Středa 1. července 1981

Do této formy socialistického soutěžení se zapojilo 44 podniků a závodů našeho okresu. Celkový přínos této soutěže při jejím splnění bude činit více než 100 mil. Kčs. V tom není započítána ještě hodnota téměř 16 tis. brigádnických hodin, které budou odpracovány v rámci hnutí "Odboráři svým závodům a republice", a hodnota dalších závazků při rozšiřování zeleně a pomoci zemědělským závodům. Tyto závazky představují rovněž úctyhodná čísla, kterými vás zde nechci zatěžovat.

Jestliže jsem ve svém diskusním příspěvku dnes hovořil o nutnosti zvýšit účast pracujících na řízení jako jedné z forem rozšiřování socialistické demokracie a o výsledcích dosažených v rozvíjení pracovní iniciativy, je to proto, že si myslím, že zde máme ještě mnoho nevyužitých rezerv, že bychom se měli umět k lidem ve výrobě více obracet o radu a pomoc, dokázat je tak říkajíc "přitáhnout" k rozhodovacímu procesu, aby se výrazněji než dosud zajímali o výsledky práce kolektivů, dílen a celých závodů.

Domnívám se, že je to jedna z cest, která může vést k naplnění náročných úkolů vytyčených XVI. sjezdem Komunistické strany Československa v oblasti efektivního rozvoje naší ekonomiky. Aktivní a iniciativní účast lidí na řízení, na každém rozhodování o věcech týkajících se společenských otázek, je základem pro úspěšné naplňování programu vlády, který zde dnes projednáváme.

Chtěl bych jeho obsahu vyjádřit plnou podporu, neboť záměry, které obsahuje, jsou vyjádřením životních jistot, zárukou dalšího úspěšného rozvoje naší socialistické společnosti a naší krásné vlasti.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Humlovi. Uděluji slovo poslanci Dočkalovi, připraví se poslankyně Rozsypalová.

Poslanec SN M. Dočkal: Vážený soudruhu předsedo Federálního shromáždění, vážený soudruhu předsedo vlády, soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté, jménem ústředního výboru Socialistického svazu mládeže vyslovuji souhlas s návrhem programového prohlášení federální vlády pro nadcházející pětiletí, které včera přednesl její předseda soudruh Lubomír Štrougal. Současně vyjadřuji přesvědčení, že členové naší organizace a další mladí lidé aktivně přispějí k jeho naplnění.

Opravňuje mne k tomu skutečnost, že program další výstavby rozvinuté socialistické společnosti, vytyčený XVI. sjezdem Komunistické strany Československa, je i programem mladé generace, která v něm nachází vyjádření svých zájmů a potřeb.

Socialistický svaz mládeže, jako představitel mladé generace, se v souladu s názory a postoji svých členů, se stanovisky mládežnických pracovních a studijních kolektivů, svazáckých organizací i pionýrských skupin, přihlásil k programu XVI. sjezdu Komunistické strany Československa, k převzetí spoluodpovědnosti za jeho důsledné uskutečnění. Právě v tom spatřujeme cestu, jak se ctí dostát čestnému poslání, jehož se Socialistickému svazu mládeže dostalo ze sjezdové tribuny - jak být komunistické straně blízkým spolubojovníkem.

Za tento projev důvěry v síly i schopností naší jednotné organizace dětí a mládeže jsme při letošním setkání ma Pražském hradě poděkovali ústřednímu výboru Komunistické strany Československa, jeho generálnímu tajemníkovi a prezidentu republiky soudruhu Gustávu Husákovi. Zároveň jsme slíbili, že budeme mladé lidi seznamovat se závěry XVI. sjezdu KSČ, podílet se na jejich konkretizaci na jednotlivých pracovištích a v místě bydliště. V současnosti získáváme chlapce a děvčata pro uvědomělou účast na tvorbě a uskutečňování politiky komunistické strany a socialistického státu. Orgány naší jednotné organizace projednaly, jak a čím přispívat k plnění úkolů hospodářského a společenského rozvoje naší země v prvním roce 7. pětiletky. Na to se především plně soustřeďujeme v činnosti základních organizací Svazu a pionýrských skupin i při působení na další mladé lidi.

Soudružky a soudruzi, mládí naší země si dobře uvědomuje hodnotu života v míru. Jsme hrdi na to, že naše Československá socialistická republika společně se Sovětským svazem, s dalšími socialistickými zeměmi, se všemi mírumilovnými silami planety soustavně usiluje o upevnění míru a prohlubování společenského pokroku ve světě. S jednoznačným souhlasem se mezi mladými lidmi setkaly nové mírové návrhy, které na XXVI. sjezdu sovětských komunistů přednesl generální tajemník ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu a předseda prezídia Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik soudruh Leonid Iljič Brežněv. Nemenší podporu - jak to ukázalo např. i setkání mládeže na Šumavě - nachází u našeho mladého pokolení také mírová výzva Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik k parlamentům a národům světa. Prohlášení, které včera k této výzvě přijalo Federální shromáždění, má tedy pevnou základnu i v mladé generaci, v jejím bytostném zájmu na takových mezinárodních krocích, které by zabránily dalšímu kolu závodů v horečném zbrojení a které znamenají upevnění míru.

Pro mír a socialismus hlasovali také mladí voliči, když v červnových volbách dali svůj hlas kandidátům Národní fronty.

V nových zastupitelských orgánech je více než třetina mladých lidí ve věku do 35 let. Dostali důvěru s vědomím, že, co se v mládí naučí, v pozdějších letech oni osobně, ale i celá naše společnost jako když najdou. Jistě proto všichni z nich naleznou u zkušenějších poslanců pevnou oporu.

Další tisíce mladých lidí budou pracovat v nově se tvořících komisích a aktivech národních výborů i v občanských výborech. Úsilí našeho Svazu směřuje k tomu, aby oni a všichni poslanci měli v naší jednotné organizaci, v jejích členech i dalších chlapcích a děvčatech dobré zázemí pro svou odpovědnou a náročnou práci.

Tím ujišťujeme i všechny členy vlády Československé socialistické republiky, kterým upřímně blahopřejeme k jejich jmenování.

Soudružky a soudruzi, federální vláda za rozhodující oblast svého působení pokládá rozvoj národního hospodářství, vzestup jeho výkonnosti a efektivnosti. Přispívat k tomu chce i Socialistický svaz mládeže. S vědomím, že práce, její organizace a výchova lidí jsou dvě stránky, které za socialismu k sobě neoddělitelně patří, soustřeďujeme se na soustavné prohlubování uvědomělého vztahu mladých lidí k práci a studiu, k sebevzdělávání.

V souladu s rozvojem československé výchovně vzdělávací soustavy se v činnosti pionýrských oddílů, svazáckých organizací na učňovských zařízeních, středních a vysokých školách zaměřujeme zejména na rozvoj zájmové technické a přírodovědné činnosti. Usilujeme o to, aby u chlapců a děvčat podněcovala zájem o společensky žádoucí obory, přispívala k seberealizaci talentovaných mladých lidí mimo školu a její vyučovací proces; aby vedla učně, studenty středních a vysokých škol k iniciativnímu osvojování si poznatků vědy a techniky, k jejich tvořivému uplatňování - zkrátka k aktivní účasti na vědeckotechnickém rozvoji.

Rovněž v socialistické soutěži pracující mládeže, zejména pak dělnické, zvýrazňujeme výchovné aspekty. Jde nám o to podněcovat nejen práci obětavou a poctivou, ale zároveň přemýšlivou, novátorskou práci, vykonávanou se smyslem dobrých hospodářů, s využitím vědeckotechnických znalostí a vymožeností. Usilujeme o to, aby mladí chápali úkoly svých pracovišť a míst bydlišť v souvislostech s celospolečenskými záměry a potřebami, aby uvědoměle přispívali k jejich kvalitnímu i včasnému plnění.

Při rozvoji společensky prospěšné činnosti věnujeme soustavnou pozornost péči o ochranu a tvorbu životního prostředí: hnutí Brontosaurus a na Slovensku Strom života, jejichž výsledky se setkávají s veřejným uznáním.

Mám za to, že zvýšený důraz na výchovnou stránku pracovní iniciativy se zákonitě odrazí právě v jejím ekonomickém přínosu. Proto ústřední výbor Socialistického svazu mládeže podpořil návrh předních pracovních kolektivů a ZO SSM, aby různorodá aktivita mladých lidí ke splnění náročných úkolů 7. pětiletého plánu nalezla své vyjádření pod názvem "Mládežnické konto efektivnosti a kvality 7. pětiletce". Spatřujeme v tom způsob, jak ZO SSM, mládežnické pracovní kolektivy, BSP, KRB, hlídky a štáby Reflektoru mladých, zálohy BSP, studijní skupiny, kolektivy pionýrských pracovníků, pionýrské oddíly i jednotlivce orientovat potřebným směrem. Jak je zaměřovat na to

- aby získávali z každé hodiny pracovní doby, studia i volného času co nejvíce užitečného pro rozvoj socialistické společnosti i svůj všestranný růst, - aby hospodařili všude, při výrobě i při spotřebě, co nejlépe s každým kilowattem energie, s každým kilogramem surovin a materiálů i s každou korunou svěřených finančních prostředků,

- aby si osvojovali tvořivě nové vědeckotechnické poznatky, hledali a nacházeli pro ně co nejširší využití ve své práci, studiu a životě vůbec.

Naší snahou je dát tím pracovní a studijní iniciativě i veřejně prospěšné aktivitě mládeže obsah odpovídající nárokům letošního roku i dalších let 7. pětiletky.

V orgánech a především v základních článcích naší jednotné organizace se přitom soustřeďujeme na vytváření atmosféry činorodosti a ovzduší nespokojenosti s dosaženým. Podněcujeme přirozené vlastnosti mládí, jako je sklon k soutěživosti, smysl pro novátorský přístup, odvaha zdravě riskovat ve prospěch správné věci i vůle překonávat sama sebe.

Vždyť příklady těch nejlepších ukazují jedno. To, jak lidé rostou odborně i politicky se složitostí úkolů, s aktivní účastí na jejich řešení. Jak se rozvíjí jejich talent, organizační a řídící schopnosti, utváří odpovědný vztah ke společnosti. Jak uvědomělá a kvalitní práce dodává plný smysl životu.

V tomto výchovném a organizátorském úsilí spatřuje náš Svaz mládeže způsob, jak naplňovat svou spoluodpovědnost za uskutečnění programu XVI. sjezdu KSČ. Jak dosáhnout toho, aby podíl mladých lidí na plnění hospodářských úkolů 7. pětiletky i nových volebních programů Národní fronty byl skutečně přínosný.

Dosáhnout toho můžeme jedině pod vedením orgánů a organizací KSČ, za důslednějšího koordinování postupu s vedením pracovišť a škol, s národními výbory, orgány Národní fronty a organizacemi, které jsou v ní sdruženy. V tom je i cesta - jak zdůrazňuje návrh programového prohlášení vlády - ke zvýšení kvality a účinnosti společného výchovného vlivu. Jedině tak se dosáhne např. účinnějšího využití stávající materiálně technické základny, kterou naše společnost disponuje pro uspokojování nejrůznějších zájmů občanů. Ještě užší spoluprací státních orgánů, národních výborů s Národní frontou - jak o tom hovořil soudruh Štrougal - lze dospět k účelnému rozšíření této základny.

Nové volební programy Národní fronty jsou dobrým rámcem pro to, aby byla vybudována další nenakládná zařízení pro masovou tělovýchovu, kulturu i vzdělávací činnost, zejména pak ve městech, na nových sídlištích. Užší spolupráce v rámci Národní fronty i jejích orgánů se státními institucemi jistě přispěje také k tomu, aby se potřebnou měrou rozšířil dosavadní dobrovolný aktiv výchovných pracovníků i lidi z praxe, pro práci s dětmi a mládeží vůbec.

Z činnosti pionýrských oddílů a nejrůznějších zájmových kroužků dobře víme, jakou společenskou odpovědnost berou na sebe jejich vedoucí. Kolik volného času musí svému dílu či kroužku věnovat. Proto je třeba cílevědoměji usilovat, aby dobrovolná aktivita občanů, věnovaná v mimopracovní době výchově mladého pokolení, byla všemi vedoucími hospodářskými i dalšími odpovědnými pracovníky jednoznačně chápána a oceňována jako vysoce prospěšná a plně angažovaná činnost.

Soudružky a soudruzi, už bylo řečeno, co všechno úspěšné plnění navrhovaného vládního Programového prohlášení nepochybně přinese - vnitropoliticky i v mezinárodním postavení naší socialistické vlasti. Předpoklad k tomu je dán i demokratičností jeho tvorby. Chtěl bych ocenit skutečnost, že vláda s návrhem svého programového prohlášení seznámila předsednictvo ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky, které se tak mohlo k němu vyjádřit.

A právě pro tento demokratický rys, pro socialistický a mírový obsah má návrh programu federální vlády plnou podporu Socialistického svazu mládeže. Děkuji za pozornost.

Předseda FS A. Indra: Děkuji poslanci Dočkalovi. Prosím poslankyni Rozsypalovou, připraví se poslanec Žákovič.

Poslankyně SL A. Rozsypalová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, další rozvoj naší socialistické společnosti, úkoly v hospodářské i politické sféře našeho každodenního života staví každého z nás před nutnost nacházet nová, dokonalejší řešení, nové cesty a metody, tvůrčím způsobem se vyrovnávat s úkoly, které jsme dosud neřešili. Staví nás před nutnost samostatně a s plným vědomím odpovědnosti rozhodovat o běžných, ale i složitých a neobvyklých situacích. Nutnost navazovat mezilidské kontakty i vyznat se ve složitém a jemném předivu mezilidských vztahů. Vyžaduje od každého občana naší socialistické vlasti stále více vlastní iniciativy, osobní a občanské odpovědnosti a aktivity. Denně prověřuje naše odborné vědomosti i znalosti a schopnosti, náš postoj a vztah k socialismu, k budování socialistické společnosti. Klade tedy stále větší nároky na osobnost člověka a jeho morálně politický profil.

Proto byla také v prohlášení vlády Československé socialistické republiky, které na této schůzi Federálního shromáždění přednesl s. Štrougal, věnována pozornost otázkám výchovy, vzdělávání a kultury a položen důraz na nutnost prohloubení jejich celospolečenské funkce.

V materiálech XXVI. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu se k těmto otázkám říká: "Tak velká věc, jako je výstavba komunismu, nemůže postupovat kupředu bez všestranného rozvoje člověka samého. Bez vysoké úrovně kultury, vzdělání, společenské uvědomělosti a vnitřní zralosti lidí je komunismus nemyslitelný."

Každá etapa přináší s sebou jiné problémy, každá etapa společenského vývoje vyžaduje řešení specifických úkolů. Jestliže se v současné době dostává do popředí komplex otázek spojených s problematikou výchovy, vzdělání a kultury, je to důsledek potřeb vyplývajících z přechodu k intenzívnímu ekonomickému rozvoji na základě účinnějšího využívání vědy a techniky, i ze strukturálních změn v našem národním hospodářství. Je to však také důsledek změn, k nimž došlo v našem společenském životě, v životní a kulturní vyspělosti našich lidí.

Zásadním krokem v oblasti výchovy a vzdělání, zejména mladé generace, je program rozvoje výchovně vzdělávací soustavy, tak jak byl formulován příslušnými usneseními našich státních a stranických orgánů. Dosavadní zkušenosti s jeho realizací potvrzují zásadní správnost stanoveného směru a dávají předpoklady pro další úspěšný postup.

Hodně se v poslední době hovoří o tom, že k zásadním změnám došlo v jedné z nejsložitějších oblastí výchovně vzdělávacího systému, a to v přípravě mládeže na dělnická povolání. Je tomu skutečně tak. To, že střední odborná učiliště budou - jak bylo v prohlášení vlády řečeno - v 7. pětiletce nejmasovějším typem středních škol a že do konce roku 1985 mohou v podstatě všechny děti získat střední vzdělání a více než polovina úplné střední vzdělání s maturitou, je nejen výrazem společensko-ekonomické potřeby, ale i jedním ze zásadních kroků při vyrovnávání vzdělanostní úrovně a odstraňování rozdílů mezi fyzickou a duševní prací.

Dovolte mi, abych toto tvrzení demonstrovala na příkladu Středního odborného učiliště obuvnického Klementa Gottwalda v Gottwaldově, tedy ze svého volebního obvodu. Zavedením a uplatněním nové školské soustavy byly splněny podmínky pro kvalitní přípravu dělnického dorostu. Výuka učňů pro hlavní výrobu je prováděna ve dvouletých a tříletých učebních oborech a od školního roku 1982-83 zde bude zahájena výuka i ve čtyřletém oboru s maturitou, který bude připravovat absolventy pro náročná dělnická povolání při výrobě usní, obuvnických polotovarů, v šicích dílnách a ve výrobě obuvi, i pro výkon některých nižších technickohospodářských funkcí ve výrobě.

V tomto učilišti je vyučováno a vychováváno přes 1100 učňů pro n. p. Svit i některé další organizace výrobně hospodářských jednotek českého obuvnického průmyslu a několik desítek učňů pro Mongolskou lidovou republiku.

O kvalitě ideově výchovné péče, věnované výchově budoucích mladých dělníků v tomto učilišti, svědčí výsledky této práce. Organizovanost a aktivita učňů ve společenských organizacích je vysoká. Například v Socialistickém svazu mládeže pracuje 78,8 % učňů. V nejvyšší formě socialistické soutěže, jíž jsou zálohy brigád socialistické práce, je zapojeno 11 kolektivů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP