Čtvrtek 30. března 1978

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji místopředsedovi ČNR dr. Adamovi a prosím poslankyni Ficovou, aby se ujala slova.

Poslankyně Božena Ficová: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, dovolte mi, abych z pověření výboru ČNR pro obchod, služby a dopravu uvedla několik poznatků k plnění vládního prohlášení z oblasti dopravy a služeb, které jsou řízeny národními výbory.

Ztotožňuji se s konstatováním předsedy vlády ČSR soudruha Josefa Korčáka, že i v této oblasti se na celkovém úspěšném vývoji ekonomiky za prvé dva roky 6. pětiletky podílejí též organizace místního hospodářství a silniční dopravy.

V souvislosti se stále bohatší vybaveností domácností našich pracujících rostou současně rychlým tempem požadavky na opravy předmětů dlouhodobé osobní spotřeby, jako chladniček, automatických praček, televizorů pro příjem černobílého i barevného obrazu, moderních kuchyňských elektrospotřebičů a jiných předmětů. K zabezpečování těchto požadavků při nezvýšeném počtu pracovníků, jsou hledány a uplatňovány nové, racionální formy služeb. K nim patří zavádění výměnného systému oprav, půjčování předmětů zákazníkům po dobu opravy, rozšiřování pojízdných sběren, převzetí gesce místního hospodářství za opravy plynospotřebičů, které významně napomáhají k uvolňování kapacit plynárenských podniků pro zabezpečování úkolů vyplývajících z palivoenergetické situace apod.

V bytovém hospodářství národních výborů se zvýšil počet bytů ve správě organizací bytového hospodářství téměř o 40 000 bytů, což si vyžádalo zvýšený rozsah oprav a údržby, který činí více než 5 mld Kčs za rok 1976-1977.

Zvýšený objem, a do určité míry zlepšení kvality, vykazuje zakázková výroba, zahradnictví a řada jiných oborů služeb.

Nechci již uvádět další kladné příklady, každý z nás, který žije jako normální občan, si úroveň služeb může sám zhodnotit.

Nelze však nevidět, že přes dosažené úspěchy v plnění plánu i v realizaci četných opatření přijatých vládou i dalšími stupni řízení, přetrvává na úseku služeb a místní výroby stále řada nedostatků, zejména v pohotovosti a kvalitě prací, v kulturnosti služeb a ve styku jejich pracovníků se zákazníky. Také za globálními, dobrými ekonomickými výsledky se skrývá řada slabin. Na tyto nedostatky bylo zvláště poukazováno na 7. zasedání ÚV KSČ ke zlepšení vnitřního trhu a služeb a byla přijata celá řada opatření k jejich zkvalitnění. Jde o to, aby přijatá opatřen nezůstala jen na papíře, ale aby byla s odpovídající účinností uváděna do každodenního života.

Pokud jde o různé nešvary - jako je nepoctivost, úplatkářství ve službách i v terciární sféře vůbec, které byly opětovně kritizovány na 11. zasedání ÚV KSČ - myslím, že by pomohlo, kdybychom nositele těchto zvyklostí veřejně pranýřovali a důslednou kontrolou těmto negativním společenským jevům předcházeli. Ti, kteří berou tzv. "všimné", mají zájem, aby některé nedostatky přetrvávaly, případně se ještě prohlubovaly a zasluhují si proto také celospolečenského povšimnutí.

Soudružky a soudruzi, problematice dopravy a dopravní soustavy věnovalo velkou pozornost 9. zasedání ÚV KSČ v závěru minulého roku. Požadavky národního hospodářství na dopravu vyžadují od všech prostředků, aby silniční doprava nezbytně vypomáhala v přepravách pro energetickou základnu a aby silničáři nasadili všechny své síly ke zvládnutí obtížných podmínek, které jim letošní zima připravila. Tato situace vyžaduje mobilizaci všech pracovníků, zejména ve sféře řízení.

Při předcházejících jednáních v našem výboru jsme se přesvědčili, a zkušenosti a poznatky z volebních obvodů to ukazují, že pracující dopravy a silničního hospodářství se na obtíže letošního roku dobře připravili.

Pozornost si vyžadují v letošním roce především ty úkoly - a také o nich v našem výboru hovořil soudruh ing. Josef Jung, ministr vnitra ČSR - mezi něž patří osová přeprava uhlí ze severočeské uhelné pánve, zvládnutí komplexního zabezpečení přepravy kusových zásilek podniky ČSAD a další. Víme také všichni, kolik organizační práce dá zvládnutí problematiky hromadné přepravy osob v Praze do doby, než bude uvedena do provozu další část metra.

Vysoké tempo růstu přepravních výkonů vyžaduje soustředit pozornost všech řídících stupňů na další růst produktivity práce, a to především vyšším časovým využitím velkokapacitních dopravních prostředků a jejich souprav. Víme, že ani v roce 1978 nebude krýt bilanční rozpis nákladních automobilů všechny potřeby n. p. ČSAD. Proto bude třeba nahradit jejich nedostatek intenzívnější péčí o pojízdnost parku vozidel, které budou k dispozici.

Je nutné též konstatovat, že jakkoliv je v celospolečenském zájmu, aby se dopravní prostředky využívaly co nejracionálněji, existují stále případy, že týž materiál nebo výrobky se přepravují mezi dvěma místy v obou směrech současně a tedy zcela zbytečně.

Dovolte mi ještě několik slov k silničnímu hospodářství. Celá tato oblast je v porovnání s minulým obdobím značně náročnější, což vyplývá především z růstu zatížení pozemních komunikací silničním provozem a zároveň z tvrdé skutečnosti, že se musí zajišťovat sjízdnost a bezpečnost silnic, jejich rekonstrukce i nová výstavba s prostředky, které se úměrně růstu provozu nezvyšují, ale zůstávají zhruba na úrovni minulých let. To vyžaduje soustředění sil a prostředků na vybranou silniční síť, stanovení pořadí důležitosti akcí na ostatních komunikacích a prostřednictvím nových stavebních a technologických postupů dosahovat úspory živic.

Soudružky a soudruzi, v našem výboru jsme přesvědčeni, že dnešní jednání přispěje svým podílem k tomu, aby služby a místní výroba, doprava a silniční hospodářství byly i v letošním a dalších letech těmi články národního hospodářství, které napomáhají spokojenosti pracujících a dalšímu rozvoji naší socialistické společnosti. /Potlesk./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji poslankyni Ficové, prosím, aby se ujal slova poslanec Běžel.

Poslanec ing. Václav Běžel: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, když jsme v závěru roku 1976 jménem České národní rady vyjádřili plnou podporu programovému prohlášení vlády ČSR, činili jsme tak s vědomím, že tato podpora musí spočívat v tom, aby činnost odborových orgánů a základních organizací byla cílevědomě usměrňována k získávání pracujících pro aktivní účast na realizaci politiky KSČ.

Usnesením odborových sjezdů i ročními plány aktivity ROH jsme rozpracovali úkoly, které pro nás vyplývají z cílů dalšího rozvoje společnosti, vytyčených XV. sjezdem KSČ.

Aktivně jsme se zúčastnili práce na hospodářském, sociálním a kulturním rozvoji naší socialistické vlasti. Ukázalo se správným, že jsme svoji práci spojovali s rozvojem pracovní aktivity k IX. všeodborovému sjezdu a zejména na počest 60. výročí VŘSR.

Pracující splnili 17 000 sdružených, 19 000 celopodnikových a celozávodních závazků, 700 000 kolektivních a 2,5 milionů osobních závazků.

Tím pracující v celé Československé socialistické republice přispěli k tomu, že nad úkoly státního plánu bylo vyrobeno téměř za 2 mld Kčs průmyslového zboží navíc, provedeno navíc za 660 mil. Kčs stavebních prací a další hodnoty nad plán přinesli pracovníci služeb.

Jsou to výsledky schopností, zkušeností a dovednosti našich dělníků, techniků a všech pracujících, kterým patří upřímný dík.

Současně s úsilím za rozvoj ekonomiky věnovaly odborové orgány a organizace pozornost potřebám pracujícího člověka, zlepšování jeho pracovních i životních podmínek. Organizování prověrek dodržování předpisů o ochraně a bezpečnosti práce napomáhaly k snižování úrazovosti a nemocí z povolání. Mají podíl na tom, že v Československé socialistické republice se v loňském roce v průměru denně stravovalo v závodních jídelnách o 220 150 pracujících více než tomu bylo v roce 1976. Do výstavby pionýrských táborů ROH vložila Česká odborová rada za prvé dva roky 6. pětiletky více jak 118 mil. Kčs, čímž se zvýšil počet lůžek o 4184. Zdokonalila se ideově výchovná úroveň práce v těchto táborech. Rozšířila se kulturně výchovná činnost odborů, a to nejen v závodech, ale i v řadě měst a obcí naší republiky.

Naši odborářskou práci nám usnadňuje dobrá spolupráce s vládou České socialistické republiky, což naši funkcionáři oceňují. Ztotožňujeme se s hodnocením zabezpečování úkolů programového prohlášení vlády České socialistické republiky, předneseném jejím předsedou soudruhem Korčákem. Hlásíme se nejen k úspěchům, ale i k nedostatkům a chceme se podílet na odstraňování problémů, které se dosud nepodařilo vyřešit.

Ve své další práci budeme vycházet z náročného hodnocení provedeného 11. zasedáním ÚV KSČ, které na práci odborářů klade požadavek vysoké náročnosti při zvyšování celospolečenské úlohy ROH.

Při osvědčené zásadě komplexnosti a vyváženosti naší odborové práce budeme věnovat rozhodující pozornost hospodářské oblasti - účasti pracujících na plnění úkolů národohospodářského plánu. Jsme si vědomi, že můžeme rozvíjet péči o člověka jen tehdy, když se bude rozvíjet výroba, upevňovat pracovní, výrobní a technologická kázeň a zvyšovat produktivita práce.

Ve stanovisku České odborové rady k návrhu státního plánu rozvoje národního hospodářství na rok 1978 jsme vyjádřili vládě ČSR aktivní podporu. Upozornili jsme však na některé závažné problémy, které již delší dobu přetrvávají a jejichž řešení by přispělo k dalšímu zlepšení aktivního přístupu pracujících pro naplnění plánovaných úkolů. Oceňujeme přístup české vlády k řešení těchto problémů a jsme přesvědčeni, že najde pozitivní odezvu nejen mezi odborovými funkcionáři, ale že podobně budou přistupovat k připomínkám odborových orgánů a pracujících v závodech řídící pracovníci na všech úrovních.

Společné úsilí se projevilo v odpovědnějším přístupu k rozpisu úkolů plánu na letošní rok, ve zpracování souborů opatření ke zvládnutí úkolů a v tom, že rozpis plánu na pracovištích byl spojován s dalším rozvojem iniciativy a uzavíráním socialistických závazků na počest 30. výročí Vítězného února.

Složitost a náročnost úkolů třetího roku 6. pětiletky a realizace plánu aktivity ROH v roce 1978, v němž je stanoven náš podíl na hospodářském a sociálním rozvoji, nás vede k tomu, abychom společným úsilím ještě cílevědoměji a důsledněji organizovali účast pracujících na řízení a rozvíjení jejich iniciativy.

Společné úsilí musíme však daleko více než dosud rozvíjet v péči o člověka. Revoluční odborové hnutí bude tomu napomáhat svými finančními prostředky, vést odborové organizace k správnému využívání fondu kulturních a sociálních potřeb a k dobrovolné práci v akci "Odboráři svým závodům a republice" zahrnující 30 milionů hodin na počest 30. výročí Vítězného února.

Vážené soudružky a soudruzi, Česká odborová rada bude i nadále úzce spolupracovat s vládou České socialistické republiky a spolupodílet se na soustavném hospodářském rozvoji a na zvyšování životní úrovně našeho lidu. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji poslanci ing. Běželovi. Nyní hovoří poslankyně Malecká. Připraví se poslanec akademik Rosický.

Poslankyně Jarmila Malecká: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, předstupuji dnes před toto významné zasedání České národní rady, abych vás ve stručnosti informovala o hlavních směrech činnosti Českého svazu žen v uplynulém období, v němž i naše organizace byla ve své každodenní práci vedená snahou naplňovat zásady programového prohlášení vlády České socialistické republiky.

Český svaz žen - půlmiliónová organizace s převážně teritoriální působností - rozvíjela činnost na mnoha úsecích celospolečenského dění a výčet oblastí, v nichž se angažuje, by mohl být podán jen ztěží vyčerpávajícím způsobem v tomto mém dnešním krátkém vystoupení. Dovolte mi proto, abych vaši pozornost obrátila na ty otázky, které považujeme za velmi důležité z hlediska úkolů vyplývajících pro celý politický systém naší socialistické republiky z XV. sjezdu KSČ.

Především jsme se zaměřily na masově politickou práci mezi členkami Českého svazu žen a dalšími ženami a při vší skromnosti je možno konstatovat, že došlo k posunu při získávání žen pro politiku KSČ a zvýšení podílu organizace na socialistickém uvědomění a všestranném rozvoji osobnosti ženy. Tento posun lze dokumentovat velkým rozvojem pracovní aktivity žen a iniciativy našich organizací, zvláště výrazným v minulém roce 60. výročí VŘSR i závazky, které byly uzavřeny letos, na počest 30. výročí Vítězného února.

Závazkové hnutí, jež se na počest obou významných výročí rozvinulo, nebylo samoúčelné; všude vycházely naše organizace z úkolů vytyčených ve volebních programech Národní fronty a někde samostatně, jinde v součinnosti s dalšími společenskými organizacemi zaměřily své závazky tak, aby jejich splněním podpořily realizaci vytčených cílů, aby byly na pomoc našemu národnímu hospodářství.

Ukázalo se, že také soudružky ve funkcích poslankyň jsou vesměs nápomocny v orientování pomoci žen národním výborům správným směrem a jejich sepětí s organizací žen je úzké a dělné. To je patrno zvláště při řešení otázek, jež těsně souvisejí s vytvářením optimálních podmínek pro práci i život žen, ať již jde o budování dětských zařízení nebo zkvalitňování obchodu a služeb.

V této naposledy zmíněné oblasti bylo dosaženo zlepšení v řadě okresů zejména poté, kdy se tato problematika dostala na pořad dne 7. zasedáním ÚV KSČ v květnu minulého roku.

Český svaz žen společně s poslankyněmi národních výborů vyvíjí také úsilí o včasný návrat matek z mateřské dovolené, o zapojení lidí se změněnou pracovní schopností a důchodců do ekonomické aktivity, spolupracuje s Výbory lidové kontroly, pomáhá při zvyšování hospodárnosti v domácnostech atd.

Výsledkům a dalším směrům masově politické práce Českého svazu žen bylo věnováno XI. plenární zasedání ústředního výboru Českého svazu žen v listopadu 1977, jež podtrhlo důležitost systematičnosti politického vzdělávání, propagandistické a agitační práce mezi ženami i různých forem činnosti, včetně kulturně výchovné a zájmové orientace.

Další otázkou, která v minulém období stála v centru pozornosti všech článků naší organizace, bylo upevňování socialistického charakteru rodiny. Této problematice byly věnovány členské schůze základních organizací, na nichž byli nezřídka přítomni i zástupci dalších složek a občané. Potvrdilo se, že jde o otázky hluboce aktuální a trvale důležité, jejichž řešení si vyžaduje frontální přístup všech, kteří mají upřímný zájem na zdravém rozvoji dětí v klidném a harmonickém prostředí a na socialistické výchově v rodině. O tom, že tato problematika je živá a zaslouží si podrobnějšího zkoumání, svědčí i zainteresovanost ostatních organizací Národní fronty, které ji na základě usnesení předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSR ve svých podmínkách budou sledovat a koordinovanou snahou o řešení usilovat.

Péče našeho státu o rodiny s dětmi je na vysoké úrovni! V současné době vidíme rezervy ve výchovné práci vzhledem k zodpovědnosti samotných rodičů. Boj proti lhostejnosti ve veřejném mínění, proti narušování vztahů v rodině a proti řadě dalších faktorů, které její stabilitu ohrožují chceme vést také v součinnosti s těmi vědeckými pracovišti, která by zaručovala vysokou úroveň teoretické práce v této oblasti a zabývala se metodikou zkoumání a konkrétními návrhy přispívala ke koncepčnímu řešení v praxi v souladu s jednotlivými etapami dynamického rozvoje socialistické společnosti.

Proto mi dovolte využít této příležitosti a apelovat na odborníky v oboru práva, pedagogiky, zdravotnictví, psychologie a dalších oborů, kteří by mohli být v tomto úsilí ještě více nápomocni.

Uplynulé období je neméně výrazné, pokud jde o vnitřní stavbu naší organizace. Okresní konference Českého svazu žen v loňském roce poskytly jen další důkaz podtrhující správnost našeho postupu v této oblasti. Osvědčila se zásada posilování základního článku, základní organizace a konkrétní pozornost jednotlivým členkám.

Jsme si vědomy toho, že právě v základní organizaci, v jejím sepětí s politickým a kulturním děním se vytváří politické uvědomění jednotlivých členek a že odtud lze nejlépe působit příkladem a aktivitou na další ženy.

S potěšením konstatujeme, že se neustále prohlubuje součinnost našich základních organizací s národními výbory i spolupráce okresních výborů Českého svazu žen s ONV a okresními výbory NF. Představitelé těchto orgánů se častěji se ženami scházejí, aby vysvětlovali složitější otázky a hledali i u žen pro tyto otázky pochopení a pomoc v řešení.

Toto spojování cílů a prostředků není jednosměrné: ukazuje se znovu a znovu, že tam, kde byly ženy získány a zainteresovány do práce, tam se dílo lépe daří, protože je podporují svou obětavostí a zanícenou osobní agitací. Ostatně podobná součinnost s nejvyššími stranickými i vládními orgány, národními ministerstvy a ústředními výbory řady dalších společenských organizací Národní fronty se stala již trvalou součástí politické a řídící práce ústředního výboru Českého svazu žen při prosazování celospolečenských úkolů a zejména závěrů XV. sjezdu KSČ.

Jednou z oblastí, kam jsme napřeli svou pozornost v uplynulém období, byly naše organizace na vesnici. Nejen proto, že právě tam máme největší počet organizací. Ženy žijící v menších obcích jsou velmi často nosným pilířem kulturně osvětové práce, účinným pomocníkem národního výboru při zajišťování úkolů na úseku péče o mladou generaci i starší občany a vzhledem ke svému niternému vztahu k domovu, k obci, kde bydlí, k jejímu rozkvětu a pěknému vzhledu jsou i aktivní silou v budovatelském úsilí a plnění úkolů našeho zemědělství.

V práci se zemědělskými ženami nám jde trvale o zlepšování jejich pracovních podmínek, o zabezpečení vhodné pracovní obuvi a oděvů, o důsledné uplatňování jejich dnes již poměrně vysoké odborné kvalifikace a v neposlední řadě i o pomoc při zajišťování společného stravování a péče o děti mladých žen. 10. plénum Československého svazu žen počátkem tohoto roku dalo nový podnět k rozvoji práce Českého svazu žen na vesnici a očekáváme, že členské schůze našich základních organizací, které se budou k této problematice v nadcházejících týdnech konat, nás obohatí o nové poznatky a budou východiskem pro další zkvalitňování naší práce na tomto úseku.

Dalo by se říci, že určitým protipólem je náš zájem o rozvoj práce ženské organizace na sídlištích ve městech. Tam nám jde především o to, aby se vytvářely dobré vztahy mezi lidmi, aby soužití nových obyvatel bylo opravdu socialistické, oproštěné od maloměšťáckých přežitků, aby kolektivní zájem o život v novém prostředí vyústil v nový citový vztah k místu, okolí a obyvatelům. Snažíme se o citové ovlivňování nových obyvatel sídliště, nenecháváme stranou svého působení mladé ženy, které jsou zatím s dětmi v domácnosti, vytváříme nové socialistické tradice ve sborech pro občanské záležitosti. Usilujeme o to, aby člověk člověku nebyl lhostejným cizincem, ale dobrým sousedem. Vedeme naše základní organizace k tomu, aby hledaly vhodné a přitažlivé formy, aby se pamatovalo i na organizování akcí, které nejsou vázány na schůzové místnosti. Těch je v sídlištích stále nedostatek.

Jsme si vědomy toho, že se nám práce, často trpělivá, drobná a při povrchním pohledu nenáročná, bude lépe dařit tehdy, jestliže budeme schopny spolu s ostatními organizacemi vytvářet podmínky pro to, aby se lidé na sídlišti měli kde scházet a kolektivní život pěstovat. V tomto ohledu bychom ocenily větší pozornost řešení vybavenosti sídlišť společenskými místnostmi, třeba i provizorií, jak je to např. v Brně-Králově Poli a dalších obvodech.

Právě před týdnem se ústřední výbor Českého svazu žen sešel k plenárnímu zasedání, aby zhodnotil cestu, jíž Český svaz žen a všechny ženy prošly od Února 1948 do dnešních dnů. Převratné změny v životě našich žen za třicet let budování socialismu pod vedením KSČ jsme dokumentovaly na řadě výmluvných příkladů. Třicet let je krátká historie. Pro naše ženy však znamená obrovskou kvalitativní změnu v jejich postavení ve společnosti, v jejich životě a růstu osobnosti i v jejich společenském poslání matek a vychovatelek. Díky zrovnoprávnění žen ve všech sférách hospodářského, politického a kulturního života a v rodině jsou ženy dnes spolutvůrkyněmi společenských hodnot z vlastního přesvědčení; podílet se na vzestupu společnosti ve všech směrech se jim stalo přirozenou potřebou.

Naše organizace bude dále usilovat o to, aby byla platným činitelem v ještě intenzívnějším prosazování politiky KSČ mezi ženami, aby rozvíjela účast žen na budování, správě a řízení socialistické společnosti, aby vychovávala ženy socialisticky uvědomělé a pomáhala vytvářet předpoklady k jejich ještě většímu uplatnění. Cíle programového prohlášení vlády ČSR nám k této orientaci poskytují plný prostor také tím, že uskutečňování hospodářského a sociálního rozvoje republiky nepovažují jen za věc hospodářské politiky, ale za záležitost veškeré politicko-organizátorské, masově politické a kulturně výchovné činnosti.

My ženy jsme si plně vědomy, co nám socialismus dává. Víme, že do budoucna také počítá s naší náročnější, ještě odpovědnější prací. Proto se také plně hlásíme k závěrům nedávného 11. zasedání ÚV KSČ a svou důslednou cílevědomou řídící a organizátorskou prací a politickovýchovnou činností budeme všestranně usilovat o splnění závěrů XV. sjezdu KSČ. /Potlesk./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji poslankyni Jarmile Malecké. Prosím, aby se ujal slova poslanec akademik Bohumír Rosický, připraví se poslanec Jindřich Řehořek.

Poslanec akademik Bohumír Rosický: Vážená Česká národní rado, v celospolečenském systému péče o člověka má v socialistickém státě starostlivost o životní a pracovní prostředí mimořádnou důležitost. Poslanci-členové stálé pracovní skupiny předsednictva ČNR pro otázky životního prostředí si ověřovali, jak se v široké praxi resortů a národních výborů plní ta část vládního prohlášení z roku 1976, která je velmi závažná z hlediska péče o životní prostředí. Cituji: "Humanistické podstatě socialismu je cizí protiklad průmyslového rozvoje a zájmu člověka. XV. sjezd KSČ nám uložil uchovat základní hodnoty životního prostředí, bohatství přírody i krásu naší země pro budoucí pokolení. Vláda si uvědomuje tuto povinnost a bude dbát, aby se důsledně naplňovala v praxi všech resortů i národních výborů."

Vláda vynaložila mnoho úsilí, aby tento program soustavně a cílevědomě plnila. Prohlouben byl gestorský princip řízení péče o jednotlivé složky životního prostředí příslušnými resorty. Také Rada pro životní prostředí při vládě ČSR podle přijaté koncepce soustavně zpracovávala aktuální materiály a předkládala je vládě. Podle závěrů 11. zasedání ÚV KSČ bude třeba zvážit způsob řízení a zvýšit odpovědnost gestorských ministerstev i národních výborů za jednotlivé složky životního prostředí. Přitom v souladu se závěry XV. sjezdu bude třeba dále hledat vhodné ekonomické stimuly, abychom ovlivňovali hospodářské organizace k soustavnější péči o životní a pracovní prostředí.

Při poslaneckých průzkumech jsme si také ověřili, že úsilí naší vlády o aktivní ochranu a tvorbu životního prostředí se stalo součástí každodenní práce národních výborů. Péče národních výborů o životní prostředí vykázala zejména v posledních letech výrazný pokrok. Funkcionáři národních výborů, členové jejich rad i plén se stále více starají o řešení uvedené problematiky.

Potřeba ochrany a dalšího zlepšování životního prostředí se dostává rovněž do podvědomí stále širších vrstev obyvatelstva, které s nevšedním zájmem sleduje všechny kroky ke zlepšování svých životních podmínek. Projevila se tu systematická péče vlády, která postupně realizuje závěry XV. sjezdu naší strany a plenárních zasedání jejího ústředního výboru.

Oceňujeme, že vláda přijala řadu opatření, směřujících k zlepšení jednotlivých složek životního prostředí, jako je péče o půdu, lesy, ovzduší, boj proti hluku atd.

Vážené soudružky a soudruzi, můžeme být hrdi na obětavé postoje našich občanů, kteří věnovali miliony hodin v akci "Z" a v soutěžích na zkrášlení našich měst a obcí, na výsadbu a ošetřování zeleně, na vybavení svých obcí novými společenskými zařízeními. Není pochyb, že počty z minulých let, jako bylo více než 30 000 nových míst v mateřských školách, 280 000 m2 prodejní plochy, 470 bazénů a koupališť, 370 stadiónů, 240 tělocvičen a více než 7000 km vodovodní a kanalizační sítě budou v této pětiletce daleko překročeny.

V této společenské aktivitě sehrály mimořádně důležitou úlohu výbory Národní fronty, SSM, Svaz žen, odbory a další složky Národní fronty.

Jak jsem již poznamenal, náš socialistický stát se soustavně stará o ochranu přírody a vzhled krajiny. V současné době pečuje ČSR o Krkonošský národní park, 15 chráněných krajinných oblastí, o 512 státních přírodních rezervací, o několik set chráněných nalezišť a druhů vzácných rostlin a živočichů.

S velkou odezvou, zvláště mezi mládeží se setkala výzva vlád a ústředního výboru Národní fronty k ochraně a péči o zeleň. Péčí vlády a národních výborů byly aktivovány četné kulturní památky a účelně začleněny do estetického životního prostředí. Desetitisíce členů Mysliveckého svazu se podílelo na ochraně a tradičním chovu naší lovné zvěře, takže nejen, že nevymizel žádný její druh, ale naopak byla obohacena o další vhodné druhy.

Péče o životní prostředí a přírodu v našem státě ostře kontrastuje s některými ekologickými katastrofami, k nimž dochází při honbě za dalším ziskem v zamořování životního prostředí prudce jedovatými chemickými látkami. Jako příklad lze uvést případ v Sevesu v Itálii, již potřetí se opakující neobjasněná katastrofa obřího tankeru, z nichž poslední vezl 230 000 tun ropy a zničil ryby, ptáky a bretaňské pláže, o obživu připravil rybáře.

Snižování přirozené funkce oceánů se dotýká životního prostředí na celé naší planetě. Proto se právem péče o životní prostředí stává z iniciativy socialistických zemí v čele se Sovětským svazem předmětem jednání řady mezinárodních konferencí, pořádaných vládními i nevládními organizacemi, předmětem jednání státníků v Helsinkách i Bělehradě.

V těchto souvislostech plně podporujeme mezinárodní snahy o prohlubování výuky k péči o životní prostředí. Naše republika také na tomto poli zaujímá jedno z předních míst ve světě, jak to ukázala loňská mezivládní konference o výchově k péči o životní prostředí v Tbilisi, kde naše delegace vystoupila s několika iniciativními návrhy, které byly obecně přijaty. Výchova k péči o životní prostředí je součástí osnov na našich školách všech stupňů a slouží jako vzor pro jiné země. Konference mimo jiné zdůraznila, že výchova k péči o životní prostředí má být součástí komplexní výchovy trvající po celý život a reagující na nové potřeby rychle se měnícího světa.

V pozdravném dopise účastníkům konference v Tbilisi napsal generální tajemník ÚV KSSS a předseda prezídia Nejvyššího sovětu SSSR L. I. Brežněv mimo jiné: "Další rozvoj ekonomiky, vědy a kultury nelze realizovat, aniž bychom brali v úvahu důsledky vlivů člověka na přírodu. Je proto pochopitelné, že se výchova k starostlivému a citlivému vztahu k životnímu prostředí, spolu s rozšiřováním znalostí a návyků, potřebných k ochraně a zlepšování životního prostředí musí stát neodmyslitelnou součástí výchovného systému vzdělávání a přípravy kádrů. V naší zemi považujeme ochranu přírody a zlepšování životního prostředí za nejdůležitější celostátní a národohospodářské úkoly."

Výchova k dodržování socialistické zákonnosti a plnění ustanovení našeho právního řádu v oblasti péče o životní prostředí jak organizacemi a veřejnými orgány, tak občany patří mezi zvlášť významné úkoly.

Ohleduplnost k životnímu prostředí je ohleduplností ke každému občanu, ale také každého i vůči sobě, neboť znečištěné životní prostředí ovlivňuje každého a každému znečišťovateli se vše vrátí.

11. zasedání ÚV KSČ zdůraznilo vysokou náročnost na kvalitu a efektivnost práce řídících orgánů. Práci gestorů, odpovědných za jednotlivé složky životního prostředí by prospělo v jejich řídící, operativní a preventivní činnosti soustavné sledování, tj. monitorování některých škodlivých látek, především v ovzduší. Průzkum provedený poslanci např. v Krkonoších ukázal bílá místa v tomto směru.

Díky aktivnímu přístupu vlády ČSR k otázkám životního prostředí se podařilo vytvořit slibnou atmosféru pro sladění zájmů občanů a společnosti ve složitém komplexu problémů spojených s rozvojem a zlepšováním životního prostředí v naší republice. Plnění programu v příštích letech pětiletky přinese bezesporu nové podněty pro zdokonalení plánování v této oblasti, abychom v 7. pětiletce v duchu závěrů 11. plenárního zasedání ÚV KSČ dále zharmonizovali plán ekonomického růstu se současným respektováním potřeb životního prostředí, tj. abychom již v plánu zakotvili zásady prevence.

Závěrem chci ujistit vládu České socialistické republiky za všechny členy naší pracovní skupiny, co nejaktivnější podporou plnění jejích úkolů při řešení tak složitých, ale životně důležitých otázek v zájmu občanů. Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP