Úterý 30. října 1973

Záverom by som chcel, súdružky a súdruhovia poslanci, povedať, že riešenie bytového problému mladých ľudí i vytváranie možností pre organizovanie volného času mládeže považujeme v súčasnosti za jeden z kľúčových problémov, ktorého riešenie sa stáva naliehavým pre celú našu spoločnosť.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji za diskusní příspěvek poslanci Zozuľákovi, Slovo má poslanec Stefan Buľko.

Poslanec SN Š. Buľko: Vážený súdruh predseda, vážené súdružky a vážení súdruhovia poslanci, bytová výstavba sa dostáva stále viac do popredia záujmu najširších občianskych vrstiev. S jej ohlasom sa stretávame veľmi často aj v našich volebných obvodoch. Preto treba privítať, že problematika plnenia plánu bytovej výstavby sa dostala na program kontrolných prác Federálneho zhromaždenia. Vo svojich poslaneckých funkciách budeme tak môcť lepšie a zasvätenejšie informovať našich voličov.

Z obsiahleho materiálu Štátnej plánovacej komisie i z ďalších prameňov a z predchádzajúcich výborových rokovaní celkove vyplynulo, že bytová výstavba v celoštátnom meradle má pozitívny trend. Po rokoch zaostávania zapríčineného povojnovou obnovou zničených hospodárskych úsekov i v dôsledku komplikácie a ťažkostí investičného charakteru začala bytová výstavba postupne nadobúdať stále rýchlejšie tempo i širší rozsah. Napriek stagnačnému obdobiu vybudovali sme za 25 rokov po oslobodení vyše 1,4 mil. nových bytov, čo predstavuje zhruba celú tretinu nášho dnešného bytového fondu.

V tomto stručnom číselnom vyjadrení tají sa veľkosť socialistického prístupu k riešeniu najzákladnejších ľudských potrieb. Sú v tom obsiahnuté miliardové hodnoty, ktoré naša spoločnosť venovala na odstránenie najhoršieho dedičstva minulosti, keď robotný človek býval v objektoch urážajúcich ľudskú dôstojnosť. Len za jediné desaťročie sme museli vyradiť v Čechách 340 000 a na Slovensku 160 000 bytov zdravotne závadných alebo z hľadiska obývacieho štandardu nevyhovujúcich.

Nedávno sa mi dostal do rúk týždenník s otrasnou obrazovou reportážou o úrovni súčasného bývania takmer milióna ľudí vo vychýrenej anglickej metropole - Londýne. Bedári tam nocujú pod mostami, prikrytí novinami, spia na chodníkoch a schodištiach, medzi haldami smetí; iní bývajú v ošarpaných barákoch s vylámanými dvermi a oknami. Živia sa z odpadkových košov. Taká je ešte dnes v atómovom veku druhá tvár hlavného mesta krajiny, ktorá po stáročia zberala smotanu zo stolov koloniálnych národov a bohatla z ich potu, slz a krvi. Anglický fotoreportér mohol by preputovať krížom-krážom Prahu, Brno, Ostravu, Bratislavu, Košice či ktorékolvek naše krajské mesto alebo priemyselné centrum a nenašiel by barák, prípadne "byt" spomenutej "londýnskej kategórie".

U nás je takéto bývanie už len dávnym zlým snom, ktorý vystriedali stovky nových mestských sídlisk, tisíce moderných obytných domov a rodinných domčekov, čo zmenilo tvárnosť celých oblastí na východnom Slovensku, Orave, Kysuciach, Pohroní i Považí práve tak, ako na Českomoravskej vysočine alebo v Severočeskom kraji.

Rozbeh našej bytovej výstavby začal sa výrazne v roku 1970, keď sme po prvý raz v celoročnej produkcii postavili vyše stotisíc nových bytov. Tohoročný plán výstavby predpokladá 111 300 dokončených bytových jednotiek. Až do konca augusta 1973 bolo na tento plán dokončených už 58 464 bytov, čo je asi o 6634 bytov viac než za tú istú dobu v minulom roku. V počte dokončených bytov prevládala výstavba individuálna a družstevná, ktoré boli asi o 1/3 vyššie ako výstavba podniková a komunálna.

Okrem toho až do augusta tohto roku začalo sa s výstavbou ďalších 78 068 bytov. Tieto údaje celkom presvedčivo ukazujú, že tohtoročný plán výstavby bytov by mohol byť splnený a mohol by výrazne prispieť k tomu, aby celkom za obdobie piatej päťročnice mohlo byt dokončených predpokladaných asi 537 000 bytov.

Ak môžeme byť spokojní s týmito, celkove pozitívnymi výsledkami plnenia bytovej výstavby, nemôžeme si nevšimnúť niektoré ich nedostatky, ktoré sa v značnej miere koncentrujú do oblasti hlavného mesta ČSSR - Prahy a do hlavného mesta SSR Bratislavy. Ako je nám známe, bolo smernicami XIV. zjazdu KSČ uložené sústrediť hlavnú pozornosť v Prahe na riešenie problémov, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú ďalší rozvoj hlavného mesta, a to sú najmä problémy bývania, technicko-občianskej vybavenosti a dopravy. Situácia v plnení plánu bytovej výstavby v Prahe za prvý polrok tohto roku nebola priaznivá. Nepodarilo sa zaistiť plán komplexnej bytovej výstavby. Bolo dokončených len 2147 bytov, t.j. len 28,8 % z tohoročného plánu. Bolo to údajne ovplyvnené nedodaním bytových jadier, či nedodaním výťahov a v rade ďalších prípadov tiež vplyvom nedostatku materiálov potrebných na dokončovacie práce.

Nebol však splnený plán ani v počte začatej výstavby bytov, kde plnenie dosiahlo len 35,9 % plnenia plánu a príčiny spočívali hlavne v prieťahoch pri získavaní pozemkov do operatívnej správy výstavby sídlisk a v nedodržiavaní lehôt pre vydanie územného rozhodnutia o prípustnosti stavby.

Ďalšie príčiny spočívali i v odmietavom požiadavku stavebných organizácií prevziať inžinierske siete a v neuspokojivom predzásobovaní stavebného materiálu.

Manko za prvý polrok 1973 vykazuje i plnenie plánu technického vystrojenia sídlisk, kde ročný plán bol splnený len na 31,8 % a plán občianskeho vybavenia bol plnený len na 34,9 %. Celý rad dôvodov neplnenia týchto úloh spočíva v nedostatku niektorých základných materiálov i niektorých finálnych výrobkov.

Pokiaľ ide o priebeh bytovej výstavby v Bratislave, bol tento za obdobie od januára do augusta tohto roka v pláne výstavby bytov vo všetkých jej formách splnený len na 44,9 %. Taktiež zaostávanie výstavby bytov v Bratislave má viac príčin. Vážnou príčinou nie je len zaostávanie výstavby panelárne v Petržalke, ktorá tohoročný plán výroby dielcov splní len na 25 - 30 %, ale tiež aj skutočnosť, že presúvanie stavebných kapacít do Bratislavy z iných krajov sa oneskoruje. Zámerne som sa zmienil o týchto skutočnostiach preto, aby tieto nedostatky nezostali stranou našej pozornosti a aby všetky zúčastnené organizácie vyvinuli maximálne úsilie pri ich riešení a zvládnutí úloh plánu, ktorý je inak považovaný za reálne splniteľný.

V súvislosti s postupom pri plnení plánu bytovej výstavby chcem sa ešte chvíľu zastaviť nad veľmi závažným problémom, týkajúcim sa plynulého dokončovania nových bytov. Naše stavebníctvo sa ešte stále pridržiava škodlivého zvyku odsunovať rozhodujúci podiel celoročného stavebného objemu na posledný kvartál, ba často aj na posledný mesiac roku. Nevyváženosť kvartálnych stupňov rozostavanosti prináša veľké hospodárske škody, ako je nadčasovosť, úrazovosť, znížená stavebná kvalita a v dôsledku toho oneskorené odovzdávanie nových bytov nájomníkom. Ideálne by bolo mať v prvom stupni rozostavanosti 20 % bytov, v druhom 30 %, v tretom, keď už sa vykonávajú vnútorné práce, 30 %, a v poslednom, keď sa robí len dokončovacia práca, 20 %. To však nemáme, a to sú nevyužité rezervy, ktorých mobilizácia by prispela k zhospodárneniu, zrýchleniu i skvalitneniu bytovej výstavby.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, ak som sa dotkol niektorých slabších miest z oblasti bytovej výstavby, nebolo to preto, že by som chcel rozhojniť nekritické hlasy, ktorým je u nás všetko málo, naopak som presvedčený, že sústavné odstraňovanie nedostatkov pomôže realizovať v celej šírke náročné ciele nasej bytovej politiky.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslanci Buľkovi, slovo má poslankyně Vlčková, připraví se poslanec Trávníček.

Poslankyně SN V. Vlčková: Vážené soudružky a soudruzi poslanci, dovolte mi, abych se zmínila ve zkratce o individuální bytové výstavbě z mé zkušenosti na Děčínsku. Jinde jistě je tato otázka obdobná. Hovořím o tom, že se nám vylepšením finanční pomoci stavebníkovi bude lepšit počet rodinných domků. Napomáhá nám k tomu i novomanželská půjčka, která dává novomanželům možnost vylepšit své možnosti finančního pokrytí výstavby svého domku.

Jsou zde však velmi ožehavé otázky, které nám stavebníka odrazují. Jde o to, že si musí stavebník zajistit - užívání pozemků, územní rozhodnutí, povolení o napojení na kanalizační, vodovodní, energetickou síť, velmi těžko se mu zajišťuje projekce, dlouho čeká na výpis z geodézie, pomocí těchto faktorů se pak často stává, že se stavebník své žádosti o výstavbu vzdá. Je na uváženou - všichni to víme - že hlavně na vesnicích budeme těžko prosazovat komplexní bytovou výstavbu a nutně potřebujeme, aby se nám řady stavebníků rodinných domků rozšiřovaly. Těžko se shání byt mladým ve městě nebo na vesnici, výstavba je omezená. Proto by bylo nutné, aby se vyšlo stavebníkovi vstříc. Jedná se o kompetenci národních výborů, kdy je možno, aby národní výbor dával přednostně pozemek a zda při ONV by nebylo možno vytvořit celek pracovníků na pomoc stavebníkovi. Tam by hromadně zajistily podklady z úřadů o kompetenci ONV. Dovoluji si na to upozornit z vlastní praxe. Např. pracovníci na geodézii mají tolik práce, že žadatel o geodetický plánek čeká dlouhou dobu - také tři měsíce - na územní rozhodnutí nejméně tři týdny. Zahájit stavbu může stavebník na základě projekční připravenosti nejméně za tři měsíce. Kolik zmešká pracovních směn a ztratí někdy nervů. Vždyť právě národní výbory mají potíže s bytovou otázkou, a proto by se z jejich strany mělo přistoupit k řešení.

Velmi mnoho bytů by se nám podařilo zajistit novelizací rodinných domků, přestavbou na více bytových jednotek. I zde je tentýž problém, pro poskytnutí finanční půjčky je třeba projekt schválený ÚHA a někdy i potřeba rady, jaké možnosti při přestavbě stavebník má. Zde by pomoc celku i ONV velmi pomohla. Mnoho by to v pracovním složení ONV nezměnilo, ale přineslo by to brzy své dobré poznatky, a to v růstu individuální bytové výstavby a v novelizaci bytového fondu.

Předsedající místopředseda SN V. Vedra: Děkuji poslankyni Vlčkové, slovo má dále poslanec Emil Trávníček, připraví se poslankyně Dubnická.

Poslanec SN E. Trávníček: Vážený soudruhu předsedo, vážené soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté, složitá a značně rozsáhlá problematika komplexní bytové výstavby, vyplývající z náročných úkolů, stanovených závěry XIV. sjezdu Komunistické strany Československa, plenárních zasedání ÚV KSČ a pátého pětiletého plánu na léta 1971 - 1975 si vyžaduje neustálou pozornost všech orgánů i občanů naší vlasti.

Je tedy správné, že se na všech stupních řízení, ve stranických i státních orgánech, znovu a znovu zabýváme řešením problémů, hodnocením postupu i dosaženými výsledky a přijímáme účinná opatření. Vždyť postavit 515 tisíc bytů v pětiletém údobí na území ČSSR není jistě malý úkol, neboť mimo vlastních bytů představuje v komplexním pojetí školy, obchody, mateřské školy, jesle, zdravotnická zařízení, dále kilometry inženýrských sítí, zejména vodovodů, kanalizací, komunikací, rozvodů plynu, elektřiny a ostatních.

V souvislosti s řešením těchto otázek bych chtěl podtrhnout skutečnost, že vlastní realizace bytové výstavby je v celém procesu až finále, kterému předchází zejména zajišťování podmiňujících investic, před projektové a projektové přípravy, vyjasnění technologií a vlastní zajišťování kapacit u dodavatelských organizací. Zde také dochází k největším střetům mezi požadavky investorů a návrhy dodavatelů, neboť jejich zájem je soustředěn především na vlastní výstavbu bytů, zatímco u objektů občanského vybavení je snaha po odsunutí do dalšího období. I když nechceme vidět problematiku pouze jednostranně a víme, že existuje řada objektivních překážek u dodavatelů, musíme požadovat provádění komplexní bytové výstavby včetně objektů technické a občanské vybavenosti, neboť v opačném případě bychom museli za několik let se znovu vracet k řešení tak zvaných zaostávajících vybaveností a odstraňovat dnešní nedůsledný postup.

Jistěže specifické problémy jednotlivých krajů a oblastí nedovolují postupovat naprosto shodným a unifikovaným způsobem.

V Jihomoravském kraji se snažíme odstraňovat disproporce, a není jich málo, především společným projednáváním všech vazeb ve spolupráci s investorskými, projektovými a dodavatelskými organizacemi a uplatňováním požadavku bezvýhradného plnění ročních plánů.

Uvedu několik konkrétních případů, které budou jistě nejvhodnější formou k vašemu seznámení. V minulém roce byla uzavřena mezi investorskou stranou, projektanty a dodavatelem n. p. Pozemní stavby Brno společná dohoda o formách vzájemného styku při jednání, projednávání a vyjadřování stanovisek v souvislosti s vyhláškou č. 162 o některých opatřeních v bytové výstavbě. Hlavním smyslem této dohody je zkvalitnění vzájemných styků, odstranění rozporů a zbytečné administrativy v procesu přípravy a realizace komplexní bytové výstavby.

Chceme, aby kvalita našich bytů byla posuzována z různých hledisek. Jednak jako kvalita stavebního díla a jednak jako kvalita provedení toho, co projekt předepsal. Projekt určuje jak má být dům vybaven, a dále také určuje, jak mají být upraveny vnější povrchy objektů, a celou řadu dalších okolností, které vytvářejí projektovanou kvalitu objektů, a které jsou velmi významné i z hlediska rozpočtových cen.

Kontrola, jako nedílná součást kvality není pouze v rukou dodavatelů, nýbrž i odběratelů. Odběratelská kontrola pak není jen morálním právem, nýbrž i zákonnou povinností, kterou stanoví hospodářský zákoník.

Konkrétně byl uzavřen u nás sdružený socialistický závazek k 55. výročí Velké říjnové socialistické revoluce, který je permanentně zpřesňován. Je zaměřen na termíny a kvalitu zpracování přípravné a projektové dokumentace staveb komplexní bytové výstavby v Jihomoravském kraji a s odstupem času lze objektivně hodnotit jeho značný přínos pro všechny partnery. Postupně se nám daří odstraňovat dlouholetý problém z hlediska předávání bytů až v posledním měsíci roku a zlepšení kvality dokončených bytů. Prostředkem k dokončování bytů v dobré a vzorné kvalitě je zavedení tzv. systému předkolaudací. V časovém předstihu před plánovaným dokončením prohlédnou podrobně zástupci odběratele a dodavatele objekt i jednotlivé byty a vytypují vady a nedostatky. Tím je dodavateli umožněno systematické a efektivní odstranění všech vad a předání dokončeného objektu v plánovaném termínu do užívání. Zaváděný způsob se plně osvědčuje a je přijímán všemi partnery - investory, dodavateli i budoucími uživateli jako výrazný přínos ke kvalitě budovaných objektů.

Důsledným, i když na dnešní moderní dobu mnohdy pomalým způsobem, se postupně daří odstraňovat problémy a těžkosti, o čemž svědčí dosahované výsledky. Tak např. z celkového pětiletého úkolu 67 940 dokončených bytů jich bude za tři roky 1971 - 1973 předáno 42 100 a ze 44 600 dodavatelsky prováděných bude ke konci t. r. předáno téměř 25 400 bytů. Dosaženou skutečností a rozestavěností v jednotlivých okresech jsou vytvořeny předpoklady pro splnění a překročení stanovených počtů bytů nejen v dodavatelské formě, ale i v družstevní svépomocné výstavbě a rodinných domcích. A obdobně je tomu i v plnění objemu prací a dodávek v komplexní bytové výstavbě, kde dosavadní výsledky nás opravňují hovořit o reálném překročení, které je adekvátní k vyšším počtům bytů.

I přes značné úspěchy, dosahované v komplexní bytové výstavbě, nejsme v Jihomoravském kraji bez problémů. Na řadu z nich nestačíme sami, ale některé jsou mimo rozsah působnosti krajských orgánů a jejich odstranění nemůžeme dosáhnout i přes různé intervence a urgence.

V roce 1973 je ohroženo plynulé předávání bytů z důvodů nezajištění dodávek měření a regulace kotelen, které odmítají Závody průmyslové automatizace Praha zabezpečit. Podle současného stavu a výsledku jednání o odběratelsko-dodavatelských vztazích se zatím nepodařilo vyřešit dodávky ani na rok 1974, ve kterém je z tohoto důvodu opět ohroženo předání cca 2500 bytů. Jako náhradní řešení je sice možno využít dovozu výrobků z Polska, které jsou však značně dražší. Důsledky tohoto jednostranného stanoviska se nám negativně odrazí ve zvýšení provozních nákladů a v počtech pracovníků, nutných pro ruční ovládání. Dodatečná montáž automatické regulace a měření ovlivní i výši investičních nákladů a samozřejmě prodlouží dobu výstavby staveb, prakticky již dokončených. Jistěže se nejedná o rozhodující, ale také ne o nepodstatnou záležitost a její řešení je plně v působnosti příslušných ministerstev.

Další nedořešenou záležitostí je rozhodnutí o oprávněnosti a přiznání preferenčních přirážek, které ovlivňují projekční přípravu i vlastní zahájení řady nových staveb a odstranění rozporů u rozestavěných. Nedostatek kapacit u stavebních organizací v Jihomoravském kraji a úkoly komplexní bytové výstavby ve městě Brně a některých vybraných okresech byly totiž řešeny přesunem kapacit organizací ze Severomoravského kraje. A tyto podniky dříve i nyní požadují mzdovou preferenci včetně odlučného i preferenci z hlediska přesunu kapacit. Posouzení a rozhodnutí, které představuje zvýšení nákladů u bytové výstavby o cca 55 mil. Kčs, není jistě jednoduché a má značné politické i finanční dopady, neboť se podstatnou měrou dotýká především družstevní bytové výstavby. Ovšem rozhodnutí je nutné urychlit, neboť prodlužováním nic nevyřešíme a rozpory narůstají.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP