Úterý 11. prosince 1984

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Šimůnkové. Slovo má poslanec Šepeľa, připraví se poslanec Adamík.

Poslanec SN J. Šepeľa: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci. Jedným z najvýznamnejších záverov XVI. zjazdu KSČ a hlavných smerov hospodárskeho a sociálneho rozvoja v období 7. päťročnice je zvyšovanie efektívnosti, hospodárnosti a kvality všetkej práce.

Je i nevyhnutnosťou úzkej väzby miezd s výsledkami práce a dôrazné presadzovanie zásad zásluhovosti v odmeňovaní.

ÚV KSČ a vláda ČSSR zvýraznili požiadavku aktívneho využívania hmotnej zainteresovanosti, v záujme ďalšieho progresívneho rozvoja ekonomiky a nevyhnutnosť sústavného zvyšovania účinnosti normatívnej základne. V tejto súvislosti orientovať sa na výrobnú a riadiacu sféru, na prehĺbenie zárobkovej diferenciácie podľa dosiahnutých prínosov pracovných kolektívov a jednotlivcov.

Ide predovšetkým o dosahovanie ukazovateľov produktivity práce, kvality, efektívnosti, vývozu, využívanie výsledkov vedeckotechnického rozvoja, vývoja a výskumu priamo vo výrobe, v hospodárnom využívaní surovín, materiálov a energií, a to všetko pri mobilizácii pracujúcich k zvýšeniu pracovnej iniciatívy, uzavierania a plnenia socialistických záväzkov.

Náročnosť, ale najmä nevyhnutnosť splnenia týchto požiadaviek je nutná v záujme ďalšieho dynamického rozvoja ekonomiky i udržania a skvalitnenia dosiahnutej životnej úrovne obyvateľstva, na všetkých stupňoch riadenia a všetkých pracoviskách.

Takto s plnou zodpovednosťou pochopila tieto závery zjazdu i podstatná časť podnikov a závodov z nášho trnavského okresu, kde je i môj volebný obvod. Dôkazom toho sú i dobré výsledky plnenia hospodárskych plánov rokov 7. päťročnice i doterajšie plnenie sprogresívnených úloh roku 1984, v súlade s uzneseniami 10. zasadania ÚV KSČ. Sprogresívnenie plánov vrátene určenia cieľových úloh, bolo realizované predovšetkým v ukazovateľoch, od ktorých závisí tvorba prostriedkov na mzdy, podmienky hmotnej zainteresovanosti pracovných kolektívov a efektívnosť reprodukčného procesu vôbec.

Formou sprogresívnenia plánov a cieľovými úlohami boli v okrese hospodárske plány zvýšené v ukazovateli "upravené vlastné výkony a produktivita na pracovníka" takmer o 1 %, zisk o 2 % a export o 3 %, tomu zodpovedajúcim znížením materiálových, mzdových a iných nákladov.

Možno oceniť správny pristup ZO KSS, ROH, SZM i vedúcich hospodárskych pracovníkov a závodov, že sprogresívnenie úloh hospodárskych plánov prevzali iniciatívne a zodpovedne pristúpili k ich realizácii.

Podobne, ako v celom národnom hospodárstve, i v ekonomike nášho okresu pri plnení hospodárskych plánov prevažujú pozitívne ekonomické tendencie. Tieto zaručujú, že budú splnené i sprogresívnené úlohy tohoto roku i úlohy celej 7. päťročnice. Pritom nosné podniky a závody, najmä strojárske a elektrotechnické, nielenže dosiahnu plánovanú efektívnosť, ale tieto ukazovatele, vďaka rozvinutej pracovnej iniciatíve a socialistickým záväzkom, vysoko v želateľnom smere prekročia a splnia úlohy bezo zvyšku.

Pritom sa vyskytujú, aj keď ojedinelo, niektoré závažné ekonomické problémy a nedostatky, ktoré nesporne spomaľujú tempo ekonomického rozvoja okresu.

Pozitívny vývoj ekonomiky okresu v súčasnosti, lepšia príprava plánu na rok 1985, ako minulé roky oprávňujú reálne predpokladať, že sa nám úspešne bude dariť zabezpečovať i plnenie úloh hospodárskych plánov roku 1985 pri maximálnej hospodárnosti a zvyšovaní efektívnosti.

Skúsenosti z nášho okresu ukazujú, že tam, kde je preukazateľný záujem vedúcich hospodárskych pracovníkov a plná podpora pracujúcich, realizovať v maximálnej možnej miere zásady zdokonalenej sústavy plánovitého riadenia národného hospodárstva, sa dostavujú aj priaznivé výsledky.

V tejto súvislosti však treba povedať, že sú i prípady, kedy z rôznych dôvodov sa zásady rozpisu ukazovateľov plánu a najmä podmienok hmotnej zainteresovanosti, v rámci princípov ústretového plánovania pri rešpektovaní vnútropodnikového chozrasčotu na vnútropodnikové útvary, ešte nedarí uspokojivo realizovať. Väčšinou ide o mimopodnikové dôvody, zapríčinené úrovňou organizácie a riadenia reprodukčného procesu vyšších hospodárskych orgánov. Postupne v okrese sa, na stupni plnenia ukazovateľa produktivity práce, ostatných ukazovateľov plánu práce a efektívnosti hospodárenia vôbec, prejavujú aj výsledky prvej a prípravy druhej etapy zvyšovania ekonomickej účinnosti mzdovej sústavy. To úzko súvisí so zavádzaním pokrokových metód organizácie práce a hmotnej zainteresovanosti pracovných kolektívov, najmä brigádnej formy organizácie práce.

Vypracovaný plán politicko-organizačného zabezpečenia v okrese orientuje pozornosť riadiacich pracovníkov, straníckych a odborových organizácií na vytváranie rozhodujúcich podmienok, od ktorých dosiahnutie vysokej účinnosti mzdovej sústavy závisí. Ide predovšetkým o každoročnú previerku jednej pätiny noriem spotreby práce, ročné znižovanie nenormovaných prác o 10 % i rozširovanie využívania ostatných technickohospodárskych noriem, hlavne noriem spotreby materiálu, kapacít, kvality, zásob, energie a pohonných hmôt. Tvorbu týchto podmienok podniky spájajú s hnutím o jednodennú výrobu z ušetrených vstupov reprodukčného procesu a s hnutím o bezodpadovú výrobu, pričom vychádzajú z postupu Západoslovenského KV KSS. Napríklad v úsilí o bezodpadovú výrobu významné úspechy dosahuje jeden z našich najväčších podnikov Skloplast, so značnými antiimportnými a hospodárnostnými účinkami. V tomto podniku získali cenné skúsenosti a poznatky i v uplatňovaní brigádnej formy organizácie práce na výrobnom stredisku ARASKLO. Kolektív tohoto strediska prijal v roku 1983 ústretový plán sprogresívnením rozpisu výroby tohto výrobku o 12 tisíc m2, ktorú úlohu pri podstatnom prekročení plánu produktivity práce splnil na 103 %. Znížili sa prestoje na pracovisku pre poruchovosť linky, vytvorili sa podmienky na zriadenie tretej smeny bez zvýšenia počtu pracovníkov a podstatne sa zlepšila pracovná disciplína. Druhá brigáda v tomto podniku na stredisku TKÁČOVŇA plnila plánované výrobné úlohy s podplánovaným počtom pracovníkov a to tak, že špičkoví pracovníci zvýšili si normu obsluhy z dvoch na tri stavy. Tým boli vytvorené nevyhnutné predpoklady realizovať princíp zásluhovosti v odmeňovaní, podľa ktorého je odmena pracovného kolektívu plne závislá od výsledkoch jeho práce a odmena každého jednotlivca na jeho podiele na celkových výsledkoch brigády.

V tejto brigáde stúpol priemerný zárobok v roku 1983 v porovnaní s rokom 1981 o 18 %. Tieto pozitívne výsledky z novej metódy organizácie práce i v roku 1984 viedli k vytváraniu ďalších brigád, ale postupne a s dobrou organizačnou a politickou prípravou pracujúcich.

Podobné skúsenosti s brigádnou formou organizácie práce majú i ďalšie podniky a závody v našom okrese. Jej rozšírenie predpokladá vytvárať i z úrovne centra nevyhnutné predpoklady, najmä v oblasti odberateľsko-dodávateľských vzťahov, ich vyváženosti a stability.

Tak, ako v celom národnom hospodárstve i v našom okrese evidujeme popri uvedených pozitívach v hodnotení v oblasti reprodukčného procesu i nedostatky, ktoré predstavujú veľké rezervy ďalšieho zvyšovania jeho efektívnosti. Je to najmä v nedostatočnom využívaní fondu pracovnej doby, v smennosti a celkove v pracovnej disciplíne.

K tomu sa pridružujú i problémy súvisiace so zabezpečovaním smernice plánu na rok 1985, kde sú ešte rôzne nedoriešené a nezladené otázky plánu na podnikovej i nadpodnikovej úrovni. U niektorých podnikov je badať opatrnícky prístup v súvislosti so sprogresivňovaním plánu na II. polrok 1984.

Tieto a ďalšie nedostatky a problémy, ktoré v prípade nedoriešenia môžu znamenať spomaľovanie tempa ekonomického rastu okresu, zostávajú predmetom riešenia v najbližšom období v práci podnikov a závodov okresu v hospodárskych plánoch na obdobie posledného roka 7. päťročnice a návrhu plánu 8. päťročnice.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Šepeľovi, prosím poslance Adamíka.

Poslanec SN J. Adamík: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, při hodnocení dosažených výsledků se obvykle zamýšlíme nad tím, co se nám v uplynulém období podařilo více a co méně, která pravidla a opatření lépe a která méně.

Pozorně jsem sledoval kritickou analýzu ministra financí soudruha Léra o dosažených pozitivních výsledcích i současných problémech národního hospodářství. Na základě zkušeností z mého volebního obvodu mohu potvrdit, že i v jednotlivostech na úrovni podniků i VHJ bylo dosaženo určitého pokroku zcela v souladu s makroekonomickými hledisky.

Za III. čtvrtletí letošního roku byl v okrese Kroměříž plán průmyslové výroby splněn na 100 %, produktivita práce z výroby na 100,7 % a koeficient směnnosti vzrostl na 1,267, což překračuje skutečnost předcházejícího roku.

Plnění úkolů nelze však hodnotit jednoznačně kladně ve všech průmyslových závodech okresu. Ve zbývající části roku se musí řada podniků vyrovnat s plánovanými úkoly upravených vlastních výkonů v odbytu, v čerpání materiálových nákladů, zisku a v zásobách.

Srovnáme-li dosažené výsledky se závěry a požadavky XVI. sjezdu KSČ, konkretizované na 10. plénu ÚV KSČ, je zřejmé, že sílící tlak na intenzifikaci národního hospodářství přináší sice určité výsledky, ale zásadní obrat a tedy jednoznačně intenzívní rozvoj máme stále ještě před sebou.

Celkový proces intenzifikace nelze uskutečňovat dílčími zlepšeními jednotlivých úseků výroby. V souladu se závěry 8. pléna ÚV KSČ je jasné, že rozhodujícím zdrojem intenzifikace naší ekonomiky, zvyšování efektivnosti a kvality výroby je vědeckotechnický rozvoj, který se musí proto stát osou plánovitého řízení. V praxi to však vůbec není jednoduché. Přestože Soubor opatření zabezpečuje řadu těchto aspektů zejména pojetím pětiletého plánu, jehož základem mají být plány vědeckotechnického rozvoje, zvyšování jakosti, zavádění nových výrobků, technologií apod., zůstává faktem, že nejsou doposud vytvořeny komplexní systémové předpoklady, ani dostatečně náročné ekonomické podmínky, včetně tlaku světových technicko-ekonomických parametrů na naše výrobce.

Složitost působení jednotlivých podmínek lze ukázat na příkladu skladby výrobního programu v koncernovém podniku TOS Hulín, která vycházela pro 7. pětiletku ze záměrů, aby technický rozvoj se stal základem pro ekonomický rozvoj podniků. Z toho vyplývaly i úkoly k udržení technické úrovně karuselů s výrobci v nesocialistických zemí a ekonomický vývoj podniku. Přesto dosahuje uvedený podnik poměrně vysokého podílu inovace výrobků, kterým byla přiznána technická pokrokovost nebo byly zařazeny do 1. třídy jakosti. V posledních letech se tento podíl pohyboval mezi 30 a 40 %. Tento stav měl příznivý vliv na cenové zvýhodnění, avšak tím, že se objem cenového zvýhodnění stal součástí plánu, mohl podnik využívat jeho přínosů jen minimálně. Je otázkou, zda tuto skutečnost je možno považovat za správnou. Podle mého názoru neodpovídá ani záměrům Souboru opatření, a to je potřeba posoudit.

Řešení denních problémů v praktickém životě často naznačuje i konkrétní směr, který by měl být v přijímaných systémových opatřeních na úrovni resortu nebo celé ekonomiky respektován. Tak se ukazuje, že jako jednu z podmínek pro zrychlení vědeckotechnického pokroku je nutno dosáhnout vysoké úrovně přímého řízení, konkrétního zodpovědného rozhodování a takové řídící činnosti, která umožňuje rozvoj a všestranné uplatnění iniciativy pracujících. Na základě rozboru podmínek např. v n. p. Nářadí závod Hulín lze takovou situaci dokumentovat konkrétně. Sestavování ročních plánů vědeckotechnického rozvoje bylo do určité doby prováděno podle směrnic pouze na technickém úseku. Jeho přijetí na úrovni vedení závodu bylo sice odborně dokonale zdůvodněné, ale vlastní výstup promítnutý do ekonomiky podniku byl nepatrný, ať už pro nedokonalý průzkum trhu, nevýhodné cenové relace, nebo nezabezpečení subdodávek v potřebném množství. Teprve komplexní přístup, kdy se na vypracování plánu technického rozvoje podílejí pracovníci prakticky všech útvarů, dochází k "přefiltrování" nereálných námětů již ve stadiu jeho sestavování, a to včetně ekonomických propočtů. Navíc byli určití pracovníci pověřeni celkovou koordinací jednotlivých úkolů, kteří tak zabezpečují komplexní přehled o tom, zda jsou původní předpoklady plněny a na základě získaných poznatků ovlivňují i jejich průběh.

Pro urychlené zavádění výsledků vědeckotechnického rozvoje do praxe doporučují promítnout komplexněji úpravy ve všech oblastech řízení - např. zpružnit pravidla pro tvorbu a užití zejména investičního fondu a fondu technického rozvoje, zpřísnit cenové stimulace podle efektů, poskytnout úvěry a devizové prostředky podle návratnosti akcí vědeckotechnického rozvoje a investic, zpřísnit hodnocení technické úrovně a kvality výrobků v souladu s přijatým usnesením vlády ČSSR z listopadu t. r., poskytnout vyšší pravomoc organizacím při odměňování pracovníků zasloužilých o vědeckotechnický rozvoj a jeho realizaci.

Zde mohu již v současné době na příkladu z n. p. Pal Magneton dokumentovat, že za mimořádné výsledky ve vývoji a realizaci úkolů technického rozvoje byly pěti pracovníkům podniku schváleny generálním ředitelstvím VHJ osobní platy.

Přesto je třeba konstatovat, že podle mých znalostí, podniky všeobecného strojírenství doposud nepoužívají všech možností v hmotné zainteresovanosti jednotlivců a kolektivů daných opatřeními centra. To se týká např. využíváním možností stanovení osobního platu až do výše 7500 Kčs, nebo přiznání zvláštní odměny do výše 50 000 Kčs v případech mimořádných zásluh za rozvoj a uplatňování vědy a techniky.

Soudružky a soudruzi, rozhodující pro dosažení úspěchů v celém národním hospodářství z hlediska právě obtížně měřitelných efektů, pro které nejsou určeny ukazatele, jako je právě společenská efektivnost, je potřeba zabezpečit takové společensko-ekonomické klíma, které by všemi dostupnými prostředky podněcovalo iniciativu lidí v žádaném směru. Při řešení úkolů vědeckotechnického rozvoje je nutné používat i progresívních metod hodnocení efektivnosti, jako je hodnotová analýza. Ze zkušenosti z praxe se ukazuje, že koruna vložená do zavedení a uplatňování této metody přináší až čtrnáct korun čistého zisku. Zásadní změny lze uskutečnit pouze v předvýrobní etapě. Jít cestou odvážného přístupu a někdy i rizika nejen ve výrobě samé, ale především v jejím řízení.

Stará moudrost praví: kdo nic nedělá, nic nepokazí. Nedostane se do konfliktu s předpisy. Na druhé straně ten, kdo chce svou práci, zlepšit, má šanci dostat se jednou do "maléru", protože svým způsobem riskuje. je nutno rozlišovat, kdo odvádí poctivou práci, přichází s novátorskými přístupy, snaží se překonávat potíže a překážky a kdo se jen pasívně "veze", ale odměnu vymáhá stejnou.

Potřeba zvýšení účinnosti kontroly byla nejednou zvýrazněna ve stranických dokumentech a také se jí zabývala v roce 1979 samostatná schůze Sněmovny národů. Pojetím leninské kontroly se zabývala i všesvazová porada lidových kontrolorů v Moskvě, kde vystoupil generální tajemník ÚV KSČ a předseda prezídia Nejvyššího sovětu SSSR soudruh Konstantin Černěnko. O to naléhavěji v současné etapě kdy řešíme otázky urychlení hospodářského a sociálního rozvoje národního hospodářství, vystupuje tato otázka do popředí.

I v podnicích mého volebního obvodu lze zaznamenat v posledním období po přijetí příslušných usnesení vlády o kontrole značné pokroky, zejména ve vnitropodnikové kontrole.

Konkrétní pozitivní výsledky zaznamenaly např. Technoplast Chropyně, Pal Magneton Kroměříž, Tón Bystřice pod Hostýnem, kde byla zřízena funkce hlavního kontrolora a byly vypracovány plány kontrol, detailně zaměřené na všechny oblasti technické a ekonomické činnosti podniku. Tím je zabezpečeno, že již na úrovni výrobních úseků a jednotlivých oddělení jsou analyzovány příčiny vyskytujících se nedostatků včetně stanovení opatření k jejich nápravě. V praxi to znamená přínos ke zvýšení úrovně řízení a zlepšení hospodářských výsledků. Kontrola má v těchto podnicích prokazatelně vzestupnou tendenci a má také zdravý respekt.

Soudružky a soudruzi, zabezpečení úkolů příštího roku tak, jak vyplývají ze závěru 12. zasedání ÚV KSČ, znamená soustředit veškerou pozornost na hlavní nositele základních technologických inovací, tj. na strojírenskometalurgický komplex. Jako bezprostřední úkol vystupuje - a to nakonec nejen před strojírenstvím, ale před celým průmyslem - především požadavek zvyšování kvality, technické úrovně a tempa inovace jako jedna z hlavních rezerv.

Za tím účelem budeme v organizacích našeho volebního obvodu posilovat plánovací, finanční, cenovou, pracovní a technologickou kázeň.

Realizací těchto opatření chceme vytvářet v souladu se závěry 12. zasedání ÚV KSČ rozhodující předpoklady pro splnění náročných úkolů plánu roku 1985 a tím i celé sedmé pětiletky.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Adamíkovi.

Po polední přestávce budeme v rozpravě pokračovat. jednání bude řídit místopředseda Federálního shromáždění, předseda Sněmovny lidu soudruh Václav David. Jako první vystoupí poslanec J. Kučera.

Jednání zahájíme přesně ve 13. 25 hodin.

(Jednání přerušeno v 11. 55 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.25 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP