Středa 21. března 1984

Na základe dlhodobých koncepcií investičnej výstavby je potom možno zabezpečiť i potrebný predstih pri príprave investičných zámerov a projektových úloh. Tento predstih v koncepčnom plánovaní je nevyhnutný pre úspešnú realizáciu zámerov. Už v tejto fázi je nevyhnutné využiť potenciál kvalifikovaných projektantov.

Prax však je značne odlišná a problémov v predprojektovej príprave je celý rad. Začínajú sa hneď s procedúrou pri posudzovaní a schvaľovaní predprojektovej dokumentácie. Je bežnou praxou, že investičný zámer sa spracováva až keď je spracovaná projektová úloha, aby sa splnili podmienky a postupnosť podľa vyhlášok, i keď už tento dokument nemôže plniť svoju úlohu. Spracúvanie predprojektovej prípravy sa v termínovom tlaku musí často splniť v priebehu jedného až troch mesiacov, zatiaľ čo schvaľovanie trvá minimálne šesť až dvanásť mesiacov.

Je tu teraz otázka, ako spoľahlivo a na vysokej technickej úrovni navrhnúť za taký krátky čas modernú stavbu, aby spĺňala podmienky výrobno-technického rozvoja. Odpoveď je jednoznačná - nie je to v tejto etape prípravy možné. Takže čo sa zmeškalo v príprave, je potrebné dobehnúť v priebehu spracovania projektovej dokumentácie a realizácie stavby. Nežiadúcim dôsledkom je pritom obvykle odsun uvádzania kapacít do prevádzky.

Svedčí o tom aj tá skutočnosť, že napríklad v národnom podniku Hutné stavby v poslednom čase (dva roky) nemali načas investorskú prípravu niektoré stavby záväzných úloh štátneho investičného plánu. Ide pritom o také dôležité stavby ako je napr. výstavba závodu na výrobu servomotorov s výrobkami pre atómový program, odborné učilište v Moste pre rozvoj odborných síl pre Severočeský kraj; závodu na výrobu bezželezitých slinkov v Hačave, z ktorej sa skvalitnia magnezitové výrobky nasmerované na vývoz atď.

Uplatňovanie vyhlášky Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj čís. 105/81 Zb. o dokumentácii stavieb, ako aj príkazy Ministerstva stavebníctva sa nie v plnej miere a kvalite zaužívajú v praxi. Nedoriešené sú povinnosti o včasnom a kvalitnom predkladaní technologických podkladov na vypracovanie vykonávacích stavebných projektov. Vypracovávajú sa oneskorene a nekvalitne. Oneskorenie predstavuje v niektorých prípadoch štyri až desať mesiacov. Nekvalita sa prejavuje v dodatočných nárokoch, ktoré pri kontrole 22 stavieb v mojom volebnom obvode mali za následok zvýšenie rozpočtových nákladov o 10 %. Oneskorenie vykonávacích projektov neumožňuje včasné objednanie napríklad základného špeciálneho materiálu, alebo iného zabezpečovania stavby. Tieto a iné skutočnosti zapríčinili, že Hutné stavby Košice majú na rok 1984 rozpory v dodávateľskej sfére vo výške viac ako 25,6 mil. Kčs, čo je viac ako 26 % nezabezpečených dodávok.

Jedným z ďalších problémov sú podlimitné stavby s rozpočtovým nákladom do 2,0 mil. Kčs. Problém nastáva v tom, že do tejto kategórie sa prostredníctvom nich realizujú stavby nadlimitné, takže cieľová investícia sa rozloží na viac podlimitných stavieb.

Na druhej strane je to kategória stavieb, kde by sa mali najrýchlejšie prenášať výsledky VTR do rekonštrukčných a modernizačných akcií. Často sa však za rekonštrukciu a modernizáciu vydáva výstavba nových prevádzok na rovnakej technickej úrovni ako doterajšie. Ide o prejav prežívajúcich tendencií k extenzívnemu rozvoju, prejavy a tendencie, ktoré zasluhujú ostrú kritiku a postih.

Naopak, je žiadúce - s radom obmedzení daných jestvujúcimi priestormi, energetickými a dopravnými možnosťami - vytvoriť modernejšiu a na najvyššej možnej technickej úrovni novú progresívnu výrobu často pri paralelne prebiehajúcej výrobe. Je to nový prvok, ktorý je výzvou pre všetkých účastníkov na nový prístup k príprave a realizácii tejto výstavby. Aby sa mohol úspešne realizovať, treba na túto úlohu zamerať včas všetky čiastkové plány technického rozvoja podniku už celý rad rokov dopredu, lebo prestavba, rekonštrukcia alebo modernizácia v podniku predstavuje historický medzník začatia nového inovovaného obdobia techniky, technológie a organizácie výrobnej základne pre ďalšie roky.

Chcel by som zdôrazniť, že za kvalitu projektového riešenia a jeho technickú úroveň a ekonomický efekt nie je zodpovedný len sám projektant, ale vo veľkej miere investor ako spoluriešiteľ, realizátor a budúci vykonávateľ.

Ďalším, kto ovplyvňuje úroveň budúceho diela, je dodávateľ technologickej časti a stavebný dodávateľ. Významný vzťah všetkých účastníkov výstavby však nie je bez rozporu. Napríklad spoločensky žiadúce a technicky odôvodnené zníženie rozpočtových nákladov nie je v súlade s ekonomickými záujmami všetkých zúčastnených, pretože práve dodávateľom stavebnej a technologickej časti znižuje plnenie plánovaných výkonov. Bude treba zvážiť tak otázky zjednocovania záujmov, ako aj jednotnú motiváciu všetkých zložiek investičnej činnosti, aby sa docielilo kvalitné, na vysokej technickej úrovni a zároveň úsporné projektové riešenie a zabezpečiť ho v ďalšom rozpracovaní zásad Súboru opatrení. Nemenej dôležité však je, aby každý z účastníkov výstavby chcel a usiloval sa odovzdať dobrú a kvalitnú prácu a vážil si prácu ostatných účastníkov výstavby Pri takomto prístupe nie sú žiadne prekážky neprekonateľné.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, po prerokúvaní výsledkov dosiahnutých v úspešnom plnení úloh 7. päťročnice za prvé tri roky a vládneho vyhlásenia z júna 1981, som bol poverený, aby som v mene Klubu poslancov Strany slovenskej obrody vyslovil podporu záverom vlády, ktoré sa týkajú ďalšieho postupu v plnení jej vládneho vyhlásenia v ďalšom období. I na nových úlohách našej spoločnej práce bude Strana slovenskej obrody úzko spolupracovať v jednote s ostatnými zložkami Národného frontu pod vedením Komunistickej strany Československa. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Balogovi. Po přestávce jako první vystoupí v pokračující rozpravě poslankyně Rozsypalová. V jednání budeme pokračovat v 15. 25 hodin.

(Jednání přerušeno ve 14. 55 hod.)

(Jednání opět zahájeno v 15. 25 hod.)

Předseda FS A. Indra: Soudružky a soudruzi, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Prosím poslankyni Rozsypalovou, aby se ujala slova. Připraví se poslanec Trávníček.

Poslankyně SL A. Rozsypalová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, ve zprávě soudruha Lubomíra Štrougala o plnění programového prohlášení vlády Československé socialistické republiky se hovoří též o otázkách školství a kultury, o výchově a vzdělávání našich pracujících.

Je to pochopitelné, protože řešení neustále složitějších úkolů vyplývajících z budování rozvinutého socialismu v naší zemi, ale i velmi složitá mezinárodní situace, kladou stále větší požadavky na každého z nás, ať pracujeme, či budeme pracovat na kterémkoliv místě, v kterémkoliv povolání. Stále více, aniž si to denně uvědomujeme, vystupuje do popředí úloha člověka, subjektivního činitele. Tak závažné otázky řízení průmyslu, zemědělství, vědy a výzkumu i politické a pedagogické práce jsou koneckonců bezprostředně závislé na člověku, jeho dovednostech a znalostech, jeho osobních i mravních rysech a vlastnostech, na politické, mravní i kulturní vyspělosti pracujících, jejich vztahu k práci pro socialistickou společnost.

Tento fakt se musí zákonitě projevit i v postojích a požadavcích naší společnosti na formy, metody, ale především na výsledky výchovné a vyučovací práce škol a školských zařízení, na kulturně politické působení všech odvětví naší kultury. Na hodnocení přínosu k výchově socialistické osobnosti a v ní zejména ". . . uvědomělého tvůrčího přístupu k práci, společenské odpovědnosti, houževnatosti a schopnosti překonávat obtíže, smyslu pro nové, příkladné iniciativy v prosazování metod práce i formování způsobu života, vědomí sounáležitosti k mezinárodní dělnické třídě i světovým protiimperialistickým silám míru a pokroku" (tak to bylo vyjádřeno v usnesení předsednictva ÚV KSČ ke 30. výročí Února).

Proto byla těmto otázkám věnována intenzívní pozornost poslanců při průzkumech provedených na desítkách škol, kulturních zařízení i ostatních organizací. Ukázalo se, že vedle velmi dobrých výsledků existuje, zejména ve výchovně vzdělávací práci, řada nedostatků. Především budeme muset odstranit z výchovné práce formalismus a necitlivý přístup k mladým lidem. Nejpůsobivějším výchovným prostředkem vždy byl, je a zůstane osobní příklad vychovatele, pedagoga, umělce, jeho přesvědčení, soulad mezi slovy a činy. Jak ukázaly i výsledky ankety k otázkám mravní výchovy ve středním odborném učilišti Klementa Gottwalda v Gottwaldově, bude třeba zvýšenou pozornost věnovat právě otázkám vytváření životních vzorů mladých lidí - takových vzorů, které budou naší společnosti pomáhat formovat rysy socialistické osobnosti.

Průzkumy dále ukázaly, že mladí lidé potřebují kvalifikované, politicky i odborně dokonale podložené odpovědi na množství otázek a problémů našeho vnitropolitického života i mezinárodního dění. Ne vždy jsou však ti, kteří je vychovávají a vyučují, schopni odpovídat na potřebné úrovni, ale i s potřebným vnitřním zaujetím a přesvědčením. Zejména u středoškoláků a vysokoškoláků se setkáváme s objektivistickými postoji i v těch otázkách a názorech, kde by namístě bylo jednoznačné přesvědčení a názorová vyhraněnost. Mám zde na mysli některé postoje v oblasti světonázorové, ale i naivní představy o přednostech a nákupních možnostech v některých nesocialistických zemích, jakož i některé další. Bude proto třeba najít takové formy a metody výchovy a výuky učitelů a všech pedagogických pracovníků, které zajistí žádané výsledky v jejich další práci.

Systém výchovy a vzdělávání našich občanů dosáhl v minulosti a stále dosahuje dobrých výsledků. Je to mimo jiné dáno i tím, že zaměření výchovné práce reaguje na potřeby naší socialistické společnosti. Jak řekl v jednom ze svých projevů soudruh Štrougal) na sjezdu Svazu československých spisovatelů v roce 1980) ". . . charakter práce se bude měnit směrem k její intelektualizaci, ve prospěch profesí s vysokou odbornou kvalifikací a stále vyšším podílem duševní práce. To si vyžádá i neustálý růst vzdělanosti lidí, jejich estetické vnímavosti a celkové kultury našeho života."

To si nelze představit bez zkvalitnění práce škol, kulturních i vzdělávacích zařízení, boje proti průměrnosti a malé náročnosti, výchovy vztahu k práci, který je jedním ze základních rysů socialistického člověka. Takového, který podložen vztahem ke zvolenému oboru i vědomím společenské odpovědnosti člověka, povede mladé lidi k práci na těch místech, kde bude plně využita jejich kvalifikace. K odbourání toho, že mladí lidé bez problémů a zaváhání přijímají místa, pro která nemají kvalifikaci, jen aby mohli zůstat v některém z velkých měst naší republiky. Jednou z cest, která by do jisté míry mohla tuto otázku ovlivnit, by bylo i důsledné obsazování funkcí v podnicích i ostatních hospodářských organizacích odborníky příslušné profese, nikoliv pouze podle stupně dosaženého vzdělání.

Myslím však, že výchovu socialistického člověka, stálé zvyšování jeho morálně politické a kulturní úrovně nelze redukovat pouze na práci škol a vzdělávacích zařízení. Je třeba si uvědomit, že se na tomto složitém a mnohostranném procesu podílí celá naše socialistická společnost, péče celé společnosti, intenzívní působení sdělovacích prostředků, rozhlasu a televize i ostatních kulturních a vzdělávacích zařízení. Náš stát věnuje na zřizování a provoz těchto zařízení maximum prostředků. Uvědomuje si, že investice vložené do rozvoje člověka, jeho tělesných, duševních a především tvůrčích sil ve společnosti nutně vrátí ve formě vědeckých objevů, vynálezů, organizačních opatření i ve vyšší produktivitě a kultuře práce.

V tom, že rozvoj lidských schopností přinese ve svých důsledcích intenzívní růst výrobních sil společnosti, jejího materiálního i duchovního bohatství. Umožní, aby naše socialistická společnost v dosud nebývalé míře uspokojovala potřeby svých příslušníků v materiální, kulturní i sociální oblasti. Umožní vytvářet základní podmínky pro překonávání rozdílů mezi fyzickou a duševní prací a zvyšování podílu tvořivých složek práce.

O to odpovědnější musí být i přístup umělců i ostatních pracovníků v oblasti kultury k otázkám výchovy nového člověka.

Soudruh Černěnko jej vyjádřil takto: ". . nejdůležitějším posláním socialistické kultury je formovat a umocňovat duchovní potřeby člověka a aktivně působit na jeho ideový, politický a morální profil osobnosti."

Naprostá většina příslušníků naší kulturní fronty svým dílem, svou uměleckou tvorbou i společenskou angažovaností v duchu tohoto poslání působí. Po právu je za to naše společnost oceňuje a vyzvedává.

Přesto si myslím, že bude třeba, aby právě oni ještě intenzívněji svou prací pomáhali našim občanům pochopit základní mravní principy socialismu, socialistického způsobu života. Aby pomáhali pochopit rozdíl mezi naším a buržoazním postojem k práci i životu, učili je zbavovat se přežitků a nedostatků minulosti. Aby se oni stávali velkými vzory pro naši mládež, především svou jednoznačnou ideovostí, pracovitostí a skromností. Aby především ona zmíněná ideovost byla zřejmá z jejich práce a života, aby nepřipouštěla možnost dvojího chápání, jak jsme toho někdy svědky sami ve svých volebních obvodech.

Vždyť socialistické umění je mocnou, mravně výchovnou silou, která, navazujíc na naše národní kulturní tradice, se stává i regulátorem mravnosti člověka. V tomto duchu působí mnohé celostátní akce - festival angažované politické písně v Sokolově, soutěž mladých hudebních interpretů Talentinum a řada dalších. Jak bylo řečeno předsedou vlády, vyvolal "Rok českého divadla" oživení práce jak profesionálních, tak i amatérských souborů v naší zemi. Domnívám se, že obdobně i "Rok české hudby přispěje k aktivizaci existujících, ale i vzniku nových hudebních souborů. Tyto tendence jsou o to cennější, že právě aktivní přístup ke kultuře, nikoliv pouze její konzumace, je účelem, protože rozvíjí tvůrčí potenciál člověka, kultivuje jeho osobnost, učí ho estetickému vyjádření postojů a citů, obohacuje emociální život.

Organickou součástí našeho kulturního života jsou proto různé oblasti zájmové umělecké činnosti, které pomáhají rozvíjet kromě státních institucí i organizace Národní fronty, zejména ROH a SSM. Je potěšitelné, že stále se zvyšující zájem o lidovou tvořivost pomáhá např. i v našem okrese zachovávat i rozvíjet folkloristický materiál ze všech tří výrazných oblastí Slovácka, Valašska a Hané. V těchto souborech účelně využívá svůj volný čas více než 900 osob.

Dovolte mi, abych věnovala pozornost ještě jedné otázce, která je - podle mého názoru - velmi důležitá. Jde o to, jakým způsobem hodnotit účinnost naší výchovně vzdělávací práce, našeho kulturně politického působení. Domnívám se, že jedním měřítkem je i aktivita občanů při zajišťování úkolů státního plánu i úkolů volebních programů Národní fronty, jejich iniciativní přístup k řešení politických a hospodářských otázek, ale i úroveň jejich organizačního zabezpečení. To, nakolik jsou naši občané ochotni k práci pro společnost ve svém volném čase, nakolik své zájmy ztotožňují se zájmy společnosti, případně se jim podřizují.

Soudružky a soudruzi poslanci, na příkladu Otrokovic, intenzívně rozvíjejícího se města, na svém volebním obvodu, bych ráda dokumentovala růst politické i kulturní úrovně jeho obyvatel. Svědčí o tom rozvoj průmyslové výroby, plnění volebního programu města i 1848 akcí společenskopolitického charakteru, které byly uspořádány v minulém roce a jichž se zúčastnilo přes 230 tis. občanů. Proběhlo i 510 vystoupení kroužků zájmové umělecké činnosti a řada jiných akcí. Nelze pochopitelně čísly vyjádřit atmosféru ani účinnost jednotlivých akcí, lze je však hodnotit kladně.

Všechna politickovýchovná práce v naší společnosti směřuje k jedinému cíli - formovat osobnost všestranně rozvinutého člověka, budovatele i obránce našeho společenského řádu. Jsem přesvědčena, že naše školství i kulturní fronta bude i v budoucnosti podstatnou měrou přispívat k dosažení tohoto cíle. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Rozsypalové, vystoupí poslanec Trávníček, připraví se poslanec Bohuslav Kučera, místopředseda Federálního shromáždění.

Poslanec SN T. Trávníček: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, všechny politické strany, společenské i zájmové organizace sdružené v Národní frontě plně podporují hodnocení a cíle obsažené ve zprávě předsedy vlády Československé socialistické republiky o plnění programového prohlášení vlády.

Předně proto, že tato zpráva odpovídá svým obsahem, svými cíli závěrům XVI. sjezdu strany a následujících zasedání ústředního výboru strany, a tedy nejvlastnějším životním zájmům našich občanů jak ve vnitropolitické, tak i v zahraničně politické oblasti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP