Úterý 30. října 1973

Aniž bych chtěl podrobně rozebírat další nedostatky a nejasnosti, přesto považuji za nutné upozornit na různorodost cenotvorných předpisů ve stavebnictví a jejich neustálých změn, které nepřispívají k jednotné informovanosti; na nejasnosti technologické i cenové v povrchových úpravách kompletizovaných panelů, na roztříštěnost v typech obytných domů a objektech občanské vybavenosti, která nám zabraňuje provést řádnou projektovou přípravu a mnohdy vede ke zmaření projektů a plýtvání kapacitou projektových organizací, dále na skutečnost, že není jednoznačně určeno, co lze považovat za opakovaný resp. částečně opakovaný projekt; nejsou sjednoceny předpisy o financování a předpisy ministerstva lesního a vodního hospodářství, týkající se přípojek vody, kanalizace atd., Osobně se domnívám, že by příslušné resorty měly provést taková důrazná opatření, která by účinně odstranila dosavadní nedostatky v co nejkratším časovém období. Vždyť se nám podařilo vyřešit jiné, mnohdy velmi složité problémy, mezi něž patří opravy vad panelové výstavby, které z hlediska objektivního vyplynuly z urychleného zavádění progresívní panelové bytové výstavby před více než 10 lety. Zdlouhavý přístup k řešení byl napraven až jednoznačným a nekompromisním postojem vlády v závěru minulého a počátkem letošního roku. A dnes již je zajištěno vypracování dokumentace do konce roku a ukončení oprav více než 5000 bytů nákladem 22 mil. Kčs do konce roku 1974.

To jsou, soudružky a soudruzi, některé zkušenosti a poznatky z oblasti komplexní bytové výstavby a její kvality v Jihomoravském kraji. Nejsou a ani nemohou být vyčerpávající, ale ukazují směry, kterými chceme dosáhnout splnění pětiletého plánu a závěrů XIV. sjezdu KSČ.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslanci Trávníčkovi. Slovo má dále poslankyně Dubnická.

Poslankyně SN A. Dubnická: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, Výbor Snemovne národov pre sociálnu politiku sa na svojom samostatnom zasadnutí 28. 9. 1973 zaoberal správou o plnení plánu bytovej výstavby a o ďalších úlohách. Chcela by som sa zaoberať bývaním a perspektívami bývania starých ľudí.

V ČSSR počet občanov poprodukčného veku sa neustále zvyšuje. Výsledky sčítania ľudu k 1. 12. 1970 ukazujú, že počet týchto obyvateľov sa medzi dvomi sčítaniami zvýšil o 422 000 obyvateľov a stav sa zvýšil na 1,626 000, t.j. 11,3 % občanov poprodukčného veku v našej republike. Štruktúra novostavaných bytov by mala zodpovedať vývoju vekovej skladby obyvateľstva, ktorým bude bytová výstavba slúžiť. V novej výstavbe by malo byť počítané s vhodnými malometrážnymi bytmi, do ktorých by sa starí občania presťahovali. Časť starých občanov i pri bývaní v novom bytovom fonde sa stretá s ťažkosťami. Architekti a projektanti často v návrhoch a projektoch obytných a verejných budov zabúdajú objekty a ich okolie vybaviť tak, aby mohli byť bezpečne dostupné a aby funkčne vyhovovali starým občanom. Poskytnutím vyhovujúceho, dobre vybaveného bytu sa u starých ľudí oddiali odkázanosť; myslím tým potrebu opatrovateľskej služby.

Ďalšou formou bývania starých občanov sú domy opatrovateľskej služby, ktoré sa teraz začínajú zriaďovať. Tu majú obyvatelia istotu, že včas im bude potrebná pomoc poskytnutá. Tieto domy sú zriaďované väčšinou adaptáciou starších bytov, je v nich zabezpečená opatrovateľská služba, ktorá sa sústredene poskytuje oveľa kvalitnejšie.

V Českej socialistickej republike je doteraz zriadených 52 domov opatrovateľskej služby s 902 bytovými jednotkami, zatiaľ čo v Slovenskej socialistickej republike sú tieto zariadenia v začiatkoch.

Vážené súdružky a súdruhovia, ako som na začiatku hovorila, že v celoštátnom meradle máme 11,3 % obyvateľov v poprodukčnom veku, oveľa nepriaznivejšie percento je u nás. V okrese Nové Zámky máme 18 % a v samotnom okresnom meste už viac ako 20 % obyvateľov poprodukčného veku.

Bývaniu starých ľudí i u nás venujeme veľkú pozornosť. Začiatkom roka sme dali do užívania stredisko hygienickej očisty, ktoré prechodne slúžilo ako stredisko opatrovateľskej služby. Výhody takéhoto sústredenia prechodne a krátkodobe zhoršeného zdravotného stavu opatrovaných osamelých sú zrejmé. Okrem finančného efektu, ktorý je zrejmý, pretože menej opatrovateliek obslúži väčší počet opatrovaných, je možné tu poskytovať kvalitnejšiu opatrovateľskú službu. Pre budúci rok počítame adaptáciou zvýšiť kapacitu DOS s 20 bytovými jednotkami pre osamelých občanov; snažíme sa to docieliť tak, že v meste je veľká asanácia, byty, ktoré by títo osamelí starí lúdia mali dostať ako náhradu, poslúžia lepšie mladým manželom. V najbližších troch rokoch bude odovzdaných 317 malometrážnych bytov pre 1 a 2 osoby, bude to 30 % z odovzdaných bytov. V budúcom roku sa pristúpi k vypracovaniu projektovej dokumentácie domova dôchodcov v okresnom meste s kapacitou pre 150 osôb. Chceli by sme, aby to už bol domov dôchodcov bytového typu. Naše domovy dôchodcov režimového typu sú dobré, je však nevýhodou spoločné bývanie 2 až 3 osôb rôznych pováh a tiež preto, že sú niektoré domovy hodne vzdialené od miest. Ľudia, ktorí boli zvyknutí celý život žiť v meste, ťažko odchádzajú do domova dôchodcov, a keď odídu, veľmi rýchlo tam zomierajú. Vidieť i z toho, že je potrebné, aby sme starých ľudí nechávali tam, kde prežili kus svojho života, kde žijú určitým spomienkam a blízko svojich, ktorí snáď, i keď by ako chceli, nemôžu sa o nich starať. Môj diskusný príspevok ukončím vetou z materiálov Federálneho ministerstva práce a sociálnych vecí ČSSR. Bývanie starej generácie úzko súvisí s bývaním mladej generácie, a preto je potrebné organizovať a podporovať dobrovoľné výmeny bytov väčších za menšie. Takto doslovne sa to snažíme riešiť podľa možností i my v našom okrese. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslankyni Dubnické. Slovo má poslanec Chlad. Připraví se poslankyně Vojteková.

Poslanec SN R. Chlad: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte, abych jako člen přípravné pracovní skupiny přispěl k dnešnímu projednávání problematiky komplexní bytové výstavby několika poznatky z oblasti technologie a materiálně technického zásobování.

Bytová výstavba je jedním z významných součinitelů stupně životní úrovně. Zvyšování životní úrovně je tedy ve svém důsledku závislé také na krytí stále rostoucích požadavků na kulturu bydlení. Vezmeme-li v úvahu nutnost náhrad za předpokládaný odpad bytového fondu, pak dojdeme k závěru, že i uspokojivý trend počtu předávaných bytů něco přes 100 000 ročně nebude asi stačit k plnému zabezpečování plánovaného růstu životní úrovně. Vždy při stávající produkci se předpokládá snížení nedostatku bytů ke konci roku 1975 na 293 tis., tj. toliko o 63 tis. bytů oproti roku 1970.

Vedle pozitivních výsledků komplexní bytové výstavby, jak je zřejmo z dobře zpracované zprávy SPK o plnění plánu bytové výstavby a dalších úkolů, jsme svědky ještě celé řady nedostatků a problémů, vyžadujících brzkého řešení. Všechno nemůžeme pochopitelně řešit najednou. Jak dál? Jaký směr tedy vytyčit? Domnívám se, že hodnota výsledku řešení bude adekvátní vhodnosti postupného výběru jednotlivých opatření dle pořadí důležitosti a reálnosti k našim možnostem. Tomuto zodpovědnému rozhodování a určení pořadí priorit řešení by mělo přispět i naše dnešní jednání.

Růst produkce bytů byl umožněn hlavně zaváděním progresívních technologií. Tyto jsou t. č. reprezentovány vysokým stupněm prefabrikace - panelovou výstavbou. Výroba panelů je zajišťována továrním způsobem, mnohde včetně oken, včetně vnitřních a vnějších povrchových úprav. Tato technologie umožňuje např. devítičlenné četě smontovat za jeden den - 2 - 3,5 bytu.

Mnozí z vás si jistě ještě pamatují jednotlivé stupně vývoje nové techniky. Vzpomeňme jen éry zdění v trojkách, zdění do Tencerova rámu v letech 1950 - 1955, zavádění cihelných a škvárobetonových bloků v letech 1955 - 1960 a prvních gottwaldovských pokusů panelové výstavby kolem roku 1956.

Stížnosti na kvalitu panelové výstavby hlavně pak na prvních sídlištích jsou oprávněné. Vady jsou postupně odstraňovány, na což vynakládáme dosti značné částky. I takové důsledky přinášel sebou rychlý rozvoj technologie bytové výstavby, za pochodu při hromadném zavádění, kdy výzkum nebyl s to dát výrobě jasné technologické předpisy, kdy nebylo možno se na čas zastavit a opřít se o výsledky ověřování pro dlouhodobý ověřovací cyklus. Teprve doba cca 10 let nám ověřuje chování hmot nových technologií a přináší pro projektování a výrobu často i nová poznání - viz např. štítové zdi, spáry, rovné střechy.

K 1. 1. 1976 máme přecházet na novou konstrukční soustavu. Tato má vylepšit obytný prostor, umožnit uspořádání bytu ve více variantách dle požadavků uživatelů a dále snížit pracnost. Nástup je v některých krajích opožděn, neboť nová konstrukční soustava není všude technicky dotažena, je zatím neprojektovatelná. Další vývoj technologie směrem k tzv. "krabicovému systému" nelze hned tak brzo očekávat pro běžnou výstavbu sídlišť, neboť nemáme pro to vhodné přepravníky, zvedací prostředky a i silnice.

Většina energie technického rozvoje byla doposud zaměřena jednostranně na hrubé stavby bytových jednotek, což bylo v dané fázi celkem v pořádku. Dnes bychom však měli spíše vyžadovat technická řešení a zproduktivnění hlavně v oblastech brzdících elementů komplexní bytové výstavby. Jsou to např.

- dokončovací práce a jejich optimální proudové řízení, včetně odstranění značných technologických přestávek mezi hrubou stavbou a dokončovacími pracemi;

- rychlejší zavádění a technické vyřešení vyšší prefabrikace ve výstavbě občanské vybavenosti /jako montovaný skelet/;

- řízení postupu prací na výstavbě sídlišť za účelem odstranění stále se vyskytujících skutečností, kdy jedna práce ničí práci předtím provedenou; k tomu nutno upozornit na velmi vážná porušení technologie a kvality hlavně u dokončovacích prací, vznikajících tzv. šturmováním koncem roku, což sebou přináší značné zvyšování nákladů na udržování bytového fondu ze strany uživatele. Tento vysoce nákladný zlozvyk se nám zatím nedaří úspěšně likvidovat;

- včasné rozhodnutí o topném systému. Mnohde nutno řešit vytápění v poslední chvíli výstavbou provizorních kotelen, což je nežádoucím hazardováním finančních prostředků a kapacit.

K účinnému řešení zmíněné oblasti patří i to, aby všichni účastníci na komplexní bytové výstavbě již ve svých plánech a při naplňování výrobních programů dodavatelských podniků plně respektovali již vybudované, specializované vysoce produktivní kapacity, jako jsou panelárny a panelová montáž svou rovnoměrností. Například podnik se stabilizovanou kapacitou na výrobu a montáž 3 tisíc bytových jednotek ročně, by neměl dostat do plánu dokončování bytů jeden rok 2400, hned na to příští rok 3200 bytových jednotek, poté zas 2800. Tato nerovnoměrnost způsobuje velmi nepříjemné a iracionální dopady v dodavatelských podnicích.

Začíná se současně citelně projevovat, že nám chybí stavební podniky se specializovaným zaměřením na montovanou výstavbu rodinných domků v několika líbivých variantách na klíč. Rozvinutí v tomto směru by mohlo přinést požadované zpestření nabídky našeho trhu, jakož i další žádoucí vyrovnávací položku k odčerpání nárůstu vkladů.

Vývoj technologie ve stavebnictví je úzce spjat s vývojem MTZ. V jaké poloze se tato vazba pohybuje ve stávající etapě? Hlavním ukazatelem funkce této vazby komplexní bytové výstavby mohou být výsledky zjišťované ve sféře vlastní realizace výstavby, tedy ve svém finálním projevu.

Dynamika výstavby, včetně široké fronty realizace volebních programů a rozmach individuální výstavby garáží, chat, nám nekompromisně obráží veškeré nedostatky v uvedené vazbě, v odběratelsko-dodavatelských vztazích. Toho času se nám prakticky projevují prvky nevyváženosti a nevyrovnanosti. Uzrává konstatování, že rozhodujícím činitelem dalšího úspěšného rozvoje plnění komplexní bytové výstavby se stává spolehlivé zabezpečování plynulosti MTZ. Pro závažnost problému se pokusím upozornit na několik základních faktorů:

a/ výroba stavebních hmot, instalačních materiálů a ostatních subdodávek by měla mít svoji spolehlivou, odsouhlasenou koncepci v sortimentu a množství s ohledem na vývoj prefabrikace, chemizace, na zavádění suchých procesů, aby projektanti a konstruktéři mohli promítnout do projektů ten sortiment, jímž bude trh dostatečně zásobeny předpokládané době realizace projektované výstavby;

b/ realizace vývoje MTZ by měla být v rámci dané koncepce centrálně řízena, koordinována, operativně rozmisťována, jakož i efektivně zapojována do socialistické integrace, Zároveň by měly být nové hmoty, varianty a technologie pružně schvalovány a pojaty do ČSN;

c/ výzkum by měl v tomto směru více se opírat o naši surovinovou základnu, zvyšovat podíl umělých hmot, novinky spolehlivěji ověřovat, respektive využívat efektivně licencí;

d/ toho času chybí pravděpodobně systém spolehlivého bilancování potřeb. Zdá se, že materiálové požadavky na centrálně neplánovanou výstavbu včetně akce Z nám dělají značné starosti;

e/ projevuje se, že i vlastní systém zásobování ve stavebnictví bude muset být se vší pravděpodobností řádně prozkoumán a přehodnocen, že mu budeme muset vytvořit postupně vyhovující podmínky a nalézt pro jeho žádoucí funkci vhodnou formu a organizační strukturu v tom směru, aby byl s to

- plnit funkci plynulých dodávek dle potřeby výstavby,

- zavést obchodní serióznost do dodavatelských vztahů,

- překlenout nesoulad termínů dodávek sériové výroby, s termíny potřeb stavebně montážních organizací,

- urychleně zavádět progresívní prvky skladování a manipulace s materiálem, včetně paletizace a kontejnerizace materiálů přidružené stavební výroby, a to právě ze žádoucích nadpodnikových hledisek,

- snižovat neúměrně vysoké stavy zásob u jednotlivých stavebně montážních podniků,

- vytvořit vhodné podmínky pro exaktnější řízení zásobovacího procesu pomocí vyšší výpočetní techniky,

- racionálně se přizpůsobit v nových náročných podmínkách koncentrované výstavby jako je Praha a Severočeský kraj, a to tak, aby zásobovací systém mohl zde sloužit spolehlivě pro všechny koncentrované realizátory komplexní bytové výstavby a ne aby každý jednotlivý podnik musel s přesunem kapacit řešit velmi obtížně i vlastní MTZ. Nelze se divit, že se tak děje většinou improvizovaně, nehospodárně, na nízké úrovni.

Potud některé poznatky z oblasti technologie a MTZ, velmi rád bych se přimlouval za prioritní zařazení řešení naznačených problémů.

Vážené soudružky a soudruzi, závěrem doporučuji přijetí návrhu usnesení, které bylo předloženo dnešnímu plenárnímu zasedání Sněmovny národů. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslanci Chladovi. Slovo má poslankyně Vojteková.

Poslankyně SN M. Vojteková: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, pri výstavbe bytov zaujíma našu verejnosť nielen otázka, kde a v akej forme sa budú byty stavať a koľko sa ich v danej etape má postaviť, ale i veľmi závažná otázka, koľko budú tieto byty a bytové objekty stáť.

Otázka nákladov bola v správe Štátnej plánovacej komisie pomerne do značnej šírky rozvedená a poskytuje nám aj pomerne ucelený obraz o vývoji nákladovosti za posledné obdobie. Chcela by som sa preto pozastaviť len pri niektorých významnejších aspektoch tejto otázky, o ktorých sa domnievam, že môžu stáť v popredí našej stálej pozornosti, alebo ktoré bývajú v našej verejnosti pri posudzovaní celej otázky zjednodušované, a tým aj nesprávne vysvetľované.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP