Úterý 23. října 1984

Výbor pre sociálnu politiku prerokoval predovšetkým súbor problémov znižovania pracovnej neschopnosti pre nemoc a úraz, najmä z hľadiska ochrany a bezpečnosti pri práci, problémov rizikových pracovísk a znižovanie mimopracovnej úrazovosti. V tejto súvislosti posudzoval konkrétne výsledky uplatňovania opatrenia vlády Československej socialistickej republiky a Ústrednej rady odborov. Venoval tiež pozornosť stratám pracovnej doby vyvolaných pri čakaní na vyšetrenie v dôsledku nekomplexnosti a lokálnej roztrieštenosti zdravotníckych zariadení.

Vážnou otázkou je prevencia. Jej úroveň je závislá od stabilizácii lekárov v závodných ordináciách a od vytváraní podmienok pre ich odbornú prácu. Poslanci zvýrazňujú, že to nie je len vecou zdravotníkov, ale predovšetkým jednotlivých podnikov. Stabilizácia závodných lekárov sa zlepšuje napríklad v okrese Vyškov a inde, (Ústí nad Labem, Prostějov, Levice); v niektorých ordináciách lekári úplne chýbajú, alebo sa behom roka vystriedajú.

Stále je ešte nepriaznivá vysoká mimopracovná úrazovosť. Komisie, ktoré boli ustanovené, ako poradné a koordinačné orgány vlády Českej socialistickej republiky a Slovenskej socialistickej republiky, musia tu výraznejším spôsobom dosiahnuť obrat. Denne máme totiž vyše 35 tis. práce neschopných, čo je závažný ekonomický a sociálny problém, ktorý prináša vysoké straty nášmu národnému hospodárstvu.

Výbor pre kultúru a výchovu sa vo vybraných podnikoch zoznamoval s úrovňou a účinnosťou masovopolitickej práce, t. j. akú pozornosť a starostlivosť jej venuje hospodárske vedenie i orgány a organizácie Národného frontu. Poslanci sa presvedčili, že ekonomická propaganda sama o sebe nemôže vyriešiť vecné ekonomické problémy, ale že má silu ich objasňovať, burcovať, kritizovať a vychovávať. Veľmi účinne môže vytvárať správnu atmosféru pre dôsledné plnenie hospodárskych úloh, pre pochopenie, že ekonomické problémy sa týkajú každého z nás, ako je tomu napríklad v podniku Rudý říjen, Otrokovice.

Poslanci zdôrazňujú význam a dôležitosť masovopolitickej práce. Je žiadúce najmä ekonomickú propagandu ďalej skvalitňovať, a to od podnikov až po riadiace orgány, a vo všetkých oznamovacích prostriedkoch.

Výbor branný a bezpečnostný nielen pri terajšom prieskume, ale v celej doterajšej činnosti sa zaoberá situáciou na našich pracoviskách a cestách, kde každodenne dochádza nielen k značným materiálnym stratám, ale aj k stratám na ľudských životoch, ktoré ochudobňujú naše národné hospodárstvo a každého z nás. Je tu celý rad objektívnych, ale predovšetkým subjektívnych príčin. Poslanci sú toho názoru, že lajdáctvo, nedostatočná ostražitosť, neplnenie bezpečnostných predpisov nemajú na našich pracoviskách miesto. Musí sa preto energicky proti nim postupovať a vyvodzovať dôsledne i kádrové závery.

Poslanci zahraničného výboru sa zúčastnili na skupinových prieskumoch iných výborov, alebo ich individuálne vykonali vo svojich volebných obvodoch.

Vážené súdružky a súdruhovia, dovoľte mi v závere spravodajskej správy oceniť a poďakovať všetkým poslancom, podnikom a organizáciám, za aktívnu prácu a pomoc pri príprave dnešného zasadania snemovne. Pri poslaneckých prieskumoch odznel rad dobrých námetov a pripomienok zameraných na efektívnejšie využitie zásob a zníženie strát negatívne ovplyvňujúcich efektívnosť výroby. Tieto boli adresované rôznym úrovniam organizovania a riadenia výroby, ktoré iste podľa charakteru a významu budú príslušnými organizáciami využité. Zároveň vyslovujem presvedčenie, že v období, keď sme vstúpili do 40. výročia vyvrcholenia národnooslobodzovacieho boja československého ľudu s hitlerovským fašizmom a oslobodenia našej vlasti hrdinskou Sovietskou armádou, dáme všetky sily na plnenie náročných úloh budovania rozvinutej socialistickej spoločnosti.

Předseda SL V. David: Děkuji společnému zpravodaji výborů SL poslanci Belkovi za přednesení zpravodajské zprávy.

Soudružky a soudruzi poslanci, předsednictvo Sněmovny lidu navrhuje, aby Sněmovna lidu zvolila pro přípravu návrhu usnesení návrhovou komisi v tomto složení: poslanci Nejezchleb, Hůla, Belko, Česka, Janec, Kryll, Sakmar a Riško.

Má někdo připomínku k návrhu, který jsem přednesl? (Nikdo.)

Dávám tedy o návrhu hlasovat. Kdo souhlasí s předloženým návrhem, nechť zvedne ruku.

(Hlasuje se).

Je někdo proti? (Nikdo). Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Nikdo). Nikdo.

Konstatuji, že složení návrhové komise bylo schváleno jednomyslně.

Soudružky a soudruzi, zahajuji rozpravu, do níž se písemně přihlásili tito poslanci: Komárek, Janec, Vavřincová, Linhart, Venhauer, Říman, Minárová, Džupina, Večeřová, Kratochvíl, Ridziková, Švihálková a Chlad.

Dávám slovo poslanci Komárkovi, připraví se poslanec Janec.

Poslanec J. Komárek: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, vážení hosté chtěl bych navázat na výklad místopředsedy vlády s. Potáče, zejména na tu část, ve které se zabýval rozhodujícími opatřeními na úrovni centra k efektivnějšímu využívání zásob v národním hospodářství. Je možno konstatovat, že k této problematice bylo již mnoho řečeno. Přijatá usnesení XV. a XVI. sjezdu KSČ, závěry jednotlivých plenárních zasedání ÚV KSČ, opatření vlády ČSSR i postup řady ústředních orgánů, nehledě na diskuse a výměny názorů odpovědných pracovníků i prostých lidí ve sdělovacích prostředcích ukazují, že problému neefektivního růstu zásob je věnována mimořádná pozornost. Avšak teprve výsledky za rok 1983 a průběh plnění v letošním roce naznačují, že je možno i na tomto úseku intenzifikace národního hospodářství docílit výraznějšího úspěchu. Potíže a nedostatky však přetrvávají i nadále a jsou příčinou, že nebylo doposud dosaženo rozhodujícího obratu.

Jednou ze základních příčin nedostatečně efektivního vývoje zásob v národním hospodářství - jak již bylo řečeno místopředsedou vlády s. Potáčem - je nízká úroveň dodavatelsko-odběratelských vztahů. Jde o celý řetěz příčin, které na sebe přímo nebo nepřímo navazují. Při poslaneckém průzkumu jsem se setkal s názorem, že k zásadnímu obratu dojde zřejmě tehdy, až bude zabezpečena optimální převaha nabídky výrobků nad potřebami odběratelů. Prvním krokem v tomto směru může být současná snaha přesunout těžiště ze zásob odběratelských na dodavatelské. Logické dokončení tohoto kroku leží v oblasti plánování, což by znamenalo udržet potřebnou rezervu ve výrobních kapacitách, pro krytí přirozených výkyvů. K tomu v podstatě směřuje i připravovaný přechod změny okamžiku realizace výroby z vyskladnění na přijetí úhrady dodavatelem od odběratele.

Zkušenosti z mého volebního obvodu a uskutečněného poslaneckého průzkumu ukazují, že k účinnému ovlivňování zásob dochází tam, kde je správně stanoven limit zásob podniku nebo VHJ. Ale ani dosavadní způsob hodnocení a řízení zásob k jednomu rozhodnému dni 31. prosince nelze považovat za nejvýhodnější řešení. Maximální fakturace k tomuto datu na hotové zboží vytváří neopakovatelné podmínky jednorázovým snížením zásob u výrobce. Tento mechanismus pohybu zásob jsem si ověřoval na generálním ředitelství Továren strojírenské techniky. Zjistil jsem dvě závažné skutečnosti. Především dochází i při uspokojivém celoročním plnění k vychýlení zásob uvnitř roku často až o 1 mld. Kčs v důsledku neodběru výrobků, zejména pro vývoz. Kromě toho nízká hodnota regulovaných zásob celkem neumožňuje stanovit limit zásob hotových výrobků v úrovni, odpovídající jejich celkovému expedičnímu cyklu.

Soudruzi v Továrnách strojírenské techniky využívají stanovený limit proto především pro nejnutnější zásobu zvláštního příslušenství a náhradních dílů. Z toho je možno odvodit, že příčiny uvedených výkyvů ve stavu zásob v průběhu roku jsou zřejmě skutečností, kterou je nutno řešit nejen v samotné VHJ. Vedení koncernu je totiž postaveno před vážné rozhodnutí. Buď plánovat reálný vývoj zásob nad stanovený limit uvnitř roku, spojit jej s hmotnou zainteresovaností - i když s vědomím, že jej Státní banka československá nebude úvěrovat - a počítat s tím, že bude muset zaplatit cca 20 mil. Kčs sankčních úroků plně ovlivňujících nejen zisk a finanční zdroje, ale i hodnotu použitelného objemu mzdových prostředků. Nebo vychýlení zásob neplánovat, ale zbavit se možnosti jejich konkrétního řízení a ovlivňování. Z národohospodářského pohledu je samozřejmě nutno podporovat požadavek na vykazování a hodnocení rovnoměrnosti vývoje zásob v průběhu roku.

Přitom je nutno přihlédnout k základní příčině současného nerovnoměrného vývoje zásob a určit, jaký podíl na tomto stavu má samotná VHJ tím, že neplní dlouhodobý program technické inovace, pružnosti, přizpůsobování výroby potřebám a požadavkům odběratelů, kvalitě výrobků a služeb včetně servisu, který byl požadován a dohodnut s PZO. V této souvislosti bych se chtěl zeptat ministra financí ČSSR s. Léra, jaké jsou dosavadní zkušenosti z probíhajícího experimentu s propojením vybraných podniků zahraničního obchodu a výroby ve vztahu k vývoji zásob exportního zboží v tuzemsku i zahraničí. Zda se experiment příznivě projevil i v operativnosti, propojenosti a v ekonomickém přínosu zahraničně obchodních organizací vzhledem k možnosti zahraničního obchodu účinněji ovlivňovat úroveň a strukturu zásob ve sféře výroby i oběhu.

Soudružky a soudruzi, k efektivnímu řízení zásob nepřispívají ani určité rozpory, vznikající v každodenní praxi při uplatňování vyhlášky č. 48/1980 upravující dodavatelsko-odběratelské vztahy. Problém spočívá v tom, že v návaznosti na tuto vyhlášku nejsou žádnou metodikou stanoveny diferencované - ale zdůvodněné - předkládací lhůty objednávek. Ty jsou potom vyhlašovány každým dodávajícím podnikem individuálně podle vlastních potřeb. Tak např. pro dodávky transformátorů z ČKD je předkládací lhůta objednávek 30 měsíců, pro řadu výrobků ze Sigmy, ZŤS Bánské Bystrice, Továrny obráběcích strojů 24 měsíců atd. Čs. keramickým závodům trvá kompletace řádně bilancovaných materiálů až 18 měsíců. Situaci komplikuje navíc i plánovací metodika, protože bilanční objemy si stanovují na rok dopředu a pokud jsou přidělovány jen ve finančním vyjádření dochází k rozporům při upřesňování potřebného sortimentu. Navíc ani časové dispozice výrobce s dodávkou koncem roku se nemusí krýt s potřebami odběratele, pokud ten potřebuje dodávku na začátku roku. Praxe řeší tyto rozpory pochopitelně předzásobením.

Soudružky a soudruzi, systém nástrojů plánování, financování a hmotné zainteresovanosti pro řízení pozitivního vývoje zásob je možno ve svém celku považovat za účelný. Přesto zůstává řada opatření, které je nutno "dotáhnout" tak, aby nedocházelo k vzájemné rozpornosti jednotlivých ukazatelů. Při průzkumu v Třineckých železárnách jsem se setkal s případem, kdy došlo k odlišnému hodnocení výsledků podniku pobočkou Státní banky československé a VHJ. Banka hodnotila podle kritérií úvěrové politiky úroveň zásob v minulém roce v porovnání se stavem zásob v roce 1980 a uplatnila vůči podniku na tento rok zvýšenou sankční úrokovou sazbu o 2 %. Přitom podnik rozepsaný úkol státního plánu včetně. obrátky zásob zabezpečoval a nadřízenou organizací byl hodnocen pozitivně.

Rozdílný pohled má samozřejmě svoje příčiny. Pro 7. pětiletku schválila vláda zpřesnění bankovní politiky, takže banka postupuje při posuzování vývoje hospodaření se zásobami náročněji. Skutečnou obrátku zásob přepočítává z měsíčních stavů se zohledněním vývoje uvnitř roku a zároveň oceňuje míru zlepšení respektive zhoršení hospodaření se zásobami od počátku 7. pětiletky a v souvislosti s tím uplatňuje stanovení úrokových sazeb z úvěrů na zásoby v rozpětí 3-10 %.

Tím je umožněno, aby příslušná organizace, která zlepšuje vývoj svých zásob, tuto skutečnost pocítila i ve svém hospodářském výsledku, a samozřejmě musí tomu být i naopak. Je skutečností potvrzenou dosavadním neustálým růstem zásob, že bez ekonomického tlaku k nějakému zlepšení stěží dojde a uplatňovaná metoda banky je jedním z takových nástrojů. Pro 8. pětiletku by se tento způsob měl stát obecným plánovacím a hodnotícím systémem.

V řadě případů rozporně působí rovněž hodnocení celkového stavu zásob a obrátky zásob. Zásadně by měl vždy platit pouze jeden z nich, protože splnění jednoho nemusí znamenat dodržení druhého. Jedině rozborem konkrétní situace lze určit, který z nich má větší ekonomickou důležitost a tudíž i oprávnění stát se závazným ukazatelem.

Podobnou rozpornost vykazuje i sledovaná rentabilita výrobních fondů. Tento ukazatel svou konstrukcí umožňuje substituci činitelů, tj. zisku, zásob a základních prostředků v pořizovacích cenách. Navíc jeho plnění je většinou rozhodujícím způsobem ovlivněno plněním zisku a ne vývojem zásob. Také stupeň závaznosti je rozdílný. Rentabilita výrobních fondů platí pro podnikovou zainteresovanost, kdežto obrátka zásob má stupeň závaznosti ukazatele státního plánu.

Protože shodné poznatky pramení z průzkumu v několika podnicích, domnívám se, že by bylo u podobných opatření vhodné uskutečnit určitý dialog mezi centrem a oblastí chozrasčotní sféry a hodnocení účinnosti přijímaných opatření zahrnout do ročních komplexních rozborů s cílem, zkvalitnit systém řízení na všech úrovních.

Zvláštní pozornost je potřeba věnovat také opatřením, která mají za následek zvýšení administrativní činnosti. Za příklad mohou sloužit poznatky z uplatňování vyhlášky č. 164/1980 Sb. a č. 48/1983 Sb., které jsme měli možnost si ověřit v oboru dřevozpracovatelských VHJ v Čechách a na Slovensku. Jde o ustanovení týkající se převodu z obratového fondu do zdrojů na rozdělení zisku a zpětný převod z rozdělení zisku do obratového fondu v závislosti na vývoji zásob. Organizace byly totiž povinny uskutečnit do 31. 3. 1984 převod z obratového fondu do zdrojů na rozdělení zisku v tom případě, že k 31. 12. 1983 byly zásoby pod plánovaným stavem. V tentýž den a tutéž částku však organizace převáděla zpět, protože k tomuto dni dosáhla plánovaného stavu zásob na rok 1984.

Zdánlivě příznivý dopad nenaplnění plánovaného stavu zásob promítnutý do zvýšené tvorby zisku na rozdělení v jednom roce, má za následek v druhém roce buď zpětný převod nebo úvěr za zvýšenou úrokovou sazbu.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, konkrétní poznatky z poslaneckého průzkumu i zkušenosti z mého volebního obvodu prokazují, že účinnost opatření přijímaných na úrovni centra se v podmínkách praktického uplatňování v chozrasčotní sféře projevuje v závislosti na stupni jejich komplexního řešení. Proto je možno pozitivně hodnotit, že např. při posílení odbytové funkce n. p. Ferona byl nejen zvýšen plán obratu regulovaných zásob o 300 mil. Kčs, ale zároveň byl tentýž ukazatel zpevněn u příslušných VHJ podle konkrétního rozboru struktury odebíraného válcovaného materiálu. Také v ostatních opatřeních, zejména u vytřiďování nepoužitelných zásob, je nutno dovést příslušné důsledky až do rozpisu plánu. V současné době odhaduje Státní banka československá na základě provedeného rozboru možnost snížení zásob u federálně řízených odvětví o 11 mld. Kčs. Aby tento úkol nezůstal jen ideou, musí být plně podpořen i v plánované oblasti s dalším využitím prostředků přímého i nepřímého řízení. Takové nástroje budeme i my, poslanci, požadovat od vedoucích pracovníků na všech stupních řízení. Nakonec nelze požadovat od chozrasčotní sféry racionálnější chování než je dáno makroekonomickými vztahy a současnou úrovní řízení.

Předseda SL V. David: Děkuji poslanci Komárkovi, dávám slovo poslanci Jancovi, připraví se poslankyně Vavřincová.

Poslanec I. Janec: Vážený súdruh predseda, súdružky a súdruhovia poslanci. Úroveň poľnohospodárskej výroby a jej produkčné a reprodukčné schopnosti do značnej miery ovplyvňujú straty v živočíšnej výrobe, ktoré vznikajú najmä úhynom hospodárskych zvierat.

Skúsenosti z poslaneckých prieskumov, ale i z môjho volebného obvodu ukazujú, že k veľkým stratám dochádza úhynom teliat, ktoré je možné dobrou prácou ošetrovateľov a veterinárnej služby podstatne znížiť. Uvediem niekoľko príkladov. V mojom volebnom obvode je celookresný priemer úhynu 3,1 % z narodených teliat. Okrem toho boli ešte vykázané straty 270 ks mŕtvo narodených teliat, t. j. 4,6 %. V JRD Kresňany bol však úhyn len 1,7 % a v Zbýňove dokonca len 1,3 %.

Podobné výsledky boli zistené pri skupinovom poslaneckom prieskume v okrese Nový Jičín v Severomoravskom kraji, ako uviedol spoločný spravodajca súdruh Belko.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP