Úterý 26. března 1985

Rád by som v tejto súvislosti chcel oceniť vykonanú prácu straníckych, štátnych a spoločenských orgánov a organizácií, našich škôl, v doplňovaní ČSĽA novými mladými kádrami, v upevňovaní súdružských vzťahov, podpory a dôvery v ČSĽA. Myslím si, že tieto pozitíva bude treba v budúcnosti naďalej zdokonaľovať a prehlbovať, ustavične sa usilovať o to, aby každý náš občan pociťoval vysokú zodpovednosť za obranu socialistickej vlasti.

Triedne uvedomenie, činorodé vlastenectvo a pevné internacionálne postoje príslušníkov armády majú svoj výraz v zodpovednom plnení vojenských povinností, v úsiliu dosahovať čo najlepšie výsledky v bojovej a politickej príprave. Dokazuje to široký rozvoj politickej aktivity a pracovnej iniciatívy, ktorý je presvedčivou odpoveďou na Výzvu ÚV KSČ, ÚV NF ČSSR a vlády ČSSR k 40. výročiu vyvrcholenia národnooslobodzovacieho boja československého ľudu a oslobodenia našej vlasti Sovietskou armádou. Splniť úlohy tohto ročného výcvikového roka s dobrými a výbornými výsledkami, ako to vyjadrili a svojimi záväzkami napĺňajú stovky útvarov, škôl a vojenských zariadení - považujeme za významný vklad ďalšieho upevnenia bojovej pohotovosti našej armády.

Súdružky a súdruhovia, k vysokej bojovej pohotovosti, k politickej a vojenskej ostražitosti nás núti stále nebezpečenstvo ohrozenia mieru a medzinárodnej bezpečnosti imperializmom, jeho snahy získať vojenskú prevahu nad krajinami socialistického spoločenstva, diktovať svetu svoju vôľu. Sme svedkami jeho politického a ekonomického nátlaku, zasahovania do vnútorných záležitostí iných štátov, rozsiahlej ideologickej diverzie proti krajinám socialistického spoločenstva.

Spoľahlivým a pevným štítom proti tomuto nebezpečenstvu je obranný systém - Varšavská zmluva - ktorá všetkým členským krajinám už 30 rokov poskytuje základné záruky rozvoja, budovania a obrany socializmu. Medzi armádami štátov Varšavskej zmluvy, a jej 30 ročná existencia to plne potvrdila, sa vyvinul harmonický systém koordinácie a spolupráce pri riešení základných otázok výstavby, výzbroje, organizácie, výcviku, skvalitňovaní bojovej a mobilizačnej pohotovosti a výchovy vojakov.

Československá ľudová armáda svojou praktickou každodennou činnosťou osvedčuje a potvrdzuje svoju spolupatričnosť byť pevným článkom tohto spoločenstva, čo sa predovšetkým prejavilo pri vlaňajšom cvičení "Štít 84", ktoré sa uskutočnilo na území našej republiky.

30. výročie založenia Varšavskej zmluvy, ktoré si v tomto roku pripomíname, sa stane významnou príležitosťou presvedčivo vysvetľovať triednopolitické a vojenské príčiny jej zrodu, jej politickú podstatu a poslanie ako vojensko-politického obranného systému zväzku socialistických krajín, ako prejav objektívnej zákonitosti a internacionálnej obrany krajín socialistického spoločenstva. Spolu s tým bude príležitosťou na popularizáciu mierového programu zahraničnej politiky KSSZ a KSČ, postavenia Zväzu sovietskych socialistických republík ako hlavnej opory socialistického spoločenstva, na odhaľovanie zámerov amerického imperializmu a krajín Severoatlantického paktu a na ukázanie nebezpečenstva dôsledkov tejto politiky pre ľudstvo. 30. výročie založenia Varšavskej zmluvy využijeme na posilnenie socialistického vlastenectva a internacionalizmu vo vedomí a konaní našich pracujúcich a príslušníkov Československej ľudovej armády, na upevnenie aktívneho vzťahu občanov našej republiky k obrane socialistickej vlasti, k prehĺbeniu nevyhnutnosti jednoty budovania a obrany socializmu.

Súdružky a súdruhovia, Československá ľudová armáda sa úspešne vyrovnáva s úlohami spojenými s plnením náročných požiadaviek pri zvyšovaní bojovej pohotovosti a pripravenosti. V súčasnej dobe pred veliteľmi, štábmi, politickými orgánmi a straníckymi organizáciami stojí, v súlade so záverečnou etapou realizácie záverov XVI. zjazdu strany úloha, znásobiť úsilie a naplno využiť všetky jestvujúce zdroje na zvyšovanie bojovej pohotovosti, na zefektívnenie výcvikového a výchovného procesu.

Zmeny vo vojenstve, zložitosť politických a vojenských úloh, ktoré treba riešiť, zvyšujú požiadavky na prípravu všetkých príslušníkov armády. Mimoriadny dôraz kladieme na prehlbovanie vnútorného presvedčenia vojakov o nevyhnutnosti kvalitne a presne plniť vojenské povinnosti, požiadavky vojenskej prísahy a poriadku. Usilujeme sa o to, aby opatrenia na upevnenie morálno-politického stavu a vojenskej disciplíny boli v jednote s všestrannou starostlivosťou o ľudí, s úctou a dôverou k nim.

Všetky uvedené požiadavky zvyšujú nároky na prácu veliteľov, politických orgánov a činnosť straníckych organizácií. Vyžadujú, aby sme ešte efektívnejšie využívali všetko, čo komunistická strana a náš socialistický štát armáde poskytuje.

Dovoľte mi, súdružky a súdruhovia, aby som vám oznámil, že naša armáda dôstojne a zodpovedne napĺňa stanovenú líniu strany. Jej príslušníci sú zomknutí okolo Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, pevne spojení s ľudom našej krajiny a svojou každodennou prácou zabezpečujú ďalší úspešný rozvoj výstavby rozvinutého socializmu v našej vlasti.

Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Hašanovi. Prosím poslance Požára.

Poslanec SL N. Požár: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych se ve svém vystoupení vyjádřil k té části zprávy vlády o plnění jejího programového prohlášení, která se týká mezinárodně politické situace a k tomu, jak na ni reagují naši občané.

Světové dění je středem zájmu drtivé většiny našeho lidu. Jde o přirozený jev vyplývající z toho, že řešení současné složité mezinárodně politické situace, zejména pak základní otázky - otázky války a míru - je věcí každého z nás.

Naši spoluobčané se každodenně zamýšlejí nad východisky ze složité situace. Lze je slyšet na schůzích, shromážděních a besedách v továrnách, družstvech, úřadech i ve školách. Všichni oceňují koncepčnost a moudrost zahraničně politické linie KSČ a její podíl na koordinovaném úsilí zemí socialistického společenství v čele se Sovětským svazem v zápase o zachování míru ve světě a odvrácení nebezpečí války.

Naši občané nezapomněli nic z nedávné historie. Nikdy nezapomeneme na dny, kdy hrdinná Rudá armáda přinesla za cenu nenahraditelných obětí národům Československa svobodu. Před třemi dny jsem se o tom mohl znovu přesvědčit na oslavách 40. výročí osvobození Osoblažska, prvního území osvobozeného v Českých zemích již 21. března 1945. Občané Osoblažska, bruntálského okresu Severočeského kraje společně s příslušníky Sovětské armády si s hlubokým pohnutím a úctou připomněli památku více než 800 rudoarmějců, kteří položili své životy při osvobozování tohoto malého výběžku naší vlasti. Vyslovili přitom své odhodlání bojovat za mír a přispívat k prohloubení nerozborného přátelství se Sovětským svazem, naším osvoboditelem.

Osvobození naší vlasti Sovětskou armádou otevřelo před našimi národy zcela novou cestu, cestu budování nové, sociálně spravedlivé společnosti. Jejich tužby byly jednoznačně vyjádřeny v Košickém vládním programu, jehož 40. výročí si v těchto dnech připomínáme. Pod vedením Komunistické strany Československa se náš lid chopil historické příležitosti a v únoru roku 1948 definitivně rozhodl o své budoucnosti. S likvidací vykořisťovatelských tříd byly v Československu a ostatních zemích socialistického společenství navždy odstraněny i sociálně třídní skupiny ekonomicky zainteresované na imperialistické politice expanze a na ziscích ze zbrojní výroby a válek. Projevem toho je i bilance mírové zahraniční politiky Československa za uplynulá čtyři desetiletí, kterou prosazujeme v koordinovaném postupu se Sovětským svazem a dalšími socialistickými zeměmi. Jsme si přitom vědomi, že mezinárodní vývoj a chod světových dějin socialismus ovlivňuje především svými hospodářskými úspěchy v historické soutěži s kapitalismem. Z dnešního vystoupení předsedy federální vlády soudruha Štrougala jednoznačně vyplynulo, že naše ekonomika přinesla i pro naplňování tohoto internacionálního úkolu významný vklad.

Vážené soudružky a soudruzi, tvořivá budovatelská práce je možná jen v období míru. Proto lid naší země přijal s velkým uspokojením pozitivní vývoj, kterého jsme byli svědky v mezinárodních vztazích v sedmdesátých letech. Pochopil, že leninská politika mírového soužití států s rozdílným společenským zřízením je jedinou cestou, a proto jí dal plnou podporu.

Od počátku osmdesátých let se nad světem opět začaly vznášet temné mraky. Politiku konfrontace a násilí, která je v mezinárodních vztazích imperialismem, zejména Spojenými státy, znovu uplatňována, naši občané odmítají. Jsou si vědomi toho, že síla a moc zemí socialistického společenství v čele se Sovětským svazem jsou mocným faktorem, který je schopen udržet imperialismus v určitých mezích a působí jako protějšek k vystřízlivění jeho nejreakčnějších kruhů. Proto naši občané nežijí ve strachu. Svou důvěru vyjadřují poctivou prací a aktivním podílem na všestranném budování socialistické společnosti. Závazky uzavřené i v mém volebním obvodě na počest 40. výročí osvobození naší země od hitlerovského fašismu jsou toho nejpřesvědčivějším důkazem. Naprostá většina našich občanů veřejně odsuzuje agresi Spojených států na Grenadě i politiku Spojených států vůči Kubě a Nikaragui. Nesouhlasí s politikou vměšování do záležitostí jiných zemí a vyjadřují odpor proti vytváření válečných ohnisek zvláště na Blízkém a Středním východě.

Naše občany pobouřilo rozhodnutí NATO rozmístit americké rakety prvního úderu na území některých západoevropských zemí a vyjádřili proto plnou podporu odvetným opatřením vlád Sovětského svazu, Československé socialistické republiky a Německé demokratické republiky. Společně s národy celého světa sledují pozorně průběh nových sovětsko-amerických jednání v Ženevě s nadějí, že mírová spolupráce národů světa bude znovu obnovena. Naše veřejnost přijala s velkým uznáním slova soudruha Gorbačova, který na posledním zasedání ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu řekl - cituji: "Jediným rozumným východiskem ze současné situace je, aby se síly stojící proti sobě dohodly na okamžitém zastavení horečného zbrojení, především jaderného na zemi a na odvrácení militarizace ve vesmíru." - Tolik soudruh Gorbačov.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, volební obvod, ve kterém pracuji, byl tzv. typickým pohraničím. Proto občané mého volebního obvodu přijímají se zvláštním rozhořčením růst revanšistických tendencí, kterých jsme dnes svědky zejména v Německé spolkové republice. Očividné oživení revanšistických sil v NSR, které je spojováno s prosazováním územních požadavků a které je zaměřeno na rozvrácení socialistického řádu a politického systému zemí socialistického společenství, není náhodné. Plně zapadá do rámce tzv. křižáckého tažení proti komunismu, které bylo vyhlášeno nynější vládou Spojených států. Oč revanšistům v NSR jde, není nutno rozvádět. Až kam může politika revanše podporovaná vládními místy dojít, mohu ukázat na nejednom konkrétním příkladě z mého volebního obvodu, kdy na národní výbory docházejí na tiskopisech vydaných v Německé spolkové republice v českém jazyce dopisy, které v rozporu se všemi mezinárodními úmluvami o poválečném uspořádání v Evropě, v rozporu se Závěrečným aktem podepsaným i Německou spolkovou republikou v Helsinkách, i dvoustrannými smlouvami uzavřenými mezi Československem a Německou spolkovou republikou zpochybňují platnost současných hranic, naši suverenitu apod.

Naši občané tyto provokace jednoznačně odsuzují a jestliže se jimi jejich iniciátoři snaží zanášet k nám neklid nebo chtějí tím dokonce někoho zastrašit, mohu je ujistit, že jejich snahy jsou marné.

Naši občané odsuzují rovněž útoky, které jsou v posledním období vedeny proti závěrům Jaltské a Postupimské konference, i když současné rozdělení Evropy není důsledkem závěrů těchto konferencí, ale výsledkem historického vývoje v poválečné Evropě.

Vážené soudružky a soudruzi, hodnotíme-li dnes také zahraničně politické úsilí Československé socialistické republiky a její vlády v této oblasti, je nutno zdůraznit, že šlo především o aktivní naplňování linie XVI. sjezdu Komunistické strany Československa, který plně přijal mírový program sovětských komunistů. Základní orientací pro naši zahraniční politiku je internacionální přátelství se zeměmi socialismu, zejména se Sovětských svazem.

Při naplňování závěrů XVI. sjezdu vláda ČSSR aktivně přispívala a přispívá k rozšiřování a upevňování přátelství, spolupráce a vzájemné podpory bratrských zemí vduchu socialistického internacionalismu a v rámci koordinovaného úsilí se zeměmi sdruženými ve Varšavské smlouvě, jejíž 30. výročí si zanedlouho připomeneme, odpovědně plnila své závazky plynoucí i z této smlouvy. Československá socialistická republika úzce spolupracuje se zeměmi, které nastoupily cestu socialistické orientace, a plně podporují úsilí rozvojových zemí o jejich společensko-hospodářskou a politickou přestavbu i západ o osvobození od kolonialismu a všech forem neokolonialismu.

Ve vztazích s kapitalistickými státy naše země prováděla a provádí důsledně leninskou politiku míru a mírového soužití států s rozdílným společenským zřízením a přispívá tak k řešení světových problémů i v boji za odvrácení války. Plně proto podpořila i dillískou deklaraci šesti neangažovaných zemí.

V uplynulém období byla ČSSR organizátorem a hostitelem celé řady významných mezinárodních setkání. V lednu 1983 to bylo zasedání Politického poradního výboru členských států Varšavské smlouvy, byli jsme hostitelskou zemí Světového shromáždění za mír a život, proti jaderné válce. Konalo se u nás zasedání výborů ministrů zahraničních věcí a obrany států Varšavské smlouvy, v létě m. r. se u nás konala porada tajemníků ústředních výborů bratrských stran socialistických zemí pro mezinárodní a ideologické otázky apod. Stejně aktivně a principiálně vystupovala ČSSR na celé řadě mezinárodních konferencí a jednání i v dvoustranných stycích.

Plně se proto, soudružky a soudruzi, ztotožňuji se zhodnocením, které ve zprávě vlády ČSSR o plnění jejího programového prohlášení provedl předseda federální vlády soudruh Lubomír Štrougal. Z této zprávy jednoznačně vyplývá, že Československá socialistická republika si svou principiální zahraniční politikou, mezinárodní spoluprací i celkovým vnitřním rozvojem získala uznání a autoritu, a to ve všech oblastech mezinárodních vztahů. Vláda ČSSR si proto zaslouží vysoké ocenění za naplňování principiální leninské zahraniční politiky strany v duchu XVI. sjezdu Komunistické strany Československa, kterou prováděla v období od svého vládního prohlášení v roce 1981. Toto pozitivní stanovisko tlumočím jménem zahraničních výborů obou sněmoven a vyjadřuji svůj plný souhlas s hodnocením i závěry plynoucími z výkladu soudruha Štrougala. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Požárovi.

Všichni písemně přihlášení řečníci už vystoupili. Přesto se táži: hlásí seještě někdo o slovo? (Nikdo.) Není tomu tak.

Prohlašuji tedy rozpravu za skončenou.

Prosím soudruha Štrougala o závěrečné slovo a o odpověď na otázku poslance Brabce.

Předseda vlády ČSSR L. Štrougal: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, jsem rád, že mohu spojit závěrečné slovo s odpovědí na otázku soudruhu poslance Brabce. Myslím si, že tato otázka je velice vhodná z hlediska otázek, na kterých musíme velice intenzívně pracovat v souvislosti s přípravou XVII. sjezdu Komunistické strany Československa, v souvislosti s přípravou dlouhodobého výhledu sociálně ekonomického rozvoje Československa a pochopitelně s konkrétní přípravou 8. pětiletky.

Především bych vám chtěl, soudružky a soudruzi, poděkovat za vaše názory a kritické připomínky k tomu, jak jsme hodnotili plnění programového prohlášení vlády z roku 1981, tedy i k této třetí kontrolní zprávě. Snažili jsme se o kritický pohled a vy jste kritiku buď potvrdili nebo ještě zpřísnili pohledy na stav věcí a tendence vývoje. Myslím, že je to naprosto logické, že je to naprosto správné. Vztah mezi vládou a Federálním shromážděním, mezi stranou a lidem, mezi vedoucími funkcionáři ať už společenských nebo hospodářských organizací, jakýchkoli institucí a prostými lidmi má být vztahem velice otevřeným, kritickým. Pochopitelně nemůžeme vždycky přijmout jakékoli kritické připomínky, které jsou nám adresovány, ale musíme je jasně vyargumentovat, vysvětlit, a nikdy, abych tak řekl, je apriori házet pod stůl, nepřecházet je mlčky, ale naopak, reagovat na ně aktivně. Jsou-li nesprávné a vybočují-li z možností a reality, resp. ideologicko-politických aspektů našeho zřízení, potom je pochopitelně musíme vysvětlit a odmítnout. Před lidmi, a zvláště těmi, kteří je vznášejí, musíme věci jasně vyargumentovat a postavit. Jedině takovouto diskusí, při které se střetávají názory - pochopitelně se snažíme o to, aby to byly názory v rámci naší politické ideologie, naší politické stgrategie - je možné nacházet optimální východiska, poněvadž jen střet názorů umožňuje skutečně hledat optimální řešení, optimální pravdu. Proto rozprava, resp. kontraverze, která na tomto fóru mezi vládou a Federálním shromážděním má být, je na místě, je užitečná, nelze bez ní dobře pracovat. A proto je třeba takovýto tón rozpravy jen přivítat. Je pochopitelné, že tyto střety a ujasňování, co ve které oblasti je optimální, zřejmě budou narůstat. Domnívám se, že je to nerozlučná součást socialistické demokracie a jejího rozvíjení, že to je princip, na kterém máme stavět, že to je metoda, která brání jakémukoliv sebeuspokojení, poněvadž žádný důvod k sebeuspokojení není.

Kdykoli mluvíme o novém roce, resp. o novém pětiletí, vždy hovoříme o náročnosti. Já už jsem v centru, v centrálních orgánech, leccos prožil, ale musím říci, že léta 1986 - 1990 z mnoha důvodů budou mnohem náročnější. Pokud se ve světě nestane něco nepředvídaného, budou tato léta znamenat přípravu na dynamický rozvoj zvláště v 90. letech.

Proto při vypracovávání dlouhodobého i střednědobého programu - mám na mysli 8. pětiletku i výhledy do roku 2000 - musíme pracovat s velkými znalostmi a s velkou předvídavostí. Jak dlouhodobý, tak střednědobý program ekonomického, vědeckotechnického a sociálního rozvoje musíme pokládat za otevřený program. Rychlou akceleraci vědeckotechnického rozvoje, kterou svět zažívá a která se neustále stupňuje, musíme zachytit a včas některé tendence zapracovat do plánu našeho rozvoje, neopakovat chyby minulosti.

Za kritický postoj - říkám osobně, že kritiku nemiluji, ale je potřebná - a za celkové ocenění práce chci jménem federální vlády poděkovat. Domnívám se, že k rozvoji socialistické demokracie patří, a v tomto směru máme jít příkladem, vždy velmi pozorně a velmi otevřeně reagovat na vše, s čím se na nás lidé obracejí, ať jde o kritické připomínky nebo náměty, které mají náš rozvoj posunout kupředu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP