Úterý 26. března 1985

V minulém roce bylo na našem okrese 7 nemocí z povolání, které nám hlásila Klinika nemocí z povolání v Brně.

Každé podezření z nemoci z povolání je řádně prošetřeno a podle doporučení závodního lékaře je pracovník přeřazen. Jistěže např. v Železárnách nebo Agrozetu je skutečně problém najít pro ně vhodné a přitom nehlučné pracoviště. To je dáno charakterem naší strojírenské výroby. Proto třeba i v nově budované moderní pile ve Ptení, která má vysoké parametry, bude zařazeno několik pracovníků do rizika hluku. Podobný problém máme i v dostavované hale v n. p. Železárny.

Pracovníci na rizikových pracovištích používají osobní ochranné pomůcky - sluchové chrániče, které jsou naší výroby a jsou dobré. Horší situace je s brýlemi, protože podniky mají zájem vyrábět jen velké série, takže je brýlí malý výběr. Protiprašných respirátorů je celkem dostatek. Ovšem horší je to s chemickými filtry, ty jsou zcela nedostatkové. Pracovní rukavice nejsou v dostatečném sortimentu a kvalitě. Je nedostatek teplých pracovních oděvů a obuvi.

Na druhé straně se však místy i na rizikových pracovištích vyskytují případy nedisciplinovanosti, kdy pracovníci nepoužívají předepsaných ochranných pomůcek a prostředků.

Obdobná péče o zdraví jak pracujícím v průmyslu je věnována pracujícím v zemědělství, kde charakter velkovýroby, rozvoj mechanizace a chemizace podstatně ovlivnil výskyt chorob, event. úrazů a zabezpečení kvalitní léčebně preventivní péče o pracující v zemědělství se dostalo rovněž do popředí zájmu zdravotnických pracovníků.

Vedle uvedené preventivní činnosti zabezpečuje státní zdravotnická správa také všechny způsoby léčby podle nejnovějších poznatků vědy a zajišťuje také léky potřebné k léčbě.

Situace v zásobování léky a zdravotnického materiálu je od roku 1980 dost neútěšná. Přesto se podařilo zajišťovat vše v potřebné míře, i když mnohdy na pokraji únosnosti. Náklady na léky a zdravotnický materiál měly stále vzestupnou tendenci a vezmeme-li rok 1980 za základ, pak v roce 1984 je to přibližně o jednu třetinu více. V našem OÚNZ bylo v roce 1980 vynaloženo jen na léky téměř 25 mil. Kčs, v roce 1984 skoro 32 a půl mil. Kčs. Při napjaté situaci v zásobování by se tento vývoj zdál nelogický, ale víme, že se u nás léčí stále modernějšími, kvalitnějšími a tedy i dražšími metodami a některé léky jsou mnohonásobně dražší, což daný stav vysvětluje.

Péče o zdraví a prevence onemocnění je věcí nejen každého jednotlivce, nejen zdravotnických pracovníků, nýbrž celé společnosti. Na tomto úsilí společnosti se podle svých možností podílí i naše Československá strana lidová. V současné době se na pečovatelské službě podílí 796 členek Československé strany lidové. V dárcovství krve, jednom z nejhumánnějších projevů pomoci člověka člověku, evidujeme v letošním roce již 2202 bezpříspěvkových dárců krve, z nichž je 831 nositeli Janského plakety. K úsilí našich členů patří i jejich podíl na budování zdravotnických zařízení v rámci investičních částí akce "Z" a sběr léčivých bylin.

V Československé straně lidové je i řada lékařů a dalších zdravotnických pracovníků, kteří tak spojují svou odbornost s politickou angažovaností v členské organizaci Národní fronty. Konají besedy, šíří zdravotnickou osvětu a napomáhají tak plnění léčebně preventivních úkolů. Někteří se podílejí i na důležitých celospolečenských zdravotnických programech, jako např. MUDr. Miroslav Bechyně, CSc., z katedry a Ústavu biofyziky a nukleární medicíny při fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy, kterou vede prof. MUDr. Dienstbier, DrSc. Dr. Bechyně se podílí na úkolu prevence a léčení nádorů se specifickým zaměřením na lymfatické uzliny, zařazeným do společného plánu vzájemné spolupráce zemí RVHP. Výsledkem spolupráce s Radiodiagnostickým institutem Akademie lékařských věd SSSR je v roce 1984 vydaný Atlas lymfografie, který kombinací čtyř diagnostických metod je dílem vskutku pozoruhodným.

Tento příklad, stejně jako uvedené dílčí výsledky podílu členů Československé strany lidové, jenom dokládají naše úsilí všestranně podporovat a napomáhat plnění programového prohlášení vlády Československé socialistické republiky.

Chtěl bych vás, soudružky a soudruzi poslanci, ujistit jménem Klubu poslanců Československé strany lidové, že vyjádříme plnou podporu zprávě o plnění programového prohlášení vlády ČSSRaže budeme i nadále stejně jako naše strana napomáhat k uskutečňování ekonomického a sociálního programu Komunistické strany Československa. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Servusovi. Prosím poslankyni Čermákovou, připraví se poslanec Hašana.

Poslankyně SN H. Čermáková: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, ráda bych ve svém vystoupení navázala na zprávu vlády Československé socialistické republiky, přednesenou předsedou vlády soudruhem Štrougalem, zejména na část týkající se uspokojování osobní a společenské spotřeby obyvatelstva

V Hlavních směrech hospodářského a sociálního vývoje ČSSR na léta 1981 - 1985, přijatých XVI. sjezdem KSČ, se jednoznačně konstatovalo, že za rozhodující úsek životní úrovně je třeba pokládat rozvoj hmotné spotřeby obyvatelstva. Jde ovšem o růst a upevňování sociálních jistot, rozvoj vzdělání, kultury, péče o zdraví člověka, atd.

Pokud jde o celkový proces situace na vnitřním trhu a v oblasti placených služeb, můžeme jej hodnotit jako zlepšující se, ale přetrvávají strukturální nedostatky a občasné výkyvy. S obchodem a službami se občané setkávají každodenně. Z toho vyplývá jeden důsledek - jakékoliv nedostatky či problémy, někdy i zbytečné, se jich dotýkají bezprostředně a roztrpčují je. A co je ještě závažnější, ovlivňují i jejich společenské a politické postoje.

Situace na trhu v oblasti potravin a průmyslového zboží je v podstatě stabilizována při vysoké úrovni spotřeby. Proti roku 1983 se výrazně zvýšily dodávky pro vnitřní trh, což spolu s růstem peněžních příjmů obyvatelstva umožnilo zvýšit osobní spotřebu zhruba o 2 %, maloobchodní obrat ve srovnání s rokem 1983 vzrostl o plná 3,1 %.

Tento pozitivní výsledek je však na obou úsecích, t.j. v produkci potravinářského zboží i spotřebního průmyslového zboží pro osobní spotřebu, zeslabován jednak nevyrovnaností sortimentu, jednak poměrně nízkým stupněm zavádění inovací a nevyrovnanou kvalitou.

Všichni víme, že produkce mléka v posledních letech stále stoupá a v minulém roce dokonce přesáhla plánovaný objem o vysoký nárůst 4,2 %. S touto skutečností kontrastuje fakt, že sortiment sýrů a ostatních mléčných produktů je stále úzký. Nejde však jen o zavádění nových výrobků. Vezměme si kupříkladu výrobek, který si v minulých letech získal velkou oblibu, tzv. neslazené Tatramléko. Při individuálním průzkumu v obchodním domě Prior jsem zjistila, že smluvně zajištěné požadavky na dodávky tohoto konzervovaného mléka v počtu 20 tis. ks v listopadu 1984, 25 tis. ks v prosinci 1984 a 20 tis. ks v lednu 1985 nebyly kryty dodávkou ani jediného kusu. Mohla bych hovořit obdobně o nedostatečných dodávkách piva Pito, nedostatečném sortimentu dietních výrobků, zejména pro diabetiky, apod.

Pokud jde o zásobování obyvatelstva průmyslovým zbožím, i zde jsou trvalé nedostatky ve struktuře nabídky, zejména pak v uspokojování oprávněných požadavků spotřebitelé po skutečně nových, moderních a vysoce jakostních výrobcích, kdy by byli spotřebitelé ochotni zaplatit případně i vyšší ceny. Při individuálním průzkumu, mimo jiné i v pražském obchodním domě Kotva, jsem zjistila, že i v posledním čtvrtletí roku 1984, tedy v období zvýšených vánočních nákupů, chyběly v nabídce některé druhy barevných televizorů, mrazničky, jízdní kola naší výroby apod. Chybí však někdy i zcela drobné textilní zboží, jako kupříkladu dámské punčochové kalhoty, dámské bavlněné prádlo, pánské nátělníky, kožené kalhotové pásky apod.

Velký význam pro uspokojování potřeb obyvatelstva na vnitřním trhu má kromě šíře nabídky i kvalita výrobků. Je pozitivním trendem, že kvalita výrobků se postupně zlepšuje. Z průzkumů, prováděných Výzkumným ústavem obchodu vyplývá, že dotazovaní spotřebitelé ze souboru 60 výrobků 37 hodnotili příznivě. Přetrvávají však výhrady ke kvalitě brambor, někdy i chleba, u něhož se vytýká, že již na pultech obchodů není čerstvý, a také ke kvalitě zmrazené zeleniny. Pokud se týká průmyslových výrobků, jsou výhrady ke kvalitě chladniček, magnetofonů, osobních automobilů atd., místně též barevných televizorů.

Když jsem prováděla individuální průzkum v obchodním domě Kotva z hlediska počtu reklamovaného zboží, zjistila jsem například, že reklamace u chladničky Calex 250 l se v měsíci listopadu 1984 projevila v šesti případech, v prosinci 1984 rovněž v šesti případech a v lednu 1995 v osmi případech. Vždy se však jednalo o jednu a tutéž závadu. Nebo jiný příklad. Jen prosinci 1984 byly podány 63 reklamace pro vadné podešve kotníčkové obuvi Jas.

A tak člověk stojí před otázkou, na jaké úrovni je kvalita práce dělníků v některých našich podnicích a jak pracuje výstupní kontrola, když dovolí, aby takto závadné výrobky opustily závod? Kam se ztratila stavovská hrdost?

Mohla bych uvést řadu příkladů, kde dosahujeme odpovídající úrovně a plně uspokojujeme spotřebitele. Je ovšem zřejmé, že téma úrovně nabídky a spotřeby na vnitřním trhu je velmi široké a zabralo by mnoho času. Zaměřila jsem se záměrně na kritické připomínky, neboť si myslím, že je zapotřebí, abychom se v posledním roce sedmé pětiletky ještě intenzívněji než dosud zaměřili na problémy kvality širokého sortimentu výrobků, abychom tak realizovali cíle hospodářského rozvoje na úseku hmotné spotřeby obyvatelstva na vnitřním trhu.

Soudružky a soudruzi poslanci, důležitým faktorem životní úrovně obyvatelstva jsou placené služby. XVI. sjezd Komunistické strany Československa postavil kategoricky požadavek zvýšit nabídku služeb a prací pro obyvatelstvo v místním hospodářství a výrobním družstevnictví o 13 až 15 %. Je možné konstatovat, že nastal žádoucí posun. Kupříkladu: rozšiřují se ambulantní služby, zřizují se kombinované sdružené služby, zavádějí se služby i v rozhodujících průmyslových a zemědělských závodech. Podíváme-li se na výsledky organizací místní výroby a služeb řízených národními výbory v České socialistické republice, pak vidíme, že organizace za loňský rok splnily a překračovaly všechny objemové ukazatele plánu a je pozitivní, že se dobře vyrovnaly i s kvalitativními ukazateli. Přímé služby občanům, vyjádřené ukazatelem tržby od obyvatelstva za placené služby se zvýšily proti roku 1983 o 123 mil. Kčs, tj. o 2,9 %. Celkový růst služeb obyvatelstvu se zvýšil o 547 mil. Kčs, tedy o 5,5 %.

Uvedená čísla by svědčila o tom, jako by vše v oblasti placených služeb bylo v pořádku. Víme však, žene vždy a všude jsou všechny obory služeb plně na úrovni požadavků kvality a struktury. například malá orientace je na úzkoprofilové služby, především na řemeslnické práce (instalatéři, klempíři, sklenáři, obuvníci apod.). Ze zprávy předložené Výborem lidové kontroly ČSR v roce 1983 vyplývá, že na nedostatky ve službách došlo 6310 podání s oprávněností 58,7 %. Převažovaly stížnosti na nedostatky v servisu a opravách výrobků. Ukazuje se, že příčiny u oprávněných podání převážně spočívaly v nedůsledném řízení jednotlivých provozoven a v nízké úrovni a účinnosti vnitropodnikové kontroly.

Jak se projevily cenové úpravy provedené v roce 1983 na struktuře poptávky? Můžeme konstatovat, že u některých oborů se snížila i změnila tato struktura. K nejvyššímu poklesu tržeb obyvatelstva za placené služby došlo u skupiny oborů zakázkové výroby spotřebních předmětů o 1,6 % a stavebních prací o 3,1 %. Ještě výrazněji by patrně pokles vynikl v údajích o objemu objednávek před a po úpravách cen. Provedla jsem například individuální průzkum v Oděvní službě, podniku hl. m. Prahy. U tohoto podniku došlo k úpravám, přesněji řečeno zvýšení cen za ušití zakázkových oděvů 1. února 1983. V prvých dvou měsících roku 1983, tedy ještě před zvýšením, nastal takový růst zakázek, že celkový počet objednávek 78 833 byl vyšší než v roce 1982, kdy činil 76 882. Pokles zakázek nastal až v roce 1984, kdy celkový počet 75 166 objednávek byl o 3667 nižší než v předminulém roce.

U ostatních skupin oborů služeb došlo k meziročnímu nárůstu tržeb od obyvatelstva. Je možné konstatovat, že na jedné straně cenová opatření přispěla k pozvolnému zvýšení rentability některých oborů služeb. Na druhé straně však tato opatření - podle informací ministerstva vnitra ČSR - zatím nedostatečně působila ke zvýšení jejich kvality. Situace v poskytování služeb obyvatelstvu se tedy zlepšila. Do budoucna je zapotřebí dořešit otázku plánovitého zvyšování kvality, zvýšit dostupnost služeb a pružnost při uspokojování poptávek.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, Československá strana socialistická věnuje rozvoji národního hospodářství včetně uspokojování osobních i společenských potřeb občanů velkou pozornost. Mnohé podněty byly v této souvislosti vzneseny na 12. zasedání ústředního výboru Československé strany socialistické v listopadu minulého roku, zabývajícím se otázkami dalšího zefektivnění rozvoje československé ekonomiky. Usnesení, které bylo na závěr přijato, uložilo všem příslušníkům naší strany věnovat problematice rozvoje národního hospodářství zvýšenou pozornost.

Jsem proto ráda, že ve zprávě vlády ČSSR byly konstatovány pozitivní trendy v celém souboru otázek týkajících se rozvoje společnosti a mohu prohlásit jménem Klubu poslanců Československé strany socialistické ve Federálním shromáždění, že se přihlašujeme k jejím závěrům a že napneme všechny síly, abychom napomohli úspěšné realizaci úkolů v posledním roce sedmé pětiletky.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Čermákové. Slovo má poslanec Hašana, připraví se poslanec Požár.

Poslanec SL J. Hašana: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, správa o plnení programového vyhlásenia federálnej vlády, prednesená jej predsedom súdruhom Štrougalom dokumentuje významné úspechy dosiahnuté vo všetkých oblastiach budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti.

Tento pozitívny trend - bez zľahčovania alebo podceňovania existujúcich nedostatkov - je určujúci aj v jednote s intenzívnym rozvojom politickoorganizátorskej a výchovnej práce KSČ, vytvára v našej krajine priaznivú politickú atmosféru, pozitívne ovplyvňujúcu ďalšiu výstavbu a obranu socializmu.

Dovoľte mi, aby som vyjadril súhlas so správou o plnení programového vyhlásenia federálnej vlády a plne ju podporil.

Súdružky a súdruhovia, zabezpečovaniu a zdokonaľovaniu obrany a bezpečnosti ČSSR venuje Komunistická strana Československa aj náš socialistický štát trvalú a všestrannú pozornosť.

Ústredný výbor KSČ v období od XVI. zjazdu KSČ prijal a vypracoval ucelenú koncepciu jednotného systému brannej výchovy obyvateľstva ČSSR, ktorá sa stala základom prípravy pre plnenie najčestnejšej občianskej povinnosti - obrane socialistickej vlasti. Stanovené opatrenia Predsedníctvom ÚV KSČ v brannej výchove, v brannej propagande a popularizácii ČSĽA v spoločnosti, zohrávajú významnú úlohu v ďalšom zvyšovaní obranyschopnosti našej republiky. Posilujú rast politického uvedomenia, socialistického vlastenectva, proletárskeho a socialistického internacionalizmu našich občanov, významne prispievajú k utváraniu branného vedomia a presvedčenia o povinnosti všeľudovej obrany socialistickej vlasti.

Oceňujeme aktívnu úlohu straníckych, štátnych a spoločenských orgánov a organizácií na rozvíjaní a zdokonaľovaní branného vedomia našich pracujúcich, výraznejšie prístupy vo využívaní propagandy a agitácie a vzrastajúcu úlohu hromadných oznamovacích prostriedkov.

Československá ľudová armáda má v tomto systéme prirodzene svoju významnú úlohu. Svojim takmer 40 000 členným aktívom sa účinne podieľala na formovaní branného vedomia našich občanov a v jednote s tým systematickou, triedne vyhranenou výchovou mladej generácie, počas základnej vojenskej služby, ju politicky a morálne dotvára a pripravuje pre život a prácu pri výstavbe socialistickej spoločnosti a jej obrane.

Súdružky a súdruhovia, celkový priaznivý spoločensko-politický a ekonomický vývoj našej spoločnosti pozitívne ovplyvňuje život a prácu príslušníkov Československej ľudovej armády. Cieľavedomým uskutočňovaním záverov XVI. zjazdu Komunistickej strany Československa, zásluhou trvalej starostlivosti komunistickej strany, federálnej vlády, a osobitne generálneho tajomníka ÚV KSČ a prezidenta republiky súdruha Gustáva Husáka sa dosiahlo, že naša armáda je armádou modernou a súčasnou.

Priaznivé výsledky v ekonomickej oblasti a vo vedeckovýskumnej základni umožnili vyzbrojovanie Československej ľudovej armády účinnými zbraňami a modernou bojovou technikou.

Plnenie záverov XVI. zjazdu Komunistickej strany Československa jednoznačne potvrdzuje, že základným predpokladom zvyšovania bojovej sily armády, jej politických, morálnych a odborných kvalít zodpovedajúcich súčasným požiadavkám a úlohám, je uplatňovanie leninských princípov výstavby socialistickej armády. Životodarnosť, ale aj nutnosť ich dôslednej realizácie, najmä ďalšie posilňovanie vedúcej úlohy strany v armáde, prehlbovanie vplyvu strany na všetky oblasti jej života a činnosti, pozitívne potvrdzuje súčasná výstavba a celý proces zdokonaľovania bojaschopnosti našej armády.

Pod vedením KSČ úspešne pokračuje upevňovanie jednoty politického a odborného pôsobenia, jednotného a družného úsilia veliteľov, politických orgánov a straníckych organizácií pri prehlbovaní výchovného poslania našej armády a zdokonaľovania triednej, vlasteneckej a internacionálnej výchovy, formovania morálno-politických a bojových kvalít jej príslušníkov.

Československá ľudová armáda je nedeliteľnou súčasťou našej socialistickej spoločnosti. Preto považujeme za potrebné pri dôslednom plnení úloh bojovej a politickej prípravy všestranne sa podieľať na jej živote, zdokonaľovať a prehlbovať prácu príslušníkov armády v územných, straníckych, štátnych a spoločenských orgánoch a organizáciách.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP