Na zlepšenie celkového stavu na tomto úseku
bude potrebné, aby sa Federálne ministerstvo pre
technický a investičný rozvoj stalo rozhodným
a principiálnym koordinátorom tejto činnosti,
zainteresovalo príslušné výskumné
a vývojové ústavy na všestrannú
angažovanosť za rozvoj designu na všetkých
úsekoch našej priemyselnej výroby. Myslím
si, že umeleckosť, estetika a kvalita našich výrobkov
má dlhoročnú tradíciu a nadobudla
dobré meno vo svete už za raného priemyslu
v českých krajinách, ktoré vlastnosti
sa v období industrializácie Slovenska a ďalšej
socialistickej výstavby v našej československej
vlasti preniesli do vedomia a výroby pracujúcich
v cetej našej ČSSR.
V súčasnom období doma i vo svete prizvukuje
sa otázke priemyselného designu veľká
váha, na ktorú skutočnosť nás
upozorňuje i spoločná výzva nášho
ÚV KSČ, vlády ČSSR, ÚRO a ÚV
SZM k prípravám XV. zjazdu KSČ, najmä
v tej časti, kde sa hovorí, že "väčší
dôraz ako doteraz musíme klásť na zvyšovanie
technickej úrovne, kvality, spoľahlivosti a estetického
vzhľadu našich výrobkov, aby sa čo najlepšie
uspokojovali požiadavky domáceho i zahraničného
obchodu".
Súdružky a súdruhovia poslanci! Záverom
chcem poznamenať, že je potrebné nájsť
správne miesto pre vzájomné porozumenie a
zosúladenie všetkých zložiek podieľajúcich
sa na výsledku činnosti výroby, ktorú
označujeme ako priemyselný design, a to tak, aby
sa najmä kultúrna zložka (priemyslové
výtvarníctvo) nestrácala z hľadiska
a nebola mnohokrát z neznalosti nahradzovaná technikou,
ale aby naopak tieto dve zložky ľudskej činnosti
a umu sa navzájom dopĺňali a vytvárali
tak optimálne podmienky pre dokonalé foremné
a tvarové výrobky, ktoré budú svojou
kvalitu, účelovosťou a vzhľadom uspokojovať
i tie najnáročnejšie požiadavky domáceho
i zahraničného obchodu.
Předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi
Turošíkovi. O slovo sa teraz prihlásil minister
poľnohospodárstva a výživy ČSSR
s. Večeřa, ktorý okrem iného odpovie
na otázku položenú poslancom Vávrom.
Ministr zemědělství a výživy
ČSSR dr. B. Večeřa: Vážený
soudruhu předsedo, vážení soudruzi poslanci,
vážené soudružky poslankyně a hosté,
protože několik poslanců se dotklo problematiky
potravinářského průmyslu, dovolte
mi, abych se krátce zmínil o tom, jak se nám
daří plnit základní cíle 5.
pětiletky v tomto období a jaké jsou vytvářeny
předpoklady pro příští období.
Charakteristickým znakem potravinářského
průmyslu v období celé 5. pětiletky
je trvalý dynamický vývoj plnění
hlavních ukazatelů výroby. Dosavadní
dosažené výsledky dokazují, že
hlavní úkol uložený XIV. sjezdem strany
- zvýšit výrobu o 18 % - bude vysoko překročen
přes 26 %. Přitom v souladu se schválenými
záměry bude růst hrubé výroby
ve Slovenské socialistické republice větší
o více jak 10 % než v České socialistické
republice. Také dodávky potravinářských
výrobků do tržních fondů splníme
a jejich úroveň proti roku 1970 překročíme
o více než 22 %. V letošním roce dodáme
do vnitřního obchodu v porovnání s
rokem 1970 více než 114 tis. tun masa a masných
výrobků, 5 tis. tun másla, 33 tis. tun drůbežího
masa, 199 mil. ks vajec, 960 hl piva, 1 350 000 hl nealkoholických
nápojů a mohl bych pokračovat. Tento značný
nárůst výroby a dodávek potravinářských
výrobků je umožněn, jak již bylo
řečeno, především dobrými
výsledky našeho zemědělství.
Důležitou otázkou, která zazněla
i ve vystoupení poslanců přede mnou, je inovace
sortimentu potravinářských výrobků.
Do výroby i do našich obchodů se ročně
průměrně v posledních letech zavádí
400 - 500 nových výrobků, o které
obohacujeme náš vnitřní trh, jak řekl
soudruh Hamouz ve svém úvodním vystoupení.
l přes tento značný počet nově
zaváděných výrobků v potravinářském
průmyslu, nás nemohou dosažené výsledky
vést k sebeuspokojení. V rozšiřování
sortimentu a jeho účelném zaměření
zatím potravinářský průmysl
nezabezpečuje takový stupeň připravenosti
potravin pro konečné použití u spotřebitelů,
které by odpovídalo současnému stupni
úrovně socialistického způsobu života
u nás, zaměstnanosti žen, potřebám
závodního a školního stravování.
Zajištění tohoto úkolu je především
záležitostí našeho rezortu a bude vyžadovat
ovšem i úzkou spolupráci nejen s organizací
ministerstva obchodu, ale i strojírenského a chemického
průmyslu, od níž očekáváme
v daleko větší míře než
dosud uspokojování našich potřeb ve
strojích a obalových materiálech.
Řadu problémů a nedostatků máme
též na úseku jakosti potravinářských
výrobků přesto, že se v uplynulém
období podle zjištění státní
jakostní inspekce situace poměrně zlepšila.
Při srovnání jakosti potravinářských
výrobků s platnými a můžeme říci
přísnými technickými normami, které
jsou u nás zavedeny, nevyhovovalo těmto normám
v roce 1970 - tedy před pětiletkou - cca 25 % výrobků,
kdežto v současné době neodpovídá
cca 14 % vyráběných výrobků.
Přesto nejsme s dosavadním vývojem jakosti
potravinářských výrobků spokojeni.
Úroveň jakosti v jednotlivých oborech potravinářského
průmyslu se značně liší a tyto
rozdíly se vyskytují i v jednotlivých podnicích,
mezi nimi i mezi jednotlivými závody. Nejvíc
jakostních závad máme v masném a mlékárenském
průmyslu.
Na těchto závadách, které nechceme
omlouvat, se podílí ovšem vedle vlastních
nedostatků ve výrobě i některé
objektivní potíže, zejména pak nedostatek
vybavenosti a úroveň výrobně technické
základny potravinářského průmyslu
shodně s tím, co zjistili naši poslanci na
výrobnách.
V porovnání s předchozí pětiletkou
budou investiční prostředky zvýšeny
zhruba o 5 mld Kčs, tj. více než o 40 %, a
předpokládáme, že dosáhnou celkové
výše zhruba 16,5 mld Kčs. Protože však
za stejné období vzrostla výroba potravinářského
průmyslu o 27 %, bude z těchto prostředků
zhruba 70 % vynaloženo na zabezpečení tohoto
nárůstu výroby.
V průběhu 5. pětiletky vedle provedené
rekonstrukce a modernizace řady závodů se
nám podařilo dokončit výstavbu a uvést
do provozu 11 masokombinátů o celkové kapacitě
150 tis. tun výrobků masa, 13 mlékáren
a 12 sušáren mléka. Kromě toho jsme
uvedli do provozu mrazírnu v Kladně, v Košicích,
v Cíferu, o celkové kapacitě zhruba 65 000
m3 skladovacích prostorů. Přes
tyto významné úspěchy v investiční
výstavbě je situace mezi zpracovatelskými
kapacitami a potřebami stále napjatá.
Pro období 6. pětiletky - odpovídám
i na dotazy poslanců - uvažujeme v návrhu plánu
s dalším růstem objemu hrubé výroby
potravinářského průmyslu cca o 20
% proti očekávané skutečnosti roku
1975. Předpokládáme, že v roce 1980
bude činit objem hrubé výroby potravinářského
průmyslu více než 95 mld Kčs. Tento
před pokládaný vývoj hrubé
výroby je v souladu s uvažovaným vývojem
zemědělské tržní produkce a nákupem
surovin pro potravinářský průmysl
i s předpokládaným vývojem poptávky
po potravinách v tomto období, kde podle všech
úvah zatím se předpokládá třeba
u masa 2 kg ročně na hlavu. Přiblížíme
se z dnešních 80 k 90 kg spotřeby masa.
V potravinářském průmyslu i nadále
počítáme, že bude docházet k
další diferenciaci růstu temp výroby
a jednotlivých oborů. Jsme si vědomi toho,
že kvantitativní objem spotřeby potravin nelze
do nekonečna zvyšovat, a proto počítáme,
že vedle nárůstu výroby je třeba
prosadit přechod od kvantity ke kvalitě, to znamená
zaměřit se na složení, rozšiřování
a zkvalitňování sortimentu potravin. Proto
tedy chceme a usilujeme o to, aby sortiment byl obohacen o výrobky
skutečně nové a nikoliv jen obměňované
balení nebo změny velikostní dávky.
Z těchto důvodů bude se struktura inovačního
programu dotýkat všech skupin potravin, jež mají
z hlediska racionální výživy a úspory
času při přípravě u spotřebitele
největší význam.
Podstatně má vzrůst výroba dietních
a diabetických jídel, výrobků dětské
výživy a výrobků s nízkým
obsahem kalorií. Vedle těchto hledisek bude vývoj
nového sortimentu vycházet z nezbytnosti trvalého
zvyšování kvality výrobků. Velkou
pozornost budeme věnovat zajišťování
a odstraňování cizorodých látek
v potravinářských surovinách a výrobcích.
Inovace potravinářských výrobků
bude vycházet z nových poznatků vědy
a techniky s cílevědomým využíváním
koncentrace výroby a vývoje výrobně
technické základny potravinářského
průmyslu. Předpokládáme, že v
průběhu 6. pětiletky dojde k obměně
sortimentu zhruba z 20 %.
K zajištění těchto úkolů
se ovšem zatím - podtrhuji zatím, poněvadž
pětiletka není uzavírána a budeme
to řešit někde jinde - předpokládá
v 6. pětiletce na úseku investiční
výstavby použití 20 mld Kčs investičních
prostředků. Bylo by to tedy zhruba zvýšení
oproti očekávané skutečnosti v této
pětiletce o 3,5 mld Kčs, to je více než
o 20 %. Při směrování investičních
prostředků do jednotlivých oborů vycházíme
z nutnosti přednostního zajištění
rozvoje nosných oborů, o kterých zde byla
hlavně řeč a o kterých víme.
Jedná se o obory průmyslu masného, mrazírenského,
mlékárenského a výrobu nealkoholických
nápojů. Do těchto oborů má
být soustředěno zhruba 2/3 objemu plánovaných
investic.
Při dalším vývoji budeme dbát
v duchu závěrů říjnového
pléna ÚV KSČ, aby investiční
prostředky byly racionálně využívány
s přihlédnutím ke správné volbě
optimálních kapacit, jejich rozmístění
se zohledněním rozvoje a koncentrace zemědělské
výroby a oblasti zásobování velkých
spotřebitelských center. Tyto zásady promítáme
do zpřesněného návrhu plánu
6. pětiletky. Jsou už dnes v tomto směru dost
upřesněné kapacity, do kterých míst,
do kterých oborů přesně situovat investice.
Soudružky a soudruzi, vážení poslanci,
musím ovšem říci, že přes
poměrně značný rozsah investiční
výstavby při budování nových
kapacit se nepodaří ani do konce roku 1980 odstranit
všechny disproporce mezi spotřebou a zpracovatelskými
kapacitami a řešení tohoto problému
bude vyžadovat velké úsilí všech
pracovníků potravinářského
průmyslu, i těch, kteří mají
s výstavbou tohoto průmyslu co dělat.
K diskusi a vystoupení poslance Vávry uvádím,
že v masném průmyslu dosáhnou letos
jateční kapacity 774 000 tun, při očekávané
výrobě 847 tun bude činit roční
průměrné využití 109,4 %. Optimální
využití, které zohledňuje nerovnoměrnosti
dodávek a dodržování technologie by
nemělo překročit 85 %.
V mlékárenském oboru při celkové
kapacitě 6,5 mld litrů mléka ročně
dosáhne množství zpracovaného mléka
5,5 mld litrů, to je využití kapacity v průměru
na 84,6 %. Optimální využití kapacit
by v ročním průměru nemělo
přesáhnout 80 %.
U mrazíren, kde situace v době nákupních
špiček je obzvláště svízelná,
dosahuje využití mrazírenských prostojů
více než 90 %, zatímco optimální
využití v našich podmínkách z hlediska
manipulace by nemělo činit 80 %. Tento stav si vynucuje
každoročně bohužel vydávat výjimky
ze skladovacího řádu a nesporně to
nepřispívá ke kvalitě hotového
finálního výrobku.
Závěrem bych vás chtěl ubezpečit,
že stranické a vládní orgány
i resortní ministerstva věnují otázkám
rozvoje potravinářského průmyslu stálou
pozornost. Již před zahájením příprav
6. pětiletky byla problematika potravinářského
průmyslu samostatně posuzována. Byly a jsou
hledány možnosti, jak rozvoj našeho potravinářského
průmyslu a jeho nosných oborů v 6. pětiletce
zajistit a vylepšit. Obráží se to i ve
vkládaných prostředcích v této
pětiletce i ve směrnici na 6. pětiletku.
Uvedu srovnání: jestliže jsme ve 4. pětiletce
do roku 1970 vložili do potravinářského
průmyslu 11,5 mld Kčs, pak v této pětiletce
vložíme zhruba 16,5 mld Kčs a v 6. pětiletce
se uvažuje s vložením 20 mld Kčs. Tzn.,
že za dvě pětiletky je nárůst
do potravinářského průmyslu 8,5 mld
Kčs, tj. 74 %. Těžko asi najdeme jiné
odvětví v národním hospodářství
s tak rychlým rozvojem a nárůstem investic.
Musím však otevřeně říci,
že prostředky ještě neřeší
všechno. Kdybych měl rozebírat 16,5 mld Kčs
investic v této pětiletce a říci,
kam se nám rozplynuly, nebylo by to příliš
dobré. Právě tam, kde jsme to nejvíce
potřebovali, se úkoly neplní.
Druhou stránkou je účelné a efektivní
plánované využití pro.. středků,
uvádění kapacit včas do provozu na
vysoké technické úrovni. Zde musí
daleko účinněji a důsledněji
věci zajišťovat naše investorské
organizace, současně však očekáváme
daleko účinnější podporu i od
dodavatelských ministerstev, zejména pak od ministerstev
pro stavebnictví a strojírenství.
Věříme, že i národní výbory
budou i nadále věnovat rozvoji potravinářského
průmyslu zvýšenou pozornost. Vždyť
je to úsek velmi citlivý, který se dotýká
denního života každého našeho občana.
Za pracující potravinářského
průmyslu i zemědělství bych vás
chtěl ujistit, že udělají stejně
jako v minulosti vše pro to, aby zásobování
potravinami bylo posunuto v příštím
období na vyšší kvalitativnější
úroveň, jak nám to velí potřeba
i směrnice naší strany. Chci vyjádřit
přesvědčení, že dnešní
jednání i celá jeho příprava
i připomínky poslanců budou pro pracující
v tomto odvětvi velkým povzbuzením do další
práce. Chci vám za to poděkovat.
Předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem súdruhovi
ministrovi Večeřovi. Stačí súdruhovi
poslancovi Vávrovi táto odpoveď súdruha
ministra?
Poslanec Z. Vávra: Ano. Chtěl bych poděkovat
soudruhu ministrovi za pohotovou a kvalifikovanou odpověď,
svědčící o znalosti problematiky,
a dávající přehled o úvahách
a perspektivě, které před námi v příštím
období stojí.
Předseda SN prof. dr. D. Hanes: Vyzývam členov
návrhovej komisie aby sa zišli v miestnosti č.
449 na posúdenie návrhov, ktoré došli
k návrhu uznesenia.
Prerušujem rokovanie na 15 minút. Po prestávke
vystúpi ako prvý poslanec Bagoňa.
(Jednání přerušeno v 15.45 hod.)
(Jednání opět zahájeno v 16.00 hod.)
Předseda SN prof. dr. D. Hanes: Súdružky
a súdruhovia poslanci, budeme pokračovať v
rokovaní plenárnej schôdzky snemovne. Pred.
tým než prikročíme k pokračovaniu
v rozprave, chcel by som vás upozorniť na technické
problémy, že všetci poslanci, pokiaľ používajú
lietadlá do Ostravy, Bratislavy a do Piešťan,
že lietadlá odletia až po skončení
nášho rokovania a budú tu pristavené
autobusy pre poslancov na letisko, takže nikto z vás
nemusí sa kvôli doprave ponáhľať
a skôr odchádzať. Máme ešte, myslím,
osem do rozpravy prihlásených poslancov. Prosil
by som o úspornosť vo vystúpení.
Ako prvý po prestávke vystúpi poslanec Ondrej
Bagoňa a pri. praví sa súdružka Mária
Čermáková.
Poslanec O. Bagoňa: Vážený súdruh
predseda, vážení poslanci. vážení
hostia! S témou dnešného plenárneho
zasadnutia Snemovne národov "Plnenie záverov
XIV. zjazdu Komunistickej strany Československa v oblasti
vnútorného obchodu" súvisí problematika
turistiky, ktorej zahraničné súvislosti i
vnútorné dosahy prerokúvame každoročne
na schôdzkach zahraničného výboru.
Cestovný ruch a rekreácia domáca i v zahraničí
stali sa významným politickým, kultúrnym
i ekonomickým činiteľom a jedným z ukazovateľov
ekonomickej a kultúrnej úrovne nášho
obyvateľstva.
Súčasná orientácia spoločenského
úsilia v oblasti domáceho i zahraničného
cestovného ruchu vyplýva zo záverov XIV,
zjazdu KSČ, ktoré súvisia so zásadou
ďalšieho sústavného zvyšovania životnej
úrovne obyvateľstva a trvalého zvyšovania
návštevnosti občanov zo socialistických
krajín, a tým napomáhať upevňovanie
priateľstva, spojenectva a internacionálnej jednoty
socialistických krajín.
Súdružky, súdruhovia! Podľa predbežných
svetových štatistík znížil sa rozsah
medzinárodného cestovného ruchu v roku 1974
takmer o 3 % v porovnaní s rokom 1973 v dôsledku
poklesu konjunktúry a prehlbujúcej sa krízy
kapitalistických štátov. Naproti tomu aktívny
a pasívny zahraničný cestovný ruch
ČSSR zaznamenal ďalší podstatný
rast, predovšetkým v rámci štátov
socialistického tábora, čo je tiež dokladom
prednosti ekonomiky socialistických štátov,
ktoré dokážu pod vedením komunistických
a robotníckych strán eliminovať vplyv hospodárskej
krízy kapitalistických štátov na svetovom
trhu a zaručiť obyvateľstvu trvalý rast
životnej úrovne na základe socialistického
života.