, Irena Horečná, Alois Huml a Jozef Šimúth.

Jako první vystoupí členka sekretariátu ústředního výboru Komunistické strany Československa, předsedkyně Československého svazu žen, členka předsednictva Federálního shromáždění, poslankyně Sněmovny národů soudružka Kabrhelová. Připraví se místopředseda Strany slobody poslanec Sněmovny lidu Jozef Škula.

Poslankyně SN M. Kabrhelová: Vážený soudruhu Husáku, soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, marxisticko-leninské učení představuje v celé epoše nejnovějších dějin nejpropracovanější humánní koncepci rozvoje civilizace. Od Velké říjnové socialistické revoluce až po dnešní dny se tato koncepce prokazatelně naplňuje životem. Existence světového socialistického společenství a jeho zvyšující se úloha v evropské a světové politice je toho nejpádnějším dokladem. Historie i současnost dokazují, že ideály socialismu nikdy nepotřebují pro svou stále se rozšiřující přitažlivost a životnost války. Reálný socialismus od svého vzniku prokazuje, že socialismus a mír jsou neoddělitelné.

Byl to Dekret o míru, který zásluhou Lenina dal světu výzvu, ale i možnost vidět své perspektivy ve všestranném rozvoji a spolupráci zemí s rozdílným společenským zřízením. Tento odkaz důsledně naplňuje Komunistická strana Sovětského svazu a ostatní bratrské strany.

Ušlechtilá myšlenka prvního leninského dekretu je i v současné době základním kamenem, na němž je vybudována pevná stavba zahraniční politiky Sovětského svazu, Československa, celého našeho společenství. Ztělesněním této politiky, která odpovídá životnímu zájmu všeho lidstva, je i organizace Varšavské smlouvy. Její činnost je, jak prohlásil generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu soudruh Michail Gorbačov, "živou praxí socialistického internacionalismu".

Varšavská smlouva, která vznikla jako akt obrany na ustavení útočného imperialistického Severoatlantického paktu, se za třicet let své existence stala důležitým stabilizujícím prvkem mezinárodních politických vztahů, přispěla k mírovému vývoji v Evropě a k upevnění mezinárodní bezpečnosti. Díky vysoké politické a morální autoritě, ekonomické a vojenské síle členských států, především Sovětského svazu, díky přitažlivosti a vlivu její mírové politiky Varšavská smlouva plní v mezinárodním životě dějinné poslání garanta míru, garanta tužby stamiliónů lidí na právo žít a pracovat ve světě bez válek i bez strachu z válek.

Je to zásluha Sovětského svazu a ostatních socialistických zemí, jejichž politiku Varšavská smlouva vyjadřuje, že evropský kontinent žije již plných čtyřicet let v míru. Vytvořením vojenskostrategické rovnováhy s NATO imperialismus nemá sil, aby ji znovu ve svůj prospěch zvrátil. Smlouva reprezentuje semknutost a jednotu socialistického společenství, úspěšně čelící jakýmkoliv pokusům o oslabení či likvidaci socialismu v některé z jeho zemí. Je zárukou, že i současné široce založené "křižácké tažení" proti světovému socialismu je odsouzeno ke krachu.

Na půdě Varšavské smlouvy se rodí iniciativy, konkretizované ve věcné návrhy směřující k uvolnění mezinárodního napětí, k postupnému odzbrojení, k prosazení stálého stavu mírového soužití států s rozdílným společenským zřízením a k všeobecně prospěšné spolupráci, ke spolehlivému a komplexnímu systému mezinárodní bezpečnosti. Připomeňme si jen pražskou Politickou deklaraci členských států Varšavské smlouvy, přijatou v lednu 1983. Návrhy této deklarace byly mnohokrát obohacovány novými podněty, které předkládají především vedoucí představitelé Komunistické strany Sovětského svazu a sovětského státu.

Všechny tyto návrhy a iniciativy však narážejí na tvrdou hráz odmítání či pokrytecké rétoriky vlády Spojených států a Severoatlantického paktu.

Plány vládnoucích kruhů Spojených států jsou jednoznačné. Jejich politice je vlastní kult síly, militarismu, agrese, teroru, vměšování se do vnitřních záležitostí jiných zemí, bezostyšný nátlak na vlastní spojence, podvratná činnost proti pokrokovým státům a sílící hospodářská expanze proti nim. Jde jim o vytvoření takového stavu, kdy by mohly znovu z pozice síly diktovat svou vůli celému porobenému světu.

Naštěstí pro lidstvo stojí imperialistickým plánům v cestě Sovětský svaz, celé socialistické společenství, reprezentované Varšavskou smlouvou. A naštěstí pro lidstvo je to překážka, kterou imperialismus zdolat nemůže. Taková je i logika, objektivní zákonitost vývoje lidské společnosti.

Československý lid, poučen svými životními zkušenostmi, trpkou lekcí mnichovského diktátu, útrapami válečných let, průběhem národně osvobozeneckého boje, ale i slavným květnovým vítězstvím před čtyřiceti lety a celou etapou socialistické výstavby, stojí pevně za mírovou politikou naší komunistické strany a socialistického státu, za politikou Sovětského svazu a celého socialistického společenství. Vidí ve Varšavské smlouvě pevný svazek bratrských zemí, ochraňující bezpečnost, tvůrčí mírový život nejen naší republiky, ale i ostatních socialistických zemí, evropského kontinentu a celé planety Země. Je si vědom toho, že mír může ubránit a dále upevnit pouze v obranném svazku Varšavské smlouvy. Taková je naše zkušenost, takové je i naše poznání.

Proto, když bylo 26. dubna tohoto roku na setkání nejvyšších stranických a státních činitelů států Varšavské smlouvy rozhodnuto o prodloužení její platnosti o dalších dvacet let, přijal náš lid tuto skutečnost s upřímným souhlasem a podporou.

Zachování míru a trvalé uspořádání mírových poměrů ve světě je jedním z hlavních cílů komunistických stran a bratrských socialistických zemí. Jsme přesvědčeni, že neexistují takové mezinárodní otázky, které by se nedaly vyřešit jednáním.

Proto také jednoznačně podporujeme Provolání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu, prezídia Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik, rady ministrů Svazu sovětských socialistických republik, které u příležitosti čtyřicátého výročí ukončení druhé světové války vyzvalo národy světa, jejich parlamenty a vlády, aby udělaly všechno, co je možné pro účinné odvrácení zbrojení ve vesmíru i na Zemi.

Československý příspěvek při jejím naplňování bude platným a účinným v celém příštím mezinárodním procesu upevňování konstruktivního mírového dialogu se všemi, kdo si přejí mír, klid, stabilitu, spolupráci a všestranný rozvoj.

Naše politika, naše stanoviska jsou vedena nejušlechtilejšími principy skutečného humanismu. Vycházejí z podstaty socialismu, nejhumánnějšího a nejspravedlivějšího společenského řádu, který je vyvrcholením tisíciletých dějin lidské společnosti.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, jménem Klubu komunistických poslanců Federálního shromáždění vám doporučuji jednomyslně schválit vládní návrh o souhlasu s Protokolem o prodloužení doby platnosti Smlouvy o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci, jenž byl podepsán ve Varšavě dne 26. dubna t. r.

Učiňme tak jednomyslně - tak, jak to odpovídá našemu nejhlubšímu přesvědčení, hlasu našeho rozumu i srdce. Tak, jak to na pražském Světovém shromáždění za mír a život, proti jaderné válce ve jménu nás všech výstižně vyjádřil soudruh Gustáv Husák: "Horoucně si přejeme a usilujeme, aby na Zemi v míru žili, pracovali a radovali se i naše děti, vnuci, příští pokolení..." "... Jen v míru je možno budovat šťastný život na Zemi. Ne pláč matek, ale jejich štěstí a radost dětí je naším programem".

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Kabrhelové. Slovo má poslanec Škula. Připraví se předseda Československé strany socialistické, místopředseda Federálního shromáždění, poslanec Sněmovny lidu Bohuslav Kučera.

Poslanec SL J. Škula: Vážený súdruh generálny tajomník Komunistickej strany Československa, vážený súdruh predseda Federálneho zhromaždenia, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, keď v októbri 1954 podpísali v Paríži Spojené štáty americké, Veľká Británia, Francúzsko a Nemecká spolková republika dohodu o remilitarizácii a zapojení Nemeckej spolkovej republiky do Severoatlantického paktu NATO a Západoeurópskej únie, vzniklo na západných hraniciach socialistického spoločenstva vojenské zoskupenie s nezakryte útočným charakterom. Porušili sa tým nielen Postupimské dohody a ďalšie zmluvy, uzavreté medzi víťaznými mocnosťami po druhej svetovej vojne, ale každý súdny človek si uvedomil, že je narušená stabilita Európy a ohrozený mier vo svete. Vojská bundeswehru posilnili vojenský potenciál NATO a vojská NATO, predovšetkým americké, získali na území NSR základňu pre svoje agresívne zámery, predovšetkým proti Sovietskemu zväzu a jeho spojencom. Až dnes možno plne oceniť prezieravosť vedúcich predstaviteľov ôsmich socialistických krajín, ktorí 14. mája 1955 svojimi podpismi dali najavo odhodlanie socialistického spoločenstva chrániť bezpečnosť členských štátov, ako aj európsky a svetový mier. Obranné spoločenstvo Varšavskej zmluvy, tento dobrovoľný zväzok rovnoprávnych socialistických krajín, za tridsať rokov svojej existencie zohral vo vývoji Európy významnú úlohu, ako stabilizujúci a konsolidujúci faktor.

Tridsaťročné jestvovanie Varšavskej zmluvy je od začiatku naplnené ustavičnými mierovými iniciatívami socialistických krajín. Sovietska vláda mnohokrát jednostranne znížila početný stav svojich vojsk a dala tak svetu najavo, čo je základom politiky socialistických krajín. Nie je to súťaž v zbrojení, ale v mierovej práci.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP