Středa 26. října 1983

Súdružky a súdruhovia, dovoľte mi ešte niekoľko informácií o ústavnoprávnej stránke návrhov oboch zákonov a o doterajšom priebehu ústavného prerokúvania v orgánoch Federálneho zhromaždenia a v národných radách.

Pokiaľ ide o návrh ústavného zákona o zriadení Štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj a súčasne o zrušenie Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj, vládny návrh sa z hľadiska ústavnoprávneho opiera o ustanovenie čl. 81 ods. 2 ústavného zákona o československej federácii, v nadväznosti na ústavný zákon číslo 126/1970 Zb. o opatreniach v sústave federálnych orgánov, v čele ktorých stojí člen vlády Československej socialistickej republiky. Vymedzenie pôsobnosti Štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj bolo nutné upraviť v zákone č. 133/1970 Zb., o pôsobnosti federálnych ministerstiev, v znení neskorších predpisov, a to v ustanovení paragrafov 51-54, ktoré dosiaľ upravovali pôsobnosť Federálneho ministerstva pre technický a investičný rozvoj. Zákonodarná právomoc Federálneho zhromaždenia k navrhovanej úprave pôsobnosti Komisie je daná článkom 37 odsek 1 písm. h) ústavného zákona o československej federácii.

Podľa § 38 odsek 3 Rokovacieho poriadku Federálneho zhromaždenia vyslovil predseda Federálneho zhromaždenia súhlas s tým, aby se upustilo od predloženia zásad.

Oba vládne návrhy sú teda z hľadiska ústavnoprávneho bezchybné. Pokiaľ ide o prerokovanie oboch návrhov v orgánoch Federálneho zhromaždenia a národných rád, dopĺňam spravodajskú správu poslanca Martinca tak, že pripomienky a návrhy na upresnenie a doplnenie vládneho návrhu uplatnené vo všetkých orgánoch boli prerokované v Ústavnoprávnych výboroch Snemovne ľudu a Snemovne národov a prijaté boli zahrnuté do spoločnej správy č. 115, ktorá vám bola pri dnešnom rokovaní snemovní rozdaná.

Súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, keďže boli splnené podmienky z hľadiska ústavnoprávneho i procedurálneho, ako spoločný spravodajca uvedených výborov odporúčam Snemovni národov, aby schválila predložené vládne návrhy

- ústavného zákona o zriadení Štátnej komisie pre vedeckotechnický a investičný rozvoj a

- zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 133/1970 Zb.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Šebestianovi.

Do rozpravy k těmto bodům se písemně nikdo nepřihlásil. Ptám se proto, zda někdo z poslanců žádá o slovo. (Nikdo.) Nikdo. Můžeme tedy přistoupit k hlasování.

V zasedacím sále je přítomno 146 poslanců Sněmovny lidu, 51 poslanec Sněmovny národů zvolený v České socialistické republice a 60 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Obě sněmovny jsou podle ústavního zákona o československé federaci usnášení schopné.

O každém vládním návrhu budeme hlasovat odděleně.

Nejdříve budeme hlasovat o vládním návrhu ústavního zákona o zřízení Státní komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj.

Ke schválení tohoto ústavního zákona je podle článku 41 ústavního zákona o československé federaci třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny lidu, jakož i souhlasu třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů zvolených v České socialistické republice a třípětinové většiny všech poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem ústavního zákona uvedeným v parlamentním tisku 108 a podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny lidu ústavní zákon schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené v České socialistické republice.

Kdo z nich souhlasí s návrhem ústavního zákona, prosím, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny národů, zvolení v České socialistické republice, ústavní zákon schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské socialistické republice.

Kdo z nich souhlasí s návrhem ústavního zákona, prosím, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Poslanci Sněmovny národů, zvolení ve Slovenské socialistické republice, ústavní zákon schválili.

Konstatuji, že ústavní zákon byl schválen potřebnou většinou poslanců Sněmovny národů.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky schválilo ústavní zákon o zřízení Státní komise pro vědeckotechnický a investiční rozvoj.

Nyní budeme hlasovat o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 133/1970 Sb., o působnosti federálních ministerstev.

Nejdříve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem zákona uvedeným v parlamentním tisku 109, ve znění společné zprávy výborů Sněmovny lidu a výborů Sněmovny národů (tisk 115) a podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny národů, prosím nechť zvedne ruku. (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo

Poslanci Sněmovny národů zákon schválili.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu

Kdo z nich souhlasí s návrhem zákona uvedeným v parlamentním tisku 109, ve znění společné zprávy výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 115) a podle doporučení společného zpravodaje výborů Sněmovny lidu? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Také nikdo.

Poslanci Sněmovny lidu zákon schválili.

Vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven konstatuji, že Federální shromáždění Československé socialistické republiky schválilo zákon, kterým se mění a doplňuje zákon č. 133/1970 Sb., o působnosti federálních ministerstev.

Soudružky a soudruzi, přerušuji jednání 10. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Zítřejší jednání bude řídit místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny národů soudruh Dalibor Hanes.

Jednání zahájíme "Vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o sociálním zabezpečení".

Zítra ráno začneme v 8.30 hodin. Děkuji.

(Schůze přerušena v 17.30 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP