Úterý 11. prosince 1984

Pod touto strohou řečí čísel si však, soudružky a soudruzi, musíme představit úsilí desítek pracovních kolektivů a také politické a uvědomovací působení politických a společenských organizací. Dovolte mi, abych za všechny uvedl alespoň několik příkladů.

Mezi příkladné pracovní kolektivy patří u nás v kraji brigáda socialistické práce renovační dílny z pobočného lokomotivního depa ve Veselí nad Lužnicí, která renovací hlav naftových motorů dosahuje úspor na barevných kovech při snížení dovozu dílů hlav. Členové této BSP jsou zapojeni do funkcí ve společenských organizacích, v komplexně racionalizačních brigádách a podali již 4 zlepšovací návrhy. Dále bych chtěl připomenout komplexní racionalizační brigádu ze strojní dílny n. p. Západočeské kamenolomy a štěrkopísky Blatná, komplexní racionalizační brigádu z útvaru racionalizace n. p. České závody motocyklové Strakonice, Brigádu socialistické práce z koncernového podniku Chemopetrol Silon Planá nad Lužnicí a mohl bych jmenovat ještě mnohé další kolektivy. Zvlášť je cenné, že aktivními členy v řadě těchto příkladných kolektivů jsou příslušníci naší mladé generace, a to je záruka, že toto úsilí bude dále úspěšně pokračovat. Pokud jde o naši mladou generaci, mají i své specifické prostředky působení a stovky chlapců a děvčat v hlídkách Reflektoru mladých ušetřili jenom v našem kraji v roce 1983 národnímu hospodářství 8 mil. 800 tisíc korun.

Jak dál zaměřovat v politických a společenských organizacích rozvoj iniciativy? Zaměření iniciativy obecně vychází z potřeb přechodu našeho národního hospodářství na cestu intenzívního rozvoje, z dlouhodobé linie zvyšování efektivnosti a kvality veškeré práce, z požadavku urychleného uplatňování vědeckotechnického rozvoje do výroby a z potřeby lepšího hospodaření se surovinami, materiály, palivy a energiemi. Jde o to, abychom dosáhli maximálních výsledků s co nejnižšími náklady, abychom s menším přírůstkem surovinových, palivoenergetických a finančních zdrojů vyráběli více a kvalitněji, abychom lépe hospodařili se surovinami, energií a s lidskou prací.

Jako poslanec, člen a funkcionář Československé strany lidové, bych vás chtěl ujistit, že rovněž naše strana jako členská organizace Národní fronty věnuje těmto otázkám všestrannou a trvalou pozornost. Nyní konkrétně. V současném období je 2937 členů Československé strany lidové členy brigád socialistické práce, z toho 485 je vedoucích těchto kolektivů a dalších téměř 5 tisíc členů Československé strany lidové soutěží v kolektivech o získání titulu brigády socialistické práce. Řada členů naší strany se již po řadu let aktivně zapojuje do zlepšovatelského a novátorského hnutí. Za poslední dva roky podali členové Československé strany lidové 340 zlepšovacích návrhů, jejichž hodnota dosáhla celkové částky 40 miliónů Kčs.

Vážené soudružky a soudruzi, při výčtu všech dosažených úspěšných výsledků si však dobře uvědomujeme, že v činnosti organizací sdružených v Národní frontě jsou v oblasti podílu na plnění celospolečenských úkolů stále ještě velké rezervy. Úspory surovin, materiálů, paliv a energií lze dosáhnout při každé činnosti, nejen ve výrobním procesu. Proto je třeba stále v činnosti orgánů a organizací prosazovat zásadu - být hospodářem na svém pracovišti. Úspěšných výsledků se např. dosahuje ve sběru druhotných surovin. Ale sami dobře víme a známe stížnosti občanů a organizací na nedostatky a rezervy v této oblasti, které souvisejí s dosažitelností sběren, jejich provozní dobou, kapacitami, svozem sběru atd. Na druhé straně se však musíme postarat o to, abychom vedli občany k odpovědnosti a abychom všemožně zabraňovali nekázni, např. v souvislosti se znečišťováním kontejnerů určených pro označené suroviny, např. pro sklo, papír apod., které znehodnocuje úsilí občanů i pracovníků technických služeb a Sběrných surovin. Vždyť druhotné suroviny představují významný zdroj pro naše národní hospodářství a úsporu jak surovin, tak i energií, paliv a pracovních sil.

Dosavadní vývoj rozvoje pracovní iniciativy ukázal, že větší díl byl stále u pracujících v dělnických kategoriích, než u technických hospodářských pracovníků. Proto byl zaveden v našem Jihočeském kraji účet jihočeského technika, který prakticky vytváří podmínky pro sledování jejich podílu na úsporách nad rozepsané úkoly státního plánu zaměřené především na snížení spotřeby živé práce, úspory materiálů a energie a zvyšování kvality. V loňském roce společenské přínosy tohoto hnutí dosahovaly u některých podniků již miliónových hodnot. Je možné vyzdvihnout především techniky v Jitexu Písek, Fezku Strakonice, v Českých závodech motocyklových ve Strakonicích a v Závodech vzduchotechnických zařízení v Milevsku.

Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, každý z našich občanů by měl pochopit vážnost doby a závažnost současných úkolů. K tomu je zapotřebí, abychom všichni, kteří politicky působíme na občany, využívali všech výchovných možností, které dává působnost Národní fronty a organizací v ní sdružených, aby z našeho společenského a občanského života zmizely takové nešvary, jako je lajdáctví, lhostejnost, chytračení a obohacování se na úkor společnosti, aby se naopak na všech místech upevňovala pracovní kázeň, formoval dobrý vztah k socialistickému vlastnictví a plně se uplatňovala v každodenním životě socialistická zákonnost.

Východisko, kam orientovat iniciativu pracujících i kolektivů v příštím období v roce 40. výročí osvobození naší vlasti Sovětskou armádou ukazují závěry 12. zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa, které projednalo státní plán hospodářského a sociálního rozvoje Československé socialistické republiky na rok 1985.

Pro celou Národní frontu a organizace v ní sdružené bude velkou příležitostí jak seznámit pracující se závěry tohoto zasedání, jak dále rozvíjet jejich pracovní iniciativu, která je nejlepším přínosem k rozvoji socialistické výstavby i v našem boji za upevnění světového míru.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Krauskopfovi, slovo má poslankyně Eva Pástorová.

Poslankyně SL E. Pástorová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, nedávno skončil svoje rokovanie X. zjazd JRD, ktorý hodnotil výsledky, ktorých dosiahlo naše socialistické poľnohospodárstvo za necelých štyridsať rokov budovania socialistickej spoločnosti.

S veľkým záujmom som sledovala zjazdové rokovanie, najmä však hlavný zjazdový prejav predsedu federálnej vlády súdruha Štrougala. Ako poslankyňu Výboru pre kultúru a výchovu Snemovne ľudu ma najviac zaujala skutočnosť, že všetky pozitívne výsledky v celom odvetví poľnohospodárstva bolo možné dosiahnuť hlavne preto, že sa tu najvýraznejšie prejavil rast vzdelanostnej a kvalifikačnej úrovne pracujúcich a uplatňovanie všetkých foriem vedeckotechnického pokroku.

Kým pred tridsiatimipiatimi rokmi - ako povedal súdruh Štrougal - pôsobilo pár stovák absolventov stredných a vysokých škôl, dnes ich pracuje v poľnohospodárstve takmer 140 tisíc a niet podniku, ktorý by nezamestnával niekoľko vysokoškolákov, nehovoriac už o absolventoch stredných škôl. Rovnako výrazne sa zlepšila kvalifikačná štruktúra aj v robotníckych povolaniach.

Tento pozitívny vývoj rastu vzdelanosti a zvyšovania kvalifikačnej úrovne pracujúcich sa týka nielen poľnohospodárstva, ale všetkých oblastí nášho národného hospodárstva. Má rozhodujúci vplyv na jeho ďalší úspešný rozvoj. Preto sú otázky výchovy a vzdelanosti, najmä ich kvality, trvalým záujmom našich výborov pre kultúru a výchovu, ale predovšetkým najvyšších politických i štátnych orgánov a celej spoločnosti. Najlepším dôkazom toho je postupná realizácia historicky významného projektu novej československej výchovno-vzdelávacej sústavy, ktorá tento rok postúpila zo základných škôl na stredné školy.

Jednou z významných predností novej sústavy je predovšetkým jej polytechnický charakter a užšia spätosť škôl všetkých stupňov s praktickým životom. Tým školská politika nášho štátu presne reaguje nielen na súčasné, ale hlavne na perspektívne požiadavky ďalšieho všestranného rozvoja spoločnosti.

Všeobecne sa predpokladá, ako o tom hovoria aj závery ôsmeho zasadania ÚV KSČ, že koniec osemdesiatych rokov a deväťdesiate roky budú znamenať ďalšie kvalitatívne zmeny vo vede, v technike, v uplatňovaní mikroelektroniky, robotiky, výpočtovej techniky, biotechnológie a rad ďalších vedných odborov. Tomu musí zodpovedať aj vysoká vzdelanostná a kvalifikačná úroveň budúcich pracovníkov. Čím vyššie úlohy a ciele si spoločnosť kladie, tým vyššie nároky sa kladú na školu. Preto už dnes je nevyhnutné, aby na všetkých stupňoch výchovy - najmä stredné a vysoké školy - na tieto požiadavky reagovali tak, aby výučba bola dôsledne spätá s budúcimi potrebami nášho národného hospodárstva.

Povedala som, že jednou z predností novej výchovno-vzdelávacej sústavy je jej polytechnický charakter a užšia spätosť školy so životom.

O tieto otázky som sa zaujímala vo svojom volebnom obvode, najmä na stredných a vysokých školách a môžem povedať, že v tomto smere už došlo k pozitívnemu posunu. To ale neznamená, že v tomto smere neexistujú nedostatky.

Kladom je napríklad, že prestavbou štúdia na stredných školách, najmä na gymnáziách a stredných odborných školách, bola posilnená pracovná výchova a polytechnizácia vyučovania. K najväčším zmenám došlo na gymnáziách zavedením predmetov odbornej prípravy. Všetky gymnáziá v Košiciach nadviazali priame kontakty s výrobnými organizáciami. Nedostatkom je zatiaľ nízky podiel žiakov na produktívnej práci v čase výrobnej praxe v zvolenom odbore a skutočnosť, že len málo podnikov vytvorilo dobré podmienky pre výrobnú prax gymnázií.

Stredné odborné školy patria medzi tie, ktoré rozvíjajú a zapájajú žiakov do technicky zaujímavej činnosti a najmä do stredoškolskej odbornej činnosti. Podobne aj stredné odborné učilištia podporujú činnosť klubov mladých vynálezcov a zlepšovateľov, v ktorých sa žiaci aktívne podieľajú na riešení konkrétnych tematických úloh podnikov.

V spätosti so spoločenskou praxou naďalej pokročili vysoké školy, ktoré sa podieľajú na riešení konkrétnych úloh v spolupráci s radom výrobných organizácií, na riešení úloh základného a aplikovaného výskumu v spolupráci so Slovenskou alebo Československou akadémiou vied a aj s inými pracoviskami a rozvíjajú študentskú vedecko-odbornú činnosť, do ktorej je zapojených 30% študentov na všetkých fakultách vysokých škôl v Košiciach. Väčšina ich prác rieši aktuálne otázky hospodárskej praxe a sú napojené na vedeckovýskumné úlohy katedier. Táto činnosť je užitočná nielen pre študentov, ale aj pre vysokoškolských učiteľov, ktorí môžu študentom odovzdávať najnovšie poznatky len vtedy, keď sami vedecky pracujú. Užitočná je ale aj pre hospodársko-výrobnú sféru a pre celú spoločnosť. Z vlaňajších prieskumov vieme, že veľmi dobré výsledky v tomto smere dosahuje rad vysokých škôl.

Napríklad Vysoká škola technická v Košiciach len v tomto roku riešila pre potreby praxe 120 úloh, prínos ktorých je 6 miliónov 800 tisíc korún a 5 miliónov devízových korún.

Podobne prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika úzko spolupracuje napríklad s JRD a výrobnými závodmi na výskume liečivých rastlín a prírodných látok pre farmaceutický priemysel.

Aj Vysoká škola veterinárna ako škola univerzitného smeru, absolventi ktorej pôsobia prevažne v oblasti poľnohospodárstva a potravinárskeho priemyslu, rozvíjajú vedeckú činnosť na riešenie rozhodujúcich problémov týchto významných národohospodárskych odvetví a poskytuje organizáciám účinnú pomoc. Len vlani pracovníci tejto školy pracovali na 216 poľnohospodárskych podnikoch SSR, čo je 1/3 podnikov na Slovensku. Prax požaduje všetku činnosť tejto školy a vysoko ju hodnotí. Takú činnosť vyvíjajú aj všetky ostatné vysoké školy v republike.

Novou, progresívnou formou, ktorá má prispieť k najefektívnejšiemu využitiu vedeckovýskumných a výrobných kapacít, je vytváranie vedecko-pedagogicko-výrobných združení, ktorá si vynucuje sám život.

Ide o účelové združovanie kapacít vedeckých pracovísk, vysokých škôl i výrobných organizácií. Je žiadúce, aby boli s porozumením a urýchlene vytvorené všetky potrebné podmienky pre ich činnosť, najmä legislatívnu a ekonomickú.

Súdružky a súdruhovia poslanci, doterajšie poznatky z uplatňovania novej výchovno-vzdelávacej sústavy stále viac potvrdzujú jej opodstatnenosť, pretože zodpovedá súčasným i perspektívnym potrebám ďalšieho rozvoja našej spoločnosti. Súčasne ale ukazujú, že realizácia celého projektu a stanovených cieľov našej školskej politiky, ktorú vytýčil už XIV. zjazd KSČ, je veľmi náročná, dlhodobá a vyžaduje uvoľňovanie značných prostriedkov z celospoločenských zdrojov. Náš socialistický štát si však plne uvedomuje, že investície do vzdelanosti a kvalifikácie ľudí predstavujú najefektívnejší vklad.

Dovoľte mi, aby som na potvrdenie toho použila niekoľko čísiel. Tak napríklad od roku 1970 bolo u nás do školstva vložených viac ako 41 miliárd korún na vybudovanie materiálnotechnickej základne nášho školstva. Náklady na školstvo rastú v priemere o 4,7 % ročne.

V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes schvaľujeme, len neinvestičné výdavky na školstvo boli temer 25 a pol miliardy korún. Ako viete, vláda Československej socialistickej republiky nedávno schválila uskutočnenie mzdového opatrenia v školstve, ktoré prispeje k zlepšeniu mzdovej situácie plnokvalifikovaných školských pracovníkov základných a stredných škôl, asistentov a lektorov na vysokých školách a niektorých ďalších. Len toto mzdové opatrenie predstavuje zvýšenie neinvestičných výdavkov na školstvo o 390 miliónov korún.

V súvislosti s tým sa mi, súdružky a súdruhovia poslanci, vnucuje porovnanie so situáciou v rade západných krajín, ktoré ako viete, nezmyselne zvyšujú svoje rozpočty na zbrojenie, ktoré vedie na druhej strane k škrtom v sociálnej oblasti, k znižovaniu výdavkov na školstvo, zdravotníctvo, na rozvoj kultúry a k nezamestnanosti pracovníkov z týchto oblastí. Uvádzam to preto, aby sme si lepšie uvedomovali, že to, čo je vymoženosťou nášho socialistického zriadenia a považujeme to často za samozrejmosť, je doteraz i v takzvaných vyspelých kapitalistických krajinách často predmetom beznádejného sociálneho boja.

Súdružky a súdruhovia poslanci, napriek mimoriadne zložitej situácii v medzinárodných vzťahoch, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje aj našu ekonomiku, si myslím, že predložený návrh nášho štátneho rozpočtu na budúci rok zabezpečuje nielen ďalší rozvoj národného hospodárstva, ale v maximálne možnej miere aj uspokojovanie rastúcich potrieb spoločnosti a upevňovanie sociálnych istôt obyvateľstva.

Preto budem s radosťou hlasovať za tento návrh štátneho rozpočtu. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslankyni Pástorové. Slovo má poslanec Jaroslav Matyáš.

Poslanec SL J. Matyáš: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, zásadová marxisticko-leninská politika KSČ a úspěchy obětavé práce našich pracujících v plnění programu budování rozvinuté socialistické společnosti jsou základem úspěšného plnění vojenské politiky strany v armádě.

Nejdůležitějším úkolem ČSLA, zdůrazněným XVI. sjezdem KSČ, je upevňovat a zvyšovat její bojovou pohotovost a všestrannou připravenost.

Dovolte mi proto ocenit, že v důsledku přijímaných komplexních opatření ústředním výborem strany, federální vládou i nejvyšším zastupitelským a zákonodárným sborem ČSSR, se Československá lidová armáda rozvíjí po všech stránkách jako moderní, lidu oddaná armáda, jež je schopna společně se Sovětskou armádou a armádami ostatních států Varšavské smlouvy ubránit vymoženosti socialismu.

Z analýzy současné mezinárodní vojenskopolitické situace a perspektiv jejího dalšího vývoje vyplývá, že vinou agresívních sil imperialismu ještě nikdy nebyla otázka války a míru tak vyhraněná. Státy NATO v čele se Spojenými státy ve svém úsilí o získání vojenskostrategické převahy rozpoutávají další závody ve zbrojení. Úhrnné přímé vojenské výdaje tohoto paktu dosáhnou v letošním roce 368 miliard a v roce 1985 dokonce téměř 400 miliard dolarů. Vojenskými cíli je motivována i ideově diverzní činnost a prohlubující se hospodářská diskriminace Západu vůči zemím socialistického společenství. Podle představ vládnoucích kruhů by měl frontální útok imperialismu vést k hospodářskému zhroucení, rozložení morálně politické jednoty a k celkovému oslabení obranyschopností států Varšavské smlouvy.

Z uvedeného je zřejmé, s jakou naléhavostí před celou společností a tedy i naší armádou, vystupuje objektivní požadavek zdůrazněný na nedávno skončeném 17. zasedání výboru ministrů obrany členských států Varšavské smlouvy dále zdokonalovat obranu socialistické vlasti a tím i kolektivní bezpečnost celého socialistického společenství.

Soudružky a soudruzi poslanci, my, příslušníci ČSLA, si plně uvědomujeme tyto závažné skutečnosti. plněním výcvikových plánů dokumentů a zvyšováním bojového mistrovství zabezpečujeme budovatelské úsilí pracujícího lidu. Nedávno skončený výcvikový rok 1983-1984 patřil svými výsledky mezi nejúspěšnější v celé historii naší armády. Dále se zvýšila připravenost vojsk k rozhodnému odražení agrese nepřítele a k jeho zničení za všech podmínek zahájení i vedení války. Zkrátili jsme časové normy pro dosažené bojové a mobilizační pohotovosti vojsk. Velitelé a politický aparát i štáby se v uplynulém roce, zvláště v průběhu spojeneckých cvičení DRUŽBA, GRANIT a ŠTÍT 84 zdokonalili v řízení a přípravě pozemních, vzdušných a protivzdušných operací.

Postupným doplňováním moderní výzbrojí a technikou se zvýšila manévrovost, palebná a úderná síla našich vojsk. Účinným prostředkem plnění náročných výcvikových a ideově výchovných úkolů v armádě je socialistické soutěžení. Na základě celoarmádní výzvy Zvolenského stíhacího leteckého pluku protivzdušné obrany státu bylo v uplynulém výcvikovém roce splněno 890 070 individuálních a kolektivních závazků. Téměř tři čtvrtiny z jejich celkového počtu tvořily závazky ke splnění rozhodujících úkolů bojové a politické přípravy.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP