Středa 22. října 1975

Vzhledem k těmto skutečnostem předkládá vám předsednictvo ústředního výboru Národní fronty Československé socialistické republiky společný návrh, aby členem předsednictva Federálního shromáždění byl za Sněmovnu národů zvolen s. Viliam Šalgovič, předseda Slovenské národní rady. Předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSSR nepovažuje za nutné podrobněji zdůvodňovat tento návrh, neboť s. Šalgovič je dlouholetým stranickým a veřejným funkcionářem a vám všem je dobře znám.

Předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslancovi Himlovi za prednesenie návrhu.

Súdružky a súdruhovia poslanci, pýtam sa, či máte k predloženému návrhu pripomienky, dotazy alebo ďalšie návrhy? (Nejsou.)

Konštatujem, že nie sú a že môžeme pristúpiť k voľbe. Konštatujem, že v zasadacej sieni je ten istý počet poslancov, ako som pred chvíľou uviedol.

Prosím poslancov Snemovne národov o vykonanie voľby. Prosím volebnú komisiu, aby zabezpečila vydanie hlasovacích lístkov. (Probíhá tajná volba.)

Súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci. Pýtam sa, či vám boli všetkým rozdané hlasovacie lístky. Praje si ešte niekto z poslancov vykonať voľbu? Nikto.

Vyhlasujem teda voľbu člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia za ukončenú a prosím, aby volebná komisia spočítala hlasy a podala správu o výsledku voľby.

Navrhujem, aby sme počas sčítania hlasov volebnou komisiou pokračovali v prerokúvaní ďalších bodov programu.

Môžeme pristúpiť k ďalšiemu bodu programu, ktorým je

V

Voľba overovateľa Snemovne národov

Úmrtím poslanca Štefana Buľku sa uvoľnila funkcia overovateľa Snemovne národov. Predsedníctvo snemovne vám navrhuje, aby sme za overovateľa Snemovne národov zvolili poslanca Ernesta Baloga.

Sú, súdružky a súdruhovia poslanci, k tomuto návrhu nejaké dotazy alebo pripomienky? (Nejsou.) Ak nie, môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

Konštatujem, že v laviciach je prítomná potrebná väčšina poslancov. Pýtam sa, kto súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem. Je niekto proti? (Nikdo.) Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.)

Ďakujem. Konštatujem, že za overovateľa Snemovne národov bol zvolený jednomyseľne poslanec súdruh Ernest Balog.

Ďalším bodom nášho programu je

VI

Návrh Predsedníctva Snemovne národov na vyhotovovanie zápisníc zo schôdzok Predsedníctva a výborov Snemovne národov

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, bol vám rozoslaný 14. 10. 1975 písomný návrh Predsedníctva Snemovne národov v tejto veci. Predsedníctvo navrhuje vyhotovovať namiesto doterajších doslovných zápisníc zo schôdzok Predsedníctva SN a zo schôdzok výborov snemovne obsahové zápisnice. Dôvody tejto zmeny sú obsiahnuté v písomnom návrhu. Poznamenávam, že obdobný návrh prerokovala a schválila jednomyseľne Snemovňa ľudu tiež na svoje poslednej samostatnej schôdzke.

Po včerajšom rokovaní Predsedníctva Snemovne národov vám navrhujeme schváliť písomný návrh, avšak urobiť v ňom jednu úpravu, a to na str. 3 v predposlednom odseku; koniec vety má znieť takto:

"...a poté se bude archivovat jako dokumentační materiál." To znamená, že tento odsek znie: "Jednání předsednictva i výborů sněmovny budou zaznamenávána na magnetofonový pásek, který bude sloužit zpracovatelům jako pomůcka při zpracovávání obsahového záznamu a poté se bude archivovat jako dokumentační materiál." Zvyšok vety sa škrtá.

Máte, súdružky a súdruhovia poslanci, k predloženému návrhu pripomienky, dopĺňajúce alebo pozmeňujúce návrhy? (Nikdo se nehlásí.) Pristúpime k hlasovaniu. Počet prítomných v zasadacej sieni sa nezmenil. Navrhujem, aby sme hlasovali o písomnom návrhu so zmenou, ktorú som uviedol. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.)

Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Ďakujem.

Konštatujem, že návrh bol jednomyseľne schválený.

Súdružky a súdruhovia, prerušujem na chvíľku schôdzku. Prosím vás, zostaňte na svojich miestach, počkáme až volebná komisia skončí svoju prácu a oznámi výsledok hlasovania.

Súdružky a súdruhovia, volebná komisia skončila svoju prácu. Prosím predsedu komisie, aby podal správu o výsledku voľby.

Poslanec ing. J. Turošík: Zápis o voľbe člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia zo dňa 22. októbra 1975:

"Komisia poslancov Snemovne národov v zložení: Ing. Zoltán Černák, Karel Holub, Rudolf Chlad, Miloslav Karban, Mikuláš Nikman a Ing. Juraj Turošík, zvolená Snemovnou národov na voľbu člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia oznamuje, že poslancom Snemovne národov bolo vydaných 124 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že hlasovania sa zúčastnilo 124 poslancov. Hlasovania sa nezdržal ani jeden poslanec. Odovzdaných bolo dovedna 124 hlasovacích lístkov, neplatné hlasovacie lístky neboli. Za navrhovaného kandidáta poslanca Viliama Šalgoviča bolo odovzdaných 124 hlasov. Proti nebol žiadny hlas. Volebná komisia zistila, že navrhnutý kandidát do funkcie člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia bol zvolený všetkými prítomnými poslancami Snemovne národov jednomyseľne.

V Prahe 22. októbra 1975."

Předseda SN prof. dr. D. Hanes: Ďakujem poslanci Turošíkovi za podanie správy.

Vážené súdružky a súdruhovia, konštatujem, že Snemovňa národov jednomyseľne zvolila do funkcie člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia poslanca Viliama Šalgoviča.

Dovoľte mi, aby som poslancovi Šalgovičovi čo najsrdečnejšie blahoželal k zvoleniu za člena Predsedníctva Federálneho zhromaždenia a zaželal mu veľa úspechov pri vykonávaní funkcie. (Potlesk.)

Vážené súdružky a súdruhovia, prikročíme k hlavnému bodu nášho programu, ktorým je

VII

Správa o plnení línie XIV. zjazdu KSČ v oblasti vnútorného trhu

Pristupujeme k prerokúvaniu závažnej a politicky citlivej problematiky vnútorného trhu v súlade s líniou, ktorú pre túto trvalú a zložitú a v súčasnej dobe živú, náročnú a aktuálnu úlohu vytýčil XIV. zjazd Komunistickej strany Československa. Náš československý ľud je hrdý na výsledky, ktoré dosiahol za 30 rokov budovania socializmu v rozvoji našej krajiny. Dosiahli sa veľké úspechy v rozvoji životnej úrovne širokých más našich pracujúcich a ich socialistického štýlu života. A významný podiel v tomto smere má rozvoj vnútorného trhu. Úspechy, ktoré sa v tomto smere dosiahli od r. 1969, mali mimoriadny význam v konsolidácii krajiny. No vyšší stupeň v rozvoji ekonomiky i v raste životnej úrovne obyvateľstva, ktorý sme dosiahli, vytvára novú kvalitu a stavia nás i v tomto smere pred náročnejšie úlohy. A určitý vplyv na náš vnútorný trh majú aj zmeny vznikajúce na zahraničných trhoch.

Dobre zásobený vnútorný trh chápeme ako neoddeliteľnú a dennú súčasť triedno-politického zápasu o dôslednú realizáciu hospodárskej politiky Komunistickej strany Československa. Z týchto hľadísk - a vychádzajúc aj zo svojho ústavného postavenia - Snemovňa národov a jej výbory rozpracovali plnenie línie XIV. zjazdu v tejto oblasti. Dnešná schôdzka je završujúcou súčasťou nášho úsilia - pomôcť ť pri zabezpečovaní týchto úloh. Verím, že myšlienky a závery z našej schôdzky sa stanú predmetom starostlivosti všetkých orgánov, ktorým budú určené, a že zvýraznia ich orientáciu na riešenie tých úloh v oblasti vnútorného trhu, ktoré majú platnosť nielen v súčasnej dobe, ale i v ďalšom období.

V tomto duchu by sa malo niesť naše dnešné rokovanie. Som presvedčený, že naše spoločné úsilie pri príprave tohto zasadania i jeho priebeh splnia tieto zámery.

Správu k prerokúvanej problematike prednesie podpredseda federálnej vlády súdruh František Hamouz. Prosím ho, aby sa ujal slova.

Místopředseda vlády ČSSR F. Hamouz: Vážená Sněmovno národů, vážené soudružky a soudruzi poslanci, pokládám za významné, že bylo rozhodnuto zařadit na program Sněmovny národů plnění linie XIV. sjezdu KSČ v oblasti vnitřního trhu.

Hospodářská politika vlády uskutečňovaná v průběhu 5. pětiletého plánu byla v plném souladu s linií XIV. sjezdu KSČ důsledně zaměřována k stále lepšímu uspokojování hmotných a kulturních potřeb lidí, upevňování jejich společenských a životních jistot.

Byly důsledně zabezpečovány úkoly směřující k dalšímu zvyšování reálných příjmů obyvatelstva a osobní spotřeby, na zlepšování struktury výroby zboží pro vnitřní trh. Současně byl zabezpečován rychlejší růst prodeje průmyslového zboží a předmětů dlouhodobé spotřeby.

Dosažené výsledky jsou o to významnější, že jich bylo dosaženo v podmínkách, kdy naše ekonomika zároveň musela a prakticky stále musí řešit i negativní dopady cenově inflačních vlivů z kapitalistických zemí.

Využitím vnitřních zdrojů, za aktivní široké účasti pracujících, se podařilo vyloučit tyto nepříznivé dopady tak, že neměly vliv na životní úroveň našeho obyvatelstva, jako je tomu v kapitalistických státech.

Souhrnné hodnocení dosažených výsledků v plnění závěrů XIV. sjezdu v oblasti životní úrovně spolu s přijetím zásadních opatření k dalšímu zdokonalení soustavy důchodového zabezpečení bylo provedeno na dubnovém zasedání ÚV KSČ v letošním roce. Ukázalo na široký rozmach, kterého bylo v oblasti životní úrovně dosaženo. S uspokojením můžeme konstatovat, že nikdy předtím nežili u nás pracující s takovým stupněm hmotného zabezpečení a sociální jistoty, jaké jim dnes dává naše socialistické zřízení.

Znovu se zcela jednoznačně prokázaly přednosti našeho socialistického zřízení ve srovnání s vývojem v kapitalistických zemích. Naše společnost zabezpečuje plnou zaměstnanost, neustále rostou nominální i reálné příjmy, je začisťována stabilita celkové hladiny maloobchodních cen, stoupá osobní a společenská spotřeba a výrazných úspěchů je dosahováno i v bytové výstavbě.

Byl realizován široký program v oblasti sociální politiky, zaměřený především na pomoc rodinám s dětmi, na podporu populace a mladých manželství a k zlepšení životní úrovně důchodců. Prohloubila se vzdělanost a kvalifikace lidí, vzrostla jejich kulturní úroveň.

Zabezpečování růstu životní úrovně v dalších letech bude vyžadovat vysokou náročnost na práci nás všech. Bude znamenat přijetí takových aktivních opatření ve výrobě, v investiční výstavbě, ve vnitřním i zahraničním obchodě, která povedou k vyšší tvorbě zdrojů a výrazněji zvýší efektivnost celého národního hospodářství.

Uplatňovaná hospodářská politika klade mimořádný důraz na rozvoj osobní spotřeby obyvatelstva jako jedné z rozhodujících složek životní úrovně. Tento postup je zároveň v plném souladu s rozvojem osobní hmotné zainteresovanosti na výsledcích práce a odpovídá i požadavkům na zvyšování efektivnosti a intenzity rozvoje národního hospodářství. Ve spotřebě se především realizují stále rostoucí peněžní příjmy obyvatelstva. Za prvé čtyři roky páté pětiletky vzrostla osobní spotřeba o 23 %. V letošním roce je zajišťován takový vzestup, aby úkol pětiletky v růstu osobní spotřeby o 28 % byl plně zabezpečen.

Při zajišťování růstu hmotné spotřeby náleží důležité místo vnitřnímu obchodu. Rozhodující část kupní síly, zhruba 70 % peněžních výdajů, je soustředěna do nákupů ve státním a družstevním obchodě. Zbývající část výdajů, a to ve výši 12 - 13 %, realizuje obyvatelstvo za služby a zbytek je vynakládán na finanční platby.

Společným úkolem výroby a obchodu, tak jak bylo vytyčeno XIV. sjezdem KSČ a znovu zdůrazněno na listopadovém zasedání ÚV KSČ v loňském roce, je zabezpečovat takové předpoklady, aby reálná kupní síla pracujících podložená dlouhodobou stabilitou celkové hladiny maloobchodních cen byla plně zabezpečována hmotným krytím jak v objemu, tak v jeho žádoucí struktuře.

Dobře fungující a zásobený vnitřní trh je tedy nedílnou součástí životních jistot našich pracujících a zajišťování plynulého uspokojování poptávky obyvatelstva na trhu patří mezi prvořadé politické a hospodářské úkoly.

Pro období 5. pětiletého plánu měl vnitřní obchod vytyčeny náročné úkoly. Maloobchodní obrat měl vzrůst o 28 - 30 %, tj. více jak o 46 mld Kčs. Z vývoje vyplývá, že maloobchodní obrat se proti roku 1970 zvýší o více než 30 % a dosáhne v roce 1975 zhruba 213 mld Kčs. Prodej průmyslového zboží se zvýší o více než 38 %, prodej potravin o více než 22 - 23 %.

O náročnosti úkolů, které např. v roce 1974 obchod spolu s výrobou zabezpečovaly, svědčí přírůstek maloobchodního obratu, který za rok 1974 přesáhl 14 mld Kčs. Svojí dynamikou ve výši 107,5 % i objemem představuje nejvyšší přírůstek dosud dosažený v jednotlivých letech pětiletky.

Přitom u průmyslového zboží byl realizován přírůstek prodeje 10 mld Kčs, což představuje vzestup téměř o 11 %.

Rychle roste vybavenost našeho obyvatelstva předměty dlouhodobé spotřeby. Např. v letošním roce dosáhne vybavenost domácností u chladniček 78 %, u praček 90 %, u televizorů 94 %, u rozhlasových přijímačů 139 %. Nová čísla, která jsme dostali, ukazují podstatně vyšší vybavenost. Jeden osobní automobil připadá již na 10 - 11 obyvatel. Vysoká je spotřeba textilu, konfekce, obuvi a dalších průmyslových výrobků. Přes tento rychlý nárůst obratu průmyslového zboží se uvažovaného podílu 53 - 54 % průmyslového zboží na celkovém obratu zřejmě nedosáhne. Roste tedy rychleji spotřeba potravin než průmyslového zboží, neplníme v tomto směru zatím program, který jsme si vytyčili.

Také ve spotřebě potravin patříme k zemím s jednou z nejvyšších spotřeb na obyvatele. Podrobný přehled o spotřebě potravin na jednoho obyvatele je obsažen v samostatném podkladu, který vám byl již pro vaši bližší informaci předán.

V průběhu této pětiletky se podařilo plně konsolidovat trh potravinářského zboží.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP