Úterý 30. března 1982

Nelze přehlížet tyto skutečnosti, ať už je vinen jednotlivec nebo kolektiv, ať je příčina v technologii, ať je vinen vlastní závod nebo subdodavatel. Někde jsou konkrétní příčiny tohoto vysokého podílu nekvalitní výroby v ročním plánu. A to nemůžeme tolerovat, to musíme postihovat, neustále musíme zpřísňovat podmínky. A hlavně aktivně podněcovat proces efektivnosti, proces zlepšování kvalitativních ukazatelů.

Ačkoliv jsem nevěřící, dej "pámbů", aby taková jednota v aktivním, realistickém přístupu k řešení ekonomických problémů, jaká zazněla dnes na tomto shromáždění, aby taková jednota byla v řídících štábech, aby byla od shora až dolů.

Nekvalitní práce, nedostatky v pracovní morálce, nás musí velice znepokojovat. Já vůbec nejsem pesimista, naopak jsem přesvědčen o tom, že máme reálná východiska z dnešních složitostí a takové stanovisko zastává ústřední výbor komunistické strany a jeho předsednictvo i vláda. Ale na druhé straně si nesmíme zakrývat stav, který zde je.

Nedávno jsme projednávali v předsednictvu ústředního výboru strany situaci ve stavebnictví. Nemůžeme být přece spokojeni se stavem, který již po léta vyvolává veřejnou nespokojenost a způsobuje ekonomické ztráty. Každý vidí, jak se pracuje, jak se zachází s materiálem, jak se hospodaří. Přitom máme vzorné stavby, umíme věci udělat v krátkých lhůtách a velice kvalitně, ale zároveň také dokážeme tisíce bytů odevzdat velice nekvalitních. Jak to? Proč trpět takové rozdíly? Nechci dávat za příklad kapitalismus. Kapitalistický stavební podnikatel by s takovou praxí nutně zkrachoval během pár měsíců, zatímco u nás podnik žije normálně. Je to normální za socialismu? Není, musíme na to reagovat a řešit příčiny. A pochopitelně vyzvednout přední podniky, které dobře pracují a postihovat ty, které už dlouhou dobu hospodaří špatně.

O těchto otázkách nemluvíme zde ani na stranických a vládních jednáních poprvé. Kde je základní příčina, že některé podniky se výborně vypořádaly s úkoly roku 1981 a s nástupem do této pětiletky? Základní příčina je v tom, že tyto podniky vzaly slova strany vážně a včas, již v 6. pětiletce se připravovaly na to, že intenzifikační proces, zvyšování efektivnosti, neúprosná konkurence na nesocialistických trzích a vyšší požadavky i na socialistických trzích budou skutečností. Že je to budoucnost, že jiná alternativa neexistuje.

A naopak špatné podniky nebo ty, které se opozdily, stojí nyní opodál. Nikdy však není na nápravu pozdě. Je třeba jen začít. Není možné spoléhat se na nějaké vánoční časy, že se opět něco nadělí. V tom musíme být a budeme neúprosní. Musíme si počínat umně, systémově a konkrétně, jak se to říká a požaduje v plánu na rok 1982 i celé 7. pětiletky.

Chci vám, soudružky a soudruzi poslanci, poděkovat za kritické připomínky, za náměty, které byly vysloveny. Současně vás chci ujistit jménem federální vlády, že se budeme snažit o to, aby rok 1982 byl naplněn v cílech, které byly vytyčeny a aby i výsledky 7. pětiletky odpovídaly tomu programu, který jste na svém prosincovém zasedání schválili. (Potlesk.)

Předseda FS A. Indra: Děkuji s. Štrougalovi. Prosím s. Vedru, předsedu zvolené návrhové komise, o předložení návrhu usnesení.

Předseda návrhové komise, místopředseda SN V. Vedra: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, rozprava ke zprávě vlády, přednesené s. Štrougalem, plně potvrdila, s jakou znalostí života i velkou odpovědností přistupuje náš poslanecký kolektiv k závěrům XVI. sjezdu Komunistické strany Československa.

Jsme si vědomi, že podmínky pro realizaci našich smělých společenských cílů jsou dnes nesrovnatelně těžší než v minulosti. Současně víme, že tato nová realita vyžaduje všestranné uplatnění osvědčených a zejména nových netradičních způsobů práce. Musíme se stále zdravou ctižádostivostí myslet na to, že postupně vytváříme společnost vyspělého reálného socialismu, zemi s vysokou úrovní ekonomiky, vědy a kultury, životního standardu a sociálních jistot a také zdravých mezilidských vztahů.

Rozprava na faktech prokázala, že federální vláda věnuje těmto závažným otázkám, tvořícím obsah vládního programu, stálou pozornost. Prokázala současně, že na všech úsecích od shora dolů máme ještě značné rezervy k dosažení vyšší efektivnosti a kvality, vyšší organizátorské, řídící a výchovné práce. A konečně rozprava potvrdila, že také my, poslanci Federálního shromáždění, máme všechny předpoklady přispívat iniciativně k tomu, aby náročné úkoly naší doby byly energicky uváděny do života.

Z tohoto hlediska vám návrhová komise předkládá tento návrh usnesení:

Federální shromáždění Československé socialistické republiky projednalo na 4. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 30. března 1982 zprávu vlády Československé socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení, přednesenou předsedou vlády s. Lubomírem Štrougalem.

Federální shromáždění ČSSR

1. konstatuje,

že vláda Československé socialistické republiky v náročnějších vnitřních a obtížných mezinárodních podmínkách postupně realizuje program hospodářského a sociálního rozvoje ČSSR, vytyčeného XVI. sjezdem Komunistické strany Československa;

2. vyjadřuje přesvědčení,

že vláda Československé socialistické republiky zabezpečí, aby státní a hospodářské orgány všech stupňů všestranně zvyšovaly úroveň plánovací a řídící činnosti, důsledně a cílevědomě realizovaly státní plán hospodářského a sociálního rozvoje na rok 1982 a úkoly zakotvené v zákoně o 7. pětiletém plánu;

3. ukládá

poslancům Federálního shromáždění aktivně napomáhat plnění úkolů socialistické výstavby především soustavnou kontrolní činností výborů i politickou prací ve volebních obvodech.

Předseda FS A. Indra: Děkuji s. Vedrovi.

Má někdo k předloženému návrhu připomínky? (Nikdo.) Nikdo se nehlásí.

V této chvíli je v zasedací síni přítomno 167 poslanců Sněmovny lidu a ve Sněmovně národů 54 poslanci zvolení v České socialistické republice a 60 poslanců zvolených ve Slovenské socialistické republice. Obě sněmovny jsou tedy schopné se usnášet.

Nejdříve prosím o vyjádření poslance Sněmovny lidu.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Sněmovna lidu hlasovala jednomyslně.

Nyní prosím poslance Sněmovny národů.

Kdo z nich souhlasí s návrhem usnesení? (Hlasuje se.) Děkuji.

Je někdo proti? (Nikdo.)

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo.)

Také Sněmovna národů návrh schválila.

Konstatuji, že obě sněmovny schválily usnesení ke zprávě federální vlády o plnění jejího programového prohlášení.

Soudružky a soudruzi poslanci, v projednávání dalšího pořadu budeme pokračovat zítra v 10 hodin. Schůzi bude řídit první místopředseda Federálního shromáždění s. Marko.

Přerušuji 4. společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

(Schůze přerušena v 17.19 hod.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP