Středa 26. října 1983

Zvýšení exportní výkonnosti celé ekonomiky, zvýšení efektivnosti zapojení do mezinárodní dělby práce není přece otázkou činnosti jen jednoho či dvou resortů. Otázky urychlení vědeckotechnického rozvoje, technické úrovně výrobků, pravidelné inovace, zvýšené dodávky výrobků z domácích surovin, vysoké kvality výrobků, přesnosti provedení, rychlosti a pružnosti dodávek, zajištění dobrého servisu a dodávky náhradních dílů a služeb, z nichž exportní schopnost vzniká, to jsou obecné požadavky na fungování celého hospodářského mechanismu naší ekonomiky. Nemůžeme například mít dobrou kvalitu pro export a špatnou pro domácí spotřebitele a naopak. Jestliže zrcadlo, nastavené naší ekonomice v zahraničním obchodě, ukazuje na potřebu zlepšení vyplývající z nepříznivého vývoje společensky nutných nákladů a zhodnocení národní práce a vlastních surovin, jedná se o problém podstatně zasahující celou sféru plánování i řízení a musí se stát předmětem trvalé péče všech, kdo se na naší výrobě přímo či nepřímo podílejí. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Hudečkovi. Prosím zvolené členy návrhové komise, aby se ve 13 hodin 15 minut shromáždili v čítárně knihovny.

Odpolední část jednání bude řídit místopředseda Federálního shromáždění, předseda Sněmovny lidu soudruh David. Jako první v pokračující rozpravě po obědě vystoupí poslanec Baran. V jednání budeme pokračovat přesně ve 13 hodin 30 minut.

(Jednání přerušeno ve 12.23 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.30 hodin.)

(Řízení schůze převzal místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny lidu V. David.)

Předsedající předseda SL V. David: Vážené Federální shromáždění, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, návrhová komise připravila návrh usnesení, který byl rozdán všem poslancům do lavic. Připomínky k tomuto návrhu můžete předat členům návrhové komise.

Budeme pokračovat v rozpravě k vnějším vztahům československé ekonomiky v podmínkách působení "Souboru opatření ke zdokonalení plánovitého řízení národního hospodářství".

Uděluji slovo poslanci Michalu Baranovi, připraví se poslanec Jaroslav Adamík.

Poslanec SL M. Baran: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, kľúčovou otázkou rozvoja našich vonkajších ekonomických vzťahov i nášho začlenenia do medzinárodnej deľby práce, ako o tom hovoril súdruh podpredseda federálnej vlády R. Rohlíček, je predovšetkým rozvoj spolupráce so Sovietskym zväzom. Táto skutočnosť bola v našej modernej histórii už mnohokrát a osobitný význam nadobúda v súčasnej dobe, keď napriek nesmiernemu úsiliu Sovietskeho zväzu a ostatných krajín socialistického spoločenstva sa zhoršuje celková medzinárodná situácia.

Práve v súčasnosti, keď kapitalistický sociálno-ekonomický systém prekonáva hlbokú globálnu krízu, čo limituje aj naše ekonomické vzťahy k nemu, keď náš národný dôchodok celou jednou tretinou prechádza zahraničným obchodom, keď štruktúra našej výrobnej základne je vo veľmi značnej miere závislá od dovozu základných surovín, keď možnosti nášho vnútorného trhu sú užšie, ako výrobná kapacita mnohých našich odvetví spracovateľského a strojárskeho priemyslu, potom existencia spoľahlivého partnera v dlhodobých perspektívach a podmienkach vzájomnej výhodnosti je bytostnou otázkou a existenčnou garanciou nášho súčasného i budúceho rozvoja. Sovietsky zväz pre nás týmto partnerom a garantom nesporne je. Ekonomická spolupráca so Sovietskym zväzom je pre nás o to perspektívnejšia, že vyviera zo spoločných ideologických a politických cieľov.

Ak hospodársku spoluprácu so Sovietskym zväzom posudzujeme z hľadiska jej vývoja, potom už od začiatku 50-tych rokov v celkových medzinárodných vzťahoch Československa nadobúda dominantné postavenie.

Postupne sa posilňuje plánovitý charakter našich ekonomických vzťahov, rozširuje sa tovarové spektrum výmeny, upevňuje a ustaľuje sa štruktúra zahraničného obchodu, ktorá sa stabilizuje koncom 50-tych rokov.

V nasledujúcom desaťročí dochádza prostredníctvom zahraničnej spolupráce k podstatnému kvalitatívnemu rozvoju palivovo-energetickej základne a petrochémie. Skutočným symbolom tejto etapy je ropovod Družba, plynovod Bratislava, Slovnaft Bratislava, Záluží u Mostu.

Sedemdesiate roky sa vyznačujú dynamickým rozvojom našich vzájomných ekonomických vzťahov. Charakteristickou črtou sa stáva skutončosť, že jednoduchá výmena tovarov ustupuje vyšším formám spoločenskej práce. Začína sa uplatňovať zavádzanie špecializačných a kooperačných vzťahov, dochádza ku koordinácií národohospodárskych plánov.

Komplexný program medzinárodnej socialistickej integrácie krajín RVHP už jednoznačne priorizuje kvalitatívne vyššie formy ekonomickej spolupráce. Rozširuje sa plynovodná sieť o tranzitný plynovod, vzniká prepojená energetická sústava "Mier", vybudovali sme jadrové strojárstvo a začali s výrobou zariadení pre jadrovú energetiku, rozšírila sa spolupráca v textilnom strojárstve a pokračuje rozsiahla výmena obrábacích strojov. V rokoch 6. päťročnice dosiahol vzájomný obrat hodnotu takmer 30 miliárd rubľov a vzrástol oproti predchádzajúcej päťročnici dvakrát. Nová etapa v rozvoji vzájomnej spolupráce medzi našimi krajinami sa datuje od 13. marca 1980, kedy bol v Prahe podpísaný "Dlhodobý program rozvoja špecializácie a kooperácie vo výrobe medzi ZSSR a ČSSR na obdobie do roku 1990". Tento dokument predstavuje smernicu pre rozvoj spolupráce na osemdesiate roky.

V tomto desaťročí už predpokladáme postupné zjednocovanie materiálových zdrojov a vedeckotechnického potenciálu obidvoch bratských krajín. Sme presvedčení, že práve to je najlepšia cesta k zabezpečeniu rovnomerného rozvoja výroby, na zvýšenie jej efektívnosti, kvality a schopnosti presadiť sa na náročných trhoch. Celkový trend výmeny medzi našimi krajinami sústavne rastie a v súčasnej dobe podiel ZSSR na našom zahraničnom obchode dosahuje asi 40 % a náš podiel na zahraničnom obchode ZSSR asi 8 %.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, v našej vlasti by sme sotva našli mesto či okres, ktorého obyvatelia by sa nestretávali takmer každodenne s konkrétnymi výsledkami rozsiahlej a všestrannej spolupráce so Sovietskym zväzom. Také giganty ako sú Východoslovenské železiarne v Košiciach, Slovnaft v Bratislave, jadrové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a ďalšie vo výstavbe, pražské Metro a mnohé iné investície, by nemohli ani vzniknúť a byť v chode bez sovietskej pomoci.

Územím môjho volebného obvodu prechádzajú tri životodarné tepny, tak veľmi dôležité pre naše národné hospodárstvo. Je to hlavná ekonomická magistrála spájajúca nás železnicou so Sovietskym zväzom v Čiernej nad Tisou, širokorozchodná trať bezprostredne nadväzujúca na systém sovietskych železníc, zásobujúca náš Východoslovenský hutný kombinát - Východoslovenské železiarne rudou z ukrajinského Krivoj Rogu a elektráreň vo Vojanoch uhlím a nakoniec sústava plynovodu a ropovodu, bez ktorej si už dnes nevieme predstaviť chod nášho národného hospodárstva.

Z Čiernej nad Tisou sa vypravuje denne do ČSSR po tejto magistrále 9 vlakov o hmotnosti 3600 ton a obdobný je vývoz do ZSSR.

Za 24 hodín príde do Hanisky na prekladište Východoslovenských železiarní po širokorozhodnej trati 8-9 vlakov o hmotnosti 4200 ton. Do Veľkých Kapušian dva vlaky o tej istej hmotnosti.

Hrmot týchto ťažkotonážnych vlakov, keď sa dostanú do krásneho prostredia Košickej kotliny, priamo symbolizuje silu pulzu tejto tepny, ktorá nám z krajiny priateľov najvernejších dodáva životodarnú silu pre naše národné hospodárstvo. Prepáčte mi túto vsuvku, ale chcel som vám aspoň trocha priblížiť svoj volebný obvod, v ktorom sa snúbi krása prírody so silou ekonomickej aktivity.

V tomto roku začíname s bilancovaním tretieho roku siedmej päťročnice. Naše predchádzajúce skúsenosti jednoznačne poukazujú na to, že splnenie vytýčených národohospodárskych cieľov je možné len za predpokladu dôsledného uplatňovania ďalších progresívnych moderných foriem spolupráce so Sovietskym zväzom, ako i s krajinami RVHP. Ďalšie prehlbovanie medzinárodnej špecializácie a kooperácie s RVHP bolo znovu konkretizované vo vystúpení predsedu federálnej vlády súdruha Štrougala na zasadnutí Rady v Berlíne. Uplynulé roky tejto päťročnice mali ďalší objemový a štrukturálny nárast v našich vzájomných ekonomických vzťahoch.

V druhom roku siedmej päťročnice náš vývoz do Sovietskeho zväzu bol vyšší o 15 % a dovoz o 18 % oproti roku 1981. Plán vývozu sme splnili na 105 % a plán dovozu na 100,4 %. Aj toto svedčí o starostlivosti našich podnikov zabezpečiť a čestne sa vyrovnať s úlohami exportu do krajín nášho sovietskeho priateľa. Je potešiteľné, že v priebehu prvých dvoch ukončených rokov päťročnice bolo dobré nielen objemové plnenie nášho vývozu, ale že sa súčasne prejavili aj stabilizujúce tendencie zvyšovania kvality vzájomne dodávanej produkcie.

Čo je pre nás mimoriadne dôležité je skutočnosť, že vďaka Sovietskemu zväzu sú nám dostupné najnovšie poznatky vedeckého bádania a technického rozvoja v špičkových odboroch súčasného vývoja vedy a techniky. Bez sovietskej vedeckovýskumnej základne a pomoci si dnes už nevieme predstaviť naše vlastné vedeckotechnické napredovanie.

Príkladov spolupráce tohto typu by sme mohli uviesť nespočetné množstvo a z každého rezortu. Nech však stačí pripomenúť v rozvoji nášho jadrového programu výpočtovú techniku a mikroelektroniku, roboty a manipulátory, priemyslové využívanie biotechnológie a podobne.

Nazdávame sa, že doterajšie skúsenosti dostatočne ukazujú na význam prehlbovania nových foriem našej vzájomnej spolupráce. Práve v poslednom čase dochádza k posilňovaniu účelových dohôd o spolupráci pri výstavbe závažných objektov pre riešenie rozhodujúcich národohospodárskych potrieb oboch našich krajín, ktoré sú uzatvárané na mnohostrannom alebo dvojstrannom základe. Pripomenieme si aspoň účasť ČSSR na rozvoji plynárenského priemyslu ZSSR a tranzite sovietskeho plynu do štátov západnej Európy, našu účasť na výrobe zariadení pre jadrové elektrárne a účasť Sovietskeho zväzu na výstavbe jadrových elektrární u nás, spoluprácu pri zaisťovaní surovinových potrieb a iné. Bez týchto foriem by sme ani v tejto, ale ani v nasledujúcich päťročniciach nemohli realizovať rozhodujúce priority formované pre nastávajúcu koordináciu národohospodárskych plánov.

Z našej strany pôjde o účasť na realizácii najmä palivovoenergetického a potravinárskeho programu a programu rekonštrukcie a modernizácie podnikov ľahkého a miestneho priemyslu ZSSR. Tu sa nám otvárajú široké výrobné možnosti. Zameriame sa na výmenu progresívnych materiálov pre strojírsku výrobu a výmenu moderných a vysokokvalitných strojárskych výrobkov, vysokú výmenu spotrebného tovaru, výmenu vedeckotechnických informácií a na ďalšie činnosti. To všetko bude podriadené hlavnému cieľu - prechodu na intenzívny model ekonomiky.

Vážené súdružky a súdruhovia, dôvodov, že najvýznamnejšie miesto vo vonkajších ekonomických vzťahoch majú naše vzťahy so Sovietskym zväzom je mnoho. Medzi nimi sú najdôležitejšie pre nás súvislosti historické. ideologické, politické i bezpečnostné. Bez zveličovania môžeme povedať, že vzájomná spolupráca so Sovietskym zväzom predstavuje hlboké istoty pre náš ďalší všestranný rozvoj. Tak tomu bolo v minulosti a ešte vo väčšej miere to platí pre dnešok i budúcnosť. V týchto súvislostiach si znova uvedomujeme hlbokú pravdu a zmysel historických slov nášho prvého robotníckeho prezidenta Klementa Gottwalda, keď povedal: "So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak".

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji poslanci Baranovi, slovo má poslanec Jaroslav Adamík, připraví se poslanec Alexander Sommer.

Poslanec SN J. Adamík: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, dovozy ze zahraničí jsou svojí podstatou jedním z konečných cílů zapojování naší ekonomiky do mezinárodní dělby práce a plánované vývozy nástrojem, který rozhoduje o možnostech ekonomicky účelného zajištění dovozních potřeb. Struktura dovozů pro naši ekonomiku potřebných a její nezbytná šíře je především určována stávajícími přírodními a ekonomickými podmínkami ČSSR. Její poměrně značná závislost na řadě dovozních potřeb ve skupině paliv, hmot a surovin klade nemalé nároky na zajišťování platebních prostředků na tyto dovozy, aby nedocházelo k narušování vnější ekonomické rovnováhy a k nepříznivému vývoji platební bilance do zahraničí.

Bylo zde již připomenuto, jak se pro nás v těchto směrech vyvíjela situace v období 6. pětiletky a z počátku soudobé pětiletky. Je známo, že v uvedeném období se u nás zvýšila tvorba společenského produktu zhruba o jednu čtvrtinu, ale dovozy ve skupině paliv, hmot a surovin, realizované z obou základních oblastí světové ekonomiky, se ve svém průměru hodnotově zvýšily o téměř 70 %. Tak podstatný nárůst souvisel nejen se známým růstem světových cen řady výrobků této skupiny, ale i se vzestupnou tendencí dovozní náročnosti naší ekonomiky. Zčásti však byla tato tendence vyvolána též pomalejším postupem tempa žádoucích strukturálních změn výroby a některými kvalitami reprodukčního procesu, zvláště pak tím, že energetická a materiálová spotřeba byla v té době ve srovnání s obdobnou spotřebou v průmyslově vyspělých zemích podle některých hodnocení až o 40 % na jednotku čisté produkce vyšší.

Z dlouhodobějšího hlediska nemůže takto ovlivňovaná míra dovozní náročnosti pochopitelně mít žádný racionální charakter. Vyžádala by si zajišťovat prostředky na úhradu dovozu stále většími vývozy a vážně by omezovala možnosti dovozů jiných výrobků potřebných zvláště pro krytí investiční politiky a vnitřního trhu.

Z hlediska zájmu na rovnovážném a efektivním vývoji naší ekonomiky je proto nutno hledat účinné cesty ke snižování dovozní náročnosti zejména v lepším využívání a vyšším způsobu zhodnocování dovážených zdrojů.

V plánech rozvoje našeho národního hospodářství jsou tyto potřeby promítnuty do požadavků, orientovat se ve výrobě co nejlépe na dosahování maxima úspor, a na optimální zhodnocování všech vstupů do výroby ve finálních výrobcích. Přitom však také dokázat pružněji přizpůsobit strukturu výrobků a její technickou úroveň a kvalitu stále náročnějším požadavkům vnitřního a zahraničního trhu, a úspěšně se vypořádat s omezenými vklady energetických, surovinových a materiálových zdrojů do výrobního procesu.

Rozhodující předpoklady úspěšného zvládnutí těchto významných, velmi naléhavých požadavků očekáváme především v plnění programovaných úkolů vědeckotechnického rozvoje, a v duchu závěrů 8. zasedání ÚV KSČ zvláště v rychlejším uplatňování získaných poznatků tohoto rozvoje v hospodářské praxi. Mohl bych na příkladě výsledků komplexní racionalizační brigády pracovníků technického rozvoje a nástrojárny podniku PAL MAGNETON Kroměříž zde doložit, jak urychleným vývojem a výrobou jednoúčelového stroje na dynamické vyvažování rotoru alternátorů, jehož doba vývoje až po zavedení do výroby činila jen něco přes jeden rok, bylo možno snížit potřeby dovozu z nesocialistických států a navíc dosáhnout i vyšších technicko-ekonomických parametrů výrobku.

Další předpoklady pro zvládnutí zmíněných požadavků tkví, podle názoru výborů pro plán a rozpočet, zvláště v podstatně lepších způsobech a přístupech k hospodaření se všemi zdroji do výroby vstupujícími. Možností a příležitostí k tomu je mnoho.

Spatřujeme je především v účinné mobilizaci a širším využití vnitřních rezerv, prováděném zejména v souvislosti se zabezpečením racionalizačních procesů a s nimi souvisejících programů. Dále v důsledném splnění úkolů stanovených vládou k prověrce norem spotřeby a jejich zpevnění, jakož i v pohotovějším využívání všech návrhů, sledujících snižování měrné spotřeby, a v zakládání - pokud možno dlouhodobějších - programů šetrného využívání všech dostupných zdrojů hlavně na jednotlivých pracovištích, kde nejlépe vědí, čím je možno výrobní proces zlepšovat a zhospodárnit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP