Středa 23. června 1982

Celkové výsledky zvyšovania technickej úrovne a akosti výrobkov dosiahnuté v roku 1981 sú v porovnaní s rokom 1980 priaznivé. To platí z pohľadu výsledkov hodnotenia v štátnych skúšobniach. Z hľadiska potrieb a výsledkov zahraničného obchodu je však toto tempo nepostačujúce.

Ako sa starajú jednotlivé rezorty o kvalitu a technickú úroveň? Federálne ministerstvo hutníctva a ťažkého strojárstva dopracovalo komplexný systém riadenia akosti a podľa názoru rezortu v podstate funguje. V roku 1981 klesli straty z nekvalitnej výroby o 16 %. Výsledky zo štátnej skúšobne však ukazujú, že v roku 1981 bolo len 24 % z hodnotených výrobkov zaradených do prvého stupňa akosti, čo je pod priemerom. Priaznivejšia situácia je u nových výrobkov, ktoré boli hodnotené v predvýrobnej etape. Tam bolo 80 % prvej akosti. Rezort vybral 167 najvýznačnejších výrobkových a technologických opatrení, ktoré chce po celé obdobie až do vyriešenia sledovať.

V podnikoch Federálneho ministerstva elektrotechnického priemyslu boli v roku 1980 veľké straty z nekvalitnej výroby a z reklamácií (114,8 mil. Kčs). Najväčšia časť bola vo VHJ Tesla, Spotrebná elektronika Bratislava (203,5 mil. Kčs) a v tejto VHJ podnik Tesla, Orava, kde vysoké straty z nekvalitnej výroby boli jednou z príčin nevyrovnanej finančnej situácie tohto podniku. Po vykonaných opatreniach klesli v roku 1981 straty nepodarkov o 21 %. Vážnym problémom je, že straty nekvalitnej výroby sa všeobecne prejavujú u finálnych výrobkov, zatiaľ čo u výrobcov súčiastok sú postihy minimálne, prevažne len z nepodarkov vo vnútri podnikov, čo nezodpovedá skutočnému podielu na nekvalitnej výrobe. Ministerstvo preto pokusne prijalo opatrenia k adresnému postihovaniu podnikov, ktoré nekvalitnú výrobu zavinili. Postih odvodzujú od tzv. zaručenej spoľahlivosti dielcov, ktorú zabezpečuje poverená skúšobňa. Zatiaľ je to zavedené medzi podnikmi Tesla, Orava a Tesla, Rožňov, kde sú vysoké objemy dodávok. Ak sa tento spôsob osvedčí, bude zavedený aj v iných podnikoch.

Slabou stránkou - a to u podnikov všetkých rezortov - je veľmi nepatrný postih konkrétnych pracovníkov, ktorí nepodarky zavinili. Tento problém, ako sa ukazuje, nie je účinne doteraz riešený.

Federálne ministerstvo všeobecného strojárstva vydalo s platnosťou od 1. januára 1982 opatrenie ministerstva k dobudovaniu rezortného systému riadenia akosti. Rezortný plán sleduje zvyšovanie objemu produkcie prvého stupňa akosti. Medzi Federálnym ministerstvom všeobecného strojárstva a Federálnym ministerstvom zahraničného obchodu je uzatváraný inovačný program na inováciu výrobkov cestou technického rozvoja k dosiahnutiu parametrov potrebných pre zahraničný obchod. Ak tento program bude mat zodpovedajúci rozsah a aj pohotovosť, potom by to mohla byt sľubná cesta k získaniu výrobkov vysokej technickej úrovne schopných efektívneho vývozu. Medzi vybranými sú napríklad traktory Zetor unifikovaného radu, niektoré obrábacie stroje, kompresorové chladničky, šporáky a pod. Uvedenému procesu by malo pomôcť aj to, že jedným z piatich ukazovateľov hmotnej zainteresovanosti generálnych riaditeľov VHJ je nárast podielu výrobkov vysokej technickej úrovne na celkovej produkcii. V roku 1982 by podľa programu malo mať v podnikoch ministerstva všeobecného strojárstva už 8 % výrobkov vysokú technicko-ekonomickú úroveň a do konca päťročnice 15 %.

Na príklade týchto troch rezortov som ukázala rôzne prístupy k tejto problematike. Je fakt, že, každý z nich má konkrétny a v celku dobrý program. Len váhavo sa do práce ministerstiev dostáva väčší podiel konkrétnych opatrení k nárastu kvality a technickej úrovne výrobkov. Nestretla som sa však s tým, že by sa zásadne v niektorom rezorte riešili také opatrenia, ako výrazné zvýšenie účinnosti a technickej úrovne práce konštruktérov, zabezpečovanie informácií pre ich prácu o najnovších technických riešeniach, diferenciácia v ich mzdovom hodnotení, ako to predpokladalo už 3. zasadnutie Ústredného výboru Komunistickej strany Československa po XV. zjazde strany. To je predsa len dôležitý článok zvyšovania technickej úrovne výrobkov. So záujmom som si prečítala článok v Spravodajovi zahraničného obchodu, ktorý hodnotil súčasný stav československých obrábacích a tvarovacích strojov z pohľadu medzinárodného veľtrhu v Hanoveru, ktorý sa konal na jeseň minulého roku. Tento veľtrh poskytol prehľad o 95 % svetovej produkcie kovoobrábacích strojov. Je samozrejmé, že pre konštruktéra je to najlepšia príležitosť na mieste si overiť, ako inde vyriešili problémy, na ktoré sám naráža. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi zistiť konkrétne, koľko tvorivých konštruktérov obrábacích strojov v Hanoveru bolo - len viem, že ich bolo veľmi málo a predovšetkým veľmi malý počet československých odborníkov. To je škoda, a vidím to aj ako nedostatok práce rezortov. Azda by v tomto prípade stálo za to, aspoň dodatočne podrobne zoznámiť konštruktérov s poznatkami tých, ktorí tam boli. Uvádzam to len ako príklad typického všeobecného nedostatku, s ktorým sme sa stretli takmer vo všetkých závodoch rôznych odborov.

Ďalšou zanedbávanou oblasťou v práci ministerstiev, ktorá sa dotýka technickej úrovne výrobkov, ich exportnej schopnosti a atraktívnosti na vnútornom trhu, je starostlivosť o design. Je všeobecne známe, že nielen spotrebný tovar sa nakupuje podľa vzhľadu výrobkov a jeho praktičnosti pri používaní. A to je úloha designu. Preto sa design musí stať nevyhnutnou súčasťou konštrukcie, projekcie a vývoja nových výrobkov - tak ako je tomu všade u špičkových výrobcov. Zdá sa, že Federálnemu ministerstvu pre technický a investičný rozvoj, ktoré sa má metodicky o design starať sa nedarí systematicky zabezpečovať túto dôležitú oblasť exportnej schopnosti našich výrobkov.

Vážené súdružky a súdruhovia, vo svojom vystúpení som sa zmienila o niektorých nedostatkoch a rezervách, ktoré sú aj v práci ministerstiev, tak ako ich vidíme vo výboroch pre priemysel, dopravu a obchod, pri vytváraní podmienok pre rýchlejší rast technickej úrovne a kvality výrobkov ako nutného predpokladu pre ďalší dynamický rozvoj národného hospodárstva a celej našej socialistickej vlasti. Máme už rad dobrých príkladov, ktoré ukazujú, že máme dosť zdrojov, rezerv a predpokladov. To všetko ukazuje na to, že naše názory sú reálne. Napríklad trvale výbornú akosť od roku 1974 vykazujú šijacie stroje z Elitexu Boskovice, ktoré pre svoje úžitkové vlastnosti sú trvale úspešne predávané do zahraničia. Alebo od roku 1977 sa na vysokej technickej úrovni udržiavajú asynchrónne motory z MEZ Mohelnice. Z nových výrobkov je to elektrická kompresorová chladnička M 50 R zo Zlatých Moraviec. Podobne niektoré výrobky ťažkého strojárstva sú aj v zahraničí už uznávané pre svoju kvalitu a spoľahlivosť v prevádzke.

Nesmieme však premeškať čas a zanedbať ani tú najmenšiu príležitosť. Preto by som bola rada, keby aj námety, odporučenia a kritické pripomienky, ktoré som uviedla, nezapadli a boli využité. Ďakujem za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Kontríkové. Po polední přestávce jako první pokračující v rozpravě vystoupí poslanec Brabec. Jednání bude řídit místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny národů soudruh Hanes.

Zahájíme, soudružky a soudruzi, ve 13.15 hod.

(Jednání přerušeno ve 12.08 hod.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.15 hod.)

(Řízení schůze převzal místopředseda Federálního shromáždění a předseda Sněmovny národů D. Hanes.)

Předsedající předseda SN D. Hanes: Vážené súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, budeme pokračovať v rozprave k vládnemu návrhu uznesenia o štátnom záverečnom účte československej federácie za rok 1981. Dávam slovo poslancovi Jaroslavovi Brabcovi, pripraví sa poslanec Rudolf Říman.

Poslanec SN J. Brabec: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, z podkladů za první rok 7. pětiletky vyplývá, že peněžní výdaje našeho obyvatelstva v něm dosáhly celkově 355 mld Kčs. Představuje to 2,5% nárůst proti roku 1980, ale jen 99,2 % plánovaných předpokladů.

V rámci těchto výdajů zůstal totiž za předpoklady plánu nejen nárůst nákupu zboží obyvatelstvem v maloobchodní síti, ale zejména nárůst jeho výdajů za placené služby. Celkové výdaje obyvatelstva dosáhly na tomto politicky a ekonomicky citlivém úseku národního hospodářství jen 49,8 mld Kčs, tj. 3248 Kčs na obyvatele a zůstaly tak zhruba o 3,4 bodu za úrovní uvažovanou v plánu.

V "Hlavních směrech", přijatých na XVI. sjezdu KSČ pro hospodářský a sociální rozvoj do roku 1985, je obsažen záměr docílit při uspokojování služeb obyvatelstvu, zejména pak v jejich rozšiřování a zkvalitňování, podstatný krok, a to zejména díky zvýšené iniciativě národních výborů, výrobních družstev a těch resortů, jejichž podniky tyto služby poskytují nebo je jinak ovlivňují.

Na různé příčiny dosud neuspokojivého stavu v této oblasti kriticky poukázalo nedávné 6. zasedání ÚV KSČ. Za hlavní z nich pak označilo zejména nízkou úroveň řízení, jeho nepružnost, administrativní náročnost a zbytečnou nákladovost. Mohu z tohoto místa i jako předseda MěNV jen potvrdit, že dosud používaný mechanismus plánování a financování příliš nerespektoval potřebným způsobem konkrétní podmínky jednotlivých služeb. Podněcoval např. místní orgány a hospodářské organizace vysokým meziročním přírůstkem zisků spíše k takové činnosti, která jim takový úkol pomohla naplňovat, a neorientoval je k přednostnímu uspokojování potřeb obyvatelstva.

Na základě poznatků praxe bych mohl obdobně poukazovat také na to, jak systém odměn za práci byl málo propojen s hmotnou zainteresovaností pracovníků, kteří služby přímo vykonávají. Nebo kolik připomínek bylo vzneseno k nezdůvodněné režii, zvláště u zakázkových služeb, či k rentabilitě nebo ztrátovosti některých služeb, působící na jejich zaostávání. Kolik připomínek se týkalo oblasti jejich materiálně technického zásobování, složitého pro potřebu mnoha drobných náhradních dílů a součástek, či náročného z hlediska specifických potřeb technického vybavení malých provozoven. Kolik jich směřovalo také k tomu, aby národní výbory ve městech a střediskových obcích měly více možností a mohly tuto ekonomickou oblast při její různé integraci ve svém územním celku lépe řídit a více koordinovat.

Za velmi vážnou otázku zlepšování úrovně služeb považuji dostatek náhradních dílů. I když se v posledních letech situace čas od času zlepší, jde o zlepšení dílčí, krátkodobé, bez delšího trvání. Například v našem autoopravárenství chybí dlouhodobě víčka rozdělovačů, pastorky a spínací cívky startérů Škoda, náhradní díly pro brzdné systémy, dílce karosérií atd. Autoopravny potom neprovádějí opravy jednotlivých agregátů a zařízení, ale mění je za nové celky. Pro držitele motorových vozidel to znamená zvýšené náklady na opravu a pro národní hospodářství plýtvání materiálem a prací.

Považuji proto za velmi významné, že v duchu přijatého již usnesení vlády, které vytyčilo zásady účinnějšího řízení a pružnějšího zabezpečování rozvoje placených služeb, bylo přistoupeno k velmi závažnému zjednodušení systému plánování a řízení služeb a s nimi spojených finančních, úvěrových a daňových nástrojů. Dále pak, že byly vytvořeny též příznivější podmínky k dosažení větší pružnosti v tomto řízení a uplatnění účinnějších ekonomických podnětů k rozšiřování a zkvalitňování služeb.

Mohu zde dnes s plnou odpovědností říci, že všechna tato opatření byla veřejností příznivě přijata. Jejich příprava a provedení si však vyžádají, jak to již ukazují naše první zkušenosti, postupovat na úrovni národního výboru či družstevní organizace velmi aktivně a iniciativně a nalézat přitom také pochopení centra.

Jedním z měřítek kvality tohoto postupu totiž bude, aby ekonomický zájem místního orgánu se mohl plně koncentrovat na uspokojování denních služeb obyvatelstvu a nebyl oslabován orientací, kterou nelze považovat za prvořadé či hlavní poslání příslušné organizace služeb. Je to základní podmínka toho, aby se mohly výrazně zvýšit podíly tržeb od obyvatelstva na celkových tržbách těchto organizací, neboť zatím dosáhly překvapivě nízké úrovně. Celostátně u místního průmyslu jen 12 %, u komunálních služeb 30 %, u výrobních družstev 15 % a v místním stavebnictví údajně jen 0,3 %.

Zejména v místním stavebnictví vidím velmi vážný problém. Např. na našem okrese se okresní stavební podnik dobře vyrovnává s globálními úkoly plánu. Ale podíváme-li se na jeho skladbu, neplní údržbu a drobné investiční akce v souladu s potřebami.

Do plánu jsou na jednotlivé roky zařazovány investiční akce z občanské vybavenosti sídlišť, které velké stavebnictví nezajistilo. A tak opravy bytového fondu činí z ročního plánu jen 8,5 %, tržby od obyvatel 3,6 %. Stavebníci rodinných domků marně shánějí obkládačské, klempířské a pokrývačské práce. Stejná situace je i u budov a zařízení, které jsou ve správě národních výborů a jsou to budovy sloužící školství, zdravotnictví, kultuře i samotným národním výborům. Péče o tato zařízení není z kapacitních důvodů na potřebné úrovni, a to je třeba co nejdříve změnit, také tím, že samotné národní výbory přizpůsobí těmto potřebám činnost okresních stavebních podniků.

Bude neméně důležité, aby odstranění dosavadních překážek pružnější cenové politiky a aktualizování cen s rentabilitou 10 až 15 % nevedlo k takových cenovým pohybům, které by byly ovlivněny přežíváním nedostatků v organizaci, neopodstatněnými náklady a zbytečně drahou technikou, či které by nepřihlížely k ceně hotových výrobků.

Všeobecně vítaným opatřením se ukazuje zavedení ukazatele redukovaných výkonů, protože se dá jednodušeji aplikovat na vnitropodnikový chozrasčot provozoven. Ve mzdové oblasti pak propojení pohyblivé složky mezd na zajištění žádoucí míry služeb pro obyvatelstvo, a dále nastolení celkově jednodušších forem hmotné zainteresovanosti a odpovědnosti. V zásobovací oblasti je zejména vítáno vytváření stejných podmínek jako pro jiná odvětví a v investiční oblasti zabezpečení potřebného rozvoje cestou zvláštního fondu, mimo rámec plánovaných limitů.

Nemálo zájmu a výměny názorů je stále kolem ekonomicky a společensky účelné formy tzv. doplňkových služeb, spojených s novými formami pracovního poměru a možnostmi pronájmu. Při realizaci tohoto záměru bude zřejmě hlavně záležet na tom, jaký vztah k tomu národní výhory naleznou, jak pružně si poradí s místními podmínkami a osobní iniciativou, a jak touto cestou odstraní živnou půdu pověstnému melouchaření.

Výzva 6. zasedání ÚV KSČ k aktivnímu, lepšímu využívání všech hmotných a finančních zdrojů a místních možností k lepšímu uspokojování potřeb našeho obyvatelstva ve sféře služeb se pro naše národní výbory stala závažným politickým úkolem a jejich úloha při nástupu k jeho zabezpečování v roce 1982 nezastupitelnou.

V další praxi by se to mělo projevit hlavně tím způsobem, že odborná hlediska nebudou převládat nad politickými a že úsilí o naplnění ekonomických ukazatelů nebudou opomíjet potřeby lidí, které rostou v objemu i kvalitě, v souvislosti s dále postupujícím rozvojem životní úrovně.

Projevit by se mělo rovněž tím, že zásady známého "Souboru opatření" budou ve směru k efektivním výsledkům činnosti, měřeným hlavně spokojeností lidí a hospodárným využíváním všech zdrojů a prostředků, tvořivě uplatňovány.

Očekávám, že svých možností při rozvíjení služeb různých druhů dokáží správně využít též organizace výrobního, spotřebního a bytového družstevnictví a že otázku služeb nebudou vidět jen pře s ukazatele plánu a jejich plnění, ale především přes dosahované výsledky, podmiňující spokojenost obyvatelstva.

Osobně pak doporučuji, aby otázkám rozvoje služeb v duchu přijatých k tomu zásad bylo nyní věnováno také v naší informační soustavě podstatně více místa a soustavné pozornosti. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN D. Hanes: Ďakujem poslancovi Brabcovi. Udeľujem slovo poslancovi Rudolfovi Římanovi. Do rozpravy sa pripraví poslanec Jan Tencian.

Poslanec SL R. Říman: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, při projednávání státního závěrečného účtu československé federace za rok 1981 se dostávají do popředí otázky dalšího zvyšování efektivnosti a intenzity všech odvětví našeho národního hospodářství. Platí to v plné míře i pro resort zemědělství, který v důsledku nepříznivých klimatických podmínek, ale i dalších faktorů, nesplnil plánované úkoly prvého roku 7. pětiletky, a to hlavně v rostlinné výrobě. Tyto horší výsledky spolu s dalším nárůstem materiálových i mzdových nákladů se zákonitě projevily i v ekonomice zemědělských závodů, kde například míra rentability v družstevním sektoru ČSR dosáhla 7,4 % a v SSR dokonce jen 4,3 % a obdobně je tomu i u státního sektoru.

4. zasedání ÚV KSČ podrobně analyzovalo současnou situaci a ukázalo na cesty dalšího dynamického rozvoje československého zemědělství i ve složitějších podmínkách. V prvé řadě půjde o rychlejší využívání všech rezerv přímo v zemědělských závodech. Zde na přední místo jistě patří a bude i nadále patřit i při dalším rozvoji vědy a techniky přístup, odpovědnost, aktivita a iniciativa lidí, jejich organizační a řídící schopnosti i umění vedoucích pracovníků směrovat kolektivy i jednotlivce k plnění rozhodujících úkolů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP