Středa 1. července 1981

Střední odborné učiliště obuvnické Klementa Gottwalda získalo čtyřikrát Pohár ministra průmyslu za politickovýchovnou, kulturní a sportovní činnost, osmkrát Pohár českého výboru Odborového svazu textil, obuv, kůže.

Uvedla jsem tento příklad, protože obdobná práce a výsledky jsou i na ostatních středních odborných učilištích různých průmyslových odvětví.

Ukazuje se jako bezpodmínečně nutné stále zkvalitňovat též pomoc a péči všem formám výuky a výchovy dělnické mládeže ze strany orgánů SSM i závodních organizací. Mohou a musí svou prací přispívat k utváření třídního vědomí mládeže, rozvíjení pozitivních morálních a charakterových vlastností, i osvojování pracovních a životních návyků. Domníváme se, že je třeba ve větší míře využívat činnosti patronů dělnické mládeže, záloh BSP, a to v těsné spolupráci s ROH i hospodářským vedením.

Péče o vzdělání a výchovu dělnické mládeže, to jsou investice vložené do budoucnosti dělnické třídy, vedoucí složky naší společnosti. Na této cestě nás všechny čeká ještě mnoho úkolů, problémů a potíží. Jsem však přesvědčena, že budou překonány a vyřešeny, protože výchova socialistického člověka je úkolem celospolečenským a jako taková bude v budoucnosti v centru pozornosti nejen stranických a státních orgánů, ale i všech ostatních složek naší společnosti.

Důkazem hluboké demokratičnosti naší školské soustavy a péče státu o vytváření stejných podmínek všech našich dětí bez rozdílu, zda bydlí ve městě nebo na venkově, je další příklad z mého volebního obvodu. Postupnou integrací neúplných základních škol jsme docílili toho, že 99,5 % dětí našeho okresu je vyučováno v samostatných ročnících a mají tak vytvořeny podmínky pro optimální zvládnutí učiva. Tím se také podařilo vytvořit podmínky pro individuální práci učitelů se žáky a pro jejich účinnou aktivizaci. V souvislosti s tím však bude nutné v budoucnosti řešit problematiku zvýšení kapacit školních jídelen, míst ve školních družinách a dokončit plánované přístavby a přestavby škol.

Předpoklady pro splnění důležitého požadavku přednostního rozvoje technických a přírodovědných oborů na středních a vysokých školách jsou vytvářeny již v základních školách. Existují již třídy s rozšířeným vyučováním v matematice, fyzice a dalších přírodovědních oborech. Tak se vytváří u žáků kladný vztah k těmto oborům, návyky týmové práce, logické myšlení i kladné postoje ke kolektivní práci. Tímto způsobem pracuje například i jedna třída 10. základní školy v Gottwaldově.

Vzdělávací a výchovná práce školy musí být však doplňována dobře fungujícím systémem mimoškolní činnosti. Mám tím na mysli mj. i zájmové útvary mimoškolních zařízení a organizací Národní fronty, které s mládeží pracují. Stále existují nedostatky v organizování polytechnické výchovy zejména dospívající mládeže (středoškoláků a učňů) jakož i nedostatek vedoucích zájmových útvarů pro tuto kategorii mládeže. Vřele souhlasím s tím, o čem přede mnou hovořil poslanec Dočkal. Tato oblast činnosti je velmi důležitá. Záleží na nás všech, abychom získali dobré a fundované odborníky pro vedení polytechnických útvarů, ať už v Pionýrské organizaci nebo v SSM.

Kladnou roli v tomto směru sehrávají na mnoha místech naší republiky závodní kluby ROH. V těchto zařízeních pracují v zájmových útvarech stovky a tisíce zejména mladých lidí. Tak například jednotný klub pracujících v Otrokovicích organizoval v minulém roce kursy pro 960 osob. Závodní klub ROH Svit, Rudý říjen a Závodů přesného strojírenství v Gottwaldově organizuje ročně kursy, vzdělávací akce a zájmovou činnost asi pro 4500 účastníků, z nichž je nejméně 70 % mladých ve věku do 30 let.

Závodní kluby ROH přispívají svou prací k vytváření vztahu pracujících ke kultuře a kulturním hodnotám. Učí je však i tvůrčímu přístupu v tomto směru. Dokladem toho je i existence stovek amatérských souborů lidové tvořivosti, divadelních ochotnických souborů i hudebních těles. Některé z nich si už vytvořily vlastní tradici. Tak například Velký dechový orchestr závodního klubu n. p. Svit, Rudý říjen a ZPS v Gottwaldově, působí řadu let a vyrostlo v něm několik generací mladých hudebníků, pracujících gottwaldovských závodů. V letošním roce se tento orchestr zúčastnil mezinárodní soutěže o Zlatou lyru ve Francii a umístil se na prvním místě mezi řadou dalších souborů z ostatních evropských zemí.

Svou prací tak tato zařízení naplňují požadavek neustálého rozvíjení iniciativní a tvořivé účasti dělnické třídy a všech pracujících na kulturním dění, který byl vysloven na zasedání ÚV KSČ ve dnech 25. a 26. března 1980.

Významnou roli při výchově a formování socialistického člověka mají bezesporu všechny formy naší kultury a umění. Jejich význam podtrhl s. Husák ve svém projevu na XVI. sjezdu KSČ, když řekl: "Podporujeme a budeme i nadále podporovat uměleckou tvorbu prodchnutou komunistickou stranickostí, která reaguje na hlavní otázky současnosti, bojuje za komunistickou morálku, zobrazuje člověka našich dnů v jeho reálných zápasech a pracovním úsilí a vychovává ho v duchu vlastenectví a internacionalismu." Tolik citát.

Jestliže se tedy zamýšlíme nad tím, jak se realizuje dnes výchova socialistického člověka, je nutno si uvědomit, že celý náš život, celá naše socialistická skutečnost je prostředím, z něhož může vyrůst socialistická osobnost. Uvědomit si, že výchova na rozdíl od vzdělávání, které se uskutečňuje ve vyučování, nemůže být pouze záležitostí odborníků na výchovu, ale záležitostí všech, celé společnosti. Účast všech na výchově, to je i odraz změny v účasti lidu na řízení společnosti vůbec.

Domnívám se, že velmi často přehlížíme skutečnost, že každá politická a zejména řídící a organizátorská práce je prací výchovnou. Každá taková práce musí vést přece k tomu, aby u pracovníků podněcovala tvořivou aktivitu, která přispívá k rozvoji naší socialistické společnosti.

Uznáváme, že jsme spojeni vzájemnou odpovědností za budování socialismu, musíme tedy uznat i to, že jsme spoluodpovědni i za výchovu každého člověka v naší zemi. V. I. Lenin upozorňoval na to, že uplatňování historické úlohy dělnické třídy a činnost revoluční dělnické strany mají významný výchovný obsah. Na to, že moc komunistické výchovy záleží v tom, jak se pro dosažení výchovných cílů podaří sjednotit lidové masy. To vůbec nesnižuje úlohu výchovných pracovníků, spíše naopak zdůrazňuje jejich význam jako organizátorů výchovného procesu ve společnosti, jako koordinátorů tohoto procesu.

Soudružky a soudruzi poslanci, pro umělce, učitele, kulturního ale i hospodářského i řídícího pracovníka je úkol podílet se na výchově nového člověka nejčestnějším a nejvyšším úkolem. Splnit ho mohou jen ti, kteří pro jeho realizaci dají své nejlepší myšlenky, své síly a elán, ti, kteří svým vlastním přístupem ukáží cestu nastupujícím generacím. Vždyť naše budoucnost, tak jak byla nastíněna v programovém prohlášení vlády, si to plně zaslouží.

Dovolte mi, abych na závěr vyjádřila jménem poslanců výboru pro kulturu a výchovu Sněmovny lidu i jménem svým programovému prohlášení vlády Československé socialistické republiky plnou podporu.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslankyni Rozsypalové. Slovo má poslanec Žákovič.

Místopředseda FS M. Žákovič: Vážené Federálne zhromaždenie, vážené súdružky a súdruhovia! Dovoľte, aby som sa tiež pripojil k diskutujúcim, ktorí tak pozitívne hodnotia a prijímajú programové vyhlásenie vlády Československej socialistickej republiky na obdobie budúcich piatich rokov, ktoré predložil predseda federálnej vlády s. L. Štrougal.

Tento program vychádzajúci dôsledne zo záverov XVI. zjazdu Komunistickej strany Československa a zjazdu Komunistickej strany Slovenska nám výrazne približuje vysoké ciele našej socialistickej spoločnosti. Jeho úspešné plnenie umožní ďalší všestranný rozvoj nášho národného hospodárstva, umožní udržať, ba ešte posilniť a rozvinúť vysoký životný štandard našich pracujúcich, napomôže vytvárať najvhodnejšie podmienky k tomu, aby sa činorodou prácou zveľaďovali a znásobili hodnoty, zamerané na bohatý, mierový život našich občanov, aby bola stále krajšia a silnejšia naša socialistická vlasť.

Je veľmi správne, že za trvalú úlohu považuje vláda tiež prehlbovanie spoločenských vzťahov a socialistickej demokracie, upevňovanie jednoty práv a povinností občanov, rast ich uvedomelej aktivity a spoločenskej angažovanosti.

Takisto s jednomyseľným súhlasom prijímame aj zahraničnopolitickú líniu našej vlády, pevne orientovanú na ďalšie posilnenie medzinárodného postavenia ČSSR, na neochvejnú politiku mieru a mierového spolunažívania, ktorú vytrvalo a pevne presadzuje Sovietsky zväz, naša republika a ostatné krajiny socialistického spoločenstva, podporované pokrokovými silami celého sveta. V terajších zložitých medzinárodných podmienkach je to neoceniteľný prínos pre celé ľudstvo.

Programové vyhlásenie našej vlády ukazuje, ako v intenciách XVI. zjazdu KSČ pristupovať k riešeniu kľúčových problémov nášho života. Dovoľte, aby som v tejto súvislosti poukázal na skutočnosť ako sa vláda zodpovedne a vážne zaoberá aj problémom starostlivosti o životné prostredie, jeho ochranu, o využitie všetkých dostupných prostriedkov k tomu, aby sme efektívne využívali investičné prostriedky na ochranu ovzdušia, vôd a pôdneho fondu. Ale zároveň nutne sa vyžaduje zodpovednosť všetkých organizácií a inštitúcií, ktorých činnosť má dosah na stav životného prostredia a takisto dôležité je, aby sa náležite využilo rastúce pochopenie širokej verejnosti pre riešenie tohto problému.

Terajší stav životného prostredia se stal veľmi vážnym celosvetovým problémom. Iste sú oprávnené hlasy, ktoré konštatujú, že na jeho riešení je závislý ďalší rozvoj a život ľudstva, rozvoj civilizácie. Búrlivý rast priemyslu i poľnohospodárskej výroby, rozvoj dopravy, energetiky a ďalších faktorov, životné prostredie na našej planéte stále zhoršujú. Mení sa chemické zloženie atmosféry, dochádza k negatívnym zmenám v obehu vody. Postupne, stále viacej sa stráca zeleň, prostredie, predovšetkým vo veľkých mestách trpí nadmerným hlukom atď.

Tomuto negatívnemu procesu sa nevyhol ani náš ekonomicky vyspelý štát. Preto je naliehavým príkazom doby, aby sme tento vážny problém riešili a nechýba nám k tomu ani odhodlanie a ani patričný pocit zodpovednosti. Veď všetci chceme, aby sme mali našu vlasť nielen bohatšiu, ale aj krásnu, čistú a zdravú. Tak pri riešení hlavných problémov našej spoločnosti, ako aj v tomto prípade sme rozhodnutí urobiť všetko v prospech terajšej i budúcich generácií.

K tomu, aby sme v našom diele na tomto úseku malí úspech nestačí len starostlivosť o investičné prostriedky štátu. Vyžaduje sa zvýšené úsilie všetkých občanov celého Národného frontu a v ňom združených organizácií.

Domnievam sa, že veľa pozitívneho sa v tomto smere môže urobiť realizáciou nových volebných programov Národného frontu. Už minulé obdobie sme zaznamenali radostné úspechy a získali bohaté skúsenosti. Navyše manifestačný priebeh a výsledky volieb do našich zákonodarných zborov dokumentovali, ako si naši občania v drtivej väčšine osvojujú budovateľský a mierový program, vytýčený vedúcou silou našej spoločnosti, Komunistickou stranou Československa a sú rozhodnutí vo zvýšenej miere priložiť ruky pre úspech dobrého diela. Je preto vítané, že nové volebné programy rátajú so zvýšenou aktivitou v oblasti starostlivosti o životné prostredie.

Ako som už spomenul, náš štát vo zvýšenej miere upriamuje pozornosť na tento problém. Poskytuje potrebné investície, sprísňuje postihy pre podniky a závody, ktoré nechápu, alebo nechcú pochopiť svoju zodpovednosť voči spoločnosti v tejto dôležitej oblasti. V tejto súvislosti by bolo potrebné zjednodušiť a zjednotiť právne predpisy. Veď existuje 280 uznesení, nariadení a rezortných vyhlášok, týkajúce sa oblasti ochrany životného prostredia a ťažko sa v nich dá orientovať. Jedno by však malo byť zásadné, na novobudovaných investíciách všetkého druhu treba sprísniť posudzovanie, ako rešpektujú zásady životného prostredia.

Ako nový príklad starostlivosti štátu uvádzam opatrenia pri výstavbe celulózového kombinátu v Ružomberku, kde vydali takmer 300 miliónov korún na čistiacu stanicu odpadových vôd. Nemocnica v Šali zase iniciatívne uskutočnila plynofikáciu a zo stredu mesta odstránila odpady popoľa z vykurovacích kotlov.

Uvádzam ďalšie vysoké investície určené na ozdravenie ovzdušia a čistotu vôd: Mechanickochemická-biologická čistiareň odpadových vôd Slovnaft, n. p., Bratislava 958,6 mil. Kčs, Ústredná čistiareň odpadových vôd Bratislava 470,8 mil. Kčs, spoločná čistiaca stanica pre mesto a priemysel Ružomberok 242 mil. Kčs, Duslo, n. p., Šaľa 507,5 mil. Kčs.

Do 7. pätročného plánu boli zaradené stavby na ochranu čistoty ovzdušia ako v n. p., Slovnaft 70 mil. Kčs, Považské cementárne Ladce 27 mil. Kčs, Stredoslovenské cementárne B. Bystrica 18 mil. Kčs, Oravské ferozliatinové závody Istebné 78 mil. Kčs atď. Obdobne veľké finančné obnosy a prostriedky boli vynaložené a určené i v Českej socialistickej republike.

Uvedomujeme si však, že tu nestačí len starostlivosť a investície štátu, ale vyžaduje sa najširšia účasť a príspevok celej spoločnosti. Dôležitým organizátorom a garantom plnenia volebných programov Národného frontu, teda aj ich dôležitej časti, akou je starostlivosť o životné prostredie sú národné výbory. Ich úlohou a povinnosťou je byť v ustavičnom styku s verejnosťou, spolupracovať s organizáciami Národného frontu a pre dobro spoločnosti využívať zvýšenú právomoc.

Národné výbory majú dnes za povinnosť oveľa viacej dbať o to, aby v rámci ich pôsobnosti neprichádzalo k nerešpektovaniu platných uznesení zo strany podnikov i občanov, ale naopak, aby sa stupňoval uvedomelý, aktívny prístup k úlohám v oblasti ochrany životného a pracovného prostredia. Osobitne akcia "Z" otvára široké možnosti. Umožňuje iniciatívne sa zapájať najrozličnejšími formami do užitočného diela. Vítaná je dobrovoľná brigádnická pomoc pri výstavbe telovýchovných objektov, s potrebnou zeleňou, stromovou výsadbou, pri ochrane a zveľaďovaní parkov, voľných priestranstiev, o výsadbu ovocných stromov pri cestách. Občania musia vo vlastnom záujme dbať na to, aby sa svojvoľne nevytvárali smetiská, aby neunikali splachy z poľnohospodárskych objektov.

Keď nestačí výchovná práca, treba tvrdšie postihovať vandalov, ničiacich stromky, kvetiny, ktorí poškodzujú a znečisťujú prírodu, netrpieť, aby nesvedomití automobilisti vylievali oleje a umývali svoje vozidlá aj v našich krásnych horských bystrinách, alebo jazerách, ako sme toho žiaľ, často svedkami. Lesy sú našou pýchou aj naším bohatstvom. Preto veľmi záslužná je brigádnická pomoc pri výsadbe nových lesných porastov, ich ochrana a zveľaďovanie.

S optimizmom sa dívame do budúcnosti, lebo už teraz máme po ruke dôkazy, že postupne sa veľa užitočného urobí pri ochrane a zveľaďovaní životného prostredia v celej našej vlasti. Som rád, že ako dobrý príklad môžem spomenúť okres Senica, v ktorom je môj volebný obvod. V neinvestičnej časti akcie "Z" sa tu rozhodli v budúcich piatich rokoch vytvoriť dielo v hodnote vyše 450 miliónov korún a z tohto obnosu je podstatná časť určená práve na zveľadenie životného prostredia, čistotu vôd, výsadbu lesných plôch atď.

Domnievam sa, že jednou z prvoradých povinností aj nás, poslancov najvyššieho zákonodarného zboru ČSSR bude dbať vo svojich obvodoch na to, aby spolupráca národných výborov, organizácií Národného frontu a všetkých občanov bola stále užšia, organizovanejšia, účinnejšia aj v oblasti starostlivosti o životné prostredie. A som pevne presvedčený, že pri využití občianskej iniciatívy sú to nevyčerpateľné možnosti urobiť pred tvárou celého sveta veľký krok dopredu pri riešení problému, ktorý v dnešnom svete patrí k prvoradým.

Dovoľte mi, vážené súdružky a súdruhovia, na záver, aby som s návrhom programu o činnosti vlády Československej socialistickej republiky v období budúcich piatich rokov vyslovil jednoznačný súhlas a v mene Strany slobody mu prisľúbil plnú podporu. Ďakujem vám za pozornosť.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Žákovičovi, který byl posledním z písemně přihlášených řečníků.

Chce ještě někdo z poslanců vystoupit v rozpravě? Nikdo se nehlásí.

Vyhlašuji tedy rozpravu k programovému prohlášení vlády za skončenou.

O závěrečné slovo požádal předseda federální vlády s. Lubomír Štrougal.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP