Středa 26. října 1983

Konkrétním příkladem jsou brusky BR 2 koncernového podniku Kovofiniš. Velkoobchodní cena tohoto výrobku činí 880 Kčs, průměrná franko cena však již 3090 Kčs a rozdílový ukazatel je tedy 351 bodu. Tím je jistě velmi zajímavý pro organizaci zahraničního obchodu, ale na druhé straně výrobní podnik dosahuje při takto stanovené velkoobchodní ceně minimální, takřka nulovou rentabilitu.

Otevřeným problémem z tohoto hlediska bývá také výroba minimálních sérií, kterou nelze v řadě případů v zájmu udržení trhu určitého teritoria ze zahraniční směny vyloučit. Pro tuzemského výrobce je málo zajímavá zejména tam, kde je spojena s tuzemskou kooperací. Mám poznatek z národního podniku Pleas, který kooperuje s národním podnikem Tiba v potiscích materiálu. Při minimálním odebraném množství musí podnik Pleas jako odběratel zaplatit od 100 do 400 % přirážku k velkoobchodní ceně. Výsledkem pak je, že rozdílový ukazatel 1,20 se přepočtem zhodnocení nákladů mění na 0,45.

Při postupné realizaci pravidel souboru opatření bylo očekáváno, že výrobce povedou k nabídce zboží, které je na zahraničním trhu dobře uplatnitelné, a že je budou v tomto směru více orientovat na žádoucí strukturální změny výroby a užitná kritéria a vlastnosti výroby. Soudíme, že určitý obrat v myšlení a postoji pracovníků výroby a zahraničního obchodu nastal, ale že ke změně struktury ještě nedochází v potřebném rozsahu, či tempu.

Přesto mohu uvést dobrou zkušenost z mého volebního obvodu, která potvrzuje významný přínos pro naši ekonomiku. Např. koncernovému podniku Kovofiniš se v rámci součástkové kooperace se západoněmeckou firmou podařilo propojit zahraniční technologii do naší výroby a dosáhnout produkce finálního výrobku o vysoké technické úrovni pro vývoz i pro vyšší efektivnost v sektoru zemědělství a opravárenství, neboť systém dovoluje výrobu v tuzemsku za daleko výhodnějších podmínek, než když bylo toto zařízení nakupováno v zahraničí. A docilované úspory představují dvě třetiny devizových nákladů.

Jedním z významných předpokladů růstu vnějších ekonomických vztahů je též užší zapojení naší ekonomiky do rámce socialistické ekonomické integrace a položení důrazu na intenzívní rozvoj progresívních forem mezinárodní spolupráce.

V základních principech RVHP je specializace a kooperace výroby chápána jako plánovitě organizovaný proces vyčlenění, resp. koncentrace technologicky a konstrukčně shodné výroby k uspokojování potřeb zúčastněných zemí.

Pro perspektivy rozvoje účinné specializace a kooperace výroby v rámci RVHP měl zvláštní význam zejména podnět, aby členské státy se dohodly o rozpracování vybraných otázek nejméně na období sedmi až deseti let. Důležité jsou v tomto směru zvláštní dohody o rozpracování potřebných úkolů v oblastech elektroniky, robotizace a dalších strojírenských výrobků.

Mohu uvést pozitivní příklad z podniku Chotěbořské strojírny, který je účastníkem mnohostranné specializační smlouvy se Sovětským svazem, prodloužené na téměř desetileté období, která řeší specializaci v dodávkách strojů a zařízení pro potravinářský průmysl mezi všemi členskými státy RVHP s účastí Jugoslávie.

Třeba si však povšimnout některých poznatků o přístupech ke specializaci a kooperaci výroby. Například v souvislosti s tlakem na snižování materiálové a energetické náročnosti výroby vznikají určité snahy vypouštět z programů výroby to, co je takto náročné, a v rámci specializace a kooperace to dovážet. Takový pohled na věc je však příliš zjednodušený a zkreslený. V podstatě by mělo spíše jít o to, jak snižovat materiálovou a energetickou náročnost na jednotku produkce, či orientovat se na rozvíjení nových a doplňkových směrů produkce, která se vyznačuje vyšší technickou úrovní, ale nižší materiálovou a energetickou spotřebou.

Specializaci a kooperaci nelze také chápat a rozvíjet převážně jen jako výrobkovou. Daleko více by se měla rozvíjet jako uzlová a součástková, zvláště s ohledem na větší pohotovost dodávek a možnost lepší stability dodavatelsko-odběratelských vztahů. Určitým problémem bývá též otázka cenová. Není ale jen naším problémem, že po přepočtu dovážené produkce přes tak zvané vnitřní reprodukční vyrovnání se cena některé této produkce jeví ve srovnání s platnou úrovní velkoobchodních cen vyšší. Je proto důležité, že v naší cenové politice byly akceptovány konkrétní zásady hodnocení ekonomické efektivnosti dohod o mezinárodní specializaci a kooperaci, v nichž se přihlíží k efektům koncentrace výroby a zvýšeného vývozu či dovozu, a které tvoří obecně závaznou součást návrhů dohod uzavíraných se státy RVHP.

S rozvojem specializace a kooperace je úzce spjat i stav normalizace a standardizace.

Kupříkladu Chotěbořské strojírny spolupracují na tvorbě normy platné pro RVHP v oboru 433, to je výroby linek pro mytí a plnění nápojů do skleněných obalů. V současné době je již zpracován návrh a předán členským státům k vyjádření. Také koncernový podnik Kovofiniš spolupracuje ve skupině galvanoven na řešení dílčích úkolů.

Přes takové pozitivní příklady však není pokrok, kterého bylo zatím v této oblasti při rozvíjení a sjednocování norem a standardů dosaženo, velký. Situaci by zlepšilo urychlení tempa potřebných prací a využití dosud získaných zkušeností k překonání některých bariér. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Peškovi. Před polední přestávkou vystoupí ještě poslanec Hudeček.

Poslanec SN M. Hudeček: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, program rozpracování závěrů XVI. sjezdu KSČ na úseku zahraničního obchodu zahrnuje úkoly, jejichž splnění má postupně vytvářet základní předpoklady jak ekonomické, tak i organizační ke zvýšení exportní schopnosti naší ekonomiky.

Patří k nim i opatření v oblasti sjednocení plánovacího mechanismu, organizační úpravy vývozní i dovozní nomenklatury jednotlivých organizací zahraničního obchodu, změny jejich vnitřní struktury a další. Úpravy mají za cíl zjednodušit vzájemné vazby mezi organizacemi zahraničního obchodu a výrobními organizacemi, jednoznačně určit odpovědnost a prohloubit vzájemnou informovanost.

V dohodě mezi zahraničním obchodem a výrobními resorty je realizován systém stáží pracovníků zahraničního obchodu v exportních podnicích výroby a naopak. V roce 1982 se uskutečnilo 159 stáží, z toho 119 pracovníků zahraničního obchodu ve výrobě, avšak pouze 40 pracovníků z výroby pracovalo v organizacích zahraničního obchodu. Tato skutečnost ukazuje, že výroba, která dříve velmi hlasitě volala po možnosti získání zkušeností a poznatků ze zahraničního obchodu, projevuje, resp. projevila malý zájem o tyto stáže, které bezesporu mohou funkcionářům a pracovníkům příslušných podniků dát mnoho poznatků a zkušeností z praktické práce v oblasti zahraničního obchodu, a to jak ze styků se zahraničními zákazníky, jejich požadavky, podněty, podmínkami a připomínkami, které se v řadě případů právě týkají výroby a mohou často napomoci i charakterizovat skutečný stav výroby, technickou úroveň, exportní schopnosti i pohotovost, prostě všechno to, co je zatím brzdou ve výrobních podnicích v naší konkurenční schopnosti, zejména na nejnáročnějších zahraničních trzích.

Chtěl bych se proto soudruha ministra Urbana zeptat, jaké skutečné výsledky přinášejí výměny stáží pracovníkům výrobních podniků i zahraničního obchodu v zájmu zvýšení exportních zkušeností výroby a efektivnosti naší zahraničně obchodní směny.

Jedním z požadavků, které by měly doprovázet zlepšení práce v oblasti zahraničního obchodu, je zkvalitnění cenové práce a vytváření předpokladů k posílení zainteresovanosti pracovníků zahraničního obchodu na dosahování optimálních dovozních a vývozních cen. Tyto a další formy hledání metod, jak zajistit a zefektivnit zapojení Československa do mezinárodní ekonomické spolupráce, našly svůj odraz ve dvou formách experimentálního ověřování možností sepětí výroby a zahraničního obchodu - ekonomickém propojení a ekonomickém i organizačním propojení. Jak zde již bylo řečeno, má od začátku ledna letošního roku pět výrobních hospodářských jednotek z resortů federálního ministerstva hutí a těžkého strojírenství, federálního ministerstva všeobecného strojírenství, federálního ministerstva elektrotechnického průmyslu a ministerstva průmyslu České socialistické republiky experimentálně delimitovanou veškerou zahraničně obchodní činnost ve svém oboru.

Ověřil jsem si, že v těchto výrobních hospodářských jednotkách a podnicích zahraničního obchodu se hledají nové formy spolupráce jednotlivých složek počínaje výzkumem, vývojem, konstrukcí, přípravou výroby a pochopitelně i výroby tak, aby byla společně a konkrétně stanovena kritéria, např. pro konstruktéry, technology i ekonomy, která by zajišťovala výrobky vysoké technické úrovně ve vysoké kvalitě i provedení. Je předčasné zaujímat stanovisko k výsledkům.

Druhou experimentální formou prohlubování spolupráce zahraničního obchodu a výroby je jejich důsledné ekonomické propojení. Je ověřováno postupně na několika případech vyčleněných obchodních skupin vybraných podniků zahraničního obchodu a národních podniků. V současné době takto experimentují obchodní skupiny podniků zahraničního obchodu Kovo a Motokov a výrobní organizace TESLA Brno, AGROZET Brno, AZNP Mladá Boleslav a ZTŠ Martin. U druhé experimentální formy jde v podstatě o to, že PZO prodávají a nakupují svým jménem, ale na účet výrobních podniků.

Efektivnost zahraniční směny se bude při použití této metody provádění zahraničně obchodních operací promítat přímo do ekonomiky výrobního podniku a bude ho nutit hledat cesty k její optimalizaci. Ve výrobních podnicích jsem se setkal s averzí proti této formě s odůvodněním, že i za chyby organizací zahraničního obchodu bude platit výrobní podnik.

Musím připomenout, že experimentující výrobní hospodářské jednotky i podniky zahraničního obchodu sbírají první zkušenosti. Nová metoda mění jak podmínky práce podniků zahraničního obchodu, tak především před výrobou otevírá celou škálu nových problémů, majících přímý dopad na jejich hospodaření.

Další formou experimentálního ověřování nových metod zvyšování adaptability vybraných exportních oborů čs. výroby do mezinárodní dělby práce je experiment, sledující zefektivnění vnějších ekonomických vztahů v organizacích, s výrobky převážně z domácích surovin a proto by měl být zvlášť podporován.

Jako příklad uvádím podnik Krystalex, Jabloneckou bižuterii, Sklounion, Karlovarský porcelán a PZO Skloexport, Jablonex a Československou keramiku.

Vážené soudružky a soudruzi, je krátká doba k provedení odpovědného vyhodnocení a poznatků. Vedoucí funkcionáři organizací, kde probíhá experiment, měli řadu připomínek a námitek k jednotlivým jeho formám, ale připustili, že uplatnění experimentu může nesporně přispět ke zlepšení kvality výrobků dodávaných pro vývoz i k dalším vnějším stránkám výrobků, tzn. např. obalové technice, designu atd., ale určitě povede k lepšímu dodržování dodacích lhůt a jejich zkracování.

Osobně si myslím, že toto hodnocení je správné, i když některá dílčí opatření se ukazují jako neúplná a bude třeba je změnit nebo upravit a nečekat na komplexní vyhodnocení experimentu. Rád bych slyšel názor soudruha ministra Urbana na tyto otázky a zejména, jak je zajišťována organizace a spolupráce u experimentujících podniků.

Chtěl bych zde však upozornit na okruh problémů, který se týká hodnocení výrobků státními zkušebnami a jejich zařazování do jakostních tříd. Jak výroba, tak i zkušebny mají ve svém plánu počet výrobků 1. jakosti - všichni tedy plní plán a stát vyplácí značné cenové zvýhodnění, které v řadě případů v zahraniční ceně nelze zpravidla promítnout. Mám za to, že zde nepřispívá zkušebnictví dosti úspěšně k rozvoji vnějších ekonomických vztahů, ale funguje pouze jako uzavřený tuzemský systém. Setkal jsem se také s názory, že obdobně působí i normotvorný proces, který zatím promítá do státních norem pouze současné schopnosti tuzemského výrobce, což zejména z hlediska zahraničního obchodu je zcela nedostačující.

Vážené soudružky a soudruzi, bylo zde hovořeno, jaké byly vyvozeny závěry z plnění plánu zahraničního obchodu za I. pololetí letošního roku. Dovolte mi k tomu říci několik poznámek.

Výsledky z hlediska ukazatelů efektivnosti nejsou nijak příznivé.

Je však nutno vzít v úvahu vypovídající schopnost některých ukazatelů, která dle mého názoru je zatím malá nebo dokonce zkresluje. Je to dáno tím, že naše ceny se výrazně odlišují od nákladů, což zhoršuje podstatně jejich vypovídající schopnost. V tom se již dělá, resp. udělala postupně náprava alespoň zčásti, např. tím, že se provedlo podstatné snížení cen výrobků elektrotechnického průmyslu, což vedlo přirozeně k úměrnému snížení rentability u jednotlivých výrobků tohoto resortu, ale znamenalo na druhé straně možnost cenově zpřístupnit a podstatně rozšířit výrobky elektrotechnického průmyslu v ostatních odvětvích. Totéž však dle mého názoru bude třeba provést i v některých jiných oblastech výroby, aby ceny i náklady byly v určitých relacích.

Je nutno vzít v úvahu skladbu toho, co obsahují velkoobchodní ceny, jako kupř. spotřebu materiálu, energie, paliv, živé práce i režie organizací, které se na výrobě podílejí. To je vlastní výsledek efektivnosti celého výrobního procesu, tzn. jak efektivně je využit materiál v konstrukci výrobků, energie a paliva v technologii výroby, jaká je skutečná produktivita práce i jak velká je celková režie. To je oblast, na kterou se musíme cílevědomě zaměřit a kde především musíme srovnávat naše výrobky se špičkovými výrobky ve světě. Doporučuji těmto otázkám věnovat zvláštní pozornost, a to na základě ověřených údajů a faktů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP