Středa 24. března 1971

V dodávateľskej výstavbe síce počet rozostavaných bytov nie je vyšší, ale presahuje počet, ktorý sa má odovzdať v tomto roku. Napr. v podnikoch ministerstiev stavebníctva bola priaznivá rozostavanosť, keďže v 3. a 4. stupni rozostavanosti bolo začiatkom tohto roku 28 % rozostavaných bytov, zatiaľ čo pred rokom len 22 %. Pritom v svojpomocnej výstavbe je trojročný zásobník rozostavaných bytov a v rodinných domkoch štvorročný zásobník v porovnaní s predpokladaným odovzdaním bytov do užívania.

Vo vnútornom obchode trvá relatívna zdržanlivosť nákupov i naďalej, a to hlavne pri niektorých priemyslových tovaroch, takže maloobchodný obrat hlavných obchodných systémov ministerstva vnútorného obchodu sa zvýšil len o 1,2 %, z toho vo februári o 2,3 %. Vo februári najväčšie tempo dosiahol obchod priemyslovým tovarom, a to o viac ako 6,4 %, tak ako obchod obuvou 6,6 %, obchod ovocím a zeleninou o 5,5 %.

Táto zdržanlivosť v nákupoch sa i naďalej prejavuje v raste vkladov. Tendencie v plnení plánu sú v oboch republikách vcelku rovnaké, až na dynamiku rastu priemyslovej výroby, kde v protiklade s plánom je dynamika rastu priemyslovej výroby na Slovensku pomalšia ako v ČSR. Rovnako je to i v maloobchodnom obrate.

Priemyslová výroba za dva mesiace v ČSR vzrástla o 8,1 %, zatiaľ čo na Slovensku o 6,9 %. Maloobchodný obrat vzrástol v ČSR o 3 %, na Slovensku o 1,8 %. Bude nutné podrobnejšie analyzovať túto novú skutočnosť, a to tým skôr, že počet pracovníkov v priemysle na Slovensku rastie o viac než 1,5 %, zatiaľ čo v ČSR je takmer o percento nižší než v minulom roku.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, blížiaci sa XIV. zjazd KSČ a oslavy 50. výročia založenia našej strany nachádzajú stále väčšiu ozvenu v našich továrňach, na stavbách, v poľnohospodárskych závodoch a v doprave, ako i u značnej časti nášho obyvateľstva. Dokladom toho je iniciatíva a hodnotné záväzky, ktoré sú reálne a konkrétne. Vážime si túto iniciatívu, ktorou stranícke, mládežnícke a odborové organizácie predovšetkým vo výrobných závodoch podporujú úsilie kolektívov a jednotlivcov pri zabezpečení úloh štátneho plánu na tento rok.

Táto forma účasti pracujúcich na podpore rozvoja nášho hospodárstva má trvalé miesto v našej spoločnosti. Spoločným rysom uzatváraných záväzkov je orientácia na zvyšovanie výroby, maximálne zefektívnenie výroby, odstránenie nedostatkových a úzkoprofilových výrobkov, na zvyšovanie produktivity práce a pod.

Iste dobre poznáte napr. iniciatívu pracujúcich Ostravska, kde záväzok OKR vyťažiť nad plán viac než 1 milión ton uhlia predstavuje viac než 2 % celoročného plánu tohto revíru. Tento revír sa tiež zaviazal, že v tomto roku postaví viac bytových jednotiek pre svojich zamestnancov a zabezpečí rozostavanosť ďalších bytových jednotiek v rodinných domkoch. Hutnícke závody dodajú národnému hospodárstvu z tohto kraja o 570 mil. Kčs viac tovaru než ukladá plán. Národné výbory a občania odpracujú 18 mil. brigádnických hodín.

S podobnou iniciatívou vyšiel i náš najväčší hnedouhoľný revír. Závod v Komořanoch a kombinát Antonín Zápotockého v Úžine vyťaží nad plán 950 000 ton uhlia, premiestni 1 mil. 720 tis. ton zeminy a vyrobia naviac 16 mil. kubíkov svietiplynu.

Energetické podniky zameriavajú svoje záväzky jednak na prekročenie výroby elektrickej energie, jednak na úsporu merného paliva. Je to napr. Ledvická elektráreň, ako i Tušimická elektráreň. Východoslovenské železiarne vyprodukujú nad plán tovar v hodnote viac než 50 mil. Kčs. Prvá brnenská strojáreň dodá nad plán tovar za 15 mil. Kčs a ušetrí na nákladoch 19 mil. Kčs.

Tak by bolo možné uviesť celý rad ďalších a ďalších priemyslových podnikov, podnikov v doprave, poľnohospodárstve a pod.

Súdružky a súdruhovia, sme si vedomí, že pre zdarné splnenie úloh plánu na tento rok, ako i prvého roku 5. päťročnice môžu aktívne prispieť len takéto konkrétne záväzky.

Úlohy, ktoré vytýčil národohospodársky plán na rok 1971, sú rozpracované na podnikoch, na jednotlivých pracoviskách, sú teda známe adresátom, ktorí ich majú zabezpečovať. Tieto úlohy boli vcelku kladne prijaté a podniky ich úspešne plnia, o čom svedčia i výsledky za prvé mesiace, ktoré som uvádzal. Nezaobídeme sa však bez sústavnej kontroly straníckych organizácií, orgánov ROH, hospodárskej sféry, ako i vás, vážení súdruhovia poslanci. O túto pomoc vás chcem touto cestou požiadať pri zabezpečovaní náročných, ale reálnych úloh prvého roku našej päťročnice.

Okrem iného by som vás chcel zvlášť požiadať, aby ste venovali zvýšenú pozornosť oblasti zahraničného obchodu, hlavne zabezpečovaniu vývozu do socialistických krajín a rovnomernému rastu vývozu do kapitalistických štátov. Chceme v čo najväčšej miere v tomto roku znížiť záporné saldo voči našim bratským socialistickým krajinám. I naďalej treba venovať veľkú pozornosť nášmu vnútornému trhu, aby dobré výsledky, dosiahnuté v minulom roku sa neustále zlepšovali, predovšetkým v sortimentnej skladbe tovaru. Domáci trh tak upevní a skvalitní stupeň životnej úrovne.

Tieto výsledky budú mať iste vplyv i na ďalšie upevňovanie politickej konsolidácie a aktivity našich občanov. V oblasti výroby musíme zvyšovať náročnosť na kvalitu. Musíme zabezpečovať zvyšovanie výkonnosti všestranným uplatňovaním a presadzovaním racionalizačných opatrení v riadení, v technológii, v maximálnej úspore živej a zhmotnenej práce.

Oblasť, ktorá nám stále ešte robí veľké starosti a problémy, je stavebníctvo a investičná výstavba. V tomto smere ide o trvalé zabezpečenie predstihu výroby stavebných hmôt a uvádzanie kapacít do prevádzky, ale i o celý rad ďalších otázok.

Vážené súdružky a súdruhovia poslanci, dosiahnuté výsledky v minulom roku, plánované úlohy na tento rok a ich zabezpečovanie ukazujú, že vedľa pozitívnych čŕt vývoja existujú niektoré problémy so zabezpečovaním ďalšieho efektívneho rozvoja našej ekonomiky. Ide však teraz o to, že dnes už máme vytvorené základné predpoklady pre presadzovanie plánovitého a proporcionálneho rozvoja, že sme schopní usmerniť rozvoj ekonomiky podľa potrieb a zákonitostí socialistickej spoločnosti. Nepôjde to však, samozrejme, automaticky, ale len za predpokladu, že sa nám podarí zmobilizovať všetkých pracujúcich, že využijeme mimoriadnu predzjazdovú a pozjazdovú aktivitu komunistov a všetkých pracujúcich, a že budeme cieľavedome využívať všetky prednosti socialistického spoločenského poriadku. V tomto zmysle bude záležať na nás všetkých, teda i na vašej aktivite, súdružky a súdruhovia poslanci. Ďakujem za pozornosť. /Potlesk./

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji s. ing. Martinkovi. Zprávu o plnění úkolů státního plánu rozvoje ČSSR v roce 1970 a problémy rozpisu úkolů plánu na rok 1971 projednal výbor pro plán a rozpočet, výbor pro průmysl, dopravu a obchod a výbor pro zemědělství a výživu SL. Předsednictvo Sněmovny lidu připravilo na závěr tohoto jednání návrh usnesení, který máte k dispozici.

Soudružky a soudruzi, nyní přistoupíme k rozpravě ke zprávě Státní plánovací komise. Do rozpravy se přihlásil poslanec ing. Václav Červený.

Poslanec ing. V. Červený: Vážená Sněmovno lidu, soudružky a soudruzi poslanci, zprávy o plnění národohospodářského plánu za rok 1970 ukazují, že jeho hlavní úkoly byly vcelku splněny. Je to konstatováno v materiálech Federálního statistického úřadu, Státní plánovací komise i Výboru lidové kontroly ČSSR.

Plnění plánu je dokladem postupující hospodářské konsolidace, která je úzce napojena na politickou konsolidaci a naopak. Ukázala se reálnost hospodářské politiky KSČ, vytyčené usnesením lednového pléna a konkretizované květnovým plénem ÚV KSČ. I když se zatím nedá mluvit o vyřešení některých problémů, jež tvoří překážku rychlejšího rozvoje hospodářství, přece se podařilo vytvořit příznivé podmínky pro jejich další řešení. Přitom nesmíme ztratit ze zřetele, že hospodářský život nám bude přinášet denně nové problémy, které nelze opomíjet, ale které je nutno rychle řešit.

Poznali jsme již, že každé hospodářské opatření mívá vedle kladných, chtěných výsledků i nechtěné, záporné následky. Zdar naší hospodářské politiky je závislý na poznávání pozitivních i negativních důsledků jednotlivých dílčích opatření a na neustálém posilování kladných a potlačování záporných důsledků.

Bylo zde při projednávání plánu a rozpočtu na rok 1971 konstatováno, že úspěšné splnění plánu za rok 1970 vytvoří příznivější předpoklady pro zabezpečení úkolů plánu na tento rok. To však není možné bez kladného a mobilizujícího přístupu pracujících k řešení problémů přímo na pracovištích. Plán bylo možno rozepsat na úrovni řídících orgánů beze zbytku, ale to ještě neznamená, že jeho naplnění je zabezpečeno ve všech podnicích, na všech pracovištích.

Průzkumy poslanců výboru pro plán a rozpočet SL ukázaly na konkrétních příkladech, jak zabezpečení plnění plánovaných úkolů jsou na překážku zejména dosud trvající nedostatky z minulých let, které nebylo zatím možno do všech důsledků účinně paralyzovat. Jen namátkou připomínám nedořešenou problematiku investic, nesoulad mezi hmotnými zdroji a potřebami, způsoby hospodaření s pracovní silou, pomalou racionalizaci výrobních postupů, nízké využívání výrobních prostředků a hlavně neúměrně rostoucí měrnou spotřebu surovin a materiálu.

Soudím, že zejména nedostatečně fungující dodavatelsko-odběratelské vztahy jsou jednou z příčin trvalého nežádoucího růstu výrobních zásob. Jiným problémem jsou vztahy hmotných a finančních plánů. Posílení finančního plánování je podle mého názoru předpokladem k dosahování vyšší hospodárnosti ve výrobě a k odhalování podnikových rezerv.

Chtěl bych se zabývat v několika poznámkách problematikou měrné spotřeby materiálu. Federální statistický úřad konstatuje, že výrobní spotřeba se zvyšovala rychlejším tempem než produkce výrobních odvětví. Toto konstatování odhaluje závažný brzdící prvek v rozvoji našeho hospodářství. Jsme státem, ve kterém rozvoj výroby je značně závislý na způsobu, jakým dokážeme suroviny zpracovávat na hotové výrobky. Jde zvláště o dovážené suroviny, doplňující naše výrobní zdroje. Jejich zpracováním si opatřujeme současně prostředky k zaplacení jejich dovozu. Snížením měrné spotřeby materiálu a surovin bychom získali více těchto výrobků.

Tento poznatek se zdá celkem jednoduchý, ale jeho ekonomický efekt je dalekosáhlý. Naši sousedé v NDR v podobné situaci, jako je naše, se jím vážně zabývají a důsledně sledují materiálovou spotřebu a její vývoj.

Proč se o tom záměrně zmiňuji? Takřka každý rok je jedním z nejsvízelnějších problémů vyrovnaného plánu zahraničního obchodu otázka dovozu. Jde zejména o úměrnost požadavků na dovoz a jeho strukturu. Přitom přežívají v podnicích metody stavění těchto požadavků, vliv neurovnaných dodavatelsko-odběratelských vztahů a snaha zajišťovat se v podnicích "pro každý případ". To vede k tomu, že práce na uzavření plánu jsou obtížné, náročné a zdlouhavé. Jestliže se zvyšuje měrná spotřeba materiálu, pak se pochopitelně důsledky toho projevují i v tlaku na zvyšování dovozu. V našem hospodářství to představuje prvek, kterému je trvale nutno čelit. Ostatně jeho projev by byl v rozporu s výsledky, které má přinést komplexní socialistická racionalizace.

Proto vítám, že SPK a vláda ČSSR se pokoušejí vyřešit tento problém v jeho mnohostrannosti, od technologie až po organizaci práce, pořádek v evidenci spotřeby materiálu a možnost používání náhradních materiálů apod.

Soudružky a soudruzi poslanci, je potěšitelné, že se loni podařilo zastavit růst krátkodobé zadluženosti a že naše pasiva vůči SSSR a socialistickým státům klesla. Plán na rok 1971 řeší otázku zadluženosti správně v našich podmínkách předstihem vývozu před dovozem. Je také potěšitelné, že zájem pracujících se začíná více soustřeďovat právě na tyto problémy a jejich řešení. Plnění plánu za leden a únor letošního roku je toho dokladem. Je třeba vítat takovou iniciativu a my se cítíme povinni ji podporovat nebo vyvolávat.

Vážným úkolem podnikové sféry je otázka jakosti výrobků. Nároky na jakost výrobků v celém světě stoupají, a současně stoupají i nároky na efektivnost a technickou úroveň výrobků. Technické problémy kvality výrobků a jejího zvyšování můžeme řešit, jak zde bylo mnohokrát uváděno, v rámci vědeckovýzkumné spolupráce RVHP. Hlavním činitelem je však podniková sféra, která by měla dodržovat skutečně cílevědomě technologickou kázeň a účelný aplikovaný výzkum. Sledujeme-li zprávy státních zkušeben výrobků, můžeme s uspokojením konstatovat, že roste počet výrobků vynikající jakosti. Horší je však poznatek, že tato jakost kolísá a že výrobky špičkové kvality a úrovně se dostávají při opakovaném zkoušení opět mezi výrobky jakosti pouze průměrné.

Soudružky a soudruzi poslanci, jako poslanci Federálního shromáždění spolu s poslanci národních rad jsme povinni být stále ve styku s podniky, se ZO KSČ, ROH a vedením podniků a pomáhat jim řešit a překonávat obtíže, které jsou častěji spíše subjektivní povahy než objektivní.

Okresní statistické útvary, ONV a pobočky SBČS nám poskytnou vždy dostatečné informace, abychom mohli lépe znát ekonomiku příslušných podniků a na tomto podkladě účinně pomáhat prosazovat v podnicích zásady hospodářské politiky vlády a plnění politických a ekonomických usnesení ÚV KSČ.

Soudružky a soudruzi poslanci, budu hlasovat pro předsednictvem Sněmovny lidu navrhované usnesení a doporučuji vám všem, abyste učinili stejně.

Předsedkyně SL MUDr. S. Pennigerová: Děkuji poslanci ing. Červenému. Hovoří poslanec Andrlík, připraví se poslanec Houser.

Poslanec V. Andrlík: Soudružky a soudruzi poslanci, vycházím ze stanoviska výboru Sněmovny lidu pro zemědělství a výživu ke zprávě Státní plánovací komise o splnění úkolů státního plánu rozvoje v roce 1970 a o problémech rozpisu úkolů státního plánu na rok 1971 na úseku zemědělství a výživy a jeho materiálního zajištění.

Chceme-li reálně zhodnotit zabezpečení plánovaných úkolů zemědělské výroby na rok 1971 včetně způsobu a výsledků kontraktací a jejich zapracování ve finančních plánech zemědělských podniků, musíme se zmínit o výsledcích minulého roku jako výchozí základny.

Především je nutno konstatovat, že odvětví zemědělství a výživy v roce 1970 patřilo mezi ta odvětví, která se na konsolidačním procesu podílela výrazným způsobem, a to především tím, že přispěla v minulém roce ke stabilizaci vnitřního trhu zásobováním potravinami, což je jedna z politicky nejcitlivějších oblastí. Plynulé zásobování hlavními druhy potravin bylo proto stěžejním úkolem plánu našeho odvětví na rok 1970, který také zvláště zdůraznilo usnesení ÚV KSČ z ledna m.r. Vcelku se podařilo udržet vysoký trend růstu výroby. Objem hrubé zemědělské produkce i přes nepříznivé podmínky v roce 1970 byl oproti roku 1969 překročen o 1,3 % a bylo dosaženo vyššího objemu tržní produkce do státního fondu o 0,7 % oproti roku 1969. Poměrně příznivé plnění úkolů v zemědělské výrobě přispělo k plnění plánu v potravinářském průmyslu, kde hrubá výroba byla splněna na 103,2 % a tím bylo dosaženo nejvyššího meziročního přírůstku za posledních deset let v tomto odvětví.

Je nutno poznamenat, že na dosažených výsledcích výroby se podílela především živočišná výroba. Úroveň rostlinné výroby byla ovlivněna nižší sklizní obilovin a brambor, a to jak proti roku 1969, tak i proti plánu roku 1970. Dobrých výsledků bylo dosaženo ve výrobě chmele, pícnin na orné půdě a dalších plodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP