Čtvrtek 30. ledna 1969

Uvědomujeme si, že zákonodárství má vytvářet trvalé hodnoty a že má být významným prvkem stabilizace společenských vztahů. Proto se chceme vyvarovat uspěchanosti, připravovat návrhy uváženě a po důkladném hledání optimálního řešení. Zároveň jsme si však plně vědomi toho, že v řadě oblastí společenského života uzrála již naléhavě potřeba řešit věci novou zákonodárnou úpravou, na kterou veřejnost čeká. Zbytečné odklady by ničemu neprospěly. S řešením většiny těchto otázek počítala programová prohlášení předchozí vlády z loňského roku. Zde bude moci vláda navázat na dosavadní přípravné práce.

Jde především o to, posílit v zákonodárství záruky občanských práv, socialistické zákonnosti i právní ochrany zájmů společnosti. Zákony samy musí poskytovat záruky proti možné libovůli a zneužití moci, dát každému jistotu o jeho právech i o jeho povinnostech, musí zajistit co nejobjektivnější řešení sporů o právo.

Druhým hlavním a aktuálním zaměřením práce v oblasti zákonodárství je příprava dalších zákonů, předvídaných ústavním zákonem o československé federaci.

Jeden z prvních návrhů, který vláda v této oblasti předloží Federálnímu shromáždění, bude návrh zákona o působnosti federálních ministerstev a federálních výborů.

V úzké spolupráci s vládami České i Slovenské socialistické republiky bude vláda ČSSR pracovat na přípravě ústavního zákona o soudech a prokuratuře. Při přípravě tohoto návrhu usilujeme o to, abychom spojili řešení organizace soudů a prokuratury v podmínkách federativního uspořádání státu s provedením zásadních úprav ústavního charakteru, směřujících v souladu s programovým prohlášením vlády z dubna 1968 k vytvoření moderního systému právních záruk zákonnosti v socialistickém státě. Má být posílena úloha soudů v trestním přípravném řízení, řešena otázka správního soudnictví a vytvoření soudů hospodářských. Zároveň je třeba posílit záruky nezávislosti soudců a nově vymezit úkoly prokuratury jako samostatného článku soustavy státních orgánů, který hájí zájmy státu v oblasti zákonnosti.

Důležitou úlohou zákonodárství republik i federace je realizovat práva, která dává ústavní zákon o postavení národností v ČSSR národnostem maďarské, německé, polské a ukrajinské v zájmu jejich všestranného rozvoje v našem společném státě.

Vláda ČSSR připisuje velký význam reálnému uplatnění občanských práv jako součásti podmínek rozvoje socialistické společnosti. Naváže proto ve spolupráci s vládami obou republik a s orgány Federálního shromáždění na práce, které byly vykonány při přípravě návrhů nové zákonodárné úpravy práva spolčovacího a shromažďovacího, práva tiskového, ochrany osobnosti i úpravy vydávání cestovních dokladů. Vláda bude též pokračovat v přípravě návrhu zákonné úpravy, jež je nutná k provedení mimosoudní rehabilitace.

Vláda bude dbát o to, aby zákony tohoto státu byly dodržovány a důsledně prováděny. Bude pamatovat na systém účinných sankcí a právních záruk zákonnosti a ve spolupráci s vládami obou republik usilovat o to, aby zákony byly jednotně vykládány. Tam, kde se to ukáže po prověrce dosavadních předpisů nutným, připraví vláda návrhy úprav, kterými bude zabezpečena ochrana konkrétních zájmů a potřeb socialistické společnosti.

V oblasti církevní politiky bude federální vláda zejména koordinovat posuzování zásadních otázek celostátního významu v obou republikách a zabezpečovat projednávání této problematiky na mezinárodní úrovni. V oblasti školství účastní se federální vláda prací na přípravě zásad zákona o vysokých školách.

Vycházejíce z principů Národní fronty, budeme dále cílevědomě a soustavně vytvářet předpoklady k budování a upevňování takového politického systému, v němž se lid aktivně a iniciativně účastní na utváření socialistické společnosti. Máme na mysli takové uspořádání mechanismu naší společnosti, ve které se občané účastní tvorby, realizace i kontroly politiky v měřítku celého státu i v místech a podnicích, a to organizačními formami a metodami demokraticky utvářenými.

Rozvoj a záruky občanských práv a svobod jsou v socialistické společnosti podmíněny právním vymezením a uplatňováním povinností občana vůči občanovi, vůči socialistickému státu a naopak.

Vláda ČSSR bude soustavně a pozorně dbát o upevňování vnitřní bezpečnosti státu, jeho státního zřízení a ochranu socialistického společenského řádu.

Při upevňování vnitřní bezpečnosti československého státu mají významnou úlohu bezpečnostní sbory federace i obou republik, jejichž základní poslání je chránit socialistické společenské a státní zřízení, bezpečnost státu, vnitřní pořádek země, jakož i práva a oprávněné zájmy občanů a chránit společnost před asociálními a kriminálními živly. Významný aktuální úkol připadá bezpečnostním sborům v úsilí o udržení veřejného klidu a pořádku. Vláda ČSSR jim v této činnosti vyslovila ve svém usnesení z 23. a 24. ledna 1969 důvěru a plnou podporu. Pokládáme za nutné vždy chránit bezpečnost občanů, zabránit jakýmkoliv výtržnostem a nezákonným akcím a postihovat je podle zákona. Platí to i o ilegálním osočování a pomlouvání funkcionářů socialistického státu v anonymních tiskovinách, letácích apod. V tomto ohledu bude vláda energicky postupovat.

Vláda si klade za jeden ze svých nejbližších úkolů provést organizační rozdělení dosavadního jednotného Sboru národní bezpečnosti na dva na sobě nezávislé sbory - Veřejnou bezpečnost a Státní bezpečnost - a zároveň doporučit organizační přestavbu bezpečnostního aparátu v jeho federální a republikové složky.

V návrhu nové úpravy postavení bezpečnostních sborů, který předložíme Federálnímu shromáždění, budou nově formulovány úkoly bezpečnostního aparátu, a to tak, aby nemohl být jakkoliv zneužit a aby sám nemohl zasahovat do jiných oblastí než do těch, ve kterých má podle zákona působit. Této zásadě musí odpovídat i nové zákonné vymezení prostředků a metod práce bezpečnostních složek, zvláště jde-li o prostředky, jimiž se zasahuje do sféry občanských práv a svobod.

Považujeme za jeden z nezbytných předpokladů plné konsolidace našich vnitřních poměrů důsledné prosazování zákonnosti u všech státních orgánů a jejich nekompromisní postoj v otázkách zákonnosti a právní jistoty občanů. Prohlašujeme proto jasně, že nepřipustíme žádné zásahy proti občanům, kteří jednají v souladu s našimi zákony a neporušili právní řád. Chceme utvrdit u našich občanů jistotu, že v našem státě nebude kdokoli vystaven nebezpečí postihu za své politické názory, je-li jeho činnost z hlediska našich zákonů nezávadná.

Vláda je rozhodnuta dále rozvíjet pozitivní stránky naší socialistické společnosti, její demokratičnost a humánnost. Chceme důsledně odstraňovat důsledky minulosti a nadále zabezpečovat vše potřebné k plné realizaci zákona o soudní rehabilitaci.

Vyžadujeme ovšem od každého, aby ctil naše zákony a řídil se jimi. Jsme si vědomi odpovědnosti za vytváření podmínek pro klidnou, tvůrčí práci občanů a pro jejich plné uplatnění ve společnosti.

Soudružky a soudruzi!

Při řešení naléhavých problémů národního hospodářství bude vláda vycházet z linie sledované předchozí vládou a vyjádřené v prohlášení z dubna a září minulého roku.

V duchu jednání a závěrů pléna ÚV KSČ z prosince 1968 bude vláda cílevědomě usilovat o postupnou přeměnu našeho hospodářství v moderní ekonomiku s vhodnou, našim podmínkám odpovídající strukturou. Ozdravění naší ekonomiky si vyžádá určitý čas. Vláda se vynasnaží udělat vše, co je v jejích silách, pro uskutečnění vytyčené cesty.

Federální vláda spolu s národními vládami nese odpovědnost za hospodářský a společenský rozvoj celé Československé socialistické republiky. Ve smyslu ústavního zákona o federaci soustředí vláda svoji pozornost na přípravu zásadních opatření směřujících k prosperitě celé ekonomiky a zvyšování životní úrovně obyvatelstva.

Federální vláda vychází z toho, že se čs. národní hospodářství rozvíjí v podmínkách jednotného trhu, jednotné měny, jednotné soustavy řízení a na jednotných zásadách hospodářské politiky. Bude proto - při plném respektování práv obou národních orgánů - orientovat hospodářskou politiku na vytvoření komplexního souboru jednotných ekonomických podmínek. Především jde o zásadní opatření v daňové politice, v devizové a měnové politice, o opatření v oblasti vnějších ekonomických vztahů, ve vývoji cen, v mzdové a investiční politice a v politice dotací a subvencí z federálního rozpočtu. V této činnosti bude vláda dbát na postupné vytváření podmínek pro ekonomické a sociální vyrovnání obou republik.

Federální vláda bude ve spolupráci s vládami ČSR a SSR podporovat rozvoj vědy a pečovat o to, aby se technická úroveň naší výrobní základny dále zvýšila. Bude uplatňovat jednotnou státní technickou a licenční politiku a dbát o účelné využívání naší vědecké, výzkumné a vývojové základny.

Základním úkolem vlády bude příprava nových právních norem, zejména zákonů, které budou v hospodářské oblasti kodifikovat nové poměry, vyplývající zejména z ústavního zákona o federaci. Formou zákona bude nezbytné upravit:

- soustavu národohospodářských plánů, jejich strukturu, jakož i zásady tvorby plánů federace,

- způsob zabezpečení příjmů státního rozpočtu federace, vztahy mezi státním rozpočtem federace a státními rozpočty obou republik, jakož i zásady rozpočtového hospodaření,

- daňovou soustavu,

- postavení bank, jejich vztahy a činnost,

- devizové hospodaření,

- postavení socialistických podniků a podnikatelskou činnost,

- postavení družstev a jejich organizací,

- drobné osobní podnikání,

- určování cen surovin, výrobků a služeb kromě dalších závažných otázek celostátního významu.

Veřejnost volá v současné době po urychleném řešení hospodářských potíží, které jsou všeobecně známy. Vláda hodlá těmto otázkám věnovat maximální úsilí. Je ovšem třeba vidět, že stojíme před komplikovaným problémem, jehož řešení nebude ani snadné, ani rychlé. Příčin je několik.

V roce 1968 jsme byli svědky rychlého hospodářského vývoje, který značně překročil původní předpoklady. Všeobecně jsou známa fakta o značném vzestupu národního důchodu, o mimořádně rychlém růstu příjmů obyvatelstva, ale i o neobvyklém zvýšení dodávek spotřebního zboží. Na druhé straně byl rychlý vzestup příjmů obyvatel doprovázen několika vlnami nákupní horečky, a tak ke konci minulého roku došlo ke značným obtížím v zásobování a k prohloubení ekonomické nerovnováhy. Vážné problémy trvaly rovněž v investiční výstavbě a v některých oblastech zahraničního obchodu. Všechny tyto skutečnosti komplikují situaci. Přitom jde o problémy, které se v naší ekonomice hromadily dlouhou řadu let. Uvědomujeme si, že složitost naší hospodářské současnosti nemůže být proto řešena opatřením jediným a že žádné rozhodnutí nemůže plně odpovídat zájmu všech skupin obyvatelstva.

Vláda bude spolupracovat s orgány odborových a zájmových svazů, organizací průmyslu i zemědělství, s představiteli vědy i praxe. Bude se o tyto svazy a instituce opírat a využívat jejich poznatků. Na řešení zvlášť závažných problémů našeho hospodářského života hodlá bezprostředně zainteresovat nejširší vrstvy občanů.

Zájem nás všech přes všechny zájmové odlišnosti upíná se nepochybně k programu prosperující ekonomiky, k růstu materiálního bohatství nás všech. Cesta k tomuto cíli vede prostřednictvím produkce, která by byla s to naplnit naše potřeby a životní zájmy. Proto vláda pokládá další rozvíjení ekonomické reformy za svůj prvořadý úkol.

Vláda chce být ve své politice důsledně realistická. Nemůžeme slibovat jednotlivým skupinám pracujících žádné zvýhodnění, které by nebylo podloženo zvýšením efektu jejich práce.

Říkám vám, soudružky a soudruzi, i našemu lidu otevřeně: V této zemi je třeba více, lépe a kvalitněji pracovat. To je jediná možná cesta k prosperujícímu hospodářství, k lepšímu uplatnění československého zboží na světových trzích a k vyšší životní úrovni československého lidu.

Je také samozřejmé, že každému zvýšení výdajů státu do nevýrobní oblasti musí předcházet zvýšení efektivnosti výroby. Je nezbytné stupňovat ekonomický tlak podporující efektivní a potlačující neefektivní výrobní programy. Jsme přesvědčeni, že to je jediná cesta, která odpovídá dlouhodobému zájmu spotřebitelů.

Vláda hodlá v roce 1969 usilovat o další rozvíjení ekonomické reformy v těchto oblastech:


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP