Úterý 23. října 1984

Opísaná nepriaznivá situácia vyvoláva zrejme nutnosť prijať novú právnu úpravu prevádzky na pozemných komunikáciách. Zásady tohto zákona, prerokúvané vo výboroch oboch snemovní, vyvolali celý rad pripomienok a námetov, ku ktorým sa prihliada pri príprave jeho paragrafovaného znenia. Súbežne s návrhom zákona sú už pripravené príslušné návrhy vykonávacích vyhlášok. Navrhovaná právna úprava rešpektuje súčasne i perspektívne požiadavky na bezpečnosť a plynulosť dopravy a prihliada k potrebe odstrániť súčasnú rozdrobenosť právnej úpravy.

Okruh týchto otázok by som chcel uzavrieť varovným pripomenutím, že u nás dochádza počas každej 5 a pol minúty k dopravnej nehode, každých 21 minút k zraneniu a každých 6,6 hodín k usmrteniu účastníka cestnej dopravy. Žiadny sebelepší zákon sám o sebe tieto problémy nevyrieši. Povedal som už, že väčšinu nehôd spôsobuje ľudský činiteľ. Je preto nevyhnutné účinnejšie výchovne pôsobiť na deti vo všetkých školských zariadeniach. Zamerať sa na skvalitnenie prípravy, výchovy a výcviku vodičov, pri riešení dopravnej otázky využívať psychológiu, ale predovšetkým pôsobiť na zvýšenie disciplíny na všetkých účastníkov cestnej dopravy.

K nehodovosti a stratám však nedochádza len v doprave, na cestách, ale tiež v materiálnej výrobe jednotlivých odvetví národného hospodárstva. I keď došlo, oproti r. 1982, ku zníženiu zhruba o 1 miliardu, predstavovali straty, ktoré vznikli pri tvorbe národného dôchodku v našej republike, a ktoré je možné finančne vyčísliť, v roku 1983 vyše 5,5 mld. Kčs. Pri požiaroch v r. 1983 bolo usmrtených 121 ľudí, 792 bolo zranených, hmotná škoda bola takmer 200 miliónov Kčs. V tomto smere je nepriaznivý vývoj zaznamenaný v prvom polroku tohto kalendárneho roku, keď pri 4325 požiaroch prišlo o život 113 ľudí, 792 bolo zranených, hmotná škoda je vyše 221 miliónov Kčs. Tento značný nárast je zaznamenaný predovšetkým v ČSR, kde vzniklo 3356 požiarov.

Bolo by možno uviesť celý rad prípadov i s tragickými následkami. Spomeňme napríklad na ten, ktorý sa stal 14. júna v Třinci na okrese Frýdek Místek, o ktorom bola verejnosť informovaná, kde pri výbuchu plynu pri zemných prácach boli usmrtení ľudia. Predbežná škoda je 5 miliónov Kčs.

Uvedené čísla ukazujú, o čo je krátený náš národný dôchodok a o aké značné hodnoty veľa ráz zbytočne naša spoločnosť prichádza. Materiálne hodnoty ide nahradiť, to najcennejšie, čo človek má - život - však nie.

Spoločným menovateľom sú často nedostatky v riadení, malá náročnosť, benevolentnosť v dodržiavaní predpisov a nariadení, nízka úroveň kontroly.

Súdružky a súdruhovia. Chcel by som sa taktiež podeliť o niektoré poznatky z priemyselných podnikov na Ostravsku.

Práca v baníctve má samozrejme rad zvláštností po stránke bezpečnosti práce. Na šachte akékoľvek nedodržanie pravidiel bezpečnosti práce má väčšinou oveľa väčšie dôsledky, ako kdekoľvek inde. Preto je venovaná veľká pozornosť výchove pracovníkov, ich preškoľovaniu i potrebnému materiálno-technickému zabezpečeniu. Toto cieľavedomé úsilie sa pozitívne prejavilo i v minulom baníckom roku 1983/84, lebo na šachtách OKD sa znížil počet úrazov, vrátane smrteľných a ťažkých. Tento pozitívny trend pokračuje i v tomto 1. polroku, keď sa počet úrazov znížil cca o 5 % v porovnaní s 1. polrokom roku 1983.

Za týmito dobrými súhrnnými výsledkami sa však na druhej strane skrývajú tiež šachty, kde vývoj po tejto stránke nie je tak priaznivý. V poslednom čase v niektorých baníckych podnikoch boli zaznamenané ťažké úrazy mladých pracovníkov vo veku 19-21 rokov.

Napriek pozitívnemu vývoju, ktorý som uviedol, musí byť i naďalej predmetom každodennej práce boj proti úrazom. Zo strany zodpovedných vedúcich je nutné, aby venovali pozornosť protiúrazovej prevencii, výchove a preškoľovaniu nových, najmä mladých pracovníkov.

Obdobne ako na baniach OKR, má pracovná úrazovosť stále klesajúcu tendenciu i vo VHJ - hutníctva železa. Pozitívné sú výsledky dosiahnuté v 1. polroku tohto roka. Žiaľ, tento priaznivý efekt sa neprejavuje u smrteľných a ťažkých úrazov, ktorých vývoj je kolísavý. Závažné je, že veľký podiel na týchto úrazoch má používanie alkoholu na pracoviskách.

Chcel by som uviesť konkrétny prípad z podniku, kde pracujem - z NHKG. Posledný smrteľný úraz bol zapríčinený tým, že pracovník prišiel na smenu silne podnapitý a i keď spolupracovníci na pracovisku, vrátane majstra, podnapilosť pracovníka zaregistrovali, urobili málo pre to, aby pracovník nebol pripustený a nechali ho pracovať na rizikovom pracovisku. Dopadlo to tak, že 29 ročný pracovník, ženatý, s maloletými deťmi, bol vtiahnutý do válcovacej stolice a usmrtený.

To je ukážka, k čomu vedie falošná solidarita a nesprávne prístupy pracovných kolektívov. Práve oni a BSP musia zohrávať rozhodujúcu úlohu pri výchove svojich pracovníkov. Veď BSP nemajú za cieľ plniť len výrobné úlohy, ale byť i nápomocné pri výchove k zodpovednosti všetkých svojich členov.

Väčšiu zodpovednosť musia zohrávať tiež od borové organizácie v zabezpečovaní preventívnych kontrol a v nekompromisnom prístupe pri posudzovaní príčin úrazov, vzniknutých často z ľahkomyseľnosti. Na dokreslenie by som chcel uviesť, že uvedený prípad ako jediný v rámci VHJ nebol podnikom odškodnený.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, čo povedať záverom? Škody a straty, vznikajúce v oblastiach, o ktorých som hovoril, si vyžadujú venovať týmto otázkam zvýšenú pozornosť. Pri tejto príležitosti by som chcel oceniť záslužnú prácu príslušníkov verejnej bezpečnosti, pomocnej stráže VB a príslušníkov požiarnej ochrany, lebo bez ich svedomitej preventívnej práce by bol tento stav podstatne horší.

Je preto na nás a širokej verejnosti, aby doceňovala túto prácu a všemožne ju podporovala. Aby sme si uvedomili, že všetky tie prehliadky, kontroly a opatrenia sledujú spoločný záujem nás všetkých - našu bezpečnosť a ochranu nášho spoločného majetku.

Předsedající místopředseda SL A. Hůla: Děkuji poslanci Džupinovi. Slovo má poslankyně Večeřová. Připraví se poslanec Kratochvíl.

Poslankyně V. Večeřová: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, je všeobecně známo, že přírůstky zásob v celkovém úhrnu v našem národním hospodářství dlouhodobě překračují plánované záměry a že váží neadekvátní část přírůstku národního důchodu. Vývoj zásob v ČSSR se jeví být nepříznivým i při mezinárodním srovnávání.

Hospodářsko-právní normy, které ovlivňují chování organizací na daném úseku, lze v podstatě členit do dvou skupin, z nichž prvou tvoří úpravy stanovící postupy, které přímo či nepřímo napomáhají tomu, aby nevznikaly nežádoucí zásoby. Do druhé skupiny pak patří právní úprava, která stanoví postupy při využití zásob, jež se staly v určité organizaci nepotřebné.

Pokud jde o předpisy prevenující vzniku nežádoucích zásob v podnicích, chtěla bych především upozornit na úpravu projednávání dodavatelsko-odběratelských vztahů, kterou stanoví novelizovaný hospodářský zákoník v § 114a a vyhláška č. 48/1980 Sb., o hmotném bilancování a projednávání dodavatelsko-odběratelských vztahů v plánovacím procesu. Základem postupu podle této úpravy je důsledné provádění průzkumu potřeb, které napomáhá zabraňovat vzniku produkce, o níž nebylo zjištěno, že bude v národním hospodářství využitelná. Tato právní úprava vyjadřuje systémová řešení, která vedou organizace k tomu, aby si včas vyjasnily - případně s přispěním svých nadřízených orgánů - své vzájemné požadavky a možnosti na podkladě rozpisu navrhovaných úkolů plánu. Takto stanovené postupy, pokud jsou dodrženy, napomáhají tomu, aby dodavatelé nevyráběli výrobky, o něž není zájem a aby odběratelé neodebírali dodávky, pro něž nemají zabezpečeno včasné využití. Tím uvedená právní úprava působí k tomu, aby nevznikaly nepotřebné zásoby ani u dodavatelů a ani u odběratelů. Již vícekráte jsme však konstatovali, že se dosud nepodařilo dosáhnout toho, aby vyhláška č. 48/1980 Sb., byla důsledně dodržována nejen ze strany organizací, nýbrž - a to především - i ze strany nadřízených orgánů, zejména pokud jde o včasné řešení vzniklých rozporů. Úroveň dodavatelsko-odběratelských vztahů je nepochybně ovlivňována celou řadou faktorů, jako je např. průzkum potřeb, probilancovanost plánu, délka období, na něž jsou stanoveny plánované úkoly. Velice významnou roli zde má i lidský činitel, zejména úroveň řídící práce. Je nepochybné, že nedostatky, které vznikají v dodavatelsko-odběratelských vztazích, jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k vytváření nepotřebných zásob. Jde totiž o to, že v procesu oběhu potíže jedné organizace se řetězovitě přenášejí do organizací dalších, a že nevyřešené problémy v jednom odvětví nepříznivě ovlivňují další navazující odvětví. Proto je třeba proti těmto nedostatkům důsledně bojovat všude, kde vznikají, a proto je tak nutné, abychom též dosáhli lepší úrovně znalosti a dodržování právní úpravy dodavatelsko-odběratelských vztahů.

Vzniku nadnormativních zásob brání i § 170 hospodářského zákoníku, podle něhož odběratel může i po uzavření smlouvy o dodávce odmítnout dosud nedodané smluvené výrobky, jejichž odběrem by mu vznikly zásoby, kterých by nejméně po dobu jednoho roku, popř. u výrobků podléhajících rychlé zkáze po dobu jejich použitelnosti, nemohl upotřebit k plnění plánovaných úkolů. Odmítnutí výrobků podle § 170 hospodářského zákoníku je spojeno pro odběratele s povinností, zaplatit dodavateli penále jako za prodlení s odběrem a uhradit způsobenou škodu bez ohledu na zavinění. Tato úprava vychází z pojetí, podle něhož je rozumnější, aby vyrobené a nepotřebné výrobky zůstaly u dodavatele, neboť tato organizace je zaměřena na jejich odbyt a má tedy lepší předpoklady pro to, aby pro ně nalezla vhodné náhradní použití, než jaké by měl odběratel.

Ze stejného pojetí vychází i vyhláška č. 49/1981 Sb., v tomto předpisu je zaměřeno na vrácení nevyužitých zásob do reprodukčního procesu. Vyhláška ukládá organizacím, u nichž vzniknou nevyužité zásoby, aniž by byly samy schopné nalézt organizaci, která by o ně měla zájem, aby zásoby nabídly organizaci, jež je povinna zprostředkovat jejich umístění. Funkci zprostředkující organizace plní podle zmíněné vyhlášky ty organizace, jež běžně provádějí v největším rozsahu odbyt výrobků, který se stal u určité organizace nepotřebným. Tuto činnost provádějí především odbytové a zásobovací organizace a odbytová sdružení. Dále ji podle okolností případu provádějí i výrobní podniky a organizace, u nichž je v rámci výrobní hospodářské jednotky centralizován odbyt.

Například v závodě I. brněnské strojírny ve Velké Bíteši v okrese Žďár nad Sázavou byly od platnosti vyhlášky č. 49/1981 Sb. do pololetí letošního roku vytříděny zásoby v hodnotě 1 067 000 Kčs. Likvidace odprodejem a vlastní spotřebou snížila jejich stav o 511 tis. Kčs a stejným způsobem budou likvidovány zásoby za dalších 278 tis. Kčs. Nevyužité zásoby v závodě, vytříděné podle vyhlášky č. 49/1981 Sb., k 30. 6. 1984 činí 1,47 % celkového objemu materiálových zásob. Vznikly při změnách konstrukce a technologie výroby, změnách výrobních programů a změnami v odběratelsko-dodavatelských vztazích.

Úprava obsažená ve vyhlášce se jeví vyhovující. Tuto skutečnost jsem si ověřila také v dalších závodech svého volebního obvodu, v národním podniku Kablo Velké Meziříčí i v Pleasu Luka u Jihlavy a v obou okresních pobočkách Státní banky československé. Přesto je však třeba konstatovat, že stále ještě nedosahuje účinnosti ve stupni, který byl původně předpokládán.

A tu se vracíme k otázce, zda vyhovuje platná hospodářsko-právní úprava, pokud jde o prevenci vzniku nepotřebných zásob a jejich vrácení do reprodukčního procesu. Mám za to, že na tuto otázku lze odpovědět kladně. Otevřenou však zůstává otázka, jak zabezpečit, aby podniky a nadřízené orgány více než dosud dbaly ve své činnosti platných předpisů. To se týká z hlediska dané problematiky zejména vyhlášky č. 48/1980 Sb. a vyhlášky č. 49/1981 Sb. To je ovšem otázka kázně a nezbytnosti jejího posílení v hospodářských vztazích a nikoliv tedy tvorby práva.

Počátkem roku 1984 provedli poslanci ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů poslanecké průzkumy s tematickým zaměřením "Za hospodárné využívání zásob a snižování ztrát v národním hospodářství". Průzkumy byly provedeny u vybraných organizací o účinnosti opatření přijatých k efektivnímu vývoji zásob se zvláštním zaměřením právě na vyhlášku č. 49/1981 Sb.

Průzkumem bylo zjištěno, že vytřídění nevyužitých zásob je prováděno v souladu s platnou vyhláškou. Otázce nepotřebných a nadměrných zásob byla v organizacích věnována soustavná pozornost a byla přijata opatření k nápravě. Likvidace vytříděných zásob byla prováděna podle likvidačního plánu schváleného Státní bankou československou. Ojediněle nedošlo ke snížení zásob, ale naopak k jejich zvýšení, a to v souvislosti s odběratelsko-dodavatelskými vztahy.

Úroveň uskladnění výrobních a odbytových zásob není ve všech organizacích stejná. Vyhovující skladovací prostory a dobrá úroveň skladování jsou v národním podniku Tokoz ve Žďáře nad Sázavou i v národním podniku Kablo Velké Meziříčí na témže okrese, kde jednotlivé sortimenty zásob jsou uloženy ve vyhovujících prostorách a nehrozí jim znehodnocení.

Na základě zjištění z poslaneckého průzkumu např. v ČKD Blansko v Jihomoravském kraji jsou sklady převážně nevyhovující, zastaralé, bez potřebné vybavenosti manipulačními prostředky, a to z důvodu prostorového omezení. Není možné rozšíření dalších skladových ploch. Svoji úlohu sehrává i nedostatek finančních prostředků.

Průzkumy v mém volebním obvodě i průzkumy provedené poslanci ústavně právních výborů ukazují, že situace v zásobách není ještě na požadované úrovni, ale zvýšená pozornost této oblasti v posledním období přináší dílčí zlepšení.

Uvedu příklad z okresu Žďár nad Sázavou. Vývoj zásob u organizací úvěrovaných pobočkou banky se v zásadě neodchyluje od tendencí platných celostátně. Časová řada stavů zásob k poslednímu dni koncových roků pětiletých období ukazuje, že zásoby rostly rychleji než výkony. Ještě v období roku 1970 až 1975 nebyl předstih růstu zásob před růstem výkonů tak velký, ale v obdoby 1975 až 1980 se vývoj podstatně zhoršil. Zásoby vzrostly o 53,3 %, výkony však jen v 28,5 %. Poslední období roku 1980 je charakterizováno snahou zvrátit negativní trend předchozí pětiletky. Dokládá to růst zásob během těchto let o 11,7 % růstu výkonů o 13,8 %.

Je třeba říci, že samotný růst zásob není ještě negativní, pokud ovšem je souběžně zrychlována obrátka zásob. Propočet precizuje vývoj právě tím, že kloubí stavy zásob s výkony a umožňuje určit odvětví, jež se na negativním vývoji podílejí právě ve zpomalení obrátky zásob.

Srovnání obrátky zásob ve dnech ve výchozím roce 1970 s plánovanou obrátkou na rok 1984 bylo možno rozdělit odvětví okresu Žďár nad Sázavou na odvětví s dobrým dlouhodobým vývojem, kam v okrese Žďár nad Sázavou patří výrobní družstva, státní zemědělské organizace a také družstevní zemědělské organizace, kde obrátka stagnuje, a odvětví s negativním dlouhodobým vývojem kam patří průmysl, regionální hospodářství a obchod. U těchto došlo ke zpomalení obrátky ve dnech.

Již v roce 1978 výnosem Státní plánovací komise čj. 80513/1978 byla stanovena pro organizace povinnost soustavně na základě stanovených zásad provádět a rozvíjet normotvornou činnost. Cílem normování zásob mělo být zejména vytvoření měřítka pro efektivní tvorbu, strukturu a řízení zásob v organizacích. V této oblasti konstatovali odpovědní zástupci Státní banky Československé ve Žďáru nad Sázavou i v Jihlavě - to jsou okresy mého volebního obvodu - značný prostor ke zlepšení. V plánování přetrvává forma indexové metody, normy zásob jsou vytvářeny převážně jako skupinové. Individuálním normám zatím nebyla věnována patřičná pozornost. V oblasti řízení stále převládá snaha ovlivňovat u výrobních organizací růst výroby a usilovat o překročení plánu výroby.

Sebevyšší výroba při souběžném růstu zásob není žádným přínosem pro uspokojování potřeb obyvatelstva. Výroba bez jejího užití je výroba pro výrobu.

Požadované účinnosti vládního usnesení č. 157/1982 v oblasti normování zásob nebylo zatím docíleno. Bude nutné, aby ministerstva věnovala vyhodnocení dosavadního stavu ve zpřesnění norem zásob zvýšenou péči a náročnějším přístupem zabezpečila zlepšení ve stavu zásob, splnění úkolů na snížení zásob ve II. pololetí 1984, zvláště pak v jejich struktuře.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP