Úterý 11. prosince 1984

(Řízení schůze převzal místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny lidu V. David.)

Předsedající předseda SL V. David: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci. Budeme pokračovat v rozpravě k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu československé federace na rok 1985. Uděluji slovo poslanci Janu Kučerovi. Připraví se poslanec Jozef Škula.

Poslanec SL J. Kučera: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, zemědělská výroba zaznamenala v posledních letech značné úspěchy. Je předpoklad, že plán letošního roku bude překročen o více než 6 % a rovněž potravinářský průmysl splní a překročí plánované úkoly ve výrobě, dodávkách do tržního fondu i pro vývoz. Vnitřní trh je potravinami zásoben na dobré úrovni. Příznivé je i plnění obilního programu, kde za poslední čtyři roky bylo vyrobeno o 6 % více než v šesté pětiletce. Ocenění zasluhují i letošní výsledky, kdy úroda 2 miliónů tun je zatím nejvyšší v historii našeho zemědělství. Tato úroveň, kterou v posledních letech naše zemědělství dosahuje, řadí ČSSR mezi přední státy. Kromě poctivé práce zemědělců má na zvyšování výnosů obilovin značný vliv i řada dalších úseků.

Prohloubila se a zkvalitnila činnost vědeckovýzkumné základny. Od počátku roku sedmé pětiletky bylo povoleno 29 nových odrůd obilovin, to je 49 % současně povolených odrůd. Přitom každá nová odrůda může být povolena pouze tehdy, jestliže ve výnosech, jakosti nebo ve zdravotním stavu překonává současné povolené odrůdy. Vidíme tedy, že po této stránce jsou předpoklady pro zvyšování hektarových výnosů i do budoucna.

Pozitivní je i skutečnost, že vědeckovýzkumná základna zavádí do zemědělské praxe své výsledky formou metodiky technologie pěstování obilovin a její agrobiologické kontroly. V minulém roce byla tato metodika pod vedením pracovníků výzkumného a šlechtitelského ústavu obilnářského uplatňována ve 4 krajích a řadě dalších okresů.

U obilovin je, na rozdíl od některých dalších plodin, zvládnuta komplexní mechanizace od zasetí, přes chemické ošetření proti chorobám a plevelům, sklizeň, posklizňové ošetření a uskladnění. S ohledem na růst cen obilovin na světovém trhu a výši úrokové sazby se stává obilí velmi důležitou surovinou. Jsme rádi, že svým přispěním jsme pomohli podstatně snížit dovoz krmného obilí ze zahraničí a dalším zvyšováním výroby se budeme snažit o další zvýšení naší soběstačnosti.

Škoda, že tyto výsledky nejsou obdobné u řady dalších plodin, kde nejsou takové úspěchy, anebo se neplní plánované úkoly. Plně zde platí slova tajemníka ÚV KSČ s. Pitry na 11. zasedání ÚV KSČ, kde konstatuje, že "přes dosažené úspěchy a výsledky práce této základny zdaleka neodpovídají jejím skutečným možnostem a potřebám vědeckotechnického pokroku. Příliš pomalu se koncentrují síly a prostředky na řešení klíčových úkolů, které mohou v krátké době přinést řádově významné efekty".

Je třeba si uvědomit, že problematika uplatňování poznatků vědeckotechnického rozvoje v zemědělství má dvě stránky. Jde jednak o uplatnění v oblasti vstupů do zemědělství, které může vlastní zemědělská prvovýroba jenom velice nepodstatně ovlivňovat, jednak o uplatnění ve vlastní zemědělské výrobě. Obecným jevem je však skutečnost, že v důsledku kvantitativně i kvalitativně nedostatečných vstupů se většina energie a elánu zemědělců ubíjí v hledání a realizaci náhradního řešení, takže na ostatní jim mnoho času ani sil nezbývá. Dokladem toho je například struktura podaných a zavedených zlepšovacích návrhů, které v drtivé většině řeší nedostatek náhradních dílů, nedostatečné množství a nedostatečnou kvalitu některých speciálních strojů a zařízení a méně se týkají vlastní specifiky zvyšování rostlinné či živočišné výroby.

Dobrých výsledků bylo dosaženo např. v činnosti pobočky Československé vědeckotechnické společnosti při Okresní zemědělské správě v Uherském Hradišti. Přímým spojením oddělení vědeckotechnického rozvoje a začleněním pracovníků tohoto oddělení do funkcionářského aktivu pobočky došlo k lepšímu usměrňování zájmů a potřeb směrem k řešení nejaktuálnějších problémů vědeckotechnického rozvoje v zemědělství.

Jednou z forem spojení pracovníků vědeckovýzkumné základny s pracovníky přímo ve výrobě k řešení určitých problémů na dostupné vědeckotechnické úrovni je činnost komplexně racionalizačních brigád. Jejich činnost významně přispívá k realizaci vědeckotechnického pokroku v zemědělských podnicích a má v okrese více než desetiletou tradici.

Na úseku rostlinné výroby pro komplexní řešení organizace a struktury rostlinné výroby byla ustavena KRB v JZD Slovácko Polešovice, která přispěla k řešení optimální organizace půdního fondu, jeho zúrodnění, realizace cestní sítě, osevních postupů, systému zpracování půdy při využití minimalizace pro jednotlivé plodiny až po využití závlah. Dosažené výsledky v rostlinné výrobě, zvláštně ve výrobě obilovin, patří k nejlepším v okrese.

Získané poznatky a zkušenosti jsou využívány v dalších zemědělských podnicích. V zabezpečení realizace bílkovinného programu a rozvoje výroby luskovin byla ustavena komplexní racionalizační brigáda v JZD Mír Uherské Hradiště - Kunovice, zaměřená na intenzifikaci výroby hrachu. Získané zkušenosti se podařilo přenést z jednoho hektaru v letech 1981 až 1982 - jsou nejvyšší v České socialistické republice a podařilo se to zabezpečit i v ostatních zemědělských podnicích.

Dosažené výnosy hrachu jsou výsledkem vysoké úrovně realizace vědeckotechnického rozvoje v zemědělských podnicích. Další oblastí ke zvyšování efektivnosti rostlinné výroby je omezení ztrát všeho druhu. První ztráty vznikají již přímo během vegetace, působením škodlivých činitelů, zejména plevelů, chorob a škůdců. Vzniklé ztráty jsou značné. Preventivní opatření jsou málo účinná, biologická ochrana plodin a kultur je v začátcích. Hlavní tíha spočívá na chemické ochraně. Zabezpečení chemických přípravků je nejslabší stránkou potřebného materiálního zabezpečení rostlinné výroby. Značné rezervy jsou i ve snížení sklizňových ztrát některých plodin, zejména cukrovky, pícnin a dalších plodin. Jejich využití je závislé na kvalitní práci obsluh sklizňové techniky, ale také na konstrukci sklizňové techniky, včetně nástaveb dopravních prostředků.

Vážené soudružky a soudruzi, na počest 40. výročí vyvrcholení národně osvobozeneckého boje československého lidu a osvobození naší vlasti Sovětskou armádou a X. sjezdu JZD, bylo na výročních členských schůzích JZD a v průběhu X. celostátního sjezdu přijato téměř 228 tis. osobních, více než 22 tis. kolektivních, 1693 celodružstevních a 225 sdružených socialistických závazků, zaměřených na plnění rozhodujících úkolů zemědělských podniků v hodnotě zhruba 1,5 mld. Kčs. I v mém volebním obvodu se zvýšila hodnota původně uzavřených závazků o dalších 7 mil. Kčs. Zemědělci tak chtějí dále přispět k zabezpečování úkolů XVI. sjezdu KSČ.

Vážené soudružky a soudruzi, dovolte mi, abych vás v závěru informoval o tom, jak se my, příslušníci Československé strany socialistické, snažíme napomoci při hledání cest k zintenzívnění naší zemědělské produkce. V červenci tohoto roku jsme uspořádali na našem ústředním sekretariátu zemědělských aktiv, jehož se zúčastnili přední odborníci z řad našich straníků. Byly zeširoka rozebrány aktuální problémy současné zemědělské výroby. Především bylo konstatováno, že přetrvávaní nedostatky v politicko-odborné přípravě lidí, které negativně ovlivňují širší uplatňování vědeckotechnického pokroku vůbec. Máme za to, že je třeba provést analýzu politickoodborné přípravy zemědělských pracovníků s cílem dosáhnout úrovně srovnatelné s průmyslovými obory. To se týká i dělnických profesí. Vždyť vysoce kvalifikování dělničtí pracovníci jsou pro zemědělství stejně nepostradatelní, jako dělníci v průmyslu. V materiálech se rovněž konstatuje, že je třeba zvýšit celkovou úroveň v zemědělských učilištích, která se leckdy stávají jen řešením z nouze při umísťování mladých lidí do pracovního procesu.

Tyto, a jiné náměty, byly shrnuty ve stanovisku Čs. strany socialistické k otázkám zemědělské výroby a byly posouzeny ÚV Svazu družstevních rolníků pro jejich možné využití i vypracování podkladů pro X. celostátní sjezd JZD.

Dnes, kdy již máme X. sjezd JZD úspěšně za sebou, vám mohu přislíbit jménem všech našich straníků, pracujících v JZD, že nebudeme litovat sil při realizaci jeho závěrů. Děkuji.

Předsedající předseda SN V. David: Děkuji poslanci Kučerovi. Slovo má poslanec Škula. Připraví se poslanec Krauskopf.

Poslanec SL J. Škula: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, při prerokúvaní návrhu rozpočtu pre posledný rok siedmej päťročnice, môžeme jednoznačne konštatovať, že doterajšie výsledky plnenia hospodárskeho a sociálneho rozvoja našej krajiny svedčia o tom, že prevažná časť našich občanov pochopila a v praxi realizuje politiku vedúcej sily našej spoločnosti - Komunistickej strany Československa, smerujúcej k uspokojovaniu potrieb človeka, k jeho všestrannému rozvoju, k prospechu všetkých pracujúcich.

V mojom vystúpení sa dotknem len niektorých aspektov, úzko súvisiacich so zlepšovaním dodávok potravín a spotrebného tovaru pre vnútorný trh v žiadúcom sortimente a kvalite podľa vzoru najlepších výrobcov a načrtnem niektoré prístupy, ktoré by sa mali ešte výraznejšie prejaviť v období ôsmej pätročnice.

Istý článok dennej tlače mal takýto nadpis: Nech sú regály zrkadlom možností. Myslím si, že regály v našej obchodnej sieti by mali byť skutočne konkrétnym odzrkadlením toho, čo povedal súdruh Gustáv Husák na XVI. zjazde KSČ, (citujem) "Neplánujeme pre plán, neorganizujeme výrobu pre výrobu, ale všetko, čo konáme, celé úsilie o rozvoj socializmu, o rozkvet našej vlasti smeruje k prospechu pracujúcich. Blaho človeka je a zostane najvyšším zmyslom nášho snaženia." Zdôrazňuje to i 12. zasadanie ÚV KSČ.

Je všeobecne známe, že spotrebiteľ je najprísnejším regulátorom trhu, i najnáročnejším kontrolórom akosti výrobkov, ktoré mu ponúkajú pulty predajní. No nie všetci si to uvedomujú, ktorí dodávajú a ponúkajú tovar odberateľom. Preto sú dodnes veľké rezervy v prepojení výroba-obchod-spotrebiteľ, a to sa týka rovnomernosti výroby a dodávok počas celého roka i kvality predávaných produktov. Buďme však konkrétni: náš obchod napríklad požaduje inováciu a výrazné zvýšenie podielu elektroniky a mikroelektroniky v strojárskom spotrebnom tovare. Uplatňuje záujem o nové druhy tovarov, najmä v technických prostriedkoch pre zvukový a obrazový záznam, na rozšírenie typov farebných televízorov so strednou a malou obrazovkou, spestrenie sortimentu potrieb pre polytechnickú výrobu, uplatnenie mikroprocesorov, pamätí a ďalších obvodov v automatických práčkach, chladničkách, mrazničkách a v spotrebičoch pre domácnosť. Naši občania požadujú kvalitnejší nábytok s výbornými úžitkovými vlastnosťami a pod. Tieto a mnohé ďalšie požiadavky nie sú ešte v plnej miere uspokojené. Spotrebiteľský dopyt nie je dostgatočne krytý ani v módnom bavlnenom a vlnenom ošatení pre deti i dospelých, v teplákových výrobkoch, bavlnenej bielizni a tiež v bielizni zdravotnej. A takto by sme mohli ďalej pokračovať.

Pre ďalšie zlepšovanie spotreby a kvalitatívne vyššie uspokojovanie spotrebiteľského dopytu zostáva pre obchod a výrobu požiadavka rozširovať sortiment výrobkov inováciou a zamerať sa na lepšie pokrývanie dopytu po ovoci a zelenine.

Pozoruhodný v tomto smere je príklad z môjho volebného obvodu: JRD SZM Kolárovo uzavrelo s podnikovým riaditeľstvom Zelenina, n. p. Nové Zámky dlhodobú hospodársku zmluvu na pestovanie a dodávku cesnaku na roky 1981-1985. Podľa tejto zmluvy mali ročne dodávať 260 ton cesnaku z plochy 65 ha. Na základe príkazu Okresnej poľnohospodárskej správy v Komárne v roku 1983 museli rozšíriť plochy na 95 ha a dodať 500 ton cesnaku. Príkaz dodržali, cesnak dopestovali, ale Zelenina oproti dohodnutým 460 tonám do konca októbra t. r. vykúpila len 215 ton, t.j. necelú polovicu. JRD zostalo na sklade 292 ton nevykúpeného cesnaku a zatiaľ ani nevedia, čo s ním bude. Dodajme, že spomenuté JRD je najväčším pestovateľom cesnaku v Západoslovenskom kraji a je i nositeľom systému jeho pestovania a v roku 1985 sa situácia, ak nebude rýchle riešená, zdá ešte beznádejnejšia.

V 8. 5RP socialistická veľkovýroba aj naďalej bude mať prioritné poslanie v zásobovaní obyvateľstva ovocím a zeleninou. Pritom Zväzu záhradkárov zostáva základná úloha zvyšovať naturálnu spotrebu obyvateľstva v rámci samozásobenia ovocím a zeleninou.

Musíme vyriešiť i ďalšie neprekonané ťažkosti a problémy. Tak například vo výrobnej sfére je často snaha inovovať výrobky, no narážajú na bariéry technického alebo administratívneho charakteru. Raz je to nezáujem priamych výrobcov o zavedenie novej produkcie, inokedy sú to problémy so schvaľovaním technických podmienok, noriem, ceny a pod. Často ani obchod ako kolektívny predstaviteľ spotrebiteľskej verejnosti neprejavuje o nové, moderné výrobky záujem. Takýmto prístupom sa však dá v budúcnosti ťažko predpokladať rýchla realizácia technických nápadov v praxi.

Jedným z nepostrádateľných princípov našej každodennej práce je princíp kontroly.

Mnohé prieskumné akcie, v neposlednom rade i poslanecké prieskumy však potvrdili, že výstupná kontrola vo viacerých výrobných závodoch nie je vždy na požadovanej úrovni, čím sa na pulty dostane aj neštandardný, teda v podstate nekvalitný tovar. Problémy súvisiace s výstupnou kontrolou a náležitým preberaním tovaru v predajniach však zákazníka nemusia zaujímať a ani ho nezaujímajú. Za svoje statočne zarobené peniaze požaduje tovar v zodpovedajúcom sortimente a kvalite.

Na rozličných veľtrhoch, výstavách a propagačno-prieskumných akciách vidíme, aký široký sortiment kvalitných tovarov vyrába náš priemysel. Oprávnene očakávame teda aj to, že sa tieto výrobky objavia na domácom trhu.

Najlepších výrobcov pozná obchod i spotrebiteľ. Tí nepotrebujú reklamu, lebo - ako sa hovorí - dobrý tovar sa predáva sám. Takými výrobcami sú například Elektro-Praga Hlinsko, Tatramat Poprad, Romo Fulnek, Velamos, vo sfére potravinárskeho priemyslu závody Hydinárskeho priemyslu, Opavia Opavy, Mlyny Šurany a Kyjov, Pečiváreň Sereď, Orion Praha, Vitana Byšice, Fruta Znojmo a mnohé ďalšie,

Blíži sa čas, keď budeme rokovať o ôsmej pätročnici. Bude potrebné s dostatočným časovým predstihom kvalifikovane zmapovať, kde sú slabé miesta v našej výrobe a obchode, kde viaznu dodávky tovaru na domáci trh, kde treba hľadať príčiny pretrvávajúcich nedostatkov, najmä v sortimente a kvalite tovaru. Ukazuje sa totiž, že akosť výrobkov, či už potravinárskych alebo priemyselných, nie je stála. V jej dosahovaní sú značné výkyvy, ktoré spôsobuje nedodržiavanie technologickej disciplíny, spracúvanie menej kvalitných základných surovín. Preto je nutné v maximálnej miere prechádzať na automatizované systémy riadenia technologických procesov. Nepochybne bude potrebné zdokonaliť riadenie, kontrolu a kádrovú prácu na všetkých stupňoch riadenia.

Jednu zo schodných ciest vidím v náležitej hmotnej zainteresovanosti. Takej, ktorá podporí žiadúce upevnenie vzťahov výrobca-obchod-spotrebiteľ.

Spoločnými silami sa musíme pričiniť o to, aby spotrebný a potravinársky priemysel bol schopný dodávať na vnútorný trh široký sortiment kvalitného hľadaného tovaru a aby náš socialistický obchod skutočne ochraňoval záujmy spotrebiteľov a ponúkol im všetko, čo k zabezpečeniu svojich potrieb a životnej úrovne potrebujú.

Vyslovujem presvedčenie, že rozhodnejšia orientácia na zásobovanie obyvateľstva je dôležitá úloha, zabezpečenie ktorej i pomocou kritických pohľadov a prístupov patrí medzi celospoločenské úlohy, ktoré musí naša spoločnosť sústavne a k plnej spokojnosti našich občanov zabezpečovať pri naplňovaní hospodárskeho a sociálneho programu XVI. zjazdu KSČ.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Škulovi, slovo má poslanec Evžen Krauskopf, připraví se poslankyně Eva Pástorová.

Poslanec SN E. Krauskopf: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, celá Národní fronta a všechny organizace v ní sdružené usilují v současné době pod vedením Komunistické strany Československa a v úzké součinnosti se státními orgány a hospodářskými a družstevními organizacemi, o úspěšné splnění úkolů stanovených XVI. sjezdem Komunistické strany Československa, především úkolů 7. pětiletky. Orientují se na další prohlubování morálně politické jednoty lidu, na další sjednocování úsilí komunistů, příslušníků ostatních politických stran i nestraníků při naplňování ekonomického a sociálního programu Komunistické strany Československa.

Spolehlivým základem veškerého dalšího rozvoje naší socialistické společnosti je důslednost, přesvědčivost a pevnost mírové politiky Sovětského svazu a ostatních zemí socialistického společenství a důvěra nás všech v sílu socialismu, který trvale kráčí mírovou cestou. Mezinárodně politické podmínky, v nichž žijeme a budujeme socialismus nás přímo zavazují neustále zvyšovat své úsilí k dalšímu upevňování politické, hospodářské i obranné síly našeho státu a tím posílit i jednotu a ekonomickou sílu socialistického společenství v boji za mír.

Podíl Národní fronty a organizací v ní sdružených na realizaci úkolů XVI. sjezdu KSČ a 7. pětiletky se odráží především v rozvoji pracovní iniciativy, socialistického soutěžení a závazkového hnutí. Je to jeden z faktorů, který příznivě ovlivňuje plnění národohospodářských plánů a podmiňoval i dosažené úspěšné výsledky v posledních dvou letech. Rozvoj iniciativy pracujících vedl k racionalizaci spotřeby surovin, materiálů a k úsporám paliv, energie, pohonných hmot a kovů.

Například v našem Jihočeském kraji jen v roce 1983 poklesla spotřeba primárních energetických zdrojů vstupujících do reprodukčního procesu o 3 % pod úroveň roku 1980, spotřeba nafty se snížila o 12 %, u topných olejů o 3 % a měrná spotřeba paliv na milión korun hrubé výroby poklesla o 9,9 %.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP