Čtvrtek 25. března 1971

Dobre sa rozvíjajú naše ekonomické vzťahy k Sovietskemu zväzu a k ďalším socialistickým krajinám i k ostatnému svetu. Sú to teda vyhliadky vcelku dobré, posudzujeme ich triezvo a bez bombastických fráz. Vieme, že máme všade dosť nedostatkov, ale je nevyvrátiteľným faktom, že sme dospeli k obdobiu, keď uzavierame etapu konsolidácie a keď XIV. zjazd KSČ načrtne ďalšiu premyslenú cestu dopredu v budovaní našej socialistickej spoločnosti.

Aj my sme v našom najvyššom zastupiteľskom zbore prežili veľmi zložité a ťažké obdobie. Blok pravicových oportunistov a kontrarevolúcie sa snažil chopiť moci a v Národnom zhromaždení si vydobyl rozhodujúce pozície.

Vo veľmi tvrdých politických zápasoch, predovšetkým komunistických poslancov a po ich boku všetkých tých poslancov ostatných politických strán i nestranníkov, ktorí zostali na pozíciách socializmu, sa podarilo vrátiť najvyššiemu zastupiteľskému zboru jeho poslanie vo vnútornom i internacionálnom zmysle.

V ďalšej etape pôjde v prvom rade o to, premyslieť do dôsledku na základe minulých skúseností miesto a poslanie nášho najvyššieho zastupiteľského zboru v politickom systéme socialistického štátu.

Pre celú našu spoločnú prácu mala a má mimoriadny význam celoštátna konferencia Národného frontu, ktorá sa konala po decembrovom pléne ÚV KSČ. Na konferencii sa veľmi jasne zdôraznilo, že v súčasnej dobe komunistická strana plne obnovuje známe Gottwaldovo heslo "Čelom k masám!" a že ho bude v praxi tiež dôsledne uskutočňovať. Ide nám o každého poctivého človeka v našej krajine, ide nám o to, aby našu cestu pochopili, aby sa s ňou stotožnili a aby na ňu vstúpili všetci statoční ľudia, ale predovšetkým mladí ľudia. Táto konferencia vyznela, možno povedať, manifestačne v jednotný záver, že v budovaní našej spoločnosti budeme postupovať jednotne a neochvejne stále vpred po boku so Sovietskym zväzom, na čele s komunistickou stranou, za úzkej a bratskej spolupráce všetkých zložiek Národného frontu, ktoré majú obrovské možnosti preniknúť do všetkých kútov našej vlasti, realizovať našu socialistickú politiku, presvedčovať ľudí. Jednotná sila Národného frontu, vedeného Komunistickou stranou Československa, je nesmierna. Predstavuje drvivú prevahu všetkých našich pracujúcich. Uskutočňovať tento jednotný postup je úlohou a čestnou povinnosťou predovšetkým nás, poslancov Federálneho zhromaždenia.

Vážené súdružky, vážení súdruhovia, vážení priatelia!

Myslím, že nebude veci na škodu, keď sa aj pri tejto slávnostne príležitosti aspoň na chvíľu zamyslíme nad našimi najbližšími úlohami. V prvom rade je tu naša úloha prispieť svojou iniciatívou a skúsenosťami k vytýčeniu hlavných smerov a úloh, na ktorých bude založený piaty päťročný plán.

Pri rokovaní o štátnom záverečnom účte federácie za uplynulý rok poukážeme podľa svojich možností na rezervy, ktoré v našej ekonomike nesporne existujú a ktoré treba využiť.

Plnú pozornosť budeme venovať prerokovaniu správy o plnení našich záväzkov, vyplývajúcich z XXIII. a XXIV. zasadnutia Rady vzájomnej hospodárskej pomoci, pretože majú obrovský význam pre ďalší rozvoj ekonomiky cestou prehlbovania kooperácie a integrácie s bratskými socialistickými krajinami.

Ide ďalej o problematiku zabezpečiť naše poľnohospodárstvo v tejto päťročnici potrebnou technikou, o problematiku štátnej bytovej politiky a o jej sociálne aspekty, o súčasné problémy našej mladej generácie a o mnohé iné.

Dôležité je, aby sme poznatky, ktoré získame pri prerokúvaní týchto materiálov, využívali v politickej práci medzi pracujúcimi, aby sme aktívne podporili úsilie tých pracovných kolektívov, ktoré na počesť päťdesiateho výročia založenia strany plnia svoje hodnotné záväzky, zamerané na plnenie a prekračovanie plánovaných úloh. V tomto smere využijeme aj poznatky z rokovania o ďalších otázkach, ktoré sú v plánoch oboch našich snemovní. V celej našej práci prehlbujeme uplatňovanie princípov federatívneho usporiadania štátu, vychádzame z deľby úloh medzi zastupiteľský zbor federácie a zastupiteľské zbory republík. Vytvárame podmienky pre to, aby sme postupovali v úzkej súčinnosti s Českou národnou radou i so Slovenskou národnou radou a aby naše snemovne a ich orgány plne rozvinuli pracovné kontakty a spoluprácu s orgánmi obidvoch národných rád.

V budúcom období budeme zrejme stáť pred úlohou prikročiť k príprave všeobecných volieb do zastupiteľských zborov, a to tak po stránke politickej, ako aj zákonodarnej. V tejto práci budeme vychádzať zo zmyslu a funkcie volieb v socialistickom spoločenskom zriadení, ktorá spočíva v tom, že do zastupiteľských zborov majú byť zvolení skutoční zástupcovia ľudu, oddaní veci socializmu a proletárskemu internacionalizmu, kandidáti Národného frontu. Pôjde o to, aby sa vo voľbách ďalej upevnila jednota našej socialistickej spoločnosti, aby sa ešte viac utužilo spojenie strany a ľudu, aby sme získali široké vrstvy pracujúcich pre aktívnu účasť na ďalšej výstavbe socialistického štátu a našej socialistickej spoločnosti.

Vývoj medzinárodnej situácie vo svete, agresívne alarmujúce činy imperialistických síl, zjavné i zakryté formy boja imperializmu proti silám mieru a pokroku nás vedú k tomu, aby sme sa vytrvalo usilovali upevniť mier a bezpečnosť národov na celom svete a aby sme obzvlášť húževnato presadzovali riešenie problémov európskej bezpečnosti. Nemilosrdne odhaľujeme pred našimi pracujúcimi neľudskú tvár všetkých vojnychtivých síl, ktoré bezohľadne a bezočivo zapaľujú nové a nové ohniská napätia vo všetkých kútoch našej planéty a narúšajú pokojné spolunažívanie národov.

Na záver mi dovoľte, vážené súdružky a súdruhovia poslanci, ešte niekoľko poznámok.

Vo vývoji našej spoločnosti sme prekonali hlavné krízové javy a dnes môžeme oveľa lepšie posúdiť naše možnosti, lebo poznáme dobre alebo lepšie než hocikedy predtým skutočné pomery v našej krajine poznáme lepšie aj naše možnosti rozvoja spoločnosti. Rozhodujúcim spôsobom sa zmenilo aj postavenie Československej socialistickej republiky vo svete, v medzinárodných vzťahoch. Táto znalosť síl a možností, ktorými disponujeme, i znalosť našich slabín je nesmierne významná preto, aby sme mohli v najbližšom období dobre a do hĺbky premyslieť všetky základné smery vývoja našej spoločnosti a určiť si hlavné rozhodujúce úlohy.

Nadchádza čas, keď je bezpodmienečne potrebné v celej našej práci položiť väčší dôraz na súlad s našou všestrannou politickou pripravenosťou a na odbornú - povedal by som - vedeckú stránku našej práce.

Nechcem tu vystupovať s poučkami, ale myslím si, súdruhovia, že sa musíme oveľa hlbšie zamýšľať nad odkazom revolučnej minulosti našej strany a študovať ho, že musíme všetci lepšie poznať Marxov, Leninov, ale aj Gottwaldov podiel na rozvinutí teórie triedneho zápasu v podmienkach diktatúry proletariátu a triedne rozdeleného sveta. Aj v dennom zhone je našou povinnosťou viacej premýšľať o perspektívach, venovať sa plánovitému štúdiu vedeckého svetového názoru a jeho aplikácii v rozpracovaní ďalšieho vývoja spoločnosti, oveľa viac politicky a odborne sa pripravovať na naše poslanie, na naše perspektívy a na budúce úlohy.

A tá príprava bude nutná. Budeme k nej musieť viesť v prvom rade mladú generáciu. Pochopiť požiadavky dnešného sveta, mohutný vzrast vplyvu vedeckotechnickej revolúcie na život a spoločenské vedomie, rozvíjať vedu a techniku - ako významný triedny nástroj robotníckej triedy a socialistického štátu - ktoré spoločne s kultúrou, so vzdelaním majú prispieť k bohatému a všestrannému rozvoju spoločnosti - to je tá naša veľmi zodpovedná a veľmi závažná úloha.

Je našou spoločnou úlohou plne sa angažovať pod vedením Komunistickej strany Československa za úspešné dokončenie obdobia, pripravujúceho nástup novej etapy výstavby socializmu. Aby sme všetci prispeli svojou podporou k veľkému dielu rozvíjajúcej sa iniciatívy širokých vrstiev našich pracujúcich. Aby sme tak našou presvedčivou, naozaj leninsky orientovanou dôslednou prácou čestne splnili našu úlohu všade tam, kde pôsobíme a kde spolurozhodujeme o zajtrajších dňoch našich ľudí.

K tomu nás zaväzujú päťdesiatročné dejiny našej Komunistickej strany Československa, k tomu nás zaväzujú hrdinské činy komunistov, ktorí v našej strane žili, v nej pracovali, zápasili a víťazili. Statočne pokračovať v marxisticko-leninskej ceste našej strany, novými činmi stále obohacovať jej slávnu históriu v záujme najširších vrstiev pracujúceho ľudu - to bude náš príspevok k 50. výročiu našej strany i k jej XlV. zjazdu.

Nech žije naša drahá Komunistická strana Československa, revolučná, bojujúca sila našej spoločnosti, nech žije jednota nášho pracujúceho ľudu pri výstavbe socialistickej spoločnosti! /Dlhotrvajúci potlesk./

Predseda SN V. Mihálik: Ďakujem predsedovi Federálneho zhromaždenia súdruhovi Hanesovi. O slovo sa prihlásili predstavitelia politických strán Národného frontu. Udeľujem slovo poslancovi Pospíšilovi.

Poslanec A. Pospíšil: Vážené Federální shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci!

Je mi ctí, že mohu jménem Československé strany lidové, jménem všech poslanců, kteří jsou jejími příslušníky, pozdravit na dnešním společném zasedání Sněmovny lidu a Sněmovny národů 50. výročí založení Komunistické strany Československa, vedoucí síly naší společnosti.

Komunistická strana Československa, jejíž politika vyjadřuje nejvlastnější zájmy dělnické třídy a všeho lidu, nastoupila před půl stoletím cestu bojů a zápasů za práva a sociální spravedlnost pro všechny pracující. V dobách pro naše národy nejtěžších, stála komunistická strana v čele nelítostného zápasu s fašistickými okupanty a po osvobození naší vlasti hrdinnou sovětskou armádou kladla základy k novému, spravedlivému společenskému řádu, v němž nebude místo pro vykořisťovatelské vrstvy a jejich reakční představitele v politickém životě.

Když v památných únorových dnech roku 1948 přerostla národní a demokratická revoluce v revoluci socialistickou, stáli komunisté v čele společenského úsilí o dovršení hlubokých a zásadních přeměn v ekonomické a sociální struktuře. Hlubokou pravdivostí svých argumentů, odpovědnou a cílevědomou prací ve všech oblastech společenské činnosti si získala komunistická strana úctu a vděčnost všech poctivých občanů naší republiky, kteří právem považují její vedoucí sílu za jeden z hlavních a rozhodujících znaků socialistického uspořádání státu a společnosti.

Bylo několikrát správně zdůrazněno, že komunisté nebudují socialismus sami a jen pro sebe, že jej budují, se všemi poctivými občany naší vlasti, pro celou společnost. Proto také letošní 50. výročí vzniku Komunistické strany Československa je záležitostí všeho lidu, všech pracujících, kteří pod jejím vedením uskutečňují rozsáhlý a náročný program dalšího rozvíjení a upevnění socialistického řádu v naší vlasti.

Příslušníci Československé strany lidové, kteří v souladu se svými tradicemi i hlubokým vnitřním přesvědčením plně a aktivně spoIuvytvářejí a podporují politiku Národní fronty, jakožto představitelky jednoty našeho lidu, respektují Komunistickou stranu Československa jako osvědčenou vůdkyni našich pracujících a vysoce oceňují státnickou moudrost i principiálnost, s níž současné vedení KSČ přistoupilo k řešení důsledků tragické společenské krize období let 1968 - 1969.

Tento svůj přístup chtějí příslušníci Československé strany lidové prokázat nejen slovními proklamacemi, ale především konstruktivní politickovýchovnou prací i konkrétními budovatelskými činy.

Padesátileté jubileum Komunistické strany Československa je tedy i pro nás významným podnětem k prohloubení všestranné politickovýchovné i budovatelské aktivity.

Chtěl bych v této souvislosti zdůraznit skutečnost, že v členské základně naší Československé strany lidové se setkala s velkým porozuměním soutěž místních organizací a důvěrnických skupin, vyhlášená na počest 50. výročí založení Komunistické strany Československa.

Jak prokázal průběh semináře Československé strany lidové k 50. výročí Komunistické strany Československa, konaného v těchto dnech za účasti předních pracovníků naší strany ze všech krajů, naše organizace i jednotliví příslušníci uzavírají cenné závazky, zaměřené na výstavbu, údržbu i opravy obecně prospěšných objektů ve městech a obcích. Do soutěže se hlásí i naši příslušníci, pracující v zemědělské výrobě, mnozí naši členové se hlásí k dobrovolné práci na sociálním úseku.

Jsme přesvědčeni, že tato iniciativa našich příslušníků, s níž pozdravují jubileum Komunistické strany Československa, přinese dobré a hodnotné výsledky.

Soudružky poslankyně, soudruzi poslanci, socialismus je především službou člověku, službou obecnému dobru a prospěchu.

Přijměte prosím ujištění, že všichni příslušníci Československé strany lidové jsou teď, i kdykoliv v budoucnu, připraveni přispět k této celospolečensky vysoce záslužné službě podílem co největším.

Příslušníci Československé strany lidové, vedeni upřímnou láskou k naší vlasti, chtějí činorodou prací podporovat materiální a kulturní rozvoj naší socialistické společnosti a takto budou přispívat k naplnění cílů vytyčených celé Národní frontě Komunistickou stranou Československa.

Predseda SN V. Mihálik: Ďakujem poslancovi Pospíšilovi a prosím, aby sa ujal slova poslanec dr. Kučera.

Poslanec dr. B. Kučera: Vážené Federální shromáždění, soudružky a soudruzi!

Na dnešním zasedání Federálního shromáždění vzpomínáme 50. výročí vzniku Komunistické strany Československa, výročí, které vtiskuje stále více tvářnost dnům, do nichž vstupujeme. Dovolte mi, abych k významnému a široce založenému projevu předsedy Federálního shromáždění soudruha prof. Hanese připojil i několik myšlenek jménem poslanců, členů Československé strany socialistické.

Založením Komunistické strany Československa našla představa socialismu, která u nás žila v povědomí širokých vrstev obyvatelstva prakticky od poloviny minulého století, výraz skutečně revoluční cesty k naplnění socialistických ideálů. Znovu se potvrdilo, právě na dějinách Komunistické strany Československa, že socialistickou společnost nelze vytvářet na bázi představ o pozvolném přetváření kapitalismu v socialismus, s nimiž vystupovali při různých příležitostech představitelé reformistických socialistických stran, ať již sociální demokraté nebo představitelé národně socialistické strany. Právě uplynulé půlstoletí zcela jednoznačně prokázalo, že k uskutečnění ideálů socialismu lze dojít jenom revolučním bojem dělnické třídy, která se právě v něm opírá o svazek s ostatními vrstvami pracujícího lidu, především s rolníky a pracující inteligencí. Všichni víme, že Komunistická strana Československa zůstala věrna tomuto svému revolučnímu programu, k němuž se přihlásila na svém ustavujícím sjezdu v květnu 1921. Na tomto revolučním programu se zocelovala v bojích proti buržoazii, aby nakonec stanula jako vítězná revoluční síla v čele naší společnosti.

V celém tomto období byla si Komunistická strana Československa rovněž vědoma toho, že boj za socialismus a jeho výstavba není a nemůže být ohraničenou záležitostí jedné země nebo jedné strany, že musí být nesena a je nesena širokým internacionálním společenstvím revolučního dělnického hnutí. Ona také probojovávala v naší zemi upřímný, čestný a přátelský vztah k první zemi socialismu - Sovětskému svazu, v němž vždy právem viděla oporu v boji našeho lidu za ideály socialismu i oporu při výstavbě a budování socialistické společnosti.

Často, zejména v letech předmnichovské republiky, se ozývaly názory, že Komunistická strana Československa není národní silou našich národů, že pro ni je vztah k národu a národním problémům naší země cizí. Český maloměšťák, právě tak jako v minulosti při vzniku sociální demokracie, využíval nacionalistického šovinismu k tomu, aby zastřel fakt, že komunistická strana, její program, roste z hlubokých národních tradic socialistického snažení. Jsou ovšem v životě národů chvíle, kdy se zcela jasně ukazuje, kdo je vlastenec, komu leží na srdci osud národa a komu je národ pouze sladkým slovem v jeho politických plánech. Mnichov jasně ukázal, že v těchto tragických chvílích národa zradila právě česká buržoazie i její spojenci, ale nezradili komunisté a spoIu s nimi všichni pokrokoví vlastenci, kteří je v těchto chvílích podporovali.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP