Čtvrtek 30. března 1978

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Hovoří místopředseda ČNR František Toman.

Místopředseda ČNR František Toman: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte i mně, abych jménem Klubu poslanců Československé strany lidové v České národní radě zaujal stanovisko ke zprávě vlády o plnění programového prohlášení. V prosinci 1976 jsme vládu České socialistické republiky ujistili, že poslanci našeho Klubu budou pro úkoly tohoto programového prohlášení vlády nejen hlasovat, ale že celá naše strana, všechny její organizace a všichni členové budou se podle svých možností snažit pomáhat vládě úkoly programového prohlášení také plnit. Vždyť tyto úkoly nejsou zdaleka jenom záležitostí vlády, ale dotýkají se nás všech.

Své možnosti pomoci a spolupráce na plnění úkolů programového prohlášení vlády jsme viděli jako celá naše česká Národní fronta, jak už zde bylo řečeno, v plné podpoře realizace celospolečenských úkolů vytyčených XV. sjezdem Komunistické strany Československa. Snažili jsme se k plnění úkolů 6. pětiletky mobilizovat všechny naše členy, zejména k zefektivnění jejich práce na všech pracovištích, k jejich účasti v brigádách socialistické práce a v novátorském a zlepšovatelském hnutí. Zaznamenali jsme i úspěchy této naší politicko-organizátorské práce v dobrovolné činnosti našich členů při zajišťování sklizňových prací v zemědělství a při plnění volebních programů Národní fronty. Snažili jsme se i po linii naší strany přispět k vytváření nového socialistického člověka, a to politickou výchovou našich funkcionářů a členů, abychom jim vysvětlili potřebu i význam aktivního plnění celospolečenských úkolů a cílů.

Právě ukončené výroční členské schůze naší strany vysoce ocenily politiku KSČ a úspěšnou práci vlády s tím, že dalším závazkovým hnutím jí naše členstvo vyjadřuje nejen svou důvěru, ale i plnou podporu.

Hlásíme se tím k dalšímu podílu na velkorysém programu budování rozvinuté socialistické společnosti. Věříme, že tak nejlépe přispějeme ke spokojenému mírové mu životu našeho lidu.

Zpráva předsedy vlády, kterou jsme dnes vyslechli, ukazuje, jakých výsledků vláda, státní orgány, hospodářské organizace, Národní fronta a všichni naši pracující dosáhli v plnění úkolů 6. pětiletky. Jsme toho názoru, že výsledky této práce jsou dobré. Vláda plní své úkoly přes všechny potíže dané složitou mezinárodní situací, stoupáním cen surovin na zahraničních trzích a v neposlední míře i rostoucími nároky našeho obyvatelstva. Není to úkol lehký, zvláště když jsme ze strany zahraniční i domácí reakce vystavováni útokům rafinované ideologické diverze. Tato směřuje k tomu, aby byla oslabena důvěra našich pracujících ve vedení Komunistické strany Československa, ve vedení státu a v účinnost naší ekonomiky vůbec.

Narušitelům našeho socialistického společenství se tyto snahy nedaří a důvěra našeho lidu nebyla podlomena. Naši pracující jsou si dobře vědomi pevných základů naší ekonomiky, která konec konců spočívá v jejich práci při plnění našich národohospodářských plánů. Tyto jsou pak základem jejich politických, hospodářských i sociálních jistot, jak zdůraznilo v těchto dnech 11. zasedání ÚV KSČ.

Dosavadní práce vlády, která se dokázala opřít o celou naši Národní frontu a o široké masy pracujících, je zárukou, že i v dalších letech budou úkoly programového prohlášení plněny ku prospěchu všeho našeho lidu. Chtěl bych proto vládu opětovně ujistit, že my poslanci a všichni členové Československé strany lidové učiníme vše pro splnění celospolečenských úkolů stanovených XV. sjezdem KSČ a rozpracovaných naším 6. pětiletým plánem.

Soudružky a soudruzi, dovolte ještě, abych se při této příležitosti zmínil i o některých problémech našeho vnitřního trhu, poněvadž jde o velmi významný a citlivý článek naší politiky a ekonomiky, kterýžto stabilně sledujeme v činnosti našeho výboru ČNR pro obchod, služby a dopravu.

Ocenili jsme, že vláda ČSR ve svém programovém prohlášení z prosince 1976 v souladu se závěry XV. sjezdu KSČ položila důraz na uspokojování potřeb obyvatelstva na vnitřním trhu s tím, že pozornost je třeba věnovat nejen zabezpečení stanoveného tempa růstu tržní osobní spotřeby, ale i zajištění strukturálních změn ve spotřebě v souladu s požadavky rozvoje socialistické společnosti. Zvlášť významné podněty pro realizaci těchto zásad přineslo 7. zasedání ÚV KSČ k otázkám hmotné spotřeby. Domníváme se, že je kladem, že byly vládou provedeny rozsáhlé koordinované práce spojené s konkrétním rozpracováním tohoto zasedání do podmínek ČSR, jak to také zhodnotila říjnová schůze České národní rady v minulém roce.

Již dnes můžeme konstatovat, že úsilí státních a hospodářských orgánů, národních výborů a všech pracujících, kteří se podílejí na zajišťování úkolů v oblasti hmotné osobní spotřeby, nalezlo svůj konkrétní pozitivní odraz v celkovém vývoji spotřeby a vnitřního trhu. Dokladem toho je, že dále roste maloobchodní obrat a to za dva roky téměř o 11 mld Kčs, tj. o 7,3 %. Přitom víme, že další růst hmotné spotřeby, její kvalitativní a strukturální změny probíhají za podmínek, kdy se nadále prováděla v oblasti maloobchodních cen cenová politika XV. sjezdu KSČ, to znamená, že byla zachována stabilita hladiny maloobchodních cen zboží, uspokojujícího základní potřeby našeho obyvatelstva.

V činnosti našeho výboru se přesvědčujeme, že zabezpečení uvedené dynamiky tržní osobní spotřeby, jakož i celkové stability vnitřního trhu v posledních dvou letech, nebylo úkolem jednoduchým v důsledku vnitřních i vnějších vlivů. Základ stability trhu nadále tvořilo zásobování obyvatelstva potravinami. Prodej potravinářského zboží se za dva roky celkově zvýšil o 6,6 %. Zjišťujeme, že ve struktuře spotřeby potravin pokračovaly v zásadě nadále společensky prospěšné a žádoucí tendence. Potvrzuje to další růst spotřeby ovoce a zeleniny, růst prodeje výrobků z masa a z mléčné produkce. Na druhé straně nelze však pozitivně hodnotit rostoucí vývoj prodeje alkoholických nápojů.

Nedávné 11. zasedání ÚV KSČ správně zdůraznilo, že pro globální i strukturální rovnováhu trhu a pro jeho dynamický rozvoj má rozhodující význam úroveň nabídky průmyslového spotřebního zboží. Údaje za poslední dva roky ukazují, že ve všech spotřebních třídách průmyslového zboží dále rostl prodej a že celkově maloobchodní obrat za průmyslové zboží stoupl téměř o 8 %. I zde se projevuje společensky žádoucí tendence, kdy kupříkladu prodej potřeb pro domácnost zaznamenal nárůst o více než 15 %.

I při tomto úspěšném prodeji a spotřebě průmyslového zboží byla dynamika prodeje ovlivněna některými sortimentními nedostatky a to kupříkladu u textilního zboží, bavlněných výrobků, dětského zboží či galanterie. U potřeb pro domácnost jsou to šicí stroje, pračky a některé další elektrospotřebiče.

Pozitivní výsledky v oblasti průmyslového spotřebního zboží jsou stále ještě znehodnocovány dodávkami nekvalitních výrobků, které zbytečně roztrpčují našeho spotřebitele.

V poslaneckých obvodech se přesvědčujeme, že zabezpečení vnitřního trhu dostatečným množstvím paliva je jedním z nejobtížnějších úkolů. Jsme svědky toho, že tato problematika je stále středem pozornosti jak ministerstva obchodu ČSR, tak organizátorského úsilí národních výborů a pomoc při řešení těchto problémů jistě poskytne i federální ministerstvo paliv a energetiky. Určité rezervy jsou také ve větší spotřebě palivového dřeva.

Jak analyzovalo 7. a 11. zasedání ÚV KSČ, rozhodující význam pro zabezpečení potřeb vnitřního trhu a tedy i pro další růst osobní spotřeby má výroba, a to především výroba průmyslového spotřebního zboží. Uvedené problémy ve struktuře vnitřního trhu však také velmi úzce souvisejí se skutečným plněním dodávek spotřebního zboží určených pro vnitřní trh. Je totiž nutno vidět i tu skutečnost, kdy se střetávají zájmy zahraničního obchodu a zájmy i potřeby vnitřního trhu. Přitom však neustále zdůrazňujeme, že i vnitřní obchod má svůj nezastupitelný podíl na kvalitě vnitřního trhu a na dynamice maloobchodního obratu jak v objemu, tak i ve struktuře.

Naši poslanci pozitivně hodnotí, že 7. zasedání ÚV KSČ již v průběhu 2. pololetí minulého roku mimořádně mobilizovalo celkové úsilí ve vnitřním obchodě o zkvalitnění jeho činnosti. Obchod se totiž v podstatě dostal do čela organizátorského úsilí při rozpracování závěrů 7. zasedání ÚV KSČ, při formulování četných konkrétních úkolů a při nastoupení důsledné kontroly realizace všech přijatých závěrů na tomto úseku.

Jak bylo řečeno na nedávném zasedání našeho výboru, i když byla zajištěna řada bezprostředních operativních úkolů, hlavní těžiště práce, vyplývající ze 7. zasedání ÚV KSČ je teprve před naší výrobou a před naším obchodem. Bude třeba, aby obchod vytvářel systematický tlak na dodavatele spotřebního zboží k plnému zajištění dodávek pro splnění letošního maloobchodního obratu, aby se tak zlepšila situace na vnitřním trhu. Obchod musí velmi důsledně využívat všech nástrojů v dodavatelsko-odběratelských vztazích ke skutečné realizaci dodávek v množství, čase, místě i v kvalitě. Musí zajistit také účinné a účelné aktivní hospodaření se zabezpečenými tržními fondy a prohloubit úlohu velkoobchodního článku z hlediska rozmisťování zboží a jeho rozvozu do prodejen vůbec. Sem patří i zvýšení aktivní obchodní politiky v samotném maloobchodním prodeji, boj proti nedostatkům v ochraně spotřebitele a zlepšování vztahů ke kupujícím.

Proto také trvalým úkolem zůstává zdokonalovat nákupní podmínky obyvatelstva a tím zvyšovat i ekonomickou efektivnost práce našeho obchodu. I když za pomoci národních výborů a spotřebních družstev se jen v minulém roce zvýšil počet prodejen o 1280 jednotek, v mnoha místech materiálně technická základna obchodu i cestovního ruchu vyžaduje další doplňování a zkvalitňování. Přesvědčili se o tom před nedávnem naši poslanci při průzkumu v Krkonoších, kde zásahem vlády byla založena komplexní koncepce vybavenosti této významné rekreační oblasti, avšak jeví se nutným, aby se z hlediska vlastní realizace stala v budoucnu součástí našich národohospodářských plánů.

Poslanci výboru ČNR pro obchod, služby a dopravu oceňují úsilí vlády při plnění programového prohlášení na úseku vnitřního trhu a svou činností ve volebních obvodech i v orgánech České národní rady budou záměry vlády i nadále plně podporovat. /Potlesk./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji místopředsedovi ČNR Františku Tomanovi. Dále hovoří poslankyně Alena Hanzlová, připraví se poslankyně Anastázie Slavíková.

Poslankyně Alena Hanzlová: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi poslanci, ve svém vystoupení bych chtěla především vyjádřit souhlas s přednesenou zprávou vlády České socialistické republiky o plnění jejího programového prohlášení z 16. prosince 1976.

Na základě tohoto prohlášení i na základě svých vlastních zkušeností jako poslankyně České národní rady se domnívám, že činnost vlády ČSR, národních výborů i všech ostatních součástí našeho socialistického politického systému v České socialistické republice důsledně a cílevědomě naplňuje program XV. sjezdu Komunistické strany Československa, program dalšího budování rozvinuté socialistické společnosti v naší vlasti.

Ve svém diskusním vystoupení se chci zabývat otázkami rozvoje socialistické demokracie, a to z hlediska podmínek a účasti mladé generace na řízení společnosti.

Komunistická strana a pod jejím vedením celá společnost věnují vytváření podmínek pro účast mladých lidí na řízení a správě veřejných věcí mimořádnou pozornost. Chtěla bych připomenout slova soudruha Gustáva Husáka, pronesená na XV. sjezdu KSČ: "Obrovská většina naší mládeže stojí na pozicích socialismu, vidí v něm svou životní perspektivu. Mladí lidé vykonávají odpovědné funkce v hospodářství, pracují ve společenských organizacích a ve státní správě. Podstatně se zvýšil jejich počet v zastupitelských sborech. Mnoho mladých je mezi předními novátory, zlepšovateli, nejlepšími dělníky, techniky, mezi vědci a umělci. Svým elánem, vztahem k ideálům socialismu, k naší komunistické straně jsou příkladem pro celou nastupující generaci." Soudruh Gustáv Husák dále řekl: "Naše zřízení vytváří pro uplatnění mládeže, pro její všestranný rozvoj velké možnosti. Proto je také třeba vést mládež k tomu, aby si byla vědoma svého místa v socialistické společnosti a svých úkolů."

Průzkumy, které uskutečnili poslanci stálé pracovní skupiny předsednictva ČNR pro otázky mládeže, i naše každodenní zkušenosti nás opravňují k radostnému konstatování, že stejně tak jako se po XV. sjezdu KSČ dále prohlubují příznivé podmínky pro účast mladých lidí na řízení, roste i počet chlapců i děvčat, kteří se uvědoměle zapojují do veřejné a společensky prospěšné práce.

Například v našem okrese Svitavy pracuje v okresním národním výboru 39 mladých poslanců a v komisích ONV 80 mladých lidí. V městských národních výborech pracuje 110 mladých poslanců a v komisích 182 mladých. V místních národních výborech je to 624 mladých poslanců a 462 mladých členů komisí. Při okresním výboru a v pěti městských výborech SSM jsou ustaveny aktivy mladých poslanců. Výrazná je účast chlapců a děvčat při plnění volebních programů Národní fronty. S jedenáctiměsíčním předstihem byla dokončena okresní stavba mládeže - výstavba mateřské školy pro 120 dětí. Příspěvkem ke splnění volebních programů jsou i čtyři další stavby mládeže v okrese - mateřská škola v Litomyšli, mateřská škola v Moravské Třebové, přístavba mateřské školy ve Sklenné a plavecký bazén v Bystré.

Podobné výsledky jsou i jinde: např. v okrese České Budějovice představovala loni dobrovolná práce mladých lidí v akci Z 466 850 hodin, což je 23 procent všech odpracovaných hodin v okrese. Z toho pomoc zdarma činila 91 % veškeré pracovní pomoci.

V uplynulém období se výrazně rozšířila a prohloubila péče ostatních společenských organizací sdružených v Národní frontě o socialistickou výchovu mladé generace i o činnost SSM a jeho Pionýrské organizace. Tak například v okrese Cheb má celkem 25 závodů patronát nad 23 pionýrskými skupinami, 27 brigád socialistické práce vyhlásilo patronát a pečuje o činnost jednotlivých pionýrských oddílů.

Podobných pozitivních a různorodých příkladů bychom mohli z každého okresu uvést celou řadu. Jsou průkazným svědectvím toho, že moudrá a principiální politika komunistické strany ve vztahu k mladé generaci vytváří stále příznivější podmínky pro její účast při prohlubování a rozšiřování socialistické demokracie. Na druhé straně svědčí i o tom, že si mladí lidé naší vlasti těchto podmínek váží a splácejí důvěru komunistické strany stále větší politickou a společenskou angažovaností, stále širší a uvědomělejší pracovní i studijní aktivitou a iniciativou.

Tento pozitivní vývoj přirozeně neznamená, že v této oblasti nejsou žádné nedostatky, problémy a nevyužité rezervy. Naopak - ve světle jednání a závěrů nedávného 11. zasedání ÚV KSČ je i zde třeba stále zvyšovat nároky, rozšiřovat, zkvalitňovat a prohlubovat podíl mladých lidí na řízení naší socialistické společnosti. Děkuji vám za pozornost. /Potlesk./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji poslankyni Hanzlové, prosím poslankyni Slavíkovou, připraví se místopředseda ČNR dr. Čestmír Adam.

Poslankyně Anastázie Slavíková: Vážené soudružky a soudruzi, na veřejných schůzích občanů se často setkáváme s otázkou bydlení a údržby bytového fondu. Je to zcela pochopitelné, neboť každý z nás má zájem na takovém bydlení, které poskytuje podmínky ke spokojenému rodinnému životu, odpočinku po práci a k výchově zdravých a šťastných dětí.

Naši občané jsou si přitom vědomi, že uspokojení této významné životní potřeby v masovém měřítku se může uskutečňovat pouze v socialistické společnosti, která si všestranné zvyšování životní úrovně obyvatelstva vytkla za jeden ze svých základních cílů.

Dnes, po uplynutí více než třiceti let od osvobození naší vlasti Sovětskou armádou, se můžeme proto pochlubit tím, že již téměř polovina našich občanů žije v bytech postavených po roce 1945, že ve vybavení bytů koupelnami jsme na šestém místě a ústředním topením na třetím místě v Evropě a že člověku nedůstojná obydlí byla v naší republice prakticky zlikvidována. Současně můžeme dojít k závěru, že intenzita bytové výstavby v posledních letech vzrůstá a tempem výstavby se řadíme již mezi státy, v nichž se ročně produkuje na 1000 obyvatel nejvíce bytů.

Přispívají k tomu i úkoly 6. pětiletky, jejichž průběhu plnění věnuje náš výbor ČNR pro plán a rozpočet soustavnou pozornost. Na základě výsledků dosažených v prvních dvou letech 6. pětiletky můžeme konstatovat, že i když plnění plánu bytové výstavby nebylo ve všech krajích stejně úspěšné, vcelku bylo v tomto období postaveno více bytů, než se v plánu uvažovalo. Jak již zde bylo řečeno, bylo na území ČSR dokončeno v letech 1976 - 1977 více než 172 000 bytových jednotek. Zároveň bych však chtěla v této souvislosti na několika číslech ukázat, jak se na této výstavbě podílí stát a jakými finančními prostředky přispívá ze státního rozpočtu jak na postavení nových bytů, tak i na jejich údržbu.

Tak např. v loňském roce činil celkový objem prací a dodávek pro komplexní bytovou výstavbu v ČSR zhruba 11 mld Kčs. A na krytí tohoto objemu, který zahrnuje všechny formy bytové výstavby s výjimkou rodinných domků a příslušnou občanskou a technickou vybavenost, poskytoval státní rozpočet ČSR přibližně 8,7 mld Kčs subvencí a státních příspěvků, což je téměř 80 % vynaložených nákladů. Rozsah této finanční podpory státem mohl být ještě větší, kdyby se podařilo realizovat všechny plánované úkoly v komplexní bytové výstavbě. To platí hlavně pro občanskou a technickou vybavenost, která, jak je známo, stále ještě zaostává, i když v loňském roce došlo proti dřívějším letům i zde k určitému zlepšení.

Chtěla bych k tomu dodat, že v loňském roce byl učiněn další krok při řešení účasti státu na rozvoji bytové výstavby vydáním nové vyhlášky o finanční a úvěrové pomoci družstevní a individuální bytové výstavbě. Podle této nové úpravy dochází mj. k finanční preferenci individuální výstavby v těch místech, kde je stabilizace pracovních sil společensky nejvíce žádoucí. I když výběr těchto míst byl schválen vládou ČSR v září m. r., bylo do konce roku 1977 na podporu individuální bytové výstavbě vyplaceno ze státního rozpočtu více než 650 mil. Kčs.

Konečně třetí oblastí, kde je patrná výrazná účast státu na bytovém hospodářství je správa a provoz komunálního bytového fondu, který představuje v ČSR více než 1 100 000 bytových jednotek. Na náklady související se správou a provozem komunálního bytového fondu, které za posledních šest let stouply o 40 % a vysoko přesáhly částku 5 mld Kčs, doplácí stát ze svého rozpočtu přes 3 mld Kčs. Ve vyšších nákladech se promítají především rostoucí výdaje na opravy bytového a domovního fondu, které v roce 1976 činily v průměru na jeden byt více než 2600 Kčs.

Z toho, co jsem uvedla, je zřejmé, že v souladu s programovým prohlášením věnuje vláda ČSR na zvyšování úrovně bydlení v naší republice značné finanční prostředky. To ovšem neznamená, že je možno s těmito prostředky plýtvat, ale naopak je třeba je vynakládat hospodárně, a to jak na výstavbu nových moderních bytů, včetně příslušné technické a občanské vybavenosti, ale i na jejich efektivní údržbu. /Potlesk./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Děkuji poslankyni Slavíkové, prosím místopředsedu ČNR dr. Adama, připraví se poslankyně Ficová.

Místopředseda ČNR JUDr. Čestmír Adam: Vážené soudružky a soudruzi, zpráva vlády ČSR o plnění jejího programového prohlášení přednesená jejím předsedou soudruhem Josefem Korčákem se velmi podrobně zabývá rozvojem celospolečenského systému péče o člověka. Jde o systém, v němž se uskutečňují všechna podstatná lidská práva. Zdravotní a sociální výbor ČNR se na dvou svých posledních schůzích zabýval plněním úkolů na tomto poli a ocenil jak výsledky dosažené v průběhu výstavby socialismu v naší zemi za uplynulých 30 let, tak, i plnění úkolů ministerstvem práce a sociálních věcí ČSR a ministerstvem zdravotnictví ČSR v tomto volebním období.

Starší z nás pamatují, jak bylo zajištěno uskutečňování základních lidských práv před únorem 1948. A to Československá republika, v jejíž vládách měli významné místo reformisté, patřila mezi kapitalistickými státy na přední místo v rozvíjení sociální péče i v úrovni zdravotnictví. A ti z nás, kteří měli možnost poznat nyní kapitalistické země, mohou porovnávat naši úroveň se stavem dosaženým v těchto státech.

Je naprosto jasné, že kapitalistická společnost nemůže překročit omezení vyplývající z její třídní podstaty, že nemůže ani za vlády reformistů uskutečnit naplnění lidských práv, a že to proto nebylo možné ani v Československu před Únorem 1948.

Teprve socialistická společnost zbavená třídního antagonismu je schopna řešit a vyřešit uskutečnění lidských práv ucelenou soustavou, zaručenou především podstatou společenského zřízení a proto i jednotou sociální a ekonomické politiky a konečně i Ústavou, zákony a prováděcími předpisy. Přitom tato péče o člověka není věcí jen státních orgánů, ale k jejímu provedení účinně přispívají členské organizace Národní fronty - odbory, družstva, Svaz žen a Socialistický svaz mládeže, organizace Červeného kříže, Svaz invalidů, ale i tělovýchovná organizace, Svazarm a další.

Rozsah plnění lidských práv je zajištěn plánovitým a dynamickým rozvojem výrobních sil. Výsledkem dynamického ekonomického rozvoje v socialismu je vytvoření materiálních podmínek umožňujících opravdu moderní pojetí rozvoje péče o člověka a plné uskutečnění socialistického humanismu.

Základem bouřlivého rozvoje péče o člověka je nastolení socialistické moci, tj. moci dělnické třídy vedené její avantgardou - komunistickou stranou - sjednocující pracující lid měst i venkova a jeho další politické strany a společenské a zájmové organizace v Národní frontě. Takto založené budování socialistické společnosti umožňuje vytváření homogenní společnosti a rovnoprávnosti přístupu pracujících lidí k zaměstnanosti a spravedlivé odměně za práci, ke zdravotní péči a k sociálnímu zabezpečení, ke vzdělání a k účasti na rozvoji kultury. V zaručených nárocích socialistického občana se neodráží žádná stavovská preference nebo výsada založená na vlastnictví majetku. Nároky občanů vycházejí z jejich pracovních zásluh, u zdravotní a sociální péče dokonce již ze skutečných potřeb člověka. Tyto nároky jsou zaručeny všem občanům socialistického státu bez ohledu na původ, pohlaví, náboženství, rasovou příslušnost i světový názor. Na rozdíl od kapitalismu je v socialismu uskutečnění lidských práv základním cílem našeho společenského zřízení.

V socialismu jde o to, aby člověk žijící ze své práce požíval co nejvyšší životní a sociální jistoty, aby se stále zvyšovalo uspokojování jeho duchovních a hmotných potřeb, aby byl společností zajišťován pro případ nemoci, vrozené nebo získané invalidity a pro období stáří, a aby tyto stavy tísně, které se v životě lidí vyskytují, nebyly pro něho životní a společenskou pohromou, jako je tomu v kapitalismu. Vůbec základním nárokem socialistického občana je právo na práci a na spravedlivou mzdu, na odpočinek, na dovolenou a rekreaci, na kulturní způsob využití volného času, ale i na možnost trvalého zvyšování kvalifikace vzděláváním, které společnost nejen poskytuje zdarma, ale na něž poskytuje pracujícím i placené pracovní volno.

V celé oblasti sociálního zabezpečení a zdravotní péče jsou nároky občanů v socialismu založeny nikoliv na placení pojistného, ale na jejich účasti na pracovním procesu.

Zdraví - tento nejzákladnější předpoklad lidského života a osobního štěstí člověka - je v socialismu předmětem péče od početí do konce života a je zbaveno soukromokapitalistických přístupů.

Velkorysá je i péče o děti a mladé pokolení, mateřství a rodina jsou předmětem zvláštní ochrany státu.

Dnes je již náš celospolečenský systém péče o člověka vybudován, a to na základě předstihu rozvoje výrobních sil. Tento vývoj - jak vyplývá z programového prohlášení vlády i dnešní zprávy o jeho plnění - pokračuje a bude pokračovat i nadále ruku v ruce s rozvojem výrobních sil jako výsledek práce milionů pracujících naší země.

Zdravotní a sociální výbor ČNR ocenil stále stoupající zaměstnanost i plánovité provádění racionalizace mzdových soustav. Kladně je nutno hodnotit dosavadní vývoj počtu narozených dětí a vyslovit přesvědčení, že i při klesajících počtech mladých žen, schopných mateřství, podnícením zájmu mladých rodin o třetí dítě nedojde k podstatnějšímu poklesu počtu narozených dětí. Příkladný je rozvoj nových, dokonalejších forem péče o staré občany.

Uspokojivý je také vývoj pracovní neschopnosti, který je nejnižší v socialistickém táboře i dobré výsledky léčení srdečních onemocnění.

Zvláštní pozornost v oblasti sociálního zabezpečení a zdravotní péče si napříště zaslouží plnění plánu investiční výstavby, zdokonalování řízení a organizace a zlepšení vzájemných vztahů mezi zdravotníky a občany.

Mohu proto sdělit, že zdravotní a sociální výbor ČNR oceňuje dobré plnění úkolů vyplývajících z programového prohlášení vlády, neboť naše státní a národní svoboda a vysoké sociální a životní jistoty jsou názorným dokladem předností socialismu, které jsou mocným podnětem pro další vystupňování našeho pracovního úsilí při plnění plánu 6. pětiletky ve smyslu závěrů 9. a 11. zasedání ÚV KSČ.

Vážené soudružky a soudruzi, byl jsem rovněž zmocněn Klubem poslanců - členů Československé strany socialistické, abych tlumočil naše stanovisko ke zprávě předsedy vlády soudruha Josefa Korčáka.

Před patnácti měsíci jsme spolu se všemi poslanci České národní rady jednomyslně hlasovali pro důvěru naší vládě a pro schválení jejího programu, kterým byly rozpracovány závěry XV. sjezdu KSČ na podmínky a potřeby rozvoje České socialistické republiky. Tento souhlas jsme chápali také jako svůj závazek podpořit uskutečňování záměrů a cílů vládního programu svými činy.

Na prvém místě jsme položili důraz na politickovýchovné působení na své členy s cílem připravovat je na náročné úkoly budování vyspělé socialistické společnosti v naší zemi. V důsledku toho jsme mohli úspěšně působit i v druhém směru - na uvědomělé plnění úkolů 6. pětiletky na pracovištích i v místech bydliště. Přitom vycházíme z toho, že naším úkolem je na základě příkladu dobré práce našich členů získávat pro výstavbu vyspělé socialistické společnosti i politicky neorganizované spoluobčany. Podařilo se nám dosáhnout toho, že více než 11 % našich členů činných v pracovním poměru se účastní hnutí Brigád socialistické práce, jako vedoucí nebo jako členové a že v brigádnické činnosti připadá na každého člena strany za rok 1977 více než 50 odpracovaných hodin. Máme radost také z toho, že stále stoupá počet členů, kteří se úspěšně uplatňují jako zlepšovatelé, vynálezci a novátoři.

Vysoce oceňujeme, že hlavním cílem veškerého úsilí našich politických a státních orgánů, a tedy i vlády ČSR, je štěstí člověka, štěstí našeho lidu. Víme, že vláda se musí vyrovnávat s řadou těžkostí, které pramení především z krize kapitalistických států, ale leckdy i z našich vlastních nedostatků, jak to výstižně podala zpráva přednesená soudruhem dr. Gustávem Husákem na 11. zasedání ÚV KSČ dne 15. března t. r.

Za léta výstavby socialismu jsme se naučili používat přesných měřidel pro hodnocení otevřených otázek i pro jejich řešení. Proto není mezi námi a Komunistickou stranou Československa žádných zásadních rozdílů v přístupu k řešení základních otázek; proto chceme nejen svými hlasy zde, ale každodenními činy v celé naší zemi podpořit jak uplatňování závěrů 11. zasedání ÚV KSČ, tak i další úsilí naší vlády o splnění úkolů XV. sjezdu KSČ a 6. pětiletky, neboť to je spolehlivá cesta k upevnění naší národní a státní svobody a bezpečnosti, k hospodářskému a duchovnímu rozvoji, ke štěstí našeho lidu. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP