Středa 20. června 1984

Pokiaľ ide o vnútorný trh a jeho vyváženosť, Výbory pre sociálnu politiku a Výbory pre priemysel, dopravu a obchod priaznivo ocenili, že maloobchodný obrat rástol rýchlejšie, ako sa to v štátnom pláne predpokladalo. Ale ponuka tovaru zostala ovplyvnená tým, že sa ešte nedarilo zvýšiť v žiadúcej miere dodávky doteraz nedostatkových druhov spotrebného tovaru a doplniť jeho fondy o produkciu tých výrobcov, ktorí ho doteraz nevyrábali.

Výbory pre priemysel, dopravu a obchod priaznivo zhodnotili podiel príslušných odvetví na zvýšenie obratu v zahraničnom obchode o viac ako 9 % (z toho v nesocialistických krajinách o 2 %), a to ako určitý dôkaz o zvýšnej aktivite príslušných organizácií v tejto sfére, hlavne potom, pri vyhľadávaní nových trhov, zmenách komerčných foriem práce a v zmenách v správaní sa výrobcov ako exportérov.

Menovitú pozornosť venovali všetky výbory tiež ďalšiemu vývoju zásob pre krytie tuzemských potrieb a najmä viazanie veľkého objemu zásob na jednotku novovytváraných hodnôt. Kriticky posúdili najmä vznik nových nadmerných zásob v hodnote vyše 5 mld. Kčs, kde sa prejavili tiež vplyvy nevhodnej kvality a technickej úrovne niektorých výrobkov, pružnosť ich prispôsobovania sa požiadavkám trhu, i úroveň niektorých vedomostí o smeroch vývoja trhu. Obdobné stanovisko zaujali aj k postupu vo vytrieďovaní nepotrebných zásob, ktoré postupuje pomaly a objem ktorých sa pri stave 4 mld Kčs podstatnejšie neznížil.

V súvislosti s podnetmi na skvalitňovanie úrovne riadiacich procesov sa výbory zaoberali aj okruhom poznatkov o výsledkoch kontrolnej činnosti, vykonávanú rôznymi článkami kontrolného a dozorného systému, a zoznámili sa s rôznymi závermi prijatých k týmto výsledkom.

Z hľadiska špecifického poslania Štátnej banky sa Výbory pre plán a rozpočet zoznámili s postihmi v podobe uplatnenia zvýšených úrokových sadzieb u nadlimitných zásob v 13 300 prípadoch, spojených s dôsledkom vo výške 326 mil. Kčs a v 392 prípadoch odmietnutím 4,6 mld. prevádzkového úveru, požadovaného rôznymi organizáciami. V investičnej oblasti vykonali orgány banky 9530 previerok, pri ktorých sa docielila úspora 3,4 mld. Kčs finančných nákladov. Treba konštatovať, že tento stav nesvedčí o dostatočnej náročnosti schvaľovacieho procesu. Tomu zodpovedá aj skutočnosť, že počet organizácií, u ktorých nebolo začaté alebo bolo prerušené financovanie stavieb v dôsledku preukázaných nedostatkov v príprave investícií, sa oproti roku 1982 zvýšil o 149.

Aj finančné správy, ktoré vykonali 59 tisíc kontrol, urobili veľký kus kontrolnej práce a na základe svojich zistení stanovili výšku dodatočných odvodov a penále v sume 343 mil. Kčs. Nimi boli uskutočnené aj finančné revízie u 513 federálne a republikovo riadených organizácií, na základe ktorých došlo obdobne k predpísaniu dodatočných odvodov a penále v sume 123 mil. Kčs. Na základe niektorých zistení bolo pritom nutné vyvodiť zo získaných poznatkov aj ďalšie závery mimosúdne, či odovzdať vec príslušným orgánom, aby vyvodili zákonný postih.

Okrem týchto kontrol a revízií uskutočnili odvetvové orgány v podnikoch a nadpodnikových orgánoch veľa periodických revízií hospodárenia s obdobnými závermi.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, v rámci prerokúvania jednotlivých kapitol vzali príslušné výbory Snemovne ľudu spolu s výbormi Snemovne národov so súhlasom na vedomie aj závery, ktoré centrálne orgány prijali na základe ročného rozboru ich hospodárenia.

Tak napríklad Výbory pre sociálnu politiku na svojich rokovaniach zdôraznili pozitívne výsledky dosiahnuté na všetkých úsekoch starostlivosti o človeka v pracovnom procese. Pritom sa pokročilo aj v realizácii záverov XVI. zjazdu KSČ o ďalšom zdokonaľovaní sústavy sociálneho zabezpečenia a v starostlivosti o starých občanov.

Výbory ústavnoprávne sústredili svoju pozornosť najmä na možnosti zintenzívnenia pôsobenia Štátnej arbitráže na proces intenzifikácie národného hospodárstva. Šlo najmä o oblasť investícií, kde podľa získaných poznatkov arbitrážnych orgánov bude potrebné ďalej utužiť disciplínu a poriadok v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch a súčasne dosiahnuť skvalitnenie rozhodovacích a riadiacich procesov.

Aj ostatné výbory venovali rozhodujúcu časť svojho rokovania ekonomickým otázkam a z toho vyplývajúcich úloh jednotlivých organizácií. Vo Výboroch pre kultúru a výchovu bol zdôraznený význam ekonomickej propagandy a význam podpory rozvoja socialistického súťaženia v dnešných zložitých ekonomických podmienkach. - Výbory branné a bezpečnostné s uspokojením konštatovali maximálnu úspornosť v hospodárení s finančnými prostriedkami pri dosahovaní žiadúceho efektu v zabezpečovaní obrany ČSSR. - Zahraničné výbory Snemovne ľudu a Snemovne národov podporili úsilie Federálneho ministerstva zahraničných vecí o ďalšie zvýšenie efektívnosti vynakladaných prostriedkov na riešenie zložitých medzinárodných situácií.

Celkove došli výbory pri prerokúvaní kapitol štátneho záverečného účtu ústredných orgánov štátnej správy federácie vo svojich stanoviskách k záveru, že sa dbalo na dosiahnutie plánovaných príjmov a že pridelené prostriedky boli pri plnení plánovaných i mimoriadných úloh riadne využívané a hospodárne vynakladané.

So znením prerokúvaných kapitol štátneho záverečného účtu vyslovili preto súhlas a týmto svojím kladným stanoviskám vytvorili dôležité predpoklady pre schválenie celkového znenia štátneho záverečného účtu.

Ako ich spoločný spravodajca môžem preto odporučiť, aby Snemovňa ľudu schválila návrh vlády na uznesenie Federálneho zhromaždenia k štátnemu záverečnému účtu federácie za rok 1983 v predloženom znení.

Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny lidu poslanci Urbanovi, prosím společného zpravodaje výborů Sněmovny národů poslance Jaroslava Brabce.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Brabec: Vážený soudruhu generální tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezidente republiky, vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážené soudružky a soudruzi poslanci, výbor Sněmovny národů pro plán a rozpočet projednal na společné schůzi s výborem Sněmovny lidu pro plán a rozpočet za přítomnosti poslanců delegovaných ostatními výbory obou sněmoven informativní zprávu ministra financí ČSSR o souboru státních závěrečných účtů Československé socialistické republiky za rok 1983 a návrh vlády ČSSR na schválení státního závěrečného účtu československé federace za rok 1983.

Základní záměry a cíle finanční a rozpočtové politiky hodnoceného období vycházely přitom z celkové koncepce hospodářské politiky vytyčené v závěrech 5. zasedání ÚV KSČ a navazovaly na zásady uvedené v rozpočtovém výhledu na období 7. pětiletky.

V podstatě šlo zejména o to, vytvářet finanční předpoklady pro úspěšné realizování všech věcných záměrů státního plánu a pro uskutečňování strukturálních změn sledujících urychlení intenzifikace hospodářského rozvoje Československé socialistické republiky. Jednalo se rovněž o zabezpečení další postupné obnovy vyrovnanosti vnějších ekonomických vztahů, vytváření měnové a finanční rovnováhy a dosažení celkově vyrovnaného rozpočtového hospodaření. K podpoře dosažení sledovaných ekonomických cílů působil určitý ekonomický tlak i vyvolání odpovídajících zájmů na dalším zvyšování efektivnosti, kvality a hospodárnosti společenské práce.

V závislosti na vytvářených hmotných a finančních zdrojích bylo hlavním cílem společného úsilí udržet a dále zkvalitňovat dosaženou životní úroveň obyvatelstva a zabezpečit jeho sociální jistoty. Při ztížených vnitřních a vnějších ekonomických podmínkách rozvoje a některých ještě přetrvávajících problémech bylo třeba sledované záměry prosazovat s větším důrazem, nepřipouštět neodůvodněné snižování úkolů a naopak usilovat o jejich žádoucí překračování a dosažení vyšší tvorby zdrojů.

Výsledky rozpočtového hospodaření, jak je podává státní závěrečný účet československé federace a souhrn státních závěrečných účtů ČSSR za rok 1983, ukazují podle názoru výborů, že plánovaných cílů a záměrů bylo vcelku dosaženo. Vyšší než plánované dynamiky rozvoje bylo přitom dosaženo při snižování energetické a materiálové náročnosti výroby. Zvýšila se kvalitativní úroveň hospodářských procesů, zhospodárnila práce dopravních systémů a zlepšilo zásobení vnitřního trhu. Snížily se podíly nákladů na výkonech a naopak zvýšila úroveň produktivity práce v průmyslu. Růst rentability výrobních fondů byl příznivý. Úkol vyššího využívání základních fondů trvá však i nadále.

Vyšší dynamika rozvoje, růst produktivity práce a dosažení vyšší hospodárnosti produkce a dynamiky v tvorbě zisku se příznivě odrazily v růstu tvorby národního důchodu. I při jeho přednostním použití k zabezpečení vyrovnanosti vnějších ekonomických vztahů byly vytvořeny podmínky pro růst osobní a společenské spotřeby obyvatelstva, což považujeme za jeden z velmi cenných výsledků hospodaření naší společnosti v uplynulém roce. Také zde však platí požadavek maximální hospodárnosti při vynakládání přidělených prostředků, které v celém objemu výdajů na společenské služby a činnosti pro obyvatelstvo, hrazené ze státních rozpočtů a rozpočtů národních výborů přesahují více než 30 % vytvořeného národního důchodu.

Jednu polovinu společenské spotřeby tvoří výdaje na sociální zabezpečení, kdežto druhá se z větší části realizuje prostřednictvím národních výborů podle místních podmínek a potřeb. Právě toto hledisko je nutno výrazněji uplatňovat v přidělování rozpočtových prostředků, protože společenská efektivnost znamená nejen efektivně vyrábět, ale také - ve svém významu zcela rovnocenně - vytvořené prostředky efektivně vynakládat.

Uvedené pozitivní výsledky mají přímou návaznost na známé usnesení předsednictva ústředního výboru strany ze srpna 1983, které poukázalo na potřebu a možnost postupného obnovení žádoucí dynamiky ekonomického růstu a její udržení i možné další stupňování, s cílem naplnit celkové záměry 7. pětiletky a podpořit zejména ty směry vývoje, ve kterých je ještě třeba dosahovat lepších výsledků. To platí plně i pro zbývající roky 7. pětiletky.

Při posuzování výsledků státního závěrečného účtu poukázaly výbory zejména na to, že

- vzestup dynamiky výkonů se ještě málo opíral o žádoucí strukturální změny výroby a přínosy vědeckotechnického rozvoje. Vzestupu bylo např. dosahováno také v těch odvětvích, která jsou energeticky nebo z hlediska dovozů surovin náročná. V oblasti vědeckotechnického rozvoje byl zaznamenán sice příznivější stav, ale výsledky ještě neodpovídají rostoucím potřebám ekonomiky, zvláště pokud jde o výraznější posilování možností výrobní inovace, zvyšování kvality a užitkovosti výrobků a o další racionalizaci výrobního procesu.

- Plně nebylo také ještě dosahováno potřebného souladu mezi plánovanou tvorbou zdrojů v průmyslové oblasti a požadavky na způsob jejího efektivního užití. Menší uplatnění výrobků na zahraničním trhu vedlo k jejich přesunům a překročení dodávek pro investiční výstavbu, resp. část produkce vyrobené nadplán zůstala nevyužita v zásobách a ztěžovala dosažení jejich plánované obrátky.

- Část podniků se také nedokázala plně vyrovnat se stanovenými úkoly, což ve svých důsledcích ovlivňovalo plynulost dodavatelsko-odběratelských vztahů, rovnoměrnost výroby a průběh tržních dodávek.

- V oblasti stavební výroby se nepodařilo urychlit žádoucí měrou dokončování staveb a výrazně postoupit v přestavbě struktury stavebních kapacit k zabezpečení nových potřeb výstavby. Nemálo prostředků vložených v této oblasti do základních fondů a technického rozvoje ještě nepřineslo potřebný efekt v růstu produktivity práce a rozvoji kapacit pro urychlení dokončovacích prací.

- Pokud jde o oblast investiční výstavby, zůstal objem a struktura akcí modernizačního a rekonstrukčního charakteru nedostatečný a také míra snižování rozestavěnosti přesáhla očekávanou úroveň.

- Výbory zároveň ocenily, že přes trvající nejistoty a nestabilitu trhů v nesocialistických zemích se vynakládaným úsilím podařilo dosáhnout aktivního salda obchodní bilance a učinit další krok na cestě k dosažení optimální rovnováhy ve vnějších ekonomických vztazích. Považují rovněž za důležitá opatření, přijatá k prohloubení spolupráce mezi podniky zahraničního obchodu a jejich tuzemskými partnery, jimiž jsou vytvářeny lepší podmínky k pohotovějšímu reagování na potřeby světového trhu a s nimi spojenou poptávku a předpoklady pro další nezbytné rozvíjení exportní výkonnosti naší ekonomiky. Cílový úkol dosáhnout obratu ve vývoji efektivnosti zahraničního obchodu je důležitým předpokladem pro zvýšení efektivnosti celého národního hospodářství.

Podstatné je, že i při uvedených skutečnostech zůstal státní rozpočet dodržen a že vyrovnanost jeho příjmů a výdajů byla podpořena jak plněním úsporných opatření, stanovených v programu hospodárnosti přijatém na období 7. pětiletky, tak zpevňováním finančních vztahů jednotlivých ústředních orgánů ke státnímu rozpočtu.

Přispěly k tomu mimo jiné i některé pozitivní prvky ve vývoji dodavatelsko-odběratelských vztahů, opírajících se o nová ustanovení hospodářského zákoníka a spojená s poklesem sporů o uzavření, změnu a zrušení hospodářské smlouvy, či sporů o její obsah.

Významný vliv měla též společenská prověrka hospodaření s palivy, energií a pohonnými hmotami, probíhající na všech pracovištích. Na základě jejích výsledků bylo možno snížit dodávky palivo-energetických zdrojů a zvýšit úspory předpokládané v rámci státního cílového programu 02. Velmi kladně lze proto ocenit, že vláda spolu s ÚRO se rozhodla tuto akci dál cílevědomě rozvíjet. Vytyčila cíle další etapy této společenské akce, rozšířila ji i na hospodaření s kovy, surovinami, materiály a pracovními silami a zdůraznila potřebu důsledné realizace přijatých námětů a jejich rozšíření na další provozy. Z dosavadních řídících komisí vznikají společenské prověrkové komise pro komplexní socialistickou racionalizaci, jejichž úkolem bude všestranně a systematicky pečovat o snižování energetické, materiálové a surovinové náročnosti dalšího rozvoje ekonomiky.

Loňský rok však přinesl též závažné ponaučení o potřebě lepšího hospodaření s vodou jako se základním a přitom stále nejlevnějším činitelem životního prostředí.

Jak známo, vynutila si nízká úroveň jejich zásob přijmout řadu mimořádných opatření a v cca 630 městech a obcích regulovat dodávku a odběr vody a do dalších 240 míst vodu dopravovat. Ukázalo se přitom, že situaci zhoršují jak ztráty způsobované špatným stavem některých míst rozvodné sítě, tak i ti odběratelé, kteří postupují v odběru vody s malou hospodárností. Navíc i ty organizace, které odpovídají za ochranu vod před znečištěním, a ty orgány a organizace, jejichž povinností je provádět výstavbu čistíren odpadních vod a uvádět příslušné objekty včas do provozu.

Po loňských zkušenostech s vodohospodářskou bilancí se proto nabízí otázka, zda nebude nutné dávat potřebám výstavby těchto čistíren při uvolňování a nasazování stavebních kapacit prioritu, nebo do rámce zmíněné společenské prověrky a činnosti komisí zahrnovat také otázky hospodaření s vodou a způsobem jejího užívání.

Z jednání výborů vyplynula též řada připomínek k úrovni kontroly jako nedílné součásti práce řídící, a to na jednotlivých stupních řízení. Od přijetí opatření ke zdokonalování kontrolního systému v národním hospodářství a ve státní správě a od přijetí zásad kontroly v těchto oblastech již uplynula delší doba. Přesto poznatky běžné hospodářské praxe a výsledky prověrek uskutečněných příslušnými orgány ukázaly, že účinnost a kvalita této práce je dosud rozdílná a v řadě míst plně nedoceňována, popř. že požadovaný systém není ještě dobře zvládnut. Potvrzuje to zejména skutečnost, že všude ještě nedošlo ke jmenování hlavních kontrolorů a ke kvalitnějšímu složení kontrolních orgánů, a že přijaté zásady nebyly důsledně dovedeny do vnitřních norem organizací a činnost kontroly nebyla vždy zaměřena na klíčové úkoly. Potvrzuje to i poznání, že v oblasti technologie a řízení kvality výrobků nedošlo ještě k účinnějšímu působení technické kontroly, ačkoliv právě tam jde o možnosti bezprostředního ovlivňování kvality produkce a zamezení zbytečných ztrát.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP