Úterý 9. listopadu 1982

Po nadobudnutí platnosti Zmluva ďalej uľahčí a urýchli styk medzi justičnými orgánmi zmluvných strán, prispeje k zvýšeniu právnej ochrany občanov oboch štátov nachádzajúcich sa na území druhej zmluvnej strany, vytvorí priestor pre ďalší rozvoj vzťahov a upevňovanie priateľstva a spolupráce medzi ľudom oboch bratských štátov a zaradí sa tak medzi zmluvy, ktoré - ako povedal súdruh G. Husák na XVI. zjazde KSČ - ". . . nám rozhodujúcim spôsobom napomáhajú riešiť úlohy výstavby rozvinutej socialistickej spoločnosti".

Zmluva medzi Československou socialistickou republikou a Zväzom sovietskych socialistických republík o právnej pomoci a právnych vzťahoch vo veciach občianskych, rodinných a trestných významnou mierou prispeje k posilneniu právnej základne ďalšieho rozvoja československo-sovietskych vzťahov. Plne zodpovedá cieľom československej zahraničnej politiky v duchu záverov XVI. zjazdu KSČ. Obsahuje ustanovenia z oblastí ustanovených československými zákonmi, je v plnom súlade s ústavnými a inými právnymi predpismi ČSSR a jej uzavretie nevyžaduje žiadne zmeny v československom právnom poriadku.

Odporúčam preto dnešnej spoločnej schôdzi Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, aby s ňou vyslovila súhlas.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem ministrovi Chňoupkovi. Návrh prerokovali ústavnoprávne a zahraničné výbory oboch snemovní.

Výbory Snemovne národov poverili funkciou spoločného spravodajcu člena ústavnoprávneho výboru poslanca Jana Tenciana a výbory Snemovne ľudu člena zahraničného výboru poslanca Ladislava Stejskala. Prosím najskôr poslanca Jana Tenciana, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Tencian: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, přistupujeme k projednání a vyslovení souhlasu s mezinárodní smlouvou nad jiné významnou, Smlouvou mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o právní pomoci a právních vztazích ve věcech občanských, rodinných a trestních, která byla podepsána v Moskvě dne 12. srpna 1982.

Je to v pořadí již druhá smlouva, která ve specifické oblasti těchto právních vztahů vytváří příznivé podmínky pro další širokou a všestrannou spolupráci mezi oběma státy a jejich národy. Její uzavření je zcela přirozené. Nemáme přítele a spojence věrnějšího než Sovětský svaz. Nejednou jsme se poučili, že cesta naší svobody, samostatnosti a svrchovanosti vede pouze přes pevné spojenectví a přátelství se Sovětským svazem. Směřujeme k témuž společnému cíli, naše země budují svůj politický a ekonomický život na stejných základech, řídí se týmž učením, marxismem-leninismem.

Naše vzájemná spolupráce je nesmírně široká. Stále více občanů jedné strany žije a pracuje na území strany druhé, stále více občanů jedné smluvní strany vstupuje do určitých právních vztahů na území nebo s občany či organizacemi druhé smluvní strany. Prohlubují se styky v rámci celého společenství socialistických států, intenzívní kooperace členských zemí Rady vzájemné hospodářské pomoci přináší s sebou nové formy spolupráce, a tím i vztahů a podmínek, v nichž občané obou smluvních stran žijí a pracují.

Je tedy nezbytné vytvořit i v oblasti právní pomoci a právních vztahů, týkajících se bezprostředně občanů, takové podmínky a záruky, které by vzájemné spolupráci napomáhaly a usnadňovaly ji.

Předložená smlouva je velice obsáhlá a podrobná, obsahuje celkem 93 články a jsou v ní upraveny právní vztahy ve věcech občanských a rodinných, uznání a výkon rozhodnutí a věci trestní.

Velice významné je ustanovení, které občanům a právnickým osobám smluvních stran zaručuje stejnou právní ochranu na území druhé smluvní strany, kterou tato zaručuje svým občanům. Občané obou stran jsou také oprávněni obracet se na orgány druhé smluvní strany volně a bez jakýchkoliv překážek a vystupovat před nimi za stejných podmínek jako její občané. Smlouva také překlenuje rozdíly v právní úpravě v obou státech tam, kde v řadě otázek jsou v Československé socialistické republice příslušnými orgány pouze soudy a ve Svazu sovětských socialistických republik nejen soudy, ale i správní orgány.

Smlouva dále stanoví, že styk justičních orgánů při jejím provádění budou zprostředkovávat ministerstva spravedlnosti smluvních stran a Generální prokuratury Československé socialistické republiky a Svazu sovětských socialistických republik, a to přímo, bez jakéhokoliv prostředníka. Významné je i ustanovení, které velmi napomáhá ochraně osobních a majetkových práv občanů jedné strany na území smluvní strany druhé a která říká, že všechny listiny, které mají určitou právní sílu na území jedné strany, mají ji za stanovených podmínek i na území druhé strany, aniž by musely být zvlášť ověřovány.

Ve smlouvě je vyřešena i otázka jazyka, užívaného ve smluvním styku. Bude jistě ku prospěchu věci, budou-li, tak jak je to zakotveno, obě strany užívat při vzájemném styku svých úředních jazyků. Dosavadní praxe potvrdila, že ke správnému zjištění obsahu cizí písemnosti je daleko vhodnější provádět překlad do vlastního jazyka, než vyžadovat tuto písemnost již přeloženou.

Důležité pro občany je také ustanovení, podle něhož se občanům jedné smluvní strany přiznává bezplatná právní pomoc, jsou na území druhé smluvní strany osvobozeni od složení žalobní jistoty a nákladů řízení, a to za stejných podmínek jako občané druhé smluvní strany.

Tolik k některým zásadním článkům smlouvy, která dále samozřejmě řeší podrobně např. otázku způsobilosti k právním úkonům, prohlášení za nezvěstného nebo mrtvého, uzavření manželství, osobní a majetkové vztahy manželů, rozvod a neplatnost manželství, problematiku určení a popření otcovství, právní vztahy mezi rodiči a dětmi, opatrovnictví, osvojení, náhradu škody a otázky dědického práva. Zevrubně je pak řešeno uznání a výkon rozhodnutí.

Pokud jde o právní pomoc ve věcech trestních, je ve smlouvě především upraveno vydání osob k provedení trestního stíhání nebo k výkonu trestu a průvoz osob vydaných třetím státem. Tato část smlouvy respektuje mnohostrannou "Úmluvu o předávání osob odsouzených k trestu odnětí svobody k výkonu trestu ve státě, jehož jsou státními občany, uzavřenou v roce 1978 v Berlíně.

Smlouva o právní pomoci a právních vztazích ve věcech občanských, rodinných a trestních pamatuje na širokou oblast vztahů občanů navzájem i vztahů občanů ke státu, tam, kde jde o trestně právní problematiku. To vše je velmi důležité nejenom pro věc samu, tj. pro právní pomoc, je to však nesmírně významné i pro rozšiřování našich vzájemných vztahů vůbec. U této smlouvy je třeba vidět i její mimořádný politický význam. Je jedním z kamenů mozaiky tvořících obraz našich vzájemných vztahů, těch vztahů, které mají svůj historický základ, a které jsou a vždy budou vřelé, přátelské a spojenecké.

Přátelství našich národů je historickým vítězstvím. Jeho upevňování a rozvíjení utužuje bratrství a sílu zemí socialistického tábora, zabezpečuje vítězství míru a sociálního pokroku.

Proto jako společný zpravodaj výborů Sněmovny národů navrhuji, aby Sněmovna národů vyslovila s předloženou smlouvou svůj souhlas.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslancovi Tencianovi. Prosím teraz poslanca Ladislava Stejskala, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec L. Stejskal: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, vládním návrhem, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění Československé socialistické republiky k souhlasu Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o právní pomoci a právních vztazích ve věcech občanských, rodinných a trestních, který podrobně zdůvodnil ministr zahraničních věcí soudruh Bohuslav Chňoupek, se zabývaly rovněž zahraniční a ústavně právní výbory Sněmovny lidu.

Projednaly jej se stejným přístupem, jak jej výstižně charakterizoval společný zpravodaj výborů Sněmovny národů poslanec soudruh Tencian.

Vycházely z vědomí různorodých vztahů mezi oběma státy, které jsou pro naši zemi a celý náš způsob života tak samozřejmé, že v mnohém žijeme s našimi sovětskými přáteli stejnými myšlenkami a prožíváme stejné radosti i starosti.

K tomu chci ještě dodat, že neustále sílící a rozšiřující se úzké spojenectví se Sovětským svazem nejen vytváří podmínky, ale přímo si vynucuje postupnou úpravu, doplňování a rozšiřování, krátce řečeno zdokonalování vzájemných smluv a dohod, pokrývajících různé oblasti styků a jejich stav zároveň zakotvují.

Jedním z důkazů je návrh smluvního dokumentů, který dnes projednáváme, tj. Smlouva mezi Československou socialistickou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o právní pomoci a právních vztazích ve věcech občanských, rodinných a trestních, podepsaná v Moskvě dne 12. srpna 1982, kterou - jako společný zpravodaj výborů Sněmovny lidu doporučuji ke schválení.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslancovi Stejskalovi. Po vypočutí spravodajskej správy bude naše rokovanie pokračovať rozpravou. Písomne sa do rozpravy prihlásila poslankyňa lrena Horečná. Prosím, aby sa ujala slova.

Poslankyně SN I. Horečná: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci, príležitosť prerokúvania vládneho návrhu medzinárodno-zmluvnej povahy medzi Československou socialistickou republikou a Zväzom sovietskych socialistických republík, ktorého prijatie odporučili spravodajcovia oboch snemovní na súhlas, pokladám za vhodnú príležitosť, aby som niekoľkými slovami spomenula jednu z najdôležitejších udalostí vo vzťahoch medzi oboma krajinami, od ktorej sa odvíja stále užšia a intenzívnejšia vzájomná spolupráca a spojenectvo.

V týchto dňoch oslavuje sovietsky ľud a s ním široká svetová pokroková verejnosť 65. výročie najprevratnejšej udalosti v histórii ľudstva, výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, kedy sa zrodil prvý štát pracujúcich na svete a odkedy sa píše nové obdobie svetových dejín. Ako mocne musel Veľký október urýchliť historický proces, aby tak zásadným spôsobom zmenil tvárnosť Ruska a celého sveta. Vari ani v tej najvzdialenejšej časti sveta sa nenájde človek, ktorý by o týchto premenách pochyboval.

Mohnutná vlna Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie doslova vyvrátila z koreňa monarchistické režimy v Nemecku a Rakúsko-Uhorsku, podnietila vznik revolučných robotníckych strán leninského typu a svojimi hlbokými účinkami zasiahla taktiež do osudu našich národov. Čechom a Slovákom priniesla národnú slobodu a štátnu samostatnosť, ktorú neskôr ohrozovala rastúca agresivita nemeckého fašizmu.

Štát, vedený buržoáznou vládou, vydržal iba 20 rokov. Skončil krachom jej štátnej a zahraničnej politiky, keď sa niekdajší spojenci spojili s nepriateľmi nášho štátu.

V najťažšej dobe to bol Sovietsky zväz - náš najspoľahlivejší priateľ -ktorý vystúpil na obranu Československa, ale jeho ponúknutú pomoc v roku 1938 čs. buržoázna vláda odmietla. Napriek tomu bolo oslobodenie našej vlasti zahrnuté medzi ciele Veľkej vlasteneckej vojny sovietskeho ľudu.

Jediný Sovietsky zväz uznal čs. zahraničnú vládu, neuznal okupáciu Československa a v zmluve z r. 1943 garantoval bezpečnosť našej republiky v pôvodných hraniciach, zatiaľ čo Veľká Británia, ktorá prišla s uznaním ako druhá, odmietla naše predmníchovské hranice uznať.

Zo strany sovietskych národov šlo o veľkolepý akt pomoci v boji nášho ľudu za obnovu národnej slobody a štátnej existencie.

Vojnové úspechy Sovietskeho zväzu vzbudili u západných veľmocí takú žiarlivosť, že už počas vojny sa dohodli naďalej pokračovať v politike antikomunizmu. Prejavili to už vtedy napríklad úplným odmietnutím akejkoľvek pomoci Slovenskému národnému povstaniu.

Na pomoc bojujúcemu Slovensku prišiel jediný Sovietsky zväz, aby skrátil utrpenie našich národov. Jeho účinná pomoc a priateľstvo nás sprevádzajú i po oslobodení vo všetkých etapách vývoja našej spoločnosti. Stačí len keď pripomeniem pohotovú a nezištnú pomoc v dodávke obilia v ťažkom roku 1947, ktorú nám poskytol v situácii, keď sám musel prekonávať nepredstaviteľné ťažkosti v zásobovaní vlastného obyvateľstva potravinami hneď po skončení vojny.

To však bolo a je tŕňom v očiach Západu. Preto naša krajina patrila a patrí medzi objekty jeho diskriminačných a diverzných akcií a pokusov o zvrátenie vývoja našej spoločnosti.

Vďaka svojim spojeneckým a ideologickým zväzkom so Sovietskym zväzom je naša socialistická republika v postavení, kedy napriek zložitej politickej a hospodárskej situácii vo svete môže s dôverou plánovať svoju budúcnosť. Takú istotu nám dáva vedomie, že máme po svojom boku spoľahlivého a v boji osvedčeného priateľa - Sovietsky zväz.

Rozsiahla hospodárska spolupráca so Sovietskym zväzom, podložená konkrétnymi programami výrobnej kooperácie a ostatnými osvedčenými formami medzinárodnej socialistickej deľby práce, je zárukou ustavičného rozvoja nášho národného hospodárstva. Pripomeňme si, aký ďalekosiahly význam má pre našu ekonomiku len napríklad dovoz kovov, ropy, zemného plynu, rôznych úzkoprofilových materiálov, ale i priemyselných výrobkov zo Sovietskeho zväzu, akým prínosom je stále sa rozvíjajúca vedeckotechnická spolupráca.

Vzťahy medzi národmi oboch krajín sa opierajú, okrem iného, taktiež o hlboké vzájomné sympatie. V tom je naša sila, ktorú budeme zachovávať a rozvíjať na základe leninských zásad socialistického internacionalizmu a priateľstva. Taký postup a taký cieľ je hlboko zakotvený v mysliach a srdciach našich občanov.

Zmluva vychádza práve z týchto pozitívnych aspektov. Preto, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, sa takisto plne pripájam k odporúčaniu, predloženú Zmluvu so Sovietskym zväzom schváliť.

Předsedající první místopředseda FS J. Marko: Ďakujem poslankyni Horečnej.

Súdružky a súdruhovia, hlási sa ešte niekto o slovo? Nehlási. Teda vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Žiada súdruh minister Chňoupek záverečné slovo? (Nežádá.) Ďakujem.

Žiadajú o slovo spravodajcovia? (Ne.)

Môžeme teda pristúpiť k hlasovaniu. Počet poslancov sa nezmenil, obidve snemovne sú uznášania schopné.

V parlamentnej tlači č. 60 sa navrhuje uznesenie, ktorým sa odporúča súhlasiť s prerokúvanou Zmluvou.

Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov.

Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s vládnym návrhom podľa odporúčania spoločného spravodajcu výborov, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto.

Snemovňa národov návrh schválila.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu.

Kto súhlasí s vládnym návrhom podľa odporúčania spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu? (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP