Čtvrtek 30. ledna 1969

V rozporu s touto politikou jsou i představy centra pro vývoz v roce 1969, kde se předpokládá další zvýšení salda pohledávek u vývozu strojírenských podniků do KS a přes 1 mld Kčs v obchodní paritě a z toho do oblasti volných měn o 806 mil. Kčs obchodní parity, zatímco u ostatních odvětví nestrojírenské výroby má činit celkové zvýšení salda pohledávek jen 34 mil. Kčs obchodní parity do zemí KS, z toho do oblasti volných měn jen 16 mil. obchodní parity Kčs. Tato politika nemůže pochopitelně sloužit k urychlenému zlepšení naší platební bilance. Stejně tak dosavadní praxe ve vytváření dlouhodobých ekonomických nástrojů a zajištění dlouhodobé jistoty pro ty podniky, které obchodují, případně by měly možnost obchodovat na KS trzích, v dnešním systému srážek a přirážek neskýtá žádnou perspektivu pro jistě riskantní obchodní politiku těchto podniků v budoucích letech. Zejména zmíněná již narůstající diferenciace mezi zahraničním trhem a trhem v tuzemsku musí působit na rozvoj zahraničního efektivního obchodu naprosto nežádoucím směrem. Také mi není známo, že by bylo v plánu neefektivním podnikům rozepsáno plnění úkolů tak, aby jejich neefektivnost byla nejpozději do 5 let odstraněna a tyto podniky se staly schopnými konkurovat i na zahraničních trzích za světové ceny. Naopak v praxi jsou stále efektivní podniky vystavovány dalším direktivním tlakům jen proto, aby mohly být na delší dobu konzervovány některé neefektivní výroby u nás.

Mám na mysli především efektivnost z hlediska světových cen.

Protože je nutné prolomit monopolizaci u tuzemských dodavatelů, považuji za dobré upevnit ekonomický zájem tuzemských výrobců na efektivním exportu tím, že podniky, které vyvážejí, se budou v mnohem větší míře podílet na riziku prováděných operací zahraničního obchodu třeba i tím, že alespoň větší část než dosud docílených devizových prostředků bude ponechána k volné dispozici výrobnímu exportujícímu podniku v tom smyslu, že jich bude moci volně použít buď k dovozu levnějších surovin, případně strojů, než je tomu na vnitřním trhu, nebo že je bude moci uvnitř státu volně směnit s tuzemskými podniky, které tyto devizy budou potřebovat.

Na závěr bych chtěl znovu zdůraznit, že k těmto našim velmi náročným úkolům potřebujeme jediné - především méně vzrušeně hovořit, méně neplodných diskusí, ale více dělat a vytvářet tak podmínky pro klidné a dělné prostředí, aby mohly být splněny realizace akčního programu a usnesení ÚV strany z listopadu a z prosince minulého roku.

Proto konec velkým slovům a každý začněme tou drobnou každodenní prací. Děkuji za pozornost. /Potlesk./

Předsedající místopředseda FZ prof. dr. Hanes: Ďakujem posl. Petráskovi.

Pretože pokročil čas, posl. Jägerman bude hovoriť ako prvý zajtra ráno.

Práve som dostal ešte jedno upozornenie, v ktorom sa žiadajú poslanci, pokiaľ tak ešte neurobili, aby vyplnili a odovzdali pracovníkom Kancelárie FZ prihlášky do Medziparlamentnej únie. Ustavujúca schôdza Medziparlamentnej únie bude pri príležitosti najbližšieho zasadnutia FZ.

Teraz prerušujem schôdzu Federálneho zhromaždenia. V rozprave budeme pokračovať zajtra ráno o 9,00 hodine.

/Schůze přerušena v 18,25 hod./




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP