Čtvrtek 30. ledna 1969

Chceme mít maximální porozumění pro potřeby mládeže a současně podporovat její mladistvý elán, nadšení, zápal a vynalézavost. Jsme přesvědčeni, že tyto vlastnosti mládeže spojené s uvážlivostí starších lidí mohou přinést naší společnosti významné výsledky, budou-li napřeny směrem, který dnes společně vytyčujeme. Vláda bude vytvářet prostor pro angažovanost naší mládeže.

Množství a vážnost úkolů, které nesou ženy v naší společnosti, nenalézá vždy odpovídající ocenění, Vláda bude proto věnovat spolu se společenskými a odborovými orgány zvýšenou pozornost vytváření předpokladů pro usnadnění úkolů, které na ně klade jejich společenské zařazení i rodinný život.

Vláda je pevně přesvědčena, že pro tuto svoji konstruktivní politiku, která plně respektuje všechny pozitivní zásady naší polednové politiky, najde oporu u všech společenských skupin a u všech poctivých občanů našeho státu.

Vláda je pevně rozhodnuta neustupovat žádným ultimativním požadavkům, ať jsou vytyčovány kteroukoliv skupinou občanů, a bude důsledně pečovat o včasnou realizaci úkolů, které jsou v zájmu pozitivního vývoje socialistické společnosti.

Vláda chce vládnout z vůle lidu, s lidem a pro lid. Historie již prokázala, že naše národy stojí pevně na pozicích socialismu, že si svoji budoucnost nedovedou již představit jinak, než ve společnosti socialistické. To nás zavazuje, aby veškeré naše úsilí vycházelo z toho, že socialismus je přitažlivý pouze tehdy, když zaručuje občanům rozvoj osobnosti, demokracii a hospodářskou prosperitu.

Politika vlády se proto nemůže opírat o efektní rozhodnutí, získávající lacinou popularitu. Její kroky musí sledovat základní politické konstanty, které vymezují prostor našemu společenskému pohybu, a musí respektovat vnitřní a vnější podmínky rozvoje společnosti.

To nijak nezmenšuje její odhodlání uskutečňovat svou politiku cílevědomě a důsledně.

Vycházíme přitom z toho, že veřejnost pochopí, že povinností vlády je uplatňovat ve své činnosti všechna základní hlediska směrující k upevnění a rozvíjení socialismu v Československu, jehož cílem je všestranný a bohatý život našich lidí.

Soudružky a soudruzi poslanci, vláda ČSSR celým svým programem vyjadřuje pozitivní principy politiky, kterou jsme nastoupili po lednu roku 1968. Budeme je rozvíjet v naší činnosti s přesvědčením, že s těmito ideály a myšlenkami spojuje čs. lid své naděje a tužby, že v jejich uskutečnění vidí záruku k naplnění svých představ o šťastné socialistické budoucnosti v naší zemi.

Jsme si vědomi, že vláda tímto prohlášením nemůže dát úplnou odpověď na všechny problémy, které musí naše společnost v nejbližší době řešit. Závazky, které na sebe tímto přebírá, přejímá však s vědomím své plné odpovědnosti.

Chceme dosáhnout skutečného pokroku založeného na poctivé a odpovědné práci všech státních orgánů a institucí, chceme postupně a cílevědomě vytvářet předpoklady pro spokojený život lidí v naší vlasti. Ve své práci se budeme opírat také o úzkou spolupráci s vládami národních republik a věříme i v plné pochopení zákonodárných sborů České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky. Počítáme zároveň s dělnou součinností politických a společenských organizací sdružených v Národní frontě, zvláště s ÚRO, i s účinnou pomocí vědeckých institucí, zejména Československé akademie věd.

Vláda se tímto programem obrací k lidu Československa s přesvědčením, že nalezne pro své záměry u všech pracujících naší země účinnou podporu. Znovu opakujeme: nemůžeme a nechceme slibovat nic, co by nebylo splnitelné. Jsme si však vědomi, že bez aktivního zájmu a pomoci občanů by náš program nemohl být realizován.

Proto se obracíme ke všem Čechům a Slovákům i ke všem občanům jiných národností, k dělníkům, rolníkům a inteligenci, k naší mládeži, aby přispěli svými silami a schopnostmi k vybudování naší socialistické vlasti.

Velké tradice našich národů a odkaz našich dějin nás zavazují, abychom se všichni bez rozdílu podíleli na přetváření naší země, na rozmnožování jejího materiálního a kulturního bohatství i duchovní síly. Zdroj těchto základních hodnot je v poctivé práci každého z nás - dělníka, rolníka, technika, vědce, umělce. Jedině tak se může zrodit šťastná budoucnost pro ty, kterým jednou předáme své dílo.

V minulém roce se upevnila vzájemná důvěra mezi lidem a vládou této země. Chceme, aby celá naše práce přispívala k jejímu neustálému obnovování, a dáme pro to všechny své síly. Proto se obracíme na vás, poslance Federálního shromáždění, abyste jako volení zástupci lidu posoudili předložený program a vyslovili vládě důvěru. /Potlesk./

Předseda FS prof. dr. Colotka, CSc.: Ďakujem predsedovi federálnej vlády s. Ing. Černíkovi za prednesenie programového vyhlásenia.

Teraz vyhlasujem 30 minútovú prestávku.

/Schůze přerušena v 16,55 hod./

/Schůze opět zahájena v 17,49 hod./

Místopředseda FS prof. dr. Hanes: Vážené súdružky poslankyne, vážení súdruhovia poslanci! Otváram prerušenú schôdzu.

Skôr ako zahájime rozpravu k vládnemu vyhláseniu, dovoľte mi oznámiť vám niektoré závery a návrhy, na ktorých sa uznieslo Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia na svojej ustanovujúcej schôdzi.

Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia navrhuje rozšíriť program rokovania spoločnej schôdze Snemovne ľudu a Snemovne národov o ďalší bod, a to o vládny návrh ústavného zákona o Rade obrany štátu. Na základe uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov sa konala včera večer spoločná schôdza výborov obidvoch snemovní, ktorým bol spomenutý vládny návrh ústavného zákona prikázaný na prerokovanie. Výbory prerokovali návrh za účasti členov predsedníctiev obidvoch snemovní a doporučili v texte niektoré zmeny. Zásadne však s osnovou vyslovili súhlas a ako naliehavú ju odporúčajú prerokovať ešte v tejto spoločnej schôdzi snemovní Federálneho zhromaždenia. Toto odporúčanie je v súlade s uznesením oboch snemovní z 29. januára 1969, ktoré za predpokladu zhodného vyjadrenia výborov súhlasili s tým, aby v zmysle článku 34 odst. 2 ústavného zákona o čs. federácii stal sa návrh ústavného zákona o Rade obrany štátu predmetom rokovania spoločnej schôdze snemovní. Na tomto základe sa Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia uznieslo predložiť vám už spomenutý návrh, aby schválený program bol rozšírený o prerokovanie uvedeného návrhu ústavného zákona.

Treba teda najprv rozhodnúť o tomto procedurálnom návrhu. Poslanci oboch snemovní budú o ňom hlasovať spoločne.

Kto súhlasí s navrhnutým doplnením programu. nech zdvihne ruku! /Děje se./ Ďakujem. Je niekto proti? /Nikdo se nehlásil./ Zdržal sa niekto hlasovania? /Tři poslanci./ Traja. Ďakujem.

Konštatujem, že väčšina poslancov tak Snemovne ľudu, ako aj Snemovne národov súhlasí s návrhom.

Vládny návrh ústavného zákona o Rade obrany štátu prerokujeme ako posledný bod programu.

Predsedníctvo FZ ďalej odporúča, aby záverečné uznesenie Federálneho zhromaždenia k vládnemu vyhláseniu pripravila komisia zložená z poslancov oboch snemovní. Navrhujem, aby do tejto komisie boli zvolení poslanci: Dohnal Lubomír, akad. Macek Josef, Machačová - Dostálová Božena, Poledňák Alois, Žiak Andrej, dr. Lacina Jiří. Za Snemovňu národov prof.dr.Dalibor Hanes, prof.dr. Vojtech Hatala, František Chytil, doc.ing. Josef Toman, CSc., Karel Neubert.

Má niekto ďalšie návrhy? Pretože ďalšie návrhy nie sú, prosím o hlasovanie: kto súhlasí s ustavením komisie v navrhovanom zložení? /Hlasuje se/. Ďakujem. Je niekto proti? /Nikdo/. Zdržal sa niekto hlasovania? /Jeden/. Väčšina poslancov vyslovila súhlas.

Prosím zvolenú komisiu, aby pripravila návrh záverečného uznesenia k vládnemu prehláseniu s prihliadnutím k diskusii, ktorú súčasne otváram.

Ako prvý sa prihlásil do rozpravy poslanec dr. Josef Macura, prosím, aby sa ujal slova. Pripraví sa poslanec Zdeněk Kopecký.

Posl. dr. Macura: Vážené Federální shromáždění, vážené soudružky poslankyně, vážení soudruzi poslanci, dovolte mi několik poznámek k programovému prohlášení Federální vlády. Mimo jiné mě zaujaly v něm především ty pasáže, které mluví o národnostech. Národnosti sice tvoří relativně nepatrné procento obyvatelstva naší republiky, avšak je třeba říci, že v poměrně rozsáhlých smíšených oblastech žijí a denně se stýkají příslušníci obou národů s příslušníky našich národností. Proto také úprava a právní řešení jejich vzájemných vztahů jsou velmi důležité a zcela na místě. Lidé venku již na to netrpělivě čekají. S povděkem a uznáním konstatuji, že již mnoho bylo v tomto směru uděláno, ovšem ještě mnoho problémů čeká na dořešení, leckde bude třeba odstranit chyby a důsledky deformací minulých let, některými otázkami bude teprve třeba postupně se začít zabývat.

Jsem proto rád, že programové prohlášení vlády se na několika místech zmiňuje i o národnostech, že uznává nutnost a potřebu zabývat se i touto problematikou. Přimlouvám se, aby k tomuto řešení bylo přistoupeno neprodleně, aby proto byly především vytvořeny institucionální předpoklady a aby do harmonogramu nejdůležitějších úkolů federální vlády se dostaly i národnostní problémy. Udělejme všechno, aby principy socialistické demokracie v těchto otázkách byly zachovány, aby byly připraveny další právní normy navazující na ústavní zákon o postavení národností, aby co nejrychleji byl realizován akční program strany, který mluví o tom, že národnosti by měly samostatně a samosprávně rozhodovat o věcech, které se jich týkají. Domnívám se, že jen citlivým přístupem k této otázce, jen včasným a seriozním jejím řešením, a to v souladu se zásadami proletářského internacionalismu budeme moci nejlépe čelit případnému rozněcování národnostních vášní a třenic a také oboustranně extrémním požadavkům. Jen tím napomůžeme dalšímu zlepšování soužití všech národů a národností, což jistě bude ku prospěchu všeho lidu našeho společného státu.

Lituji, že jsem neměl možnost důkladně projednat a prokonzultovat vládní prohlášení s širším kolektivem. Přesto, zvláště když se cítím v této chvíli být zástupcem jedné z národnostních skupin žijících na území naší republiky, totiž občanem polské národnosti, považuji za svou povinnost ujistit vládu veškerou naší podporou. I my, příslušníci národností, chceme ze všech sil pracovat pro náš stát, pro společné blaho. Tak jako tomu bylo dosud, naši horníci, hutníci, družstevníci a ostatní pracující, každý na svém pracovišti bude přispívat k dalšímu rozkvětu naší vlasti.

Ostravsko, odkud pocházím, ocelové srdce republiky, pracuje klidně a rytmicky. To znamená, že u nás převládá pasivita, lhostejnost a netečnost vůči hlubokým proměnám v naší společnosti. Ruce ostravských, karvinských a třineckých dělníků se zvedají na podporu všeho, co je progresivní. Jsme pro další rozvíjení socialistických hodnot. Chceme stát moderní a spravedlivý. Chceme a také o to naší každodenní prací usilujeme. Všichni bez rozdílu národnosti - Češi, Slováci i Poláci. Svorní i jednotní. Je třeba říci, že ještě před nedávnem, ještě na jaře loňského roku se objevovaly názory a bylo slyšet u nás hlasy, že národnostní skupiny se snad chtějí odtrhnout, že pěstují iredentu. Pohnuté dny loňského srpna ukázaly však pravý opak. Postavili jsme se všichni a bezvýhradně za naši legální vládu, za presidenta, za ústřední výbor strany.

Manifestovali jsme jednotu svorně a společně bez rozdílu národností. A musím říci, že pro nás, pro příslušníky národností, byly to chvíle dvojnásob těžké. Doufám však, že jsme v očích našich spoluobčanů jako celek obstáli, že jsme složili zkoušku a že si můžeme navzájem důvěřovat, my vám a vy nám.

Kola našich továren se točí, ruce našich pracujících pilně pracují. Vždyť hesla, byť byla sebevznešenější, nikdy nejsou samospasitelná. Víme, že náš stát potřebuje klid, poctivou práci každého z nás, ovzduší vzájemné důvěry a pochopení při řešení jednotlivých problémů a vzniklých situací.

Naše oči jsou klidné. Věříme, že se nám podaří vyřešit k plné spokojenosti občanů všechny otázky, věříme, že společným úsilím učiníme naši vlast ještě krásnější a náš život ještě bohatší. A proto ať sílí přátelství našich bratrských národů a národností. Niech žyje przyjažň!

Předsedající místopředseda FS prof. dr. Hanes: Ďakujem posl. Macurovi. Slovo má posl. Zdeněk Kopecký. Pripraví sa posl. Petrásek.

Posl. Kopecký: Vážené Federální shromáždění, soudružky a soudruzi poslanci, vážení hosté! Dovolte mi několik slov k projednávanému vládnímu prohlášení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP