Úterý 30. března 1982

V poslednom čase sa stal predmetom diskusie kupujúcich obchodu a výroby napríklad vzhľad a kvalita niektorých druhov nábytku, malá obmena jeho sortimentu a pomalé reagovanie na požiadavky kupujúcich. Na jednej strane tak vznikali jeho veľké zásoby a obchod nemal záujem ďalší tovar prijímať. Na druhej strane však chýbal rad rôznych bytových doplnkov dotvárajúcich intimitu domova, alebo druhov zodpovedajúcich konkrétnym potrebám kupujúceho, napríklad nábytku sektorového - ľahšieho.

Podnety k žiadúcej ponuke tovaru na trhu môže dať len skutočne kvalitná spolupráca výroby a obchodu. Jej základným predpokladom však je, aby obidvaja partneri mali k nej zhodný prístup a spoločne riešili všetky svoje problémy. Žiaľ, tomu tak stále ešte nie je a to najmä tam, kde sa títo partneri vzájomne málo rešpektujú a kde ani nemajú dostatočný záujem dosiahnuť optimálne riešenie. A tiež tam, kde potrebu kvalifikovaného prieskumu a jeho rozborov nahradzuje rutinérstvo, kde chýba znalosť kapacít, alebo kde v dôsledku zlého ocenenia ponúk a objednávok dochádza k ich častým zmenám. Rovnako aj tam, kde výrobcovia nedokážu lepšie využívať a uplatňovať výsledky technického rozvoja, či pružnejšie prispôsobovať svoje výrobky novým podmienkam trhu, alebo kde dávajú prednosť svojim úzkym podnikovým záujmom.

Priemyselný tovar tvorí dnes väčšiu časť celkového obratu v maloobchodnej sieti a jeho úloha pri zvyšovaní tohto obratu stále narastá. Pre zabezpečenie predpokládaného rastu spotreby tohto tovaru je však treba vytvárať aj potrebné podmienky, a to zvlášť v pružnejšom riadení inovačných procesov. Niektorí výrobcovia nepristupujú k inovácii výrobných programov rozhodným spôsobom, ktorý by sa prejavil vo zvyšovaní dodávok tovaru s výrazne vyššou technickou úrovňou a náročnosťou, ako by tomu malo byť napr. v inovácii chemických vlákien pre pletiarsky priemysel.

Považujem preto za dôležité, že obidva rezorty obchodu vypracovali pre obdobie 7. päťročného plánu hlavné smery inovácie spotrebného tovaru, ktoré obohacujú reálne požiadavky na rozšírenie sortimentu technicky zložitejších výrobkov, prípadne výrobkov s lepšou estetickou úrovňou a vzhľadom a s nižšími nárokmi na energiu. Pri ich realizácii sa na trhu objavili, či by sa mali objaviť napr. automatické práčky s vyššími parametrami či s jednoduchším ovládaním, alebo v kombinácii so sušičkou, umývačkou riadu, naparovacie hladičky, teplovodné kotle s automatickou reguláciou, moderné sporáky na spaľovanie dreva, plynové sporáky s rúrou na mikrovlnný ohrev, farebné televízory s diaľkovým ovládaním, rozhlasové prijímače s kazetovými magnetofónmi, alebo lištové kosačky, motorové reťazové píly, spínače s reguláciou intenzity osvetlenia, ako i rad zmien a úprav rôznych športových potrieb, či drobných kuchyňských mlynčekov, skla a porcelánu, drogistického a kozmetického tovaru.

V súvislosti s opatreniami vlády uznesenie č. 87/80 ukladá trvale vyhodnocovať a kontrolovať plnenie opatrení prijatých na zabezpečenie záverov 7. pléna ÚV KSČ. Musím však kriticky poukázať na to, že zostáva rad skupín tovaru, kde ponuka neuspokojuje dopyt. Ide napríklad o posteľnú bielizeň a súpravy, froté uteráky, úžitkové sklo a porcelán, šijacie stroje, bicykle, písacie stroje, bežecké lyže a viazanie. V niektorých miestach i pracie prostriedky, a to i napriek tomu, že sa ich dodávky zvyšujú. Zarážajúce sú pre nás prípady chýbajúcich výrobkov málo náročného tovaru, ako sú napr. váľky na cesto, železné hrable, kosáky, motyky, násady na lopaty, či prípady malého záujmu o výrobu podpaľovačov, vianočného skla a podobne. Viem, že obchod dáva správu výrobcom o chýbajúcom tovare na trhu, resp. že existujú i zoznamy priemyselného tovaru, ktorý dlhší čas na trhu chýba. Kupujúceho však môžu málo zaujímať s tým spojené vysvetľovania o kapacitách či zmenách vo výrobe alebo v materiáloch, ak po celý rok nezoženie ani v obchodných domoch ani v špecializovaných predajniach napr. obyčajnú prívodnú šnúru na pripojenie elektrospotrebiča a pod.

Z toho všetkého vyplýva, že prijaté závery sa musia plniť a zodpovedne realizovať. V každom prípade predovšetkým prieskum trhu treba robiť komplexnejšie tak, aby podnecoval vzťahy medzi výrobou a obchodom. Pre samotných kupujúcich má tiež nemalý význam, aby boli lepšie informovaní o tom, čo si môžu v tom ktorom druhu tovaru na základe letáčikov či katalógov obstarať. Stalo by sa to ďalším podnetom pre zisťovanie skutočného dopytu v našich obchodoch. Potreba zvládnuť lepšie vývoj trhovej osobnej spotreby a vyváženosť vnútorného trhu by sa mala stať teraz hlavným cieľom všetkých zložiek, ktoré nesú väčšiu či menšiu zodpovednosť za úroveň trhu. Ako sa však ukazuje, je to otázka dokonalejšieho súladu dodávok výroby do trhových fondov s nákupom obchodu, zodpovednejšieho pojatia procesu inovácie spotrebného tovaru zásadne využívajúceho skúsenosti z rozvoja progresívneho tovaru na svetových trhoch.

Mnoho práce je ešte treba urobiť v samotnej činnosti zložiek obchodu tak, aby v nich nedochádzalo k zbytočným chybám pri objednávaní a rozdeľovaní tovaru, k nedôslednému plneniu prevádzkových plánov, alebo i k takému stavu, keď sa kupujúcemu javí, že práve predávajúci je najhoršie informovaný o tom, kde je, alebo kedy bude tovar, o ktorý má záujem, v predaji. Ďalej, keď rozvoz a rozdeľovanie tovaru sa ponecháva na dobrej vôli či nálade niektorého jednotlivca, napr. skladníka, šoféra, alebo závozníka.

Pracovníci obchodu musia teraz mať tiež na pamäti, že súčasná doba kladie kvalitatívne vyššie požiadavky na ich prípravu, vzdelanie a schopnosti, potrebné pre vysokú účinnosť spoločensko-ekonomickej funkcie obchodu. A najmä, že ich úlohou nie je tovar len predávať, ale tiež usmerňovať požiadavky vhodnou ponukou, poskytovať správne rady a vhodné odporúčania, prípadne predvedenie tovaru.

V duchu záverov 5. zasadnutia ÚV KSČ a nových zákonov o vnútornom obchode musí byť teraz činnosť obchodu, ako významnej sféry služieb obyvateľstvu, celkovo aktívnejšia a cieľavedomejšia. Veď výrazne pôsobí na denný rytmus života ľudí, na ich potreby záujmy a tendencie a predstavuje tak významnú zložku aktívneho formovania socialistického spôsobu života. Naše poznatky potvrdzujú, že pôsobí tiež ako vážny činiteľ pri upevňovaní morálno-politickej jednoty nášho ľudu, pretože ten posudzuje celkové úspechy spoločenského rozvoja tiež podľa toho, akou mierou sú pritom uspokojované jeho osobné potreby.

Vnútorný obchod musí teraz lepšie plniť svoju dôležitú a politicky citlivú úlohu, a to nielen s vedomím, že je sprostredkovateľom medzi výrobou a spotrebiteľmi, ale tiež s vedomím, že pritom hospodári s dôverou ľudí a že sa preto kladú a budú klásť na jeho úroveň vyššie požiadavky a že jej sústavnému zvyšovaniu budú venovať stálu pozornosť štátne a spoločenské orgány, predovšetkým národné výbory a aj my, poslanci.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Sagové. Hovoří poslankyně Veselá, připraví se poslanec Štěpán.

Poslankyně SN J. Veselá: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, v programovém prohlášení vlády ČSSR z června minulého roku byla zdůrazněna nutnost vychovávat mládež k aktivní účasti na výstavbě rozvinuté socialistické společnosti. Vedle požadavku na zkvalitnění její odborné přípravy byla do popředí postavena i její výchova na principech vědeckého světového názoru, socialistického vlastenectví a proletářského internacionalismu. To vše se dnes stává doslova příkazem doby, protože jak současné, tak i budoucí náročné úkoly můžeme plnit jen s lidmi politicky a odborně dobře připravenými. Zatímco odbornou přípravu lze do jisté míry naprogramovat, práci případně i nařídit, k uvědomělosti je třeba mladé lidi vést a vychovávat. A to cílevědomě, trpělivě a zejména jednotně ve škole, na pracovištích, v rodině i v činnosti společenských organizací. A co je zvlášť důležité, abychom my, starší, dávali mladým jen dobrý příklad.

Předseda federální vlády s. Lubomír Štrougal ve svém projevu zhodnotil výsledky dosažené v rozvoji našeho národního hospodářství a podrobně ukázal na složitost řešení současných problémů i úkolů pro další období. V této souvislosti jsou neméně závažné otázky spojené s obsahovou a organizační přestavbou učňovského školství. Z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že z nových typů učňovských zařízení - středních odborných učilišť - odcházejí na pracoviště v převážné většině mladí dělníci dobře připraveni. Zásluhu na tom mají především pedagogičtí pracovníci středních odborných učilišť, vychovatelé, mistři, ale i funkcionáři společenských organizací, kteří s mladými lidmi pracují se zaujetím a s plnou odpovědností.

Splnit náročné cíle přestavby učňovského školství však podle poznatků odborového aktivu, tlumočených často na nedávných výročních schůzích, konferencích a sjezdech ROH, vyžaduje ještě náročněji posuzovat dosažené výsledky v teoretické i praktické přípravě učňů. Je pravda, že některé otázky, označené jako problém, mají svůj původ v nepochopení poslání a postavení středních odborných učilišť jako středních škol, v nichž žáci budou dokončovat povinnou školní docházku a získávat střední a úplné střední vzdělání. Střední odborná učiliště musí připravovat především vysoce kvalifikované dělníky, které tolik potřebujeme, aby se zvyšovala efektivnost a kvalita výroby i její technická úroveň. Proto také nemůžeme přehlížet mnohé problémy a nedostatky zejména v kádrovém, prostorovém a materiálním zabezpečení středních odborných učilišť. I když se situace zlepšuje, často chybí potřebné učebnice, metodické pomůcky a jiné potřeby. Zásadně se dosud nedaří řešit otázku technického zařízení pro praktický výcvik, které ve značné míře neodpovídá požadavkům naší doby. Stále ještě převládá praxe, že do učňovských zařízení jsou předávány jako základní vybavení stroje a zařízení vyřazené z provozu v závodech. Příklady, kdy hospodářští pracovníci podniků uznají, že některé moderní stroje budou lépe využity, když se převedou na učňovská pracoviště, jsou zatím dosti řídké. K vážnému zamyšlení vybízí rovněž fakt, že dnes chybí téměř 6 tisíc míst pro praktický výcvik učňů. Popravdě je třeba říci, že i mnozí zkušení pracovníci učňovského školství vyslovují obavy, zda za současných podmínek mohou střední odborná učiliště plnit to, co od nich očekáváme. Nemůžeme se spokojit ani s prostorovým vybavením středních odborných učilišť. Celkem 404 831 učňů má k dispozici 10 420 učeben, z toho 1240 je nevyhovujících a 912 chybí vůbec. Ve snaze situaci změnit se však někde dopustili chyby v tom, že ji vyřešili např. na úkor ubytovacích kapacit internátů a domovů mládeže. To zavinilo, že dnes dojíždí téměř o 10 tisíc učňů více. Že to je pro ně samotné velká ztráta času, že je narušována mimopracovní, tedy i výchovná činnost, není třeba uvádět.

Řešit je třeba i skutečnost, že se pro nedostatek kapacit v závodních a školních jídelnách dosud plně nepodařilo zabezpečit pro všechny učně odpovídající stravování.

Pokud jde o kádrové zabezpečení politické a odborné přípravy budoucích kvalifikovaných dělníků, setkáváme se nejčastěji s kritikou nedostatku vychovatelů a mistrů odborné výchovy. Vždyť např. vychovatelů by mělo být v našich současných středních odborných učilištích při dodržování platné vyhlášky ministerstva školství o 4700 více. Tato místa nejsou v řadě případů ani systemizována. O situaci v zabezpečování mistrů odborné výchovy hovořil na českém sjezdu ROH i delegát odborového svazu pracovníků kovoprůmyslu z Jihomoravského kraje. Ve svém diskusním příspěvku poukázal mimo jiné na nepoměr platového zařazení mistrů odborné výchovy ve srovnání s mistry v provozech a učiteli středních odborných učilišť. To je také jedna z příčin, proč lze najít na místech mistrů odborné výchovy vedle mladých mistrů bez zkušeností i takové, o které přestala mít výroba zájem. Protože je známo, že vyhláška federálního ministerstva práce a sociálních věcí umožňuje otázky finančního zabezpečení těchto pracovníků řešit, těžko lze zdůvodnit, proč tomu tak není.

Po tom, co jsem uvedla, se nabízí otázka, kde hledat příčiny nedostatků, které brzdí anebo komplikují cesty obsahové i organizační přestavby učňovského školství. Setkala jsem se např. v resortu strojírenství s názorem, že uplatňování Souboru opatření ke zdokonalení řízení národního hospodářství, především zaváděním chozrasčotu výrobně hospodářských jednotek, nepočítá s materiálně technickým, kádrovým ani investičním zabezpečením těchto údajně neproduktivních činností. I když některé nedostatky můžeme přičíst na konto objektivních příčin, rozhodně však svoje povinnosti, vyplývající ze zákona, musí mnohem odpovědněji než dosud plnit zřizovatelé středních odborných učilišť, především pak generální ředitelství a i KNV. Jejich činnost pak musí být ještě více usměrňována a kontrolována příslušnými ministerstvy a dalšími orgány a z nedostatků vyvozovány závěry.

Soudružky a soudruzi poslanci, na realizaci zásad dalšího zdokonalení československé vzdělávací soustavy se podílejí i společenské organizace Národní fronty. Odbory, jak to vyplývá z jejich poslání, soustřeďují svůj zájem na tyto životně důležité otázky, týkající se mladé dělnické generace.

V práci s učňovskou mládeží v rozvíjení její pracovní a politické aktivity se v posledních letech osvědčilo zejména hnutí záloh BSP, které naplnily cíl "Učit se socialisticky pracovat a žít". Činnost záloh je zaměřována na zvyšování teoretických a odborných znalostí, na pomoc slabším členům kolektivu a na aktivní účast učňů ve veřejném životě.

Dobré zkušenosti máme rovněž z patronátní činnosti kolektivů a jednotlivců z mateřských závodů nad zálohami BSP. Její přínos spočívá v tom, že starší pracovníci předávají své životní zkušenosti nové dělnické generací. V tomto směru je však třeba žádat od vedoucích hospodářských pracovníků větší pozornost a aktivitu, protože především oni mohou politickovýchovnou a organizátorskou prací vytvářet podmínky jak pro vlastní patronátní činnost, tak i pro přechod mladých dělníků ze středních odborných učilišť do dobrých pracovních kolektivů. Není třeba příliš rozvádět, jaký vliv a význam má dobrý pracovní kolektiv pro další vývoj mladých pracovníků.

Řadu pozitivních výsledků přinesl společný postup ROH a SSM při obsahovém a organizačním zabezpečování politického vzdělávání učňů, jež známe jako "Malou společenskou akademii". Pro učně jsou organizovány besedy na politická a kulturně společenská témata, různě zaměřené soutěže, přehlídky zájmové umělecké činnosti apod. Při rozvíjení této činnosti si nelze stěžovat na nezájem a v naprosté většině ani na kvalitu činností. V této souvislosti je však třeba se zamýšlet nad tím, proč jsou někteří mladí lidé po příchodu na pracoviště pasívní? Není jednou z příčin to, že učni se sice zúčastňují akcí a programů, ale bez předchozí konkrétnější přípravy, že málo dbáme, aby se sami také na organizování mimopracovní činnosti podíleli?

Podle mého názoru bude zapotřebí usilovat ve společenských organizacích i v systému řízení učňovského školství o to, aby politickovýchovná, kulturní a zájmová činnost byla aktuálnější, aby obsah i každá akce byly posuzovány z hlediska jejího přínosu a vlivu na socialistické myšlení a kulturní růst mladé dělnické generace. Přitom všem musíme respektovat, že učni vzhledem k náročnějším osnován musí ve svém volném čase věnovat více místa teoretické přípravě.

Na závěr mi dovolte ujistit, že i odborové orgány, zejména svazové, budou daleko více využívat svých práv a vyvinou větší úsilí přispět svým podílem k realizaci zdokonalené československé výchovně vzdělávací soustavy a tím i k plnění Programového prohlášení vlády Československé socialistické republiky v oblasti výchovy a přípravy mladé dělnické generace na práci a život v socialistické společnosti. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Veselé. Slovo má poslanec Štěpán.

Poslanec SL M. Štěpán: Vážený soudruhu předsedo, soudružky a soudruzi poslanci. V práci ve volebních obvodech se přesvědčujeme o tom, s jakou vážností a odpovědností přistupují naši lidé k náročným úkolům v podmínkách, kdy se zásadně zhoršila mezinárodní situace a kdy vinou vojenskopolitických kruhů Severoatlantického paktu - zejména pak administrativy Spojených států amerických - je světový mír ohrožen, a co víc, je zde i vážné nebezpečí jaderného konfliktu. Národy socialistického Československa vědí dobře, že smělé úkoly a cíle vytyčené XVI. sjezdem strany lze naplnit a plody usilovné práce spokojeně v klidu užívat, jestliže bude zachován mír.

Proto i podpora zahraničně politické linie naší strany a státu, důsledně orientované na prosazení politiky soužití mezi státy rozdílného společenského zřízení, na posílení spolupráce a bezpečnosti mezi národy, za nastolení trvalého spravedlivého míru za odzbrojení je věcí každého čestného občana naší vlasti. I náš zákonodárný sbor s plnou odpovědností přistoupil v minulém období k vypracování vlastního podílu na realizaci strategické linie přijaté XVI. sjezdem Komunistické strany Československa v této důležité oblasti. Směřuje plně k naplnění a uvádění závěrů sjezdu, linie sjezdu do života. K tomu využívá plně osvědčených zkušeností ze styku Federálního shromáždění s parlamenty jiných zemí, iniciativní práce Československé skupiny Meziparlamentní unie, iniciativní činnosti zahraničních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů, účast a spolupodíl na mezinárodních akcích doma i v zahraničí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP