Středa 23. června 1982

Predložený návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje § 105 Zákonníka práce, zmocňuje preto vládu ČSSR k úprave tejto dovolenky. V záujme zlepšenia a upevnenia zdravotného stavu pracovníkov pracujúcich pod zemou má byť umožnené čerpanie mimoriadnej dodatkovej dovolenky až do konca budúceho kalendárneho roku a tým poskytovať súvislé pracovné voľno vo väčších celkoch, prípadne ho využiť k organizovaniu zdravotnej rehabilitácie baníkov v zdravotníckych zariadeniach.

Ako som už uviedol, na návrhy predkladaných zákonov budú nadväzovať nariadenia vlády ČSSR a novely vykonávacích vyhlášok k zákonu o sociálnom zabezpečení a k zákonu o nemocenskom poistení. Všetky tieto predpisy, ktorými dôjde k prehĺbeniu starostlivosti o pracujúcich v baníctve, sú pripravené tak, aby nadobudli platnosť dňom 1. júla t. r.

Celým súborom opatrení prijatých uznesením vlády ČSSR vrátane dnes predkladaných návrhov zákonov Federálnemu zhromaždeniu sa realizujú závery XVI. zjazdu KSČ a výrazne sa prehlbuje sociálno-ekonomické zabezpečenie pracujúcich v baníctve.

Prosím, aby Federálne zhromaždenie vyslovilo súhlas s oboma predloženými návrhmi zákonov. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji ministru Štanceľovi. Návrhy projednaly výbory ústavně-právní a výbory pro sociální politiku obou sněmoven a pověřily společným zpravodajem poslance Evžena Krauskopfa za výbory Sněmovny národů a poslankyni Máriu Ridzikovou za výbory Sněmovny lidu.

Prosím poslance Krauskopfa, aby se ujal slova.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec E. Kranskopf: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, XVI. sjezd Komunistické strany Československa uložil dále zlepšovat pracovní a životní podmínky horníků, zejména prohloubit péči a bezpečnost práce a uskutečnit i další opatření v oblasti zdravotní, mzdové a sociální.

Na základě tohoto úkolu předložila vláda ČSSR Federálnímu shromáždění v rámci Souboru opatření dva důležité návrhy zákonů, jimiž mají být novelizovány: zákoník práce - tisk č. 44, zákon o sociálním zabezpečení a předpisy o nemocenském pojištění - tisk č. 43.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, všichni víme, s jakými profesemi se setkávají pracující v hlubinných dolech a jaké máme problémy s naplněním plánovaného počtu horníků právě z těchto důvodů v jednotlivých dolech. Mám za to, že přijatá opatření ÚV KSČ, vlády a ÚRO přicházejí včas, jsou plně odůvodněná a je třeba jim věnovat mimořádnou pozornost. Naši horníci je plně oceňují.

Oba předložené vládní návrhy, tj. návrh zákona, kterým se mění a doplňuje § 105 zákoníku práce, a návrh zákona o změnách zákona o sociálním zabezpečení a předpisů o nemocenském pojištění, které dnes projednáváme, jsou z hlediska ústavně právního v souladu s ústavním zákonem o československé federaci. Byl vysloven také souhlas předsedy Federálního shromáždění po projednání s předsedy sněmoven podle § 38 odst. 4 zákona č. 56/1969 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění Československé socialistické republiky, aby bylo upuštěno výjimečně od předložení zásad a politickoekonomického rozboru.

Soudruh ministr tu podrobně odůvodnil změny, k nimž v rámci Souboru opatření v oblasti životních a pracovních podmínek pracujících v hornictví dochází. Nechtěl bych je tu znovu podrobně opakovat. Všechny považuji za nanejvýš potřebné a užitečné. Souhlasím se zavedením zvláštní dodatkové dovolené pro pracovníky se stálým pracovištěm pod zemí při těžbě nerostů, kteří odpracují směny stanovené předem podle těžebních režimů na sobotu. Jestliže máme zájem na tom, aby horníci na tyto směny kromě dalších odpracovaných sobotních směn v rámci rovnoměrného plnění plánu těžby chodili, pak se musíme postarat také o upevnění jejich zdraví odpočinkem při čerpání zvláštní dodatkové dovolené. Mezi horníky je nově připravovaná úprava zvláštní dodatkové dovolené přijímána s velkým uspokojením a zvláště to, že se s touto dovolenou počítá především pro upevnění zdraví, např. lázeňskou péčí. Na druhé straně je správné, že režim, platný pro nárok a čerpání zvláštní dodatkové dovolené, je připravovaným prováděcím předpisem upraven tak, aby nebylo možno jej zneužívat.

Plně se stavím také za navržené úpravy v důchodovém zabezpečení a nemocenském pojištění pracujících v hornictví, zejména

- za novou úpravu podmínek pro nárok na plný starobní důchod horníků trvale pracujících v podzemí uhelných, uranových, rudných a nerudných dolů snížením dosud požadované doby zaměstnání,

- za zvýšení nejvyšší výměry jejich starobního důchodu,

- za umožnění výpočtu důchodu pracovníkům, kteří odpracovali v podzemí hlubinných dolů alespoň 5 let, z výdělků dosahovaných ze zaměstnání v podzemí, jestliže je to pro ně výhodnější, a

- za zvýšení částky čisté denní mzdy, z níž se stanoví nemocenské.

Připravovaná vyhláška ÚRO o nemocenských dávkách počítá se zápočtem tzv. režimových sobot do základu čisté denní mzdy, což je významná zásada.

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, jsem pevně přesvědčen, že všechna tato opatření, která jsou zakotvena v návrzích novely zákoníku práce, v návrzích změn zákona o sociálním zabezpečení a předpisů upravujících nemocenské pojištění, jakož i v návrzích s tím souvisejících prováděcích předpisů, jsou v současné době nezbytná, jsou výrazem ocenění namáhavé práce pracujících v mimořádně těžkých pracovních podmínkách a současně projevem péče naší socialistické společnosti o jejich zdraví a odpovídající zabezpečení v důchodovém věku.

Jako společný zpravodaj za ústavně právní výbor a výbor pro sociální politiku Sněmovny národů doporučuji Sněmovně národů předložený vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje § 105 zákoníku práce a vládní návrh zákona o změnách zákona o sociálním zabezpečení a předpisů o nemocenském pojištění, beze změny schválit. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů Sněmovny národů poslanci Krauskopfovi. Slovo má společná zpravodajka výborů Sněmovny lidu poslankyně Ridziková.

Společná zpravodajka výborů SL M. Ridziková: Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, vážení hostia! Z predložených vládnych návrhov a z výkladu ministra práce a sociálnych vecí ČSSR s. Štancľa sme mali možnosť podrobne sa zoznámiť s obsahom predkladaných návrhov. Môžeme jednoznačne povedať, že týmto návrhom sa budú realizovať úlohy, ktoré v oblasti starostlivosti o baníkov prijal XVl. zjazd KSČ. Ide o konkrétne rozpracovanie do významného opatrenia prijatého Predsedníctvom ÚV KSČ, vládou ČSSR a ÚRO "K ďalšiemu prehlbovaniu sociálnej starostlivosti, životných a pracovných podmienok baníkov. Je to celý rozsiahly komplex opatrení, ktoré boli široko publikované a verejnosť s nimi bola podrobne zoznámená. Sú to opatrenia v oblasti pracovných podmienok, v oblasti miezd, v oblasti získavania a stabilizácie pracovných síl, ktoré sú realizované nižšími právnymi normami.

Opatrenia zlepšujúce dôchodkové zabezpečenie a umožňujúce účinnejšiu regeneráciu pracovných síl baníkov sú predmetom vládnych návrhov zákona, ktoré dnes prerokúvame. Vieme, že zabezpečovanie palivoenergetických zdrojov patrí dnes medzi najdôležitejšie, ale zároveň medzi najťažšie úlohy národného hospodárstva. Ak dávame prioritu uhoľnému priemyslu, potom oprávnene čelné miesto patrí baníkom a ich práci.

Vo výbore pre sociálnu politiku sme pri rôznych príležitostiach zdôrazňovali nutnosť venovať zvýšenú pozornosť intenzívnejšiemu rozvíjaniu komplexnej starostlivosti o pracovníkov v baníctve, hlavne o baníkov pracujúcich pod zemou. I keď doterajšia starostlivosť v oblasti zdravotníctva je na vysokej úrovni, treba si uvedomiť že zhoršujúce sa geologické podmienky pri ťažbe uhlia prinášajú so sebou zložitejšie problémy a negatívne ovplyvňujú i pracovné prostredie. Baníci sú pri práci vystavovaní vyššej prašnosti, hluku, vibráciám, často sa menia mikroklimatické pomery na pracoviskách, zložitejšie je i zabezpečovanie potrebných hygienických a sociálnych podmienok práce. Všetky tieto vplyvy majú za následok vyššiu zdravotnú zaťaženosť organizmu, tým i vyššiu nemocnosť vrátane problémov spojených s výskytom chorôb z povolania. Práca baníkov, spoločensky vysoko potrebná a oceňovaná, sa týmito vplyvmi stáva nie veľmi atraktívnou. V praxi to znamená, že odvetvie palív trvalo zápasí s nedostatkom kvalifikovaných pracovných síl a s neúmerne vysokou fluktuáciou.

V súvislosti s prípravou na 2. samostatnú schôdzu Snemovne ľudu zúčastnili sa výbory pre sociálnu politiku prieskumu v Ostravsko-karvinských baniach. Poslanci si priamo na pracovisku pod zemou overili, aká náročná je banícka práca. Nie každý, kto sa prihlási do bane, v týchto náročných podmienkach vydrží pracovať. Pomerne vysoké číslo odchodov nie je nahradzované v dostatočnom rozsahu úmerným počtom nového baníckeho dorastu.

Pri prerokúvaní vládnych návrhov v sociálnych výboroch sme konštatovali, že navrhnuté riešenia sú vítané, a sme presvedčení, že pomôžu odstrániť celý rad problémov, ktorých riešenie pokladáme za veľmi potrebné a naliehavé.

Patrične spoločensky oceniť prácu baníkov, vytvárať podmienky pre to, aby sme kompenzovali fyzické zaťaženie práce pod zemou, výraznejšie zvýhodnenie v oblasti dôchodkového zabezpečenia je iste veľmi správne.

Často bolo predmetom oprávnenej kritiky baníkov, že doterajšie predpisy pri priznávaní dôchodku do I. alebo II. pracovnej kategórie postihovali tých pracovníkov, ktorí fyzicky nemohli vydržať pracovať pod zemou plných 20 rokov, a preto súhlasíme s úpravou tak, ako je navrhovaná.

Rovnako pozitívne by som sa chcela vyjadriť k zvýšeniu dôchodkovej hranice pri priznávaní baníckych dôchodkov a k zmene konštrukcie výpočtu dôchodkov, ktorá lepšie vystihuje životnú situáciu baníkov, i k zvýšeniu hornej hranice priemernej čistej dennej mzdy pre výpočet nemocenských dávok. Doterajšia úroveň dávok nemocenského poistenia pri vyššej nemocnosti baníkov vyplývajúcej z objektívnych podmienok práce, negatívne ovplyvňovala inak vysokú životnú úroveň rodín baníkov. Zákon o nemocenskom poistení z roku 1956 bol v tomto smere značne zastaralý.

Návrhy zákonov, ktoré dnes prerokúvame, reagujú na rad pálčivých problémov v dôchodkovom zabezpečení baníkov a napomáhajú zlepšiť ich sociálne a životné podmienky. Vytvoria optimálnejšie podmienky i k regenerácii pracovných síl, medzi ktoré patrí tiež možnosť ďalšieho súvislého odpočinku, rehabilitačná a kúpeľná liečba, pobyt na čerstvom vzduchu a pod.

To všetko môže byť lepšie než doposiaľ zabezpečované tým, že bude baníkom, pracujúcim pod zemou priznaná mimoriadna dodatková dovolenka.

Sme si vedomí, že pre zlepšenie životných podmienok baníkov musí naša spoločnosť vytvárať zodpovedajúce ekonomické predpoklady, aby sme tieto opatrenia mohli v plnom rozsahu realizovať. Naši baníci za prácu, ktorú odovzdávajú spoločnosti, si túto zvýšenú starostlivosť a pozornosť plne zaslúžia.

Som presvedčená, že baníci na prijaté zlepšenie v oblasti spoločenskej starostlivosti dajú banícku odpoveď zvýšeným pracovným úsilím, čo prispeje k splneniu plánovanej ťažby uhlia.

Súdružky a súdruhovia poslanci, s predloženými vládnymi návrhmi zákonov vyslovili súhlas ústavnoprávne výbory i Výbor pre sociálnu politiku Snemovne ľudu. Preto ako spoločná spravodajkyňa výborov Snemovne ľudu odporúčam schváliť oba vládne návrhy zákonov (tlač č. 43 a 44) v plnom rozsahu, tak ako boli vládou ČSSR predložené.

Předsedající předseda SL V. David: Děkuji společné zpravodajce výborů Sněmovny lidu poslankyni Ridzikové.

Soudružky a soudruzi poslanci, do rozpravy k tomuto bodu nedošla písemná přihláška. Přeje si někdo slovo? (Nepřeje.)

Přeje si slovo soudruh ministr Štanceľ? (Nepřeje.) Nikoliv.

Můžeme přistoupit k hlasování.

V této chvíli jsou v sále přítomni 154 poslanci Sněmovny lidu, ve Sněmovně národů 58 poslanců zvolených v České socialistické republice a 60 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice.

Obě sněmovny jsou schopné usnášení.

Nejdříve budeme hlasovat o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje § 105 zákoníku práce (tisk 44). Při schvalování zákonů v oblasti pracovně právních vztahů platí podle ústavního zákona o československé federaci čl. 2 odst. 2 písm. l) zákaz majorizace. Znamená to, že ve Sněmovně národů hlasují odděleně poslanci zvolení v České socialistické republice a odděleně poslanci zvolení ve Slovenské socialistické republice.

Žádám o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené ve Slovenské socialistické republice.

Kdo z těchto poslanců souhlasí s návrhem doporučeným společným zpravodajem výborů Sněmovny národů, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo pro ti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České socialistické republice.

Kdo souhlasí s návrhem uvedeným v tisku 44 a doporučeným společným zpravodajem výborů Sněmovny národů? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna národů přijala zákon jednomyslně.

Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo souhlasí s návrhem doporučeným společnou zpravodajkou výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Také Sněmovna lidu návrh schválila.

Konstatuji, že obě sněmovny hlasovaly shodně a schválily zákon, kterým se mění a doplňuje § 105 zákoníku práce.

Soudružky a soudruzi poslanci, přistoupíme k hlasování o druhém návrhu zákona uvedeném v tisku č. 43. Také při tomto hlasování platí zákaz majorizace.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem podle doporučení společné zpravodajky výborů Sněmovny lidu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Sněmovna lidu s návrhem souhlasí. Nyní prosím o hlasování poslance Sněmovny národů zvolené v České socialistické republice.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP