Čtvrtek 30. ledna 1969

Při plném respektování faktu, že těžiště významné reformy místních orgánů, probíhající v souladu s novým státoprávním uspořádáním, je věcí národních vlád a jejich orgánů, bude se federální vláda na těchto pracích podílet a zajišťovat nezbytnou koordinaci v zájmu jednotnosti dalšího rozvíjení společenskopolitického systému, jehož nedílnou součást národní výbory tvoří.

Zvláštní poslání mají národní výbory v místech, kde jsou dočasně rozmístěna sovětská vojska. Jejich úkolem je udržovat potřebný kontakt s místními veliteli sovětských vojsk a pružně řešit otázky, které v tomto ohledu spadají do jejich pravomoci. Vláda je bude rovněž v této jejich složité činnosti všestranně podporovat. Je přesvědčena, že také naši občané pochopí složitost úkolů národních výborů a že svým politickým postojem vytvoří příznivé podmínky pro jejich činnost. Ze své strany pro to vláda bude vytvářet předpoklady také tím, že bude důsledně dbát na to, aby se oboustranně plnila dohoda o dočasném pobytu vojsk a povinnosti z ní vyplývající.

Uvádění federalizace v život bude vláda napomáhat nejen svou organizátorskou prací, ale samozřejmě i svou politickou činností. Vycházíme z toho, že v tomto směru bude nejdůležitější vytvářet především ovzduší důvěry. Toho je možno dosáhnout zejména urychleným vytvářením všech podmínek pro samostatnou práci republikových státních orgánů a zajištěním takového prostoru, který umožní v souladu s ústavním zákonem řešit problémy každé z republik podle jejích podmínek. Vidíme v tom jednu z cest k našemu společnému cíli, kterým je vybudování vyspělé socialistické společnosti.

Vláda je si vědoma významu, který bude mít pro práci zastupitelských orgánů a politickou atmosféru v ČSSR provedení voleb. Bude proto spolupracovat s ústředním výborem Národní fronty a Federálním shromážděním na vytváření všech předpokladů pro jejich uskutečnění. Jde zejména o její spolupráci na přípravě volebních zákonů a dalších opatření potřebných k provedení voleb. Jedním z důležitých předpokladů pro uspořádání voleb je podle názoru vlády také výraznější pokrok, kterého bychom měli dosáhnout v konsolidaci našeho společenského života.

5. Upevňování politického systému je možné pouze za předpokladu dobré informovanosti občanů o činnosti vlády. Vláda ČSSR bude proto vytvářet komunikační systém, kterým bude včas informovat občany o svých rozhodnutích a záměrech. K tomuto bude především aktivně využívat státních sdělovacích prostředků, ČTK, televize a rozhlasu.

Vedle toho je vláda rozhodnuta soustavně si ověřovat názory a mínění dělníků, rolníků, inteligence, mládeže a všech společenských skupin. K tomu využije všech poznatků průzkumu veřejného mínění i přímých styků a vystoupení svých členů.

Aktuální problémy současné vnitropolitické situace

Soudružky a soudruzi, poslanci,

vláda chce podle svého programu připravit a uskutečnit řadu zcela konkrétních opatření, směřujících k posílení záruk občanských práv a svobod, k vytvoření předpokladů pro účast pracujících na tvorbě politiky i na řízení, ke zvýšení vnější i vnitřní bezpečnosti země i ke zvyšování životní a kulturní úrovně pracujících. Všechna tato opatření mají ve svém souhrnu a vzájemném působení vytvářet z naší země vyspělý socialistický stát, jehož občané budou moci rozhodovat o svých osudech, o své životní úrovni, o tom, jak rychle se bude naše společnost vyvíjet v pevném spojenectví se socialistickými zeměmi.

Vláda samozřejmě nemůže tak veliký program uskutečňovat sama. To je věcí miliónů lidí, všech občanů této země. Všichni se musíme společně zapojit do této práce, všichni musíme přiložit ruku k dílu, využít svého umu, svých zkušeností, svých znalostí. Nyní jsme však stále ještě v situaci, která svou složitostí a vnitřní rozporností, ale i svým neklidem, nám takovou práci brzdí.

V politické oblasti se trvale vyskytují jevy, které společnost opětovně strhávají od pozitivní tvůrčí práce, vytvářejí velmi napjaté, nervózní ovzduší plné netrpělivosti a uspěchanosti.

Ve vědomí lidí vznikají a v jejich vědomí se rozšiřují různé informace, které zkreslují postoje vedení strany, Národní fronty a státu, vyvolávají pochybnost o jejich poctivém úsilí pokračovat v základních postulátech polednové politiky, jak jsme je zdůraznili v mnoha svých vystoupeních a rezolucích. Vyskytují se obavy, že od deklarovaných zásad a politiky se odlišuje praktická práce, kterou někteří dokonce označují jako snahu o tichý návrat ke starým praktikám. Mluví se o tendencích, které údajně začínají vznikat, které mají příznaky politiky kabinetní. To a ještě další příčiny ve svém souhrnu údajně vyvolává hlavní příčinu politického napětí.

Je přirozené, že při ohromné politické angažovanosti, jaká v naší zemi existuje, v neklidné politické atmosféře, mohou vznikat různé názory a postoje lidí. Víme dobře, že rozhodující pro utváření postojů lidí je i systém informací, pokud možno dokonalý soubor informací, který soustavně, ale přitom cílevědomě informuje jednotlivé sociální skupiny, třídy i národy naší země.

Ne každý ovšem uznává, že rozvoj socialistické demokracie musí být v naší společnosti řízen, že iniciativa pracujících se má především rozvíjet demokratickým způsobem přes existující organizace Národní fronty. Jsme hluboce přesvědčeni, že v ní nachází každá třída, vrstva či skupina naší společnosti dostatek prostoru pro uplatňování svých zájmů a postojů k současné politice státu.

Nemůžeme ovšem v žádném případě souhlasit s tím, že se organizují různé kampaně, vydávají se ilegální tiskoviny, rozesílají se urážející pamflety a přenášejí se do vědomí lidí soubory informací, které v daném okamžiku odvádějí základní masy naší společnosti od otázek, které vytyčilo stranické a státní vedení. Znovu a znovu ujišťujeme občany naší země, že politické koncepce listopadového, prosincového a lednového pléna ústředního výboru strany v největší možné míře přihlížejí k vnitřním a vnějším podmínkám rozvoje naší socialistické společnosti.

Říkáme vám, vážení poslanci i spoluobčané, otevřeně, že nebudeme moci postupně plnit svůj pozitivní program socialistické výstavby, nebudeme moci pokračovat v polednové politice, jak jsme ji vyhlásili, a vyhlašujeme, nebudeme provádět konsolidaci a normalizaci politických poměrů v Československu, když budeme neustále žít v horečnatém stavu. Milióny lidí v naší zemi si to uvědomují.

Na lednovém zasedání ÚV KSČ v hlavním referátu se vší závažností upozornil s. Dubček na nebezpečnost situace i na východisko k jejímu řešení. Stejný cíl sledoval i projev presidenta republiky, jehož odezva je zcela mimořádná. Lidé v plné šíři podporují jeho klidná, zásadní a moudrá slova, která pronesl v minulých dnech. Zdrcující většina lidí naší země si přeje v klidu pracovat a rozvíjet socialistický pořádek. Ptáme se, kdo má tedy právo a kdo má zájem proti tomuto svrchovanému zájmu našeho lidu vyvolávat nová a nová napětí? Jak to, že za zády oficiálních organizací Národní fronty se organizují kontakty, připravují se různé politické programy, organizují se kolem nich politická hnutí.

Od dubna minulého roku ve všech politických vystoupeních a rezolucích říkáme otevřeně, že ve společnosti působí různé extrémní protisocialistické síly, které soustavně vyvolávají neklid, počítají se zjitřenými náladami a city lidí. Tyto síly byly tady před lednem 1968, byly zde před srpnem a jsou zde i po srpnu! Víme, že nepředstavují potencionální nebezpečí pro většinu našeho lidu, ale víme, že svým protisocialistickým postupem mohou vyvolávat napětí, které by mohlo přerůst i v katastrofální situaci pro naše národy.

Tak, jak všichni máme zájem na rozvíjení všech socialistických hodnot v naší zemi, tak, jako všichni si přejeme v klidu a pokoji pracovat na programu, který vám dnes vláda předkládá, tak musíme se stejnou náročností vystoupit a bojovat proti těmto - i když nepočetným - silám, které vidí v politice vzdoru antisovětismu v organizování nepořádků, chaosu a anarchie svůj program. /Potlesk./

Stejně tak je nutno vystupovat i proti těm silám, které by chtěly vrátit poměry do předlednových dob, prosazovat systém řízení, který překonal život a odmítá ho i naše společnost. I jejich postup objektivně brzdí proces sjednocování kolem programu Komunistické strany a Národní fronty. /Potlesk./

Chceme ujistit Federální shromáždění a pracující lid Československé socialistické republiky, že vláda v plné šíři dostojí svým povinnostem rozvíjet a chránit revoluční socialistické vymoženosti československého lidu.

Jakkoli nám budou chtít někteří namluvit, že opatření, jež vláda v poslední době činí, jsou namířena proti principům polednové politiky, chceme zde, na půdě Federálního shromáždění prohlásit, že tyto spekulace nevyjdou. Právě naopak, všechna opatření, jež vláda v posledních týdnech přijala, mají omezit působení extrémních i protisocialistických sil ve společnosti, mají umožnit lidu této země a jeho vedení postupně konsolidovat politické poměry v Československu, aby pak v jejich průběhu docházelo k dalším efektivním krokům nezbytným pro úplnou normalizaci.

Vláda je pevně rozhodnuta prosazovat tento pozitivní program. O svých záměrech a krocích bude veřejnost soustavně informovat. Významnou úlohu spojovacího článku mezi státem a lidem tvoří zejména státní sdělovací prostředky, rozhlas, televize a Čs. tisková kancelář. Úloha Čs. televize i rozhlasu je nesmírně odpovědná. Denně promlouvají k milionům našich občanů a velmi silně působí na utváření jejich myšlení a politických postojů. Jednostranné zdůrazňování úzkých hledisek a zájmů, které nevyjadřovalo zájmy celé společnosti, vedlo v minulosti i k dezorientování části veřejnosti. Náročný přístup vlády k těmto významným institucím je veden snahou, aby plně a jednoznačně vyjadřovaly smysl a záměry státní politiky, aby lépe plnily svou úlohu - zpevňovat kontakt mezi politikou vlády a lidem - a zároveň objektivně tlumočily odraz této politiky ve veřejnosti.

Někteří občané nám říkají, že přeháníme nebezpečí. Dosavadní zkušenosti bohužel ukazují že ne. Podívejte se. Je to náhodné, že jakmile byly vypracovány byť jen zásady pozitivního programu, který by nám umožnil řešit složitou situaci, okamžitě byly do našeho společenského života zanášeny jiné, za současné situace nereálné programy, které působily na společenské prostředí neurotizujícím způsobem, vyvolávaly napětí, pocit nejistoty a skepse. Vezměme např. konkretizaci úkolů z plenárního zasedání ÚV KSČ v listopadu a prosinci loňského roku. Tyto dokumenty jsou výslednicí poctivých snah v nichž jsou již zakotveny základní postuláty polednové politiky a akčního programu o nalezení optimálního řešení našich společenských problémů za stávající vnitropolitické i mezinárodní situace. Jejich důsledná a poctivá realizace ve všech oblastech společnosti může přinést prospěch všem společenským vrstvám. Ale známé kampaně z konce minulého roku i ultimativní požadavky na vypsání voleb, na okamžité zrušení cenzury začátku roku letošního znemožňovaly dovést pozitivní programovou práci dál.

President republiky s. Svoboda zdůraznil, že musíme táhnout za jeden provaz, protože tím své síly znásobíme. Soudruh president myslel za jeden provaz, ale na stejném konci! Jinak naše společná věc se nepohne ani o milimetr kupředu!

Přes uvedené nedostatky se podařilo loni uskutečnit převážnou část toho, co jsme podle programového prohlášení vlády měli pro tuto etapu v programu. Není třeba to opakovat, protože všichni znáte, co se podařilo udělat v oblasti demokratických práv národů, občanských práv, na úseku životní úrovně, ať již jde o potravináře, železničáře, důchodce, matky s dětmi, o přídavky na děti, o zkrácení pracovní doby atd.

Vláda je pevně rozhodnuta pokračovat v nastoupené cestě, které jsme právě před rokem otevřeli prostor. Abychom to mohli dělat, je nutno pro tuto práci vytvořit alespoň základní předpoklady. Znovu zdůrazňuji, že to není věc několika členů vlády, ale miliónů lidí této země.

Normalizace života společnosti, normálního a efektivního pracovního rytmu musíme dosáhnout velmi rychle. Jinak bychom se dostali do bludného kruhu, v němž by si všichni vzájemně kladli nejrůznější požadavky, ale nebyl by tu nikdo, kdo by je mohl uspokojovat. Proto vláda přistoupila ve dnech 23. a 24. ledna k vyhlášení opatření, která mají ztišit rozbouřenou hladinu a umožnit zdravým společenským proudům pozitivní tvůrčí práci.

Snad někdo může naše slova považovat za příliš tvrdá. Podmínky, v nichž naše společnost žije, však taková slova vyžadují.

Ve své politice se chce vláda opírat především o vysokou politickou vyspělost dělnické třídy, která dovedla skloubit své třídní zájmy s obecnými požadavky našich národů a společnosti. Když mluvíme o dělnické třídě, pak máme na mysli třídu jako celek a ne každého jednotlivce nebo skupinu dělníků, která se může dokonce někdy i odlišovat od celku. Politická pevnost a prozíravost dělnické třídy se prokázala i v kritických momentech minulého roku.

Vycházíme z toho, že dělnická třída je skutečným spolutvůrcem a uskutečňovatelem politiky. Nechceme to jen deklarovat, ale chceme tuto zásadu, jejíž oprávněnost vstoupila v loňském roce tak výrazně do popředí, trvale uplatňovat. Jde o to, posílit zprostředkovaný i přímý vliv dělnické třídy na politiku státu i na řízení výrobního procesu. Vládní politika počítá s dělnickou třídou jako rozhodujícím politickým faktorem.

Vláda chce svou politikou vyjadřovat rovněž specifické zájmy zemědělského obyvatelstva, protože práce i postoj zemědělců hrají významnou úlohu v upevňování hospodářské i politické stability naší socialistické společnosti. Právě ve vzrušené době loňského roku ukázala naše vesnice, jak je socialismus u nás pevně zakořeněn. Cestu dalšího upevňování socialistického zemědělství vidíme především ve vytváření ekonomických předpokladů pro rostoucí prosperitu zemědělského podnikání.

Zvláštní pozornost bude vláda věnovat naší intelektuální, kulturní a vědecké frontě; vychází z toho, že v naší zemi je pevné sepětí inteligence s lidem podloženo dlouhodobým historickým vývojem. Vláda bude i nadále kulturní a vědecké frontě zajišťovat pro její činorodou práci svobodu v oblasti bádání a tvůrčí umělecké činnosti a bude vytvářet předpoklady, aby její výsledky byly využívány v praktické činnosti vlády.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP