Středa 21. března 1984

Vysokou úroveň i bohatost styků zaznamenal rozvoj vztahů se státy Varšavské smlouvy a dalšími socialistickými zeměmi. Mám především na mysli celou řadu významných setkání s představiteli Bulharské lidové republiky, Maďarské lidové republiky, Německé demokratické republiky a Rumunské socialistické republiky. V průběhu loňské návštěvy stranické a státní delegace ve Varšavě jsme znovu prohlásili, že podpoříme úsilí polských soudruhů při upevňování pozic socialismu v zemi. Pečujeme o soustavný růst všestranných vztahů se socialistickou Kubou, Mongolskou lidovou republikou, Vietnamskou socialistickou republikou, Kambodžskou lidovou republikou a Laoskou lidově demokratickou republikou. S Korejskou lidově demokratickou republikou usilujeme o další rozvoj spolupráce ku prospěchu obou našich zemí. V nejbližší době se na pozvání prezidenta ČSSR uskuteční návštěva předsedy prezídia Socialistické federativní republiky Jugoslávie s. Miko Špiljaka, která je důkazem prohlubování přátelských vztahů mezi oběma zeměmi.

Probíhá, i když pomaleji než bychom si přáli, normalizace mezistátních styků s Čínskou lidovou republikou. Naším přáním je v tomto započatém úsilí plně pokračovat.

V praxi jsme potvrdili zásady XVI. sjezdu KSČ o všestranné spolupráci se zeměmi Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Prvořadou pozornost jsme soustředili na země, které nastoupily socialistickou cestu rozvoje, jež upevňují národní suverenitu a nezávislost v zápase se silami imperialismu a neokolonialismu. Vysoce oceňujeme cíle a vážíme si činnosti Hnutí nezúčastněných, které je důležitou mírovou protiimperialistickou silou dnešního světa. ČSSR je vždy na straně těch, kteří bojují proti imperialistické rozpínavosti, za mír a společenský pokrok.

V popředí zájmu naší zahraniční politiky zůstávají země arabského světa, s nimiž rozvíjíme vztahy na zásadách solidarity a podpory jejich spravedlivého boje proti agresi imperialismu a sionismu. Většinu z nich též řadíme mezi naše významné dlouhodobé hospodářské partnery. Bratrské internacionální vztahy nás spojují s Jemenskou lidovou demokratickou republikou. Tradiční přátelské styky rozvíjíme a prohlubujeme zejména se Syrskou arabskou republikou, Alžírskou demokratickou a lidovou republikou, s Libyjskou arabskou lidovou socialistickou džamáhírijí. K určitému oživení došlo ve vztazích s Tuniskem a v rozvoji ekonomických styků s Egyptem.

Odsoudili jsme americko-izraelskou agresi v Libanonu a důsledně jsme vystoupili za naplnění nezadatelných práv arabského lidu Palestiny včetně jeho práva na vytvoření vlastního nezávislého státu. Zastáváme názor, že je třeba ukončit vojenský konflikt mezi Irákem a Íránem a hledat spravedlivé řešení sporu cestou jednání, což by nepochybně prospělo protiimperialistickému zápasu v této části světa.

V asijské oblasti patří k našim tradičním přátelům Afghánská republika, která se těší naší solidaritě v zápase s domácí a zahraniční reakcí. Tradiční velmi dobré vztahy jsme upevnili v jednání prezidentů a předsedů vlád s Indickou republikou a můžeme konstatovat, že úroveň vztahů a přátelské spolupráce s Indií se dále zvyšuje. Další rozmach zaznamenaly zvláště hospodářské styky se Socialistickou republikou Barmský svaz.

Na africkém kontinentě jsme dále rozšiřovali spolupráci se socialistickou Etiopií, Mosambickou lidovou republikou, Angolskou lidovou republikou a dalšími zeměmi.

Stranou našeho zájmu nezůstala ani Latinská Amerika. Zvláště rozsáhlé jsou kontakty s Nikaragujskou republikou, jejíž statečný zápas o národní suverenitu oceňujeme projevy solidarity.

Vztahy s vyspělými kapitalistickými státy budeme i v současné zostřené mezinárodní situaci rozvíjet na zásadách mírového soužití, rovnoprávné a vzájemně výhodné spolupráce, při důsledném odmítání jakýchkoliv forem nátlaku, diskriminace a zasahování do vnitřních záležitostí.

Dobrou úroveň si zachovaly naše styky se sousední Rakouskou republikou. ČSSR projevovala a projevuje zájem o rozvoj spolupráce s NSR na zásadách rovnosti a vzájemné výhodnosti v souladu se Smlouvou o vzájemných vztazích z roku 1973 a za rozšíření výsledků, kterých bylo zejména v hospodářské spolupráci dosud dosaženo. Musíme však konstatovat, že souhlas Spolkového sněmu v Bonnu s rozmístěním amerických raket středního doletu zkomplikoval naše vzájemné vztahy s Německou spolkovou republikou, zejména v politické oblasti.

Tradiční přátelské styky máme s Finskem a jsme toho názoru, že příznivé podmínky existují i pro spolupráci s dalšími severskými zeměmi.

Máme trvalý zájem na prohloubení politického dialogu a na rozvoji vzájemně výhodných a vyvážených styků s Francií, které se v uplynulém období vyznačovaly větší aktivitou, k čemuž přispívá výměna návštěv na vládní úrovni.

S řeckou vládou jsme dosáhli vysoké úrovně vzájemných vztahů a existující smluvní základna vytváří příznivé předpoklady pro další prohloubení vzájemné spolupráce.

Též s Kyperskou republikou nás pojí vztahy vzájemné spolupráce. Tyto styky chceme dále rozvíjet ku prospěchu lidu obou zemí. l nadále budeme podporovat spravedlivé vyřešení kyperského problému tak, aby byla zachována nezávislost, suverenita, jednota a územní celistvost Kypru.

Stoupající trend mají naše vztahy s Tureckem. Ve vztazích k Velké Británii se Československo řídí snahou především o prohloubení obchodní výměny. Úspěšně pokračují též naše styky s Maltskou republikou, k čemuž přispěla i nedávná návštěva předsedy vlády a prezidentky Malty v Československu.

V posledním období se nám podařilo překonat několik let trvající stagnaci politických styků s Itálií. Avšak stejně tak jako v našem vztahu k NSR a Velké Británii jsou naše kontakty poznamenány rozmisťováním amerických jaderných raket na jejím území.

Chtěl bych rovněž ocenit, že v posledních letech nastalo oživení vzájemných vztahů se Španělskem. Máme upřímný zájem v tomto trendu pokračovat a styky ve všech oblastech dále rozšiřovat.

Pokud jde o Portugalsko, uvítali jsme, že v současné době dochází k normalizaci vzájemných vztahů. Otvírají se tak možnosti obnovit politický dialog a rozšířit spolupráci ve všech oblastech.

Nadále pokračuje vzestupný trend vzájemných vztahů zejména v hospodářské a vědeckotechnické oblasti s Japonskem. Přesto zůstávají značné možnosti pro rozvíjení spolupráce, zejména v obchodní a vědeckotechnické oblasti.

Jak dobře víte, v lednu t. r. navštívil Československo premiér Kanady Pierre Trudeau. Otevřená výměna názorů na nejdůležitější otázky byla nepochybně užitečná pro dialog Východ-Západ i pro naši bilaterální spolupráci.

Stagnace ve vzájemných vztazích s USA nadále trvá, neboť Spojené státy vůči nám pokračují v diskriminačních opatřeních, což pochopitelně ztěžuje možnosti rozšiřování spolupráce.

Z uvedeného, zdaleka ne úplného výčtu naší zahraničně politické aktivity je zřejmé, jak široké jsou naše zájmy a jak hluboké je československé úsilí o svět míru, soužití a spolupráce.

Rok 1984 začal ve složité mezinárodní situaci. Přesto však nejsme pesimisté a domníváme se, že náš optimismus je reálný. Vychází z důslednosti a pevnosti mírové politiky zemí socialistického společenství a z politického odhodlání národů zabránit vzniku války. Věříme, že je možné dosáhnout v mezinárodních vztazích příznivého obratu.

Jsme připraveni pozitivně posoudit všechny návrhy, které by při respektování principu rovnosti a stejné bezpečnosti přispěly ke zmírnění mezinárodního napětí a k praktickým krokům k omezení a snížení jaderných zbraní, k celkovému odzbrojení.

Soudružky a soudruzi poslanci, při postupném naplňování závěrů XVI. sjezdu KSČ jsme dosáhli některých dobrých výsledků. Jménem vlády upřímně děkuji všem, kteří se poctivě snažili plnit stanovené úkoly, rozmnožovat naše společné bohatství.

Uvědomujeme si však, že to, co stačilo včera, je v prudkém toku života pro zítřek málo. Z toho také vycházejí i náročné úkoly letošního roku. Jejich naplnění je závislé na aktivním přístupu, na dobré práci, na iniciativě a odpovědnosti všech, kteří organizují a řídí, na všech, kteří je na konkrétních pracovištích s konečnou platností realizují.

Zároveň chci jménem vlády Československé socialistické republiky poděkovat všem poslancům Federálního shromáždění za účinnou pomoc a podporu, které se nám v naší práci v uplynulém období dostávalo.

Pevně věřím, že v dobré a plodné součinnosti budeme pokračovat a že se nám i nadále bude dařit společným úsilím rozvíjet všechny pozitivní stránky a tendence socialistického rozvoje, naší krásné vlasti - Československé socialistické republiky. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji předsedovi federální vlády soudruhu Štrougalovi. Soudružky a soudruzi, předsednictva sněmoven doporučují, abychom zvolili komisi, která by připravila návrh usnesení Federálního shromáždění k projednávanému bodu.

Za Sněmovnu lidu jsou do komise navrhováni poslanci: Václava Kuželová, Richard Nejezchleb, Stanislav Toms.

Za Sněmovnu národů poslanci: Karel Boček, Zdenka Řídká, Magdalena Vojteková.

Jsou k návrhům na složení komise nějaké připomínky? (Nebyly.) Není tomu tak.

Můžeme tedy o návrhu hlasovat.

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 176 poslanců Sněmovny lidu, ve Sněmovně národů v České socialistické republice 64 poslanci a ve Slovenské socialistické republice 69 poslanců. Obě sněmovny jsou tedy usnášení schopné.

Nejprve prosím, aby se vyjádřili poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem svého předsednictva na složení návrhové komise? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Není tomu tak.

Sněmovna národů schválila návrh jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem na složení návrhové komise? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

I Sněmovna lidu schválila návrh jednomyslně.

Komise pro vypracování návrhu usnesení byla oběma sněmovnami schválena.

Do rozpravy ke zprávě vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení se zatím písemně přihlásili poslanci: Jozef Belko, Václav Blažek, Drahoslav Křenek, Emil Hojnoš, Helena Flösslerová, Lambert Pargáč, Václava Kuželová, Zdeněk Laštovička, Ernest Balog, Anna Rozsypalová. Tomáš Trávníček a Bohuslav Kučera.

Zahajuji rozpravu a uděluji slovo poslanci Belkovi.

Poslanec SL J. Belko: Vážený súdruh generálny tajomník a prezident Československej socialistickej republiky, vážené súdružky, súdruhovia poslanci, vážení hostia, dosiahnuté výsledky v plnení plánovaných úloh tretieho roku 7. päťročnice ukazujú, že naša ekonomika má možnosti, prostriedky a rezervy nielen pre vytyčovanie, ale aj plnenie veľmi náročných úloh. Táto náročnosť vyplýva z potreby obnovenia žiadúcej dynamiky rozvoja národného hospodárstva a znovu zabezpečenia vyššieho tempa tvorby hmotných a finančných zdrojov, pri nižšom objeme palivovo-energetických zdrojov, ako aj z potreby dosiahnutia vonkajšej ekonomickej rovnováhy v oblasti voľnej meny.

Pozitívne tendencie z minulého roku nechceme preceňovať, pretože ešte nie v plnom rozsahu sa presadzujú všetky faktory intenzifikácie ekonomického rastu. Taktiež nie sú úplne odstránené extenzívne pôsobiace faktory, zvlášť v oblasti užitia výroby.

Nesmieme podceniť ani to, že v minulom roku nesplnilo plánované úlohy v upravených výkonoch 139 podnikov, o celkovej sume zhruba 2 mld. Kčs.

Tieto skutočnosti ukazujú na potrebu dôsledného dodržiavania plánovanej štruktúry výroby a zabezpečenie celej produkcie na vysokej úrovni kvality, ako aj na trvalé úsilie za vysokú efektívnosť tvorby a užitia všetkých hmotných a finančných zdrojov. Zvlášť treba venovať pozornosť krytiu potrieb na zabezpečovanie vysokej exportnej výkonnosti našej ekonomiky a dynamickej rovnováhy na vnútornom trhu.

V tejto súvislosti sa preto stále výraznejšie vyžaduje potreba upevňovania všetkých pozitívnych tendencií vo vývoji našej ekonomiky a čo najúčinnejšieho využívania reálnych možností a potenciálnych rezerv. Na základe týchto zásad bude nutné dosiahnuť výrazný pokrok v uplatňovaní intenzifikačných činiteľov na zabezpečenie rastu efektívnosti a hospodárnosti vo výrobnej a nevýrobnej sfére s cieľom naplnenia úloh hospodárskeho a sociálneho rozvoja ČSSR, prijatého na XVI. zjazde KSČ.

Dnes môžeme konštatovať, že vláda ČSSR položila v zámeroch a úlohách pre tento rok dôraz na hlavné ciele stanovené na 7. päťročnicu s tým, že bude vytvárať ďalšie predpoklady pre ich zabezpečenie, a to zvlášť v oblasti rovnovážneho vývoja vysokej životnej úrovne a sociálnych istôt nášho obyvateľstva.

Považujeme za správne, že na základe týchto zámerov a potrieb, bude rast výroby a dodávok orientovaný predovšetkým na podporu zvyšovania vývozných možností a na zabezpečenie plánovanej úrovne osobnej spotreby obyvateľstva a že budú starostlivo posudzované naše možnosti posilnenia fondu akumulácie.

Podľa môjho názoru, v tomto období stúpa náročnosť na riadiacu, organizátorskú a kontrolnú prácu vlády v ekonomickej oblasti, zvlášť preto, že v zostávajúcom čase 7. päťročnice, bude treba zrealizovať ešte podstatnú časť prírastku výroby a národného dôchodku, ako aj zabezpečiť plánované aktíva vonkajších ekonomických vzťahov bez ďalšieho krátenia dovozu.

Hlavnými faktormi požadovaného rastu, nepochybne bude dosahovanie vyššieho stupňa zhodnotenia spotrebovaných energetických, surovinových a materiálových zdrojov. Bude treba dôsledne uplatňovať ekonomický tlak na kvalitatívne stránky výroby, na znižovanie zbytočne vysokého stavu zásob a presadzovanie zásad maximálnej hospodárnosti vo výrobnej a nevýrobnej sfére.

Očakávame, že rozhodujúcimi prostriedkami v hospodárskom riadení sa stanú prístupy k uplatňovaniu princípov Súboru opatrení, že sa dosiahne podstatne širšie a rýchlejšie využívanie výsledkov vedeckotechnického rozvoja ako i dôsledné a disciplinované plnenie štátnych vykonávacích plánov ako základných nástrojov riadenia.

Jednou z úloh programového vyhlásenia vlády je dôsledné presadzovanie a uplatňovanie princípov Súboru opatrení k zdokonaleniu sústavy plánovitého riadenia.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP