Pondělí 13. června 1983

Úkoly v odměňování za dobrou práci jsou zapsány v závěrech všech sjezdů Komunistické strany Československa. Ukazuje to na to, jakou úlohu strana klade této problematice a jak je nutné, chceme-li správně plnit závěry jejích sjezdů, přidat v plnění.

Problémy ve mzdové praxi vznikají z nedostatků v organizaci práce, ve špatném a nepolitickém přístupu k plnění úkolů, v malé náročnosti na veškerou činnost, v tolerování přestupků v technologické a pracovní kázni, v kvalitě odevzdané práce. Někdy i v nesprávném prosazování sociálních hledisek. Ale současně si myslím, že řešení je podmíněno nesmírnou politickou prací, vytvořením správné atmosféry, aby lidé viděli, že to nejen dobře myslíme, ale také podle svých slov děláme.

K tomuto tvrzení mě vede zkušenost, že přesto, že základní principy socialistického odměňování všichni dobře známe, všeobecně je uznáváme, jsou výsledky a účinnost mzdových prostředků stále neuspokojivé. Mnohde se mzdy v pravém slova smyslu rozdělují, vedoucí pracovníci v odměně nediferencují mezi výtečným, dobrým, průměrným a podprůměrným pracovníkem, stejně tak nejsou diferencovány dílny, pracoviště, závody, podniky. Proto je tak důležité vytvářet celospolečenské klima, které se nesmí smiřovat s rovnostářstvím a projevy pasivity.

Podmínkou je stále širší a aktivnější zapojování pracujících do řízení hospodářské činnosti. Nesmí se samozřejmě vedle zlepšení řídící činnosti zapomínat ani na vytváření morálních podnětů, které vedou k oceňování poctivé práce. Velmi závažnou úlohu zde má ROH, hnutí brigád socialistické práce, které by měly být průkopníky a prosazovateli poctivosti v odměňování.

My, poslanci, samozřejmě musíme velmi aktivně této snaze napomáhat.

Podmínkou je hluboká znalost problematiky i potřeba přesvědčivé angažovanosti, včetně osobního příkladu.

Mohu vás informovat, že výbory pro sociální politiku Sněmovny lidu a Sněmovny národů v přípravě na konání 3. samostatných schůzí sněmoven v letošním roce, se velmi podrobně zabývaly na samostatném semináři mzdovou politikou, v podmínkách "Zdokonalené soustavy plánovitého řízení národního hospodářství po roce 1980" Rovněž tak se vši důsledností projednaly materiál o mzdové politice v letech 1981 - 1963. A v neposlední řadě v přípravě na dnešní jednání projednaly kapitoly federálního ministerstva práce a sociálních věcí, závěrečný účet resortu, který svojí prací je iniciátorem vytváření zásad mzdové politiky.

Naši poslanci, s hlubokou znalostí sledované problematiky ve svých volebních obvodech potvrdili, jak aktuální je otázka odměňování mezi voliči, jak se lidé zamýšlejí nad vztahy odměňování k vykonané práci, nad nedostatky postihů za nepoctivou práci a jak benevolence ve mzdové politice škodí vztahu k práci. Rozprava k těmto problémům znovu potvrdila aktuální řešení spravedlivého odměňování za celospolečensky prospěšnou a angažovanou práci na kterémkoliv úseku činnosti. Výbory pro sociální politiku ve svých doporučeních, nejen při projednávání státního závěrečného účtu, ale při všech příležitostech požadují, dosáhnout zásadního obratu v motivačním a stimulačním působení mezd na společenském a ekonomickém postavení každého pracovníka, a podle principu zásluhovosti je učinit plně závislým na přínosech pro společnost, oprostit je od sociálního přístupu a nivelizačních tendencí v odměňování a mzdové praxi.

Výbory pro sociální politiku Sněmovny lidu a Sněmovny národů tak v parlamentní praxi pomáhají realizovat základní směry, které do oblasti mzdové politiky vyjádřily směrnice XVI. sjezdu Komunistické strany Československa a soubor opatření.

Soudružky a soudruzi, nebylo by správné jenom lámat hůl nad situací, která dosud nebyla plně zvládnuta a kde položka "má udělat" dosud převažuje nad položkami, které si můžeme odškrtnout jako splněné. Navíc ke spravedlivému posouzení situace je nutné říci, že mzdová politika nikdy nemůže být shrnuta do jedné škatulky. Jde o stále živý proces, do kterého soustavně vstupují noví činitelé, od nových výrob, technického pokroku, nových lidí, nových znalostí, nových vzdělaností i kvalifikací, že ani nikdy nemůže být jednoznačně skončen. A právě o to jde, že musíme-li co kdy kvalifikovaně dělat, pak je to oblast odměňování, oblast motivace lidí za plnění a překračování úkolů, je to aktuální každodenní práce, kde jakýkoliv kompromis, úleva nebo i někdy něco horšího se okamžitě projeví ve vztahu lidí k práci, ve vztahu k naší společnosti.

Proto je třeba stále hledat nové cesty a formy, jak prosazovat v souladu s celospolečenskými zájmy spravedlivé odměňování. V současné době to musí být především splnění programu "zvýšení ekonomické účinnosti mzdových soustav v průběhu 7. pětiletky"Nadějnou formou se ukazuje i program brigádních forem organizace práce a odměňování.

Chtěl jsem vás, soudružky a soudruzi, ve svém vystoupení upozornit na nesmírně důležitou oblast naší práce, kterou odměňování za práci je. Dovolíte-li mi abych své myšlenky shrnul, chtěl bych říci, že harmonicky sladěná, dobře promyšlená a tím i účinná hmotná zainteresovanost má při řešení stále složitějších a náročnějších společenských úkolů mimořádný význam. V odměně za práci musí být důsledně a cílevědomě prosazován princip zásluhovosti, aby postavení každého jednotlivce bylo závislé na výsledcích jeho vlastní práce. To vyžaduje uplatňovat v odměňování přísnou diferenciaci, upřesnit základní měřítka práce, tj. normy všeho druhu, upevnit pobídkovou funkci mzdy a zabezpečit současně kontrolu míry práce a odměny za ni. A to všechno, tedy praktická realizace těchto zásad, musí mít své pevné místo v plánovací činnosti, ve vytváření a usměrňování prostředků na mzdy a v neposlední řadě při jejich rozdělování.

Úplně naposledy bych chtěl říci, že čím dříve začneme realizovat tyto úkoly, tím dříve se zbavíme celé řady problémů. Současně bych si přál, aby všichni, kdo do plnění úkolů mají co říci, měli i dostatek odvahy prosazovat celospolečenské zájmy.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Kryllovi. Slovo má poslanec Nováček. Připraví se poslanec Fassati.

Paslanec SN Z. Nováček: Vážený súdruh predseda, súdružky a súdruhovia poslanci, celú politiku našej strany a všetky hlavné zámery spoločnosti realizuje človek. Človek je hlavný subjekt, ktorý vytvára hodnoty, posúva vývoj spoločnosti dopredu, borí sa s problémami a predvída zajtrajšky. Našou snahou je dotvárať moderného socialistického človeka, ktorý sa zbavuje meštiackych návykov a prežitkov a dostáva sa na úroveň stále zložitejších úloh. Máme okolo seba veľa príkladov o pozitívnom rozvoji našej spoločnosti i jednotlivcov, mnohé súčasné snahy a predsavzatia nám, pravda, oslabujú viaceré negatívne spoločenské javy. Vieme o nich a snažíme sa ich odstraňovať. Máme na to viac možností, predovšetkým kontrolné systémy na všetkých stupňoch. Okrem štátnych a hospodárskych inštitúcií majú v boji proti negatívnym rysom nezastupiteľnú úlohu i ROH, ZSM, Zväz žien a rad ďalších inštitúcií. V tomto boji proti negatívam nevieme však vždy ukázať pozitívne príklady. Nevieme často dať do popredia význam hospodárnosti a ukázať, že hospodárnosť prospieva ekonomickému bohatstvu jednotlivca, rodiny, národa i celej spoločnosti.

Už na školách učíme mladých ľudí chápať zásady našej politiky a celkový spoločenský program. Snažíme sa tu vplývať na profilovanie socialistického spôsobu života. Snažíme sa rozširovať vedomosti a skúsenosti KSČ pri riešení jestvujúcich problémov. Ešte však na školách v ideovej výchove pretrváva občas rutina a formalizmus a mladá generácia sa málo učí aplikovať našu filozofiu a náš humanitný program na vlastný život. To nás pribrzďuje rýchlejšie dotvárať socialistické vedomie mladej generácie, vedomie, ktoré by obsiahlo i nekompromisný boj proti negatívnym javom spoločnosti. Pravda, pripravovaný nový zákon pravdepodobne pozitívne všeličo vyrieši alebo navrhne.

V boji proti negatívnym javom musí však pôsobiť aj mimoškolské vzdelávanie; zatiaľ sa nám táto oblasť po prieskumoch v našich výboroch vidí ako nie dosť dopracovaná a účinná. Podľa pripravovaných materiálov oboch našich národných Ministerstiev kultúry sa má táto oblasť značne prehĺbiť. Videli sme materiály v Bratislave i Prahe, kde sa už ukazuje, ako sa skompletuje a prehĺbi mimoškolská vzdelávacia sústava. Mimoškolské vzdelávanie nášho človeka (rozmanité kurzy, doplňujúce špecializácie, najrozmanitejšie záujmové krúžky, estetické i etické semináre) sa postupne ucelujú do systému. To znamená, že tieto vedomosti a vplyvy na človeka sa budú viac prelínať a takto domyslené mimoškolské vzdelávanie sa určite odrazí v kvalite jednotlivcov a celých kolektívov, ba priamo vo výrobnom procese, v myslení a chápaní úloh a značne môže prispieť proti negatívnym spoločenským javom.

V boji proti negatívnym javom majú značný význam a nezastupiteľnú úlohu hromadné oznamovacie prostriedky a tlač. V nich sa urýchlil prísun závažných informácií politických, vedeckotechnických a obecno-kultúrnych. Iste by prospelo týmto inštitúciám, keby ešte komplexnejšie premysleli vzdelávací a výchovný vplyv na človeka a na nových materiáloch ukázali napr. ako nehospodárnosť škodí jednotlivcom i kolektívom. Niektoré štáty majú vyčlenený vysielací okruh, ktorý systematicky dotvára poznatky z najrozmanitejších oblastí a ovplyvňuje charakter a vlastnosti všetkých produktívnych generácií.

Tiež skúsenosti socialistických štátov dostávajú v boji proti negatívnym spoločenským javom závažnejší význam. Poznávanie, šírenie a aplikovanie vedeckých životných a mravných skúseností ZSSR a ostatných socialistických štátov urýchľuje proces socialistickej výstavby, dopĺňa ideové a pracovné istoty človeka a prehlbuje socialistický internacionalizmus. Hospodárnosť a ochrana socialistických hodnôt sa stávajú podstatou socialistického človeka a majú podobný význam, ako oddanosť socializmu, vlastenectvo a plná odborná profesionalita. Je však veľký rozdiel, ak sú tieto vlastnosti chápané ako čosi povrchové, alebo ak sa stanú prirodzenou podstatou človeka. Nám samozrejme, ide o hlbokú kvalitu.

Pri formovaní súčasného socialistického človeka má obrovské možnosti umenie. Sme kultúrne všestranne orientovaný štát s veľkým národným kultúrnym kapitálom, s množstvom talentovaných umelcov, dobrou ekonomickou podporou kultúry štátom. To zaväzuje umelecký front ešte k dôslednejšej, premyslenejšej a plne náročnej tvorivej práci. Potrebujeme čím viac umeleckých diel, ktoré ukazujú bohato diferencovaný súčasný život a pokrokovú prevahu socializmu nad kapitalizmom. Potrebujeme diela, v ktorých si človek vyberie pre seba vzory, ktoré mu bohato naplnia chvíle oddychu, dotvárajú a prehlbujú citový život, vyrovnávajú prevahu racionalizmu v našom súčasnom živote. V umeleckých zväzoch sa v súčasnosti oveľa viac hovorí o ozajstných hodnotách. Sú to rovnaké záujmy ako v ostatnom živote.

I tu však musíme ešte dôraznejšie rozmýšľať o hospodárnosti. Stávajú sa príklady nerozumne určených vysokých nákladov kníh, ktoré dostávajú charakter ležiakov. Nemám, pravda, na mysli knihy, ktorých hodnota pretrváva celé roky. Ekonomický zreteľ je veľmi dôležitý aj v gramofónovej produkcii, kde niekedy lokálne záujmy ovplyvňujú dramaturgiu a produkciu Nekryje sa to vždy so zásadami kultúrno-ideovej praxe. Osobitne naliehavo vystupuje ekonomický moment vo filmovej produkcii. Ak sa tu zvýši ideovo-estetický zreteľ, nemôžu sa stávať prípady, že hotové filmy nemôžu byť premietané pre totálne nezaujímavý námet či dokonca nevbodnú dejovú osnovu. V takom prípade je škoda vynaloženej umeleckej práce, materiálu i finančných prostriedkov.

Za pozornosť by stála i honorárová oblasť populárnej hudby, - pričom myslím na ľudí, ktorí nie sú umelecky ani silou svojho talentu na úrovni. Určite o hospodárnosti i kultúrnej rentabilite rozmýšľajú i v rozhlase a televízii, kde cítiť ozajstný zápas, ako odovzdať umelecké diela na predpokladanej úrovni. Dôraz na hospodárnosť má, pravda, aj iný aspekt. Ak nenaplníme divadlá a koncertné siene očakávaným obecenstvom, tak očakávaná kultúrnopolitická rentabilita je oslabená. Predpokladaná účinnosť a pôsobivosť sa v takýchto prípadoch nekryjú so silou talentu a vynaloženými finančnými prostriedkami a vynaloženým časom. Hospodárnosť v umení sa teda môže dotýkať nielen vlastnej tvorby, ale aj manipulácie s umením.

Celá naša československá vzdelanosť má humanitnú podstatu. V najväčších umeleckých dielach v minulosti i prítomnosti, v závažných činoch vedy, v kvalifikovanej práci robotníka či roľníka, prosto každého z nás, sú pozitívne city človeka, pozitívny životný program, je tu úplne niečo iné, ako hlása západný existencionalizmus, ktorý hovorí o bezvýznamnosti človeka a jeho bezvýznamnosti v živote.

Naša socialistická civilizácia sa rozvíja na princípoch pozitívnej dôvery v človeka, ničím neoslabenej dôvery v pokrok a pochopiteľne, v mier, ako ideál socializmu. Súdružky a súdruhovia, túto cestu celej našej socialistickej vzdelanosti budeme sústavne podporovať všetkými prostriedkami a ukážeme prevahu našej spoločnosti nad kapitalistickým zriadením. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Nováčkovi. Slovo má poslanec Fassati, připraví se poslanec Trávníček.

Poslanec SN M. Fassati: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, výbory obou sněmoven doporučily federálnímu ministerstvu dopravy v souladu se závěry XVI. sjezdu KSČ věnovat mimořádnou pozornost uplatňování výsledků plánu technického rozvoje do praxe a dbát o jejich plné využití. Informace o zabezpečení tohoto doporučení byla přednesena ve výboru pro průmysl, dopravu a obchod Sněmovny národů při projednávání příslušné kapitoly státního závěrečného účtu a federální ministr dopravy s. Blažek nás ujistil, že uplatňování výsledků plánu technického rozvoje je v resortu federálního ministerstva dopravy věnována trvalá pozornost.

Ministerstvo při řízení technického rozvoje vytvářelo potřebné předpoklady pro realizaci vyřešených úkolů, ať již ze státního nebo resortního plánu racionalizace vědy a techniky, a to v co nejkratší době. Proto stanovilo hospodářským organizacím resortu - VHJ, drahám, podnikům a organizacím - jako jeden z rozhodujících ukazatelů pro kontrolu a hodnocení plnění plánu jako celku konkrétní úkoly z oblasti technického rozvoje. Vedoucím pracovníkům těchto organizaci pak byly stanoveny rozhodující úkoly technického rozvoje jako jeden z hlavních ukazatelů osobní hmotné zainteresovanosti.

Ekonomické účinky realizace výsledků výzkumných a vývojových úkolů byly v roce 1982 tyto: úspory vlastních nákladů 39 mil. Kčs, úspory energie 21 tis. GJ, úspory surovin a materiálu 16 mil. Kčs, zvýšení výkonů 20 mil. Kčs, úspory deviz 619 tis. Kčs, relativní úspory pracovníků 752 osoby.

Do tohoto vyčíslení nejsou zahrnuty výsledky úkolů, jejichž cílem bylo zkvalitnění oblasti řízení v dopravě a problematiky bezpečnosti, která hraje v dopravě velmi významnou roli. Jako příklady dobře zvládnutých inovačních záměrů je možno uvést:

- racionální způsob renovace jízdního profilu železničního kola, kde úspory materiálu a efekt ve zvýšení životnosti obručí činí asi 1,1 mil. Kčs ročně,

- nové typy kolejových obvodů pro podmínky tratí znečišťovaných uhelným mourem. Toto zařízení umožňuje bezporuchový provoz na takto exponovaných tratích, např. na trati Třebušice - Kolín,

- automatizace projektové činnosti při optimalizaci nivelity železničních tratí, kde průměrné úspory investičních nákladů činí 8,5 mil. Kčs,

- zahálení výroby ověřovací série stroje pro zemní práce SZP - 750 vyvinutého ve spolupráci s NDR. V provozu ČSD přinese zkvalitnění údržbových prací především na poměrně zanedbaném železničním spodku.

Úspěšně pokračuje také řešení hlavních směrů technického rozvoje v dopravě na úrovni státního plánu. Jde zejména o tyto úkoly: automatizace spádovišť, snižování spotřeby paliv a energie, vývoj progresívních přepravních systémů, automatizace železničních zabezpečovacích zařízení, progresívní technologie a mechanizace údržby železničních tratí.

Existuji ovšem i problémy. V oblasti vlastního výzkumu se projevuje určité zpoždění při vývoji zařízení pro technickou diagnostiku železničních hnacích vozidel. V oblasti řízení rozvoje vědy a techniky lze za nedostatek označit i nedostatečnou pozornost kooperujících resortů dodávkám pro výzkum a vývoj a pro následnou realizaci získaných výsledků. V současné době je v popředí zájmu proces intenzifikace. Jejím významným faktorem je snižování energetické náročnosti dopravy. Úroveň spotřeby paliv a energie je nejlépe vyjádřena směrnou spotřebou na jednotku výkonů v jednotlivých druzích doprav.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP