Úterý 26. června 1979

Splnění cílů 6. pětiletého plánu vyžaduje dosáhnout intenzifikace vědeckovýzkumné činnosti, výrazně pokročit v koncentraci sil a prostředků vysokých škol na společensky nejzávažnější úkoly. Kulturní a školský výbor zjistil, že je nezbytné, aby ministerstvo školství vytvořilo podmínky pro úspěšné splnění úkolů plánů rozvoje vědy a techniky na léta 1976-1980 a zakončilo je oponentním řízením vedoucím ke konkrétním představám o realizačních výstupech do praxe.

Dále bude třeba zajistit úvodní oponentní řízení úkolů plánu rozvoje vědy a techniky na léta 1981-1985. Přitom je nutné, aby byly soustavně plněny a propracovávány úkoly vyplývající z dokumentu o dalším rozvoji čs. výchovně vzdělávací soustavy a ze souboru opatření k usnesení vlády č. 128/1977 ke zprávě o úkolech vysokých škol po XV. sjezdu Komunistické strany Československa.

Ministerstvo školství a s ním vysoké školy zajistily velmi aktivní účast při sestavování nosných témat a směrů budoucího státního plánu základního výzkumu na 7. pětiletku. Předběžný rozbor provedený kulturním a školským výborem ukazuje, že vysoké školy i nadále se budou velmi aktivně podílet jak na řešení, tak i na koordinaci státního plánu základního výzkumu. Bude nezbytné nadále usilovat o plánovité soustřeďování výzkumu, dost často roztříštěného do spousty drobných témat, do logických větších celků, které budou zaměřeny na klíčové problémy národního hospodářství. Právě možnosti multidisciplinární práce na vysokých školách, což je jejich specifikum, dávají pro komplexně řešená nosná témata ty nejlepší předpoklady.

Poslanecké průzkumy opakovaně zjišťovaly na vysokých školách různých typů přílišnou komplikovanost v řízení vědeckovýzkumné činnosti spočívající především v nejednotnosti a přemíře různých hlášení, které odvádějí pracovníky od soustředěné výzkumné i pedagogické činnosti. Jsme přesvědčeni, že ministerstvo školství spolu, ale také gestorské resorty pracují na nápravě tohoto jevu.

Pro další usměrňování rozvoje vědeckovýzkumné činnosti na vysokých školách je nezbytná analyticko-syntetická studie o stavu vědy na vysokých školách a o potřebách jejího dalšího rozvoje. Z tohoto podkladu bude ministerstvo školství vycházet při optimalizaci podmínek dalšího výrazného rozvoje vědy na vysokých školách, jejího účinnějšího řízení, prohloubení spolupráce s ČSAV, ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem zemědělství a výživy a dalšími resorty a zajištění těsného a efektivního sepětí vědy na vysokých školách se společenskou praxí.

Závěrem mi z pověření kulturního a školského výboru dovolte, abych konstatoval, že rozvoj vědy na vysokých školách přináší společenské praxi řadu velmi dobrých výsledků, ale současně je tato oblast stále poznamenána dílčími nedostatky. Především jde o to, aby ministerstvo školství na všech stupních řízení dokázalo mobilizovat rezervy a využít je ku prospěchu celé naší společnosti. To je jeden z činitelů, který umožní. aby věda na vysokých školách při racionálním přístupu v - řízení plnila i do budoucnosti své vysoce odpovědné poslání. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Soudružky a soudruzi, dostal jsem zprávu, že delegace Nejvyššího sovětu SSSR již vstoupila do budovy ČNR. Prosím, aby byla uvedena do našeho zasedání.

/Za bouřlivého potlesku poslanců přicházejí členové delegace Nejvyššího sovětu SSSR a zaujímají svá místa./

Soudružky a soudruzi, dovolte mi, abych v našem středu srdečně uvítal pro nás zvláště vzácnou návštěvu, delegaci Nejvyššího sovětu SSSR v čele s prvním náměstkem předsedy prezídia Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik soudruhem Vasilijem Vasiljevičem Kuzněcovem. /Bouřlivý potlesk./

Vítám současně v našem středu člena předsednictva ústředního výboru Komunistické strany Československa soudruha Aloise Indru, předsedu Federálního shromáždění. /Potlesk./ Vítám dále předsedu Sněmovny lidu Federálního shromáždění soudruha Václava Davida. /Potlesk./

Dovolte, abych mezi námi srdečně přivítal také radu-vyslance Svazu sovětských socialistických republik soudruha Nikolaje Vladimíroviče Maslennikova /potlesk/ a prvního tajemníka velvyslanectví SSSR soudruha Viktora Ivanoviče Jegorova. /Potlesk./

Soudružky poslankyně a soudruzi poslanci, je to poprvé v desetileté historii nejvyššího českého státního orgánu, kdy můžeme jako volení zástupci lidu České socialistické republiky pozdravit přímo na plenárním zasedání České národní rady delegaci Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik. Pozdravujeme vás, drazí sovětští soudruzi, představitelé velké socialistické země a jejího lidu, jehož vítězná revoluce, politická, ekonomická, kulturní a vojenská síla se staly rozhodujícím faktorem v nejnovějších dějinách našeho národa a jeho nadějných perspektiv. /Potlesk./

Po staletí naše země, naši předkové, vedli zápasy plné obětí za právo na vlastní národní život a státnost, za uchování jazyka a národní kultury. Celý vývoj imperialismu s jeho antagonismy a krizemi, zvláště pak v jeho fašistických formách, znamenal ohrožení existence našeho národa a popření nejzákladnějších lidských práv v miliónových masách pracujících.

Na osudech naší země ve středu Evropy lze mimořádně jasně se orientovat v revolučních procesech našeho věku a jejich smyslu. Všechny významné události našich nejnovějších národních dějin souvisely a souvisí se světovým revolučním pohybem, jehož rozhodující mocenskou silou a ideologickou avantgardou se stal sovětský lid pod vedením Komunistické strany Sovětského svazu. /Potlesk./

Drazí sovětští soudruzi, vaše Velká říjnová socialistická revoluce znamenala začátek nové epochy lidstva a lidství také pro naši zemi. Právě v těchto místech dnešního setkání volených zástupců lidu České socialistické republiky s delegací Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik byli rok po Říjnové revoluci zbaveni Habsburkové českého trůnu a vyhlášena Československá republika. Byl to důležitý krok v bojích našeho lidu za právo na vlastní stát a národní kulturu.

Pod náporem pokrokových sil, uvolněných a mobilizovaných vaší velkou revolucí, se osvobodily kromě nás i mnohé další národy z pout útlaku a bezpráví. Imperialismus pro udržení svého systému vykořisťování pracujících mas a celých národů reagoval na nejohroženějších místech fašistickým barbarstvím, režimem hrůzy, masovým terorem proti dělnickému hnutí a okupací většiny Evropy.

Obětí tohoto nástupu nejreakčnějších sil imperialismu se stala především naše země. Po dvaceti letech existence kapitalistického Československa došlo k Mnichovu, který byl projevem jednoty zájmů protirevolučních sil imperialismu, a k okupaci naší vlasti fašistickým Německem. Celá tato fáze fašistické agrese, kryta světovým imperialismem, byla, jak potvrdil další vývoj, jen přípravou kontrarevoluční válečné agrese proti Sovětskému svazu.

Po draze placených zkušenostech s buržoazní demokracií a reformismem se lidové masy v naší zemi naučily jasně rozeznávat, kdo je náš přítel a kdo nepřítel. Komunistická strana Československa se stala vedoucí silou v čele miliónů československých patriotů, když celý otřesný vývoj ukázal, že jako jediná dokázala díky marxismu-leninismu a sovětskému příkladu nalézt pro naši zemi a miliony jejích občanů východisko.

Ukazovala svým příkladem, že cesta osvobození naší vlasti, vydobytí národních a sociálních práv všech pracujících, je možná jedině v revoluční jednotě lidu, v aktivním boji proti národnímu a třídnímu nepříteli a v novém, neselhávajícím a trvalém spojenectví se Sovětským svazem, se silami socialismu, které nikdy nezradí, protože mají jak v naší době, tak v celé historické perspektivě stejné cíle a všelidské zájmy jako pracující této země. /Potlesk./

Naše doba je charakterizována neobyčejným dynamismem a prudkostí vývoje, revolučním a národně osvobozeneckým bojem, velkými úspěchy všech pokrokových sil. Rozhodující vliv na společenský vývoj na celém světě měly tři nejhumánnější události novodobých dějin lidstva: Velká říjnová socialistická revoluce, Velká vlastenecká válka Sovětského svazu, hrdinná to obrana velké země socialismu a evropské kultury proti nejtemnějším silám naší doby, a mírová ofenzíva Sovětského svazu a všech pokrokových sil, zaměřená na odvrácení světové války jako katastrofy lidstva.

Nejvýraznějšími úspěchy leninské mírové politiky jsou evropská konference míru a spolupráce v Helsinkách a v nejposlednější době výsledky sovětsko-amerických rozhovorů ve Vídni, vytvářející perspektivu zastavení a omezování nukleárního zbrojení. Ve spojení se sílícím mírovým hnutím v celém světě jsou tak z iniciativy a síly socialismu vytvářeny materiální a politické předpoklady trvalého světového míru.

Uvědomujeme si uprostřed tohoto světodějného zápasu, jehož výsledky rozhodnou o budoucnosti lidstva, že úspěchy a síla sovětské politiky míru a sociálního pokroku na celém světě jsou důsledkem a důkazem věrnosti Komunistické strany Sovětského svazu a osobně Leonida Iljiče Brežněva Leninovu revolučnímu odkazu. /Potlesk./

Drazí sovětští přátelé,

využíváme této historické příležitosti, abychom jako nejvyšší zastupitelský sbor České socialistické republiky poděkovali vaším prostřednictvím všem národům Sovětského svazu, všemu sovětskému lidu za jeho velkou revoluci, za vítězství nad fašismem a velký zápas za trvalý světový mír. /Potlesk./ Tak se vytvořila v Evropě a ve světě situace, jakou dosud neznáme v dějinách lidské společnosti a jakou nepoznaly v celé pohnuté historii bojů o život naše národy.

To je nejen velká šance, ale také velká odpovědnost. Náš dějinný závazek, jako odpověď na těžké oběti sovětského lidu - avantgardy v současném grandiózním zápasu proti válkám, vykořisťování a bídě, za spolupráci mezi národy - je jednota budovatelů socialismu v naší zemi, jednota obránců míru jako nejvyšší lidské hodnoty současnosti, jednota v obraně proti všem pokusům zabránit dalšímu rozvoji socialistického řádu, k němuž základy položil Vítězný únor 1948.

Soudružky a soudruzi poslanci,

naším úkolem i zájmem je, abychom poctivou prací a rozvíjením socialistické demokracie posilovali v linii politiky vedoucí síly Komunistické strany Československa svoji socialistickou vlast, abychom se stále aktivněji podíleli na upevňování světové solidarity sil míru, demokracie a společenského pokroku. Buďme každodenními hrdiny v tomto světodějném humánním poslání socialismu, abychom už nikdy nepotřebovali hrdiny bitevního pole.

Vážení sovětští soudruzi,

my, vlastenci této země, kterou milujeme a v níž tvoříme nový společenský rád z osvobozené práce a uvědomělé solidarity, dobře víme, že vaše Velká říjnová socialistická revoluce, vaše vítězné zápasy proti reakci celého světa, všechny ty velké oběti s tím spojené, vaše rostoucí materiální i morální síla byly v mezinárodním měřítku rozhodující pro obnovení československého státu v jeho historických hranicích, pro naše socialistická vítězství bez obětí na lidských životech. /Potlesk./

Ať žijí naše společné ideály socialistického humanismu, světový mír a právo každého pracujícího člověka kdekoliv na světě na důstojný lidský život. /Potlesk./

Sláva vaší velké a hrdinné socialistické zemi, Svazu sovětských socialistických republik! /Potlesk./

Vážené soudružky a soudruzi poslanci, o slovo se přihlásil vedoucí delegace Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik, první náměstek předsedy prezídia Nejvyššího sovětu Svazu sovětských socialistických republik soudruh Vasilij Vasiljevič Kuzněcov.

Prosím soudruha Kuzněcova, aby se ujal slova.

Vedoucí delegace Nejvyššího sově tu SSSR Vasilij Vasiljevič Kuzněcov: Vážený soudruhu předsedo! Vážení poslanci České národní rady! Soudruzi!

S velkým uspokojením jsme přijali pozvání zúčastnit se zasedání nejvyššího orgánu státní moci České socialistické republiky - České národní rady a setkat se s jejími poslanci.

Chtěl bych jménem delegace upřímně poděkovat předsedovi - soudruhu Evženu Erbanovi a členům Rady za vřelé přijetí, kterého se nám zde dostalo. Vyjadřujeme vděčnost za mimořádně vysoké ohodnocení úlohy, kterou sehrál sovětský lid pod vedením komunistické strany při uskutečňování vítězné Velké říjnové revoluce, osvobození Československa od fašistické poroby, nastolení a upevnění socialismu na území Československa.

Upřímně vám děkujeme za laskavá slova, která byla vyslovena na adresu Komunistické strany Sovětského svazu, jejího ústředního výboru v čele s generálním tajemníkem ÚV KSSS, předsedou prezídia Nejvyššího sovětu, soudruhem Leonidem Iljičem Brežněvem.

Dovolte mi, abych vám zároveň tlumočil, drazí soudruzi, nejsrdečnější pozdravy a nejlepší přání od sovětského lidu, ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu a osobně od Leonida Iljiče Brežněva. /Potlesk./

Od prvních okamžiků našeho pobytu ve vaší krásné zemi jsme se ocitli v atmosféře srdečnosti a soudružství a jsme obklopeni velkou pozorností. Včera jsme měli zajímavé pracovní jednání na Federálním shromážděním s jeho předsedou soudruhem Aloisem Indrou a dalšími soudruhy. Dnes, před příchodem k vám, jsme měli rovněž užitečné jednání s primátorem města Prahy soudruhem Zuskou a prvním tajemníkem městského výboru strany soudruhem Kapkem.

Chtěl bych, drazí soudruzi, zdůraznit, že sovětští lidé se upřímně radují z úspěchů a výdobytků československého lidu, vysoce hodnotí přínos Československa k zachování a upevnění míru. Rok od roku roste autorita vaší země na mezinárodní aréně. Jsme oprávněně hrdi na to, že si navzájem aktivně pomáháme, jdeme v jednom šiku s národy zemí socialistického společenství. Naše přátelství a internacionální spolupráce jsou velkým výdobytkem ověřeným životem. Budeme ho hájit a umocňovat.

Soudruzi,

Sovětský svaz je, jak známo, mnohonárodnostním státem. Je to velká a družná rodina národů - bratrů. Jejich skutečná rovnost a neochvějná jednota se staly možnými díky důslednému uskutečňování leninské národnostní politiky, zásad socialistického internacionalismu, vedoucí a řídící úlohy naší komunistické strany.

Radujeme se z velkých úspěchů v upevňování jednoty vašich bratrských národů, Čechů a Slováků, ve zdokonalování socialistické demokracie.

Když hovoříme o významných proměnách uskutečněných v bratrském Československu prakticky ve všech sférách života, je nutno zvláště zdůraznit, že jsou především výsledkem moudré a prozíravé politiky Komunistické strany Československa, věrné leninskému revolučnímu odkazu a důsledně uskutečněné ústředním výborem v čele s generálním tajemníkem ÚV a presidentem ČSSR soudruhem Gustávem Husákem. /Potlesk./

Dovolte mi, drazí přátelé, abych vám závěrem popřál dalších úspěchů v řešení úkolů výstavby vyspělé socialistické společnosti v Československu.

Ať žije věčné a nerozborné sovětsko-československé přátelství!

Upřímně vám děkuji za pozornost. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP