Středa 27. května 1970

Místopředseda SN Kouba: Má někdo otázku k předneseným zprávám? Není tomu tak. Do rozpravy se přihlásil s. posl. Vašečka, kterému uděluji slovo.

Ministr SSR dr. Vašečka: Vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci! Rokujeme o predĺžení volebného obdobia sudcov krajských a okresných súdov. Odôvodnenie podal súdruh podpredseda vlády prof. Laco a súdr. poslanec Hájek. Netreba ho doplňovať. Pri tejto príležitosti by som však chcel upozorniť na problematiku sudcovskej angažovanosti.

O efektivite súdnictva rozhoduje v neposlednom rade dobrý zákon a dobrý sudca. Je to stará múdrosť, na ktorú nesmieme zabúdať pred voľbami sudcov. Od volieb sudcov bude závisieť, či budeme mať sudcovský zbor, budovaný na žiadúcej politickej, odbornej a mravnej úrovni. Na týchto prvkoch, na politickej, odbornej a mravnej úrovni sa zakladá angažovanosť sudcovského zboru. Táto politická angažovanosť sudcovského zboru patrí k nezanedbateľným zárukám, že súdnictvo bude mať stále, obrazne povedané, "prach v suchu", a že spoľahlivo prispeje svojím podielom k zabezpečeniu relatívne pokojného vývoja našej socialistickej spoločnosti.

Chceme a musíme mať politicky angažovaný sudcovský zbor. Predlžovanie volebného obdobia sleduje v daných podmienkach tento účel, pretože - ako o tom hovorili predo mnou súdruhovia - sú v tomto smere určité ťažkosti. Treba však zároveň povedať, že máme aj angažovaných sudcov, a to si treba pripomenúť aspoň všeobecne. Preverila to napríklad aplikácia zákonného opatrenia č. 99 z minulého roku. Zákonné opatrenia o niektorých prechodných opatreniach na upevnenie a ochranu verejného poriadku pochopili súdy, prípadne ich samosudcovia, ktorí ho aplikovali - hovorím za Slovensko - v podstate správne. Je možné konštatovať, že toto zákonné opatrenie interpretovali a aplikovali na veci socializmu vo svojom celku angažovaní, nezávislí sudcovia. Svedčí o tom okrem iného aj skutočnosť, že v tejto kategórii trestných činov je dvoj - trojnásobok odsúdených k nepodmienečným trestom odňatia slobody, než je to v priemere pri ostatných kategóriách. Samosudcovia pochopili nebezpečnosť jednania pre spoločnosť a v rámci zákona využili možnosť prísnejšieho postihu, ako je to v súlade s normou o prechodných opatreniach.

Dovoľte mi v tejto súvislosti niekoľko slov práve o potrebe politickej angažovanosti sudcov. Keď hovoríme o angažovanosti, sme zároveň pre princíp sudcovskej nezávislosti. Angažovanosť a nezávislosť sudcov nie sú totiž v rozpore, ako by nám to chceli viacerí nahovoriť. Naopak, angažovanosť a nezávislosť sudcov organicky súvisia. Angažovanosť je predpokladom, že sudca bude závislý od zákonov, prípadne od celého právneho poriadku socialistického štátu a že bude prísne realizovať princíp socialistickej zákonnosti. Ochranu spoločenského poriadku a v rámci toho ochranu práv občanov vykonáva totiž celá spoločnosť, ktorá prostredníctvom príslušného zákonodarného zboru vo svojom záujme prijíma príslušné právne normy a podľa zákona vyberá a dosadzuje sudcov na miesta, na ktorých treba tieto predpisy vykonávať.

Aplikácia zákonov nie je potom zďaleka len vecou sudcov, ale vecou spoločnosti, na čele ktorej stojí robotnícka trieda a ktorú vedie komunistická strana. Nie je teda predstaviteľné, aby sa sudca pri ochrane podstaty socialistického zriadenia, politického systému a pri aplikácii zákonov vôbec dostal do konfliktu so stranou a spoločnosťou, aby pri výkone svojej funkcie obhajoval a presadzoval niečo iné, než je vyjadrené v zákonoch socialistického štátu. Potom by bol závislý od niečoho iného, než od zákonov. A ten, kto tieto zákony neuznáva, demonštruje potom vedome alebo nevedome závislosť od iných síl a inštitúcií, než je socialistický štát. Potom je závislý od ideológie, ktorá je cudzia tomuto štátu, a teda nech nehovorí o nezávislosti. Sudcovská nezávislosť je závislosťou od zákonov socialistického štátu, prípadne od celého jeho právneho poriadku. Pripomíname si túto samozrejmosť, ktorá je výslovne formulovaná v ústave každého socialistického štátu. Robíme tak preto, lebo aj o sudcovskej nezávislosti sa u nás veľa narozprávalo a objavovali sa pochybnosti o tom, či bola a či je zabezpečená sudcovská nezávislosť, či vôbec niekedy existovala.

Pokiaľ ide o náplň tejto inštitúcie, objavovali sa najrozličnejšie názory. Niektorí právnici dokonca chceli vidieť v sudcovskej nezávislosti absolútnu objektívnu autonómiu sudcu. Chceli vytvoriť zo sudcov osobitný stav, ktorý je nad spoločnosťou.

Treba vidieť, že sudcovská nezávislosť nie je len otázkou právnej úpravy, a preto ju ani normatívna úprava nemôže bezozvyšku vyriešiť. Je to totiž súčasne otázka politickej, mravnej a odbornej pripravenosti sudcu a v neposlednom rade aj otázka spoločensko-politickej atmosféry. Ani najdokonalejší zákon nenahradí túto politickú klímu a nezabráni narušovaniu objektívneho sudcovského rozhodovania, ak duchom zachovávania socialistických zákonov nebude predchnutá celá spoločnosť. Ide o to, aby právne vedomie celej našej spoločnosti bolo na úrovni. Princíp sudcovskej nezávislosti vidíme a aj v budúcnosti chceme vidieť ako významný politicko -právny postulát, o ktorý sa sudca môže hocikedy oprieť, keď aplikuje zákony socialistického štátu, keď je závislý od zákonov socialistického štátu. Takto pochopená sudcovská nezávislosť sa stáva garantom dodržiavania zákonnosti. Tento významný princíp nemôže byť odtrhnutý od života, od úrovne právneho a spoločenského vedomia našej spoločnosti a najmä nie od politiky komunistickej strany ako vedúcej sily našej spoločnosti.

Sudca má povinnosť chrániť v zákonoch objektívne vyjadrené záujmy spoločnosti a jej socialistické vzťahy, vôľu vládnúcej triedy. Nie je teda postavený nad spoločnosťou. Každý sudca musí byť v tejto pozícii predstaviteľom a hlásateľom ich správnych tendencií, činiteľom normalizácie a konsolidácie spoločnosti. Taký sudca vie, kde je jeho miesto, a výkon sudcovskej funkcie potom garantuje jeho politická, morálna a odborná úroveň. Takému sudcovi nemusí nikto dávať úpravu, či a ako treba pri narušení verejného poriadku obžalovaného stíhať. Silná osobnosť sudcu má pritom morálne právo oprieť sa o takto chápanú nezávislosť, pretože to robí v intenciách politiky strany a v záujme plnenia funkcií socialistického štátu. Ak uznávame myšlienku, že socialistický právny poriadok vo svojej podstate znamená správne vyjadrenie politiky komunistickej strany, potom sudcovská nezávislosť nemôže byť v rozpore s politikou tejto strany a s jej vedúcou úlohou v našej spoločnosti. Komunistická strana je potom prvá, na koho sa každý sudca, člen strany i nestraník má dovolávať a dovolá ochrany, keby sa niekto pokúsil takto chápanú sudcovskú nezávislosť narušovať.

Keď v tejto súvislosti zdôrazňujeme predpoklady sudcovskej nezávislosti u samotného sudcu: odbornosť, politickú a mravnú úroveň, môže sa vyskytnúť otázka, ktorý prvok je z nich najdôležitejší. Som toho názoru, že ani jeden nemá chýbať a že vo svojom celku sú v jednej rovine.

V tejto spojitosti sa potom dostávame, zjednodušene povedané, k problematike dohľadu, sledovania činnosti súdov, k tomu, "aby si prišli na svoje zákony socialistického štátu".

Keď o efektivite súdnictva rozhoduje dobrý zákon a dobrý sudca, ako som už povedal, nech predĺženie volebného obdobia poslúži k tomu, aby sme mohli vybrať a aby sme naozaj mali dobrý, politicky zaangažovaný sudcovský zbor.

Místopředseda SN Kouba: Děkuji s. ministrovi dr. Vašečkovi. Hlásí se někdo? /Nikdo./

Chce místopředseda vlády dr. Laco zaujmout stanovisko?

Podpředseda vlády dr. Laco: Ďakujem. Súhlasím so stanoviskom Ústavnoprávneho výboru Snemovne národov.

Místopředseda SN Kouba: Prosím, soudruzi, abyste se připravili na hlasování. K přijetí zákona je potřebí souhlasu třípětinové většiny všech poslanců SN zvolených v ČSR a zároveň i v SSR. Tak to určuje čl. 41 ústavního zákona o čs. federaci.

Momentálně je přítomno 64 poslanců slovenských a 53 poslanců zvolených v ČSR. Sněmovna národů je schopná se usnášet o ústavním zákonu.

Prosím ověřovatele, aby se připravili na sčítání hlasů. Hlasy poslanců zvolených v ČSR budou počítat ověřovatelé posl. dr. Dutková a posl. Súlety. Na tribuně současně posl. Súlety, protože ověřovatel ing. Souček tady není. Hlasy poslanců zvolených v SSR spočítají poslanci Pastorková a ing. Píš. Na tribuně, jak jsem řekl, posl. Súlety.

Napřed budou hlasovat soudružky a soudruzi poslanci zvolení v ČSR.

Kdo z těchto poslanců souhlasí s ústavním zákonem o prodloužení volebního období krajských a okresních soudů ve znění vládního návrhu zákona tisk 40 se změnami, které tady doporučil zpravodaj - tzn. že nejde o soudy, nýbrž o soudce, a to jak v názvu, tak i v prvním paragrafu - kdo z české reprezentace souhlasí? /Hlasuje se./

Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Kdo z poslanců zvolených v SSR souhlasí s návrhem? /Hlasuje se./

Děkuji.

Konstatuji, že poslanci zvolení v ČSR hlasovali v počtu 53, tedy jednomyslně a stejně tak soudruzi zvolení v SSR hlasovali pro tento ústavní zákon v počtu 64, tedy 100 %.

Tím jsme, soudruzi, vyčerpali tento bod programu a přistoupíme k projednávání bodů 7 a 8, a to

návrh na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu a návrh na volbu soudců Nejvyššího soudu ČSSR a soudců z povolání vojenských soudů.

Oba návrhy předkládá předsednictvo ÚV Národní fronty ČSSR. Písemné podklady k návrhu na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu ČSSR vám byly rozdány dnes jako tisk č. 41 a 42. Tisk č. 37, tj. návrh na volbu soudců Nejvyššího soudu ČSSR a soudců z povolání vojenských soudů, byl rozeslán písemně a dnes jste k němu dostali dodatek.

K těmto bodům programu přednese ústní zprávu místopředseda ústředního výboru Národní fronty ČSSR posl. Jan Pelnář, který odůvodní nejprve návrh na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu. Prosím, aby se ujal slova.

VII

Návrh na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu /tisky 41 - 42/

Poslanec Pelnář: Vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, předsednictvo ústředního výboru Národní fronty ČSSR na své schůzi dne 25. května t. r. se zabývalo návrhem na odvolání některých soudců Nejvyššího soudu ČSSR. Jednomyslně rozhodlo doporučit Federálnímu shromáždění jejich odvolání, přestože máme dnes volit nové soudce Nejvyššího soudu ČSSR. Jde o 6 soudců Nejvyššího soudu podle písemného návrhu, který vám byl dnes rozdán.

Uvedení soudci závažným způsobem porušovali své soudcovské povinnosti. Svými politickými postoji v letech 68-69 narušovali vážnost soudcovské funkce, snižovali důvěru občanů v socialistické soudnictví a neprojevovali oddanost k socialistickému zřízení tak, aby byli vzorem ostatním spoluobčanům. Jejich nesprávné politické postoje se projevovaly tím, že podceňovali nebezpečí, které hrozilo socialismu v Československu ze strany pravicových a protisocialistických sil. Byli nekritickými stoupenci pravicově oportunistických podniků, podporovali nositele pravicově oportunistických názorů a protisovětských nálad. Nepodporovali dostatečně úsilí o konsolidaci politických poměrů a ani se neangažovali pro politiku nového vedení KSČ a Národní fronty. Někteří z nich znevažovali spojenectví se Sovětským svazem, aby o pomoc byla požádána OSN, pokoušeli se o odeslání protisovětské rezoluce všem Nejvyšším soudům světa, byli stoupenci a angažovali se za okamžité svolání XIV. sjezdu, byli iniciátory nebo podporovali nátlakové rezoluce před listopadovým plénem UV KSČ v roce 1968 a nedoceňovali význam přijaté rezoluce ústředního výboru. Někteří z nich byli přitom funkcionáři stranické a odborové organizace.

Takové politické postoje svědčí o tom, že zklamali důvěru, která jim byla dána a kromě toho nejsou v souladu s funkcí soudce Nejvyššího soudu, který má právě zabezpečovat, aby všechny soudy řádně plnily základní úkoly spočívající zejména v ochraně socialistického státu, jeho společenského zřízení a vztahu ke světové socialistické soustavě.

V souvislosti s prohlubujícím se procesem konsolidace ve společnosti a celkovou situací u Nejvyššího soudu ČSSR se ukázalo, že je zapotřebí odvolat z funkcí i dosavadního předsedu Nejvyššího soudu ČSSR JUDr. Otomara Bočka.

Jmenovaný se v roce1968 velmi politicky angažoval. Své názory a stanoviska publikoval v denním tisku, v různých časopisech a odborném tisku. Tato jeho publikační činnost objektivně přispěla k dezorientaci soudu, k útokům pravice na soudnictví, na státní orgány a k prohloubení krize u Nejvyššího soudu ČSSR a soudů vůbec.

Jako delegát se zúčastnil tzv. vysočanského sjezdu, kde ve zdramatizované formě přednesl své zážitky z předsednictva vlády z 20. 8. 1968. Podobně vystupoval i na poradách a schůzích na půdě Nejvyššího soudu ČSSR.

Jako předseda Nejvyššího soudu nevystupoval dostatečně důrazně proti nositelům pravicově oportunistických názorů u Nejvyššího soudu ČSSR, zvláště v kádrových opatřeních na pracovišti. Nese plnou odpovědnost za to, že nebyla prakticky uskutečňována sjednocovací a usměrňovací činnost Nejvyššího soudu ČSSR formou usnesení jeho plén, opatřeními jeho presidia nebo stanovisky kolegií. Je to tím závažnější, že v době útoku pravicově oportunistických a protisocialistických sil zvenčí i v počátcích pravicově oportunistického působení uvnitř justice docházelo k rozkolísání praxe, takže potřeba jejího usměrňování a sjednocování byla tím naléhavější. Tato nezbytná potřeba se projevila zejména po účinnosti zákona o soudní rehabilitaci, zvláště poté, když rozhodovací činnost rehabilitačních senátů krajských soudů se ocitla v rozporu s preambulí zákona o soudní rehabilitaci.

Vzhledem k uvedeným okolnostem navrhuje se jménem předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR odvolat JUDr. Otomara Bočka z funkce soudce a předsedy Nejvyššího soudu ČSSR.

Předsedající místopředseda SN Kouba: Děkuji s. posl. Pelnářovi. Vyslechli jste odůvodnění návrhu na odvolání soudců Nejvyššího soudu, jejichž jména jsou uvedena v tisku č. 41.

Dám hlasovat o tomto návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR.

Kdo souhlasí s tím, aby na podkladě tohoto návrhu Federální shromáždění odvolalo podle § 51 odst. 1 písm. a/ zák. č. 36/1964 Sb. o organizaci soudů a o volbách soudců ve znění zákona č. 156/1969 Sb. dr. Otakara Adamce, dr. Milenu Hoferovou, dr. Júlia Lehotského, dr. Františka Palduse, dr. Josefa Šilínka a dr. Lubomíra Veletu z funkcí soudců Nejvyššího soudu, nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./ Děkuji.

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./

Děkuji. Tím Sněmovna národů navrhované usnesení schválila.

Nyní dám hlasovat o druhém návrhu předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR, který odůvodnil s. posl. Pelnář.

Kdo souhlasí s návrhem na odvolání dr. Otomara Bočka z funkce předsedy Nejvyššího soudu, a to podle § 44 a/ a § 51 odst. 1 písm. a/ zákona č. 36/1964 Sb. o organizaci soudů a o volbách soudců ve znění zákona č. 156/1969 Sb., nechť zvedne ruku. /Hlasuje se./

Je někdo proti? /Nikdo./

Zdržel se někdo hlasování? /Nikdo./ Děkuji.

Sněmovna národů schválila návrh předsednictva ústředního výboru Národní fronty ČSSR na odvolání dr. Otomara Bočka z funkce předsedy Nejvyššího soudu.

Prosím nyní poslance Pelnáře, aby odůvodnil návrh na volbu soudců Nejvyššího soudu ČSSR.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP