Středa 21. března 1984

K prohloubení iniciativy při výrobě výrobků ve vyšších kvalitativních úrovních a výrobků zařazených mezi luxusní, se poskytuje další hmotný interes, a to zvýšení prémií za kvalitu o dalších 6 %.

Podmínkou pro poskytnutí těchto prémií je však dosažení I. stupně jakosti v podnikovém hodnocení. V případě, že tato podmínka není dodržena, zvýšení prémie odpadá. Ekonomický přínos z této motivace je velmi příznivý.

Takto se nám přes určité potíže, které máme s kvalitou surovin a materiálů, z nichž vyrábíme, přece jen daří zvyšovat kvalitu výroby a úspěšněji můžeme naše výrobky uplatnit na trhu. Kvalitnější práce i vyšší estetická úroveň výrobků se odráží i ve zvýšeném zájmu o naši produkci ze strany zahraničních zákazníků.

Ve srovnání s rokem 1983 předpokládá plán roku 1984 zvýšení kontraktů na více než dvojnásobek. Tento výsledek ukazuje, že poskytnutých 29 tis. Kčs zvýšených prémií ve IV. čtvrtletí loňského roku, od kdy jsme tuto hmotnou zainteresovanost v podniku uplatnili, přinesl své ovoce.

Přes zvýšenou pozornost věnovanou kvalitě práce a jakosti výrobků nezapomínáme u nás ani na zvyšování výkonnosti a tím i růstu produktivity práce. Jednou z cest růstu produktivity práce je soustavná péče o kvalitu norem spotřeby práce, kde po objektivizaci výkonových norem, která byla uskutečněna v roce 1982, ověřujeme jejich kvalitu ročně v rozsahu 20 % všech norem.

Bez významu pro zavádění pořádku do mezd nejsou ani samotné pracovní kolektivy. Na nich také moc záleží, jak se budeme umět vypořádat s falešnou solidaritou, se "sociálními" přístupy ve mzdové politice, s některými jednotlivci, kteří by chtěli žít na účet kolektivu závodu nebo i celé společnosti.

V našem závodě Klementa Gottwalda jsme jako první od loňského dubna v rámci VHJ začali s ověřováním brigádní formy organizace práce a odměňování. Dosavadní zkušenosti ukazují, že tato forma při odpovídající přípravě a náležité propagaci mezi pracujícími je pro společnost přínosem.

Dílna v obci Hrušky, kde je tato forma ověřována a v níž pracují 53 pracovníci, nepatřila v minulosti k nejlepším v závodě. V současné době se zařadila v soutěži středisek na přední místo, což ovlivnily i dosažené výsledky plnění uzavřené dohody mezi radou brigády a vedením závodu. Za hodnocená tři čtvrtletí ušetřila brigáda osm a půl kubíku řeziva v hodnotě 9590 Kčs, uspořila 2200 kilowatthodin elektrické energie a 1100 hodin přesčasové práce proti stanovenému limitu. Z těchto úspor získala brigáda do kolektivní prémie celkem 6700 Kčs.

Tyto dobré zkušenosti nás vedou k tomu, že brigádní formu práce a odměňování jsme rozšířili na další tři kolektivy. Je však chyba, že příprava k ověřování a další prohlubování účinnosti této novátorské formy spočívá zejména na útvarech ekonomiky práce, aniž by se touto problematikou v odpovídající míře zabývaly i ostatní podnikové útvary ve spolupráci s odborovými orgány. Také si myslím, že i ve sdělovacích prostředcích je zvýrazňována především výše mzdového efektu pro členy kolektivu, ale pouze v této oblasti přece není hlavní efekt brigádní formy práce a odměňování. Členům našeho kolektivu tato forma například přinesla prémii cca 42 Kčs na pracovníka a čtvrtletí, ale společenský efekt byl výrazně vyšší; a o to nám přece jde! Všichni členové kolektivu si svou mzdu plně zasloužili, odpovídala jejich výkonnosti, snížila se přesčasová práce, byl zaveden pořádek do mezd, ale jako výsledek celkové úrovně řízení výroby. V tom vidím pokrokovost a efektivnost brigádnických forem práce a odměňování a je jistě správné, že se tato forma dále rozšiřuje i v ostatních výrobních organizacích vyškovského okresu.

Nesmíme se však spoléhat na to, že mzdový vývoj, který by skutečně odpovídal požadované výkonnosti, bude vyřešen samočinně, bez přispění pracovních kolektivů nebo bez dobré organizátorské a řídící práce na všech stupních řízení.

Chtěla bych se proto v závěru svého vystoupení zeptat ministra práce a sociálních věcí ČSSR s. Bodi: Jaké jsou výsledky 1. etapy realizace programu zvýšení ekonomické účinnosti mzdové soustavy a jaké jsou cíle 2. etapy a kdy bude realizována?

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Flösslerové, slovo má poslanec Lambert Pargáč, připraví se poslankyně Václava Kuželová.

Poslanec SN L. Pargáč: Súdružky a súdruhovia poslanci, racionalizácia spotreby výrobných zdrojov surovín, materiálov a energie je dnes jedným zo základných zdrojov rastu efektívnosti výroby v rámci celého národného hospodárstva vo väzbe na celý systém zabezpečovania materiálovej a energetickej základne hospodárstva.

Napriek výstavbe nových energetických zdrojov je možné kryť rastúce potreby iba vtedy, keď budeme na každom pracovisku dôsledne hospodáriť palivom a energiou. Ako je nám všetkým známe, uznesením vlády ČSSR č. 248/1980 bol schválený projekt štátneho cieľového programu O2 - racionalizácie spotreby a využitia palív. Na základe tohto projektu v mojom volebnom obvode má koncernový podnik SES, Tlmače za obdobie 7. päťročnice spracovaný plán komplexnej socialistickej racionalizácie, ktorý sa každoročne upresňuje.

Za rok 1983 boli dosiahnuté skutočné úspory 30 Terajoulov čo predstavuje 4,5 % z celkovej podnikovej ročnej spotreby.

Z významnejších akcií realizovaných v minulom roku, ktoré zabezpečovali dosiahnutie úspory palív a energie, spomeniem tieto:

- prepojenie existujúcich podnikových výhrevní potrubným mostom.

- náhrada rotačných zváracích agregátov K 320 rovnocennými zvarovacími usmerňovačmi WTU 315,

- regulácia výkonu kotlov podnikových výhrevní v závislosti od teploty ovzdušia,

- rekonštrukcia osvetlenia výrobných prevádzok zavedením diaľkového ovládania osvetlenia.

Potvrdenie prínosov z týchto akcií zaznamenala vykonaná spoločenská previerka v spotrebe palív a energie a úspore kovov.

Na základe výsledkov z I. etapy spoločenskej previerky bola v rámci úloh úspora 30 TJ palív a energie a úspora 2300 ton kovov.

Okrem vlastných dosahovaných úspor sa podnik podieľa tiež svojim výrobným programom na zabezpečovaní úspor palív a energie v našom národnom hospodárstve, predovšetkým v československej energetike.

Inštaláciou zariadenia na kontinuálne čistenie kondenzátorov, ktorá sa začala vyrábať a montovať v elektrárňach Detmarovice, Počerady, Ledviec, Tušimice a Tisová (v roku 1983) sa zvýšila účinnosť týchto elektrární o 2 až 3 %.

Na základe skúseností, ktoré nadobudli SES Tlmače, zabezpečuje ako koordinátor i výrobca dôležitú úlohu inovácie parných kotlov čs. energetiky vzhľadom na zhoršujúce sa palivá. Hlavným cieľom úlohy je zníženie poruchovosti parných kotlov, zvýšenie ich účinnosti a zvýšenie životnosti zariadenia. Postupne sa má inovovať takýmto spôsobom 44 parných kotlov.

Celkový prínos akcie "Inovácia parných kotlov čs. energetiky predstavuje podľa predbežného prepočtu cca 5,8 mld. Kčs za dobu 10 rokov.

Treba konštatovať, že spaľovanie paliv s menšou výhrevnosťou pri dosiahnutí menovitého výkonu kotla si vynucuje aj väčšie množstvo paliva.

Spoločným úsilím všetkých uhoľných baní bol v roku 1983 prekročený plán ťažby uhlia a lignitu o viac ako 3,5 mil. ton. Baníci plne zabezpečili požiadavky národného hospodárstva na pevné palivo a vytvorili tak predpoklady pre jeho plynulý chod i v prvom štvrťroku 1984. Vysoké prekročenie plánovanej ťažby prispelo k vyrovnaniu dlhu uhoľného priemyslu voči 7. päťročnici.

Na rozdiel od minulých rokov bol plán ťažby plnený rovnomerne a v súlade s potrebami národného hospodárstva. Baníci a všetci pracovníci uhoľných baní znova potvrdili, že na ich prácu sa môžeme spoľahnúť. Dobré výsledky v ťažbe uhlia nás však neospravedlňujú plýtvať s palivom.

V poslednom čase sa v technike preferujú fluidné procesy, ktoré napomáhajú od základu zmeniť niektoré technologické procesy a postupy tak, že dochádza k ich zásadnej intenzifikácii, prípadne vznikajú možnosti úplne nových technológií. Technika a technológia fluidnej vrstvy sa dnes vo svete začína veľmi intenzívne zavádzať do praxe aj pri výrobe elektrickej energie, keď sa vyvíjajú parné kotle s fluidným spaľovaním pevného, tekutého a plynného paliva.

Koncernový podnik SES, Tlmače, v rámci štátnej úlohy koordinovanej Federálnym ministerstvom palív a energetiky zabezpečuje vývoj, výrobu, montáž, uvedenie do prevádzky a odskúšanie parného kotla s jednostupňovým spaľovaním a odsírením spalín vo fluidnej vrstve o výkone 25 ton pary pre tepláreň Trmice. Tento fluidný kotol sa má uviesť do prevádzky v tomto roku.

Vieme, že v celom našom národnom hospodárstve v zhodnocovaní kovov existujú nevyužité možnosti.

Vysoká materiálová náročnosť nášho národného hospodárstva v konkrétnych jeho odvetviach v porovnaní s inými štátmi skutočne je. Potvrdzujú to aj údaje porovnateľných výrobkov, kde vychádza merná spotreba materiálu o 15-20 % vyššia u našich výrobkov. Je to spôsobené rôznymi faktormi počnúc neúplným využívaním využiteľných rezerv kvalitatívnych vlastností materiálov, cez nižšiu kvalitu (mechanické vlastnosti) niektorých dôležitých materiálov potrebných pre konštrukciu tlakových systémov parných kotlov v porovnaní so zahraničnými materiálmi, nedostatkom vhodných žiarupevných neaustenitických ocelí pre rúrky, nižšou technickou úrovňou niektorých noriem (hlavne z oblasti pevnostných výpočtov) v porovnaní s normami vyspelých štátov a končiac problémami materiálového zásobovania - dlhé dodacie termíny, nemožnosť zabezpečenia vhodného sortimentu v požadovanom termíne. Tieto faktory v hlavnej miere spôsobujú, že naše výrobky sú ťažšie než podobné výrobky popredných svetových firiem.

Vláda ČSSR starostlivo sledovala celú oblasť hospodárenia s energiou v národnom hospodárstve. V máji 1983 urobila rozbor doterajších výsledkov, z ktorého vyplynul záver, že doterajšie opatrenia viedli k zníženiu vnútroštátnej spotreby prvotných energetických zdrojov, a to približne na úroveň roku 1978. Súčasne sa však ukázalo, že tempo znižovania energetickej náročnosti sa proti obdobiu pred rokom 1980 spomalilo a kleslo zhruba na polovicu. Vláda vykonala rozbor príčin tohto vývoja a prijala celý súbor opatrení. Stanovila napríklad, aby náklady na zariadenia používané k inštalácii regulačnej a meracej techniky, k zníženiu spotreby tepla na vykurovanie a ohrev úžitkovej vody boli zahrňované do technicko-hospodárskych ukazovateľov komplexnej bytovej výstavby na 7. a 8. päťročnicu. Ďalej aby u existujúcich stavieb boli náklady na meraciu a regulačnú techniku plne dotované zo štátneho rozpočtu.

Ide tu o opatrenia na stimuláciu občanov, aby vo svojich bytoch a rodinných domkoch si inštalovali i zariadenia na úsporu palív a energie. K zaisťovaniu týchto a ďalších opatrení uložila členom vlády a rezortom rad konkrétnych úloh. Prijala tak zásady stimulácie energeticky úsporného typu rozvoja československej ekonomiky.

Obdobným spôsobom postupovala i na zvýšenie účinnosti štátneho cieľového programu 03 - racionalizácie spotreby kovov, kde dala niektorým rezortom i vyššiu právomoc pri koordinácii jednotného postupu. Je skutočnosťou, že tieto opatrenia už sa začali priaznivo prejavovať, je možné predpokladať, že ich účinnosť sa ešte prejaví v priebehu roku 1984. Treba túto iniciatívu a rozhodnú činnosť vlády na tomto úseku oceniť. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Pargáčovi. Prosím poslankyni Kuželovou, připraví se poslanec Laštovička.

Poslankyně SL V. Kuželová: Soudružky a soudruzi, úspěchy, které naše socialistické zemědělství za 35 let dosáhlo, nepřišly samy. Jsou za nimi těžké začátky našich jednotných zemědělských družstev, přesvědčování soukromých zemědělců o vstupu, první stavby kravínů, svod dobytka, rozorávání mezí, nákupy mlátiček a traktorů. Za tím vším je velký kus poctivé a neúnavné práce většiny zemědělců. Velká byla pomoc tehdejších strojních a traktorových stanic, které při začátku socializace naší vesnice sehrály významnou úlohu. Od těchto začátků uplynulo již 35 let. Za tu dobu se zemědělská výroba více než zdvojnásobila.

Úkoly, které má před sebou dnešní zemědělství, jsou stejně těžké a možno říci, že i náročnější. Zemědělci se proto zamýšlejí nad rezervami, které v resortu máme, a věří, že se jim podaří za spolupráce ostatních odvětví národního hospodářství se s nimi vypořádat. O tom, že to myslí vážně, svědčí iniciativa pracujících a závazkové hnutí po celé naší vlasti. I zemědělci našeho okresu se k němu připojili a na počest X. celostátního sjezdu JZD a 35. výročí socialistického zemědělství bylo v mém volebním obvodu na okrese Příbram uzavřeno celkem 2679 závazků v hodnotě 12,7 mil. Kčs; z toho v potravinářském průmyslu 6,3 mil. Kčs a např. téměř 700 tis. Kčs činí závazky na úsporu jadrných krmiv. Závazky uzavřely všechny brigády socialistické práce. Např. BSP ošetřovatelů dojnic Zálužany se zavázala splnit plánovaný úkol výroby mléka do zahájení X. celostátního sjezdu JZD - tedy o jeden měsíc dříve, a veškeré mléko dodat v první jakostní třídě. Věřím, že závazky budou nejen splněny, ale i překročeny.

Soudruh Husák ve zprávě o činnosti strany na XVI. sjezdu KSČ zdůraznil naléhavost této linie slovy: "Bude stále obtížnější a na devizové prostředky náročnější dovážet zemědělské výrobky a potraviny. Proto vysokou spotřebu potravin nemůžeme zabezpečovat zvýšením dovozu, ale především vlastní výrobou. Základním předpokladem zvyšování zemědělské výroby je její intenzifikace". Konec citátu.

Komunistická strana Československa proto na svém 4. zasedání v roce 1981 vytyčila požadavek zrychlení tempa posilování soběstačnosti nejen cestou vyšší dynamiky rostlinné výroby a jejího přednostního rozvoje, ale i opatření v oblasti výroby i spotřeby živočišných výrobků, zejména masa. Současně však je třeba urychlit žádoucí strukturální změny v zemědělské výrobě směrem k rychlejšímu růstu rostlinné produkce a intenzifikace chovu skotu. Konkrétní úkoly vyplývající ze závěrů XVI. sjezdu KSČ jsou obsaženy v 7. pětiletém plánu. Z cílů této pětiletky je zřejmé, že o jejím splnění bude rozhodovat především využití rezerv v zemědělství - to je intenzifikace výroby při maximálním využití a zhodnocení všech zdrojů, především půdy, hnojiv, chemických prostředků, krmiv a energie. To znamená získat z každého hektaru půdy, z každého kilogramu hnojiv, krmiv, z každé jednotky energie co nejvyšší efekt. Základním předpokladem k tomu je účinnější uplatňování vědeckotechnických poznatků, zvyšování odborných znalostí, iniciativy a aktivity pracujících v každém zemědělském podniku a celkové zvýšení úrovně řízení.

Výsledky prvních tří let sedmé pětiletky ukazují, že většinu záměrů se daří naplňovat. Zrychlila se dynamika růstu rostlinné výroby a došlo k částečnému zlepšení vztahů mezi rostlinnou a živočišnou produkcí.

Zemědělci přikročili velmi odpovědně i k úspoře pohonných hmot. Průměrná roční spotřeba nafty za tři roky sedmé pětiletky poklesla proti průměru šesté pětiletky o 8,3 %. Je třeba ocenit, že značný podíl na této úspoře tvoří závazky a iniciativa pracujících. Ale je také třeba si uvědomit skutečnost, že největší podíl na úsporách sehrálo suché počasí.

V posledních letech došlo k určitému zvýšení dodávací techniky pro zemědělské podniky, jako jsou secí stroje, obraceče, shrnovače, nákladní auta a traktory, i když je na škodu věci, že není - zejména pro podhorské a horské podmínky, kryta potřeba traktorů s předním náhonem, aby byla využita jejich tažná síla. Bylo by však třeba věnovat potřebnou pozornost i kvalitě dodávaných strojů. V JZD, kde pracuji, jsme před časem koupili sklízecí řezačku SPS 35. Je to stroj konstrukčně dobrý, s vysokým výkonem. Stál téměř 600 tis. Kčs a u nás ve sklizňových pracech pracoval zhruba na 20-25 % a zbývající čas, tj. 75-80 %, byl v opravě. Mluvím o tom proto, že to není jenom u nás, ale v řadě zemědělských podniků. Zemědělci oceňují jeho dobré konstrukční vlastnosti. Mrzí je však abnormálně vysoká poruchovost dodávaných strojů způsobená nekvalitně odvedenou prací a očekávají, že po provedených zakončených opravách se poruchovost odstraní. Domnívám se, že i na úseku strojírenství by věci prospělo, kdyby byly dále rozšířeny závazky na co největší procento dodávaných strojů v první jakosti a byla zpřísněna výstupní kontrola dodávaných strojů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP