Úterý 23. října 1984

Soudružky a soudruzi, na závěr bych chtěla říci, že víme, jak se chovat při odběratelsko-dodavatelských vztazích, jak normovat a plánovat zásoby, dbát na jejich rovnoměrnost a užití, zainteresovat pracující na jejich optimalizaci a snižování hmotně. Máme směrnice a kritéria pro vytřídění pomaluobrátkových a nadnormativních zásob, máme zajistit pohotové zásoby. Jsme si vědomi vnějších nepříznivých vlivů. Stále si opakujeme, že musíme vyrábět kvalitně a efektně. Známe ještě další činitele, které vývoj v zásobách ovlivňují. Vzdor tomu se stávající stav mění velice pomalu. Co tedy zbývá udělat? Docílit obratu v myšlení lidí, což je podmínkou pro úspěšné zvládnutí úkolů souvisejících s problematikou zásob. Závažnost problému je podtržena 10. zasedáním ÚV KSČ i příslušnými vládními usneseními. Využít všech ekonomických nástrojů stávajících i navrhovaných pro zlepšení. Využít působnosti a soustavného diferencovaného úvěrového tlaku SBČs. Zdokonalit systém informací o zásobách. Využít výpočetní a sdělovací techniku v oblasti zásob. Věnovat soustavnou pozornost i druhotným podzákonným normám, sledovat jejich účinnost a bude-li třeba, dávat i návrhy na jejich novelizaci.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji poslankyni Večeřové, slovo dávám poslanci Kratochvílovi, připraví se poslankyně Ridziková.

Poslanec V. Kratochvíl: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, snižování ztrát je důležitou součástí intenzifikačního procesu. Snižování ztrát v rostlinné výrobě vytváří prostor pro využití rezerv a zvýšení výroby ve všech navazujících úsecích jak v živočišné výrobě, tak i v potravinářském průmyslu.

Jedním ze základních úkolů je minimalizovat úbytky zemědělské a orné půdy. Přijatá opatření na tomto úseku se příznivě projevila v tom, že v letech 1981-1983 se půdní fond snížil jen o 16 tis. ha zemědělské a orné půdy, což je méně než desetina úbytku vykázaného v 6. pětiletce. Ne ve všech krajích se však daří tyto věci úspěšně realizovat. Např. v Severočeském kraji v roce 1982 ubylo z první kategorie 967 ha a z druhé 790 ha. Tím se výměra zemědělské půdy, připadající na každého obyvatele tohoto kraje, zmenšila v průběhu jediného roku o dalších 20 m2.

Výměrou zemědělské a orné půdy je Severočeský kraj hluboko pod výměrou ostatních krajů. Nejde jen o ochranu zemědělského půdního - fondu, ale také o to správně na ní hospodařit. Rezervy v tomto směru jsou v některých zemědělských podnicích ještě značné. Stále jsou ještě tzv. dočasné cesty, nehospodaří se dobře s ornou půdou na úvratích, v okolí kravínů, skládek, stohů apod.

Velké ztráty, které lze těžko vyčíslit, vznikají nestejnou úrovní agrotechniky. Jsou zemědělské podniky, které v maximální míře využívají výsledků vědy a výzkumů, což se projeví ve výsledcích. Např. JZD Určice na okrese Prostějov dosáhlo v průměru tří let 7. pětiletky u ozimé pšenice hektarového výnosu 6,9 tun. S ohledem na potřebu zabezpečení soběstačnosti je třeba, aby podprůměrné podniky se co nejdříve dostaly na úroveň průměrných a průměrné na úroveň předních. Zejména je třeba odstranit rozdíly u zemědělských podniků hospodařících v přibližně srovnatelných podmínkách. Výzkumný ústav ekonomiky zemědělství a výživy v Praze srovnával po tři léta dvojice 59 JZD s vysokou a nízkou úrovní hrubé zemědělské produkce na 1 ha zemědělské půdy hospodařících ve srovnatelných podmínkách. U zemědělských podniků s nízkou úrovní hospodaření na průměrné výměře 2615 ha, které měly v průměru 351 pracovníků, bylo docíleno 14 943 Kčs hrubé zemědělské produkce na 1 ha zemědělské půdy, zatímco u zemědělských podniků s vysokou úrovní hospodaření na průměrné výměře 2521 ha při 293 pracovnících bylo docíleno 17 490 Kčs hrubé zemědělské produkce na jeden hektar zemědělské půdy.

Po vyhodnocení bylo zjištěno, že v daleko nejvýznamnější míře ovlivňuje výsledky hospodaření úroveň řídící a organizátorské práce.

Poslanci výboru pro zemědělství a výživu se při skupinových i individuálních průzkumech na konkrétních příkladech přesvědčili o správnosti těchto závěrů. Tak např. v JZD Blata - Hněvotín na okrese Olomouc za nového vedení v loňském roce dosáhlo průměrný výnos u obilovin 6,17 t/ha a obsadilo druhé místo v okrese, u hrachu výnosem 5,16 t/ha se zařadilo na 1. místo v celé ČSR, u cukrovky výnosem 35,3 t/ha bylo na 2. místě v okrese.

V předešlém roce bylo JZD Hněvotín hodnoceno téměř ve všech ukazatelích na posledních místech v okrese. Rovněž JZD Starojicko na okrese Nový Jičín za starého vedení bylo v plnění agrotechnických lhůt na posledních místech, v současné době patří k předním v okrese. Rovněž po změně předsedy v JZD Fulnek se v posledním období stav radikálně zlepšil.

Vzhledem k velikosti podniků vedle řešení zaostávajících podniků je třeba upozornit, že vystupuje do popředí i řešení rozdílů mezi jednotlivými středisky, objekty, provozy i hony v rámci jednoho podniku. Např. v jednom podniku jsou stáje s užitkovostí přes 4 tis. litrů mléka na jednu dojnici a na druhé straně jen kolem 3 tis. litrů. Tyto rezervy musí být řešeny v podnicích daleko radikálněji.

Značným problémem v současné době je, omezit ztráty na živinách statkových hnojiv v zemědělských podnicích, kde se s nimi dosud nehospodaří dobře a které se potom musí nahrazovat průmyslovými hnojivy. I když lze připustit, že tyto ztráty jsou často odvislé od výše limitu na investice, přesto lze větší péčí tyto ztráty podstatně snížit.

Největší problém je u sklizňových ztrát, jak se o tom zmínil ve svém referátu místopředseda vlády ČSSR s. Potáč.

U obilovin jsou ztráty poměrně malé. Zásluhu na tom má poměrně dokonalá sklizňová technika a soustavná kontrola práce kombajnérů zemědělskými podniky v průběhu sklizně. Ztráty se pohybují do 3 %, při dobrých klimatických podmínkách jsou menší. Na okrese Nový Jičín se loni pohybovaly kolem 1,5 %. Stávající sklizňový park je však poddimenzován a vyhovuje v případě velmi dobrého počasí. Jestliže se však vyskytnou mimořádně nepříznivé podmínky, pohybují se ztráty až do 9 %.

Problémy ztrát na okrese Nový Jičín se koncentrují do sklizně cukrovky, brambor a objemových krmiv.

U cukrovky jde o celý komplex, který zapříčiňuje, že její pěstební výsledky zdaleka neodpovídají naší tradici a reálným možnostem. Ztráty se pohybují od 10-20 % a jsou odvislé od ročníku, terénu a v neposlední řadě od pracovníků při sklizni a organizaci práce. V této souvislosti je třeba urychleně přezkoumat a doplnit opatření ke snížení ztrát zejména při sklizni.

Značné ztráty u této plodiny vznikají i při výrobě cukru. Při průzkumu na Generálním ředitelství Cukor a cukrovinky v Bratislavě byli poslanci seznámeni s plánem na rekonstrukce a modernizace cukrovarů do roku 1995. Podle tohoto programu by se v porovnání s plánem s rokem 1983 v SSR zvýšila celková kapacita za 24 hodin o 11 tis. tun, což umožní zkrátit cukrovarnickou kampaň na 74 dnů. Snížením současných ztrát se promítne do získání ročně více než 33 tis. tun cukru navíc, úspory přes 55 tisíc tun měrného paliva a roční úsporu cca 1 tisíc pracovníků.

Další vysoké ztráty vznikají při sklizni a zejména uskladnění brambor. Proti běžným 20 % ztrátám se při uskladnění v bramborárnách ztráty snižují na 10-12 %. Při jejich výstavbě je účelné více využít možnosti budování bramboráren ve spolupráci se zpracovatelským průmyslem a obchodními organizacemi. Ztráty lze rovněž omezit výrobou zušlechtěných výrobků z brambor např. lupínky, hranolky, bramborové knedlíky v prášku, bramborová kaše v prášku.

Ztráty u pícnin jsou odvislé od technického vybavení zemědělského podniku a účinné řídící práce. Sklizňová řezačka SPS-35 byla v průměru využita jen na 67 %, a to v důsledku časté poruchovosti. Pro omezení ztrát je důležité, kolik má příslušný zemědělský podnik k dispozici mechanizace pro sklizeň, aby ji mohl provést včas i za zhoršeného počasí, dále množství senážních a silážních žlabů a seníků a dostatku konzervačních přípravků. V JZD Fulnek a v řadě dalších JZD kde tato věc byla v minulosti zanedbávána, úroveň sklizených objemných krmiv byla slabá, vlivem dlouhé doby senážování a silážování se krmiva znehodnocovala a ztráty v provozních skladech dosahovaly až 50 %. Poněvadž u tohoto JZD chyběla technika na sklizeň píce (obraceče a shrnovače), docházelo ke ztrátám na kvalitě sena i v tak příznivých letech pro sušení sena jako byl rok 1982 a 1983.

K dalším značným ztrátám dochází rovněž u ovoce a zeleniny. Příčiny lze hledat ve velké pracnosti těchto plodin, v dosud nedokonalé mechanizaci a značné náročnosti na pracovníky při sklizni, kde je nutno využívat i brigádnické výpomoci. Rovněž kapacity zpracovatelských závodů jsou nedostatečné a v době zvýšení nabídky úrody dochází k znehodnocování a k velkým ztrátám. V období sklizňové špičky např. u okurek a česneku docházelo k odbytovým problémům, k omezováním nákupu, neodběru třídy B, k zastavení nákupu od drobných pěstitelů, ale nedokonalou distribucí se stávaly i případy, že ve vyšších polohách tyto plodiny nebyly na trhu v dostatečném množství.

Rovněž ztráty vznikající při uskladnění ovoce v nevhodných skladech jsou až o 5 % vyšší než ve skladech klimatizovaných. Rovněž na tomto úseku by věci prospělo urychleně spojit finanční prostředky a investiční limity zemědělských podniků, zpracovatelského průmyslu a obchodních organizací k výstavbě skladů a zařízení s nejmodernější technologií.

Vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, otázka snižování ztrát v našem národním hospodářství se musí stát hlavním cílem, poněvadž jde o hodnoty, které již byly vyrobeny a byly na ně vynaloženy značné náklady. Snížení ztrát na minimum se mu i stát jedním z hlavních cílů všech podniků a pracovníků v zemědělství a potravinářském průmyslu. Bude naší povinností, abychom ve svých volebních obvodech poukazovali na příčiny a vedli pracovníky k cílevědomému snižování a odstraňování ztrát.

Soudružky a soudruzi poslanci, na jaře letošního roku byla v odvětví zemědělství široce rozvinuta iniciativa pracujících za bezztrátovou sklizeň. Tuto myšlenku zdůraznil i soudruh Černěnko na nedávné všesvazové poradě lidových kontrolorů v Moskvě, když charakterizoval zemědělskou výrobu jako náročnou a namáhavou lidskou práci a uvedl, že proto není možno nijak omlouvat toho, kdo trpí nebo zapříčiní ztráty při sklizni, přepravě a skladování úrody.

Chtěl bych se zeptat ministra zemědělství a výživy ČSSR soudruha Tomana, jaké jsou v letošním roce konkrétní zkušenosti a výsledky našich zemědělských podniků, řídících a kontrolních orgánů ve snižování ztrát při sklizni, k zajištění bezztrátového skladování úrody. Děkuji.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla. Děkuji poslanci Kratochvílovi. Slovo má poslankyně Ridziková a připraví se poslankyně Švihálková.

Poslankyně M. Ridziková: Vážené súdružky, vážení súdruhovia, nedávno bola uverejnená správa Federálneho štatistického úradu "Vývoj národného hospodárstva a plnenie štátneho plánu za I. polrok 1984". Celkové výsledky boli veľmi priaznivé a v - mnohých dôležitých ukazovateľoch došlo k prekročeniu plánovaných zámerov. Napriek tomu i v správe sa poukazovalo na niekoľko oblastí, kde s vývojom nemôžeme byť spokojní.

Jedna z nich je využitie fondu pracovnej doby, ovplyvnené i rozsahom pracovnej neschopnosti. To vyzdvihuje i správa Ústrednej správy nemocenského poistenia o vývoji pracovnej neschopnosti pracovníkov v pracovnom pomere a správa FMPSV o vývoji pracovnej neschopnosti pre nemoc a úraz družstevných roľníkov za rok 1983. Vo svojom vystúpení by som vás chcela zoznámiť s poznatkami z prieskumu vykonaného členmi výboru pre sociálnu politiku. Ďalej uvediem niekoľko skúseností z n. p. Tatralan, Kežmarok, kde pracujem, a ktoré sa takisto týkajú strát z dôvodu pracovnej neschopnosti.

V rámci celej ČSSR chýbalo z dôvodov pracovnej neschopnosti denne priemerne vyše 305 tisíc pracovníkov v pracovnom pomere a takmer 29 tisíc družstevných roľníkov, čo oproti roku 1982 znamená vzrast o viac ako 13 tisíc. Je pravda, že v tomto období vzrástol aj priemerný počet pracovníkov, ale nie o toľko, aby odôvodnil taký vysoký vzostup. To je zarážajúce najmä preto, že v minulom roku sa vynaložilo mnoho prostriedkov na zlepšenie všetkých podmienok pracujúcich - len v našom podniku 700 tisíc Kčs - na zlepšenie pracovného prostredia a ďalších 400 tisíc Kčs na zlepšenie zdravotnej starostlivosti.

Správy ďalej ukazujú, že uvedený vývoj nebol len výsledkom zvýšeného počtu práceneschopných, ale prevažne výsledkom dlhodobého rastu priemerného trvania jedného prípadu pracovnej neschopnosti. Hlavné príčiny tohto nepriaznivého stavu vidím v nedostatkoch v zdravotnej starostlivosti.

Prvým vážnym problémom je postavenie závodného lekára. Väčšina ľudí v ňom vidí menšieho odborníka než v lekárovi na zdravotnom stredisku. Mali by sme teda hľadať cesty, ako zvýšiť spoločenskú prestíž závodných lekárov, a tým ich i stabilizovať. Stále výmeny sú jedným z dôvodov toho, že prevažná časť činnosti závodných lekárov spočíva v liečení už vzniknutých chorôb a úrazov, zatiaľ čo prevencii venujú málo času.

Z vlastnej podnikovej skúsenosti chcem vyzdvihnúť význam zdravotnej prevencie, ktorá začína dôkladnými lekárskymi vstupnými prehliadkami. I keď sú povinné, v niektorých podnikoch sa robia len formálne a niekedy sa vôbec nerobia. Zdravotná prevencia sa má týkať všetkých pracovníkov. Ide nielen o pravidelné periodické prehliadky, ale napr. aj o očkovanie pred očakávanou chrípkovou epidémiou, o otužovanie pracovníkov a pod. Túto funkciu môže úspešne plniť len závodné zdravotné zariadenie.

Ďalším faktorom sú veľké časové straty nemocných v dôsledku ciest do vzdialeného zdravotného strediska a čakanie na poradie. 7. závodný lekár má ďalšiu prednosť v tom, že pozná dobre nielen pracovníka a jeho zdravotný stav, ale i podmienky, v ktorých pracuje. Potom sa môže závodný lekár kvalifikovane vyjadriť i k preraďovaniu na iné pracovisko. Aj tejto problematike venujeme v našom podniku zvýšenú pozornosť, čo sa nám priaznivo prejavilo i v lepšom využití pracovnej doby. Preto jen nutné, aby vedúci pracovníci, počínajúc majstrom, prikladali tejto oblasti zodpovedajúci význam a videli v nej časť svojej riadiacej práce.

Vážené súdružky a súdruhovia, priemerné percento pracovnej neschopnosti v r. 1983 robilo u pracovníkov v pracovnom pomere 4,30 % a u družstevných roľníkov 4,11 %, čo predstavuje veľké straty pre naše národné hospodárstvo. Percento pracovnej neschopnosti by nemalo narastať, ale klesať.

Výška pracovnej neschopnosti v členení podľa jednotlivých odborových zväzov často nezodpovedá charakteru v nich prevládajúcej práce.

V ČSR je najvyššie percento pracovnej neschopnosti v baníctve a energetike, v potravinárskom priemysle a v ďalších odvetviach spotrebného priemyslu. Na Slovensku je na prvom mieste potravinársky priemysel, zatiaľ čo baníctvo a energetika sú až na 3. mieste.

Zhoršená zdravotná situácia pracujúcich sa prejavila i v počte priznaných invalidných a čiastočne invalidných dôchodkov, u ktorých došlo oproti roku 1982 tiež k nárastu. V členení podľa dôvodov priznania týchto dôchodkov priaznivo klesol počet pracovných úrazov a nemocí z povolania.

Aj v našom podniku v prepočte na sto pracovníkov oproti roku 1982 sa znížil počet pracovných úrazov z 0,83 na 0,64 %. U nepracovných došlo k poklesu z 0,92 na 0,87 %. Za celú ČSSR je však vývoj nepracovných úrazov nepriaznivý. Ich počet vzrástol z 628 tisíc v roku 1982 na 647 v roku 1983.

Rozhodujúci význam pre priznanie invalidných dôchodkov majú nemoce z povolania. Ich rozsah je ovplyvnený úrovňou bezpečnosti práce, pracovným prostredím, použitými technologickými postupmi, technickým zariadením. To všetko sú činitele, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť. Pracovné úrazy a nemoce z povolania výrazne ovplyvňujú výsledky nášho pracovného úsilia. Znižujú objem výroby, sú vynakladané značné prostriedky na liečenie, odškodňovanie postihnutých, výplaty dávok v nemoci a u najvážnejších z nich i na výplaty dávok dôchodkového zabezpečenia.

O rozsahu celkových strát svedčí odhad vyplácaných plných a čiastočných invalidných dôchodkov vo výške cca 800 miliónov korún a odhad celkových výdavkov na dávky nemocenského zabezpečenia vo výške cca 200 miliónov korún ročne, teda 1 miliarda korún ukazuje názorne ekonomický dôsledok pracovnej neschopnosti.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP