Čtvrtek 27. října 1983

Na dnešnom rokovaní má Federálne zhromaždenie prerokovať návrh tohto druhu zmluvy medzi Československou socialistickou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou.

Priateľské vzťahy oboch krajín majú mnohoročné trvanie. Náš štát už v roku 1950 diplomaticky uznal vtedajšiu Vietnamskú demokratickú republiku a od tej doby rozsah i kvalita vzájomných vzťahov stále rastie. Máme úprimný záujem na nepretržitom posilňovaní stykov s vietnamským ľudom, ktoré sú založené na zásadách marxizmu-leninizmu a proletárskeho internacionalizmu a ktoré sa vyznačujú pevnou spolupatričnosťou k spoločenstvu socialistických krajín. Potvrdenie tejto snahy predstavovala Zmluva o priateľstve a spolupráci mezi Československou socialistickou republikou, ktorú Federálne zhromaždenie schválilo dňa 22. októbra 1980 a ktorá znamenala významný medzník vo vývoji vzájomných vzťahov oboch krajín.

Od jej dohodnutia došlo k zreteľnému rozšíreniu vzájomných kontaktov, pričom existujúca spolupráca sa výrazne prehlbuje aj po obsahovej stránke. Naďalej rýchlo rastie výmena tovaru, v našej republike získavajú vietnamskí občania na rôznych pracoviskách a školách odborné a praktické vedomosti a podobne.

Súdružky a súdruhovia, Zmluvu prerokovali na svojich schôdzach v septembri tohto roku Výbory ústavnoprávne a zahraničné Snemovne národov. Oba sa zhodli, že Zmluva je v súlade tak s československou zahraničnou politikou, ako aj s československým právnym poriadkom. Odporúčam preto, ako spoločná spravodajkyňa týchto výborov, aby takisto Snemovňa národov vyslovila súhlas s predloženou Zmluvou medzi Československou socialistickou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou o právnej pomoci vo veciach občianskych a trestných.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem spoločnej spravodajkyni poslankyni Hornáčkovej. Do rozpravy k tomuto bodu sa písomne nikto neprihlásil. Hlási sa niekto o slovo? (Nikdo.) Nikto. Môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

Prezencia sa čiastočne zmenila. V zasedacej sále je prítomných v Snemovni ľudu 157 poslancov, v Snemovni národov v českej časti 59, v slovenskej časti 58 poslancov.

Snemovne sú spôsobilé sa uznášať.

V parlamentnej tlači 96 sa navrhuje uznesenie, ktorým sa odporúča Federálnemu zhromaždeniu súhlasiť s touto Zmluvou.

Najprv prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia podľa odporúčania spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Poslanci Snemovne ľudu návrh uznesenia schválili.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov.

Kto z nich súhlasí s návrhom podľa odporúčania spoločnej spravodajkyne, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Takisto poslanci Snemovne národov schválili jednomyseľne návrh uznesenia.

Môžem konštatovať, že vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní Federálne zhromaždenie Československej socialistickej republiky súhlasí so Zmluvou medzi Československou socialistickou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou o právnej pomoci vo veciach občianskych a trestných, podpísanou v Prahe 12. októbra 1982.

Môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu, ktorým je

VIII

Vládny návrh, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu Československej socialistickej republiky na súhlas návrh na prístup Československej socialistickej republiky k Dohovoru o trestných a niektorých iných činoch spáchaných na palube lietadla, dojednaný v Tokiu 14. septembra 1963 (tlač 162).

Tento návrh odôvodní minister dopravy Československej socialistickej republiky súdruh Vladimír Blažek. Prosím, aby sa ujal slova.

Ministr dopravy ČSSR V. Blažek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, trestné činy proti bezpečnosti civilního letectví, známé též pod pojmem "letecké pirátství", mají značně negativní vliv na rozvoj civilního letectví. Boj proti trestné činnosti tohoto druhu se již v šedesátých letech stal předmětem společného úsilí států sdružených v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO). Pod její záštitou byly sjednány v této oblasti tři mnohostranné mezinárodní smlouvy, a to Tokijská úmluva z roku 1963, Haagská úmluva z roku 1970 a Montrealská úmluva z roku 1971.

Tyto tři úmluvy tvoří vzájemně skloubený celek, neboť každá z nich upravuje různé formy boje proti "leteckému pirátství". Československo je v současné době smluvní stranou Haagské a Montrealské úmluvy. Přístup k Tokijské úmluvě byl oddalován zejména s ohledem na ustanovení jejích článků 19 a 22, které mají diskriminační charakter, a v době sjednání úmluvy byla namířena zejména proti Německé demokratické republice a Vietnamské demokratické republice. Vstupem obou těchto socialistických zemí do OSN byl diskriminační charakter Tokijské úmluvy zmírněn, takže k ní postupně přistoupily i některé státy socialistického společenství, a to Maďarská lidová republika, Polská lidová republika, Rumunská socialistická republika, Vietnamská socialistická republika a Socialistická federativní republika Jugoslávie; o přístupu uvažují též další socialistické státy, zejména Německá demokratická republika a Sovětský svaz. Proto se v současné době jeví jako účelné, aby k Tokijské úmluvě přistoupila i Československá socialistická republika. Záporný postoj ČSSR k diskriminačním ustanovením Tokijské úmluvy je možno vyjádřit v prohlášení, jež bude učiněno při uložení listiny o přístupu.

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, nutnost účinného boje proti "leteckému pirátství" vychází ze skutečnosti, že v Československu došlo od roku 1970 ke 13 únosům československých letadel, z čehož tři pokusy (poslední právě letos) byly zmařeny. Tragickou skutečností však zůstává, že při jednom z únosů byl zastřelen pilot československého dopravního letadla.

Tokijská úmluva upravuje v některých svých ustanoveních otázky, které jsou v československém právním řádu upraveny formou zákona. Z hlediska československého právního řádu se úmluva bude vztahovat na trestné činy ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku podle § 180 a) a 180 b) a zavlečení vzdušného dopravního prostředku do ciziny podle § 180 c) trestního zákona.

Nejzávažnějšími ustanoveními Tokijské úmluvy jsou ustanovení o soudní pravomoci a o pravomoci velitele letadla.

Pokud jde o právní otázku, Tokijská úmluva stanoví, že k výkonu soudní pravomoci nad trestnými a jinými činy spáchanými na palubě letadla, je příslušný stát registrace letadla. Toto ustanovení však bude moci být aplikováno pouze v případě, že pachatel trestného činu spáchaného na palubě československého letadla v cizině bude vydán československým orgánům. Vzhledem k tomu, že Tokijská úmluva neupravuje závazek smluvních stran na vydávání pachatele trestných činů proti civilnímu letectví státům registrace letadla, je třeba, aby byla doplněna dvoustrannými smlouvami. Smlouva tohoto typu se v současné době připravuje např. mezi Československou socialistickou republikou a Rakouskem.

Pokud jde o pravomoc velitele letadla, Tokijská úmluva dává veliteli letadla, popř. z jeho zmocnění posádce letadla, ale i cestujícím, možnosti zakročit proti pachateli trestného činu i s použitím síly včetně následného omezení. Velitel letadla může pachatele vysadit na území kteréhokoli státu nebo jej předat příslušným orgánům jiného smluvního státu. Velitele letadla či jiné členy posádky, ale i cestujícího, vlastníka nebo provozovatele letadla, nelze pak činit odpovědnými za takové zacházení s pachatelem, které probíhalo v souladu s Tokijskou úmluvou.

Přestože jsme si, soudružky a soudruzi poslanci, vědomi, že ne všechna ustanovení Tokijské úmluvy jsou v absolutním souladu s našimi potřebami (např. neúplná úprava vydávání pachatelů), domnívám se, že přístup ČSSR bude prospěšný. Přístupem k Tokijské úmluvě dá ČSSR najevo, že je ochotná k široké mezinárodní spolupráci v oblasti, kterou už více než 100 států shledalo za nezbytnou řešit společným úsilím, a současně vyhoví příslušným rezolucím Organizace spojených národů.

Proto také přístup Československé socialistické republiky k Tokijské úmluvě doporučuji.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem súdruhovi ministrovi Blažkovi za výklad k vládnemu návrhu.

Návrh bol prikázaný na prerokovanie Výborom ústavnoprávnym, zahraničným a branným a bezpečnostným v obidvoch snemovniach.

Výbory Snemovne národov poverili funkciou spoločného spravodajcu člena Výboru branného a bezpečnostného poslanca Božíka Macka a výbory Snemovne ľudu členku Ústavnoprávneho výboru poslankyňu Júliu Pančurovú.

Prosím najskôr poslanca Božíka Macka, aby predniesol spravodajskú správu za Snemovňu národov

Společný zpravodaj výborů SN poslanec B. Macek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, začátek sedmdesátých let zaznamenal rozmach nového druhu teroristické činnosti, a to v celém světě. Únosy letadel se staly postrachem států i jednotlivců leteckých společností. Dopouštěli se jich jednotlivci i celé skupiny, únosy se staly prostředkem všemožného vydírání a cestující rukojmími ohrožovanými na zdraví a životě. Pachatelé se často skrývali za politickými hesly, ovšem svou kriminální podstatu tím nemohli zakrýt. Často se neštítili ani vražd, což samo o sobě svědčí o jejich skutečných záměrech a kriminálním původu. Oběťmi se stávali příslušníci leteckého personálu a cestující včetně žen a dětí.

Takováto teroristická činnost vzbudila odpor v celém světě a vyvolala nutnost hledat účinná protiopatření, která se organizovala jak prostřednictvím bezpečnostních orgánů, tak i dalších sborů vytvářených přímo leteckými společnostmi.

K zabezpečení jednotného stanoviska k únosům letadel byla přijata řadou států mezinárodní úmluva v roce 1963, podepsaná v Tokiu, která byla doplněna dalšími úmluvami přijatými v Haagu a Montrealu. O tom, proč tedy ČSSR a ostatní socialistické státy nepřistoupili k uvedeným úmluvám, hovořil již soudruh ministr v důvodové zprávě.

Ani naše republika nebyla ušetřena únosů letadel. Je ještě v živé paměti případ z roku 1972, kdy při únosu našeho letadla skupina únosců, vedená Adamíkem, na pravidelné lince Mariánské lázně-Praha zastřelila velitele letadla Jána Mičicu.

Vláda ČSSR přijala řadu opatření k zamezení trestné činnosti páchané na palubě letadel a k zamezení únosů. Bezpečnostní orgány musely vybudovat systém opatření, která byla náročná jak po stránce organizační, tak také technické. Zvýšila se pečlivost při odbavování cestujících, byla zavedena technická opatření, která by identifikovala možnost pronášení nežádoucích předmětů do letadel. Je třeba vidět, že nejde o žádnou naši specifiku, že tato opatření jsou dnes součástí zabezpečování letů v celém světě.

Abychom zajistili i letištní plochy a prostory letišť, byla zřízena ozbrojená složka ministerstva dopravy. Sbor ozbrojené ochrany letišť, který má svoje specifické úkoly, spolupracuje s bezpečnostními orgány a za dobu své existence se osvědčil. Jeho pevné řízení, bezchybný výkon služby, odpovědnost každého příslušníka Sboru, je zárukou klidných a bezpečných letů našich aerolinií.

Neustále probíhá školení všech odpovědných pracovníků na letištích a rozborem známých případů i zkušeností je výkon služby neustále prohlubován.

Investice vložené do ochrany letišť i bezpečnosti jednotlivých letů jsou rentabilní a dávají všem cestujícím pocit bezpečí a jistoty

V ochraně letů je však nejdůležitější prevence. Je třeba neustále sledovat skupiny závadových osob, které vidí svou perspektivu v realizaci své osobnosti na Západě. Zkušenost, že jsou často vydávány za politické uprchlíky, např. v NSR, nahrává tomu, aby se pokusili o únik vzdušnou cestou. Dobrá práce bezpečnostních orgánů v řadě případů již zabránila realizaci záměrů takovýchto jedinců a skupin a zajistila je před uskutečněním jejich společensky nebezpečných činů.

Nejen naši, ale i zahraniční odborníci uvažují o tom, že přes přijatá a uplatňovaná bezpečnostní opatřeni mohou vzniknout nové případy únosů, a to formami, které nejsou dnes obvyklé. Československá socialistická republika bude dělat vše, aby přijatá opatření proti vzdušnému pirátství byla účinná.

Z těchto hledisek přistupujeme k úmluvě, která je dnešní společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů předložena. Souhlasíme s jejím podepsáním a doufáme, že všechny státy, které k ní již přistoupily, ji budou dodržovat jako my.

Soudružky a soudruzi poslanci, za výbory branné a bezpečnostní a ústavně právní Sněmovny národů navrhuji, aby dnešní plénum souhlasilo s projednávaným vládním návrhem, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění ČSSR k souhlasu návrh na přístup Československé socialistické republiky k Úmluvě o trestných a jiných činech spáchaných na palubě letadla, sjednané v Tokiu 14. září 1963. Děkuji za pozornost.

Předsedají předseda SN D. Hanes: Ďakujem spoločnému spravodajcovi výborov Snemovne národov poslancovi Mackovi.

Teraz prosím poslankyňu Júliu Pančurovú o prednesenie spravodajskej správy.

Společná spravodajka výborů SL poslankyně J. Pančurová: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, Dohovor o trestných a niektorých iných činoch spáchaných na palube lietadla dohodnutý v Tokiu 14. septembra 1963 dosť podrobne upravuje právomoc veliteľa lietadla, ktorému dáva rozsiahle možnosti pri vykonávaní zákrokov proti páchateľom trestných činov na palube lietadiel v medzinárodnej leteckej doprave.

Spoločný spravodajca Snemovne národov už predo mnou poukázal na dôležitosť právnych kodifikácií na úseku boja proti ohrozeniu bezpečnosti civilného letechtva - "leteckému pirátstvu" Nepovažujem preto za nutné ich opakovať.

Domnievam sa, že prístup Československa k Tokijskému dohovoru bude nielen dôkazom toho, že Československá socialistická republika rešpektuje príslušné rezolúcie Organizácie spojených národov, ale že náš štát takisto usiluje o čo najširšiu medzinárodnú spoluprácu v spoločnom boji proti "leteckému pirátstvu".

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP