Čtvrtek 30. března 1978

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Vacíkovi, hovoří poslankyně Smolíková.

Poslankyně ing. Marie Smolíková: Soudružky a soudruzi, v roce 1931 v poslanecké sněmovně komunistický poslanec Klement Gottwald řekl: "My otevřeme bezplatně dveře všech, i nejvyšších škol, dělnické třídě a rolnické mládeži!" Jeho slova se stala přijetím zákona o jednotné škole v roce 1948 skutečností. Přijetím tohoto zákona se otevřely nové perspektivy k budování socialistického školství, po kterém toužily celé generace a o kterém snil před více než třemi stoletími velký pedagog a humanista J. A. Komenský.

Je třeba připomenout, že to nebyl buržoazní stát, ale stát dělníků a rolníků, který realizoval demokratizaci vzdělání, který otevřel brány škol všem bez rozdílu. A nejen to, byl to stát dělníků a rolníků, který zabezpečil existenční jistoty všem pracujícím. A tak díky tomu dnešní učitelé neznají děti hladové, otrhané, strádající. Naše děti jsou dobře živené, dobře oblečené. Dnes vede učitel ruce dětí, aby se jednou staly budovateli nové éry. Socialistický stát převzal na sebe všechny ekonomické závazky i plnou odpovědnost za vzdělanost mladé generace. Stát dal i možnost studiem při zaměstnání získat středoškolské i vysokoškolské vzdělání všem těm, kterým to bylo za buržoazní republiky odepřeno. Je možno bez nadsázky říci, že tato nová dělnická inteligence dala plně své vědomosti a své síly ve prospěch budování nového, spravedlivého společenského řádu a je dnes zastoupena v nejvyšších politických a hospodářských orgánech.

Vytvoření jednotné devítileté školy v roce 1948 bylo velkým revolučním činem. Byl to ale obtížný proces, v němž bylo třeba soustavně překonávat buržoazní předsudky, cílevědomě a trpělivě přebudovat koncepci výchovy v duchu socialistickém, vytvořit jednotnou, vnitřně členěnou, výchovně vzdělávací soustavu v celém jejím komplexu.

Za třicet let plodné práce s podporou socialistické společnosti bylo vykonáno v rozvoji socialistického školství mnoho. Výrazně se rozšířila síť všech typů a stupňů škol, jejich výstavba, rekonstrukce a modernizace si vyžádala obrovské finanční náklady. Moderně vybavené odborné učebny, dílny, posluchárny, laboratoře, tělovýchovná zařízení, sportovní stadióny, hřiště, školní jídelny, vysokoškolské koleje, menzy - to vše je názorným dokladem, jak pečuje socialistický stát o mladou generaci.

Počet dětí v mateřských školách se za uplynulých třicet let ztrojnásobil. Také počet dětí v ZDŠ vzrostl z 1 400 000 na více jak 2 000 000 žáků.

Rovněž počet studentů na gymnáziích a středních odborných školách se zdvojnásobil, trojnásobně se zvýšil počet škol pro učňovskou mládež. Obrovského zvýšení dosáhly také počty studentů na vysokých školách; zatímco před válkou studovalo na vysokých školách 54 000 studentů, dnes jich studuje více než 100 000; rozšířilo se také studium pracujících při zaměstnání, a to jak na školách středních, tak i vysokých.

O humánním poslání našeho společenského zřízení a o jeho vztahu k mládeži postižené různými vadami svědčí i pozoruhodný vývoj sociálního školství.

V naší společnosti nezaostává ani výchova cikánské mládeže; v současné době je v předškolních zařízeních zařazeno 39 % cikánských dětí předškolního věku. Zvýšilo se procento cikánských žáků, kteří dokončují povinnou školní docházku v 8. a 9. třídách. Je to 47 % cikánských dětí. Pozitivním jevem je i vyšší zapojování cikánské mládeže do učebních poměrů. Už 41 % mládeže cikánského původu prochází učebními zařízeními.

Soudružky a soudruzi, tak jako byl před třiceti léty vypracován rozsáhlý program školské politiky pro počáteční období výstavby socialismu, tak se po XIV. a XV. sjezdu naší strany zformoval program školské politiky pro další etapu budování rozvinuté socialistické společnosti v Československu. Projekt dalšího rozvoje školství, který byl schválen v červnu 1976 předsednictvem ústředního výboru naší strany a poté i vládou ČSR i oběma vládami našich republik, je dokladem důsledné realizace sjezdových usnesení.

Předškolní výchova je v současné době v popředí zájmu celé naší společnosti. Dokumentují to závěry stranických orgánů i vlády, činnost národních výborů, ROH a dalších společenských organizací, závodů a družstev, které své plány zaměřují na pomoc při rozšiřování kapacit předškolních zařízení, aby v maximální míře zabezpečily pro děti předškolního věku systematickou přípravu na povinnou školní docházku. S tím souvisí i otázka rovnoprávnosti ženy a jejího všestranného zapojení do života v socialistické společnosti.

Dalším důležitým cílem rozvoje výchovně vzdělávací soustavy je zavedení desetileté školní docházky, čímž bude umožněno veškeré mládeži, pokud k tomu bude mít předpoklady, získat středoškolské vzdělání. K postupné realizaci nového pojetí výchovně vzdělávací práce bylo přistoupeno po důkladném experimentálním ověření od školního roku 1976-1977.

K radikálním změnám dojde v oblasti výchovy mládeže pro dělnická povolání, jak o tom hovořil soudruh Havlín na 11. zasedání ÚV KSČ.

Skutečnost, že soustava učňovského školství bude postupně přebudována na jednotnou síť středních odborných učilišť, jako rozhodující složky našeho středního školství, je opravdu historickým počinem.

Soudružky a soudruzi, nelze uvést všechno, co naše socialistická společnost udělala za třicet let pro rozvoj našeho školství a ani to, jaká je péče socialistického státu o výchovu a vzdělávání mladé generace a člověka vůbec. Projevem skutečné demokracie v oblasti školství je ten fakt, že výchova a vzdělání jsou poskytovány bezplatně.

Na všech stupních škol stát poskytuje žákům a studentům učebnice, základní potřeby k výuce, stipendia, příspěvky na ubytování v internátě a v kolejích a na stravování. Jen v roce 1977 bylo ze státního rozpočtu uvolněno na učebnice, školní učební pomůcky více než 0,5 mld Kčs. Průměrná výše ročního stipendia na jednoho studenta v ČSR přesahuje částku 3500 Kčs. Ročně je tímto uvolňováno ze státního rozpočtu 190 000 000 Kčs. Mimoto jsou studentům poskytována stipendia z prostředků resortů, podniků a krajů s cílem, aby byly zajištěny kvalifikované kádry na důležitá pracoviště. V současné době se podílí na těchto vymoženostech naší společnosti, které nemají obdoby ani v těch nejbohatších kapitalistických státech, téměř 50 % studentů.

Mimořádně rychlý rozvoj vykazuje stravování dětí a mládeže. V současné době využívá školního stravování 100 % dětí předškolní výchovy, 68 % žáků ZDŠ, ve vysokoškolských menzách se stravuje více než 76 % studentů. Student platí za jedno jídlo 2,60 Kčs, to je méně než 40 % nákladů. Značné prostředky jsou státem vynakládány na ubytování a provoz vysokoškolských kolejí. Student hradí za ubytování 15 % skutečných nákladů. Celkové náklady na studium jednoho vysokoškoláka za dobu pět let dotuje stát částkou 150 000 Kčs.

Soudružky a soudruzi, pro časové omezení nelze uvést další příklady péče socialistického státu o člověka v systému našeho školství, do něhož spadá i soustava výchovně vzdělávacích zařízení pro mimoškolní činnost, jako jsou např. školní družiny, školy v přírodě, domy pionýrů a mládeže, lidové školy umění, dětské domovy apod., na které stát rovněž vynakládá nemalé prostředky. V neposlední řadě je to i příprava a hmotné zabezpečení pedagogických kádrů, ve kterých naše společnost spatřuje významné pracovníky pro realizaci školské politiky.

Soudružky a soudruzi, přes tyto pozitivní výsledky v oblasti našeho školství máme ještě celou řadu problémů, které nás tíží a které bychom si přáli odstranit; doba jde závratným tempem kupředu.

Pokračující vědeckotechnická revoluce si žádá i vyšší nároky na kádrové a materiální vybavení škol. Je třeba připomenout, že výchova a výuka mladé generace, jak znovu bylo zdůrazněno na 11. zasedání ÚV KSČ, není jen záležitostí resortu školství, ale je záležitostí všech resortů, je úkolem celospolečenským. S novou výchovně vzdělávací soustavou rostou i nároky na přípravu učitelských kádrů a učitelé sami se musí snažit efektivněji vyučovat. Jak ukazují dosavadní zkušenosti, probíhá zavádění nové vzdělávací soustavy do praxe úspěšně. Je potěšitelné, že práce učitelů na tomto úseku byla kladně hodnocena i na zasedání ústředního výboru ústy jeho tajemníka soudruha Havlína. Kladně byla hodnocena i organizátorská práce obou ministerstev školství.

Dovolte mi, abych se jménem školského a kulturního výboru ČNR připojila k ocenění práce učitelů i práce ministerstva školství ČSR, a popřála všem hodně vytrvalosti, hodně elánu do další práce při budování našeho školství podle potřeb naší vyspělé socialistické společnosti. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslankyni Smolíkové, dávám slovo poslanci Mrázkovi.

Poslanec ing. Miroslav Mrázek: Vážená Česká národní rado, soudružky a soudruzi! Ze zprávy vlády ČSR o plnění programového prohlášení z prosince 1976 je zřejmé, že se v uplynulém období podařilo i v náročnějších ekonomických podmínkách postupně naplňovat strategické cíle XV. sjezdu KSČ, zajistit další dynamický růst materiální výroby v České socialistické republice, prosazovat v průmyslu strukturální záměry 6. pětiletky a vytvářet předpoklady pro další uspokojování rostoucích potřeb obyvatelstva a upevňování jeho sociálních jistot.

Dovolte mi, abych tyto závěry, ke kterým jednoznačně dospěl i náš výbor ČNR pro plán a rozpočet při přípravě na dnešní jednání, doplnil o některé poznatky jednak z ostravsko-karvinského revíru, ve kterém leží můj volební obvod, jednak z předcházejících jednání našeho výboru.

Domnívám se, že snad není třeba zvlášť zdůrazňovat význam ostravsko-karvinského revíru pro rozvoj české i československé socialistické ekonomiky. Plán 6. pětiletky uložil našemu revíru ve srovnání s dřívějšími obdobími nové, ještě náročnější úkoly, které vyplynuly ze stoupajícího významu tuhých paliv pro národní hospodářství. Tyto plánované úkoly byly v obou prvních dvou letech 6. pětiletky i přes silně ztížené podmínky dobývání nejen splněny, ale i překročeny. V roce 1976 bylo vytěženo nad plán přes 394 000 tun a v loňském roce navíc téměř 430 000 tun kvalitního černého uhlí.

Značný podíl na těchto výsledcích má iniciativa pracujících, opírající se o stovky brigád socialistické práce a o široké závazkové hnutí, ať již na počest IX. všeodborového sjezdu, II. sjezdu Socialistického svazu mládeže, ale především na počest 60. výročí Velké říjnové socialistické revoluce a 30. výročí Vítězného února.

Mimo jiné bylo v loňském roce v revíru vyhlášeno a splněno přes 3000 závazků, ke kterým je nutno připočítat vytvoření 253 pracovních rekordů, což je nejvíce v historii revíru. Považuji ovšem za nutné upozornit na tu skutečnost, že přes prudce se zhoršující důlně geologickou situaci, dlouho trvající nedostatek některých základních materiálů a zařízení, náhradních dílů i silně se opožďující investiční výstavbu, ohrožující připravenost revíru na těžby příštích let, bylo uvedených výsledků dosaženo zejména nesmírně obětavou prací většiny havířů, kteří neváhali nastavit svůj normální pracovní týden řadou volných sobot a nedělí, aby plánovaná i nadplánovaná těžba uhlí byla plně zajištěna.

V minulém roce bylo v průměru na každém důlním podniku odpracováno 41 dnů pracovního klidu. Domníváme se, že vzhledem k tomu, že ve zhoršujících se mikroklimatických podmínkách, kdy při zvýšené intenzitě práce dochází k rychlému fyzickému a psychickému opotřebování pracovníků, by tato cesta v příštím období neměla být jednou z rozhodujících cest pro krytí zvýšených požadavků na uhlí.

Také ostatní organizace ostravsko-karvinského revíru splnily v loňském roce své úkoly. Navíc bylo vyrobeno téměř 31 000 tun koksu a překročeny byly i plánované objemy stavební a strojírenské výroby. V plnění rozhodujících ekonomických ukazatelů revíru byl zaznamenán pozitivní vývoj zejména v tvorbě zisku a plnění plánovaného vývozu.

Vážené soudružky a soudruzi, úspěšné výsledky práce horníků a spolu s nimi i dalších milionů dělníků, zemědělců a ostatních pracujících v celé republice přispěly k tomu, že celková bilance rozvoje naší ekonomiky po XV. sjezdu KSČ je i přes všechny problémy a nedostatky, se kterými se stále ještě setkáváme, pozitivní. Tak to také hodnotil ústřední výbor naší komunistické strany na svém 9. plenárním zasedání v prosinci minulého roku a ke stejným závěrům došel i na svém nedávném 11. zasedání.

Zároveň však ústřední výbor KSČ na svých posledních zasedáních znovu položil do popředí otázky zvyšování efektivnosti, kvality veškeré práce a využívání intenzívních faktorů hospodářského růstu, jejichž uspokojivé řešení podmiňuje plnění úkolů, které stojí před námi letos i v příštích letech.

Proto mi dovolte, abych připojil ještě několik poznámek, týkajících se těchto kvalitativních stránek hospodářského vývoje.

Naše komunistická strana již nejednou zdůraznila, že značný podíl na odstraňování překážek na cestě k efektivnějšímu vývoji má úroveň řízení a organizace práce. Přitom platí, že nároky na úroveň řízení stoupají stále rychleji v přímé vazbě na dosažený stupeň rozvoje naší socialistické společnosti.

Chtěl bych v této souvislosti ukázat, jaký významný podíl na zvyšování úrovně řízení má i kontrola, a to zejména je-li správně chápána jako nedílná součást řízení, kontrola, jejímž hlavním úkolem, jak jej formuloval V. I. Lenin, je obratně a včas sjednat nápravu. Kromě toho výkon kontroly má velký význam i pro zdokonalování samotného řízení, neboť poskytuje podklady ke stále kvalitnějšímu rozhodování.

Z těchto hledisek přistupoval náš výbor ČNR pro plán a rozpočet při projednávání programového prohlášení k zhodnocení objektivních výsledků činnosti kontrolních orgánů vlády ČSR - v prvé řadě Výboru lidové kontroly. Mohli jsme se přesvědčit o tom, že jeho činnost vláda ČSR orientuje na nejdůležitější oblasti našeho národního hospodářství a výsledků jeho práce využívá k přijímání příslušných opatření. Přitom všichni vidíme, že kontrolní činnost Výboru lidové kontroly ČSR je v posledních letech stále více zaměřována na oblast řízení a práce řídících orgánů. Tak tomu bylo např. i u prověrky vývoje řídícího a správního aparátu, kde se ukázalo, že ne na všech stupních je věnována dostatečná pozornost racionálnímu hospodaření s pracovními silami, což vede mimo jiné i k narůstání řídícího a administrativního aparátu.

Při řešení tohoto problému se však v mnoha případech v praxi ukazuje, zejména na nejnižších článcích řízení a organizace, že vznikají komplikace v tom, že mnohé z těchto článků řízení předpisují na jedné straně snižování stavu technicko-hospodářských pracovníků a na druhé straně nařizují zřizování nových funkcí.

Rovněž výsledky finančních kontrol a revizí prováděných revizní správou ministerstva financí ČSR a finančními správami v okresech a krajích, pomáhají odhalovat nedostatky, které oslabují výsledky hospodaření a přispívají k upevňování hospodářské a státní disciplíny. Jejich zásluhou bylo jen za rok 1976 dodatečně odvedeno organizacemi do státního rozpočtu přes 0,75 mld Kčs a v dalších případech bylo uloženo penále za nedostatky zjištěné v hospodaření s finančními prostředky.

Prověrky, které byly v loňském roce provedeny v oblasti cenové kontroly, byly zaměřeny především na působení nových velkoobchodních cen zavedených k 1. lednu 1977 na tvorbu cen nových výrobků, včetně dodržování cenové kázně v investiční výstavbě, na velkoobchodní ceny výrobků určených pro tržní fondy z domácí produkce i dovezených ze zahraničí a ceny v oblasti služeb pro obyvatelstvo. Finanční efekt, kterého bylo dosaženo při kontrolách prováděných Českým cenovým úřadem, představuje v roce 1977 téměř 0,25 mld Kčs. Co je však ještě podstatnější, že výsledky cenových kontrol - a to platí i o ostatních oblastech kontroly - jsou využívány nejen k jednorázovým nápravným opatřením, ale i k předcházení vzniku různých nedostatků včetně ověřování činnosti platných předpisů.

Shrneme-li poznatky získané v oblasti kontroly, můžeme dojít k závěru, že vláda ČSR dbá o to, aby její kontrolní orgány přispívaly svou činností ke zvyšování socialistické kázně a odpovědnosti při plnění národohospodářských úkolů a uskutečňování programového prohlášení.

Je však nutno, aby se kontrola stala nedílnou součástí řízení nejen ústředních orgánů, ale všech řídících článků hospodářské sféry a aby celou svou vahou a v široké účasti pracujících působila k plnému zabezpečení ekonomických úkolů plánovaných v letošním roce i ve zbývajících letech 6. pětiletky. /Potlesk./

Předseda ČNR Evžen Erban: Děkuji poslanci Mrázkovi. Soudružky a soudruzi, v rozpravě ke zprávě vlády o plnění jejího programového prohlášení budeme pokračovat po polední přestávce. Přihlášeným bude uděleno slovo v tomto pořadí: poslankyně Ludmila Brychová, místopředseda ČNR František Toman, poslankyně Anastázie Slavíková, místopředseda ČNR dr. Čestmír Adam, poslankyně Božena Ficová, poslanec ing. Václav Běžel, poslankyně Jarmila Malecká, poslanec akad. Bohumír Rošický, poslanec Jindřich Řehořek, poslanec dr. Miloslav Dočkal, CSc., poslankyně Jaroslava Šenková, poslanec Zbyněk Žalman, poslankyně Helena Kotrlová, poslanec Zdeněk Míka a poslankyně Alena Hanzlová.

Odpolední schůzi bude předsedat místopředsedkyně ČNR soudružka Jarošová. Přerušuji schůzi do 14.00 hodin.

/Schůze přerušena ve 12.30 hodin a opět zahájena ve 14.00 hodin./

Místopředsedkyně ČNR Marie Jarošová: Soudružky a soudruzi poslanci, budeme pokračovat v diskusi. Prosím soudružku poslankyni Ludmilu Brychovou, připraví se místopředseda ČNR poslanec soudruh František Toman.

Poslankyně Ludmila Brychová: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, vážení hosté! 11. zasedání ÚV KSČ i zpráva soudruha Korčáka k plnění programového prohlášení vlády ukazují na velký význam zemědělsko-potravinářského komplexu pro další růst životní úrovně našich pracujících a všech občanů. Družstevní rolníci, pracovníci státních statků i potravinářského průmyslu jsou si plně vědomi, že dobré zásobování potravinami patří k základním podmínkám spokojenosti a tvoří jednu ze základních vymožeností socialismu.

Tento úkol je náročný také proto, že se realizuje v období, kdy je zabezpečováno postupné zvyšování soběstačnosti. Zásluhou obětavé práce našich pracujících a uvědomělým přístupem k plnění tohoto úkolu se podařilo dosáhnout vysoké míry soběstačnosti v obilovinách. Prakticky byla dosažena soběstačnost ve výrobě másla, drůbeže, vajec, mléčných výrobků a v podstatě i masa, a to při stále se zvyšující spotřebě živočišných produktů.

Přitom je třeba zdůraznit, že plnění úkolů rozvoje zemědělské výroby a zabezpečování výživy v roce 1976 a 1977 nebylo snadné. V roce 1976 nepříznivé počasí způsobilo, že úroda obilnin, krmiv i okopanin byla nižší než počítal plán. V loňském roce počasí opět ztížilo a zdražilo sklizeň a do určité míry negativně ovlivnilo její kvalitu. Zejména žně v loňském roce patřily k jedněm z nejtěžších.

O to cennější jsou proto výsledky, kterých bylo v loňském roce dosaženo. Hrubá zemědělská produkce byla překročena o 1,9 % a dosažena nejvyšší sklizeň obilovin, cukrovky a řepky v historii socialistického zemědělství. Také úroda brambor zabezpečila celkovou společenskou potřebu.

Rozvoj živočišné výroby přes negativní vliv předcházejících roků byl úspěšný. Zvýšily se stavy i užitkovost hospodářských zvířat. Byl splněn nákup živočišných produktů. Přitom roční dojivost přesáhla 2900 litrů mléka.

Potravinářský průmysl splnil plán hrubé výroby na 101 % a dodávky pro vnitřní obchod oproti roku 1976 se zvýšily o téměř 2 mld Kčs.

V návaznosti na zvyšování úrovně a kultury výživy jako nedílné součásti životního stylu byla mimořádná pozornost věnována inovaci výroby. Naši spotřebitelé oceňují, že na trh bylo dodáno 200 nových výrobků potravinářského průmyslu s významným podílem dětské výživy a výrobků usnadňujících práci v domácnosti i ve společném stravování. Je jen škoda, že tento sortiment nevidíme všude na pultech našich obchodů.

Přes tyto pozitivní výsledky však pracující našeho odvětví jsou si vědomi toho, že zásobování potravinami by mohlo být ještě lepší, kdyby se podařilo odstranit přetrvávající nedostatky, zlepšit úroveň výroby v zaostávajících podmínkách.

Že dosažené výsledky nevedou k sebeuspokojení svědčí projednávání závěrů 11. zasedání ÚV KSČ. Při jednáních v družstvech, statcích a závodech jsou odhalována slabá místa v práci i rezervy, jsou hledány možnosti a způsoby jak lépe využívat přírodních podmínek, intenzifikačních faktorů i osvědčených poznatků vědy a praxe k dalšímu rozvoji zemědělské a potravinářské výroby.

Soudružky a soudruzi, při plnění úkolů rozvoje naší společnosti a ekonomiky, zejména v rozvoji zemědělství připadá významné místo družstevním rolníkům a také Svazu družstevních rolníků.

Náročnost úkolů současného období spočívá v nutnosti dále a efektivněji zvyšovat výrobu a kvalitu výrobků, klade při využívání materiálně technických podmínek nejvyšší požadavky na člověka, na jeho aktivní a uvědomělý přístup k jejich plnění.

Proto Svaz družstevních rolníků věnuje hlavní pozornost zabezpečování hospodářské politiky KSČ i plánovaných úkolů v letošním roce. Z tohoto hlediska byly též v loňském roce podrobně projednány úkoly s pracovními kolektivy a uzavřeny závazky na počest 60. výročí VŘSR. Přestože v krmivové základně nebyla v důsledku sucha v roce 1976 situace příznivá, činila hodnota závazků více než 700 mil. Kčs, což svědčí o odhodlání družstevníků splnit a překročit plánované úkoly ve výrobě.

Za významný přínos k rozvoji pracovní iniciativy a využívání osvědčených zkušeností, lze pokládat Jičínskou výzvu zaměřenou k zintenzívnění a zkvalitnění výroby cukrovky, Tuchorazskou výzvu k řešení obilního problému a Rychnovskou výzvu, přispívající k rozvoji výroby objemných krmiv.

Značný podíl na rozvoji pracovní i společenské aktivity a plnění plánu mají brigády socialistické práce a komplexně racionalizační brigády. V současné době pracuje v našich JZD více než 5600 brigád socialistické práce a 653 komplexních racionalizačních brigád, které jsou nápomocny řešení závažných problémů jednotlivých výrobních úseků a pracovišť.

Na základě výsledků dosažených v JZD i v celém národním hospodářství je možné rozvíjet kulturní, zájmovou a sportovní činnost a zvyšovat péči o naše pracující. Proto se též rozvíjí komplexní péče o družstevní rolníky.

Letošní plány společensko-sociálního rozvoje počítají s vynaložením na zlepšení pracovních, sociálních i životních podmínek s částkou téměř 900 mil. Kčs.

Značná pozornost je věnována zlepšování zdravotní péče, rozvoji závodního stravování i budování předškolních zařízení. Jen v loňském roce byla za účasti JZD dokončena výstavba 127 mateřských škol a denně je v závodních stravovacích zařízeních podáváno několik set tisíc hlavních jídel.

Velmi dobře se rozvíjí využívání dovolených: počet družstevníků, jejich dětí a zemědělských učňů vysílaných na rekreaci se pohybuje ročně kolem 70 000 osob. Jen pionýrských táborů bylo v loňském roce v provozu osm a v letošním roce budou dva další dokončeny.

Celý tento vývoj v našich JZD svědčí o tom, že se stále intenzívnějším odstraňováním rozdílů výrobních i životních podmínek mezi městem a vesnicí, upevňuje svazek dělnické třídy a družstevního rolnictva jako základ našeho socialistického státu. Díky této stále se prohlubující spolupráci daří se překonávat vysokou náročnost, do níž vstoupilo plnění 6. pětiletého plánu.

Toho jsou si plně vědomi nejen družstevní rolníci, ale také ostatní pracující v zemědělství a v potravinářském průmyslu. Domnívám se, že mohu proto poděkovat vládě za podání zprávy o plnění programového prohlášení, za její úsilí při jeho zabezpečování a ujistit ji naší plnou podporou. Doporučuji vyslovit souhlas s podanou zprávou. /Potlesk./


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP