Čtvrtek 30. ledna 1969

Predseda FS prof. dr. Colotka, CSc. /zvoní/: Vážené súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, pokračujeme v prerušenej schôdzi. Zoznámim vás s výsledkami voľby podpredsedov Federálneho zhromaždenia podľa zápisov volebných komisií zo Snemovne ľudu a zo Snemovne národov.

Najskôr vám prečítam zápis o voľbe podpredsedov Federálneho zhromaždenia vo Snemovni ľudu.

Komisia poslancov Snemovne ľudu, ktorú ustavila Snemovňa ľudu k voľbe snemovných orgánov oznamuje, že bolo poslancom k voľbe podpredsedov Federálneho zhromaždenia vydané 267 hlasovacích lístkov.

Po skončenom hlasovaní komisia zistila, že bolo odovzdaných celkove 266 platných hlasov. Z toho bolo odovzdaných pre Lubomíra Dohnala 229 hlasov, pre Jozefa Gabrišku 263 hlasov, pre prof. Dalibora Hanesa 264 hlasov, pre Ludovíta Hanúska 249 hlasov, pre Karla Neuberta 254 hlasov, pre Josefa Zedníka 225 hlasov.

Hlasovania sa zdržal v Snemovne ľudu jeden poslanec. Neplatných hlasovacích lístkov nebolo.

Pre navrhnutých kandidátov bolo odovzdaných viac ako 50 % z počtu prítomných poslancov Snemovne ľudu.

Komisia zisťuje, že navrhnutí kandidáti boli zvolení.

Ďalej prečítam zápis o voľbe podpredsedov Federálneho zhromaždenia zo Snemovne národov.

Komisia poslancov Snemovne národov, ktorú ustavila Snemovňa národov k voľbe snemovných orgánov oznamuje, že bolo poslancom k voľbe podpredsedov Federálneho zhromaždenia vydané 133 hlasovacích lístkov. Po skončenom hlasovaní komisia zistila, že bolo odovzdané celkove 133 platných hlasov. Z toho bolo odovzdané pre Lubomíra Dohnala 133 hlasov, pre Jozefa Gabrišku 131 hlasov, pre prof. Dalibora Hanesa 131 hlasov, pre Ľudovíta Hanúska 131 hlasov, pre Karia Neuberta 124 hlasov, pre Josefa Zedníka 132 hlasov.

Hlasovania sa v Snemovni národov nezdržal nikto. Neplatných hlasovacích lístkov rovnako nebolo.

Pre navrhnutých kandidátov bolo odovzdaných viac ako 50 % hlasov z počtu prítomných poslancov Snemovne národov. Komisia zisťuje, že navrhnutí kandidáti boli zvolení.

Konštatujem teda, že nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných poslancov tak v Snemovni ľudu, ako aj v Snemovni národov boli do funkcie podpredsedov Federálneho zhromaždenia zvolení poslanci prof. dr. Dalibor Hanes, predseda Snemovne národov, Karel Neubert, Jozef Gabriška, Lubomír Dohnal, Josef Zedník a Ľudovít Hanúsek.

Všetkým zvoleným podpredsedom srdečne blahoželám./Potlesk./

Prv ako prerušíme schôdzu, oznamujem, že počas prestávky sa zíde o 13.30 hod. Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia v obrazárni.

Predseda federálnej vlády ing. Černík súčasne žiada všetkých členov federálnej vlády, aby okamžite po prerušení nášho rokovania prišli do Brožíkovej siene, kde bude mať vláda svoje zasadnutie. Teraz prerušujem schôdzu do 15.00 hod.

/Schůze přerušena ve 13. 10 hod./

/Schůze opět zahájena v 15.00 hod./

Předseda FS prof. dr. Colotka, CSc.: Vážené Federálne zhromaždenie, súdružky poslankyne, súdruhovia poslanci, dovoľte, aby som medzi nami privítal hlavu nášho štátu prezidenta Československej socialistickej republiky armádneho generála Ludvíka Svobodu. /Potlesk./

Súdruh prezident, chceme vás ubezpečiť, že náš najvyšší zákonodarný orgán Československej socialistickej republiky po svojom prebudovaní na federatívnych základoch chce so všetkými dôsledkami plniť povinnosti, ktoré preň vyplývajú z ústavy. Môžete s nami počítať vždy v spolupráci. Vážíme si vás ako hlavy nášho štátu a tešíme sa vašej podpore, ktorej sa dostávalo vždy Národnému zhromaždeniu a s ktorou i my počítame. Ďakujem. /Potlesk./

Teraz dávam slovo podpredsedovi Federálneho zhromaždenia a predsedovi Snemovne národov s. profesorovi Hanesovi.

Předseda Sněmovny národů prof. dr. Hanes: Vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte, aby som oznámil, že prezident Československej socialistickej republiky poslal Predsedníctvu Federálneho zhromaždenia list nasledujúceho obsahu:

"Oznamujem, že som podľa článku 61 ústavného zákona o československej federácii odvolal profesora dr. Petra Colotku v súvislosti s jeho zvolením do funkcie predsedu Federálneho zhromaždenia z funkcie podpredsedu vlády Československej socialistickej republiky a menoval prof. dr. Karola Laca podpredsedom vlády Československej socialistickej republiky. Generál Svoboda." /Potlesk./

Předseda FS prof. dr. Colotka, CSc.: Ďakujem s. Hanesovi za prečítanie listu a súčasne v mene vás všetkých blahoprajem s. dr. Lacovi k menovaniu do významnej štátnej funkcie.

Teraz, súdružky poslankyne a súdruhovia poslanci, pristúpime k prerokovaniu štvrtého bodu, ktorým je

4. Programové vyhlásenie vlády Československej socialistickej republiky podľa čl. 69 ústavného zákona o čs. federácii

Prerokúvanie vládneho vyhlásenia v zastupiteľskom orgáne je vždy významné nielen pre vedenie štátu, ale pre všetok ľud, pre celý štát. Najvyšší zákonodarný orgán prijíma vyhlásenie vlády, ktorá predstupuje pred volených zástupcov ľudu, formuluje konkrétne ciele svojej politiky a cesty na ich dosiahnutie a žiada, aby menom ľudu bol s týmto programom vyslovený súhlas a podpora. Máme v živej pamäti, s akým ohlasom sa stretlo vyhlásenie vlády vedenej Oldřichom Černíkom vlani koncom apríla a jeho prerokovanie v Národnom zhromaždení. Išlo o konkretizáciu Akčného programu Komunistickej strany Československa, o transformovanie politiky KSČS ako vedúcej politickej sily do programu a politiky štátu. Volení zástupcovia ľudu - poslanci Národného zhromaždenia dali vtedy tejto koncepcii vládneho programu plnú a spontánnu podporu.

Princípy federácie, ktoré v našom štáte od januára t.r. postupne vstupujú do života, premietajú sa prirodzene aj do prerokúvania programového vyhlásenia federálnej vlády, ku ktorému práve pristupujeme. V plnom rozsahu svojej novej pôsobnosti rozvinuli svoj pracovný program a jeho ciele v tomto mesiaci vlády Českej socialistickej republiky a Slovenskej socialistickej republiky. Vrcholné zastupiteľské orgány oboch republík, Česká národná a Slovenská národná rada podrobne program svojich vlád prerokovali a dali mu svoju podporu. Na vyhlásenie vlád oboch národných republík nadväzuje vyhlásenie federálnej vlády, ktorá ako významný svorník v konštrukcii novej československej štátoprávnej sústavy československej federácie zodpovedá za výkon vládnej moci v dôležitých oblastiach výlučnej pôsobnosti Československej socialistickej republiky. Z celoštátneho pohľadu, z hľadiska jednotných záujmov celého nášho štátu a jeho občanov bude Programové vyhlásenie vlády Československej socialistickej republiky iste posudzovať aj Federálne zhromaždenie.

Teraz dávam slovo predsedovi federálnej vlády súdruhovi Oldřichovi Černíkovi.

/Předseda vlády ing. Černík/

Vážený soudruhu presidente,

vážené Federální shromáždění,

soudružky a soudruzi poslanci,

dnem 1. ledna nabyl účinnosti ústavní zákon o československé federaci, jímž byla také nově vymezena úloha a činnost všech řídících orgánů včetně vlády. Ve svém programovém prohlášení, se kterým v novém státoprávním uspořádání republiky vláda Národní fronty před Federální shromáždění předstupuje, vychází především z tohoto vymezení svých úkolů; proto je vláda pojala sice jako komplexní program své činnosti, avšak v ústavně stanoveném okruhu své odpovědnosti.

Vláda hodlá ve své práci navazovat na současný stupeň realizace programového prohlášení předchozí vlády z dubna, zpřesněného v září minulého roku. Část úkolů vyplývajících z těchto prohlášení byla již splněna, první kroky k realizaci jejich základních postulátů byly již učiněny.

Vláda chápe den 1. ledna jako významný historický předěl ve vývoji našeho společného státu, ale zároveň si uvědomuje, že jde o začátek období, v němž budeme pracovat kvalitativně novými formami, přičemž však věcná problematika vývoje zůstává. V tom je složitost současné situace, v níž na jedné straně začínáme pracovat po novu a na druhé straně budeme muset všichni společně dále řešit tytéž problémy.

Konstituování nové československé socialistické státnosti zakotvené v ústavním zákoně o československé federaci je třeba chápat jako zákonitý výsledek národně demokratické a socialistické revoluce. Vláda bude úzce spolupracovat s vládami České socialistické republiky a Slovenské socialistické republiky, které podle svých programových prohlášení budou rozvíjet politiku i hospodářství, využívajíce národní iniciativy, rozvíjet a upevňovat českou a slovenskou státnost a budou spolutvůrci československé politiky, která má a musí mít za cíl upevňování společného státu Čechů a Slováků. V novém státoprávním uspořádání jde o seberealizaci národních celků. V tom spatřujeme kvalitativně nový způsob řízení státu. To vyžaduje soustavné a důsledné utváření nových vztahů a prohlubování spolupráce mezi federálními orgány a orgány obou republik.

Federativní uspořádání Československé socialistické republiky je historickou událostí v dějinách našich národů. Je významným krokem při praktickém uskutečňování jedné z vedoucích zásad vědeckého socialismu, marxismu - leninismu, zásady o rovnoprávnosti národů. Odstraňuje z našeho života nános všeho nedobrého, co bylo do vztahu mezi Čechy a Slováky uměle vneseno jak buržoazní republikou, tak jako důsledek deformací minulých let. Vláda je odhodlána rozvíjet tyto vztahy v budoucnu tak, aby každý občan tohoto státu, ať Čech či Slovák či občan jiné národnosti, měl plné možnosti rozvíjet svou osobnost, aby každý národ měl možnost plně a svobodně se rozvíjet. Takové vztahy mezi našimi národy budou významným činitelem pro posílení našich vnitropolitických poměrů a posílí i zahraniční prestiž Československa.

Vláda bude celým zaměřením své činnosti usilovat o vytváření podmínek pro další stabilizaci vnitropolitických poměrů i zahraničně politických vztahů. Ve své práci bude sledovat politickou linii Komunistické strany Československa a Národní fronty. V nejbližší etapě se především hodlá na úsecích, které jí příslušejí, podílet na realizaci závěrů přijatých na listopadovém a prosincovém zasedání ústředního výboru Komunistické strany Československa a chce svou činností přispět k překonání současné složité situace.

Její práce bude směřovat k tomu, aby rozvíjela všechny základní směry zakotvené v usneseních ústředního výboru Komunistické strany Československa po lednu 1968. V této pozitivní náplni své činnosti vidí vláda jednu z hlavních cest k urychlenému vytvoření takového společenského prostředí, v němž lidé upevní svou jistotu o socialistickém vývoji republiky a o zárukách jejich aktivní účasti na tvorbě společenskopolitických rozhodnutí.

V takovém postupu spatřuje vláda svůj hlavní příspěvek k úsilí Komunistické strany Československa sjednocovat stranu a všechny občany kolem politické linie, zaměřené na posílení základních principů našeho socialistického politického systému.

I. Zákonodárství, zákonnost a ochrana socialistického společenského řádu

Jedním z významných úkolů československé federace při plnění její sjednocující, koordinační úlohy je regulace významných společenských vztahů pomocí zákonodárství, péče o ochranu ústavnosti a zákonnosti.

Vláda ČSSR proto pokládá za svou přední povinnost plnit v souladu s ústavním zákonem o československé federaci svou úlohu, která jí připadá v přípravě významných zákonodárných návrhů. V řadě odvětví práva budeme při této činnosti postupovat v úzké spolupráci s vládami obou republik.

Dobré zákonodárství je základním předpokladem pro uplatňování socialistické zákonnosti, kterou chápeme nejen jako metodu regulace společenských vztahů a společenského vývoje, ale oceňujeme také jeho funkci při vytváření sociálně politického klimatu. Chápeme ho jako faktor, který upevňuje postavení občanů a jejich organizací ve státě a vytváří atmosféru vzájemné důvěry a současně upevňuje a chrání společnost.

Jde nám přitom o takový vývoj právního řádu, který bude napomáhat rozvíjení demokratických principů uspořádání socialistické společnosti, růstu její kulturní úrovně, který bude zabezpečovat jednotu v podstatném a zásadním i poskytovat záruky pro dobrou práci a podnikatelskou iniciativu socialistických hospodářských organizací, pro tvůrčí práci, angažovanost a plný život všech občanů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP