Středa 22. října 1975

Obrat v potravinách bude zhruba asi o 4 mld Kčs MC vyšší, než uvažovala pětiletka. Umožnily to úspěchy dosahované v zemědělství a ve zpracovatelském potravinářském průmyslu. U řady základních potravin, např. u masa a másla, bylo možné zcela zrušit nebo podstatně omezit dovoz. Zásobování potravinami je plynulé, bez početnějších výkyvů. Na trh je postupně uváděna řada nových, kvalitnějších výrobků, v řadě případů i v dokonalejším balení, uspokojujících lépe požadavky spotřebitelů.

Např. v roce 1972 bylo uvedeno na trh téměř 400 nových výrobků, v roce 1973 již téměř 500 a přibližně stejný počet i v loňském roce. Tento směr obnovy je třeba vítat a vytvářet pro něj i nezbytné podmínky jak ve výrobě, tak i v obchodě - především v souladu s potřebami racionální výživy.

Tím ovšem nechci tvrdit, že v zásobování nejsou žádné problémy. Vycházejí mnohde ze špatné organizace práce, z plynulosti rozvozu, dodávek zboží a jeho rozmístění apod. Jejich rozsah však nemůže podstatně ovlivnit celkový stav v zásobování obyvatelstva potravinami.

Z toho všeho vyplývá, že zvýšené nároky na zlepšení klademe a budeme klást především do oblasti průmyslového zboží, kde přes dosažené zlepšení - a to podtrhuji - nebyla dosud odstraněna nedostatkovost některých průmyslových výrobků. Jsou potíže i v obměně sortimentu průmyslového spotřebního zboží, přesto, že roste počet nových výrobků uváděných každoročně na trh a jejich objem na celkovém obratu vzrůstá. Např. podniky všeobecného strojírenství dodaly na vnitřní trh v roce 1972 32 nových výrobků a v letech 1973 a 1974 okolo 70 nových výrobků.

Na letošní rok rozepsalo ministerstvo všeobecného strojírenství svým VHJ úkol zabezpečit výrobu 90 nových výrobků. Podrobněji informoval o těchto otázkách soudruh ministr Bahyl na vašem jednání v dubnu t. r.

K podstatně širší obměně sortimentu dochází každoročně v oborech textilu, konfekce, obuvi apod.

Předpokládáme, že např. prodej automobilů, motocyklů se zvýší proti roku 1970 o více naž 80 %, prodej nábytku o více jak 70 %.

Nesplněný úkol zůstane v prodeji stavebních potřeb; meziroční tempo je zajišťováno pouze ve výši 6 %. Tyto otázky je však nutno vidět v širších souvislostech. Výstavba 100 000 bytů, o které bude zhruba překročen původní úkol pátého pětiletého plánu, což je dobře, si vyžádala užití pro tuto vyšší výstavbu stavebnin, instalačního, elektro i sanitárního materiálu, van, baterií, podlahovin a dalších výrobků, které původně byly určeny pro vnitřní trh.

Plán na rok 1975 předpokládá, že v návaznosti na tempo růstu užitého národního důchodu a osobní spotřeby vzroste maloobchodní obrat o 3,7 % a dosáhne - jak bylo řečeno - zhruba 213 mld Kčs. Proti původním záměrům 5. pětiletky bude tedy celkový obrat vyšší o 3 - 4 mld Kčs. Předpoklady pětiletky jako celku jsou tedy na rok 1975 zabezpečovány.

Základním požadavkem je a stále zůstává zajištění potřebné úrovně dodávek zboží, především průmyslového charakteru, a to jak v celkovém objemu, tak i v požadované struktuře. Úkoly jsou o to náročnější, že vedle nezbytného zajišťování plynulého zásobování trhu je třeba účelně zajišťovat zásoby. Vysoké nároky jsou kladeny i na vývoz spotřebního zboží. Dovozy pro národní hospodářství, a v tom i dovoz zboží pro tržní fondy, jsou totiž bez úměrného vývozu spotřebního zboží nezajistitelné.

Zabezpečení dodávek do tržních fondů věnovala federální vláda i vlády republik mimořádnou pozornost. K jejich řešení byla přijata řada krátkodobých i perspektivních opatření. Bezprostředně pro rok 1975 bylo uloženo další zvýšení dodávek spotřebního zboží, a to zejména z resortu všeobecného strojírenství a ministerstev průmyslu.

Zpřísnili jsme podmínky pro nákupy mimotržních spotřebitelů, i když to bylo leckde nelibě přijato. Byla provedena i opatření zaměřená k účelnějšímu využívání prostředků určených pro dovoz spotřebního zboží. Pro zlepšení dodávek nábytku pro vnitřní trh byla přijata opatření umožňující zvýšení výroby nábytku, kromě jiného i dovozem potřebného strojního zařízení.

Podařilo se zvýšit dodávky z výroby i z dovozu u kompresorových chladniček, televizorů, baterií a monočlánků, dětských kočárků a dalších. Bylo možné zvýšit dodávky radiopřijímačů, absorbčních chladniček, van, jízdních kol, sporáků, pleteného zboží, bytového textilu, polyesterových záclon apod. Ve svém souhrnu představovala přijatá opatření zvýšení dodávek do tržních fondů zhruba o 1,7 mld Kčs. Byl to významný přínos pro posílení stability vnitřního trhu, umožňující zároveň i zvyšování celkového stavu zásob spotřebního zboží.

U řady výrobků odpověděla výroba na potřeby vnitřního trhu podstatným vzestupem dodávek proti loňské skutečnosti.

Např. se zvýšily dodávky:

ČSRSSR
pračky automatické (celkem) na 114,1na 149,7
chladničky absorbční na 99,6138,6
nářadí a nástroje (MVS) 112,0115,5
baterie vanové (MVS)196,2 197,5
koberce tkané celkem103,5 105,3
koberce netkané celkem115,8 130,6
podlahová krytina PVC118,7 105,4

U některých druhů zboží zůstává však výroba pod loňskou skutečností. Je to např. u vysoušečů, šlehačů, elektrických robotů, mixerů, u některých sortimentů pleteného prádla a ošacení atd. U těchto položek je hlavní příčinou nedostatečná kapacita a zastaralé strojní zařízení, nebo se také střetávají zájmy vnitřního a zahraničního trhu.

V řadě případů byly však požadavky obchodu takového rozsahu, který výroba nebyla schopna ani svou kapacitou, ani surovinovým a materiálovým zajištěním z roku na rok zabezpečit.

l při značné dynamice výroby průmyslového spotřebního zboží neumožňuje současný stav ekonomiky jednorázové lineární řešení všech naléhavých strukturálních požadavků obchodu ani v letošním roce. Enormní zvýšení výroby vybraných druhů zboží by v řadě případů neodpovídalo ani dlouhodobým trendům ve spotřebě, jako jsou koberce a nábytek. U nábytku klasického máme některé druhy na skladě a nevíme co s nimi, některé druhy chybí. Přes všechna provedená opatření jsou proto i letos určité problémy v uspokojování náročné spotřebitelské poptávky.

I ve využívání devizových prostředků na dovoz se však dlouhodobě ukazují nedostatky. Prostředky se často rozmělňují do řady dílčích položek, které pouze v zanedbatelné míře mohou ovlivnit sortiment vnitřního trhu a působení dovozu na vnitřní trh se tak stává málo efektivním. Nezbytným se proto ukazuje prosazovat při realizaci jednotlivých záměrů v dovozu větší míru koncepčností, soustředit prostředky na nákup ucelenějších sortimentních skupin spotřebního zboží a výraznějším způsobem napomáhat k uspokojení poptávky po žádoucích - skutečně nedostatkových druzích zboží, které není schopna tuzemská výroba zabezpečit.

Zabezpečování dovozu spotřebního zboží je stále náročnější vzhledem k rychlému růstu cen na zahraničních trzích. V důsledku probíhající krize v západních zemích se stále obtížněji prodávají naše výrobky. To ve svém důsledku znamená ještě důsledněji hospodařit s devizovými prostředky na všech místech a ve všech oblastech, i ve vnitřním trhu, a realizovat pouze takový dovoz, na který naše společnost bude mít, a proto co nejúčinněji.

Je třeba zvýšit úsilí o prohloubení spolupráce s ostatními socialistickými zeměmi v rámci RVHP. Šíře výměny spotřebního zboží a kooperačních vztahů zatím neodpovídají celkovým možnostem socialistických zemí.

Soudružky a soudruzi, několik poznámek k současnému plnění letošního roku.

Za tři čtvrtletí roku ukazuje plnění jako v předchozích letech na stabilitu vnitřního trhu, na reálnost proporcí stanovených státním plánem i na účinnost opatření, která byla pro jeho zabezpečení přijata.

V průběhu 1. čtvrtletí převládaly ještě některé tendence zvýšených nákupů z minulého roku. Vývoj ve 2. čtvrtletí pak znamená uklidnění a podstatně nižší pokles poptávky. Na tom měly významný podíl i závěry přijaté dubnovým plénem ÚV KSČ směřující k dalšímu posílení životních jistot pracujících.

Proti počátku t. r. se zvýšily zásoby o 5,6 mld Kčs a jejich objem ve výši 53,1 mld Kčs již překročil plánem uvažované zásoby koncem roku.

Takového přírůstku nebylo dosaženo v žádném z předchozích let této pětiletky.

Tento vývoj umožnil doplnění celkových zásob zhruba do úrovně normativů. Např. zásoby průmyslového zboží organizací ministerstva obchodu ČSR představují již 106 % normativu. Podrobnější ověření však ukazuje, že sortimentní skladba zboží není v plném souladu se strukturou spotřebitelské poptávky. Řada skupin zboží již vykazuje nežádoucí nadnormativní stav. Jde zejména o zásaby kusového textilního zboží (pletené ošacení, osobní prádlo, punčochové zboží, pletené prádlo, textilní galantérie aj.), z průmyslového zboží pak televizory, kamna, elektrotechnické zboží, zlatnické výrobky a některé výrobky zařízení pro domácnost. Naproti tomu u některých již delší dobu nedostatkových druhů zboží na trhu (kola, pračky i normální, nejen automatické, šicí, pletací a psací stroje, bytový textil apod.) nedošlo ke zvýšení dodávek a jejich zásoby zůstávají zatím pod normovaným stavem. Budeme se proto zamýšlet, jak dále přijímat opatření, aby nedocházelo např. v příštím roce k nežádoucím a zbytečným výprodejům.

Příprava plánu na rok 1976 probíhá v poněkud odlišných podmínkách, než tomu bylo u plánu na rok 1975. Na rozdíl od loňského roku, kdy hlavní problémy měly těžiště v hlubokém poklesu zásob při vysoké poptávce a růstu obratu, současný vývoj ukazuje opačné tendence.

Zajišťování plánovaných úkolů daných Směrnicí pro rok 1976 bylo proto zaměřeno na zabezpečení objemů a především pak strukturu dodávek zboží (především pro děti, k vybavení bytů, ulehčení domácích prací a k využívání volného času).

Podle Směrnice na rok 1976 by maloobchodní obrat měl činit 222,2 mld Kčs, z toho u potravin 104,4 mld Kčs a u průmyslového zboží 117,8 mld Kčs.

Návrh plánu zajištění počítá s dodávkami zboží vyššími než je plán obratu, v rozsahu 229,5 - 230 mld Kčs.

Dosavadní výsledky dodavatelskoodběratelských jednání ukazují na řadu rozporů pří naplňování potřeb obchodu.

V současné době je nezajištěno pro:

- ministerstvo obchodu ČSR celkem 6,2 mld Kčs,

z toho průmyslové zboží 4,7 mld Kčs,

- ministerstvo obchodu SSR celkem 2,6 mld Kčs,

z toho průmyslové zboží 2,5 mld Kčs.

Největší rozdíly v zajištění se jako každoročně promítají u výrobků:

- bytový textil, svrchní oděvy, osobní a ložní prádlo, pletené prádlo a ošacení, obuv, některé druhy nábytku apod.,

- pračky, teplovodní kotle, plynové ohřívače vody, vysavače, mixery, roboty, smaltované nádobí, baterie a monočlánky, baterie vodovodní vany, radiátory, rádiopřijímače, magnetofony, kola, náhradní díly apod. Vidíte, že je toho dost k zamyšlení, abychom věděli, kam napřít pozornost.

Trvalé problémy jsou, a je třeba říci, že budou, u stavebnin a hutních materiálů. Zdaleka také není uzavřen dovoz.

I když současná výše rozporů v zajištění dodávek zboží pro vnitřní trh je značná, lze reálně očekávat, že v dalším průběhu jednání dojde ke zlepšení jak v objemu, tak i ve struktuře.

Soudružky a soudruzi, růst spotřeby včetně růstu spotřeby hmotných produktů nepovažujeme v socialismu za nějaký "hřích", ale za jednu ze základních podmínek a předpokladů přechodu ke komunismu.

Jsme si přitom však dobře vědomi toho, že dosažením vysoké úrovně spotřeby vývoj u nás nekončí, a že růst spotřeby není a nemůže být pro nás zdaleka sám o sobě cílem, ale jen prostředkem.

Jinak řečeno: nám nejde a nemůže jít o konzumaci pro konzum v tom pojetí a duchu, jak je tomu v kapitalistické konzumní společnosti. Tam je spotřeba ovšem hlavním smyslem života, přičemž smyslem spotřeby je ještě větší spotřeba.

Tuto okolnost je namístě si připomenout, a v té souvislosti si uvědomit význam správného pozitivního řešení otázek spjatých s formováním nového člověka a socialistického způsobu života. jakož i význam a místo, které tyto otázky zaujímají v třídním střetu dvou světových soustav.

Víme, že potřeby obyvatelstva podložené současnou úrovní a dalším růstem reálných příjmů budou objektivně, a to především ve vnitřní struktuře, předbíhat v řadě případů možnosti výroby a obchodu. Zabezpečování souladu mezi nabídkou a poptávkou po zboží, jak jsme si řekli, nemůžeme proto chápat jako jednorázový proces. A tam by měla být zaměřena naše pozornost a práce. Mění se jak ekonomické a výrobní, tak i sociální podmínky. Tento vývoj nutně ovlivní i změny ve věkové struktuře obyvatel, změny ve vývoji příjmů domácností všech sociálních skupin, přinášejí novou kvalitu kupní síly i změny v životním stylu, mění se i naše myšlení. Roste naše uvědomění socialistického člověka. Z toho chceme vycházet pro příští období pěti let, že uspokojování potřeb je neoddělitelnou součástí celkové životní úrovně našeho obyvatelstva.

Např. za období 5. pětiletého plánu vzroste průměrná měsíční mzda pracovníka v národním hospodářství o více než 18 % a dosáhne zhruba výše 2340,- Kčs. Odhadujeme, že celkový peněžní příjem na jednoho obyvatele vzroste o téměř 26 %.

Tato skutečnost se ve svém výsledku odráží i v odlišném zaměření a dynamice vývoje poptávky a spotřeby. To dokumentují i změny ve struktuře výdajů domácností za léta 1971 - 1974. Např. v dělnických domácnostech snížil se podíl výdajů za potraviny, nápoje a veřejné stravování z přibližně 32,2 % na necelých 30 %. Výdaje na průmyslové zboží stouply z 27,4 % na 29 %. V souladu s vzestupem příjmů došlo však i ke zvýšení celkového objemu výdajů, které v dělnických domácnostech na jednoho člena představují u potravin nárůst o 442,- Kčs, u průmyslového zboží o 1039,- Kčs. Obdobný vývoj struktury výdajů možno konstatovat i u domácností zaměstnaneckých.

V dalším rozvoji výroby spotřebního zboží patří proto vedle zvyšování produkce, mimo soustavné zvyšování kvality zboží, růst jeho užitných vlastností.

Nezřídka se setkáváme s kritickými poznámkami k obchodní sítí a ke způsobu služeb obchodu. Před konkrétními nedostatky nelze zavírat očí. Na druhé straně by však bylo chybou nebrat v úvahu to, co v obchodní síti bylo za krátkou dobu čtyř let v této pětiletce zajištěno.

Od roku 1970 se zvýšil počet stálých prodejen v celé ČSSR o 718 jednotek a prodejní plocha o 561 tis. m2. Ve státním obchodě se zvýšil počet prodejen o 135 a prodejní plocha se zvýšila zhruba o 224 tis. m2. Prudký růst a zlepšení celkového stavu obchodní sítě vykazují především spotřební družstva, kde od roku 1970 při nárůstu 300 nových prodejen se zvýšila prodejní plocha o více jak 200 tis. m2. Další prodejny byly zřízeny v ostatních systémech. Je třeba říci, že mnohé se udělalo svépomocí lidí v akci Z na vesnících, zejména pro spotřební družstva.

Přitom v těchto údajích nejsou zahrnuty letos otevřené dva nové obchodní domy v Praze, které samy představují přes 30 tis. m2 nové prodejní plochy.

Zvýšila se i skladová plocha obchodních organizací, tj. ve velkoobchodě; od počátku 5. pětiletky tento nárůst představuje přibližně 300 tis. m2 a jsou to vesměs jíž plochy nových moderně vybavených skladů.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP